Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een vraag aan alle witte mannen die vrouwen willen ‘beschermen'

  •  
11-10-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
3887 keer bekeken
  •  
abuse.jpg

Over de tactiek die gebruikt wordt om racisme, islamofobie en xenofobie te verdoezelen

In de afgelopen weken heb ik meerdere witte mannen horen roepen dat mannen uit het Midden Oosten en Afrika een bedreiging vormen voor ‘onze dochters, zusjes en vrouwen’. Deze Arabische en Afrikaanse mannen zouden ‘testosteronbommen’ zijn, die 24/7 klaarstaan om vrouwen aan te randen. Voor al deze witte mannen, die denken dat witte vrouwen beschermd moeten worden tegen mannen van kleur, heb ik een paar vragen:
Ik speelde toen ik twaalf was eens in een zwembad. Voor het eerst in mijn leven werd ik opeens aangerand door een witte man (ongeveer 18-20 jaar oud). Van de schrik begon ik te huilen. Zijn vrienden, andere witte mannen, moesten er erg om lachen. Dus witte mannen, waar waren jullie om mij te beschermen tegen witte mannen toen ik twaalf was? 
Waar waren jullie Toen ik 13 was, begonnen mannen mij na te roepen op straat, ‘catcalling’ dus. Ik zag er wat ouder uit dan ik eigenlijk was (zo’n 15-16 jaar). Volwassen mannen vonden dat blijkbaar een geschikte leeftijd om mij te vertellen wat ze allemaal graag met me zouden willen doen. Zij waren meestal ergens tussen de 16 en 50 jaar. Geen enkele andere witte man heeft hen ooit in mijn bijzijn gezegd dat ze moesten ophouden met mij lastigvallen. Daarnaast ben ik rond deze leeftijd (ik kan me niet precies herinneren wanneer het gebeurde) opnieuw aangerand, door een witte jongen. Dus witte mannen: waar waren jullie om mij te beschermen tegen witte mannen toen ik 13 was? 
Vanaf mijn 14e raakte ik gewend aan het feit dat mannen me als object zagen, in plaats van als mens. Ik woon in een voornamelijk witte omgeving en het waren altijd witte mannen die me nariepen – en zeker niet alleen mannen van het stereotype ‘bouwvakkers’. Dus witte mannen: waarom hebben jullie nooit tegen andere witte mannen gezegd dat ze een 14-jarig meisje niet moeten behandelen als lustobject? 
Op mijn 15e mocht ik voor het eerst uit naar ‘de disco’ in een dorp vlakbij mijn dorp in Overijssel. Ik werd de eerste avond meerdere malen in mijn billen geknepen door verschillende mannen, en een jongen kneep me in mijn borsten – die nog maar enkele jaren daarvoor waren begonnen met groeien. De mannen die dit deden waren allemaal wit. Dus witte mannen, waar waren jullie om een 15-jarig meisje te beschermen tegen aanranding door andere witte mannen? 
Toen ik 16 was, werd het probleem erger, waarschijnlijk omdat ik meer rondingen begon te krijgen en er als minstens 19 uitzag. Ik werd bijna elke maand wel een keer aangerand, en bovendien werd ik zonder reden uitgescholden voor ‘hoer’ of ‘slet’ als ik niet in ging op de (vaak seksistisch geformuleerde) avances van jongens. Dit gebeurde niet alleen in clubs maar ook op straat of op school. Sommige mannelijke klasgenoten vonden het leuk om onverwachts op mijn kont te slaan. Anderen knepen erin. Dit gebeurde zonder mijn toestemming. Al deze jongens waren wit. Dus: witte jongens en mannen, waar waren jullie toen om me te beschermen tegen witte jongens?
Onveilig Ik was me er dagelijks van bewust dat ik buitenshuis op mijn hoede moest zijn in situaties waar mannen aanwezig waren (vrijwel altijd dus). Aangezien er in mijn omgeving nauwelijks mensen van kleur wonen, werd dit gevoel van onveiligheid en dreiging enkel veroorzaakt door witte mannen. Ik was nog nooit lastig gevallen door een jongen die niet wit was. 
Toen ik naar Ghana ging, was ik tijdens mijn gehele verblijf (2 maanden en 3 weken) compleet veilig. Ik woonde in het noordelijke deel van het land, dat voornamelijk islamitisch is. Ik kon midden in de nacht zonder problemen in mijn eentje over straat. Mannen respecteerden mij en andere vrouwen, en maakten nooit seksistische opmerkingen of ‘grappen’ tegen ons. Voor het eerst in jaren voelde ik me veilig tussen mannen, en gerespecteerd als vrouw en als mens. Ik werd niet behandeld als een lustobject op de manier waarop witte mannen in Nederland dit doen. Het enige wat door de Ghanese mannen soms werd gezegd was ‘will you marry me?’, maar dat vind ik persoonlijk een stuk minder erg dan nageroepen te worden met ‘hé lekker wijf!’ of ‘dikke tieten!’, iets wat Hollandse mannen graag zeggen bij wijze van ‘compliment’. 
Bescherming Ik kan me niet herinneren dat er ooit een witte man het op het ‘plaats delict’ voor me heeft opgenomen of tegen andere witte mannen heeft gezegd dat ze moesten stoppen met mij lastig te vallen. In één hele vervelende situatie moest ik me er letterlijk zelf uit vechten. Een jongen duwde me tijdens het uitgaan in een hoekje en begon me overal aan te randen met zijn handen. Omdat hij erg dik was, kon ik geen kant op. Ik zat klem tussen de twee muren en zijn lichaam. Ik probeerde hem weg te duwen, maar hij was te zwaar en ging gewoon door. Toen heb ik hem een stomp gegeven en zijn neus gebroken, waarna ik weg kon vluchten. 
Ik ging naar de beveiliging om te vragen of deze man de club uitgezet kon worden. Eén beveiliger ging naar de man toe, praatte met hem, en kwam toen terug om te vertellen dat deze man volgens hemzelf ‘niets gedaan had’ en dat ik hem ‘zomaar had aangevallen’. De man die mij had aangerand op alle plaatsen die door een bikini bedekt worden, mocht binnen blijven. De rest van de avond zaten hij en zijn vrienden (ook allemaal wit) grinnikend naar mij te lachen en te wijzen. Ze hadden er blijkbaar veel plezier in dat een 19-jarige vrouw zwaar was aangerand door hun vriend.
Vrienden Vanaf mijn 20e had ik gelukkig een groep vrienden van over de hele wereld. En de mannen (en sommige vrouwen) kwamen altijd voor me op als ik werd lastiggevallen. Vaker nog zorgden ze ervoor dat er niets kon gebeuren, waarmee mij een hoop vervelende ervaringen werden bespaard. De mannen die mij in bescherming namen waren voornamelijk Afrikaans, Caribisch, of Latino. 
Ik deel dit verhaal slechts omdat ik niet gebruikt wens te worden als een smoesje voor het xenofobische en racistische gedrag van andere mensen. Witte mannen die tegen de komst van vluchtelingen zijn, moeten bij mij niet aankomen met hun braaksel over ‘ze zijn een gevaar voor onze vrouwen’.
In al mijn jaren in dit land zijn het witte mannen geweest die een gevaar voor mij vormden en het waren bijna altijd mannen van kleur die mij tegen hen hebben beschermd. Dus voordat je ‘bescherm onze vrouwen’ gebruikt als een tactiek om te proberen de grenzen te sluiten en om je racisme, islamofobie en xenofobie te verdoezelen, zou ik zeggen: begin eerst eens witte Nederlandse mannen en jongens te onderwijzen over respect voor vrouwen. Niet slechts respect voor hun moeders, zussen of dochters, maar ALLE vrouwen. En totdat je het hebt kunnen opbrengen om vrouwen te zien als menselijke wezens in plaats van seksobjecten die je alleen voor jezelf wilt houden en niet met vluchtelingen wil delen, zou ik het prettig vinden als je je mond houdt over het eventuele testosteronniveau van vluchtelingen (Geert, lees je mee?). Dankjewel. 
cc foto: European Parliament

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (157)

SamanthaGray
SamanthaGray13 mei 2023 - 23:27

Goede dag ben Samantha Gray: Heb je hulp nodig om je ex-vriend of vriendin terug te krijgen, hulp om ervoor te zorgen dat je man of vrouw alleen van je houdt? Neem contact op met dokter Ogundele. Deze man is een eerlijke spreukgieter die mijn man binnen 24 uur voor mij terugbracht. Mijn man ging vreemd met een andere vrouw en zijn houding veranderde, maar dokter Ogundele bracht hem terug voor mij. Neem contact met hem op via WhatsApp, Telegram of Viber Chat: +27638836445. Hij bracht mijn man terug zoals hij had beloofd en zijn krachten zijn onschadelijk.

BvSp
BvSp11 mei 2023 - 14:49

Deze reactie is verwijderd

BvSp
BvSp11 mei 2023 - 14:47

Mijn antwoorden hangen af van datum en tijdstip waarop de feiten gebeurd zijn. In het algemeen kan ik zeggen: ik was ergens anders. Evenals de schrijfster ergens anders was, toen ik op mijn 12/13e door een meid in mijn kruis gegrepen werd en op mij 15e door een volwassen vrouw op mijn vakantiewerk in mijn bil geknepen werd. En waar waren de vrouwen, toen een aantal vriendinnen van hen voor een foute man koos en een andere man, die nooit vrouwen iets misdaan had en nooit aan seksistische praat meededen, in de geestelijke kou lieten staan aangezien hij niet aantrekkelijk genoeg eruit zag?

GeachteLezer
GeachteLezer14 jan. 2016 - 17:35

Op zich een aardig verhaal, maar er is wat op af te dingen: Als je woont in een durp in Overijssel zal je daar uiteraard weinig uitheemse mannen aantreffen, dus het "sexueel geweld" zal daar uiteraard vooral van witte mannen komen. Dat is zo logisch als wat, al zal het percentage mannen dat zich hieraan schuldig maakt niet bijster groot zijn. Ik zeg probeer het eens in Amsterdam West, en kijk eens objectief hoe vaak je daar door wie wordt lastig gevallen en doe dan de statistiek eens over. Je zult tot je verbijstering merken dat er opeens veel meer uitheemse heren lastig zijn. Logisch? Ja logisch. En dan Ghana: prachtig land, aardige mensen. Maar probeer ook eens in je eentje door de straten van Marrakech te lopen in jee eentje, of Amman, of Cairo. Je zult opeens een heel ander beeld krijgen van de situatie. Maar ik weet niet of het uitmaakt, want zo te lezen vind je alle mannen eigenlijk een beetje fout. Dat is lastig want de helft van de mensheid is man. Je zult er toch mee moeten leven vrees ik.

gbaten
gbaten14 jan. 2016 - 9:26

Ghanezen zijn top, daar kunnen we het wel over eens zijn. Het is ook niet een volledig religieus probleem. Ik denk dat u ook redelijk veilig in Islamitisch Indonesië over straat kunt. En natuurlijk zijn er lompe kaaskoppen in het landelijke Overijssel te vinden. Het Midden Oosten is echter een ander verhaal. Bent u wel eens in Cairo geweest, in Amman of in Kabul? In Algiers, of in Lahore? Ik wel, en ik kan het u niet aanraden daar als vrouw alleen over straat te lopen.

Karakter2
Karakter212 jan. 2016 - 18:55

Klopt etnische achtergrond is belangrijk om te BENOEMEN: In elke ras of volk, zijn er mannen geweest die zich schuldig hebben gemaakt aan seksueel geweld in welke vorm dan ook ook (prostitutie, sekstoerisme, aanranding publiek, thuis of op werk). Dus OOK Nederlanders, Belgen, Fransen, Chinezen en Russen (etcetera). De realiteit is dat we vooral verder moeten kijken dan ons neus lang is. Hebben we ooit tegen seksueel geweld in het algemeen geprotesteerd? Hebben we ons ooit afgevraagd hoe het gesteld is met de prostitutie en vrouwenhandel in West-Europa? Populistische redenering totnogtoe: Het zijn “moslim-uitziende” mannen (“anders en gevaarlijk”) en die hebben het gedaan en we kijken weg voor problemen (in dit geval: seksueel geweld) in het algemeen! Alle daders oppakken, straffen en berechten. Zijn het asielzoekers, terugsturen naar land van herkomst. Daar hoef ik niet LINKS of RECHTS voor te zijn! Niet lullen, maar poetsen!

2 Reacties
Rootman2
Rootman214 jan. 2016 - 14:25

In een vorige draad had ik ook al op u gereageerd dat u een misvatting bezigt door sexwerk te framen als sexueel geweld. Misschien had u dat gemist. Nogmaals: sexwerk is werk, wat nodig zijn zijn rechten, geen redding. - Uiteraard geldt dit niet voor dwangsituaties, die in een gedecriminaliseerde omgeving aanzijnlijk lager zijn dan de gemiddelden in huwelijken. - Overigens heb ik zelf ook eens gefaald mijn vriendin tegen klappen te verdedigen: waarschijnlijk om de zelfde reden als dat de Keulse Politie met de handen in het haar stond: naief, totaal onvoorbereid en daarom véél te traag. Ben er zeker niet trots op!

Bob Moon
Bob Moon15 jan. 2016 - 0:23

" Hebben we ooit tegen seksueel geweld in het algemeen geprotesteerd? Is meneer eend gisteren uit een ei komen kruipen?

KalmAan
KalmAan11 jan. 2016 - 18:08

Dus omdat blanke mannen slecht zijn mogen andere mannen ook slecht zijn?

