Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eenderde van al het voedsel wordt weggegooid. Kan een app dat voorkomen?

  •  
05-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
voedsel
Een reportage van Nieuwsuur over de immense voedselverspilling die met de gemakscultuur gepaard gaat. De makers van de app Good To Go willen het eten dat hotels en winkels weggooien goedkoop aanbieden aan consumenten. Ook de Verspillingsfabriek tracht het tij te keren door ongewenste groenten op te vangen en tot soep te verwerken. Daarnaast stort een veevoederbedrijf zich op de verwerking van het eetbare afval.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

adriek
adriek6 feb. 2019 - 12:04

Daar is geen app voor nodig. De lokale super zet producten die (bijna) op de datum zijn met korting in de winkel en dan is het zo weg. Thuis gooien we niet veel weg, maar soms raakt een aangebroken pakje vleeswaren in de vergeethoek, of ligt een sinaasappel te lang waardoor hij witte en groene haartjes krijgt. Dat gaat een app ook niet voorkomen: ik ga echt niet elk appeltje registreren en die app weet ook niet precies hoe lang (sinaas)appels op de fruitschaal goedblijven. Ik ben wel benieuwd welke rechten die app allemaal aan me gaat vragen en wat de maker met de gegevens doet...

webmaatje
webmaatje6 feb. 2019 - 8:17

je hebt geen app nodig. Supermarkten eens ophouden allerlei verpakte groente te verkopen in hoeveelheden die je niet nodig hebt. Restant van in dichte zakjes verpakte groente bewaren is geen optie vanwege het toegevoegde giftige gas dat het produkt langer vers moet houden. En apps mijd ik als de ziekte. Gewoon omdat vrijwel alle apps met Facebook-toolkits geproduceerd zijn. Deze geven al bij de opstart je gegevens door aan Facebook, ook als je er geen account hebt of wilt hebben. Bron: https://t3n.de/news/android-apps-schicken-ungefragt-daten-an-facebook-1135212/ https://medienwoche.ch/2019/01/10/auch-unter-ios-apps-zahlreiche-daten-automatisch-an-facebook-geschickt/

1 Reactie
webmaatje
webmaatje6 feb. 2019 - 8:18

verbetering; Supermarkten moeten eens ophouden....

Me4
Me46 feb. 2019 - 7:46

Uitwassen van de consumptiemaatschappij en zo slecht voor het milieu in alle opzichten. Als al die idiote verpakkingen gecreëerd om te consumeederen nu eens bij het grove vuil wordt gezet! Wij gooien trouwens nooit wat weg, zelfs geen appelschillen alles gaat naar de kippen en dat levert weer eieren op zonder troep erin.

Jay K
Jay K6 feb. 2019 - 6:02

Ik denk dat 53% is op te lossen door de regels aan te passen. Dat is de hoeveelheid die door de horeca en de producenten wordt weggegooid. We hebben namelijk in Nederland te maken met een extreme regelgeving die ervoor zorgt dat niets op een bordje of in de schappen mag komen dat enigzins niet aan extreme eisen voldoet. Die 42% van thuisgebruik weet ik niet. Wij gooien geen voedsel weg en ook de overblijfselen zoals schillen, botten en graten composteren wij.

Hiltermann
Hiltermann5 feb. 2019 - 23:21

Weer een app. Wat is er mis om je gezonde verstand te gebruiken. Gebruik een weegschaal of een maatbeker in de keuken om gepaste hoeveelheden voedsel te bereiden. Restaurants kunnen weinig doen aan maaltijden die niet opgegeten worden. Dat voedsel gebruiken als veevoer is riskant. Daar gaat veel verloren. Voedselbanken zijn een uitstekend initiatief. Goede samenwerking tussen supermarkten en voedselbanken voorkomt verspilling. Ik ben van de generatie die geleerd heeft voedsel te respecteren. Dan gooi je geen eten weg. Daar vind je een toepassing voor.

2 Reacties
vdbemt
vdbemt6 feb. 2019 - 9:27

Dat is precies wat app(lication) betekent: toepassing.

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 feb. 2019 - 10:47

De weegschaal is in de thuiskeuken een uitstekend hulpmiddel. Restaurants zouden met twee verschillende portiegroottes kunnen werken. Dat doen ze al vaak bij lunch en dinner.

Linkse Meid
Linkse Meid5 feb. 2019 - 21:22

We gooien 5 miljoen kilo aan eten weg. Mag ik concluderen dat we ook zoveel geld gewoon weggooien? Het kan ook anders dan dan dat het imperialisme een rol speelt; giga verpakkingen voor een normale prijs en hele kleine verpakkingen, omgerekend naar eenheid. betaalt met minimaal het dubbele. Misschien dat ook eens aanpakken?

Hallahan2
Hallahan25 feb. 2019 - 21:09

We zijn in Nederland volledig doorgeslagen met UVD's, THT's etc. Waar onze oma's en moeders gewoon hun neus en ogen gebruikten lezen wij een datum af op de verpakking. 1 dag over datum? Weg ermee! Compleet van het zotte...

Phil2
Phil25 feb. 2019 - 18:40

Je moet er de lol van inzien (sport?) om niks aan eten weg te gooien. Dat kan. Makkelijk zelfs. Een stamppotje is vaak een dag later smakelijker. Gekookte aardappelen die je over hebt, kunnen als groenten dienen in een maaltijd de dag er op. Etc.etc. Gel.l dat je apps nodig zou moeten hebben. Gebruik je gezond verstand eens.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt6 feb. 2019 - 13:38

Ik gooi zelf ook geen eten weg. De app waarover ik heb gezien helpt dáár niet bij, maar die zorgt ervoor dat overblijvend voedsel in supermarkten, hotels, B&B's etc.TOCH een bestemming (klant) vindt en dan niet weggegooid hoeft te worden. Is toch goed, zou ik zeggen.

vdbemt
vdbemt5 feb. 2019 - 14:04

Die app zal die eenderde niet volledig voorkomen. Maar het is wel een goed idee dat zal bijdragen aan het minder verspillen van eten. Wat we zelf kunnen doen: minder klaarmaken (niet meer dan je eet), wat je over hebt, invriezen en later opeten, composteren, voeren aan je (of iemand anders) zijn kippen.

2 Reacties
ton14024
ton140245 feb. 2019 - 16:40

Of ieder is zijn eigen varken.

vdbemt
vdbemt6 feb. 2019 - 9:29

@Ton14024. Gezien de toenemende obesitas begint steeds meer mensen dat te lukken. En nóg wordt er veel voedsel weggegooid.