Joop

Eenzame kerst

  •  
23-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-RutteEenzaam300.jpg
Nog nooit was een premier zo impopulair bij zijn eigen kiezers
In de laatste peiling van Maurice de Hond sluit de PvdA het jaar 2012 af als grootste partij van Nederland. De partij stijgt 3 zetels ten opzichte van de vorige peiling. Daarmee komen ze op een totaal van 26 zetels. De VVD daarentegen scoort dramatisch laag: 21 zetels, dat zijn er 20 minder dan het huidige aantal zetels in de Kamer. De PVV loopt de schade van de laatste verkiezingen weer in, momenteel staat de partij van Wilders op een prognose van 25 zetels.
Peiling2012Partijen
Ook op individueel niveau scoort premier Mark Rutte slecht. Zijn eigen achterban geeft hem een 5,5. Qua vertrouwen scoort hij zelfs een 4,5. Dat is de laagste score die aan Rutte is gegeven, zelfs tijdens zijn samenwerking met de PVV scoorde hij niet lager dan een 7. De Hond spreekt zelfs van ‘de laagste score ooit voor een premier relatief kort na het aantreden van het kabinet”. Samsom komt er het best vanaf. Zijn eigen achterban geeft hem een 7,5, maar ook de andere partijen zijn redelijk mild in hun oordeel over de PvdA-lijsttrekker.
PeilingVertrouwenMinisters620

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (61)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods23 dec. 2012 - 11:08

Ik onderschrijf het regeerakkoord op punten niet bepaald. Maar dat Rutte op punten behoorlijk naar links is opgeschoven waardeer ik bijzonder in hem, dus zo eenzaam is zijn Kerst nou ook weer niet.

Rode druppel
Rode druppel23 dec. 2012 - 11:08

Het is nog een wonder dat de VVD 21 zetels haalt. Welke mensen vertrouwen nog deze partij. Voor de PVDA komt nog de teloorgang. Als duidelijk wordt waarmee draaikont Samsom in heeft gestemd, zal ook deze partij gedecimeerd worden. Sterk en sociaal zei Samsom. Het is geworden aangeschoten wild en a-sociaal.

buckshag
buckshag23 dec. 2012 - 11:08

Nu de werkloosheidscijfers stijgen, zien we ook de potentiële achterban van de pvda stijgen.

bruces
bruces23 dec. 2012 - 11:08

Met al die Hondse-dagprijzen schieten wij toch ook niets op. Daar heeft niemand wat aan. Dus kunnen wij mee stoppen.

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods23 dec. 2012 - 11:08

VVD en PvdA moeten gewoon samengaan. Zijn ze weer de grootste partij.... ;-)

rbakels
rbakels23 dec. 2012 - 11:08

De Hond heeft minachting voor ons staatsrechtelijke bestel, want dat is dat politici niet dagelijks maar periodiek worden afgerekend, omdat ze anders niet de impopulaire maatregelen kunnen nemen die uiteindelijk toch noodzakelijk zijn om na vier jaar met een beter eindsaldo te eindigen. In ons land hebben we geen "premier" maar alleen een minister-president, en die is er voor alle Neerlanders. het zou pas zorgwekkend zijn als Rutte geweldig populair was bij de VVD-ers. Het is gewoon nog erg vroeg i nde regeerperiode. Maar het kabinet moet nu toch gauw met daden komen. En zeker Rutte moet begrijpen dat zachte heelmeesters stinkende wonden maken. Voorzichtig politiek opereren is riskanter dan "het eerlijke verhaal vertellen". Zo hoop ik dat dit kabinet glashard inzet op een pro-Europese koers, vanuit het besef dat anno 2012 de EU al lang een economische eenheid is, maar ook met de ambitie om de structuur van de EU zo te verbeteren dat zowel de slagvaardigheid als (de perceptie van) het democratisch gehalte verbetert. Wat waarschijnlijk vooral een communicatieprobleem is, omdat de pers Brussel nog steeds mijdt, en we alleen maar indirect iets van Van Rompuy en Barroso horen. Het lijkt me een mooie opdracht voor een publieke-omroep-nieuwe-stijl om veel meer te berichten uit Brussel en Straatsburg. Waarom doet de VARA dat niet al, de eigenaar van JOOP.NL? Nee, de journalistieke vrijheid is daarbij niet in het gevaar, alleen het onderwerp wordt van bovenaf bepaald.

