Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een vuist tegen racisme is nooit een middelvinger naar de zorg

  •  
10-06-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
PHOTO-2020-06-01-17-30-05
Racisme is een constante aanslag op onze gezondheid.
Er is op allerlei fronten nogal agressief gereageerd op de hoge opkomst van de anti-racismedemonstratie op de Dam. Theodor Holman wenst dat corona wraak neemt op iedereen die op de Dam was. Veelgehoorde kritiek is dat de massale aanwezigheid een aanval op de volksgezondheid was. Een Facebook-vriend, eveneens werkzaam in de zorg, stelde voor iedereen te ontvrienden die bij dit protest aanwezig was tenzij hem de aanwezigheid uitgelegd kon worden. Ik doe een poging.
Ik stond op de Dam omdat ik het wil uitschreeuwen tegen racisme. Omdat ik bang ben voor een wereld waarin racistische, seksistische autoritaire leiders de wind in de zeilen hebben; omdat een demonstratie met lichamen van allerlei kleur, vorm en achtergrond het krachtigste geweldloze wapen hiertegen is.
Iedereen die op de Dam aanwezig was kan het beamen: het was een krachtige, geweldloze manifestatie. Mensen droegen zorg voor elkaar: er stonden kruisjes op het hele plein om anderhalve meter afstand aan te geven, er werd massaal gehoor gegeven aan de oproep tot het dragen van mondkapjes, mensen droegen handschoenen, voor mensen uit risicogroepen werd voorzien in een livestream, er werd rondgelopen om te helpen met het bewaken van de afstand. Maar het was simpelweg veel drukker dan verwacht.
Er was de keuze tussen mij uitspreken tegen racisme en het tegengaan van coronabesmetting. Ter plekke stond ik echter niet bij deze keuze stil. Mogelijk omdat in mijn directe nabijheid genoeg ruimte was en iedereen een mondkapje droeg, maar waarschijnlijk vooral omdat dit niet de werkelijke keuze is. De tegenstelling tussen antiracisme en volksgezondheid is een valse tegenstelling.
De reden van de grote opkomst is de pijn en de woede over racisme. Het momentum is ingegeven door een gruwelijke moord. Maar ook door de ongelijke gevolgen van corona, in Noord-Amerika, in Zuid-Amerika. En ook in de rest van de wereld lopen ziekte, armoede en kansenongelijkheid via lijnen van discriminatie op basis van huidskleur en afkomst. Nederland is in deze wereld geen uitzondering. Dat is elke dag economische crisis, dat is elke dag schade voor de volksgezondheid. Een vuist tegen racisme is dus nooit een middelvinger naar de zorg.
De gretigheid waarmee door diverse politici en opiniemakers over de vorm in plaats van over de inhoud van de demonstratie wordt gesproken, is in lijn met de manier waarop doorgaans gereageerd wordt op mensen die racisme aankaarten: op de ‘vorm’ dus. Ik denk aan Quinsy Gario, aan Sylvana Simons, aan eerdere demonstraties van Kick Out Zwarte Piet. De enige toon die dan lijkt te worden geduld is een toon die zo zacht is dat ze gemakkelijk genegeerd kan worden. Het is te danken aan de mensen die tegen de klippen op racisme blijven agenderen als structureel probleem dat er überhaupt momentum kon ontstaan in Nederland; dat ik op de Dam me uit wilde spreken.
Wanneer er een tweede coronagolf komt in Amsterdam zal ongetwijfeld meteen naar de Dam-manifestatie worden gekeken. Eerder dan naar de ‘weg-met-de-1,5-meter!’-oproep van Forum voor Democratie. Eerder dan naar de drukke Ikea’s, de parken, de stranden, de terrassen, de drukte overal buiten omdat het heerlijk weer was. Eerder ook dan naar de treurige reactie van Geert Wilders op black lives matter : zwarte piet matters.
Het punt is: racisme is een constante aanslag op onze gezondheid. Ook als dat op anderhalve meter afstand plaatsvindt.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (78)

Will2
Will211 jun. 2020 - 8:34

De zoveelste goed prater voor wat niet goed te praten valt en de zoveelste poging om af te leiden van het catafostraal slechte optreden van de regent Halsema door weer te beweren dat iedereen het over de vorm heeft en niet over de inhoud. Ga maar een praatje maken met de mensen in de zorg en die zich uit de naad hebben moeten werken met ontoereikende middelen en die mensen nog steeds dood zien gaan op de IC en kom dan nog eens een keer beweren dat die demonstratie geen middelvinger was naar de zorg.

9 Reacties
Libertain
Libertain11 jun. 2020 - 9:58

Een tamelijk korte progressieve demonstratie kan nooit de (gewenste) middenvinger zijn die het enorme blunder met de akelig ruwe middenvinger van de carnaval in Brabant zou kunnen overschaduwen. Daar werden de ziekenhuizen propvol van. Wat de zorgmedewerkers meemaken is de stelselmatig slecht voorraad en organisatie van de neoliberale zorg. Een duidelijke stap achteruit in de Nederlandse neoliberale zorgindustrie.

Will2
Will211 jun. 2020 - 10:53

U wilt serieus het carnaval in Brabant (ik helemaal niks met carnaval overigens, maar ieder zijn meug) toen evenementen e.d. geen limiet hadden, er geen 1,5 meter voorschrift was en Corona iets was dat ver van ons weg was vergelijken met een massa demonstratie in Pandemie tijd? Zoals ik al zei, goed praterij.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jun. 2020 - 12:16

Libertain Ik wil je even uit de brand helpen. Toen wist men dat nog niet. Bovendien is vastgesteld dat ziekenhuispersoneel al corona-besmetting gehad bleek te hebben heel lange tijd daarvoor, lang voordat de zogenaamde eerste patiënt in Brabant als de eerste patiënt 'werd benoemd.' Maar ga je gang. Je hebt de ene kwetsbare patiënt en de andere, en blijkbaar zit daar een heel groot verschil tussen.Voor de ene ga je door het vuur en aan de andere loop je achteloos voorbij. Ik ga verder niet met diegene die dit stuk geschreven heeft niet in onderhandeling over kwetsbaarheid! Daar weet hij nl. alles van.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft11 jun. 2020 - 12:55

Libertain, in je reactie staat (onbewust) racisme. Omdat het een tamelijk korte progressieve demonstratie is.... Sinds wanneer maakt het uit of het progressief of conservatief of links of rechts is? Dit is bevoordelen van 1 partij. En dat mag niet.

Libertain
Libertain11 jun. 2020 - 14:28

@Minoes, ("Bovendien is vastgesteld dat ziekenhuispersoneel al corona-besmetting gehad bleek te hebben heel lange tijd daarvoor, lang voordat de zogenaamde eerste patiënt in Brabant als de eerste patiënt ‘werd benoemd.’ ") Toen wisten de doven zeker niet dat er pandemie was, hoewel op verschillende buitenlandse media dit het grootste nieuws was. Dan is de vraag welke maatregelen worden genomen. In dit geval zou dan wel over de Minister van Gezondheid moeten gaan en zeker niet over mevrouw Halsema die net als iedereen verrast was dat er na tientallen jaren ultrarechtse propaganderen racisme in ons land ineens en onverwacht een progressieve menigte voor mensen rechten opkwam. Daar is precies waar het schoen wringt en gelet op de reacties - nog steeds blijft wringen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2020 - 7:04

Libertain Het ging niet over Halsema hier!

