Joop

Eenvijfde Britse leraren stopt binnen twee jaar

  •  
16-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
384630116_0acea3d7cc_z
Het lerarentekort binnen Nederland neemt schrikbarende vormen aan, maar het kan blijkbaar altijd nog een graadje erger. In het Verenigd Koninkrijk zegt eenvijfde van alle leraren binnen twee jaar het onderwijs vaarwel te willen zeggen. Tweevijfde van het totale personeel in het onderwijs zegt te verwachten binnen vijf jaar te stoppen. Dit blijkt uit een onderzoek van de Britse Nationale Onderwijs Unie waar onderwijzend en onderwijs ondersteundend personeel aan meedeed.
Vooral onder startende leraren valt de werkdruk zwaar. Liefst een kwart zegt binnen vijf jaar geen docent meer te willen zijn. Ook onder het personeel dat al langer op school rondloopt, neemt de animo snel af. “Mijn baan gaat niet meer over kinderen,” zegt een respondent. “Het is vooral een 60-urige werkweek waarbij je onder druk staat om data over de vorderingen van de kinderen te verwerken”. Een ander zegt geen privé-leven meer te hebben. “Met een jonge familie, en ondanks dat ik parttime werk, realiseer ik me nu dat een baan in het onderwijs niet bevorderlijk is voor het familieleven.”
De Britse regering is al een tijdje bezig om de werkdruk onder leraren te verminderen. De Nationale Onderwijs Unie zegt hier weinig van te merken. Kevin Courtney zegt namens de unie dat vooral de angstcultuur en het gebrek aan vertrouwen het onderwijs de das om doet. “We hebben drastische actie nodig en een andere denkrichting van de regering als we het verliezen van goede leraren willen stoppen.”
Cc-foto: James Darling
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

quatsch
quatsch16 apr. 2019 - 23:18

Nederland heeft dezelfde problemen als haar gidsland GB. Ze kunnen dus niet hier terecht voor advies!

Peterrr2
Peterrr216 apr. 2019 - 18:20

Tja, dat krijg je als je onderwijs als kostenpost ziet. Overigens zelfde fout die gemaakt wordt bij de zorg en politie. Ook heel belangrijke sectoren die je niet als kostenpost moet zien, maar als belangrijke peiler van een maatschappij.

1 Reactie
Jay K
Jay K18 apr. 2019 - 6:32

Spijker op de kop. Niet alleen een kostenpost, maar ook een melkkoe.