1 Reactie
Karakter2
Karakter212 jan. 2016 - 18:58

@kalmaan: Wat is dat voor logica? Dus omdat blanke mannen slecht zijn, mogen "andere" mannen slecht zijn, en dat betekent weer dat blanke mannen het recht hebben om te generaliseren, en dat geeft "andere" mannen weer het recht om te zeggen dat ze worden gediscrimineerd enzovoorts......de ultieme cirkelredenering...

HenkieJa
HenkieJa11 jan. 2016 - 7:47

Het is jammer dat U geen blanke mannen in uw omgeving had om U te beschermen . Maar het algemene kommentaar op bv geenstijl.nl of van andere rechtse lui is toch meestal iets met 2 bakstenen! Dus Uw redenatie gaat er behoorlijk naast! Berichtte joop.nl dan voor dit voorval wel over elke verkrachting? Die springen ook alleen maar in dop de aktualiteit!

PietManeo
PietManeo11 jan. 2016 - 1:08

Het is jammer dat u geen blanke mannen in uw omgeving had. Blanke mannen verdedigen de eer van blanke vrouwen meestal wel, zeker als het bekenden betreft. U had blijkbaar alleen witte mannen (en vrouwen) in uw omgeving. En bij de witte mannen denk je toch al gauw aan het D66-Groen Links types die graag chai-thee drinken of frappuchino's. Daar win je geen oorlog mee, en daar verdedig je ook je eerbaarheid niet mee. Ik kom uit een provincieplaats met voornamelijk blanke mensen en moet bekennen dat ik vrijwel nooit de dingen die u beschrijft heb meegemaakt. Soms hoor ik wel eens over een incident maar dat wordt eigenlijk altijd gauw opgelost door een paar stompen van blanke mannen richting de aanrander. Ook blanke vrouwen laten niet over zich lopen als een vriendin ontzet moet worden en ik heb een paar keer de gevolgen van een naaldhak op een hoofd mogen aanschouwen. Niet een mooi gezicht kan ik u vertellen. Waarom hielpen uw witte vriendinnen u trouwens niet? Ik wist niet dat witte vrouwen ook zo laf waren. Fijn dat u een mooie tijd in Ghana hebt doorgebracht. U hebt duidelijk in Ghana de Ghanese variant van de blanke man ontmoet, en gelukkig niet die van de witte man. .

1 Reactie
Banjaard
Banjaard12 jan. 2016 - 11:18

'No Scotsman would do such a thing.' 'Angus did such a thing.' 'Yes, well...no True Scotsman would do such a thing.'

Bob Moon
Bob Moon10 jan. 2016 - 20:18

Tja, het verhaal valt waarschijnlijk niet te checken. Ik kom ook uit een dorp en had nichtjes van ongeveer dezelfde leeftijd. Ik heb het dan over meisjes die in 1980 ongeveer 16 waren. Nooit maar dan ook nooit dergelijke dingen gehoord van ze. Mijn zus is 6 jaar jonger dan die genoemde nichtjes. Ook nooit iets vernomen over dergelijke situaties. Toen ze jaren later in Amsterdam ging wonen werd ze blijkbaar wel lastig gevallen door Afrikanen. Let wel, ik vond die uitspraak bijzonder omdat ze altijd nogal viel op exotische types. Citaat : "Ze zijn niet te vertrouwen". Zowel mijn verhaal als de column zijn van die aard dat ze niet te checken zijn. Toch vertelde ik het maar even. U kijkt maar wat u er van vindt.

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome10 jan. 2016 - 19:51

Waar zijn de bronnen, bewijzen, getuigenissen, verklaringen onder ede, proces verbalen, ingediende aanklachten of iets wat dit verhaaltje tot iets meer dan een slechte poging kan verheffen? ...... Slecht verhaal, slechte smaak.

2 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer11 jan. 2016 - 16:55

onbeschofte reactie

Arend Wortel
Arend Wortel13 jan. 2016 - 16:51

Tom, deze reactie is misschien een wat cynische verwijzing naar het artikel van Claire Schut, die de gebeurtenissen in Keulen in twijfel trekt. http://www.joop.nl/opinies/de-keulse-zaak-groepsverkrachting-of-massahysterie

Loreen
Loreen10 jan. 2016 - 19:44

Ook voor mij is dit verhaal (helaas) grotendeels herkenbaar. Alsof seksueel geweld an sich nog niet genoeg is, wordt onze pijn nu ook nog eens misbruikt om xenofobie te rechtvaardigen. De afgelopen jaren zijn meermaals officiële statistieken geopenbaard, die aantonen dat ongeveer 40% van de Nederlandse vrouwen in hun leven te maken krijgen met seksueel geweld. Ook wordt al die tijd openlijk aangegeven dat het overgrote deel van de vrouwen die te maken krijgen met seksueel geweld niet terug te vinden is in de statistieken, omdat ze geen aangifte doen. Toch bleef de publieke afschuw en verontwaardiging toen uit. Hierover schreef ik de blog "seksueel geweld is niet nieuw" ( http://loreenzo.weebly.com/blog/seksueel-geweld-is-niet-nieuw ). In deze blog deelde ik slechts mijn eigen ervaringen, en die van de vrouwen in mijn omgeving. Duidelijk schreef ik er bij dat ik de gebeurtenissen in Keulen heel erg vind, en dat het in mijn ogen terecht is dat er veel aandacht voor is. Ik schreef er echter ook bij dat seksueel geweld in mijn ogen ALTIJD aandacht zou verdienen, niet alleen als "door asielzoekers" wordt toegevoegd. Ik sprak openlijk mijn hoop uit dat seksueel geweld in onze eigen cultuur ook eindelijk als probleem erkend zou worden. Van veel vrouwen kreeg ik reacties dat ze mijn verhaal herkenden. Van mannen kreeg ik juist negatieve reacties, de vraag wat nou eigenlijk het doel van mijn bericht was, en of ik me toch wel besefte dat ik alleen maar een zinloze en oneindige discussie op gang bracht. Voor mij was daarom duidelijk dat gewoon het schrijven van een blog niet genoeg is in een poging seksueel geweld in Nederland bespreekbaar te maken. Daarom een tweede schrijven waarin ik openlijk aangifte doe tegen seksueel gebruik, en iedereen die zelf ook ervaring heeft met seksueel gebruik oproep hetzelfde te doen. Voor de geïnteresseerden: "Ik doe aangifte tegen seksueel geweld" ( http://loreenzo.weebly.com/blog/ik-doe-open-aangifte-tegen-seksueel-geweld ) Mijn site stelt niets voor, naast bovengenoemde blogs is er niets te vinden. Ik heb geen verborgen agenda, ik probeer niets recht te lullen dat krom is. Ik denk alleen dat het hoog tijd is dat erkend wordt dat er ook in de westerse cultuur een probleem is als het gaat om seksueel geweld. Dat het tijd is om op te houden enerzijds allerlei autochtoon seksueel geweld stelselmatig goed te praten en daarmee te verkleinen (je rokje was ook wel erg kort, waarom liep je daar dan ook alleen op dat tijdstip, was je niet gewoon dronken, had je hem niet gewoon op het verkeerde spoor geleid, ach het was toch gewoon een grapje?) en anderzijds allochtoon seksueel geweld meteen te veralgemeniseren en daarmee juist te vergroten (zie je wel dat die vluchtelingen een probleem zijn, zie je wel dat de islamitische cultuur een probleem is, zie je wel dat er hier geen plaats is voor buitenlanders). Ja, de gebeurtenissen in Keulen illustreren een probleem. De reacties op deze gebeurtenissen illustreren echter weer een heel ander probleem.

Dunya2
Dunya210 jan. 2016 - 18:36

Dennis van Harten. Over het aandikken van een verhaal weet juist jij alles van, met de woorden: "duizenden tegelijk (die zich schuldig zouden maken aan de aanrandingen), die nog maar een paar weken hun eigen land ontvlucht zijn. Ik heb begrepen dat onder de 18 opgepakte asielzoekers er slechts twee Syriërs waren die overigens van het aanranden niet verdacht waren. De rest kwam voornamelijk uit Noord-Afrika, die misbruik maken van het systeem van de asielprocedure en zich vaak uitgeven voor Syriër. Sommigen spreken immers ook Arabisch. Criminelen hebben dat systeem ontdekt. Ontwortelde jongen heb je overal. Dat extreem-rechtse tuig uit Keulen staat toch ook niet model voor de Duitse cultuur, verre van. In de Islam en cultuur wordt seksueel geweld naar vrouwen toe als onacceptabel beschouwd, ook naar westerse vrouwen toe. Misdadigers, universeel bepaald, weten hun daden altijd wel te rechtvaardigen/motief te vinden. Het is altijd de schuld van de ander of doen ze in hun ogen ogen niets fout. Heeft met de werkelijkheid niets te maken!

1 Reactie
Dunya2
Dunya212 jan. 2016 - 19:45

Kennelijk is het station van Keulen een verzamelplek voor "criminelen"voor het verrichten van hun "slechte" activiteiten. Ontwortelde jongeren -buitenlanders/Nederlanders/Duitsers hebben meestal privé-problemen. Geen gelukkige jeugd gehad, lage opleiding, veel problemen in hun gezin, geen baan en weinig toekomstperspectief. Ze zoeken elkaar op om sterker te lijken, omdat ze ongelukkig zijn in hun leven en ergens bij willen horen. Dat heeft niets met hun cultuur of Islam te maken. De sociale media zorgt ervoor dat ze elkaar kunnen vinden en hun activiteiten kunnen bundelen. Als ze zeggen dat ze asielzoeker zijn zonder geldige papieren zijn ze moeilijker te traceren. Meer anonimiteit is dan mogelijk.

Dennis van Harten
Dennis van Harten10 jan. 2016 - 11:02

Maandelijks aangerand? Je breekt iemand zn neus, die dan ipv naar het ziekenhuis te gaan, de hele avond grinnikend naar je gaat zitten lachen? 'Nooit een witte man geweest die wat gezegd heeft van al dat misbruik in het openbaar?' Ik ben echt benieuwd waar je vandaan komt. Of zou het kunnen dat je je verhaal op zn zachts gezegd wat aangedikt hebt om een punt te maken. Ik ben het overigens geheel met je eens dat respect voor vrouwen door sommige mannen hier met de voeten getreden worden. En dat die mannen hypocriet zijn als ze nu gaan staan schreeuwen. Maar duizenden mannen tegelijk, die nog maar een paar weken geleden hun eigen land ontvlucht zijn, dat is gewoon schrikwekkend. Dus ja, goed idee van je. Al de mannen uit jouw dorp, en de hele kleine minderheid aan mannen in de rest van het land die vrouwen alleen zien als lustobject, houden hun mond. Maar dat de rest geschrokken is en zich afvraagt waar dit naartoe gaat, snap ik helemaal. Ik ben daar één van.

johns2
johns210 jan. 2016 - 9:14

Anecdotische argumentatie gebruiken valt ook onder drogredenatie. Niet om die persoonlijke ervaringen te bagetaliseren , maar het zegt weinig over het mogelijke probleem dat de aanleiding we van deze column

laakbaar
laakbaar10 jan. 2016 - 1:26

Mag ik vragen waar je woonde dan? En waar ik was, opgesloten in tehuizen. En daar waren ook kleurlingen en kreeg ik te horen dat zei het land zouden overnemen. De zwarten tegen de blanken. Jouw persoonlijke verhaal is dus niet de maatstaf voor alles, net zo goed als de mijne dat niet is. Dus ik heb geen boodschap aan je verhaal, behalve dan dat ik je misbruik betreur en erg voor je vindt. En ik denk dat de dames die dit alles hebben meegemaakt er anders over denken, maar misschien ook niet. En houd eens op over fobie, een fobie is een ongegronde angst. En of die angst zo ongegrond is, ik vind van niet.

Sceptisch
Sceptisch8 jan. 2016 - 12:09

Sorry, mediterrane mannen? Daar ben ik er ook een van. Wellicht niet iets waar ik trots op ben (vooral niet sinds de oorlog in voormalig joegoslavië want dat ben ik om een mij onbekende reden verplicht als afkomst te noemen ondanks dat ik geboren en getogen Amsterdammer ben en daar ben ik wél trots op). Ik ben er voor om ALLE mannen, ongeacht afkomst, huidskleur, religie of wat dan ook te onderwijzen in respect voor vrouwen (en andere bevolkginsgroepen en kledingkeuzes, sexuele geaardheid en alles, of het nou een keuze is of niet, je hebt respect voor een ander te hebben tot die persoon de grenzen overschrijdt waar wwe met zijn allen van afgesproken hebben dat die bewaakt dienen te worden). En nog een aantal andere dingen, maar die staan nu niet ter discussie. Het is simpelweg een mondiaal probleem. Ik kom ook uit onze trotse hoofdstad, nogmaals met nogal wat trots. En ik heb wel degelijk waargenomen dat dit gebeurd, ben zelfs genoodzaakt geweest er hoogstpersoonlijk iets aan te doen (de vorm die dat aannam heb ik tot de dag van vandaag spijt van, maar ik zag geen andere optie) omdat niemand wat dan ook deed. Niemand pakte zijn camera om een foto te maken (telefoons konden dat toen nog niet) zodat het tiental daders gearresteerd kon worden. Niemand haalde de security. Niemand belde de politie. Ik... alleen. Tegen tien man die mijn vriendin beetgrepen en aanrandden en veel erger gedaan hadden als ik niet tussenbeide was gekomen. Ik, in mijn eentje.... tegen tien blanke nederlandse mannen. Laat dat even goed tot je doordringen. Poging tot groepsverkrachting. Terwijl er tussen de 500 en 1000 mensen aanwezig waren op dat concert. En ze zagen het... alleen door al mijn charge in blinde razernij draaiden vele hoofden naar hetgeen gebeurde. Niemand deed wat. Als er ook maar 9 anderen meegelopen waren hadden we ze hoogstpersoonlijk bij de politie af kunnen leveren. Op heterdaad betrapt. Had ik niet hoeven doen wat ik gedaan heb. Had ik niet rond hoeven lopen met hun misselijkmakende gezichten in mijn geest gebrand. Onuitwisbaar. Tuurlijk mogen wij de vraag stellen of hun cultuur/religie/wat dan ook ten grondslag ligt aan dermate gebrek aan respect dat ze dit soort dingen doen. Maar dan moeten we ook mans genoeg zijn om dezelfde vraag over onze eigen mannen te stellen. Dan moeten wij ook mans genoeg zijn om niet weg te kijken als er iets gebeurt. Het slachtoffer op te vangen en de daders op een zilveren dienblad bij de politie aan te bieden. Niet wegkijken omdat het een "ver van je bed show" is of omdat die gast er uit ziet alsof hij zich best kan redden tegen die tien man. Moeilijke vragen zijn universeel en vereisen een spiegel voor een degelijk, rechtvaardig antwoord.

