Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een Turkse atoombom?

  •  
28-09-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
77 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Een kernwapenrace in het Midden-Oosten is niet iets om naar uit te zien
Afgelopen dinsdag werd het eerste, geheel in Turkije gefabriceerde oorlogsschip opgeleverd. Het 300 meter lange korvet TCG Heybeliada is voorzien van stealth technologie en een systeem ter bescherming tegen raketaanvallen. Van de onderdelen is meer dan 65% geleverd door Turkse ondernemingen.
Premier Recep Tayyip Erdogan en president Abdullah Gül waren aanwezig bij de feestelijke tewaterlating. Erdogan maakte van de gelegenheid gebruik om zijn kritiek te onderstrepen op het voornemen van Grieks Cyprus en Israël om naar gas te boren in de oostelijke Middellandse Zee. Onlangs vertrok het Turkse onderzoeksschip Piri Reis naar het gebied om de mogelijkheden van Turkse gaswinning te onderzoeken. Daarbij werd benadrukt dat de Turkse marine voor bescherming zal zorgen. Aldus beschouwd past de oplevering van de TCG Heybeliada in de categorie wapengekletter.
Premier Erdogan memoreerde eraan dat de tewaterlating van het schip samenvalt met de 473e verjaardag van de slag bij Preveza in Noordwest Griekenland, waarbij het Ottomaanse Rijk een overwinning boekte op een christelijke overmacht. Erdogan: ‘Ik adviseer de internationale gemeenschap lessen te trekken uit de overwinning bij Preveza. De belangen van Turkije beperken zich niet tot de omringende wateren, maar strekken tot het Suezkanaal en de Indische Oceaan.’
Volgens president Gül toont de ingebruikname van de TCG Heybeliada dat Turkije in staat is zijn eigen wapens te produceren. Hij sprak de hoop uit dat Turkije op deze weg zal voortgaan. Opmerkelijk werd het toen Gül daar de volgende opmerking aan toevoegde: ‘Zelfs landen met een lager bruto nationaal product dan dat van ons, hebben kernwapens. Omdat hun vijanden ze ook hebben. Niemand wil oorlog, want oorlog is het ergste scenario. Maar als je vrede en stabiliteit wilt handhaven, moet je ook voorbereid zijn op oorlog.’
Overweegt Turkije kernbewapening? Vast staat dat Ankara vergevorderde plannen heeft tot kernenergie. Dat betekent niet per definitie ook kernwapens, maar als je Gül zo hoort, ben je tot twijfel geneigd. Het behoeft geen betoog dat alleen al de intentie van Turkije om in defensief opzicht de nucleaire optie te kiezen, veel consequenties voor de betrekkingen met het buitenland zal hebben. De EU en de VS zullen het niet als een prettige gedachte ervaren, om maar te zwijgen over Israël. Alle ontkenningen ten spijt, is dat land nu nog de enige kernmacht in het Midden-Oosten en het ligt voor de hand dat men dat graag zo houdt. In ieder geval is een kernwapenrace in het Midden-Oosten niet iets om naar uit te zien, ook al heeft Israël wat dat betreft dan de eerste stap gezet.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.