Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Ultraconservatieve vrouwenhaters in Amerikaans Hooggerechtshof schaffen recht op abortus af

Zware klap voor vrouwenrechten in de VS
Joop

Eén voor mij, biedt Gerd. Zes voor ons, zegt Fritsma

  •  
09-04-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Fritsma en Leers hebben zitten koehandelen met mensenlevens. Het gaat niet alleen om Sahar, maar om bijna vierhonderd mensen
Je probeert je voor te stellen hoe sommige dingen gaan, soms. Dan zie je een kamer. Het is half donker. De luxaflex zijn dicht, een van de twee de TL-lampen is kapot en brandt op halve kracht. In het midden van de kamer staat een tafel met twee stoelen. Gerd Leers zit met zijn rug naar het raam. Tegenover hem, aan de andere kant van de tafel, zit Sietse Fritsma. Hij is boos. “We moeten praten”, stond in de email die hij eerder die dag stuurde. Geen groet, geen automatische handtekening. Gerd had meteen zijn agenda leeg gemaakt.
In het midden van de tafel staat een kaartenbak. Daarin zitten vierhonderd kaartjes. Op de kaartenbak staat met een etiket ‘schrijnende gevallen’. Gerd noemt de bak in de rookpauze tijdens de ministerraad altijd het ‘koppijn-kistje’. Dan lachen de andere ministers. Fritsma had hem gedwongen de kaartenbak tevoorschijn te halen. Nu zaten ze tegenover elkaar aan tafel. 
“Eén voor mij”, biedt Gerd Leers, niet op zijn gemak. Hij probeert stoer te klinken, terwijl hij met een schuin oog naar de twee gorilla’s die achter Fritsma aan weerszijden van de deur staan opgesteld kijkt. Hij zoekt in de bak naar de kaart van het Afghaans-Nederlandse meisje Sahar. Het meisje dat vloeiend Nederlands spreekt, naar het VWO gaat en in Afghanistan nog minder op haar plek zou zijn dan beschaving in de PVV-fractie. 
“Zes voor ons”, zegt Fritsma minzaam, en hij pakt ongeïnteresseerd een stapeltje uit het midden van de bak. Langzaam verscheurt hij de kaartjes, zonder te kijken naar de namen die er op staan. Een voor een laat hij de snippers op de grond vallen. Zes verhalen vallen in kleine stukjes op het stoffige tapijt. Fritsma kijkt er nog even na, alsof hij overweegt er een stevige fluim bovenop te spugen, maar hij doet niks en na een poosje richt hij zich op. 
“Nu jij weer”, moedigt hij Leers aan, en slaat zijn armen over elkaar. “Eén voor jou, zes voor ons.”
Gerd verzet zich niet. “Ja”, antwoordt hij. “Nu mag ik weer.”
Sahar mag blijven. Misschien vijftig andere ‘vergelijkbare gevallen’ ook. Gerd Leers heeft hard z’n best gedaan bij de PVV, en daarom mag hij nu enkele tientallen keren met zijn hand over zijn hart strijken. Hij zal wel trots zijn. Goed, de rest van de bijna vierhonderd vergelijkbare gevallen moet terug naar een barbaars land waar de PVV geen soldaten durft te laten vechten, maar dan heb je ook wat. Beesten die hebben leren tellen zijn het. 
Fritsma en Leers hebben zitten koehandelen met mensenlevens. Huub Bellemakers schreef vanochtend terecht dat Leers daarvoor minstens zoveel kritiek verdient als Fritsma, omdat hij het mede mogelijk maakte. Het is pooier-gedrag. Handjeklappen over de rug van jonge meisjes en vrouwen. Mensen beschouwen als handelswaar die verscheept kan worden naar een willekeurige bestemming. Arne Mosselman vatte dat op twitter in één woord: VOC-mentaliteit.
Het gaat niet alleen om Sahar, maar om bijna vierhonderd mensen. Vierhonderd verhalen, vierhonderd gezichten. Meisjes, jongens. Het grootste deel daarvan mag niet in Nederland blijven, wat hun verhaal ook is, hoe hard ze hun best ook doen. De PVV wil namelijk niet dat ze blijven. “Regels zijn regels, nummers zijn nummers”, zeggen ze. Barbaars heeft een nieuwe betekenis gekregen. Die Westerse cultuur (superieur naar het schijnt) lijkt ineens niet meer zo de moeite waard.

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

maite2
maite29 apr. 2011 - 18:37

De Joodse Raad dacht tussen '40 en '44 ook dat er met de nazi's te onderhandelen viel. Mooi niet dus. Ze gingen allemaal kapot - de joden. Onder toeziend oog van heel veel naieve (?) Nederlanders. Er zijn evenals toen slechts 2 opties - vluchten naar Engeland of Amerika of onderduiken. In dit beschaafde?() land. VVD en CDA zijn medeverantwoordelijk en kunnen geen handen in onschuld wassen. 'Wir haben es nicht gewusst' bestaat tegenwoordig niet meer - we zien alles direct gebeuren. De vraag is hoeveel Iraniers en andere asielzoekers, die met de dood bedreigd worden als ze terug gestuurd worden, zich nog in brand moeten steken - voor de rattenvanger van Hamelene, Rutte, geen vuile handen meer wil maken.

