Joop

Een zee van verdriet op het strand van Scheveningen

  •  
22-06-2021
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
315 keer bekeken
  •  
P6200235_2965

© foto: Claire Schut

Zo zijn het niet langer koele cijfers in een statistiek, maar mensen van vlees en bloed, ieder met een eigen leven hoop en dromen. Mensen net zoals jij en ik.
Op zondag 20 juni – Wereld Vluchtelingendag – zijn op het strand van Scheveningen de 44.000+ zielen herdacht die in de afgelopen jaren aan de grenzen van Europa om het leven zijn gekomen als gevolg van het EU-migratiebeleid. Het was bijzonder aangrijpend. Om te beginnen vanwege het tijdelijke monument dat organisator MiGreat NL met veel helpende handjes had opgericht: duizenden ruwhouten herdenkingsplankjes, voor elke dode een. Met daarop naam, leeftijd, geslacht en herkomst van de dode, plus plaats en datum van overlijden. Voorzover bekend. Want van veel doden weten we helemaal niets. Geen naam of leeftijd, zelfs niet of het een man of vrouw is. Geen herkomst, papieren of mobieltje, geen doodsoorzaak. Alleen waar en wanneer de stoffelijke resten gevonden zijn.
Naast de zee van herdenkingspaaltjes op het Scheveningse strand waren er toespraken. Vlammende betogen wat er faliekant fout gaat met het meedogenloze migratiebeleid, en waarom het anders moet. Veel pleidooien voor een milder en humaner migratiebeleid. Aansluitend noemden de sprekers telkens een deel van de 44.000 namen op de dodenlijst: Man 20+, januari 2020, Atlantische Oceaan; dertig personen Middellandse Zee voor de kust van Libië, namen onbekend; baby 0 jaar oud; vrouw, rond de 40, Lampedusa… Twee minuten stilte. Alleen de zee die breekt op het strand.
Niet alleen de namen van de overledenen werden genoemd. Je kreeg ook details te horen die de gruwelijke werkelijkheid inkleurden. Bijvoorbeeld hoeveel mensen in één keer om het leven waren gekomen. Soms was er niet meer bekend dan dat aantal: 500 mensen, hun namen, leeftijden, herkomst, geslacht, ja zelfs plaats van overlijden, onbekend. Er werd aangestipt op welke manier, soms ook waarom, sommigen aan hun einde waren gekomen. Verdronken, boot lek en gezonken, verdronken, platgereden onder een truck door een boze chauffeur, van onder de trein gevallen en vermorzeld, vanwege zwangerschap niet meer bruikbaar als seksslavin: vermoord en overboord gegooid, weggeslagen door een golf uit een overvolle lekke boot, teruggeduwd op zee, dagen op zee zonder dat er op noodsignalen werd gereageerd, doodgevroren in een truck, verdronken, uit wanhoop over dreigende uitzetting voor de trein gesprongen, verdronken, verdronken, eigen kind gewurgd daarna zichzelf verhangen, verbrand in kamp Moria, omgekomen van de honger, weggespoeld door de golven, verdronken…
Het noemen van de namen en de details van leven en dood brengt de doden heel dichtbij. Het maakt hen echt. Zo zijn het niet langer koele cijfers in een statistiek, maar mensen van vlees en bloed, ieder met een eigen leven hoop en dromen. Mensen net zoals jij en ik.
Het was zwaar. Soms trilde de stem van degene die de namen van de doden noemde. Sommigen snikten, anderen huilden, een enkeling kon zijn deel van de dodenlijst niet afmaken. De confrontatie met al die doden, hun lijdensweg, intense wanhoop, diepe ellende en hun afgrijselijke einde dat je geen mens toewenst. Al die mannen, vrouwen, kinderen, zonen en dochters, ouders, grootouders, vaders en moeders, broers en zussen, neven en nichten, ooms en tantes, buren en vrienden op wie nog steeds wordt gewacht, van wie de familie nooit zeker zal weten of ze nog leven, waar ze zijn, wat er is gebeurd.
P6200139_2885
Al die mensen die nooit meer thuis komen, nooit meer hun stem aan de telefoon, nooit meer kunnen zeggen: ‘Ik hou van jou.’ Dat besef. Nooit meer. En al die houten plankjes op het strand van Scheveningen. Onbekend, onbekend, Garrach, 18 januari 2011, Tunesië, kind Egypte, naam onbekend, 16 december 2020, Libië, ongeboren baby Middellandse Zee, naam onbekend, West Afrika, 28 februari 2021, Middellandse Zee, onbekend, onbekend, onbekend…
Er komt een moment dat je breekt. Ik heb staan huilen in dat veld van houten paaltjes, het warme zand onder mijn blote levende voeten, de ruisende zee en de branding, de zon, de wind in mijn haren, mijn gevulde buik. Wij Nederlanders met al ons gemopper hebben werkelijk geen idee hoe goed de meesten van ons het hebben, wat voor afschuwelijk lot zoveel andere mensen treft. Niet omdat ze dat verdienen. Niet omdat ze daarom hebben gevraagd. Maar omdat het hen toevallig zo overkomt. Oorlog, hongersnood, politieke repressie, terreur… Wie zou er dan niet vluchten, op zoek naar een veilige plek?
Ik koester weinig illusies. Toch hoop ik uit de grond van mijn hart dat het prachtige initiatief van MiGreat NL en het tijdelijke monument van houten gedenktekens op het Scheveningse strand bijdragen aan een herbezinning, een ommekeer, een humaner migratiebeleid.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (35)