1 Reactie
Sceptisch
Sceptisch8 jan. 2016 - 12:14

Excuus voor de spelfouten, ik was uit woede door het herleven van deze walgelijke misdaad overdreven snel aan het typen en heb niet de spelling gecheckt voordat ik op "reactie plaatsen" klikte. Sue me.

Erna Schouten
Erna Schouten7 jan. 2016 - 9:44

Beste Lianne, ik ben een vrouw van 57 jaar en heb de nodige aanrandingen of vieze praatjes of suggesties meegemaakt in mijn leven en eigenlijk houdt het niet op. Van familie, vreemden, collega,s, vrienden of exen. En allemaal "wit". Door de manier van hiermee opgroeien heb je de neiging om het normaal te gaan vinden en dat moet niet zo zijn. Door hier bewust van te worden/zijn, kun je je er tegen wapenen al is dat soms lastig. Vooral als je geleerd hebt het weg te lachen, wat de "witte mannen" het idee geeft dat het oké is terwijl het jou verdedigingsmechanisme is om het te händlen. Ik hoop dat dit idiote gedrag door velen wordt opgepikt als fout en er niet alleen wordt gekeken naar de kleur. Vrouwen zijn over de hele wereld nog een sex object en ongelijkwaardig wezen in een mannenwereld. Er valt nog veel te veranderen.

Zjenny
Zjenny11 okt. 2015 - 11:20

Hear Hear!

Brauswasser
Brauswasser11 okt. 2015 - 11:20

Dus witte mannen, waar waren jullie om mij te beschermen tegen witte mannen toen ik twaalf was? Gewoon straffen net als die zwembadpedofiel Benno L. gewoon een lange straf geven en daarna achtervolgen, zodat hij geen rust krijgt. Dat geldt voor witte mannen en voor gekleurde mannen.

Floyd2
Floyd211 okt. 2015 - 11:20

sorry ik vind het eerlijk gezegt allemaal niet zo geloofwaardig.

Opinius
Opinius11 okt. 2015 - 11:20

Op je vragen kan ik als blanke vrouw hierin geen steekhoudende antwoorden geven,ik ben nooit lastig gevallen noch onderdrukt vernederd geworden door donkere mannen. Integendeel. Ze waren hoffelijk. Wel heb ik als vrouw massieve onderdrukking- vernederingen-aanranding (uit soc. kringen ) laag bedrog en verraad mogen ervaren ,yep enkel van witte mannen. dus je betoog thump up ! heel scherp . wederom ,er is veel werk aan de winkel.

deVrolijkeCynicus
deVrolijkeCynicus11 okt. 2015 - 11:20

De wetenschap schijnt vastgesteld te hebben dat alle mannen testosteron in hun lichaam hebben. En sommige vrouwen worden hun hele leven belaagd. Verder de flauwe vraag waar ik was toen Lianne 13 was. Die vraag kan je nooit beantwoorden en daarom ben ik impliciet schuldig? Beetje racistisch om alle witte mannen kwalijk te nemen wat sommige witte mannen hebben gezegd.

akaNooT
akaNooT11 okt. 2015 - 11:20

Waar wonen al die witte mannen en jongens? Ik heb er nog nooit één gezien maar het zijn vervelende lui zo te horen.

MarinusCalamari
MarinusCalamari11 okt. 2015 - 11:20

Als een stukje wat de frase "Witte mannen" in de titel heeft, weet je eigenlijk al wat gaat komen, en bij het lezen van dit stukje werd dat voorgevoel inderdaad meer dan bevestigt. Als witte mannen geen aanranders en/of verkrachters zijn, dan faciliteren ze wel aanranding en verkrachting, de rest van de niet-witte mensheid daarentegen zal vrouwen altijd actief beschermen tegen verkrachting. Dit is wetenschappelijk bewezen op grond van 100% anekdotisch bewijs. Okay, duidelijk.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos11 okt. 2015 - 11:20

[Toen ik naar Ghana ging, was ik tijdens mijn gehele verblijf (2 maanden en 3 weken) compleet veilig. Ik woonde in het noordelijke deel van het land, dat voornamelijk islamitisch is. Ik kon midden in de nacht zonder problemen in mijn eentje over straat.] Het is stuitend om te merken dat boze Nederlandse burgers over syriers spreken als kinderverkrachters (onder het mom van 'ja mijn kinderen moeten ook langs het AZC'). Volgens mij is het een beetje vreemd om ze in verband te brengen met het aanranden van kinderen. Ik hoor dat in ieder geval weinig. Helaas zijn er wat jonge vrouwen betreft in Duitsland inmiddels gevallen opgedoken van verkrachting en gedwongen prostitutie in de opvangcentra. Dat de auteur in Ghana weinig tot geen last heeft gehad van moslims wil niet zeggen dat dat overal zo is. Ik zou het in ieder geval niet proberen op veel plaatsen in Egypte. Daar wordt je als blonde Nederlandse vrouw soms gewoon letterlijk als hoer gezien. Ik ken veel jonge meiden die daar nogal verbijsterd en angstig over waren en zijn. En er zijn meer plaatsen waar dit een schrijnend probleem is. In sommige wijken in Nederland overigens door moslims ook, mijn dochter heeft er nogal last van gehad en ondervind geen noemenswaardige problemen met haar blanke mannelijke omgeving. Nu kan je altijd betogen dat dit niets met de islam te maken heeft maar met de gesteldheid, opvoeding en omgeving van de mannen. Dat kan. En misschien is dat grotendeels ook wel zo. Maar dat neem niet weg dat de bejegening van westerse vrouwen door moslims in een aantal door moslims gedomineerde landen nogal te wensen overlaat. Een politiek correcte jij-bak over blanke mannen is dan misschien niet helemaal op zijn plaats. Maar misschien zijn mannen allemaal wel gewoon seksistische zwijnen, wie weet.

Klapschaats2
Klapschaats211 okt. 2015 - 11:20

Uw privé-ervaringen zijn gelijkwaardig aan de ervaringen die blanke en vooral blonde vrouwen opdoen in EU-landen. Hoe slecht uw ervaringen ook zijn, u kunt uw ogen er niet voor sluiten.

johanversomeren
johanversomeren11 okt. 2015 - 11:20

Moet ik me nu als witte man aangesproken voelen? Of reageer je op enkele xenofobe reacties op het www? Zo ja wat zonde van je tijd om daar een heel artikel aan te besteden

123456zeven
123456zeven11 okt. 2015 - 11:20

tuurlijk. Alle mannen zijn klootzakken en alle vrouwen zijn hoeren. Mensen doen wel eens naar tegen elkaar, en in de ene buurt is dat erger dan in de andere. D'r zitten er ook tussen die er geen been in zien om wie dan ook in elkaar te slaan. Dat soort volk loopt rond en een verstandig mens gaat daar niet tussen lopen.

Sardar2
Sardar211 okt. 2015 - 11:20

Dat de witte mannen het niet opnemen voor een aangerande vrouw, begrijp ik goed. Het is de cultuur om niet de rol van politie gaan spelen. Daar ligt wel het problematiek. Evolutie van collectief naar geïsoleerde autonome individu heeft de sociale controle en de solidariteit de nek omgedraaid! Hierdoor lijkt het alsof de witte mannen ermee instemmen. Dat is natuurlijk niet waar. Als de schrijfster had beweerd dat juist de vreemdelingenhaters onder de witte mannen het meeste vrouwen aanranden had ik meer acceptatie daarvoor. Ook bij gekleurde mensen is het niet beter gesteld dan hier. Daar is wel het gevoel van collectiviteit nog aanwezig, van op te komen voor individueel benadeelde mensen, incl. vrouwen. Vooral als het eigen groep van vrienden, klasgenoten, familie etc. betref. De schrijfster heeft vaker in dit soort kringen terecht gekomen. Maar dat zegt niet dat de machocultuur daarachter ontbreekt. In die zin zie ik het westerse cultuur nog veel gezonder, excl. De onderbuikcultuur natuurlijk.

Opinius
Opinius11 okt. 2015 - 11:20

Integestelling tot jou in je betoog : Een vraag aan alle witte mannen die vrouwen willen ‘beschermen'" Zet ik een oproep daar tegenover naar alle witte mannen,.. in een multiculturele samenleving doe ik een oproep aan die witte mannen die vrouwen als hun gelijke zien , wars van onderdrukking verminking etc. Mooi! Praat met mannen uit andere culturen in jullie nederland dat zich doet vermengen in rot tempo . jullie zijn als witte beschaafde en geemancipeerde mannen (zo het zich alom etaleert ) daarin aan zet. Er is werk aan de winkel witte heren, beschaafde geemancipeerde westerese heren . Neem hen als kameraad uw sexgenoten uit andere ( barbaarse)culturen . Jullie zijn daarin in de kennis ,. dringend aan zet ter ere van de vrouw en de menselijke beschaving . Toch? als dank,..veel kusjes van mij (een vrouw.)

Opinius
Opinius11 okt. 2015 - 11:20

PS Voor verandering naar de onderdrukking -mishandeling van vrouwen over de hele wereld ,. moeten witte mannen zich inzetten . waarom? omdat ze zo godvergeten in gebrek zijn gebleven daarin , en nu stringent aan zet zijn daarin !!

Armagaddon
Armagaddon11 okt. 2015 - 11:20

>>> Citaten: Een vraag aan alle witte mannen die vrouwen willen ‘beschermen'...Over de tactiek die gebruikt wordt om racisme, islamofobie en xenofobie te verdoezelen.. >>> Ha....ha....mooie confronterende spiegel voor die testosteron achterbakse rechtse (schijn) kruisaders van racistische en xenofoben ridders van verdwazing..Neerlands laatste hoop in bange dagen van in humaan gedrag..mean....mean smile.. ... Irrelevant of het beschrevene al of niet daadwerkelijk persoonlijk beleefd is..

PromdePom
PromdePom11 okt. 2015 - 11:20

Mijn kinderen kwamen wel eens in het De Mirandabad is Amsterdam. Daar is een pasjessysteem ingevoerd omdat het foute gedrag van jongeren jegens badmeesters en andere bezoekers de spuigaten uitliep. En vooral het gedrag naar vrouwen/meisjes toe: er was regelmatig sprake van regelrechte aanranding. Ik voeg het een artikel bij waar e.e.a. wordt genoemd. Echter niet welke 'groep' hiervoor verantwoordelijk was. Mag jij raden: de populatie witte jongens/mannen? Mijn dochter weet helaas wel het goede antwoord... http://www.dichtbij.nl/amsterdam-centrum/regio/artikel/2956790/identificatieplicht-en-lange-rijen-na-relletjes-bij-de-mirandabad.aspx Even een ander artikel, welke een hint geeft naar het juiste antwoord: http://www.volkskrant.nl/archief/sloterparkbad-deels-dicht-wegens-overlast-allochtone-jongeren~a593325/

hugo bergveen
hugo bergveen11 okt. 2015 - 11:20

Het lijkt mij tamelijk vanzelfsprekend dat er zowel onder de nieuwkomers als onder de Nederlanders mensen zijn die niet weten hoe ze zich moeten gedragen. Zonder gedegen onderzoek blijft het speculeren of de ene of de andere groep groter is. Het kan geen kwaad om in de discussie over hoe we met de stroom nieuwkomers moeten omgaan de splinter en de balk in het achterhoofd te houden.

Uitgekleed
Uitgekleed11 okt. 2015 - 11:20

Triest als je zo aantrekkelijk bent dat je bijna continue wordt aangerand. Plaatsvervangende schaamte voel ik bij dit verhaal. Ik geloof het ook want een groot deel van de huidige jonge mannen zijn door de sexuele revolutie al hun respect voor vrouwen verloren. Maar dat geldt ook voor mannen uit een cultuur waar dat erwel is Zij maken dan de vergissing dat de geemancipeerde vrouwen met kleding en gedrag dat respect niet verdienen.

fratenca
fratenca11 okt. 2015 - 11:20

goh wat moet jij door de hel gegaan zijn.hier moet gewoon een film van gemaakt worden.die witte mannen weten wat zeg.waren dat de voorlopers van de loverboys die we nu hebben en dan zijn geen witte mannen daarom moeten we onze dochters beschermen want tussen die gasten in de azcs zitten er een hoop tussen die niet zo nauw kijken als het om vrouwen gaat.

