Joop

Eenzaamheid, de stille killer

  •    •  
19-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
83 keer bekeken
  •  
eenzaamheid
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een steeds groter gedeelte van de samenleving lijdt onder eenzaamheid. In het Verenigd Koninkrijk geeft 60 procent van de jongvolwassenen tot 34 jaar aan zich regelmatig eenzaam te voelen. In de VS is dat zelfs 46 procent van de totale bevolking. In onderstaande video van “Kurzgesagt – In a Nutshell” wordt uitgelegd wat eenzaamheid nu precies is, waar het evolutionair vandaan komt en waarom het zo’n enorm probleem is geworden in de moderne maatschappij. Of je eenzaamheid nu ziet als een persoonlijk probleem waar mensen zichzelf uit moeten zien te knokken, of als een gezondheidsaandoening waar een brede oplossing voor gezocht dient te worden, het is duidelijk dat er iets moet gebeuren.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

DaanOuwens
DaanOuwens20 feb. 2019 - 7:46

Eenzaamheid is de keerzijde van de geïndividualiseerde samenleving. De andere kant van de medaille is individuele vrijheid. Kunnen doen wat je wil. Niet de omgeving die je hun normen en waarden oplegt. Het onvermijdelijke gevolg daarvan is zeker voor ouderen die niet meer werken of andere activiteiten hebben eenzaamheid. Ik vind de problematisering daarvan doorslaan. Een kenmerk van sociale contacten is dat je er zelf in moet investeren. Veel ouderen en dan vooral in de grotere steden willen of kunnen dat niet. Maar ik vind dat de samenleving niet verantwoordelijk is voor de oplossing van alle problemen. De gemeente Rotterdam stuurde werklozen langs bij eenzame bejaarden, dat lijkt mij voor beide partijen geen prettige oplossing. Er lijkt bij sommigen een behoefte te zijn om alle problemen in samenleving aan te pakken. Ik geloof niet in een dergelijke opvatting.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 feb. 2019 - 9:07

"De gemeente Rotterdam stuurde werklozen langs bij eenzame bejaarden ..". De Speld?

DaanOuwens
DaanOuwens20 feb. 2019 - 12:11

@ DanielleDefoe Jij schrijft; De Speld? Nee tegenprestatie in het kader van de Participatiewet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 feb. 2019 - 12:47

Blijft een krankzinnig idee.

DaanOuwens
DaanOuwens20 feb. 2019 - 15:39

@ DanielleDefoe Jij schrijft: Blijft een krankzinnig idee. Leefbaar idee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 feb. 2019 - 19:29

geloof het onmiddellijk

Linkse Meid
Linkse Meid19 feb. 2019 - 21:30

Dankzij het imperialisme in bijv gezondheidszorg, energie, openbaar vervoer, en meer, hebben de mensen minder financiële draagkracht om naar vrienden te gaan of deze te ontvangen. Gevolg > eenzaamheid.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter19 feb. 2019 - 21:50

Ja want voor alle vrienden moet je eerst een behoorlijke reis maken, goede buren en vrienden dichtbij zijn er niet. Wat zal men vroeger eenzaam zijn geweest.

Ozon
Ozon19 feb. 2019 - 22:04

Linkse meid, wat bedoel je met “het imperialisme in bijv de gezondheidszorg”?

Thomas Toverbal
Thomas Toverbal19 feb. 2019 - 21:10

Alleen zijn is niet noodzakelijkerwijze hetzelfde als eenzaamheid. Er zijn ook mensen die bewust en zelfs vooral graag alleen zijn en daarmee gelukkig zijn. Maar is het een probleem voor je dan zal het zeker een nagel aan je doodskist zijn.

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin20 feb. 2019 - 7:45

Alles draait om keuze. Bovendien mensen die graag alleen zijn, zijn niet automatisch verstoken van contact met andere mensen, bijvoorbeeld winkel en markt, terras, concert etc.. Het is niet zo dat ze geen andere mensen zien buiten hun huis en haard om. Ze zijn vaak nog wel in staat iets te ondernemen, al is het in hun eentje.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 feb. 2019 - 9:12

ook "schriftelijk" contact bestaat nog

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 feb. 2019 - 8:47

Danielle Defoe Ik denk dat het heel veel speelt bij mensen die dat alles niet meer kunnen en noodzakelijkerwijs aan huis gebonden zijn, geen enkel contact meer met de buitenwereld hebben, waardoor ze een ontzettend kleine leefwereld hebben. Dit totaal los staat van hun eigen keuze/wens/wil. Er zijn vele vormen van eenzaamheid!