7731BK11
7731BK1123 dec. 2012 - 11:08

Het meest reeële stemgdrag van alle partijen is dat van D66, zelfs als oppositiepartij. Zij beoordelen mensen zoals gewoonlijk zonder roddel, achterklap en sensatiezucht, maar op hun kennis en kunde en op wat ze werkelijk bijdragen aan ons land. Pragmatisch dus. Opvallend is dat er een aantal ministers is die zij hoger waarderen dan hun eigen partij. Zegt vooral veel over de eeuwige mokkende achterban, die niet in ALLES zijn zin krijgt.

bob b.
bob b.23 dec. 2012 - 11:08

Maar wat dan nog. Treedt hij hierom af of stapt het kabinet op? Nee, du sverder geen aandacht aan besteden. Het volk weet immers nooit wat goed voor ze is, ze is alleen geinteresseerd in haar eigen belang. Het is als een nukkig kind, verwend en gefixeerd op zichzelf. Zo'n kind waar iedereen een hekel aan heeft, maar hoopvol is dat het ooit volwassen zal worden. En nu is het kind bang en wil het aandacht, en krijgt het helaas ook aandacht. De emancipatie van de burger heeft links en rechts de kwalijke vorm van het narcisme aangenomen, het is ieder voor zich, en niemand voor ons allen. Het heeft zelfs een eigen politieke stroming, het populisme, ook links en rechts aanwezig, die zegt er te zijn om die cocon van zelfbescherming te versterken door de buitenwereld als gevaarlijk te bestempelen. Op dezelfde manier als de NRA haar idiote standpunten verdedigt: 'De enige manier om een slecht persoon met een revolver te stoppen, is met een goed persoon met een revolver'.

JoopSchouten
JoopSchouten23 dec. 2012 - 11:08

Mark Scrooge.

rechtserealist
rechtserealist23 dec. 2012 - 11:08

ik ben heel tevreden met de winst die de PVV heeft geboekt. Vooral vanwege hun standpunt jegens criminele illegalen. Hun economisch programma daarentegen is bagger, soort SP communisme.

MichelReiziger
MichelReiziger23 dec. 2012 - 11:08

@peet van velzen. Het is niet zozeer het gelieg wat mensen tegen de borst stuit, want elke politcus liegt. Maar het is het totale minachting voor de achterban en het gebrek aan overtuigingskracht wat Rutte nu hard treft. Gisteren nog een VVD'er van het eerste uur gesproken en die sprak vsn verraad. Zelfs vvd'ers beginnen er nu achter te komen, dit kabinet 'van nationale eenheid' was al gesmeden voordat de verkiezingsuitslag officieel bekend was. .... Ik ga maar weer eens verder met het vullen van de kalkoen, ligt er in ieder geval iets inhoudelijks op mijn bord.

wvdstraat
wvdstraat23 dec. 2012 - 11:08

In een tijd dat burgers beginnen door te krijgen dat politici het ook allemaal niet weten, is het niet vreemd dat Rutte daarop het zwaarst afgerekend wordt. Hij roept namelijk net als iedere incompetente lichtgewicht 'leider' heel vaak dingen als "onder mijn leiding", "ik ben eindverantwoordelijk", "als premier zeg ik..." etc. Zwakke directeuren doen datzelfde; zich beroepen op hun positie. Het is overigens een probleem van veel Europese bewindslieden, die zélden het idee geven dat ze capabel genoeg zijn en een werkelijke visie hebben. Allemaal 'net niet' en weinig staatsmanschap. De enkelen die dat in zich hebben zullen zich nog moeten bewijzen, daarvoor is de tijd tekort. In Nederland zijn dat wellicht Samsom, Dijsselbloem, Asscher, nog wat anderen, maar opvallend genoeg geen enkele vvd'er. Ook elders zijn overigens weinig Schmitt's, Lang's of Palme's te ontdekken.