Michiel Online
Michiel Online11 okt. 2015 - 11:20

Ja ik ben ook voor gelijkheid tussen man en vrouw. Vrouwen kunnen gewoon werken, en mannen kunnen ook zwangerschapsverlof krijgen. Misbruikte mannen mogen ook hun mening uiten op Joop.nl. De vrouw mag ook meer leidinggevende functies. Et cetera.

noMan2
noMan211 okt. 2015 - 11:20

Nou, als testosteron de hele oorzaak van het gevaar is, wat is dan nog het probleem? Dat excuus gebruiken blanke mannen toch ook om hun respectloze gedrag naar vrouwen te rechtvaardigen. Waar ligt de grens tussen mogelijkheid tot zelfbeheersing en te veel testosteron in je bloed? Als testosteron de oorzaak is van al het seksueel geweld, dan is dat toch wel heel makkelijk op te lossen, nietwaar? Bloedonderzoekje; te veel testosteron; ballen eraf; opgelost! Simpel!

Patrick Faas
Patrick Faas11 okt. 2015 - 11:20

De kop is misleidend, maar negeer dat, want het artikel gaat niet over “alle witte mannen die vrouwen willen beschermen,” maar over specifieke laster door onzekere types als Wilders. De column zelf is helder geschreven.

ietsminderzuurgraag
ietsminderzuurgraag11 okt. 2015 - 11:20

Een schokkend relaas en meer dan verwerpelijk gedrag. De "femme de la rue"-documentaire toont een ander beeld dan hetgeen gesteld wordt door: " ik woonde in het noordelijke deel van het land, dat voornamelijk islamitisch is. Ik kon midden in de nacht zonder problemen in mijn eentje over straat. Mannen respecteerden mij en andere vrouwen, en maakten nooit seksistische opmerkingen of ‘grappen’ tegen ons."

Machielse93
Machielse9311 okt. 2015 - 11:20

Ik kan me de mening van de auteur goed voorstellen met haar ervaringen. En helaas zijn er ontzettend veel witte mannen die vrouwonvriendelijk zijn / aanranders en noem het allemaal maar op. Toch zijn mijn persoonlijke ervaringen in mijn buurt anders. Daardoor heb ik een andere mening dan de auteur. Ik ben wel van mening dat bepaalde culturen een andere opstelling hebben tegenover vrouwen. De achtergrond van veel loverboys bevestigd dat. Ook de gebeurtenissen in azc's doen me denken dat we mensen binnenhalen met een andere kijk op vrouwen.

Chopper2
Chopper211 okt. 2015 - 11:20

Wat ik mis in het betoog is of je ook op je 13de uitgehuwelijkt bent aan een witte man. Of je apart moet eten. Of je nooit naar school mocht. Of je verplicht je haren moet bedekken. Of je zweepslagen hebt gehad omdat een andere man je leuk vond. Hoeveel gevallen van eerwraak ben je tegen gekomen bij al die witte mannen?

IloveIsrael
IloveIsrael11 okt. 2015 - 11:20

Voor zover het wáár is wat wordt geschreven leg ik de oorzaak van het probleem bij de 'seksuele revolutie', ook al zo'n noodlottige linkse uitvinding.

JoopSchouten2014
JoopSchouten201411 okt. 2015 - 11:20

Jemig. Ik ben een wereldvreemde minderheid. (...)

LoLiTa2
LoLiTa211 okt. 2015 - 11:20

Het zijn inderdaad de zielige juffershondjes, de weeë types en de slappe vaatdoeken - Wilders, de held van massamoordenaar Breivik, met zijn gekwaste haren voorop - die het aanranden en koeioneren van vrouwen voor zichzelf willen reserveren. Nooit en te nimmer een vinger uitgestoken. Altijd laf en gedwee staan afwachten. Helden van het toetsenbord schuilend achter bewakers' rokken. Bibberend en waterend in drie lagen luiers, want de kolossale islamiet komt er aan. Couveuse kindjes die huilen om hun mamma.

peterh2
peterh211 okt. 2015 - 11:20

Wat wil de schrijver nou eigenlijk zeggen? Omdat ze zelf aangeeft meerdere keren keren door 'witte mannen' aangerand te zijn mogen we niet benoemen dat sexueel geweld in bepaalde culturen en religies veel meer voorkomt dan bij ons? Allereerst geeft ze niet aan wat haar overkomen is, de definitie 'aanranding' kan zo ruim gemaakt worden als je wilt: een tik op de billen of een hand op de schouder? Of daadwerkelijk alles behalve penetratie? Het is toch opmerkelijk dat haar dit al zo vaak overkomen is. Tenslotte zou ik zeggen: ga eens gezellig in een rokje over het Tahrirplein lopen, benieuwd of je daarna ook nog over vooroordelen en islamofobie spreekt...

PeterMiddle
PeterMiddle11 okt. 2015 - 11:20

Dat de cultuur ten opzichte van vrouwen op vrijwel het gehele Afrikaanse continent veel vrouwonvriendelijker is, is een gegeven en heeft niet zozeer iets met de mensen aldaar te maken maar met de situatie. Een verhaal schrijven waaruit zou moeten blijken dat aanranden en het naroepen van vrouwen, gedrag zou zijn dat uitsluitend geassocieerd moet worden met de witte man is van exact dezelfde orde. De anekdotes waaruit blijkt dat u als vrouw gebukt zou gaan onder een aaneenschakeling van fysieke en verbale aanrandingen- kennelijk uitsluitend door witte mannen gepleegd-, is niet waar het om gaat. U gebruikt uw persoonlijke anekdotes niet om haat te neutraliseren maar om het voor uw zaak te kunnen gebruiken, u bestrijdt racisme middels racisme. "Niet de afrikanen en arabieren, maar de witte man is een vrouwen nasissend en verkrachtend monster en de rest van alle witte mannen staat er bij en kijkt er naar. Heel anders met Caribische mannen, latino's en afrikaanse mannen! Is echt waar want mijn anektdotes!!" Tja dat is precies hoe racisme werkt.. Mvg

Minoes2
Minoes211 okt. 2015 - 11:20

Generaliseren betekent altijd zwartmaken van de ander. Mensen die vluchtelingen zwart willen maken gebruiken alles om dat te kunnen doen. Echter gaat het hier misschien niet over kleur en/of afkomst maar om het bij elkaar zetten van heel veel jonge alleenstaande mannen zonder uitlaatklep die door de omstandigheden niet geheel onterecht misschien op zijn minst ook nog wat gefrustreerd zijn. Het accent valt dan op mannen en niet op vluchteling. Gisteren op de Belgische TV een programma gezien over seksueel misbruik. Je weet dat het ontzettend veel voorkomt en nauwelijks tot veroordelingen leidt. Dat programma heette het nadeel van de twijfel. Dat nadeel bestond erin dat het misdrijf meestal gepleegd wordt zonder dat er anderen bij zijn, het veelal niet bewijsbaar is en vrouwen er bij verkrachtingen zo laat mee naar buiten komen vanwege schaamte en trauma. Dus welke kleur men ook heeft mannen zijn schuldig zowel wat de daad betreft als m.b.t. het ogen sluiten. De strafmaat bij de weinig bewezen zaken is bovendien ondermaats.

AndrewSm
AndrewSm11 okt. 2015 - 11:20

Wees blij dat je hier in ieder geval nog het recht hebt om te klagen. Er zijn landen waar je door het klagen gestenigd mag worden. Ik twijfel aan je verhaal. Jij bent van de leeftijd dat als dit in Nederland zou gebeuren heel Holland in last zou zijn. Zonder enig bewijs zal de man hier als schuldig zijn totdat het tegendeel bewezen is en daarbij wat is aanranding. Als je op je 15e in een disco bent waar in Nederland over het algemeen gezien de leeftijd 18+ is aangezien er alcohol wordt geschonken en het is erg druk waardoor er iemand met zijn of haar hand langs je achterwerk schampt, zou je dat al snel aanranding kunnen noemen. Sowieso zijn er dames bij die dit al bij avances doen. En zeg nu eerlijk, zo mooi ben je nu ook weer niet om continue te worden lastig gevallen. Dussss... een verhaaltje is leuk, maar zonder onderbouwing klinkt dit allemaal niet echt geloofwaardig.

arno consu
arno consu11 okt. 2015 - 11:20

Als je 26x het woord witte gebruikt om je boodschap te verkondigen dan klopt er iets niet.

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch11 okt. 2015 - 11:20

Zo te zien hoofdzakelijk reacties van mannen.

7anpau1
7anpau111 okt. 2015 - 11:20

De schrijfster gaat in haar strijd tegen racisme voorbij aan een belangrijk punt. Het is eigenlijk een variant op de befaamde parafrase, "just because I'm paranoid doesn't mean they're not out to get me". Ondanks dat het uitspreken van de zorg over de gevolgen van het op elkaar pakken van grote groepen alleenstaande (jonge) mannen ver van huis uit oorlogsgebieden en arme regio's mogelijk wordt gebruikt als gelegenheidsargument om racisme te verbloemen, betekent niet dat de risico's van dergelijk beleid niet onder ogen moet worden gezien. Ik neem aan dat de schrijfster zich ook zorgen zou maken voor haar eigen veiligheid en die van haar dochter als er bij haar in de buurt in de West Indies een grote groep van die van huis verdreven alleenstaande Overijsselse neanderthalers - waar zij immers zulke slechte ervaringen mee had - zou worden gehuisvest. Tenzij zij natuurlijk denkt dat 'niet-witte' mannen van nature 'vrouwvriendelijker' zijn dan witte mannen. Een dergelijke veronderstelling zou dan alleen weer enigszins racistisch zijn.

Jorrt88
Jorrt8811 okt. 2015 - 11:20

En dus moet wederom de witte man maar gegeneraliseerd worden als tegengeluid voor het generaliseren door een ander groepje dombo's. Super goed van je. Ook het hele 'mijn ervaring is een correcte afspiegeling van het geheel' vind ik inhoudelijk zeer sterk. Sarcasm off... Een 'ik ervaar het juist exact andersom' is geen tegengeluid voor debielen. Slechts een even racistische debiele redenering de andere kant op. Dat jij enkel slechte ervaringen hebt met 'witte'(?) mannen is geen bewijs voor het ongelijk van de domme racist, het is geen tegengeluid. Het is jouw eigen ervaring die je zelf OOK generaliseerd naar een hele bevolking toe (witte mannen zijn aanranders, moslims beschermen vrouwen juist). Daar is namelijk ook makkelijk weer een 'ervaring' voor te vinden van een vrouw die enkel lastig gevallen wordt door de 'niet witte'(?) mannen uit haar land en gered is door de 'witte' man. Betekent dat opeens dat jij ongelijk hebt? Nee, dat betekent dat de wereld niet zo simplistisch is als je hem probeert neer te zetten. Dat zwart-wit denken komt me zo langzamerhand echt de strot uit. Of je nu een Henk & Ingrid adept bent of een wijsneus studentje met een 'andere' ervaring. Hou eens op de wereld te framen.

Zjenny
Zjenny11 okt. 2015 - 11:20

De perceptie van witte mannen is totaal anders dan die van vrouwen gezien de onderstaande reacties. Uitgezonderd een paar. Wat vrouwen aanranden noemen is voor witte mannen ogenschijnlijk de normale gang van zaken op bijvoorbeeld avondjes uit. Nou, Surprise! Bescherm vrouwen maar niet witte mannen behalve tegen de botheid van jezelf ( een paar uitzonderingen daar gelaten)

Zephyr2
Zephyr211 okt. 2015 - 11:20

Dus als ik het goed begrijp zijn mannen die opgroeien in een cultuur waar vrouwen geen of weinig rechten hebben en volgens strenge, door mannen vastgelegde voorschriften, gekleed moeten gaan, beter en hoffelijker naar westerse vrouwen dan westerse mannen? Zou er een relatie zijn? Wat Lillianne hier beschrijft is triest. Wit of zwart, als mannen vrouwen zo bejegenen zoals zij beschrijft mist er iets in hun opvoeding. Ik kom zelf uit Overijssel en al lang niet meer in disco's. Ik moet het doen met de ervaringen van mijn tienerdochters. Zij herkennen haar ervaringen niet. Hun ervaring niet representatief voor alle vrouwen net zo min als de schrijfster's ervaring uit dit stukje. Ben benieuwd of veel vrouwen zich hierin herkennen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 okt. 2015 - 11:20

Ik geloof geen barst van dit zogenaamde feitenrelaas over blanke en zwarte mannen in het algemeen. Trouwens ook niet over vluchtelingen als potentieel gevaar. Ik herinner me de moord op Marianne Vaatstra en de ontknoping dertien jaar later. Al die tijd werden de bewoners van het AZC in de buurt verdacht gemaakt.