Libertain
Libertain12 jun. 2020 - 8:45

@MInoes, moet ik nu in het hoek van de klaslocaal gaan staan?

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2020 - 0:58

Nee hoor!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2020 - 1:30

Libertain Maar dan toch een reactie; Nee dat wisten ze niet. Brabant heeft zelfs een week eerder maatregelen genomen, waar ze in de rest van Nederland ook en nog steeds geen boodschap aan hadden. Ik heb het hier dan ook nog over teruggerekend tot ver voordat de deskundigen wisten dat hier überhaupt het virus rondwaarde en men in de rest van Nederland helemaal geen enkele maatregel nam op het moment dat Brabant dat wel al deed. Het was juist in een tijd dat vele mensen door het hele land op wintersport gingen. Zijn wij in Lock-down gegaan toen de ernst van China hier doordrong? Ik dacht het niet, ook jij niet! Jij ging waarschijnlijk nog een week later terwijl je evenveel wist als de mensen in Brabant een week eerder. Dus kom me nu niet af met die smoes. Overigens ben ik zelf geen carnavalsvierder, maar dat doet er helemaal niets aan af. Je kunt op vele manieren bij elkaar komen. Mensen zonder symptomen droegen nl. het virus al heel veel eerder over. Ziekenhuispersoneel was al heel veel eerder zelf besmet en/of besmet geweest. Hier werd nog lang daarna gewaarschuwd dat je koorts moest hebben zelfs om 14 dagen thuis te blijven. Ik heb eerder het gevoel dat midden en noord Nederland het ondanks de lessen inmiddels geleerd, nog steeds niet serieus nemen. Het gaat mij om de totale onverschilligheid die ook hier uit reacties blijkt. Op social media lees je dan ook dat bij voorbeeld een paar witte doden extra er niet toe doen. Ook het overige leed nu en het geleden leed wordt onder de mat geveegd als niet ter zake doende omdat 'IK' er geen last van zal hebben. Hoe discriminatoir wil je het hebben?

Maxim4
Maxim411 jun. 2020 - 8:32

Natuurlijk is het wel een middelvinger naar de zorg(verleners). Dat jij er óók stond voor de ongelijke gevolgen van corona, in Noord-Amerika, in Zuid-Amerika betekent niet dat dat voor iedereen gold die daar stond. Dat blijkt in ieder geval zeker niet uit de borden die men liet zien. Protesteren en demonstreren is prima en moet ook echt om veranderingen te brengen. Het is ook echt niet moeilijk om daarbij de corona-maatregelen te respecteren. Dus de mensen die graag wilden demonstreren, maar waarvoor geen plaats meer was op de Dam, hadden ergens anders moeten gaan demonstreren. Dat ze willens en wetens toch het plein opgegaan zijn en ook jouw gezondheid in gevaar brachten is wel degelijk een middelvinger naar de zorg.

1 Reactie
Polletje2
Polletje211 jun. 2020 - 18:27

De demonstranten zijn niet willens en wetens het plein opgegaan om iemands gezondheid in gevaar te brengen en de zorg een middelvinger te geven.

Libertain
Libertain11 jun. 2020 - 7:27

("Racisme is een constante aanslag op onze gezondheid.") Iedereen is thans enkel gefocust op de Corona, terwijl het xenofobie en racisme-virus sinds decennia onze land aanvalt. Goed gezondheidszorg betekent ook systematisch bestrijding van het xenofobie en racisme-virus waar Amterdammers zich voor hebben ingezet. Vele mensen kwamen erop aan, zou je nooit van tevoren het juiste getal kunnen weten. Belangrijker is dat de juiste virus-bestrijding aanwezig is.

P Haan
P Haan11 jun. 2020 - 6:16

De schuur- en keetfeesten in de regio worden nu opgeleukt door een BLM bord. Ze zitten niet te pilsen, ze zijn aan het demonstreren. Men heeft ook al bedacht dat de kermissen op die manier weer door kunnen. Waar is de demonstratie? Hier is de demonstratie! Doel bereikt?

Polletje2
Polletje210 jun. 2020 - 22:39

Het zal duidelijk zijn dat ik nog steeds van mening ben dat het fout was om beperkende maatregelen op te heffen voordat een de organisatie van een strak test-en-trace rond is en in werking is getreden. Maar ja, de ondernemers riepen dat het zo wel genoeg was geweest en het volk liet zich graag verleiden. Laat nu een deel van de bevolking de gelegenheid niet te baat te nemen om te gaan winkelen, maar om te gaan demonstreren. Foei! Ik probeer me voor te stellen hoeveel "kleine ongelukjes" er plaats vinden bij dat winkelen en dan natuurlijk niet alle 5000 tegelijk op één enkele plaats, maar de hele dag door, overal verspreid in het land. Yep de burgemeester had moeten ingrijpen, regels zijn regels, dus nu allemaal tegelijk naar de uitgang en zorg dat je niet besmet raakt in het gedrang. De mens is een kuddedier en een goede herder is ver te zoeken.

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende10 jun. 2020 - 17:47

Oneens. Ik vind de arrogante houding van de demonstranten echt stuitend en schandalig. Blijkbaar hebben deze mensen corona niet van dichtbij meegemaakt. Ik hoop dat de demonstraties snel stoppen en dat we 21 maart, gezond, samen en hand in hand kunnen op de dam demonstreren tegen racisme. Dan zetten we onze persoonlijke verhalen op onze t-shirt. Dit moeten we elk jaar doen totdat de dam een keer leeg blijft.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg10 jun. 2020 - 17:01

Als het vertonen van risicovol gedrag een "dikke vinger naar de zorg" is, dan lust ik er nog wel een paar. Er zijn namelijk heel wat andere zaken die een risico voor de gezondheid met zich brengen - en ja, vaak, maar zeker niet altijd gaat het daarbij om slechts de eigen gezondheid. Wie deelneemt aan het verkeer, heeft toch ook gewoon péch als hij in een ongeluk belandt. Wie te dik is, heeft toch ook gewoon péch als hij diabetes krijgt. Wie verslaafd is aan tabak, heeft ook gewoon péch als hij kanker krijgt. Wie zwanger wordt, heeft ook gewoon pech als bij de bevalling het een of ander inscheurt en de betroffene daarna incontinent is. Wie oud is, heeft toch ook gewoon péch als hij Alzheimer krijgt. Wie deelneemt aan een demonstratie, heeft ook gewoon péch als hij daarbij een infectie oploopt. Zullen we mensen die voor een wezenlijke zaak gaan staan vooral niet nawijzen, belachelijk maken, of verdacht maken?

7 Reacties
nikita72
nikita7210 jun. 2020 - 19:58

Inderdaad. Er mag weer gevlogen worden, en dan wordt er geen 1.5 meter afstand gehouden. Dat is ook een middelvinger naar de zorg.