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin24 jun. 2021 - 18:46

Wat een treurnis, 44.000 mensenlevens, meestal in de golven verdwenen, aldanniet de dood ingejaagd, door omstandigheden gedwongen het leven op het spel te zetten, het ergste vind ik kinderen en vrouwen, ik las onlangs een stukje van leeghoofd Joost Eerdmans in de NRC, hij wil het deense model omarmen, daarop kwam gelukkig een reactie die dat flutstuk aan flarden scheurde, of een sadistische Annadel Nanninga die het over dobbernegers had en over gaskamers m.b.t. het joodse volk, zoiets kan ik niet vergeven, dan uit Fvd stappen vanwege nazistische tweets vind ik buitengewoon lachwekkend, hoe dan ook, leven is een kostbaar bezit, voor mij is leven heilig, het weinige wat ik kan doen is het hoofd buigen, financiële steun verlenen aan organisaties die zich het lot van deze mensen aantrekken. https://www.youtube.com/watch?v=HjCKKPNfeuE

klaploper
klaploper23 jun. 2021 - 13:15

Een artikel over de duizenden oorlogsvluchtelingen die omgekomen zijn, en de reacties gaan over Polen, Marokkanen, en andere arbeidsmigranten. Ik zie het verband en de menselijkheid niet helemaal.

1 Reactie
Cageman2
Cageman223 jun. 2021 - 15:55

Dan moet je die lijst eens bekijken. Marokko Algerije Turkije Pakistan Zie je zo herhaaldelijk terugkomen Baudet liegt dat alle asielzoekers en arbeidsmigranten illegale economische migranten zijn uit veilige MO. 90% man. Jij bent de andere kant van de munt. Net zo hard liegen dat het allemaal “oorlogsvluchtelingen” zijn. En tegenstanders allemaal “onmenselijk” Hoe kan er een oplossing gevonden worden als we beleid op leugens en manipulatie moeten bouwen? Kap daar eens mee.

EricDonkaew
EricDonkaew23 jun. 2021 - 2:35

"Oorlog, hongersnood, politieke repressie, terreur… " ----------------------------------------------- Het probleem is een beetje dat veel migranten uit landen komen waar juist geen oorlog, hongersnood, politieke repressie en terreur is. En dat maakt de discussie een beetje anders.

8 Reacties
Satya
Satya23 jun. 2021 - 7:49

Benieuwd naar welke landen je dan bedoelt.

Cageman2
Cageman223 jun. 2021 - 8:53

En vergeet ook niet: vaak door een tiental landen heenreizen waar geen oorlog,hongersnood, terreur is. Met de wens nog een handvol oost europese landen over te slaan om in west-europa, het land van melk en honing, te belanden.

EricDonkaew
EricDonkaew23 jun. 2021 - 9:26

@Satya ----------------------------------------- Kijk even zelf op de kaart, als je wilt.

rvb2
rvb223 jun. 2021 - 10:25

Het grote merendeel van de migranten zijn echt vluchtelingen. Er zijn maar een paar gelukszoekers bij, en die zijn geen probleem. Iedereen heeft het recht om geluk te zoeken.