Bouwman2
Bouwman223 dec. 2012 - 11:08

Wie vertrouwt er nu een eerste minister die met alle winden mee waait? Wie heeft er vertrouwen in een kabinet dat paragnosten serieus neemt? Wie gelooft nog dat je de economie stimuleert door bezuinigingen die ineens hervormingen moeten heten?

phoosterhuis
phoosterhuis23 dec. 2012 - 11:08

Wat een gezeik over peilingen. Drie maanden zijn er om van de vier jaar die dit kabinet van plan is uit te zitten. Natuurlijk zijn er continu verschuivingen. Welk mens heeft zijn hele leven over alles dezelfde opvattingen. Niemand toch.

vriest
vriest23 dec. 2012 - 11:08

Nee dan de MP van ijsland die scheepte niet zijn bevolking op met de lasten toen ijsland in een banken crissis verkeerde .En kijk hoe goed het daar gaat .

ElChe
ElChe23 dec. 2012 - 11:08

Ik zit hier zo alleen kerstfeest te vieren.

Blisss
Blisss23 dec. 2012 - 11:08

Net de reportage van Emile Roemer gezien: integer, open en kwetsbaar. Kan Rutte nog iets van leren.

freaky33
freaky3323 dec. 2012 - 11:08

Waarom de PVDA nu ineens gestegen is snap ik niet. Deze partij is geen haar beter dan de VVD. Ze heulen met de vijand en er staat gewoon weer een rechts kabinet. Zijn de ondervraagde van de Hond dat vergeten soms...

Michiel Online
Michiel Online23 dec. 2012 - 11:08

Het lijkt me dat er een aantal bang zijn voor grote globale problemen. Ik kan me namelijk voorstellen dat mensen die vinden dat ze wat te verliezen hebben, zoals rijke VVD-ers, liever de indirect racistische, door de VS gefinancierde PVV zien floreren dan een sociale partij zoals de SP als het fout gaat. Die mensen bij de VVD weten dus niet alleen waar het geld zit, maar ook waar de wapens zitten. SP-ers weten misschien wel waar het geld zit, maar weten bijvoorbeeld ook bij wie de macht in de toekomst gaat zitten, en dat is China. Politiek gezien zijn wij draaiers. Wij draaien enigzins mee met de macht van de grote en/of rijkste bevolkingsgroepen: China, VS (lijkt me respectievelijk een beetje SP, VVD). We proberen onze macht te doen toenemen binnen Europa, wat het enigste is dat blijkt te tellen. Feit is en blijft dat nu de macht voor de kleine rijke bevolkingsgroep veilig is gesteld we weer lekker door kunnen gaan met vieze internationale handel zodat we niet tegenover de armsten in ons land hoeven te vechten. Dat is zo'n beetje de strategie, die dus best wel werkt, maar jammergenoeg is gebaseerd op het vernietigen van ons leefklimaat (en een gebrek aan informatie over hoe de rijke landen de armsten te grazen nemen zou ik zeggen, maar eigenlijk is het gewoon bewust leven in onwetendheid). Dat leefklimaat gaan we tegenkomen, en als we onze strategie niet NU veranderen dan hebben we binnen enkele generaties later een globale catastrofe. Luister naar de wetenschap a.u.b.

byebyeracismefascisme
byebyeracismefascisme23 dec. 2012 - 11:08

Volgens de eigen kiezers van de VVD volgens deze peilingen is kennelijk de PVV wel weer een alternatief of zeggen ze dat alleen om stoom af te blazen? Wie weet, misschien komt er een nieuwe VVD partijleider of partijleidster net voor de volgende Tweede Kamerverkiezingen en dan blijven ze gewoon trouw bij de VVD. Ik hoop van wel want de PVV is geen goed alternatief vor hen wat mij betreft. Ik raad al deze twijfelende VVD kiezers om naar het verkiezingsprogramma van de PVV van 2012 goed door te lezen om te zien wat soort *creepy* en discriminerende politieke beweging de PVV echt is (naar mijn vrijheid van meningsuiting tenminste).

