Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

'Een veilige leefbare wereld is aan het verdwijnen'

  •  
27-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Tijdens het World Economic Forum in het Zwitserse Davos, kon het deelnemers niet zijn ontgaan dat er een urgent klimaatprobleem is. Het klimaat staat dit jaar dan ook centraal. Maar moeten gesprekken over de toekomst van de planeet wel worden gevoerd door de wereldwijde elite, waarvan velen aandelen hebben in de fossiele brandstofindustrie?
De Zweedse klimaatactivist Greta Thunberg was dit jaar ook onder de aanwezigen. Thunberg kwam twee jaar geleden in de schijnwerpers met haar schoolstaking voor het klimaat. Haar voorbeeld werd wereldwijd door jongeren overgenomen, en Thunberg werd het boegbeeld van de klimaatactie. Deze positie maakt haar een ideaal doelwit voor klimaatcritici en -ontkenners, zoals president Trump. Haar bezorgdheden worden regelmatig afgedaan als overdreven, onrealistisch en “hysterisch”.
Volgens Ellen Deckwitz hebben jongeren alle reden om hysterisch te zijn. ‘Jongeren hebben dromen’, zegt Ellen Deckwitz. ‘En momenteel is de basisvoorwaarde voor het uitkomen van dromen, namelijk een veilige, leefbare wereld, aan het verdwijnen.’ Deze jongeren staken niet voor een vrije dag, maar omdat ze willen dat hun dromen kunnen uitkomen. We moeten begrip hebben voor de zorgen van jongeren over onze planeet. ‘Want ze doen het niet om dwars te liggen, ze doen het vanuit iets veel verdrietigers – rouw.’

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Rechtse Bal4
Rechtse Bal428 jan. 2020 - 11:11

helemaal juist. Echter : ''veilig'' en ''leefbaar'' zijn 2 zeer verschillende onderwerpen tegenwoordig.

tempest
tempest28 jan. 2020 - 11:09

Of er iets uitkomt is uiteraard de vraag, maar dat men het op Davos erover heeft kan zeker nuttig werken. Alleen denk ik niet dat de oplossing die daar vandaan komt zal lijken op de maatregels die de activisten voor ogen hebben. Voor de activisten gaat het ook om "eerlijk delen" bijvoorbeeld, terwijl ik vermoed dat Davos daar heel anders naar kijkt. Davos gaat streven naar "eruit-groeien" en een technologische oplossing zoeken. Misschien wel de enige realistische optie, maar ook eentje met een gigantische onzekerheid (als de prognoses van de huidige modellen uitkomen), simpelweg door een gebrek aan tijd. Maar de onzekerheid gaat veel verder, voor jongeren en ouderen, want hoe dan ook zal de wereld in rap tempo sterk veranderen, ofwel door de verandering van klimaat ofwel door de maatregels en innovaties om die proberen te stoppen (en vermoedelijk zelfs door beiden). Uiteraard kan je er veel emoties aan hangen, maar het nut daarvan is beperkt. Iedereen zal ermee moeten dealen. Je krijgt de wereld van je voorouders met de problemen, maar ook de vele prachtige positieve dingen die ze voor je hebben opgebouwd.

Fons Wijers
Fons Wijers27 jan. 2020 - 23:56

Rammelen aan het hek - en ik geef ze niet ongelijk. Er is veel te doen om het de goede kant op te duwen.

Frank van der Laar
Frank van der Laar27 jan. 2020 - 22:51

Vroeger droomden jongeren ervan om de wereld veiliger en leefbaarder te maken voor hun kinderen. Waar dromen ze nu van dat die veilige en leefbare wereld een voorwaarde is? En die klimaatdemonstraties van vorig jaar gaven geen blijk van grote rouw, maar eerder van een vrolijk uitje voor scholieren die een dagje niet naar school hoefden.

