Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Eenzame mensen gaan eerder dood

  •  
24-09-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Oud_eenzaam_AndyRamdin_ND-Photo.nl_300.jpg
Ze hebben meer stress en missen mensen die ze kunnen wijzen op een ongezonde levensstijl, wat weer leidt tot meer ziekte
Eenzame mensen leven korter dan mensen met meer sociale contacten. Ze hebben meer stress en missen mensen die ze kunnen wijzen op een ongezonde levensstijl. Dat leidt tot meer ziektes, waaronder hartaandoeningen en alzheimer. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerd onderzoek van de VU, zo schrijft dagblad Trouw vrijdag.
De Amsterdamse universiteit volgde een groep mensen van 55 tot 90 jaar. Binnen vijftien jaar was veertig procent van de eenzame mensen in de groep overleden tegen dertig procent van de niet-eenzame mensen.
Nieuwe media zijn volgens de VU geen wondermiddel tegen eenzaamheid, Dertig procent van de eenzame mensen heeft er baat bij, maar bij zestien procent benadrukt de communicatie via sociale netwerken en chatsites juist de eigen eenzaamheid.
Naar schatting een op de acht volwassen Nederlanders is eenzaam. Drie op de tien voelen zich soms eenzaam. Deze week is het week van de eenzaamheid. Met de week moet het taboe rond eenzaamheid worden doorbroken en wordt benadrukt dat kleine gebaren een groot verschil kunnen maken. Trouw: Eenzame mensen leven korter

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

rgeurtsen
rgeurtsen24 sep. 2010 - 9:23

Aha, Joop.nl toch, onverwacht aandacht voor de verliezers en zwakkeren in onze maatschappij. Toch nog 'verschillig' in plaats van hyper-wilders gedrag? Het doet deugd. Eenzaamheid en uitval is de achterkant van het leven waarvan ik hoop dat nieuwe generaties (

objectivist
objectivist24 sep. 2010 - 9:23

Was de verzorgingsstaat maar niet zo uit de hand gelopen. Dan was hulp aan buren nog heel gewoon gebleven. Die sociale dienstplicht moet er maar snel komen. Dan leert de nieuwe generatie het misschien weer.

7731BK11
7731BK1124 sep. 2010 - 9:23

Vraag me af of er ook nog een verschil is tussen mannen en vrouwen die eenzaam zijn, of die zich zo voelen. Als ik om mij heen kijk, zijn het vooral de vrouwen die zich in hun eentje prima redden en nog van alles ondernemen. Ook zij die al boven de 80 zijn. Ze blijven zelf koken en zijn bewuster bezig met hun gezondheid dan mannen. Mannen zijn doorgaans gewend dat het huishouden geregeld wordt en er voor hen gezorgd wordt (eten, de was, de hygiene, bij ziekte, enz. enz.). Een geluk voor hen dat vrouwen tot op heden gemiddels altijd ouder werden dan zij.!! Uitzonderingen daargelaten. Maar waarschijnlijk zal dat bij de jongere generatie enigszins recht getrokken worden, dank zij de modernere opvoeding in "gelijkheid".

HenkJansen2
HenkJansen224 sep. 2010 - 9:23

En zo wordt door rechts de boel stelselmatig afgebroken. ====================================================== Er zou meer geld overblijven voor deze voorzieningen, als het geld niet ergens anders naartoe werd gepompt. Er is namelijk wel genoeg subsidie voor een hoop multi-culti onzin. Je lijkt echter verband niet te kunnen of willen zien. Vanwege alle linkse hobbies zitten we nu harder te bezuinigen dan nodig is. Stel jezelf even de vraag of jij ook profiteert van deze linkse hobbies. Ik namelijk niet. Bovendien moet ik straks namelijk meer ophoesten omdat het afgelopen Linkse kabinet 3 jaar lang heeft zitten slapen en de staatschuld laat oplopen. En zo wordt door links de boel stelselmatig afgebroken.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 sep. 2010 - 9:23

Niemand is eenzaam, een poes, konijn of een hondje kan voor een gelukkige leven zorgen en wordt je beste vriend, althans als je van dieren en natuur houdt. De verstandige Nederlanders zeggen: ''Als je de mensen goed leren kennen ga je van de dieren houden'' ik ben helemaal eens met deze uitspraak.

BenVerdrietig
BenVerdrietig24 sep. 2010 - 9:23

Eenzame mensen gaan eerder dood. Daar staat tegenover dat voor eenzame mensen het leven veel langer lijkt te duren.