Miesje3
Miesje323 dec. 2012 - 11:08

Aah gosjie, arme Rutte, ik was ook fan van hem, een hele grote zelfs, maar hij heeft mij wat te psychopathische trekjes, vandaar dat hij waarschijnlijk geen relatie heeft, het kent het gevoel liefde niet! Verder maak ik me er geen meter druk om, de kaarten zijn toch allang uitgedeeld en de koers is allang ver voor de verkiezingen bepaald. De regering is volgens mij als een soort management-team dat eigenlijk datgene moet uitvoeren wat de groot-aandeelhouders willen. En of er nou Roemer, Rutte zit of Klaas-Jan, dat maakt niks uit. Wordt er niet links bezuinigd dan doen ze het wel rechts, uiteindelijk pakken ze je geld toch wel. En je ziet het toch gebeuren, ze maken er alleen een mooie schouwspel van.. Joh, maak je niet druk om de politiek.. dat is beetje precies wat ze willen, gaat je bloedruk omhoog, heb je medicijnen nodig , ga je er meer bij roken en drinken, hou je de medische sector lekker draaiende en ga je sneller dood.. vangen ze ook nog je pensioengeld.. nah kat in 't bakkie!

jelius
jelius23 dec. 2012 - 11:08

Begin me af te vragen of iemand eerste minister mag worden als hij of zij vanaf de middelbare school niets anders heeft gewild. Ik beschouw Dries van Agt als één van onze beste eerste ministers, toevallig weet ik dat hij het baantje verfoeide. Rutte konkelde met Gekke Geert, nu konkelt hij met Brussel. Het tweede is nog slechter dan het eerste.

JoopdeJong
JoopdeJong23 dec. 2012 - 11:08

Ik kwam tijdens het pinnen een kerst-en nieuwjaarswens van "Anonymous" tegen die ik u niet wil onthouden en die gaat als volgt; "A merry crisis and a happy new fear."

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2012 - 11:08

"In de laatste peiling van Maurice de Hond sluit de PvdA het jaar 2012 af als grootste partij van Nederland. " Onbegrijpelijk....

1 Reactie
hoogerwerf
hoogerwerf23 dec. 2012 - 11:08

Welnee joh, niks onbegrijpelijk, kijk nou naar het electoraat van de PvdA, en dat groeit alleen maar hoor, verontrustend, dat dan weer wel natuurlijk.

GingerTed
GingerTed23 dec. 2012 - 11:08

Over de PvdA: "Daarmee komen ze op een totaal van 26 zetels." Zóúden ze komen volgens deze peiling van Maurice de Hond die er bij de laatste werkelijke verkiezingen 22 zetels naast zat. Links gelooft van zichzelf al vooral in sprookjes dus gaat ze ook blind voor de fopspeen van peilingen. Dat een premier in tijden van crisis maatregelen neemt die de liberale en conservatieve kiezer die op hem gestemd hebben niet ontzien, wijst erop dat deze premier meer een zakenpremier is die zich minder door eigen partijpolitiek laat leiden. Dus geen schijnbewegingen maakt, en valse verwachtingen wekt bij eigen aanhang. Heel anders dan de PvdA-leider Samsom die er bewust voort koos om als partijleider in de kamer te blijven en dus niet deel te nemen aan het kabinet waar zijn PvdA wel aan deelneemt. Samsom is slechts populair omdat hij met twee gezichten kan blijven acteren en zijn handen in onschuld wassen. Veel mensen, vooral zijn aanhang, zien dat niet. De typische politicus waar ik meer dan genoeg van heb.