Jorah
Jorah10 jun. 2020 - 21:32

Whataboutism

LaBou
LaBou 11 jun. 2020 - 6:53

Jorah kan zijn gebrek aan argumenten niet beter kenbaar maken dan met de term: "whataboutism". En uitgepraat is jorah.

Will2
Will211 jun. 2020 - 13:39

Uw vergelijking is appels met een rotte peer. De meeste van uw voorbeelden zijn voorbeelden van een individuele keuze of het hebben van pech of een combinatie van de 2, maar zijn gewoon toegestaan. Demonstreren is OOK toegestaan, maar tijdens Pandemie tijd wel onderworpen aan regels en die werden compleet genegeerd en daar mag je dan niks van zeggen, want het ging om een 'wezenlijke' zaak. Het verschil is evident, behalve natuurlijk voor identity politics aanhangers.

Polletje2
Polletje211 jun. 2020 - 18:30

"regels en die werden compleet genegeerd en daar mag je dan niks van zeggen, want het ging om een ‘wezenlijke’ zaak." Het verschil is evident en dus mag je ze naar hartenlust verdacht maken.

chutzpah chutzpah
chutzpah chutzpah11 jun. 2020 - 18:45

Ik kan u aanraden dit betoog bij uw dichtstbijzijnde ziekenhuis te houden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2020 - 6:59

Polletje Het Nederlands leger had ook niet de bedoeling 90 burgerslachtoffers te maken toen ze die munitiefabriek bombardeerden toch? Je hebt zeker de vele reactie's her en der niet gelezen. Eventuele 'witte' doden wogen niet op tegen het belang van de demonstratie. Ik zal het netter zeggen; Doden, er werd hier en daar expliciet bijgezegd 'witte' doden. ten gevolge van een eventuele uitbraak en/of andere gevolgen, waren 'collateral damage!' Voor hoe dom houd jij mensen? Ze staken en steken nog steeds een middelvinger op tegen allen die het slachtoffer zijn (geweest) van Covid19 en ook tegen de mensen op de vloer in het zorgveld die zich de naad uit de kousen hebben gelopen!

Tom7
Tom710 jun. 2020 - 16:03

Beste Bram, waarschijnlijk heb je het in je opleiding wel moeten behandelen, maar ben je het nu misschien even vergeten mee te nemen in je betoog. Daarom ter opfrissing een leuk stuk bijgevoegd over de mimetische begeerte en de zondeboktheorie, uitgewerkt door René Girard, overigens verwijst Camus in `De Pest´ ook naar dit fenomeen Een alinea hieruit, "Door mythes, rites en taboes te analyseren ontdekte Girard in alle oude culturen flarden van herinneringen aan dit zondebokmechanisme. Hij ontdekte dat iedere orde begonnen is met een moord - een moord die vrede bracht. Maar de mythe verdoezelt altijd de willekeur van het geweld. Oedipus werd verstoten uit Thebe, omdat hij de oorzaak was van de pest en de chaos. In bijna alles leek hij op zijn rivalen, maar toch kreeg hij de schuld - en terecht, zegt de mythe. Zelfs de tragedieschrijver Sophocles doorzag de willekeur niet." https://www.groene.nl/artikel/menschen-zijn-geen-bruder

Joost Spits
Joost Spits10 jun. 2020 - 16:03

De titel luidt: "Een vuist tegen racisme is nooit een middelvinger naar de zorg." In mijn optiek foute titel. De titel moet zijn "Een vuist tegen racisme is een middelvinger naar de zorg." Dat zijn immers de feiten, dat is ook in vele gevallen gebleken als je ziet hoeveel mensen de 1,5 m afstand niet respecteren. Ook de bijgevoegde foto toont een grote groep mensen die dicht gepakt op elkaar staan en zelfs enkele zonder mondbedekking. Die foto is een echte middelvinger naar de zorg, ja! Iedere viroloog trek zijn wenkbrauwen op bij het zien van deze foto. Bijna provocerend. Zo is tevens op te maken uit de tekst, dat de auteur, himself, ook op de manifestatie aanwezig was en bleef, ook toen het onacceptabel drukker werd dan verwacht. De auteur had toen de correcte keus moeten maken weg te gaan en zich terug te trekken. Dat BLACK LIVES MATTERS, onderstreep ik ten zeerste. But EVERY LIVE MATTERS en dat INFECTION CONTROL MATTERS, lijkt mij minstens zo evident. Dat EVERY LIVE MATTERS is exact de reden waarom de noodverordening in het leven werd geroepen. Twee onvergelijkbare grootheden, waarvan de één (de noodverordening) spijtig genoeg toch voorrang heeft op de ander. De noodverordening is er immers niet voor niets en het virus is nog altijd even aanwezig en gevaarlijk als vanaf het begin van de lockdown. Mark Rutte heeft groot gelijk, als hij zegt dat het niet respecteren van de 1,5 m maatregel onacceptabel is. Het valt mij tegen van een psychiater/socioloog, dat hij niet in de gaten heeft dat mensen kuddedieren zijn die bereid zijn zichzelf in gevaar te brengen en onaanvaardbare risico's nemen. Als morgen bij wijze van spreken het RIVM zou zeggen, 50 cm afstand is meer dan voldoende, laten we die 1,5 m maar opheffen, dan loopt heel Nederland er achteraan, ongeacht of het niet klopt. Laten we wel wezen, in Duitsland is het 2 m afstand. Opmerkelijk! Trouwens, ik denk zelf dat de Duitsers gelijk hebben. Nu de unlock langzamer de plaats inneemt van de lock down, laten velen het touw vieren. Verslappen, zoals Rutte het noemde. Een psychologisch probleem dat er achter steekt is, dat het virus niet is waar te nemen. Voor de mens reukloos, geluidloos, niet zichtbaar en niet tastbaar...totdat je dood ziek wordt en het zelf aan den lijve ondervindt. Mensen gaan zich gedragen alsof het niet bestaat. Immers een zichtbaar monster loop je wel omheen. Laten we een ding duidelijk maken: zolang we geen valide vaccin hebben tegen Covid19, blijft iedereen een hapklare brok voor het virus. Dát is onze pychiater/socioloog kennelijk allemaal ontschoten...

rupsje2
rupsje210 jun. 2020 - 15:56

Dit is niet uit te leggen . Door deze demonstraties zal de ''corona'' periode nog wel een jaartje langer duren. Je zou ook kunnen stellen ''hoeveel corona doden zijn deze demonstraties waard?'' Overigens ben ik het absoluut eens met de reden van de demonstraties.

Frits Jansen
Frits Jansen10 jun. 2020 - 15:53

Als Halsema op haar donder krijgt is dat omdat ze een vrouw is, en dan is blijkbaar nóg een demonstratie tegen discriminatie nodig. Overal zijn "ongezonde" demonstraties gehouden, tot in Rotterdam toe, waar wijsneus Aboutaleb meende het beter te weten dan collega Halsema. In Berlijn hieven tienduizenden spreekkoren aan - terwijl toch genoegzaam bekend is dat koren virussen sproeien.