Marin Cielo
Marin Cielo27 jan. 2020 - 19:09

Zolang vooral het linkse westen denk dat iedere aardbewoner een iPhone moet hebben zal rechts westen er alles aan doen aan deze vraag te voldoen ;-)

3 Reacties
Molly Veenstra
Molly Veenstra27 jan. 2020 - 21:47

Alleen het linkse westen? Kom.. Iedereen is toch verslaafd aan de I-phone? 'Wat een misselijk makende middenstandmentaliteit!' Zou antirookmagiër Robert Jasper Grootveldt hier over zeggen. 'Uche uche! En nou ga ik even een sjekkie roken, want ik ben een verslaafde consument.'

Marin Cielo
Marin Cielo27 jan. 2020 - 23:27

Je trapt weer in die linkse drol...... en herhaalt eigenlijk precies wat ik schrijf ;-)

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2020 - 10:59

Helaas de jaren 60 die zich praktisch exclusief in Amsterdam afspeelden zijn voorbij. Voorgoed denk ik. Interessante man Robert Jasper Grootveld. Na een loopbaan als schandknaap en een intermezzo in Parijs had hij als glazenwasser&schoonmaker bij Hirsch & Cie nog genoeg tijd over creatief te zijn een kruistocht te beginnen tegen roken de verslaafde consument en een schier eindeloze reeks happenings te organiseren.. Zelfs nog een tijdje aanhanger van mij favoriete profeet Lou de Palinboer. Enfin te veel om op te noemen lees zelf: http://www.iisg.nl/grootveld/biografie.php

Bert de Vries
Bert de Vries27 jan. 2020 - 17:35

'Een veilige, leefbare wereld is aan het verdwijnen.' Wel ja, own reality first. Een veilige leefbare wereld. Voor de bewoners van de vuilnisbelten in Azië, die uit onze troep spulletjes halen die een vent of twee opleveren. Met alle respect, maar die veilige leefbare wereld is klein. Natuurlijk ontslaat dat haar bewoners niet van de plicht om te stoppen met hun alles vernietigende manier van leven. Maar waar blijven de kansloze paupers die een groot deel van de wereld bevolken? Of zijn dit zaken die je moet scheiden?

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2020 - 4:20

Moeten we eens aan die kinderen van 5-6 jaar vragen, verstoten door hun, waarschijnlijk in armoede levende ouders, die moederziel alleen op de wereld staan zonder enig middel van bestaan, zonder enige bescherming aan zichzelf overgeleverd zijn, dag en nacht op straat leven en aan de seksindustrie die er zonder enige schaamte misbruik van maakt. De wereld moet zich al heel lang schamen. Davos en alles wat zich daar ophoud moet zich diep schamen. De aarde kan er niets aan doen, het klimaat zal hem of haar niet helpen integendeel. Voor ons is zoiets nauwelijks te bevatten. Waarom nu pas actie?

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2020 - 4:23

Denk de komma's er maar bij. Knippen en plakken is aan mij niet besteed 's nachts.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2020 - 4:28

Het is te erg dus alsnog; ......zonder enig middel van bestaan, dag en nacht op straat leven, zonder enige bescherming aan zichzelf overgeleverd zijn, en aan de seksindustrie etc.....

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2020 - 11:22

In Europese hoofdsteden zijn ook zwerfkinderen te vinden in parken etc. Je hoeft er niet voor naar Azië.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2020 - 13:09

DanielleDefoe Zo klein 4/5 jaar? Misschien in Oost-Europa zoals Roemenië=Bulgarije?

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 jan. 2020 - 18:47

Bij de allerjongsten denk ik ook eerder aan Roemenië dan Frankrijk.

EricDonkaew
EricDonkaew27 jan. 2020 - 16:38

‘Een veilige leefbare wereld is aan het verdwijnen’ --------------------------------- Sorry, maar dat zei men 10-20-30-40-50 jaar geleden ook. Soms iets anders geformuleerd, maar variaties op het hetzelfde thema, zoals klassieke muziekliefhebbers zouden zeggen. 'Als de rook om je hoofd is verdwenen', zongen de jongeren vroeger mee. Om vervolgens een sjekkie te draaien. Of het gas van de puch op het schoolplein nog tien keer in te trappen alvorens weg te rijden.

