Joop

Een wereld van verschil als je gevaccineerd bent?

  •  
09-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Staatssecretaris Blokhuis aanwezig bij griepprikmoment

© Foto: ANP, Pieter Stam de Jonge

Ik merk nu hoeveel ik me heb laten meeslepen door antivaxers en hoaxes de afgelopen tijd.
Gisteren was het dan na lang twijfelen en in onzekerheid zitten zover. Ik ging voor de vaccinatie. Mijn vader was zo lief om me te brengen dus dat scheelde weer een boel spanningen. Ik besloot zelf in de rij te gaan staan, want ik voelde me op dat moment prima.
Van tevoren had ik me lang druk zitten maken hoe het allemaal georganiseerd zou zijn. Omdat de beperking die ik heb (22q11ds) grote overeenkomsten heeft met autisme, vind ik onbekende situaties eng en onoverzichtelijk. Gelukkig viel het me 100 % mee. Er was een goed georganiseerde wachtrij en alles verliep soepel. Er waren een paar checkpunten voor je gegevens en toen was ik al heel snel aan de beurt voor de prik. Toen het erop zat dacht ik bij mezelf: zat ik me hier nu zo druk over te maken? Ik voelde me vooral opgelucht dat ik de knoop had doorgehakt en dat ik niet opeens 5 armen had gekregen.
De bijwerkingen vallen vooralsnog reuze mee, ik heb alleen last van een pijnlijke plek op mijn arm waar ik geprikt ben. Ik merk nu hoeveel ik me heb laten meeslepen door antivaxers en hoaxes de afgelopen tijd. Het is heel lastig om door die wirwar van informatie je niet teveel te laten beïnvloeden. Natuurlijk weten we nog niet wat het effect is op de lange termijn, maar ik voel me wel wat veiliger nu ik beschermd ben.
Ik ben blij dat alles in Nederland zo is geregeld dat we deze keuze hebben en dan ben ik heel blij en dankbaar dat ik niet in India woon waar alles zo gierend uit de hand is gelopen.
Wat ik lastig vind is dat mensen elkaars keuze zo veroordelen. Waar we vorig jaar nog met elkaar meeleefden word je nu afgerekend op een weloverwogen keuze. Ik vind het moeilijk en jammer dat mensen elkaars keuzevrijheid niet respecteren. De afgelopen tijd heb ik al meer dan genoeg in angst gezeten over welke keuze ik moest maken. Nu ik deze knoop heb doorgehakt zou ik het fijn vinden als mensen dit respecteren. Een ieder moet voor zichzelf kunnen bepalen wat hem of haar verstandig lijkt.
Ik voel me bevrijd van de angsten omtrent de vaccins en kan alleen maar glimlachen als ik mensen als Viola Holt voorbij zie komen met haar rare fratsen. De effecten op de lange termijn moeten we nog afwachten en of het inderdaad voldoende beschermt kunnen we ook pas op langere termijn zien. Ik wil me in ieder geval niet meer druk maken om hoaxes. Ik heb mijn keuze gemaakt!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

Audiomind
Audiomind9 jun. 2021 - 20:06

Hoi Anne, Ik volg je ook op Twitter en las regelmatig de strijd die je had door alle Corona perikelen. Heel goed dat je een keuze hebt gemaakt, waardoor je hopelijk wat meer rust zult krijgen de komende tijd. En wat andere vinden moeten ze naar de politie brengen. Oftewel, niet belangrijk. Mooi artikel. Gr Rick

1 Reactie
Anne Houtsma2
Anne Houtsma29 jun. 2021 - 21:04

Dank je wel voor je aardige reactie, vind ik heel fijn om te lezen!

Greendutch
Greendutch9 jun. 2021 - 19:24

proficiat Anne, goed dat je je hebt laten vaccineren, fijn voor je dat je je nu gerust voelt. zelf kijk / luister ik alleen nieuws via NOS en en hier bij Joop, bij beiden staan geen advertenties en doe ik helemaal niets met commerciële kanalen op tv of Social media, weet ik dat ik mezelf zo bescherm. ik zou ook gek worden van dat soort stomme verhalen (net even gegoogeld) bovendien kunnen er nep-accounts in omloop zijn. die zijn moeilijk te herkennen voor leken zoals ik.

Ewout Pool
Ewout Pool9 jun. 2021 - 18:21

Fijn om te lezen dat het je rust heeft gegeven. Als autist merk ik dat de afgelopen tijd mij niet in de koude kleren is gaan zitten. De onzekerheid leverde meer spanning ik dan ik wilde toegeven. Ik hoop dat als ik mijn vaccinatie krijg (volgende week mijn eerste) het mij ook dezelfde rust geeft als die jij hebt gekregen. Je woorden zijn dus fijn om te lezen!

1 Reactie
Anne Houtsma2
Anne Houtsma29 jun. 2021 - 19:22

Hoi, wat fijn dat je wat aan mijn stukje hebt gehad dat vind ik weer fijn om te lezen! Veel succes volgende week, t komt vast helemaal goed!!!

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman9 jun. 2021 - 15:03

Gefeliciteerd met je vaccinatie. Even een nuance, men zegt India waar alles uit de klauwen loopt, dat land heeft nog een inhaalslag te maken voordat ze meer doden per miljoen hebben dan wij. India 255 mensen overleden per miljoen, Nederland 1031 mensen per miljoen, België 2153 mensen per miljoen. Andorra spant de kroon, 5603 mensen overleden per miljoen. Neem eens een kijkje, https://www.worldometers.info/coronavirus/, je krijgt er een andere kijk op de berichten door.

1 Reactie
itsme3
itsme39 jun. 2021 - 18:30

Veel meer dan een indicatie zijn de indiase cijfers niet. Alleen de mensen die in het ziekenhuis sterven worden geteld. Degenen die in de goot sterven, en dat zijn de meesten, bestaan in de statistieken niet. Bovendien ligt de gemiddelde leeftijd in India onder de 27 jaar, dus de sterfte hoort überhaupt al heel veel lager te zijn dan in Europa.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jun. 2021 - 12:21

Gefeliciteerd!

Leontrotsky
Leontrotsky9 jun. 2021 - 11:01

Prachtig artikel en erg moedig dat je dit met ons wilt en durft te delen. Je ziet zo duidelijk hier ook weer geillustreerd de invloed van nepnieuws en valse berichtgeving en de invloed die dit kan hebben op mensen in alle lagen van de samenleving, in alle opleidingsniveaus en groepen. Vroeger (de ouderen onder ons weten dit nog wel) hadden we een postbus 50 spotje met de slogan "Alcohol maakt meer kapot dan je lief is". We kunnen dit nu naadloos op nepnieuws projecteren. Nepnieuws kan heel veel kapot maken in de samenleving en het moet daarom keihard worden aangepakt. Er zijn plannen om op EU niveau nepnieuws te gaan bestrijden. Belangrijke zoekmachine Google heeft hierin een grote verantwoordelijkheid.

1 Reactie
ton14024
ton140249 jun. 2021 - 12:39

En nu gauw naar de dierenarts om de chip te checken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jun. 2021 - 10:39

Chapeau! Je kunt meer dan je zelf denkt!

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg9 jun. 2021 - 10:04

Anne, gefeliciteerd!!