Greendutch
Greendutch10 jun. 2020 - 15:19

Eens! ook ik was onder de indruk van de actie en had er willen staan en begon pas over corona te denken nadat anderen het aankaartten. en ook ik vond de verklaring van Halsema bij Op1 oprecht, de houding van de presentatoren abominabel, uit op eigen naamsbekendheid i,p,v. dat men mw. Halsema uit liet spreken. en las daarna dat zij besluiten voor de stad heeft genomen die niet erg Groenlinks waren maar goed voor de stad. en ja , het is jammer dat schreeuwers ,die zelf onmachtig zijn om goed politiek te bedrijven, het sterkst gehoord worden en de meest walgelijke opmerkingen maken alleen om op te ruien en uit jalousie. wij moeten hier de rest van de week de loftrompet uitsteken voor de burgemeester van onze hoofdstad, je hebt een goede aanzet gegeven, top.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter10 jun. 2020 - 15:47

Jij bent me er een Greendutch , wanneer Rutte en de zijnen de maatregelen versoepelen schreeuw je moord en brand dat er geen rekening wordt gehouden met jouw als zwakkere en nu reageer je zo .

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jun. 2020 - 14:42

"Er was de keuze tussen mij uitspreken tegen racisme en het tegengaan van coronabesmetting. Ter plekke stond ik echter niet bij deze keuze stil. Mogelijk omdat in mijn directe nabijheid genoeg ruimte was en iedereen een mondkapje droeg, maar waarschijnlijk vooral omdat dit niet de werkelijke keuze is." Natuurlijk is het de werkelijke keuze. Of je houdt je aan de maatregelen om geen besmettingshaard te creëren, of je helpt er één te creëren. Dat je dat op het moment niet ziet, zoals de Engels zeggen: "Not to act is to act". Niets hield iemand tegen om naar huis te gaan, onder het motto: "Deze mening en demonstratie zijn belangrijk maar we moeten niet over toekomstige corona-lijken gaan #coronalivesmatter". Daarna dat vreemde gepraat dat er geen tegenstelling is. Een virus is een klomp eiwitten, dat virus heeft echt niet zo iets van "Deze demonstratie is te belangrijk, ik ga me eens even niet verspreiden". Dan mag jij wel roepen dat jouw doel het middel (dit risico) heiligt (daar komt het betoog op neer) maar dat is nu juist de essentie van die middelvinger: ik vind dat ik wel een geldige reden heb, om lak te hebben aan de noodzakelijke maatregelen. Nogmaals: of je helpt mee een infectiehaard te creëren of niet en het doel is niet relevant voor die haard. In Rotterdam bleek het wel mogelijk om én te demonstreren en jezelf te houden aan de 1m50. Dus er kan gedemonstreerd worden, zonder dat men zichzelf plaatst boven: -begrafenissen waar alleen de naaste familie mocht komen. -demente mensen die aftakelen omdat er geen bezoek komt. -mensen die voor hun leven moeten vechten omdat andere zich niet aan de 1m50 houden. -Andere mensen die diepe ellende hebben door de corona-crisis. -Zorgmedewerkers die de rommel mogen opruimen.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens10 jun. 2020 - 16:05

@ DenFlexwerker Jij schrijft: In Rotterdam bleek het wel mogelijk om én te demonstreren en jezelf te houden aan de 1m50. Nee dat was niet zo en daarom werd besloten de demonstratie verder af te blazen. Ook Rotterdam werd verrast door de hogere opkomst dan werd voorspeld. het verspreiden van de betogers heeft ook tot ongewenste concentraties van mensen geleid. Uiteindelijk moet blijken of de Amsterdamse aanpak en de Rotterdamse aanpak beter of slechter zijn. Het positieve aspect is dat er blijkbaar meer mensen opstaan tegen racisme dan verwacht.

mariamaria2
mariamaria210 jun. 2020 - 14:17

Ieder weldenkend mens is tegen racisme en zou een demonstratie van harte ondersteunen. Alleen was het moment en de grote aantallen verkeerd en brengt dit de gezondheid in gevaar! De burgemeester had moeten ingrijpen, daar wordt ze voor betaald. Simpel!

5 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen10 jun. 2020 - 15:59

Onzin. Een burgemeester doet de openbare orde niet in haar eentje, dat doet de driehoek, en die besliste dat het stoppen van de demonstratie een middel veel erger was dan de kwaal. Maar in het door populisten vergiftigde Nederland is het een wijdverbreid gezelschapsspel geworden om autoriteiten te wantrouwen.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jun. 2020 - 16:08

@ mariamaria Jij schrijft: Ieder weldenkend mens is tegen racisme en zou een demonstratie van harte ondersteunen. Dan kan jij ook wel goed onderbouwd aangeven hoe groot die groep weldenkende mensen is en wat hun opvattingen zijn over de samenleving en de politiek. Ik verheug mij op je antwoord.

mariamaria2
mariamaria210 jun. 2020 - 19:26

@ Daan 95% ondersteunt artikel 1 wat betreft gelijkwaardigheid. Ieder mens ongeacht kleur/geloof etc wordt hetzelfde behandelt. Dit betekent niet dat 95% voor een multiculturele samenleving is en open grenzen nastreeft. Je kunt ook iemand met respect behandelen zonder hem/ haar je huis aan te bieden.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jun. 2020 - 8:11

@ mariamaria Jij schrijft: 95% ondersteunt artikel 1 wat betreft gelijkwaardigheid. Hier schrijf je dus twee dingen: iedereen is gelijkwaardig maar niet hier. Mensen met een andere achtergrond moeten weg. Deze week schreef iemand al dat 99,9% tegen racisme was. Mooi dat de dalende trend koerst naar een meer realistisch getal. Ruim 50% van de allochtonen ervaart racisme of discriminatie, 27% van alle Nederlanders ervaart discriminatie, geheel in tegenspraak met Art 1. De PVV wil artikel 1 uit de grondwet. Kortom die 95% is nogal discutabel. Mag ik een degelijke onderbouwing van die 95%, want je hebt dat toch niet uit je duim gezogen?

mariamaria2
mariamaria212 jun. 2020 - 18:00

@Daan Ik werk dagelijks als leidinggevende met 30 verschillende nationaliteiten en die 95% dat is inderdaad geen wetenschappelijk getal maar dat is wat ik dagelijks mee maak. Af en toe merk ik iets van racisme waar ik keihard op ingrijp. Ik tolereer geen racisme in welke vorm dan ook. Ik kan je wel vertellen dat racisme niet aan kleur gebonden is. Soms is het iemand van kleur, soms is het een blank iemand.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 jun. 2020 - 14:15

"Er was de keuze tussen mij uitspreken tegen racisme en het tegengaan van coronabesmetting." Dan heeft u, net als de organisatoren van de demonstratie, de verkeerde keuze gemaakt. Is dat nu zo moeilijk om dat toe te geven? U bent nota bene zelf arts.

Thuiszitter
Thuiszitter10 jun. 2020 - 13:41

Ik lag een weekje in het ziekenhuis , als arts in opleiding had je beter moeten weten. Je collega’s hadden er geen goed woord voor over en beschouwden het zeker wel als een dikke middelvinger naar hun werk van de afgelopen maanden.

