Joop

Een welgemeend advies aan de bestuurders van Tiel

  •  
22-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3667 keer bekeken
  •  
stonehenge

Jullie zitten op een goudmijn en jullie beseffen het niet

Tiel, een bescheiden stad aan de Waal, is de laatste dagen in het nieuws: archeologen hebben op een toekomstig bedrijventerrein het “Nederlandse Stonehenge” gevonden, althans dat beweren zij. Ze ontdekten sporen van houten palen die vierduizend jaar terug in een cirkel waren geplaatst op een stuk grond van ongeveer drie hedendaagse voetbalvelden groot.

Dan hoef je over het doel niet lang na te denken. Je vindt dat soort resten overal in Europa. En Stonehenge is daarvan het meest spectaculaire voorbeeld.

Het zijn zonnekalenders. Op de langste en de kortste dag van het jaar schijnt de zon op een nauwkeurig bepaald moment precies tussen twee specifieke palen door. Dat was het moment voor grote plechtigheden. We weten heel weinig over de wereldbeschouwing van de mensen die ons land vierduizend jaar geleden bewoonden maar uit allerlei vondsten – in het bijzonder die met “Stongehenge”-karakter – blijkt dat zij heel veel wisten over de beweging van hemellichamen. Niet alleen die van de zon maar ook die van de maan en de sterren. Zij bezaten op dat gebied een diepgaande kennis. Op een bepaalde manier geen wonder: in een wereld zonder lichtvervuiling heb je alle kans de loop van sterren en planeten in je op te nemen. Er was na zonsondergang toch niet zoveel meer te doen. Fenomenen aan het zwerk speelden dan ook een grote rol in het leven van deze mensen en in de manier waarop zij de wereld verklaarden. Een zonnecultus vond je overigens vierduizend jaar geleden ook in Egypte. Toen de palen van Tiel werden opgericht was het rijk van de farao’s zich net na een crisis van bijna twee eeuwen aan het herstellen.

De zonnecultus is pas een jaar of duizend daarna op de achtergrond geraakt toen Indo-Europese volkeren – van oorsprong nomaden en veehouders – wereldbeschouwelijk dominant werden. Zij brachten het ‘heidense’ pantheon mee zoals wij dit kennen met een leidende god die het daglicht vertegenwoordigde. Taalkundigen construeerden zijn naam terug tot Dyeus-ph-ter. Dat betekent hemelvader, maar we moeten ook denken aan het Latijnse woord voor ‘god’, deus. Het grote verschil met de oude zonnereligie was het gegeven dat de hemelvader mannelijke dominantie vertegenwoordigde en tot leidend beginsel in de maatschappij maakte. Dat was in de tijd van de palen niet of veel minder het geval. Er zijn veel aanwijzingen dat in de religie van 4000 jaar terug het vrouwelijke element een zeer wezenlijke rol speelde. Dat is ook geen wonder voor akkerbouwers wier leven zich afspeelde tussen zon en moeder aarde.

De Tielse bestuurders zitten op een goudmijn maar ze beseffen het niet. Ze willen zoals gepland bedrijven vestigen. Ze hebben liever loodsen, schrijven twitterati spottend.

Het is een betrekkelijk kleine moeite de bestemming van dit gebiedje te veranderen in recreatie. Daarna zet je een getrouwe replica van het heiligdom terug. Je herbouwt in de buurt de onderkomens van vierduizend jaar geleden. Daarover zijn genoeg gegevens bekend.

Vervolgens is het wachten op de talloze Nederlanders met gevoel voor magie en mystiek. Die zullen massaal verschijnen om hun ceremoniën uit te voeren, de zonnewende te vieren en andere sacrale activiteiten te ondernemen. Druïden, heksen en sjamanen komen workshops geven evenals mensen die terug willen naar de verering van een moedergodin. New age-volk van allerlei slag, enfin, een niet te tellen menigte, zal koers zetten naar deze hervonden plek van spiritualiteit.

Men is in Tiel blijkbaar vergeten dat de zogenaamde zieneres Jomanda er jaren lang volle sporthallen trok. Zo’n publiek moet terug te winnen zijn.

Hier ligt een grote kans voor de stad en vooral de middenstand. Al die gelovigen moeten eten, drinken en slapen. Dat levert meer werkgelegenheid op dan een paar dozenschuifbedrijven.

En wat denk je van mensen die op zoek zijn naar aliens? Wie zegt dat die zonnekalender geen richtbaken was van de neolitische mens voor bezoekers uit de ruimte, die hun kennis over de hemellichamen met hen deelden?