Paul250371
Paul25037123 jun. 2021 - 10:26

"Het probleem is een beetje dat veel migranten uit landen komen waar juist geen oorlog, hongersnood, politieke repressie en terreur is. En dat maakt de discussie een beetje anders." Ahh, daar heb je weer een eufemisme voor "laat ze maar verzuipen."

Satya
Satya23 jun. 2021 - 12:14

Eric welke landen bedoel je niet zo flauw. Kunnen we daarna een inhoudelijke discussie voeren of jouw beweringen kloppen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 jun. 2021 - 19:39

Kijk eens om je heen, de wereld staat in brand. We hebben geen idee!

EricDonkaew
EricDonkaew24 jun. 2021 - 2:36

@Satya: Eric welke landen bedoel je niet zo flauw. Kunnen we daarna een inhoudelijke discussie voeren of jouw beweringen kloppen. ------------------------------------------------- Wat wil je dan, dat we alle landen langslopen met de vraag of daar al dan niet politieke repressie is? Benin, Togo, Gambia, noem ze maar op. Dat heeft naar mijn smaak geen zin, omdat jij toch al voor onbeperkte immigratie uit Afrikaanse landen bent, zoals jij hier vaak hebt beweerd. Dus dat wordt een discussie tot welhaast in het oneindige. Het klopt dat ik tegen onbeperkte en onbeheersbare immigratie ben. Jan Marijnissen zei eens tegen een woke partijgenoot: "Als we dat doen [onbeperkte immigratie toestaan, ED], dan zitten we hier binnen de kortste tijd met honderd miljoen mensen." Jouw opvatting, evenals die van rvb, Paul250371 en vele anderen hier, heeft in ons land geen draagvlak. Het wordt alleen gedeeld door de meest linkse partij in het parlement, Bij1 van Sylvana Simons (en Quincy Gario, al zit die als nummer twee niet in de Tweede Kamer) met minder dan een procent van de stemmen bij de laatste verkiezingen. Het gaat dus om een zeer kleine, maar wel zeer luidruchtige groep. Waar jij dus ook bij hoort. En natuurlijk wil ik graag mijn AOW en ABP-pensioen houden, dus er zit ook eigenbelang bij. Geef ik meteen toe. Maar discussiëren met extreemlinkse mensen met iedere keer de dezelfde argumenten en tegenargumenten, vind ik een beetje vermoeiend worden. De standpunten liggen ook te ver uit elkaar om tot een zinnig gesprek te komen.

Lucius
Lucius22 jun. 2021 - 22:50

Ik begrijp best dat die mensen graag hierheen willen komen en dat kan ook niemand hen kwalijk nemen. Net zo min als je Oost-Europeanen kwalijk kan nemen dat ze hier komen werken. Maar wat is nu een realistische oplossing? Wie mag er allemaal binnen en voor hoe lang? Waar trekken we de grens? En ik ben bang dat waar die grens ook ligt het nooit genoeg zal zijn om de migratiestromen te stoppen. Daarnaast hebben we hier al genoeg problemen met 't huisvesten van mensen door een ontzettend krappe woningmarkt. Autochtonen die klagen dat ze geen betaalbare woonruimte kunnen vinden en migranten die jaren in AZC's moeten wonen. Dan het probleem met mensen die uit veilige landen komen en geen recht hebben op asiel maar ook niet uitgezet kunnen worden en daardoor in de illegaliteit verdwijnen. Een humaner migratiebeleid dat er op neer komt dat we meer mensen hier gaan huisvesten is simpelweg niet haalbaar. De best oplossing is in mijn ogen nog steeds om te zorgen dat mensen geen reden hebben om hun land te verlaten. Maar dat is ook makkelijker gezegd dan gedaan. Het zal gepaard moeten gaan met vergaande maatregelen om te voorkomen dat de hulp voornamelijk bij corrupte machtshebbers terecht komt. En bedrijven die actief zijn in Afrika zullen streng gecontroleerd moeten worden om te kijken of ze netjes te werk gaan. Al is de kans groot dat dit er waarschijnlijk toe zal leiden dat veel landen bedanken voor Europese steun en liever met China in zee gaan dat minder vragen zal stellen. Blijven roepen om meer mensen toe te laten maar verder geen oplossingen aandragen is onderhand net zo dom als roepen dat alle buitenlanders terug moeten naar "hun eigen land".