3 Reacties
clara51
clara5123 dec. 2012 - 11:08

["Heel anders dan de PvdA-leider Samsom die er bewust voort koos om als partijleider in de kamer te blijven en dus niet deel te nemen aan het kabinet waar zijn PvdA wel aan deelneemt. "] Samsom was van meet af aan duidelijk: als de PvdA niet de grootste werd, en dus niet de premier zou leveren, en dus niet het stempel op de formatie en coalitie kon drukken, bleef hij als fractieleider in de Kamer. Het congres heeft met deze keuze ingestemd. Je doet het voorkomen alsof dat een schandalige keuze is. Ik vind het een verstandige keuze, die getuigt van goed gevoel voor wat de essentie is van politicus zijn: volksvertegenwoordiger zijn. Als partijleider en Kamerfractieleider van de PvdA (dit geldt voor alle partijen) vertegenwoordig je in de eerste plaats je eigen achterban. De taak van de Kamer is het controleren en sturen van het kabinet. Als dat een kabinet is waaraan je eigen partij deelneemt, maar waarin je niet de grootste bent, is de positie van fractieleider die de PvdA-belangen bewaakt (en de PvdA zo kan profileren) zinvoller dan de positie van vice-premier, die immers geacht wordt het kabinetsbeleid uit te dragen. Dat lijkt me niet zo moeilijk te snappen en niets om minachtend over te doen. Overigens deed Bolkestein hetzelfde in 1994 bij het kabinet Kok I. Bolk bleef in de Kamer en Dijkstal werd vice-ministerpresident.

lembeck
lembeck23 dec. 2012 - 11:08

Beste Ginger, ik zou met de beste wil van de wereld de PvdA niet meer 'links' durven noemen. Hooguit semi-rechts. In Buitenhof vandaag werd 'Rutte 2' zowel door Lubbers, als door Wiegel eigenlijk behoorlijk afgekraakt. Verkeerd bezig was de som van hun opmerkingen. Terecht - Rutte is verkeerd bezig en dom ook. Maar dat krijg je, als je een sprookje gefabriceerd hebt van Thatcher's beleid en dat beleid nu kopieert in ons land. Oogkleppen op en gaan met die banaan - niet gek dat steeds meer mensen begrijpen dat deze meneer absoluut onbetrouwbaar is. Ook de mensen die op de PvdA gestemd hebben in de hoop Rutte uit het Catshuis te krijgen, zijn bedrogen uitgekomen. Ik vind de peiling alleszins meevallen nog. Hoop dat het snel verder bergafwaarts gaat, maar ben bang dat nieuwe verkiezingen weer dit beeld zullen laten zien, omdat de mensen waar het echt om gaat, thuis blijven. Dat is bijzonder slecht voor henzelf en voor ons land.

arieroos
arieroos23 dec. 2012 - 11:08

[Links gelooft van zichzelf al vooral in sprookjes dus gaat ze ook blind voor de fopspeen van peilingen.] Natuurijk, als de boodschap je niet bevalt dan ga je lekker de aandacht afleiden met pesterige ad-hominems. [Dat een premier in tijden van crisis maatregelen neemt die de liberale en conservatieve kiezer die op hem gestemd hebben niet ontzien, wijst erop dat deze premier meer een zakenpremier is die zich minder door eigen partijpolitiek laat leiden. Dus geen schijnbewegingen maakt, en valse verwachtingen wekt bij eigen aanhang.] Nou ja ... waarom denk je dat de VVD ongeveer gehalveerd is in de peilingen ? Zou dat iets te maken hebben met de verwachtingen die Rutte deze zomer wekte ? Iets met hypotheekrenteaftrek, bijvoorbeeld ? Of iets met 1000 euro belastingverlaging ? Of iets met geen extra geld naar Griekenland ? Of denk je dat die zaken helemaal los van elkaar staan ? [Heel anders dan de PvdA-leider Samsom die er bewust voort koos om als partijleider in de kamer te blijven en dus niet deel te nemen aan het kabinet waar zijn PvdA wel aan deelneemt.] Verstandige keuze, Bolkestijn deed hetzelfde tijdens Paars. [Samsom is slechts populair omdat hij met twee gezichten kan blijven acteren en zijn handen in onschuld wassen. Veel mensen, vooral zijn aanhang, zien dat niet. De typische politicus waar ik meer dan genoeg van heb.] Heej, dat verbaast me ... voor zover ik je kan inschatten, lijk jij mij niet het type dat meer dan genoeg heeft van Bolkestijn ...