ÆRO
ÆRO10 jun. 2020 - 13:31

Iedereen met gezond verstand houdt zich aan de 1.5m regel maar omdat het racisme betreft lappen we dat even aan onze laars. Egoisme noemt men dat.

3 Reacties
ton14024
ton1402410 jun. 2020 - 15:11

Dat heet altruïsme. Het tegenovergestelde van egoïsme. Maar je vergissen is wél menselijk.

Hank Nozemans
Hank Nozemans10 jun. 2020 - 20:58

nee, egoisme. Je eigen prioriteiten boven de belangen van de groep zetten.

Libertain
Libertain11 jun. 2020 - 6:47

Inderdaad racisme = egoïsme. Ze zijn uitwisselbaar.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof10 jun. 2020 - 13:16

Het was dus wel een middelvinger naar de zorg en met name een naar de kwetsbaren onder ons. Het was een middelvinger naar mijn geliefde. Zwart van buiten, gehandicapt van binnen. Dubbel kwetsbaar dus. U en die andere onverantwoordelijken hebben mogelijk gezorgd voor een verdere verspreiding van die k**ziekte. Als dat daardoor hier in huis komt is de kans erg groot dat zij met haar longproblemen het niet overleeft. Dank u wel daarvoor, ook namens de rest van de familie, waaronder nog een aantal mensen met de huidskleur waar u voor zegt op te komen maar met dermate longproblemen dat u net zo goed meteen een aanslag had kunnen beramen. De mensen die in deze tijd die anderhalve meter niet in acht nemen worden in mijn kringen gezien als terroristen, mensen die bewust een aanslag plegen op hen die mij lief zijn. Hopelijk komt die ziekte niet verder binnen, 1 oom die er aan overleed is genoeg. Maar aan u en de uwen zal dat dus niet liggen, u bent te druk met “goed zijn”.

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 jun. 2020 - 15:04

@ Jan Lubbelinkhof Ik vind dit een laffe en onsmakelijke reactie. Je persoonlijke problemen als argument inbrengen in een discussie die bovendien niet op waarheid te toetsen zijn. Verder breng je iedereen die het niet met jou oneens is in een spagaat omdat kritiek op jouw inbreng per definitie gaat leiden tot het verwijt van gebrek aan medemenselijkheid. Als je dit soort zaken überhaupt wil inbrengen doe het dan niet namens je zelf en je partner. Overigens heb ik zelf deze fout ook een keer gemaakt en dat heeft geleid tot een forse hoeveelheid haatteksten. Ook een reden om dit niet te doen. Verder vind ik ook je benadering fout. Je gaat uit van solidariteit van de rest van de samenleving met kwetsbare mensen. Zij vormen de norm en alle andere 17 miljoen Nederlanders moeten zich daaraan aanpassen. Ongeacht of zij dat wel willen en kunnen. En zonder daar zelf je verantwoordelijkheid in te pakken. Andere mensen kunnen daarin ook een afweging maken en kunnen heel goed tot een ander besluit komen dan jij wil. Solidariteit is geen opeisbaar goed en dat doe jij hier wel. Die lock down gaat versoepeld worden omdat grote groepen Nederlanders dat willen. Mensen gaan bewust risico's nemen omdat zij dat zelf willen. Hoe groot het risico is dat de betogers hebben genomen zal blijken en zij zullen hun verantwoordelijkheid moeten nemen en hopelijk genomen hebben. Of door testen of door zelfisolatie. Ook kwetsbare mensen zullen hun eigen verantwoordelijkheid moeten nemen. Nu de samenleving meer open gaat zullen deze mensen zich af moeten vragen welke risico's zij zelf willen lopen. De door jou geclaimde volledige solidariteit was er vermoedelijk nooit geheel, maar gaat verder afnemen. Dat is de realiteit waar je rekening mee moet houden en dat kan je anderen ook niet verwijten.

Ch0k3r
Ch0k3r10 jun. 2020 - 16:11

@DaanOuwens Over het algemeen is die instelling van je inderdaad juist. Maar tijdens deze coronacrisis te lopen blèren dat je solidair bent, terwijl je op een kluitje staat met spandoeken met 'I can't breathe' erop, dan is dat toch wel verdomd ironisch.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft10 jun. 2020 - 17:20

Wat een schandalige reacties DaanOuwens. Tegen Oma-oeverloos over een middelvinger tegen racisme, nu tegen Jan omtrent het persoonlijke verhaal. Bijna komen de woorden van Marcel van Dam bij mij op hoog.

Willem24
Willem2410 jun. 2020 - 17:36

Beste Daan, uw reactie blijkt van geen enkel besef van inlevingsvermogen. Natuurlijk kan Jan zijn persoonlijke verhaal inbrengen. Zowel corona als racisme zijn beiden hele persoonlijke zaken waar het juist gaat om de persoonlijk ervaringen daarmee. Slachtoffers van zowel corona als racisme hebben soms zeer schrijnende ervaringen. Dat Jan dat inbrengt noem jij laf en onsmakelijk? Ik krijg hier de rillingen van. George Floyd gestorven door racisme en mensen van kleur lopen een verhoogd risico wanneer ze in aanraking komen met de politie. Door Corona zijn zeer veel mensen gestorven en oudere of mensen met een ziekte lopen een verhoogd risico te sterven. Dat er dan mensen zijn die 'bewust' extra risico nemen door zelfs straks als 'besmetter' te fungeren maar zelf weinig risico lopen is beangstigend. Dat proberen te voorkomen en rekening houden met degenen die een hoger risico lopen is een niet meer dan normale daad van menselijkheid. Jan's geliefde loopt een verhoogd risico te sterven. Zijn bezorgdheid 'laf en onsmakelijk' noemen is een onmenselijke reactie Daan.

mariamaria2
mariamaria210 jun. 2020 - 19:22

@ Daan Dit is geen onsmakelijke reactie integendeel. Dit is keiharde realiteit. In anarchistisch Amsterdam met idem burgemeester is een demonstratie ( met welk doel dan ook) met teveel personen. De burgemeester grijpt niet vooraf, niet tijdens en niet na de demonstratie in ( excuses bijv). Sinds zondag mag mijn vader mijn moeder weer ontmoeten; na 3 maanden!!!! Jij neemt het in jouw comment niet op voor de zwakkeren want solidariteit is volgens jou afhankelijk of je solidair wilt zijn en geen opeisbaar doel. Dat is een zeer egoïstische instelling. Ben benieuwd als er een boerenprotest was of jouw solidariteit ook zo bij de demonstranten zou liggen.....dat zal wel niet. Selectieve shoppen in normen en waarden noem ik dat!