3 Reacties
Satya
Satya23 jun. 2021 - 7:51

"Al is de kans groot dat dit er waarschijnlijk toe zal leiden dat veel landen bedanken voor Europese steun en liever met China in zee gaan dat minder vragen zal stellen." China produceert nog steeds voornamelijk voor Europa, dan heb je een zeer goed pressie middel.

Lucius
Lucius23 jun. 2021 - 11:33

@satya Nee China exporteert meer naar de VS dan Europa. (US $472 miljard tegen EU $433 miljard) En wij exporteren meer naar China dan de VS. (US $106 miljard tegen EU $236 miljard) Cijfertjes voor 2019 via EC en USTR. China investeert ook veel in infrastructuur in Afrika op dit moment via het "Belt and Road Inniative". Ik denk dat 't vooral de vraag is binnen hoeveel tijd we er wat aan willen doen. Afrika zal uiteindelijk zelf een grote economie worden en waarschijnlijk dezelfde weg volgen als China. Bepaalde productie verhuist nu al gedeeltelijk naar landen als India omdat China te duur wordt. Afrika zal voor China zijn wat China is voor ons. Uiteindelijk zal het toch op de bevolking zelf aankomen. Zij zullen er voor moeten zorgen voor een stabiel klimaat waar investering mogelijk wordt. Hiermee wil ik niet zeggen dat ze het allemaal zelf schuld zijn en het maar uit moeten zoeken maar dat er verder weinig werkbare oplossing zijn. Ethiopië wil bijvoorbeeld geen buitenlandse hulp in de Tigray regio. En buiten dat is het maar de vraag of het wenselijk is dat westerse landen zich ermee gaan bemoeien. Je zal tegen kolonisatie aan moeten gaan zitten om een situatie zoals in Afghanistan te voorkomen. De weg uit armoede is stabiliteit, educatie en investering. De grote vraag is hoe dit valt te realiseren en binnen welke termijn.

Satya
Satya23 jun. 2021 - 17:03

Lucius Het draait veel meer om eerlijke behandeling. Kijk naar Rwanda.

Satya
Satya22 jun. 2021 - 20:59

"Maar omdat het hen toevallig zo overkomt. Oorlog, hongersnood, politieke repressie, terreur… Wie zou er dan niet vluchten, op zoek naar een veilige plek?" Veel reageerders op Joop. Die gaan zitten wachten op de dood. Dit naar aanleiding van de vele harteloze reacties hier. Er was hier bij het artikel over de vele doden een poosje terug zelfs iemand die schreef dat er nog harder moet worden opgetreden. Het gesprek hoort te gaan over migratie redenen, hoe die weg te nemen. Ik kan weer veel links gaan delen over oorlog en grondstoffen maar volgens mij is dit het belangrijkste artikel. Veel links in het artikel naar bronnen. Dit moet besproken worden als mensen migratie willen stoppen. Wat ik mij afvraag is waarom dat op zoveel weerstand stuit. Mijn gok is dat men weet dat men er een aandeel in heeft. "Voor elke dollar ontwikkelingshulp, vloeit er vandaag 24 dollar terug richting rijke landen en rijke investeerders. De rijke landen helpen dus niet met de ontwikkeling van arme landen, het is eerder andersom. De zogenaamde hulp die rijke landen bieden aan arme landen uit het Zuiden is slechts een fractie van het geld dat verdiend wordt door rijke landen en vooral Westerse multinationals ten koste van het Globale Zuiden." https://www.mo.be/opinie/het-globale-zuiden-heeft-nood-aan-rechtvaardigheid-niet-aan-hulp

4 Reacties
Brent Schieving
Brent Schieving23 jun. 2021 - 7:39

@Satya Dat veel van de al decennia lang enorme bedragen en bijdragen afkomstig uit het Westen aan ontwikkelingshulp, stimulering van onderwijs, hulp t.b.v. infrastructuur, economische ontwikkeling, etc. in deze landen structureel wordt afgeroomd door een inheemse elite, en dus niet door het Westen zoals kwalijk wordt voorgesteld, heeft alles te maken met de tribale inheemse omstandigheden waar deze bevolkingen die zichzelf langs economische, etnische, tribale, en religieuze lijnen verdelen zelf verantwoordelijk voor zijn. Het is niet de (eeuwige) schuld van het Westen en de boze blanken.