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2012 - 11:08

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
bruces
bruces23 dec. 2012 - 11:08

Wat was de inbreng van Sap, Pechtold en Koolmees gewoon minimaal en wat roepen in de Kamer, vanaf de zijlijn. Is wel lekker makkelijk. Het enige wat van belang is voor de komende 10 jaar is de staatsschuld terugbrengen van 70% naar 60% of lager. Dan doen wij maar 10 jaar wat minder leuke dingen, via o.a. minder bureaucratie en veel minder ambtenaren, die de economie zitten te remmen en daarmede de werkgelegenheid. Wat kost een overbodige ambtenaar per jaar, inkomen, koffie, gebouwruimte, kantoorinrichting, etc. ? Daar kan nog voor miljareden/jaar worden bezuinigd. Het hangt bij de overheid nog veel te veel met formuliertjes en CC-tjes aan elkaar. Druk met druk zijn. Tel uit wat een werkeloze kost per jaar en wat hij per jaar via de belastingen op kan brengen als hij werk heeft. 30.000 euro/persoon. Bij 100.000 werkelozen gaat het minimaal om 3 miljard/jaar. In het onderwijs is mede op aandringen van D66, de afgelopen jaren miljarden extra ingepompt en de effectieve kwaliteit is alleen maar slechter geworden. Hier ook terug naar staatsexamens en beroepskeuze-testen. Dwingen naar goede studiekeuzes. Ook de studies zullen wij moeten renoveren, naar de vraag voor de toekomst en dat is hoogwaardige technische producten die wij kunnen exporteren. Met tomaten, asperges en komkommers gaan wij het niet redden. Door wateroverlast en droogte, elders in de wereld, zal er vraag komen naar o.a. Maïs. Staat gewoon in de internationale vakbladen. Dus daar ligt wel een exportkansje voor Nederland. Maïsproducten.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 dec. 2012 - 11:08

De analfabeten met 25 zetels? Hoe kan dat nou? niemand wil Wilders nog toch?

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 dec. 2012 - 11:08

Waarom zo neerbuigend over analfabeten en laaggeletterden? Die hebben er niet om gevraagd en zouden anders willen.

JoopSchouten
JoopSchouten23 dec. 2012 - 11:08

Het land is flink gepolariseerd zo te zien. Logisch.

1 Reactie
bruces
bruces23 dec. 2012 - 11:08

Daar doe jij ook flink aan mee met jou uitspraken.

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2012 - 11:08

Het meest opmerkelijke (hoewel niet verbazingwekkend) is dat het egoïsme van de babyboomers tegen de plinten klotst en op zes zetels winst staat. Zou dat het resultaat zijn van de onvermoeibare inspanningen van Han met zijn doemscenario's?

2 Reacties
Zjenny
Zjenny23 dec. 2012 - 11:08

babyboomers inschalen volgens jouw waardensysteem is een grote vergissing.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch23 dec. 2012 - 11:08

Wen er maar aan. De vergrijzing is bezig/aanstaande en de 4 miljoen ouderen gaan straks een belangrijke rol spelen bij verkiezingen. We pakken jullie wel terug straks..;)

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2012 - 11:08

--- Dit bericht is verwijderd —

3 Reacties
Zjenny
Zjenny23 dec. 2012 - 11:08

Ik zie dat je een fascistische wereldbankregering die totale macht uitoefent over zijn schuldslaven nog steeds de oplossing vindt.

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra23 dec. 2012 - 11:08

== Natuurlijk zijn er in Nederland ook problemen, maar die zijn redelijk relatief. == Alles is relatief, Erwin, als Nederland vandaag onderloopt is dat relatief gezien maar een klein probleem, het raakt immers maar 0,25% van de wereldbevolking. Als jij dood gaat, is dat een nog veel kleiner probleem. Als vandaag de aarde ontploft, is dat ook relatief gezien maar een heel klein probleem, er zijn immers nog miljarden, misschien wel biljoenen, andere planeten in dit heelal. Zo kun je alles relativeren. Maar voor de mensen die in Nederland in de problemen zitten door het kwijtraken van hun baan of het faillissement van hun bedrijf, is het probleem levensgroot.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194723 dec. 2012 - 11:08

Ik wil u niet ontmoedigen, zonder hoop vaart niemand wel maar dat ziet er toch behoorlijk uit als een utopisch programma voor 2013 als ik zo vrij mag zijn. Desalniettemin, al vast de beste wensen voor volgend jaar.