Freedom4TheWorld
Freedom4TheWorld9 apr. 2011 - 18:37

Speak out against discrimination Kort filmpje van de Europese Raad http://webtv.coe.int/index.php?VODID=60&subtitles=&language=__ Etnocentrisme, is het standplaatsgebonden beoordelen van culturen. De eigen cultuur, of een van tevoren bepaalde cultuur wordt gebruikt om andere culturen in een sociaal-cultureel opzicht te meten. We moet gewoon weg van het blijven meten in groepen, de gevolgen van deze discriminatie zijn vaak psychisch van aard en het slachtoffer voelt zich vaak depressief maar ook vele andere psychiatrische ziektebeelden kunnen optreden. Spreek je uit tegen discriminatie.

ValentijnVanAsch
ValentijnVanAsch9 apr. 2011 - 18:37

Thijs deze site heet niet Joop.nl / Fictie .... je volgende bijdrage graag weer richten aan Joop.nl / Opinie !! Valentijn

Freedom4TheWorld
Freedom4TheWorld9 apr. 2011 - 18:37

Wordt er in Nederland ook aan de kinderen gedacht die uit een gescheiden huwelijk opgroeit zijn, waar een ouder het Nederlanderschap terug verkregen heeft, omdat zij voor het huwelijk Nederlandse was, maar niet tijdens de geboorte van het kind, Het kind deelde namelijk niet in deze verkrijging, omdat dit toen der tijd niet mogelijk was. Er zijn mensen die nog onder de Wet op het Nederlanderschap en het ingezetenschap (WNI1892) vallen en, zal altijd een vreemde zijn in de eigen familie. De veiligheid van de familie heb ik nooit gekend, ik werd door mijn moeder gediscrimineerd en had het gevoel niet gelijkwaardig te zijn, wat zich in psychische problemen kenbaar maakte en waar ik nog steeds onder lijd. Ik zie niet in mijn ouder waar ik nationaliteit van heb te verloochenen. Eer u vader en u moeder staat in de 10 Geboden. Nationaliteit betekend voor mij verbonden zijn met de natie van je voorouders. Alleen dit wordt mij ontzegd tot nu toe. Economische gronden en tijd zijn belangrijker dan het individu en familie en dat stuit mij tegen de borst. Naturalisatie is voor mij niet de weg die ik bewandelen wil, omdat ik mij dan loyaal aan Nederland verklaar. Dit is een administratieve kwestie. Wel wil ik voor de optieprocedure gaan, omdat ik op grond van mijn Nederlandse voorouders en ouder niet tijdens de geboorte, mij loyaal voel met Nederland en dit verklaar. Dit is een emotionele kwestie waarmee ik mijn verbondenheid met Nederland en mijn Nederlandse familie bekrachtig. Het kind heeft nu dan wel inmiddels volwassen geworden, niet de mogelijkheid om zich op zijn Nederlandse wortels te beroepen. Het doorsnijden van een bloedband door de staat heeft mijn leven verpest en wil dat deze vorm van discriminatie is een keer ophoud.

Jim85
Jim859 apr. 2011 - 18:37

je mag niet uitzetten lees ik steeds.....maar wat je dan wel moet doen wordt er niet bij gezegd...alle 4 miljard "zielige" mensen naar Nederland halen is geen optie en om nu juist de mensen die het geld hebben om naar Nederland te vluchten te bevoordelen t.o.v. de rest....

ErikDoes
ErikDoes9 apr. 2011 - 18:37

Alleen deze toelichting van Fritsma al: "Er is nu voor gezorgd dat niet honderden maar slechts tientallen kinderen in aanmerking kunnen komen voor verblijf. De gevolgen blijven zo beperkt." De gevolgen voor wie, vraag je je af. Fritsma, de man van "We gaan ze helemaal gek maken!" (Haagse gemeenteraadsverkiezingen 2010). Een "groot politiek talent".

1 Reactie
Harmen2
Harmen29 apr. 2011 - 18:37

Iemand schreef: "zum kotzen", en hij heeft gelijk.

ElChe
ElChe9 apr. 2011 - 18:37

"Barbaars heeft een nieuwe betekenis gekregen. Die Westerse cultuur (superieur naar het schijnt) lijkt ineens niet meer zo de moeite waard." Barbaarse westelijke cultuur op joods christelijke grondslag. Jesus draait zich om aan zijn kruis en zucht vertwijfelt "verspilde moeite". Mozes gooit de stenen tafelen der wet nogmaals in diggelen bij het zien van zoveel egocentrische egoisme. Geld en hebzucht de afgoden van het westen. De nieuwe priesters, de bankiers delen hun bonussen uit alsof het hosties zijn. Zelf nemen ze een ruime portie als dank voor het opblazen van hun zelfgecreëerde financiële zeepbel.

1 Reactie
Sternenstaub
Sternenstaub9 apr. 2011 - 18:37

Goed gesproken.

Sternenstaub
Sternenstaub9 apr. 2011 - 18:37

De barbaar is aan de macht.

1 Reactie
Freedom4TheWorld
Freedom4TheWorld9 apr. 2011 - 18:37

Hij wrijft mij ook zo lekker het bastaard gevoel in me gezicht

Hanvander Horst
Hanvander Horst9 apr. 2011 - 18:37

Of ze doen dat met hun I-pads onder het genut van een declarabele en dus voortreffelijke lunch in een trendy doch discreet etablissement, een beetje buiten Den Haag, een beetje afgelegen met een grote tuin ervoor.

1 Reactie
arjenZH
arjenZH10 okt. 2016 - 22:04

+1