Peter_K2
Peter_K211 okt. 2015 - 11:20

Het is een vraag aan witte (blanke) mannen, dus hier komt ie: Ten eerste: als je wil vergelijken moet je de aantallen in acht nemen. Voorbeeld: als 10 op de 1000 mannen in je omgeving gekleurd is, en je wordt 10 keer lastig gevallen, waarvan één keer door een gekleurde man, dan zou uit dat cijfer blijken dat gekleurde mannen 10x erger zijn, en niet 10x minder erg. De blankheid van Overijssel kennende is 10 op de 1000 wellicht nog hoog ingeschat: http://www.zorgatlas.nl/beinvloedende-factoren/demografie/etniciteit/niet-westerse-allochtonen-per-gemeente-2010-2040/#breadcrumb Het valt mij wel vaker op: positieve gevoelens jegens gekleurde mensen vindt vaak zijn basis in onbekendheid met hen. Vrouwen die opgegroeid zijn in Rotterdam, Den Haag of Amsterdam zouden een stuk als dit nooit schrijven. Ten tweede: bijgaande site verzameld gegevens met betrekking tot de veiligheid van vrouwen: http://womanstats.org/newmapspage.html Dit plaatje van die site geeft de verkrachtingskans weer: http://themuslimissue.files.wordpress.com/2013/07/e7d57-rape.png?w=918&h=710 Zoals je kunt zien is Ghana inderdaad een stuk veiliger dan de omringende landen, maar nog altijd niet zo veilig als Nederland. Ten derde: op mijn fietsvakantie door India werd ik, als 50 jarige blanke man, in Uttar Pradesh en Madyah Pradesh regelmatig door mannen betast, en die mannen hadden beslist geen homoseksuele bedoelingen. “‘Wel nee,’ dacht ik bij mezelf, en ik legde hem uit dat het gewoon om zijn blanke huid was geweest, waarmee hij in hun visie al voor de helft een blanke vrouw was, in die seksueel ontzaglijk gefrustreerde maatschappij.” Bron: www.dbnl.org/tekst/raso001onde01_01/raso001onde01_01.pdf De mannen in India zijn ook zéér beschermend voor vrouwen. Dat heeft dus een goede reden: ze kennen hun landgenoten maar al te goed. Ten vierde: mijn eigen ervaringen met gekleurde mannen zijn helemaal niet zo goed. Feitelijk komen alle doodsbedreigingen die ik ooit gehad heb uit die hoek. Hoe denk jij dat zulke gekleurde mannen zich jegens blanke vrouwen zullen gedragen? Dat kan twee kanten op gaan: maar als zij bij jou in het gevlei willen komen kan dat (alweer) met bedreigingen richting mij gepaard gaan. Wat dat betreft leven blanke vrouwen in een ander land dan blanke mannen.

Ittekleur
Ittekleur11 okt. 2015 - 11:20

Ik vind het echt heel sneu dat de schrijfster alle andere vormen van hetzelfde als wat haar overkomen is, bagatelliseerd.

OlavM
OlavM11 okt. 2015 - 11:20

Goed dat Lianne Mulder het zo duidelijk op de kaart zet. Al dat gedoe over mannen met een andere culturele achtergrond dan de lagelandse, die een extra gevaar zouden vormen voor vrouwen, is inderdaad buitengewoon hypocriet. Seksisme, onderdrukking en misbruik van vrouwen vinden helaas overal plaats, en worden door alle soorten mannen bedreven. En ja hoor, de lange witte tenen zijn weer volop aanwezig. :)

Spelchecker2
Spelchecker211 okt. 2015 - 11:20

Prima tegengeluid!

GwenH1
GwenH111 okt. 2015 - 11:20

Het spijt voor je me om dit te moeten lezen. Zelf begrijp ik helaas donders goed wat je doormaakt. Sterkte!

Kees777
Kees77711 okt. 2015 - 11:20

In alle rassen heb je aanrandingen en dergelijke smerige zaken. Dat is in India en Pakistan niet anders. Maar waar sommigen bang voor zijn is uitspatting als dit schandaal in Engeland: http://nieuwspraak.nl/2015/03/03/honderden-meisjes-in-engeland-verkracht-door-moslimbende/ waar honderden meisjes zijn verkracht door een bende bestaande uit voornamelijk Pakistaanse moslims, over een periode van jaren. Hoe dit zo lang heeft kunnen voortduren? Door politieke correctheid, zo zegt verdorie Premier Cameron zelf. Het probleem niet bij de naam durven noemen, uit angst te worden uitgemaakt voor racist of islamofoob.

panterarosso65
panterarosso6511 okt. 2015 - 11:20

is het zo generaliseren over blanke mannen niet precies hetzelfde en dus ook racistisch, xenofoob en etc

josverhees
josverhees11 okt. 2015 - 11:20

Een schrijnend verhaal, en ik kan me voorstellen dat het zo gaat. Alleen....die gast met die gebroken neus, die was daar gebleven?

Sol Invictus
Sol Invictus11 okt. 2015 - 11:20

Een hypocriet argument is een argument dat je niet onderschrijft, maar veinst te onderschrijven. Hypocrisie is een proxy-argument dat gebruikt wordt om de werkelijke motieven niet te hoeven onthullen - in de wetenschap dat die een stuk minder overtuigend over komen.

Devvv
Devvv11 okt. 2015 - 11:20

Verder doen persoonlijke ervaringen niet af aan het feit dat zowel antillianen als marokkanen zwaar overgepresenteerd zijn in zedenzaken, zie de reactie van Abu Bakr hier (ver) onder. Het argument "bescherm onze vrouwen'' wordt inderdaad misbruikt door rechtsextremisten, maar berust wel op een feitelijke basis (nogmaals, zie reactie van Abu Bakr voor gedegen onderzoek). Draai het dan niet om door te proberen te beweren dat blanke mannen net zo erg of zelfs erger zijn, wat simpelweg niet volgt uit de cijfers

Bachstra
Bachstra11 okt. 2015 - 11:20

Mijn opa is 93 geworden en die dronk en rookte. Dus drinken en roken zijn helemaal niet ongezond. Dat soort argumenten vind ik dus altijd wat zwakjes. Verder klopt het natuurlijk wel dat er hoop onzin over asielzoekers wordt verteld. Ik woon redelijk vlakbij een opvang en hier is nooit iets aan de hand. Er komt uitbreiding en er is ook niet echt tegenstand van de bevolking. 50 jongemannen die niets te doen hebben bij elkaar zijn altijd potentieel gevaarlijk. Van iedere kleur.

Paul!
Paul!11 okt. 2015 - 11:20

Op basis van wat ik op TV gezien heb denk ik dat het type dat witte vrouwen wil beschermen door mensen buiten te sluiten, je niet snel de kans hadden gegeven je ongestoord dit verhaal te doen. Ze hadden er immers gewoon over heen geschreeuwd, "Daar moet een piemel in, daar moet een piemel in". Tja, een kleine groep van een bepaald slag handelt voornamelijk uit haat en minachting. Of om bij anderen de angst en daarmee de haat te voeden. Want vaak is er ook gewoon angst, voor verandering, voor iets of iemand die ze niet kennen. Overigens ken ik ook niet zoveel vluchtelingen en herken ik die angst dus ook wel een beetje. Als ik meer vluchtelingen zou kennen zou die angst vermoedelijk vanzelf wel minder worden. En dat ik dat weet dat dat zo werkt helpt ook al. Er verandert gewoon iets, dat is eng, maakt mensen onzeker. En bang. Angst maakt ook onredelijk. En hardvochtig. Zelf ben ik vooral bang wat het allemaal met mensen doet. De haat die je in de spreekkoren doorklinkt, de agressie. Dat ik veel "bezorgde burgers" ken maakt mijn angst niet minder, want soms ken ik ze niet zo goed meer terug. Ik zie hoe zelfs mijn moeder verandert in iemand die ik blijkbaar toch niet zo goed ken als ik altijd heb gedacht. Dat dwingt mij er ook toe die angst beter te begrijpen. Overigens wil ik daarbij nog wel even benadrukken dat mijn moeder weliswaar wit is maar zeker geen man. Voor angst, haat, agressie, minachting en allerlei andere negatieve emoties en uitingen er van geldt immers, ze zijn net zo min geslachtsgebonden als kleurgebonden. Hoewel het qua overzichtelijkheid misschien de voorkeur zou verdienen, geldt nog altijd.... De wereld is niet zwart wit.

Jeanette47
Jeanette4711 okt. 2015 - 11:20

Beste Lianne, Hulde aan jou dat je het hebt aangedurfd om met je pijnlijke persoonlijke ervaringen deze discussie aan te zwengelen. Ik als zwarte vrouw heb precies dezelfde ervaringen maar dan in een land met een zwarte bevolking, dus de daders waren dan inderdaad overwegend zwart. Nu ik zelf 2 zonen heb probeer ik het anders te doen en ik denk dat mijn inmiddels tienerjongens nooit een vrouw zullen bejegenen met zoveel minachting zoals wij dat hebben meegemaakt en nog steeds meemaken. Er is hoop. Jammer dat de discussie hieronder ontaard in het elkaar aftroeven in spelling en "kijk eens in hoe belezen ik ben" enz.

longlivemokum
longlivemokum11 okt. 2015 - 11:20

Dat nep verhaal van de PVV wat betreft een mogelijke bedreiging van *mannen vol testoteron*, blijkbaar puur bedoeld om angst te aanwakeren: moet de OM niet ingrijpen?.

3 Reacties
Mark Gh
Mark Gh11 okt. 2015 - 11:20

Op basis van welke rechtsgrond?

Sardar2
Sardar211 okt. 2015 - 11:20

*mannen vol testoteron* Dat zijn overgroot deel van mannelijk aanhang van Wilders! Zo ken ik Nederland eigenlijk.

GeertvanDuinen
GeertvanDuinen11 okt. 2015 - 11:20

Wat is het toch met (ultra) linkse mensen zoals u die iedereen die het niet met hun eens is de mond wil snoeren via de rechter? Blijkbaar is bij u vrijheid van meningsuiting prima maar wel zolang het uw mening is.

Paulpeters
Paulpeters11 okt. 2015 - 11:20

Bij het woord 'Overijssel' viel het kwartje. Het is de bible belt. Mannen die in een streng religieus corset opgroeien zijn sneller geneigd zich te misdragen.

3 Reacties
neutralist
neutralist11 okt. 2015 - 11:20

Dan zijn er nog verrekte veel religieuzen in Nederland. Ik denk alleen al aan al die voetbalsupporters uit VAK s bij Feyenoord en Vak weetikveel bij Ajax. Zit dat er dus achter...hmmmm

FransAkkermans1947
FransAkkermans194711 okt. 2015 - 11:20

U bent niet erg bekend in Overijssel zo te merken.

robvaniren
robvaniren11 okt. 2015 - 11:20

Mis. Het zijn boeren.

explorator
explorator11 okt. 2015 - 11:20

Wat een kul verhaal om het alleen maar weer over witte mannen te hebben alsof zij de enige zijn die zich schuldig maken aan sexueel misbruikt; statistisch heb je juist veel meer kans om in Afrika verkracht te worden..... ( als "witte" man van middelbare leeftijd begin ik mij zolangzamerhand behoorlijk er aan te ergeren om in dit soort prulstukes weggezet te worden )

4 Reacties
Zjenny
Zjenny11 okt. 2015 - 11:20

Als je als vrouw zou reageren dan had je inderdaad totaal anders gepiept...

denmol
denmol11 okt. 2015 - 11:20

"statistisch heb je juist veel meer kans om in Afrika verkracht te worden....." Aldus de pseudowetenschapper m vdb, hoe racistisch kan je zijn door dit rare, kwalijke, stigmatiserende en leugenachtige vooroordeel als feit te presenteren.

denmol
denmol11 okt. 2015 - 11:20

"als "witte" man van middelbare leeftijd begin ik mij zolangzamerhand behoorlijk er aan te ergeren om in dit soort prulstukes weggezet te worden" Wie de schoen past trekt hem aan, en zo te zien past hij jou precies goed.

Sardar2
Sardar211 okt. 2015 - 11:20

[statistisch heb je juist veel meer kans om in Afrika verkracht te worden] Als vreemde wel, als bekende is de kans miniem. In het westen als vreemde is de kans ook groot dat je aangerand wordt maar minder verkracht!

Optelsommetje
Optelsommetje11 okt. 2015 - 11:20

Nee toch? Dit is toch geen poging om witte mannen te discrimineren? Zal toch niet? Probeer in dit stuk eens wit te vervangen door zwart. De rapen zouden gaar zijn... Verder kan ik helemaal niets zinnigs zeggen over dit onzinnige stukje broddelwerk. Geen idee ook of ik een echte witte man ben volgens uw assume.

1 Reactie
denmol
denmol11 okt. 2015 - 11:20

"Probeer in dit stuk eens wit te vervangen door zwart." Waarom zou ze dat moeten doen dan, je voorstel da te doen dat impliceert mijns inziens dat jij haar relaas als een soort verhaaltje ziet dat niet heeft plaats gevonden. Als ze dat zou doen dan zou ze dus iets moeten verzinnen wat niet is gebeurd, ja als er dan kritiek komt dan zijn de rapen gaar. "Verder kan ik helemaal niets zinnigs zeggen over dit onzinnige stukje broddelwerk." Je vindt het dus broddelwerk en waarom kan je daar verder niets over zeggen terwijl je er blijkbaar wel wat van vindt.

FlaviusBelisarius
FlaviusBelisarius11 okt. 2015 - 11:20

De uitzondering bevestigt de regel. Dat is alles.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen11 okt. 2015 - 11:20

Nou Flavius, dat is nogal kort door de bocht, wat is de uitzondering en wat is de regel die bevestigd wordt?

adriek
adriek11 okt. 2015 - 11:20

Dus als een dezer dagen een appel uit een boom omhoogvalt bevestigd dat de wet van de zwaartekracht. Leuke redenering.

shrew
shrew11 okt. 2015 - 11:20

1. Waar ben jij opgegroeid, wat is dat voor plek. 2. Waarom moeten eerst witte mannen leren respect te hebben voor vrouwen? 3. Ik ben als homo al verschillende keren bespuugd en uitgescholden door getinte mannen. Maar ik ga ze daar niet als groep op aanspreken. Met generaliseren doe je namelijk te kort aan het individu. Dat is beledigend voor de aardige vriendelijke getinte mensen die helemaal geen probleem hebben met mijn homosexualiteit. Doe dat alsjeblief ook niet niet bij witte mannen, is nogal lullig.