JoopSchouten
JoopSchouten24 sep. 2010 - 9:23

Vreselijke cijfers! Even een zijsprongetje. Ik denk dat de algemene verbale verruwing en onbeschoft gedrag eenzame mensen niet uitnodigt actief contact te zoeken. Daarnaast valt mij op dat ouderen vaak als 'onzichtbaren' voorbij worden gelopen. Alsof ze zijn afgeschreven.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil24 sep. 2010 - 9:23

Alsof ze zijn afgeschreven. ======================= Niet alsof, ze zijn afgeschreven want zoals je ook regelmatig op deze site kunt lezen tel je alleen nog maar mee als je werkt, het liefste twee banen tegelijk. Mensen die een uitkering krijgen of AOW, worden hier weggezet als ontvangers van gratis geld. En dan nog een ander belangrijk punt, de op handen zijnde bezuinigingen op het culturele vlak treffen ook dat buurthuis in de buurt waar ik af en toe nog wel eens ben om een potje te biljarten of te snookeren. Theater of andersoortige voorstellingen zullen mij vanwege de kosten onmogelijk worden gemaakt en als de Publieke Omroep ook nog eens een keer wordt versoberd dan biedt de televisie mij ook geen soelaas meer. En zo wordt door rechts de boel stelselmatig afgebroken.

frankie48
frankie4824 sep. 2010 - 9:23

Beste Joop, Ik zou iedereen willen aanraden om de documentaire 'De Jordaan, een verdwijnend stadsdeel' van Max de Haas uit 1971 te gaan bekijken in de filmzaal van het Stadsarchief Amsterdam, dan zullen mensen kunnen vervaren wat liefde is, die van naturen bij mensen hoort, en uit liefde wordt solidariteit geboren, dit wordt mooi in beeld gebracht. Ook in deze documentaire kun je ervaren hoe de politiek omging met onze ouderen bewoners en de sociale samenhang in die buurten, we verspreiden ze het liefst en laten ze ergens anders verpieteren. Ook dit was een zijsprongetje, maar vindt het mooi aansluiten op jouw betoog. De film is gratis en de hele maand september te zien.

omaoeverloos
omaoeverloos24 sep. 2010 - 9:23

"Eenzame mensen gaan eerder dood" Maar daar staat dan weer tegenover dat ze soms pas jaren later gevonden worden. Alijd leuk, die eendimensionale onderzoeken.

2 Reacties
Pjotrs
Pjotrs24 sep. 2010 - 9:23

"Maar daar staat dan weer tegenover dat ze soms pas jaren later gevonden worden." Ja, wat mensen er al niet voor doen om de kist niet in te hoeven.

stolat
stolat24 sep. 2010 - 9:23

Mw. Oeverloos, wat een schitterende uitspraak. Dat is er een voor op een tegeltje. Dank, u maakt mij dag weer een stuk vrolijker!

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2010 - 9:23

Eenzame mensen zitten op Joop. Dat geldt natuurlijk niet voor mezelf :)

1 Reactie
objectivist
objectivist24 sep. 2010 - 9:23

Misschien moeten we een Joop-meeting beleggen en elkaar de hand schudden:) Bij een kop kofie is het toch leuker discussieren:).

Yggdrasil
Yggdrasil24 sep. 2010 - 9:23

Nou schoot ik toch even behoorlijk in de stress, ik was al bij de uitvaartvereniging om een kekke doodskist uit te zoeken tot het me opviel dat het hier ging om eenzame mensen. Ik ben alleenstaand maar niet eenzaam En even ter relativering, mensen in drukbevolkte met fijnstof doordrenkte gebieden gaan ook eerder dood dan de mensen die op het Twentse of Drentse platteland wonen.

2 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten24 sep. 2010 - 9:23

Toch nog humor.... Wat voor kleur is het geworden Ygg? Ik wil er wel een levensboom op komen schilderen. : )

Joeri2
Joeri224 sep. 2010 - 9:23

"En even ter relativering, mensen in drukbevolkte met fijnstof doordrenkte gebieden gaan ook eerder dood dan de mensen die op het Twentse of Drentse platteland wonen. " Bombay bedoel je?

[verwijderd]
[verwijderd]24 sep. 2010 - 9:23

Eenzame mensen gaan niet alleen eerder dood, ze zijn ook duurder dus onvoordeliger uit. Boek een vakantie en je betaalt al gauw een derde meer omdat je "single" bent. Een plaatsje in een driesterrenrestaurant wordt al gauw een plekje naast de wc in een duister hoekje. Voordeel van een kiloknaller wordt algauw je het zuur eten. Lekker een goedkope anderhalfliterfles gezond fris kan je na de helft opgedronken weggooien omdat de schimmel erop staat. Ja, dan kan ik me voorstellen dat "eenzamen" minder lang leven. Trouwens 'eenzaam' hoeft niet te betekenen 'alleen' en alleen hoeft niet eenzaam te zijn. Kijk maar naar koningin Wilhelmina die een boek schreef met de titel: 'Eenzaam maar niet alleen.' En zij had stapels mensen en billenlikkers om zich heen.