rechtserealist
rechtserealist23 dec. 2012 - 11:08

Als Mark nu eens doorgegaan was met mijn held Geert had het er nu heel wat beter uitgezien, illegalen het land uitgeschopt, Brussel hartelijk bedankt en de pensioenen op het huidige niveau gehandhaaft. Ik kan niet wachten op het moment dat geert de macht in handen krijgt en de subsidies aan ontwikkelingshulp, cultuur, huurtoeslag, zorgtoeslag en nog veel meer geld dat naar de zielige mensen industrie gaatm, stopzet. Dan kan mijn pensioen ook weer netjes geindiceerd worden.

3 Reacties
arieroos
arieroos23 dec. 2012 - 11:08

[Als Mark nu eens doorgegaan was met mijn held Geert ...] O, dat had Mark heel erg graag gewild. Helaas wilde jouw held dat zelf niet.

Sternenstaub
Sternenstaub23 dec. 2012 - 11:08

"De zielige mensen industrie"? Je bedoelt, als je op een dag een levensreddende of -verlengende behandeling moet ondergaan die je met geen mogelijkheid van de wereld zelf kunt betalen? Je gejammer zal dan net zo zielig klinken als het nu arrogant klinkt, en het is dan toch die "zielige mensen industrie" die je zal moeten redden. En dit is maar één voorbeeld van het nodig hebben van hulp. Dat neoliberale bord voor de kop is even dom als arrogant, alsook erg gevaarlijk.

Michiel Online
Michiel Online23 dec. 2012 - 11:08

Die globale trend hou je niet tegen. Wordt eventueel wel vermindert, maar je houdt hem echt niet tegen. Dat is de strategie van werelddelen om groter te worden zodat ze meer macht krijgen. Je zou het volledige economische systeem moeten veranderen of aanpassen om de veranderingen door te voeren zoals jij wil, want als we niks meer geven aan andere werelddelen accepteren ze ook onze welvaart niet meer. Mark my words, je trekt niet zomaar iets in zonder er iets voor terug te geven. Dat kan enkele tientallen jaren duren voordat je het negatieve effect ziet van jouw voorstellen maar de waarheid daarover gaan andere landen echt wel zien. Je zal minder hoogopgeleide buitenlanders naar hier toe zien trekken bijvoorbeeld, omdat er minder geld is maar ook minder tolerantie. En ga zo maar door.

msj_meijerink
msj_meijerink23 dec. 2012 - 11:08

Waaruit blijkt dat het eerlijke verhaal van Diederik Samsom over de komende, nare tijden veel beter wordt gepruimd dan de 'prachtige vergezichten' van de andere partijen.

1 Reactie
MichelReiziger
MichelReiziger23 dec. 2012 - 11:08

Het grote verschil tussen Rutte en Samsom is dat Samsom eerlijker overkomt en met bepaalde overtuigingskracht. Gaat nog wel veranderen hoor...'we' zijn pas net bezig.

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2012 - 11:08

En? Rutte is toch mooi de eerste liberale premier sinds lang. Dat neemt niemand hem meer af. Na 2 ambtstermijnen het stokje overdragen aan een ander is ook geen schande. Een zelf gekozen afscheid is altijd mooier dan een afgedwongen. Dat weet Mark ook wel. Hij is dan een jaar of 50 en kan nog een nieuw pad inslaan. Verder heb ik niet de indruk dat Rutte, zelfs al is hij alleen, zich snel eenzaam voelt.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub23 dec. 2012 - 11:08

Nee, hij heeft niemand nodig, behalve om hem op zijn plaats te houden. Als iemand die aan het kruis is genageld, maar zonder bevrijdende boodschap. Want de boodschap van de neoliberaal is, dat anderen voor zijn misleide ideologie, of egologie, aan het kruis moeten worden genageld, opdat hij zich superieur en vrij kan wanen. Geloof zonder hart dus, en een hart zonder geloof. Alle lafheid en verraad op een stokje. Niet liberaal, maar glibberaal.

vriest
vriest23 dec. 2012 - 11:08

Nee dan de Mp van ijsland die deed met de banken crissis in zijn land de juiste maatregelen ,door niet zijn volk te laten opdraaien voor de bankschulden .En zie hoe goed het nu met dat land gaat .