1 Reactie
Opinius
Opinius11 okt. 2015 - 11:20

"2. Waarom moeten eerst witte mannen leren respect te hebben voor vrouwen?" Omdat die zich als "beschaafd" het meest willen etaleren in de wereld naar vrouwen . dus Daarom !

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2015 - 11:20

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Opinius
Opinius11 okt. 2015 - 11:20

"De islam is namelijk per definitie een religie die kritiek verdient." Yep ,.je blijft met je poten van vrouwenzuigelingen af ,niks besnijden. vervolgen dat doen! minderjarigen meisjes uithuwelijken. . vervolgen en onverklaard verklaren. yep Want Uit diezelde religie waar dat uit gebeurd schrijft deze religie niet voor om het mes ook bij gelegenheid effe bij jongenszuigelingen aan de testikels ,om dezelfde reden ?? welke? .grin Men stenigt vrouwen niet, verbiedt hen niks ,in/uitdezelfde mensenrechten (want verdomd vrouwen behoren tot de mensheid stel je eens voor joh. Op dat punt zal ik luid antwoorden en in discussie gaan met welke die in de naam van een of andere Mohammed dit als man allemaal dúrft te doen met vrouwen. Doch Bedenk Lamme,. jouw grootmoeder had hier in nederland geen stemrecht. Geen arbeidsrecht vanaf ze getrouwd waren .en vrouwen verbranden of met de handschoen laten trouwen ligt niet ver achter het "wittemannen wereldje,. (zie hun op werkvloeren in nu) Effe kalm aan he. Vluchtelingen komen naar hier,.. wellicht om (ook) die weerzin te ontvluchten . acht hen daarom,. ze geven op zee het risico van leven daartoe . en verder toedeloe wederom er is veel werk aan de winkel . Dat begint met "schakelen"

Zjenny
Zjenny11 okt. 2015 - 11:20

Vrouwen klagen over handtastelijke witte mannen omdat ze politiek correct willen zijn. Lamme...please...serieus?

Opinius
Opinius11 okt. 2015 - 11:20

ik stel voor dat alle witte mannen ,.. die vluchtelingen (weetjewelalleenmaarjongemannen grin) een fijngevoelige kameraad zullen zijn voor hun ,. uit hun geemancipeerdheid naar de vrouwen hier ,weetjewel Doe dat als ode en goedmaking naar alle vrouwen. vrouwen zijn best leuk. mannen ook helaas is er een achterstand om net zo leuk als die vrouwen te worden Go ahead witte kerels,jullie kúnnen het!

Machielse93
Machielse9311 okt. 2015 - 11:20

God wie weet ga je ik ooit nog mogen ook. Maar er zit wel een verschil. Als ik bijv. in een zwembad een aantrekkelijke meid zie dan is dat leuk. Maar ik denk dat de meeste Nederlandse jongens toch niet razend opgewonden worden van een meid in bikini. Ik ben wel eens met een Indonesische vriend (christelijk maar toch erg religieus) door de wallen gelopen. Hij stond bijna bij de ramen te kwijfel. Ikzelf totaal niet, in een willekeurig strand zijn aantrekkelijkere meiden. In Saudi Arabië mogen nieuwslezeressen geen handen meer laten zien omdat er klachten waren dat de handen te sexy waren en de mannen daar opgewonden van raakten. Net als een jongeman uit Pakistan, Syrië, Afghanistan, Eritrea of waar dan ook sta ik bol van de hormonen. Ben 22 tuurlijk dat hoort er bij. Maar mijn perceptie van wat kan en wat niet kan is anders. Ook heb ik een andere gewenning. Al zou een ontezettend sexy meid naakt op straat lopen dan sta ik mss te kwijlen maar je blijft er gewoon van je poten van af. Ik betwijfel of jongemannen uit genoemde culturen zich kunnen inhouden. Gezien zij de mening kunen hebben van: 'zij vroeg er om'. Daar zit een culturele factor in. Heeft niet per se met de islam te maken al deel ik daar wel je mening over. We moeten niet de ogen sluiten voor het potentiële probleem dat we binnenhalen.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2015 - 11:20

Ik vind het afschuwelijk wanneer mannen geen respect voor vrouwen tonen, welk huidskleurtje die mannen ook mogen hebben. En ook laf dat mannen het niet voor de vrouwen opnemen wanneer die zo lastig gevallen worden. Eergisteren in de volle tram (lijn 5) in Amsterdam hoorde ik achter mij een vrouw duidelijk zeggen "Wil u met uw handen van me afblijven?!" En toen "Niet tegen me aandrukken!" Ik draaide me om en zag een lichtgetinte vrouw die tegen een donkergetinte man sprak. Hij begon met haar te bekvechten, maar ze bleek gelukkig goed in staat hem van repliek te dienen. Intussen was de hele tram stil, en ik vroeg me af of een van de mannen -of meerderen- die er vlak blij stonden haar te hulp zouden komen als die man haar opnieuw lichamelijk aan zou raken. "Als dat gebeurt kom ik tussenbeide om hem van haar weg te houden", dacht ik, "ook al krijg ik er klappen voor van de man." Maar het bleef bij woorden -de man sprak slecht Nederlands- en het laatste wat ik hoorde zeggen van de man was "Jij weet niets." Waarop zij antwoordde "Ja, hoor, ik weet niets." Toen stopten we bij een halte en zij stapte uit. Toch denk ik dat als die man door was gegaan met haar lichamelijk lastig te vallen een of meerdere van de aanwezige witte mannen hem wel gestopt zouden hebben. Anders zeker ik wel. Ik kan me niet voorstellen dat alle mannen hem zijn gang zouden hebben laten gaan. Intussen komen er wel steeds meer alarmerende berichten naar buiten, en die niet willen onderkennen is ook niet eerlijk tegenover de vrouwen die slachtoffer zijn van die mannen die dat doen.: "Migrantencrisis: Oostenrijkse ouders krijgen advies dochters niet meer alleen over straat te laten gaan" http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/10/Migrantencrisis-Oostenrijkse-ouders-krijgen-advies-dochters-niet-meer-alleen-over-straat-te-laten-gaan Er staan diverse bronnen onder het artikel. Ik kan niet beoordelen hoeveel er van waar is of niet, maar dat er helemaal niets van waar is lijkt me sterk.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny11 okt. 2015 - 11:20

Ben maar blij dat jij een witte man bent en geen vrouw. Dan piepte je wel anders.

Ikwordnietgoed
Ikwordnietgoed11 okt. 2015 - 11:20

Misschien moet U een tijd in een Islamitisch land gaan wonen. Maar goed.. Mooi verhaal. Maar kunt U dan ook verklaren waarom in Zweden 77% van alle zedendelicten door moslim immigranten wordt gepleegd? Hetzelfde geldt voor Noorwegen. Kunt u OOK deze cijfers verklaren? Ik citeer "According to the survey released in April 2013 by The United Nations Entity for Gender Equality and the Empowerment of Women on sexual harassment, 99.3 percent of Egyptian women are sexually harassed in one way or the other, 96.5 percent of whom said that harassment was physical, and 95.5 experienced sexual harassment through verbally abusive language." Kunt u ook even een rondvraag gaan doen bij vrouwelijke journalisten die werkzaam zijn geweest op t Tahrirplein in Cairo of zij ook zo geweldig bejegend werden. Uw stukje raakt kant nog wal. Het is geschreven vanuit 1 oogpunt... En dat is.. Uw biased oogpunt. Ik trek uw stukje ook ernstig in twijfel.. Ik heb zelf in Zuid-Amerika gewoond en ben vele malen in Islamitische landen geweest en laat me u 1 ding zeggen. Vrouwvriendelijk gedrag heb ik weinig gezien.

1 Reactie
denmol
denmol11 okt. 2015 - 11:20

Waarom schiet je in een verdedigende kramp? Vraag dat jezelf maar eens af.

Jan de Boer2
Jan de Boer211 okt. 2015 - 11:20

Persoonlijke ervaringen vind ik niet een goede basis om aannames op te maken. Misschien dat deze cijfers wat helpen voor een beter beeld: http://en.aup.nl/wosmedia/296/vol_83_no_2_-_zedendelinquentie_en_etniciteit.pdf

3 Reacties
Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer11 okt. 2015 - 11:20

Auw

edgar2
edgar211 okt. 2015 - 11:20

Bedankt! Een nuchter geluid tussen al het geroep. Een onderzoeksartikel verklaart niet alles maar geeft in ieder geval richting. "Het maar een onderzoek."- "Het is een oud onderzoek."- "De wetenschap een mening want ik ken iemand die..."-reacties hieronder

Foliesoof
Foliesoof11 okt. 2015 - 11:20

Griebels, daar gaat dat verhaal van die mevrouw die zoveel last heeft van groezelige witte meneertjes wel héél erg hard op zijn snufferd.

JohnVKR
JohnVKR11 okt. 2015 - 11:20

Neem een thema als huiselijk geweld. Het is geweld dat in heel Nederland veel voorkomt, waarbij de meerderheid van daders en slachtoffers uiteraard blank is. Toch gaan we huiselijk geweld pas echt problematisch vinden wanneer de daders en slachtoffers moslim zijn of anderszins uit een ´andere´ cultuur komen. Dan noemen we het opeens eergerelateerd geweld of geven we er een ander exotisch naampje aan dat duidelijk moet maken dat de oorzaak moet worden gezocht in de volgens ons ´minderwaardige´ cultuur van de betrokkenen. Let wel, alle geweld is fout, of deze nu afkomstig is van autochtonen of allochtonen. Maar de wijze waarop we andere bevolkingsgroepen bij voortduring stigmatiseren is kul. Hoe waarheidsgetrouw het betoog van Lianne Mulder is, kan ik uiteraard ook niet beoordelen. Maar het is goed dat er eens een tegengeluid komt, want dat is hard nodig.

2 Reacties
denmol
denmol11 okt. 2015 - 11:20

Een betoog dat ik onderschrijf want wat een familiedrama wordt genoemd als het gaat om witte mensen die hun gezin afslachten wordt als het gaat om moslims direct eerwraak genoemd.

denmol
denmol11 okt. 2015 - 11:20

"Hoe waarheidsgetrouw het betoog van Lianne Mulder is, kan ik uiteraard ook niet beoordelen." Dat kan ik ook niet want iemand met een gebroken neus blijft niet ongeschonden in een discotheek hangen maar gaat direct naar de ehbo.

pmolenaar71
pmolenaar7111 okt. 2015 - 11:20

Beste Lianne, Ik ben zo'n witte man waarover jij spreekt. En ik maak mij inderdaad zorgen over mijn drie dochters (11, 14 en 16 jaar). Ik heb mij altijd al zorgen gemaakt als mijn dochters naar het zwembad gingen. Je leest daarover immers te veel negatieve verhalen. Gelukkig is het tot nu toe altijd goed gegaan. Sinds kort is in de sporthal naast het zwembad een crisisopvang voor asielzoekers. Daar zijn zo'n 300 mannen uit Syrie geplaatst. Ik moet helaas bekennen dat mijn zorgen zijn toegenomen. Mag ik jou drie wedervragen stellen: 1) Ben ik in jouw ogen echt een xenofobe, racistische islamofoob? 2) Kun je je enigszins voorstellen dat mijn zorgen zijn toegenomen (en dat deze zorgen - ook al zijn ze in jou ogen onterecht - niet als 'tactiek' worden ingezet? 3) Ben je werkelijk van mening dat de veiligheid van mijn dochters is toegenomen omdat er straks 200 mannen klaarstaan om mijn dochters te beschermen tegen agressieve witte jongemannen?

1 Reactie
Zjenny
Zjenny11 okt. 2015 - 11:20

Jouw dochters zijn in deze witte mannenwereld nergens veilig......dat weet je toch?

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2015 - 11:20

Lekker generaliserend, en nog racistisch ook, de correcte term is blank. Witte mannen is een beledigende vorm, net zoals neger.

1 Reactie
adriek
adriek11 okt. 2015 - 11:20

Dat is waarschijnlijk ook de bedoeling, om niet alle blanke mannen over een kam te scheren.

denmol
denmol11 okt. 2015 - 11:20

Alle mannen die meteen in de verdediging schieten moeten zich eens afvragen waarom dat het eerste is dat bij ze opkomt om te doen na het lezen van zo'n persoonlijk relaas.

1 Reactie
RoBru
RoBru11 okt. 2015 - 11:20

Eens, slaat nergens op. Zo snap ik ook niet waarom jij altijd in een anti-racisme modus schiet als het over Zwarte Piet gaat;)

noMan2
noMan211 okt. 2015 - 11:20

Blanke mannen zijn het ergst, ook mijn persoonlijke ervaring. Blijkbaar zien blanke mannen blanke vrouwen als hun bezit, en willen ze niet dat anderen er met hun "speelgoed" vandoor gaan. Dus het wordt voor hen pas echt een probleem als het a) of een familielid betreft of b) of geen familie die lastig gevallen wordt door iemand die lager zit in de etnische pikorde. Het ergste scenario is natuurlijk een familielid die door een lagere etnische pikorde wordt lastiggevallen, dan gaan blanke mannen publiekelijk te keer. Het kan blanke mannen de veiligheid van vrouwen niets schelen, maar het idee dat iemand van een andere etnische klasse aan hun speeltjes komt, dat is pas een eng idee. Want zoals je zelf al schrijft, seksueel overschrijdend gedrag is een groot probleem binnen de Hollandse cultuur, maar wanneer hoor je daar onze mannen publiekelijk over:NOOIT! En wanneer vrouwen zich erover uitspreken, hoe vaak wordt het dan door de blanke man gebaggalaliseerd en/of ontkend: ALTIJD!