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof11 jun. 2020 - 1:17

@DO, Ik breng een persoonlijk verhaal in, het verhaal van racisme waar mijn halve familie hun leven lang last van heeft ondervonden en het verhaal van lichamelijke zwakte waardoor corona helaas dodelijk kan zijn (en voor 1 al was) binnen diezelfde familie. Nogmaals ik zie iemand die “goed doet” maar geen rekening houdt met mensen. Uw reactie verttont hetzelfde gedrag. U slaat enkel wild om zich heen en heeft zich nog nooit iets gelegen laten liggen aan feiten dan wel de emoties van anderen. U bent zo heilig overtuigd van uw eigen gelijk dat het me bevreemd dat u nog geen nieuwe religie bent begonnen. “Daan de Palingboer” o.i.d. Een beetje zoals het socialisme waardoor velen er een hekel aan hebben gekregen: “oog voor de mensheid, niet voor de mensen.”

Libertain
Libertain11 jun. 2020 - 6:50

("De mensen die in deze tijd die anderhalve meter niet in acht nemen worden in mijn kringen gezien als terroristen.") Hiermee loopt u het gevaar honderden duizenden Nederlanders als terroristen te bestempelen. Er zijn delen van het land waar het zeer gebruikelijk is dat verschillende families doorgaans in de achtertuin van hun hius gezellig naast elkaar gaat ziten, lekker gezellig kletsen, lekker dat het niemadn ziet.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jun. 2020 - 8:05

@ Zelf nadenken alstublieft Jij schrijft: Wat een schandalige reacties DaanOuwens. Dat vind ik van die van jou. @ Willem Jij schrijft: Zowel corona als racisme zijn beiden hele persoonlijke zaken waar het juist gaat om de persoonlijk ervaringen daarmee. Het gaat niet om persoonlijke ervaringen. @ mariamaria Jij schrijft: Ben benieuwd als er een boerenprotest was of jouw solidariteit ook zo bij de demonstranten zou liggen…..dat zal wel niet. Nee waarom? Boeren dienen slechts hun eigen belang, deze demonstraten staan er voor bijna iedereen. Niet voor jou dat realiseer ik mij. @ Jan Lubbelinkhof Jij schrijft: Ik breng een persoonlijk verhaal in, het verhaal van racisme waar mijn halve familie hun leven lang last van heeft ondervonden Een niet te controleren verhaal dat je heel goed verzonnen kan hebben toen je het opschreef. Tegelijk schrijf je nu dat je familie last had van racisme. Dat is toch waar dit protest tegen was. Je schaart je met deze tekst achter het FvD. Niet de club die problemen heeft met racisme. Over het claimen van solidariteit bij de 17 miljoen Nederlanders heb ik in mijn eerste tekst al geschreven. Solidariteit is geen eenrichtingsverkeer. Je doet het voor elkaar en je geeft en neemt. Voor jou is solidariteit slechts nemen, dat is niet mijn solidariteit. Maak je eigen keuzes en neem je eigen verantwoordelijkheid. Als jouw veiligheid wordt bepaald door het opleggen van beperkingen aan 17 miljoen anderen doe je iets verkeerd.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof11 jun. 2020 - 9:26

@DO, Er bestaat een oud Hollands gezegde, “Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten”. Dat u denkt dat ik dit verzonnen heb zegt meer over u dan over mij. Veel meer. Daar komt bij dat mijn verhaal simpel te controleren is. Ik reageer onder eigen, controleerbare naam, google is your friend, zoveel Jan Lubbelinkhof-en met een zwarte vrouw zijn er niet (ik zal het vast verklappen, slechts 1).

DaanOuwens
DaanOuwens11 jun. 2020 - 12:14

@ Jan Lubbelinkhof Jij schrijft: Er bestaat een oud Hollands gezegde, “Zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten”. Inderdaad er is geen enkele reden om jou te vertrouwen. Verder heb ik geen zin naar jou op zoek te gaan en kan je vervolgens nog steeds van alles bedenken en op schrijven om je eigen opvattingen aan de man te brengen. Dus inderdaad ik hecht weinig geloof aan je verhaal en ik vind het ook niet ter zake doen. Het is een slechte en weinig integere manier van discussiëren. Het levert namelijk geen valide argumenten op om uit je dak te gaan over de demonstratie en het doet ook niets aan het feit dat jij de verantwoordelijkheid voor je eigen leven wil uitbesteden aan de 17 miljoen Nederlanders om je heen.

tinekea2
tinekea210 jun. 2020 - 13:16

"Het punt is: racisme is een constante aanslag op onze gezondheid. Ook als dat op anderhalve meter afstand plaatsvindt." Dat moet je niet tegen ons zeggen, maar tegen het virus. Al heb ik niet het idee dat het bij het virus onderhandelbaar is....

Starter2
Starter210 jun. 2020 - 13:15

"Er was de keuze tussen mij uitspreken tegen racisme en het tegengaan van coronabesmetting." Hoe zo? Beiden gaan prima samen. "Ter plekke stond ik echter niet bij deze keuze stil." Da's fijn voor al die mensen die zijn overleden of nog steeds ernstig ziek zijn. T'is ook maar een klein dingetje zo'n pandemie. Wat zou jij je druk maken.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jun. 2020 - 12:54

@ Zelf nadenken alstublieft Jij schrijft; Er is helemaal niemand die de noodzaak van de demonstratie ontkent. Niemand. Natuurlijk wel. Bijvoorbeeld in een zin zoals deze: Volgens mij is 99,9% van de mensen tegen racisme. Als 99,9% tegen racisme is, kan het niet bestaan. Dus is er geen noodzaak. Maar er zijn tientallen van dit soort reacties. En je schrijft: Ik geloof niet dat er meer dan 1% van de mensen die daar stonden ... Wat jij gelooft zegt nogal weinig en het is geen argument. Het zegt iets over hoe jij zelf naar andere mensen kijkt. En je schrijft: Dat betekent nog niet dat de burgemeester eigenhandig de Nederlandse wetten mag overtreden. Dat is niet het onderwerp van het artikel. Het mag overigens niet, maar dat heeft Halsema ook niet gedaan. Zij legt politiek verantwoordelijkheid af. Er is geen aangifte gedaan. En je schrijft: Hoe raar het ook klinkt, de agent en George Floyd waren collega’s van elkaar. Ze waren portier bij een Nachtclub. Hebben zelfs samen dienst gehad. Het is zelfs onzin. De agent was 9 minuten bezig Floyd te vermoorden. Er bleek gedurende die 9 minuten niet dat zij elkaar kenden. Als Floyd de agent kende had hij vast wel een poging gedaan voor zijn leven te smeken. En je schrijft: Maar geef dit direct toe en speel open kaart. Dat hebben ze ook gedaan. Er is niemand die een poging heeft gedaan te verhullen dat er te veel mensen waren. Geef jij even toe dat je liegt? Als ik het even samenvat heb je een hopeloze reactie geschreven. Het heeft niets te maken met het artikel, er staat geheel zelfbedachte onzin en je liegt. Ik vind het niet erg sterk.