1 Reactie
Blisss
Blisss23 dec. 2012 - 11:08

precies Ton !!!

[verwijderd]
[verwijderd]23 dec. 2012 - 11:08

dat GL op 3 zetels staat is voor mij het meest schokkende

1 Reactie
Miesje3
Miesje323 dec. 2012 - 11:08

En dat het CDA op 12 zetels staat en eindelijk uit de regering is incl. die andere religieuze nonsens partijen maakt alles weer helemaal goed! Gaat Nederland er meteen 2000 jaar op voorruit!

Le Chat Botté
Le Chat Botté23 dec. 2012 - 11:08

PVV de tweede partij van Nederland? Ik schaam me kapot!!!!

2 Reacties
Voice
Voice23 dec. 2012 - 11:08

Ik niet. Nl krijgt wat het verdiend. Dat was zo in de jaren 60, met het opkomen van de PvdA t.o.v de christelijke partijen en nu dus een partij als die van Wilders, tegen een politiek, die alleen globaal gericht is en die bestaat uit luchtfietsers en utopie dromers, is niks mis mee, net zoals er niks mis mee was, met de opstand van een gedeelte van het volk in de jaren 60, ook al schreeuwde de heersende elite er schande van. Dat is altijd een feit, als het om veranderingen gaat. Als Europa ondemocratisch verder gepushed gaat worden, door deze luchtfietsende elite, komen er nog veel meer partijen als de PVV in Europa en ik denk nog veel extremer. Is imo niet meer dan de eigen schuld van de bestaande elite. Dat zegt niets over het feit, dat ik het eens zou zijn met Wilders, want dat ben ik pertinent niet, maar ik ben het ook niet eens met de bestuurders nu.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa23 dec. 2012 - 11:08

Haat beloont schijnt....

Xoral
Xoral23 dec. 2012 - 11:08

Gaat kabinet Rutte II in 2013 vallen? De media bereidt de kiezer blijkbaar alvast psychologisch voor. Zo kon je lezen (interview NRC) dat Samsom bang is dat dit kabinet niet vier jaar zal uitzitten. Hierna 'kiest' dit land (na weer een tsunami verkiezingspropaganda) of kabinet Roemer I of kabinet Samsom I (wordt al populairder bij steeds meer volk) En hiermee zit ook dit land in eenzelfde politieke situatie als vele andere Europese landen (nu overheersen de rode en blauwe partijen in het electoraaat, straks dus de rode, en doordat de economische situatie en alles nog verder blijft verslechteren of zelfs een 'fiscal cliff' of instorten dollar of het langzame afbreken van de euro of eurozone je de lichtblauwe partijen (rechter flank, nationalistische partijen) in Europa zal zien gaan opkomen zetten (na dus het opkomen zetten van de rode, linker flank) Rutte ging net als Balkenende voor goud, straks wordt het Samsom of Roemer, en daarna kan het zelfs Wilders worden (in Frankrijk zal het dan Le Pen worden, in Belgie is het al heel erg natonalistisch met die grote NVA) Europa gaat blauw aanlopen de komenden jaren. De kiezer loopt zichzelf vast in de flanken?, kan uiteindelijk weer op een van die twee flanken worden, dan komt er een ('gouden') eeuw lang geen eenzame kerst meer voor een premier.

1 Reactie
byebyeracismefascisme
byebyeracismefascisme23 dec. 2012 - 11:08

Het VVD/PvdA kabinet Rutte II (Rutte-Aascher) zal haar rit van 4 1/2 jaar uitzitten geloof ik echt!

Meta Foor
Meta Foor23 dec. 2012 - 11:08

heel links nederland verkneukeld zich om die arme eenzame rutte; ze vergeten echyter wel dat zonder de vvd , de pvda een GL gelijk marginaal ploegje zou zijn, en hadden die minkukels geen ministersposten mogen bezitten

1 Reactie
hoogerwerf
hoogerwerf23 dec. 2012 - 11:08

Luvya