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk211 okt. 2015 - 11:20

Ik weet niet wat u ooit is overkomen, maar ik neem aan dat het niet prettig was. Het komt zelfs terug in uw naam. Ik krijg het idee dat het uw blik op de realiteit een beetje vertroebelt. Maar ik kan het mishebben natuurlijk.

MollySweet
MollySweet11 okt. 2015 - 11:20

Misschien ben ik nu wat te achterdochtig, maar ik ken werkelijk geen enkele vrouw, geen enkele, die zo vaak als de schrijfster is of werd lastig gevallen. Echt helemaal niemand. Ik stel echt een paar vraagtekens vij dit stuk, vooral als het gaat om het waarheidsgehalte. Het kan natuurlijk ook zijn dat, naast een aantal werkelijke aanrandingsincidenten, deze vrouw bepaalde communicatiepogingen al snel ziet als aanranding. Want ik zat echt te klapperen met mijn oren bij dit verhaal. Nog nooit zoiets gehoord, of het moet om vrouwen gaan die echt gruwelijk dom zijn en domme dingen doen in clubs, waardoor mannen het verkeerde idee krijgen. En dat ben ik wel vaker tegengekomen. Dom, naief, onwetend, wat er ook de reden voor is, maar het komt in elk geval vaak neer op misverstanden. Sorry, nogmaals: misschien zit ik er volledig naast, maar ik heb toch echt een beetje moeite met dit verhaal. Kan het echt moeilijk geloven dat één vrouw zo vaak in haar leven is lastig gevallen. Heb jaren in Londen, A'dam en nog heel wat andere grote steden gewoond, ging en ga vaak genoeg uit, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt of gehoord. Ik vermoed dat als de heren in kwestie de kans kregen zichzelf uit te leggen, we een ander verhaal te horen zouden krijgen. Voor de derde keer: wellicht zit ik er volledig naast. Maar ik ken ook heel wat vrouwen die bij een vreemde blik al vinden dat ze aangerand zijn. Of een verkeerd begrrepen opmerking.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra11 okt. 2015 - 11:20

'Misschien ben ik nu wat te achterdochtig, maar ik ken werkelijk geen enkele vrouw, geen enkele, die zo vaak als de schrijfster is of werd lastig gevallen.' Daar gaat het artikel ook niet over. De vraag is al die vrouwen die jij kent vaker door zwarte, of door blanke heren zijn lastig gevallen. En of al die plotselinge zorgen over hitsige oosterlingen die onze blonde dochters in het vizier hebben wel oprecht zijn.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2015 - 11:20

Ik vind de column van Lianne racistisch en discriminerend.

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink11 okt. 2015 - 11:20

Joh, is dat zo? Vertel me alsjeblieft waarom(!) je dat vindt. Met zo'n loze kreet kom ik niet verder.

LisanneW
LisanneW11 okt. 2015 - 11:20

"Een vraag aan alle witte mannen die vrouwen willen ‘beschermen'" Ik zou willen vragen aan alle kleuren vrouwen waarom ze de islam willen beschermen.

1 Reactie
Molly Veenstra
Molly Veenstra11 okt. 2015 - 11:20

In 1999 werd in de buurt van Kollum een meisje verkracht en vermoord in de buurt van een asielzoekerscentrum. Uiteraard wist men in Kollum en in de rest van Nederland meteen dat de dader in dat asielzoekercentrum moest zitten en er brak een enorme heisa uit die nog steeds niet helemaal over is. Uit genetisch onderzoek kwam niet zo lang geleden vast te staan dat de dader een Nederlandse boer bleek te zijn. De man is gearresteerd en heeft schuld bekend. Niemand die zich ooit zorgen heeft gemaakt over onze christelijke cultuur en onze Nederlandse normen en waarden. Dat hoeft natuurlijk ook niet, maar is het in dat licht niet een beetje vreemd dat bij een aanranding door asielzoekers meteen hun geloofsovertuiging en etnische achtergrond aangevoerd wordt als oorzaak van hun gedrag?

mttromp
mttromp11 okt. 2015 - 11:20

Laten we even naar de feiten kijken. In zweden is als gevolg van de islamisering het aantal verkrachtingen met ruim 1400% toegenomen. Hoofdzakelijk verkrachtingen van zweedse vrouwen door allochtonen welteverstaan. Het is verder geen geheim dat het in de arabische en afrikaanse culturen zeer slecht met de vrouwenrechten gesteld is. Mijn inschatting is dat de aanval van de nieuwe golf feministes op 'witte' mannen voor 'witte' vrouwen vrij slecht gaat uitpakken. De westerse man is in de afgelopen decennia zodanig gefeminiseerd geraakt dat we tegenwoordig in een wijvenmaatschappij leven waar irrationeel gekibbel de boventoon voert. Normen en waarden zijn volledig verdwenen. En door al dat zorgzame 'vrouw' volk is ook onze eigen maatschappij in rap tempo geislamiseerd, heel africa is immers zielig en we moeten al die mensen helpen. Het moment van de waarheid voor de 'witte' mens komt snel dichterbij. Het wordt daarom tijd dat blanke testosteronbommen weer waardering krijgen. De toekomst van onze maatschappij gaat van deze mannen afhangen. Niet van de gefeminiseerde hipsters.

1 Reactie
Quibus2
Quibus211 okt. 2015 - 11:20

1400% ja? Waar haal jij je feiten vandaan? De wikipedia vindt grofweg 30% sinds 2005 - en deels omdat de definitie van verkrachting nogal verruimd is in Zweden. Of was al die 'islamisering van Zweden' al voor 2005?

Buzzer
Buzzer11 okt. 2015 - 11:20

Wanneer ik het woordje Islamofoob weer ergens zie verschijnen gaan bij de alarmbellen af en denk ik: ik moet weer verplicht in sprookjes geloven. Ik blijf het raar vinden dat socialisten per defintie blijkbaar op moeten komen voor een religieuse groepering, was dat niet iets met opium voor het volk?

1 Reactie
7anpau1
7anpau111 okt. 2015 - 11:20

Dat de term als 'islamofobie' door sommigen misbruikt wordt betekent natuurlijk niet dat het niet bestaat. Ook wordt door mensen die de term gebruiken zelden of nooit verwacht dat je geen kritiek mag/kunt hebben op de islam, laat staan dat je er zelf in zou moeten geloven. Er zijn nu eenmaal types zoals Zaffer Y, die er - net als de moslim extremisten/islamisten - van overtuigd zijn dat er maar 1 islam is en daarom alle moslims een bedreiging zijn voor hen. Dat kun je dan met recht een fobie noemen.

ZafferY
ZafferY11 okt. 2015 - 11:20

de Linkse goegemeente is het spoor compleet bijster. Het tolereren van intolerantie die islam heet heeft geleidt tot een extreme vorm van het Stockholm syndroom. Elk tegengeluid moet de mond gesnoerd worden en gelijk voor de rechter gesleept. De wereld om hen heen wordt eindelijk wakker nu men met de neus op de feiten gedrukt wordt maar ipv eens wat roze uit de ogen te wrijven stoppen zij liever het hoofd nog dieper in het zand. De alarmerende geluiden die uit zeer Links conservatieve landen komen (Scandinavië) worden genegeerd en vallen de woorden islamfobie en xenofobie als rotte appels uit de boom. Binnen islam worden vrouwen, homo's en andersdenkenden als mindere wezens gezien die zich of dienen te onderwerpen of te worden uitgeroeid. Dat dit niet leuk klinkt geloof ik wel, maar dat betekent nog niet dat het niet waar is. Hoe hard men ook ontkent. Het is een treurige stand van zaken.

3 Reacties
arno consu
arno consu11 okt. 2015 - 11:20

Men is vrij om te kijken. Niet om te zien.

pieterpan2
pieterpan211 okt. 2015 - 11:20

Zaffer, ik ben het helemaal met je eens, maar ik denk dat links niet alleen het spoor bijster is, men ziet in de islam ook een bondgenoot in hun strijd tegen rechts.

7anpau1
7anpau111 okt. 2015 - 11:20

Wat een kolder c.q. wat een zielig wentelen in de slachtofferrol. We leven al lang niet meer in de jaren '80. Iedereen vindt dat ie alles mag zeggen. Al in 2000 maakte ik mee hoe een in Gorilla Wear gehulde Leidse neanderthaler door het consultatiebureau schreeuwde dat hij door zo'n h..r een hoofddoek echt niet ging laten vertellen dat zijn kinderen ondervoed waren. Toen iemand er wat van zij riep hij dat hij van Pim Fortuyn toch alles mocht zeggen. Met dank aan de politiek correcte jaren '70 en '80 maken beschuldigingen van racisme geen enkele indruk meer. En verder doen Wilders en co ook regelmatig aangifte tegen hun tegenstanders. Kijk naar die nitwit van een Jan Roos recent of dat extreem rechtse raadslid in Zoetermeer. Extreem rechts zet de toon, niet Joop. Kijk eens op sites als de Telegraaf, Pownnews, Spits en Geenstijl en tientallen, (extreem) rechtse sites die als paddenstoelen uit de grond zijn gekomen de afgelopen jaren. Zelfs als je wel kritisch bent over de vluchtelingenstroom, het (gebrek aan) kabinetsbeleid, de islam of immigratie, maar wel probeert een enigszins genuanceerd en beschaafd geluid wilt laten horen en daarmee dus afstand neemt van Wilders vallen alle reaguurders over je heen (en krijg je bij GS gewoon een permaban). Als je niet blind en onverkort achter Wilders aanloopt, wordt je door types als u uitgemaakt voor 'landverrader', NSB-er, Dhimmi", Gutmensch, etc., etc. Vaak wordt er openlijk gezegd dat er tzt wel een bijltjesdag komt. Vrouwen worden gewaarschuwd dat ze binnenkort kaalgeschoren zullen worden, etc., etc, Op voornoemde sites klinkt ook bijna niets anders dan begrip voor de aanval in Woerden en voor de (zielige, onbegrepen, wanhopige) aanvallers in Woerden. Een aanzienlijk deel keurt het geweld openlijk goed, maar de overgrote meerderheid legt de schuld (net als Wilders laatst al deed in Almere) bij de vluchtelingen zelf en de overheid en 'links'(lees iedereen die geen PVV-er is). Ik dacht dat die PVV-ers zo'n broertje dood hadden aan die zogenaamde D66 rechters die begrip hebben voor een dader en het wijten aan 'de maatschappij'. Maar als de daders uit eigen gelederen afkomstige getatoeëerde tokkie-testosteronbommen zijn is men opeens één en al begrip.

Achterberghen
Achterberghen11 okt. 2015 - 11:20

Welke vrouw wordt zoveel aangerand? En er is nooit aangifte van gedaan? En alle mannen waren wit? Hier klopt iets niet.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 okt. 2015 - 11:20

Vrouwen worden - helaas - inderdaad erg vaak aangerand. Zeker in de tijd dat ze uitgaan.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2015 - 11:20

Als tegenhanger een extreem andere visie, die alleen daarom al interessant is even te bekijken. Het is de verwoording van een onderbewuste angst die in velen leeft, al dan niet terecht, iets waarover kan ik niet oordelen: "Insiders over migranteninvasie: ‘Europa wordt erger dan Irak’" http://xandernieuws.punt.nl/content/2015/10/Insiders-over-migranteninvasie-Europa-wordt-erger-dan-Irak Is dit pure paranoia? Het is wel zo dat slechts enkele terroristen een heel land wat aandacht betreft en het op alert zetten en mobiliseren van de veiligheidsdiensten kunnen beïnvloeden. Helemaal emotioneel. Denk aan Charly Hebdo. Dus wat kan een groep van enkele tientallen of honderden -laat staan duizenden- die gecoordineerd samenwerken wel niet veroorzaken? En aan gecoordineerd samenwerken zijn ze in de strijdgebieden wel gewend. Maar ik vertrouw er op dat het zo'n vaart niet loopt.

1 Reactie
zweistein
zweistein11 okt. 2015 - 11:20

Xandernieuws is niet de meest betrouwbare nieuwsbron, maar ik denk wel dat dit apocalyptische scenario tot de mogelijkheden behoort. Wat ik nooit begrijp, is dat overheden wat dit betreft geen risico-afwegingen in hun beleid inbouwen, terwijl ze (bijvoorbeeld) WEL rekening houdt met een stormvloed die eens in de 1000 jaar plaatsvindt.

Le Chat Botté
Le Chat Botté11 okt. 2015 - 11:20

Conclusie: Seksisme en seksueel geweld hangen niet (significant) samen met geloof, cultuur, huidskleur, sociaal-economische positie, haarkleur, kleur van de ogen, etc. Het is een probleem dat veroorzaakt wordt door mannen. Mannen met een gebrek aan impulscontrole en aan empathisch vermogen. Mannen die hun emoties niet de baas kunnen. Zwakke mannen met een gemankeerde ontwikkeling dus. Wat ze zichzelf ook wijsmaken.