Goud, Tielenaren, laat het niet uit je vingers glippen!

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (11)

Martin van der Linde
Martin van der Linde23 jun. 2023 - 9:42

Ik weet niet wat ik met het welgemeend in de kop aan moet. Leuk artikel maar volgens mij druipt de ironie er af.

Pietje Puk139
Pietje Puk13923 jun. 2023 - 9:19

Han, je snapt het niet. De beslissing om op die plek een bedrijventerrein te gaan realiseren, is al genomen. En zoals elke Nederlander weet, een bureaucratisch genomen beslissing is heel lastig terug te draaien, vooral als er al contracten zijn ondertekend met ondernemers die de grond bouwrijp gaan maken. Wat niet wegneemt dat er op een andere plek in Tiel jouw idee kan worden gebouwd. Alleen gaat het nog zo'n 10 jaar duren dat dit plan is gerealiseerd, vanaf het moment dat de beslissing is genomen.

Eric Minnens
Eric Minnens23 jun. 2023 - 8:46

Dat waren nog eens tijden. Toen was sterrenkunde nog heel gewoon. Laat staan geluk. En Han heeft nog niet eens de herintroductie van de klokbeker genoemd. Trouwens, over akkerbouwers gesproken. Tiel komt van het Middelnederlandse Tuyl, wat agrarisch gebied of bouwland betekent. Dus alles valt op zijn plaats. Giethoorn kan naar haar Chinezen fluiten. Voortaan komen ze allemaal naar Tiel.

Creature from the Black Lagoon
Creature from the Black Lagoon23 jun. 2023 - 8:31

"De Tielse bestuurders zitten op een goudmijn" Dat durf ik ten zeerste te betwijfelen - niet veel animo om E15,= uit te geven om een plek te bezoeken waar wat palen in de grond staan (of gestaan hebben) met wat informatieborden over de zonnecultus. Met 15 minuten sta je weer buiten.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst23 jun. 2023 - 9:00

Wie had het over 15 euro entree? En jij voelt de aardstralen niet! En het SCP heeft een rapport uitgebracht dat je naar de zorgen van zulke mensen moet luisteren.

Markzelluf
Markzelluf23 jun. 2023 - 8:08

Kansen zien als ze zich voordoen, het zoeken naar een verdienmodel, de concurrentie aangaan met andere vormen van (bijvoorbeeld) educatie en vertier. Zo is de neoliberale visie bedoeld. En dat is echt niet cynisch wat ik nu schrijf. Ik hoop dat de overheid inziet dat de economische, sociale en educatieve waarde van een dergelijk openluchtmuseum hoger is dan het zoveelste bedrijventerrein.

Joop  den Uil
Joop den Uil22 jun. 2023 - 16:07

Mooie plek voor een Bouwmarkt.

Pater
Pater22 jun. 2023 - 14:33

De vondsten dateren uit 2017, de bebouwing van kort daarna, de vondsten zijn na onderzoek weg gebulldozerd, elke reconstructie zal volledig nep zijn. Als je het toch na wilt bouwen doet de plek er weinig toe, en kun je dat net zo goed doen op een niet-bebouwd perceel..

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer22 jun. 2023 - 19:38

Te laat, dus. De Tielenaren zijn hun goudmijn misgelopen.

Gerygrr
Gerygrr22 jun. 2023 - 14:25

Toen de palen van Tiel werden opgericht was het rijk van de farao’s zich net na een crisis van bijna twee eeuwen aan het herstellen. Inderdaad, Han. De oudste steencirkel staat ook in de Noord-Afrikaanse woestijn. https://www.hunebednieuwscafe.nl/2020/12/nabta-playa-in-egypte-steencirkel-in-de-woestijn/ Ik zie dit niet als losstaande feiten. Er moet verband zijn met de klimaatcrisis en instortende beschavingen rond 1100 v.chr. Men vluchtte voor honger en oorlog en nam mee wat voor overleven van het allergrootste belang was. Wat we nu meenemen? Onze iphone. Hoe laat is het, waar bevind ik mij, hoe wordt het weer? De mensen op de vlucht namen bepaalde stenen de blue stones mee…. de Stone henge bouwers. En de deskundige, die eeuwenoude observaties van de bewegingen van de hemellichamen hij deed of hij magiër was….

tinekea2
tinekea222 jun. 2023 - 13:42

Ben het no met je eens ook. Ze leggen het nu bij een of ander klein museumpje neer, maar je kunt ook groot, groter en grootst denken. Waarbij de overtreffende trap natuurlijk Disneyland Tiel is.