3 Reacties
ton14024
ton1402427 jan. 2020 - 19:18

Wat voor Puch had jij? De 4x4, nu bekend als patserbak? Ik had een Skylark.

Loebkesman
Loebkesman27 jan. 2020 - 20:24

De Puch Maxi. Opgevoerd met een zadel van een Cita. Mooie tijd was dat... Zucht... vroeger...de tijd van zure regen, ozongat, dat de fossiele brandstoffen op zouden zijn en een compleet gesmolten Noordpool.

EricDonkaew
EricDonkaew28 jan. 2020 - 3:37

@Ton: Wat voor Puch had jij? ----------------------------- Ik heb nooit een gemotoriseerd voertuig gehad, ook geen auto. Ik ben altijd goed geweest voor klimaat en milieu.

Pol924
Pol92427 jan. 2020 - 16:31

Opgewekte angst voor klimaatverandering: sloper van kinderdromen. Je hebt als kind geen idee wat, hoe en of klimaatverandering invloed gaat hebben op je dromen, maar door al het gepraat erover kan een kind "haar toekomst niet meer voor zich zien". Geslaagd in de opzet? Zou mooi zijn als wij volwassenen die kinderen een perspectief zouden bieden dat wel een voedingsbodem is voor hun dromen.

Gefaald
Gefaald27 jan. 2020 - 16:29

Doemdenken, een aloude linkse hobby. Zelf vind ik het nonsens om te denken dat de wereld onleefbaar wordt als de aarde zo warm wordt als in de Romeinse tijd. Voor mij wordt de onleefbaarheid veel sterker bedreigd door de overbevolking hier in Nederland. Ons land is echt heel vol, nu al. En dan zitten we over een paar jaar met z'n twintig miljoenen hier .... Dat is mij echt veel te vol. Dan ga ik naar een ander land. (Ik blijf hier wel stemmen bij de verkiezingen hoor, rechts natuurlijk).

5 Reacties
Loebkesman
Loebkesman27 jan. 2020 - 20:52

Ach Gefaald. Zie het in perspectief. Het landoppervlak van Nederland is 33,8 miljard vierkante meter. Er zijn op de wereld 7,6 miljard mensen. Ieder mens op de wereld heeft 4,3 vierkante meter ruimte ter beschikking in Nederland. Nederland is een piepklein landje op onze planeet. Ruimte zat.

Katootje2
Katootje227 jan. 2020 - 21:36

"Voor mij wordt de onleefbaarheid veel sterker bedreigd door de overbevolking hier in Nederland." Rechts doemdenken, populair onder PVV-ers, aanhangers van het FvD en andere fascisten.

Molly Veenstra
Molly Veenstra27 jan. 2020 - 21:57

' Dan ga ik naar een ander land.' Denk daar nog maar eens goed over na. In een ander land heb je namelijk ontzettend veel buitenlanders.

Andy JPL
Andy JPL28 jan. 2020 - 6:03

@Gefaald, zoals je ziet, er zijn mensen die nog veel dommer en gevaarlijker zijn dan Trump. Dat zijn de overbevolking-ontkenners. Mensen die als sprinkhanen de wereld kapot willen maken en met hun vingers wijzen naar anderen hoe slecht zij zijn.

Loebkesman
Loebkesman20 feb. 2020 - 0:41

Andy, Bewijs mijn ongelijk. Mijn rekensom klopt

ton14024
ton1402427 jan. 2020 - 16:14

Gelukkig, een luchtig onderwerp nu. Waarom heeft Ellen het over ´de jongeren´, en niet over ´wij jongeren´? Je weet dat het ernstig is, als de jeugd zwaarmoedig is.

1 Reactie
Frank van der Laar
Frank van der Laar27 jan. 2020 - 22:53

Ach, Diogenes had de jeugd al kunnen vertellen dat er geen enkele reden is om hoopvol of vrolijk te zijn.