5 Reacties
Ittekleur
Ittekleur11 okt. 2015 - 11:20

[Conclusie: Seksisme en seksueel geweld hangen niet (significant) samen met geloof, cultuur, huidskleur, sociaal-economische positie, haarkleur, kleur van de ogen, etc. Het is een probleem dat veroorzaakt wordt door mannen. Mannen met een gebrek aan impulscontrole en aan empathisch vermogen. Mannen die hun emoties niet de baas kunnen. Zwakke mannen met een gemankeerde ontwikkeling dus. Wat ze zichzelf ook wijsmaken.] Er zijn een hoop vrouwen die u dankbaar zijn. Zelfs voor hun zijn de statistieken welke de onderbuik niet bevredigen, of wel, niet bekend. Proportioneel beschuldigen van de 'witteman' geeft in ieder geval een lekker onderbuik gevoel, nietwaar?

Foliesoof
Foliesoof11 okt. 2015 - 11:20

Dat is een interessante uitspraak. Dat seksisme en seksueel geweld niet "significant" samenhangt met factoren als geloof, cultuur, huidkleur, sociaal-economische positie, haarkleur, kleur van ogen etc. Ten eerste hangen zijn dit geen onafhankelijke factoren, namelijk huidkleur, kleur haar en kleur van ogen zijn afhankelijk, cultuur en geloof zijn afhankelijk en ook weer wederzijds afhankelijk, vanwege de etnografische en geografische bepaaldheid van geloof en cultuur en sociaal-economische posities zijn in praktijk van beide tegelijk en nog meer factoren afhankelijk. Uit een hier in de reacties genoemd exploratief onderzoek uit 2005, specifiek naar de relatie tussen zedendelinquentie en etniciteit in Nederland blijkt dat al jaren bekend is dat: "..ook wanneer ermee rekening gehouden wordt dat (sommige) allochtone groepen in gedepriveerde omstandigheden verkeren, blijft een – zij het geringere – oververtegenwoordiging bestaan." (blz. 111) "Comparing ethnic groups, results show arrestees of Dutch Antillean origin to be most strongly overrepresented among general as well as sexual offenders, especially with regard to rape." (blz. 109) Dat gegeven komt ook hier in de resultaten tot uiting. Het zijn vooral antillianen die zich per hoofd bijna 15 keer vaker dan autochtone Nederlanders in verkrachtingszaken vertegenwoordigd weten. "Wanneer we het aantal zedenverdachten per 10.000 inwoners van de verschillende etnische groepen hiermee vergelijken, dan blijken onder mannelijke zedenverdachten vooral Antillianen, Surinamers, personen uit het Midden-Oosten, Marokkanen en Overige Afrikanen te zijn oververtegenwoordigd. Het aantal zedenverdachten onder West Europeanen en Indonesiërs is vergelijkbaar met dat van de autochtone Nederlanders." (blz. 116) Ik zou graag een statistische analyse tegemoet zien van deze cijfers waarin de conclusie dat hier géén sprake is van een "significante" samenhang tussen etniciteit en seksueel geweld wordt onderbouwd.

Jorrt88
Jorrt8811 okt. 2015 - 11:20

Er zijnook vrouwen die mannen of andere vrouwen verkrachten. Zeker in mindere mate maar desalniettemin aanwezig. Hier weer een 'mannenprobleem' van maken is even kortzichtig en dom als alle andere generalisaties die hier voorbij zijn gekomen. (Het verschil zal ook wel iets met aangeboren verschil in fysieke kracht van doen hebben, maar dat is slechts een aanname. Bij gebrek aan 'zin' om zoiets aannemelijks nog te gaan onderbouwen.)

Zjenny
Zjenny11 okt. 2015 - 11:20

Ja.

robvaniren
robvaniren11 okt. 2015 - 11:20

Mijn interpretatie: of: het probleem is dat het mannen zijn, dan wel: Er zijn mannen die.... (vraag: is dit dan wel of niet specifiek voor mannen, en zo ja, in welk percentage (significant of niet dus) . Volgende vraag: zo ja, kun je dit cultuur noemen, zo nee, waarom niet, was is DAN cultuur, naast folklore etc.?

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2015 - 11:20

Alle vrouwen, hoe lelijk ook, en van vrijwel elke leeftijd behalve rollator-bejaard, worden bij tijd en wijle lastig gevallen door mannen van ALLE soorten. Dat gebeurt in Venezuela, niet te vergeten de Antillen, in Ecuador, in India, in Parijs, in Italie, in Barcelona, en ook in Marokko, Tunesie, Israel, Oostenrijk en godweetwaar. ....en nogmaals, jij kunt bevestigen dat je daarvoor niet al te aantrekkelijk hoeft te zijn. Zou het niet gewoon aan het mannetje in de man liggen en niet aan huidskleur of afkomst?? Maar wat noem je precies aanranden? Knijpen in je kont? Tasten naar je borst? Onderwater voelen naar je benen? Enthousiaste spreuken roepen naar vrouwen op straat?? Maak je niet zo druk, mens, volgens mijn vrouw, geboren op Curacao en niet helemaal wit en niet helemaal zwart, is dat gedoe van alle tijden en je kunt je je maar het beste er niet druk om maken, je kunt de helft van de mensheid niet in één keer omkatten. Aanrandig zelf, dus verkrachting, is wel een zaak om aan te geven en wel zwaar te veroordelen met strenge straffen.

2 Reacties
robvaniren
robvaniren11 okt. 2015 - 11:20

Nou, in thailand zul je weinig last hebben, en is het niet zo dat Ghana een zwart land is, en de islam geimporteerd, dus dat de zwarte cultuur eigenlijk daar domineert? Ik zou eens in egypte gaan kijken....

robvaniren
robvaniren11 okt. 2015 - 11:20

En dan zijn er nog die landen waar je als meisje alleen helemaal niet binnen komt in een club of kroeg (voor zover die er zijn) , waar volwassenen zeggen: dan vraag je er toch om? Maar lieverd, waarom heb je mij niet geroepen? Ik heb trouwens nog een leuk briefje, ingezonden naar de Volkskrant in 1980, op mijn prikbord hangen, van een vriend. De strekking: emancipatie begint bij het meisjes de kunst van het billen knijpen aanleren. Is niet naar geluisterd kennelijk.

Machielse93
Machielse9311 okt. 2015 - 11:20

Ik vind het vreselijk dat de auteur deze onacceptabele handelingen heeft meegemaakt. Als jongeman zelf schaam ik me er soms voor. Hoe moeilijk kan het zijn om van iemand af te blijven. Helaas nog steeds te moeilijk voor velen. Echter, bijna alle Nederlanders zullen deze handelingen afkeuren. De bewegingsvrijheid van vrouwen is zeer groot. Hoewel deze situaties nog steeds te vaak gebeuren wil ik het relativeren. De vrijheid die vrouwen hier hebben is ook een resultaat van ons denken en datgene dat mannen wordt aangeleerd. In de landen waar de migranten vandaan komen heersen andere normen, waarden en opvattingen. De bewegingsvrijheid van vrouwen is minimaal. Als de auteur in haar uppie het normale Nederlandse gedrag zou voortzetten in landen waar migranten vandaan komen dan verlangt ze nog terug naar de witte mannen in Nederland. Kan een meisje in Pakistan op een normale manier in bikini naar een zwembad? Of Eritrea, of Afghanistan, Bangladesh, Syrië, etc etc. Allemaal landen waar de huidige migranten vandaan komen. Ik zeg niet dat elke migrant een verkrachter is. Absoluut niet. Maar we moeten er bewust van zijn dat ze van een andere cultuur komen met andere normen waarden en opvattingen. Er moeten eisen gemaakt worden en duidelijk gemaakt worden dat de Nederlandse waarden gerespecteerd en gevolgd worden.

1 Reactie
robvaniren
robvaniren11 okt. 2015 - 11:20

"het normale Nederlandse gedrag"zou het kunnen dat de normen op het Overijsselse platteland wat anders liggen dan elders? Onderzoek zou t kunnen uitwijzen. Daarna kun je discussieren of je dat 'anders' als cultuur definieert. Misschien heeft het met boeren te maken, Oerend hard, tja wat heet normaal? Of is dit dan weer discrimineren, of zelfs racistisch?

kapitanlaipose
kapitanlaipose11 okt. 2015 - 11:20

hypocrisie van xenofoob rechts. Bijna nooit wordt er door xenofoob rechts ingezet op de emancipatie van vrouwen. Maar zodra er vluchtelingen in het verhaal voorkomen maken ze zich zorgen om de positie van vrouwen.

1 Reactie
shrew
shrew11 okt. 2015 - 11:20

Hypocrisie van links. Decennia lang gevochten tegen conservatieve christenen voor rechten voor vrouwen en homo's. Kijken weg als conservatieve moslims vrouwen of homo' s willen onderdrukken.

omaoeverloos
omaoeverloos11 okt. 2015 - 11:20

Witte mannen, zwarte mannen, moslimmannen, gristenmannen, jodenmannen, jonge mannen, ouwe mannen, ze hebben er allemaal eentje, en bij sommigen zitten de hersenen voornamelijk in de eikel.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny11 okt. 2015 - 11:20

Je moet eigenlijk een verzakkingsmatje eraan naaien..vastzetten op de buikhuid.

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2015 - 11:20

wat ik echt niet begrijp: dat de schrijfster net doet alsof de zwarte mannen minder erg zijn dan de witte mannen.terwijl dat niet zo is. ze zijn erger. maar misschien vind zij dat geen probleem. maar dan moet ze geen leugens vertellen over de witte en zwarte mannen. en het is voor zowel de witte als zwarte meisjes van belang dat ze een goede zwarte jongen vinden. en dat kan alleen als de zwarte jongens met een probleem aan zich zelf gaan werken. het is van belang dat die jongens leren om verantwoordelijkheid voor hun eventuele kind te nemen en ook voor hun vriendin. het is niet voor niets dat sommige zwarte meiden liever met een witte jongen gaan. die geeft ze respect en zorgt wel voor het kind..... maar meiden zoals lianne zijn gewoon naief en doen net alsof dat soort problemen niet voorkomen.

1 Reactie
Zjenny
Zjenny11 okt. 2015 - 11:20

Het gaat om het excuus van witte mannen om angst te zaaien over gevaarlijke oversekste moslim mannen met een kleurtje die als vluchteling met een vuile onderbroek van 2 weken een bed en bad zoeken. Laat maar, zegt ze. Doe maar niet , zegt ze.

hminkema
hminkema11 okt. 2015 - 11:20

De hamvraag is niet of witte mannen tot seksueel wangedrag in staat zijn. Die vraag wilde scribente kennelijk beantwoorden, maar hij stond niet ter discussie. Bovendien wist iedereen het antwoord al. De hamvraag is wél of een substantiële vergroting van de Nederlandse proportie mannen van niet-westerse, in het bijzonder mediterrane komaf de seksuele veiligheid van meisjes en vrouwen bedreigt. Die vraag mag worden gesteld. Hardop. Door mannen, door vrouwen, jongens, meisjes, door wie dan ook, en van welke komaf dan ook. In haar slotalinea verbiedt scribente witte mannen die vraag te stellen of te beantwoorden. Daarbij schuift ze hun allerhande onsmakelijks in de schoenen, wat ik behalve als onheus ook als irrelevant beschouw. Scribente heeft er namelijk geen bal mee te maken welke vragen ik - witte man - wel of niet mag stellen. Zij bepaalt ook niet over wiens veiligheid ik mij zorgen mag maken; en al helemaal niet op grond van mijn huidskleur of geslacht. Anders dan de xenofobe motieven die scribente mij - witte man - toeschrijft, bestaan er ook goede redenen om mij zorgen te maken over de veiligheid van mijn dochters en hun vriendinnen, van mijn vrouw, van mijn zusters, van de ruim honderd meisjes in mijn klassen. Omdat ik, anders dan scribente, niet het grootste deel van mijn leven sleet in een Overijssels dorp maar in een Vogelaarwijk in onze mooie hoofdstad, zijn mijn levenservaringen anders dan de hare. En omdat ik mijn gedachten en mijn zorgen niet louter baseer op mijn particuliere levenswandel, maar ook wel eens iets blikveldverruimends lees, weet ik dat allochtone mannen van niet-westerse afkomst al vele jaren ruim oververtegenwoordigd zijn in criminaliteit én in seksuele delicten jegens vrouwen en meisjes. Ik verzoek scribente die laatste uitspraak te bevestigen of te betwijfelen. Er is geen tussenweg. Ook lees ik alarmerende informatie over het stevig gegroeide aantal verkrachtingen in Zweden, waarbij nota bene Stockholm 'the rape capital of Europe' wordt genoemd. Sommigen leggen daarbij een sterke associatie met het eveneens gegroeide aantal niet-westerse immigranten, terwijl anderen die associatie juist wensen te ontkennen. Vorig jaar kritiseerde Pat Condell deze laatste situatie: http://bit.ly/1QTNElO. Hij biedt een pijnlijk scherpe spiegel waarin scribente zichzelf eens mag bekijken.

1 Reactie
Rootman2
Rootman214 jan. 2016 - 14:36

Zweden de rape capital van Europa? Vraag dat maar eens aan Julian Assange! Zweden heeft zichzelf een outlier gemaakt door verkrachting volkomen anders te definiëren als de rest van de wereld. Hun samplingmethoden wijken ook totaal af van welk ander land dan ook. Wat Zweden betreft is het dus altijd appels met peren vergelijken.