4 Reacties
Phantom3
Phantom310 jun. 2020 - 13:24

Maak je niet zo druk Daan. Dont feed the troll. Kost je alleen maar negatieve energie.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof10 jun. 2020 - 13:27

@Daan, Misschien handig als u zich eerst eens informeert voor u weer eens hoog van de toren blaast in een rant met hele en halve onwaarheden. https://www.cbsnews.com/news/george-floyd-derek-chauvin-nightclub-bumped-heads/

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft10 jun. 2020 - 13:50

DaanOuwens, Wat een onzin. Aannames doen zonder te vragen wat iemand bedoelt is wel uw sterkste kant. Als iemand iets in uw ogen ogen niet duidelijk genoeg formuleert, kunt u ook vragen wat diegene precies duidelijk wou maken. Ieder weldenkend mens in Nederland is tegen racisme. Mensen die voor racisme zijn moet je in mijn ogen direct oppakken. Met die 1% had ik het over het non-argument wat Bram de Ridder aanhaalde over de ongelijke gevolgen van corona. Dat mijn mening weinig zegt klopt, maar ik krijg niet het gevoel dat u vorige week tijdens de demonstratie dacht aan de gevolgen van corona in Mali. U zegt onzin dat ze elkaar niet kenden? Of dat ze niet portier waren bij dezelfde nachtclub? Ik geef aan dat ik het niet weet, maar het niet uitsluit. U heeft kennelijk alle informatie en bewijzen al. Nee, Halsema heeft niet direct open kaart gespeeld. De avond van de demonstratie zat ze bij het programma Op1 en was ze zich aan het indekken. Heeft u haar daar horen zeggen dat ze tussen 17:05 toen bekend was dat het verwachte aantal demonstranten met 1000 man al 4x zoveel was als verwacht en 17:50 uur toen het er minimaal 5000 (en naar nu blijkt waarschijnlijk 10 tot 14000) dat ze niet bereikbaar was? Dat noem ik nalatigheid. Sorry Daan, ik kan niet toegeven dat ik lieg, omdat ik feiten geef. En waar ik het niet weet, geef ik dat aan. Wil jij dat even toegeven? Liefs.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jun. 2020 - 14:37

@ Jan Lubbelinkhof Jij schrijft: Misschien handig als u zich eerst eens informeert voor u weer eens hoog van de toren blaast in een rant met hele en halve onwaarheden. Gezien, een ongeloofwaardig verhaal gezien de manier waarop Floyd werd vermoord. De tekst dat zij beiden bij dezelfde club werkten circuleert al een week. Ook dit stukje vind ik niet overtuigend. @ Zelf nadenken alstublieft Jij schrijft: Ieder weldenkend mens in Nederland is tegen racisme. Mensen die voor racisme zijn moet je in mijn ogen direct oppakken. Jij vindt niet dat je racisten moet oppakken. Jij ontkent dat racisme op grote schaal voorkomt. Dan kan je gemakkelijk die bewering doen. En je schrijft: Nee, Halsema heeft niet direct open kaart gespeeld. De avond van de demonstratie zat ze bij het programma Op1 en was ze zich aan het indekken. Nee dat deed zij niet. Er was een groot aantal demonstranten dat heeft ze helemaal niet ontkent. Jij beweert dat zij het ontkende en daar lieg je.

Zelf nadenken alstublieft
Zelf nadenken alstublieft10 jun. 2020 - 12:00

Er is helemaal niemand die de noodzaak van de demonstratie ontkent. Niemand. Toch een paar kanttekeningen. 1. Ik geloof niet dat er meer dan 1% van de mensen die daar stonden, op dat moment dachten aan de "corona ongelijkheid/discriminatie" in de wereld. Kortom, een gezocht argument wat er nu bijgehaald wordt. 2. Mensen die demonstreren voelen vaak pijn en woede. Onmacht. Of het nu gaat om milieuactivisten, boeren, of die idioten van Pegida. Dat betekent nog niet dat de burgemeester eigenhandig de Nederlandse wetten mag overtreden. 3.geen middelvinger naar de zorg? 100% wel. Dan had de demonstratie aan de regels moeten voldoen. 4. Nergens heb ik nog gehoord/gelezen dat de afschuwelijke moord racisme was. Ik denk het wel, maar weet het niet. Hoe raar het ook klinkt, de agent en George Floyd waren collega's van elkaar. Ze waren portier bij een Nachtclub. Hebben zelfs samen dienst gehad. Het is dus aannemelijk dat ze elkaar kenden. Er kan ook iets in de privésfeer hebben gespeeld. Ook kan het zijn dat de agent in kwestie een black-out had door de gespannen sfeer en daar ten gevolge van een klemming heeft toegepast die het overlijden heeft veroorzaakt. Ik weet het niet. Normaal ben je schuldig aan de verweten verwijten als dat bewezen is. 5, Belangrijkste punt. Het kan mis gaan met de aantallen mensen. Maar geef dit direct toe en speel open kaart. Als ze gelijk het boetekleed had aangetrokken, als demonstranten direct hadden gezegd dat dit fout was, was er amper een probleem geweest.

[verwijderd]
[verwijderd]10 jun. 2020 - 11:58

--- Dit bericht is verwijderd —

10 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens10 jun. 2020 - 12:41

@ oma-oeverloos Jij schrijft: Het was geen middelvinger tegen de zorg, maar tegen de ouderen, kwetsbaren. Dat is jouw reactie een middelvinger naar de mensen die slachtoffer zijn van racisme.

Tony Bolloni
Tony Bolloni10 jun. 2020 - 13:30

DaanOuwens Inmiddels de grootste zwart/wit denker op dit forum. Want waarom zou je de nuance zoeken, toch Daan...

KM2
KM210 jun. 2020 - 13:41

Ik vraag me af, Daan, of je nog je reactie weet die je op mij had ongeveer een maand geleden mbt corona toen wij doorwerkten .. en blijf je dan bij hetzelfde standpunt wat betreft de demonstranten zoals je het destijds ook mij en mijn collega's toe verwenste?

Jerry Bidet
Jerry Bidet10 jun. 2020 - 13:46

@Daan Ik lees hier vaak domme reacties, verbanden zoeken die er niet zijn e.d. Maar dit, dit slaat werkelijk alles. Ik hoop daadwerkelijk, voor zowel de maatschappij als voor jezelf, dat je geen functie met verantwoordelijkheden hebt in het dagelijks leven.

DaanOuwens
DaanOuwens10 jun. 2020 - 14:51

@ oma-oeverloos Jij schrijft: Het bleek dat alle andere anti-racismedemonstraties prima zijn verlopen, ook in Rotterdam zijn problemen ontstaan. Het onderwerp brengt veel meer mensen in beweging dan gedacht. Dat heeft de organisatie niet verwacht, dat heeft de politie niet verwacht, dat heeft Halsema niet verwacht en de deelnemers zelf niet. Maar er zullen daar erg weinig mensen gestaan hebben met het voornemen corona over te dragen aan kwetsbare mensen en dat is toch de suggestie die jij deed. @ Tony Bolloni Jij schrijft: Want waarom zou je de nuance zoeken, toch Daan… Met jou? Ik heb geen idee. @ KM Jij schrijft: Ik vraag me af, Daan, of je nog je reactie weet die je op mij had ongeveer een maand geleden mbt corona toen wij doorwerkten .. Zeker, jij neemt bewust, planmatig bij herhaling en in volle overtuiging het risico dat jij en collega's elkaar en anderen besmetten. Dat deden deze demonstranten niet. Die hadden dat plan helemaal niet. @ Jerry Bidet Jij schrijft: Ik lees hier vaak domme reacties, Ik ook, vaak van jou. En je schrijft: Ik hoop daadwerkelijk, voor zowel de maatschappij als voor jezelf,..... Lijkt mij in jouw geval nauwelijks een reëel gevaar.

ton14024
ton1402410 jun. 2020 - 14:55

Jerry, ik zou willen dat jij verantwoordelijkheden elders had. ????