EenMening
EenMening23 jun. 2021 - 9:40

Zimbabwe was de korenschuur van Zuidelijke Afrika, totdat Moegabe de blanke boeren begon te onteigenen en te verdrijven. De rest is geschiedenis.

Satya
Satya23 jun. 2021 - 10:08

Brent Blijft die één dollar waar 24 voor terug komen gewoon staan. Geen mening Verdiep je er eens beter in. Vergiftigde grond.

Paul250371
Paul25037123 jun. 2021 - 10:32

Brent Schieving ".....in deze landen structureel wordt afgeroomd door een inheemse elite, " Je vergeet erbij te vertellen dat deze elite bijvoorbeeld Shell helpt de grondstoffen te roven van dat land. Als "de inheemse elite" niet meer het westen faciliteert dan is het al snel tijd voor een regimechange. In elk land wat voor het westen interessant is om leeg te roven wordt zo een elite geplaatst of vervangen. De gewone man lijdt onder honger, oorlog en kan geen kant op. "Het is niet de (eeuwige) schuld van het Westen en de boze blanken." Daar komt Calimero weer om de hoek.

Cageman2
Cageman222 jun. 2021 - 20:39

Welk beleid precies? Ik denk dat frau merkels “wir schaffen das” meer doden tot gevolg had dan hongarije’s hek. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden.

3 Reacties
Paul250371
Paul25037123 jun. 2021 - 10:34

"Zachte heelmeesters maken stinkende wonden." Dus niet helpen, laat maar verzuipen, schiet ze neer als ze een hek naderen, sluit ze op, peddel ze terug etc. Dat stinkt veel minder?

Cageman2
Cageman223 jun. 2021 - 12:57

Geld voor opvang in regio waar je een veelvoud mee kan helpen. Libie/turkije deals. Grensafsluiting/bewaking tegen mensensmokkel Terugslepen boten of in uitzetcentra buitengrens. EU druk tegen weigering van thuisland opname veiligelanders En voila. Hard maar rechtvaardig, consequent, en realistisch beleid waarmee je mensensmokkel en verdrinkingsdoden tegengaat. Dat stinkt inderdaad veel minder. Stuk beter morele zelfbevrediging waarmee je de mensensmokkel aanjaagt en meer migranten aanspoort om “de gok maar te wagen” .

Cageman2
Cageman223 jun. 2021 - 15:00

“Stuk beter dan”

Ger Hartogs
Ger Hartogs22 jun. 2021 - 20:35

Mensen die "om het leven zijn gekomen als gevolg van het EU-migratiebeleid."? Nee. Met de feiten dat het vrijwel allemaal mensen zijn die op zich op illegale wijze toegang proberen te verschaffen tot de diverse EU-landen, en het daarmee geen vluchtelingen zijn, geldt de schuld behalve eerstens zijzelf, niet veel minder de criminele smokkelaars en de door ideologie gedreven extreem-linkse activisten. De EU kan slechts verweten worden dat zij niet veel meer en effectief werk maakt van bestrijding van deze pogingen, de criminele smokkelaars, en die hand en spandiensten verlenende activisten die alleen maar de kansloze verlokking aanjagen.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037123 jun. 2021 - 10:38

Nee. Het monsterlijk opvangbeleid en de hoge muren rond Europa en de uitruildeal met Turkije zijn de directe oorzaken van de mensensmokkelaars. Als we een humane opvang realiseren en de weg hier naar toe humaan hoeft er niemand te worden gesmokkeld (want dan is dat verdienmodel weg) en / of te sterven. Mensen met jouw "empathie" zijn verantwoordelijk voor de mensensmokkelaars.