2 Reacties
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 sep. 2010 - 9:23

Ik hoor de gelovigen zeggen dat ze nooit alleen zijn, want God is overal en altijd met ze en ze praten met hem vaak.Een antwoord van God vinden zij niet belagerijk Zij laten ook hun kinderen kennis maken met God en zeggen zij: Als ik dood ga blijft mijn kind niet alleen, want hij of zij weet dat God niet dood gaat en met hem altijd trouw blijft. Psygoloogisch is niet verkeer, vind ik als moslim-atheist. Of praat ik nu als een Imam?!!

Pjotrs
Pjotrs24 sep. 2010 - 9:23

"Trouwens 'eenzaam' hoeft niet te betekenen 'alleen'" Doet me denken aan een oud liedje van het Klein Orkest: laat mij maar alleen, want de eenzaamheid is vaak erger met zijn twee.

Yggdrasil
Yggdrasil24 sep. 2010 - 9:23

Misschien een idee om als Jopers weer bij elkaar te komen ============== Alleen als ik vooraf inzage krijg in de lijst van de deelnemers want er zitten hier mensen bij, bij wie ik niet in één ruimte gezien wil worden. Dus mensen, kom maar weer op met morele verontwaardiging.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil24 sep. 2010 - 9:23

Was bestemd voor: Joop Schouten, vr 24 september 2010 13:43 Sowwy

JoopSchouten
JoopSchouten24 sep. 2010 - 9:23

Ik lees meer opmerkingen over dit 'probleem' Ygg. Dit zou betekenen dat je bijna nergens meer naar toe zou kunnen gaan (...). Jullie zijn toch geen watjes? En trouwens. Als ik er ben hebben jullie niets te vrezen. Ik ben 3,95 meter lang, heb zeer brede schouders en heb een blik die mensen kan bevriezen of ontdooien. Francisco weet er alles van. ; )

frankie48
frankie4824 sep. 2010 - 9:23

Beste Piet, Dezelfde retoriek die Wilders ook gebruikt, maar dan voor een andere groep mensen. Lees het boek Zondagsgeld van Philip Snijder, u zult op uw wenken bediend worden.

2 Reacties
frankie48
frankie4824 sep. 2010 - 9:23

Deze reactie was bedoeld voor Piet de Geus, vr 24 september 2010 17:22

Pjotrs
Pjotrs24 sep. 2010 - 9:23

"Dezelfde retoriek die Wilders ook gebruikt, maar dan voor een andere groep mensen." Ik wist niet dat Wilders iets tegen bekrompen mensen had. Volgens mij drijft hij juist op het ressentiment ervan, want het betreft inderdaad Henk en Ingrid. Al wonen ze inmiddels niet meer in de Jordaan maar in Purmerend, Lelystad, Almere en andere trieste overloopgebieden.

Yvonne19472
Yvonne1947224 sep. 2010 - 9:23

Ben nieuw hier, maar wil toch nog even op deze topic reageren. Zoals hier al gezegd is er een groot verschil tusen alleen en eenzaam zijn. Eenzaamheid heb je toch vaak aan jezelf te danken. Alleen zijn heb je vaak niet voor gekozen: Vaak door echtscheiding of door scheiding van de dood. Er zijn tegenwoordig zoveel mogelijkheden om niet eenzaam te hoeven zijn.... ben zelf al 12 jaar alleenstaande, maar nodig regelmatig mensen uit bij mij thuis, mensen met wie ik op 1 lijn sta. Of bv. als er een goede film draait mensen opbellen of ze ook zin hebben om er naar toe te gaan. Afijn, of de stelling klopt of niet, eenzaam voelen hoeft dus niet, maar je moet er zelf ook wat aan doen natuurlijk. En last but not least: Als je blij ben met jezelf ben je nooit alleen (smile).

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 sep. 2010 - 9:23

Mooi Yvonne. Heel mooi. Ik wil je wijze woorden graag nog even ondersteunen met onderstaande link. http://echtscheidings.startpagina.nl/prikbord/5560013/nuttige-boeddhistische-film-over-omgaan-met-eenzaamheid