KM2
KM210 jun. 2020 - 16:18

Jammer Daan, planmatig en bij herhaling, haha, alsof ons erop uit is ziek te worden, je bent echt een waardeloze mensenkenner en vult in met je onderbuik. Blij dat ik de plank niet zo vaak mis sla, maargoed wel mooi dat je veronderstelde dat kok een van de best betaalde beroepen is, dat beschouw ik achteraf gezien als een compliment, bedoelt of niet.

Jerry Bidet
Jerry Bidet11 jun. 2020 - 7:08

@daan ''assumption is the mother of all f ups'' Doe er iets mee.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jun. 2020 - 9:54

@ KM Jij schrijft: Jammer Daan, planmatig en bij herhaling, haha, alsof ons erop uit is ziek te worden, Blijkbaar, in ieder geval doe je niets om te te voorkomen. @ oma-oeverloos Jij schrijft: Klopt, maar wellicht heb ik de intelligentie van de demonstranten zwaar overschat. Of zij maken een andere afweging van de belangen. Ze kunnen onmogelijk allemaal dom zijn. Ik stel mij voor dat mensen die aankomen lopen op de Dam de drukte zien en zich vervolgens afvragen wat te doen. Enigszins wat de schrijver hier doet. Ik zou de kans besmetting en belang ook tegenover elkaar afwegen. Gezien de emoties waarmee dit protest gepaard gaat kan ik mij voorstellen dat er mensen waren die besloten te protesteren. Voor mij is het niet zo zwart/wit. In Rotterdam was de opkomst ook veel groter dan verwacht. Dit protest raakt blijkbaar een open zenuw in de samenleving. Volgens mij de eerste keer dat het protest zo breed gedeeld is onder het gekleurde deel van de samenleving. En gezien de opkomst gisteren in Amsterdam met meer dan 10.000 mensen lijkt het mij een omslag punt. Ik vind dat die protesten voortgang moeten kunnen hebben. En inderdaad wel op 1,5 meter afstand. En in dat perspectief bezien heb ik begrip voor wat op de dam is gebeurd. @ Jerry Bidet Jij schrijft: Doe er iets mee. Suggesties van jou leg ik zonder enig nadenken ter zijde.

DaanOuwens
DaanOuwens11 jun. 2020 - 16:12

@ oma-oeverloos Maar natuurlijk. Ik hoop ook dat jij weer wat bewegingsruimte krijgt. Wellicht is zo'n regionale afsluiting een optie. Ik snap het niet goed dat mensen in regio's waar nauwelijks corona voorkomt niet wat meer bewegingsruimte kunnen krijgen. Het wordt mooi weer de komende dagen, alle reden om met vrienden buiten te ontspannen.

Folkert2
Folkert210 jun. 2020 - 11:54

"Wanneer er een tweede coronagolf komt in Amsterdam zal ongetwijfeld meteen naar de Dam-manifestatie worden gekeken. Eerder dan naar de ‘weg-met-de-1,5-meter!’-oproep van Forum voor Democratie. Eerder dan naar de drukke Ikea’s, de parken, de stranden, de terrassen, de drukte overal buiten omdat het heerlijk weer was." Die drukte op al die plaatsen die je nu opnoemt worden elke keer bekritiseerd. Dus dan mag de drukte op de Dam ook bekritiseert worden lijkt mij. En als je vandaag de dag als horeca ondernemer je gasten niet genoeg wijst op de verantwoordelijkheden die ze moeten nemen. (niet met teveel aan een tafel zitten e.d.) dan krijg je een dikke boete. Dus waarom zouden de organisatoren geen boete hoeven te krijgen omdat het niet gelukt is om de 1,5 meter afstand te garanderen? En ik zie dat je ook al van valse tegenstellingen houdt: "Er was de keuze tussen mij uitspreken tegen racisme en het tegengaan van coronabesmetting." Waarom kan het niet allebei? Het een hoeft het ander niet uit te sluiten namelijk. Er zijn afgelopen week in veel plaatsen protesten georganiseerd waar het dus beide wel te doen was. Dat komt wellicht omdat men in Amsterdam een stuk onverantwoordelijker is zoals je zelf al aangeeft. "Ter plekke stond ik echter niet bij deze keuze stil." Gegrepen door tunnelvisie. En vervolgens werd iedereen online die ook maar een beetje kritiek had op de grote mensen massa uitgescholden voor racist door de organisatoren. Nouja, dan houden de gematigden zich wel stil waardoor uiteindelijk de uitersten overblijven. En ja, die zullen dan blijven hameren op de vorm zodat we het niet meer over de inhoud hebben. En je kan honderden opinie`s schrijven waarom jij vind dat de demonstranten net wat meer zijn dan de anderen en dus net even wat meer mogen dan bijvoorbeeld de horeca ondernemers. Ongelijkheid bestrijd je niet met ongelijkheid.

Fredje3
Fredje310 jun. 2020 - 11:48

Ik kan me alles voorstellen, echter door dit nu op deze manier te doen is de plank compleet mis geslagen. Er was achteraf wel iets krachtigs aan de demonstratie, maar niet positief. 2 dingen is nu gelukt door de demonstratie. 1. Niemand praat over de reden van de demonstratie, iedereen heeft het over het negeren van de regels en het gebrek aan optreden van de burgermeester en de politie. 2. Andere demonstraties in Nederland waarbij men zich wel aan de regels hield zijn compleet overschaduwd geworden door de demonstratie in Amsterdam. Het is niet omdat ik dit wil hoor, maar kijk eens in de (social) media. Mevr. Halsema wordt ter verantwoording geroepen as we speak en de negatieve reacties zijn niet mals en enorm massaal. Hier zijn de benadeelden zeker niet mee geholpen geweest. :-( Ondanks de beste bedoelingen.

2 Reacties
ton14024
ton1402410 jun. 2020 - 13:12

´´Niemand praat over de reden van de demonstratie´´ Stukje niet gelezen? Andere demonstraties worden juist aangehaald om te tonen hoe het ook kan. Je schrijft dus onzin. Maar het is vooral triest dat jij/men het Coronavirus, wat gewoon pech hebben is, misbruikt tegen racisme, de grootste misstand op aarde.

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2020 - 1:11

Ton14024 Jij discrimineert. Als er daardoor doden vallen of mensen die voor het leven de nadelen ondervinden dan ben jij even verantwoordelijk voor die doden en/of mensen. Dan heb jij bewust dat risico genomen. Maar dat is niet het grootste probleem. Het grootste probleem is dat je het , die gedachte, hier achteraf nog gaat goedpraten, nu je alle ruimte hebt.