Piet Helmons
Piet Helmons22 jun. 2021 - 20:16

In Nederland hebben we een overvol land. We hebben stikstof en CO2 probleem. We hebben 1000000 huizen tekort. Het is dus onmogelijk om onbeperkt vluchtelingen op te vangen. Ik hoor echter nooit hoeveel vluchtelingen men in Nederland wil opvangen. Alleen dat het humaner en rechtvaardiger moet. Maar een vluchteling jarenlang opsluiten in een opvang is dat dan humaan? De echte oplossing is m.i. toch om ervoor te zorgen dat mensen in Afrika daar een betere toekomst kunnen opbouwen. Want anders vrees ik dat er nog veel slachtoffers blijven vallen.

2 Reacties
EenMening
EenMening22 jun. 2021 - 21:22

@Piet "Ik hoor echter nooit hoeveel vluchtelingen men in Nederland wil opvangen" Je kunt niet van iemand verwachten dat hij zich vastlegt op een specifiek aantal.

Piet Helmons
Piet Helmons23 jun. 2021 - 7:44

@Eenmening: ik weet ook niet hoeveel vluchtelingen je in Nederland moet toelaten maar enige planning is denk ik wel nodig. Het onbeperkt toelaten zorgt voor problemen. We proberen alles te plannen behalve de bevolkingsgroei.

Karingin
Karingin22 jun. 2021 - 19:46

Goed dat jullie dit gedaan hebben, ieder mens verdient het om herdacht te worden. En ik hoop met je mee, maar zie 't somber in. Veel mensen zullen dit een deugverhaal vinden, vol misplaatst sentiment, bedoeld om op de emoties te werken. Nou, dat gaat bij hunnie werken hoor! Dode kinderen zijn de schuld van de ouders, al die wanhoop is allemaal nep, ze zijn er alleen maar op uit om onze huizen en banen in te pikken, en een uitkering ook nog drbij. En nepborsten en zo, want die gasten krijgen alles gratis terwijl ze helemaal nix nergens recht op hebben. Ze hebben gewoon een prima leven in hun eige land, beetje minder luxe maar ze zijn niet anders gewend joh. Ze kunnen daar van een euro per dag leven man, tel uit je winst! En anders gaan ze toch gewoon bij zo'n fijne westerse multinational werken, die brengen daar alleen maar een beetje beschaving hè, daar moeten ze dankbaar voor zijn. Of anders kun je die koter altijd nog wel ergens in een bloedmijn kwijt, of op een vuilnisbelt, is nog harsikke goed spul wat wij daarheen brengen hoor, da's ook ontwikkelingswerk. Het is volges mij trouwens ook de gewoonte daar om je dochter te verkopen aan de hoogste bieder, net als een kameel, daar hebben ze d'r ook zoveel van daar. En meisies zijn nix waard natuurlijk daar, behalve voor vandattum weet je wel - nee dat soort mensen moet je hier niet willen, daar zijn we veel te beschaafd voor!

3 Reacties
Satya
Satya22 jun. 2021 - 21:04

Hetzelfde soort denken als bij rechtvaardigen van de transatlantische slavernij. Niet van jou om misverstanden te voorkomen maar van de stompzinnige teksten die je herhaalt van de mensen die het rechtvaardigen.

Paul250371
Paul25037123 jun. 2021 - 10:40

Helemaal eens. Deze rechtse hufters hadden destijds Anne Frank ook geen asiel verleend. Ze wanen zich allemaal Ubermenschen maar noem ze in Godesnaam geen racist. Want ze werken met Ali en dat is een goede Turk dus ik ben geen racist.

Uw Psychiator
Uw Psychiator23 jun. 2021 - 12:02

@ Karingin, Satya, en Paul250371 - ik sluit me bij jullie aan. Overal om ons heen zien en horen we de Nieuwe Barbarij. Het lucht geven aan je onverschilligheid, blinde haat, je eigen psychopathologie, dat is volkomen salonfähig geworden. Het wordt breed geaccepteerd, en men moedigt elkaar nog aan ook. De horror-sentimenten waarvan we dachten, hoopten dat ze tot het verleden behoren, die zijn terug, en hoe.

Joap oet Oskerd
Joap oet Oskerd22 jun. 2021 - 19:41

Het aantal verdronken migranten zal alleen maar meer toenemen, de bevolking van met name het Afrikaanse continent zal explosief toenemen en steeds meer mensen zullen naar het Europa van melk en honing willen reizen.