Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Eén tegen 1027

  •  
18-10-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Zelfs diepvries-tilapia’s zal je niet zo snel zo goedkoop aantreffen
Het is net als met het bestellen van visitekaartjes. Dan maakt het op een gegeven moment niet meer uit hoeveel je er laat drukken. De verleiding is groot, het prijsverschil minimaal. Of wat dacht je van waxinelichtjes: honderd voor 2,95, vijfhonderd voor 3,95. De keuze is snel gemaakt. En soms zijn er ook aanbiedingen bij Bas v/d Heijden. Dan zie ik allemaal mensen hamsteren met een winkelkarretje vol Wicki Fruitdrink en diepvries-tilapiafilet. Soms beeld ik me dan in dat die tilapia’s ooit vrolijke tropische zoetwatervisjes waren met een staart en schubben. Nu zitten ze in een kartonnen verpakking en heeft de uniformiteit en het etiket hun ware gezichten verdrongen. Sneu.
En aan de andere kant van die muur heb je die anonieme duizendzevenentwintig Palestijnse gevangenen. Daar weet ik eigenlijk niet zo veel van. Hoe zijn ze daar terechtgekomen? Waarom worden ze vrijgelaten? Vormen ze geen gevaar meer? Zijn ze ooit gevaarlijk geweest? Zitten er ook minderjarigen bij? Lijkt me wel kostendrukkend zoveel gevangenen in tijden van crisis. Enfin, ze zullen wel families en hobby’s hebben die wel weten hoe het zit. Ik sluit niet uit dat er ook wat Palestijnen bij zitten die ook goed zijn in wis- en natuurkunde. Of met stenen. En graag steenbeeldhouwer willen worden.
Zijn het er echt duizendzevenentwintig? Niet één meer of minder? Dat betekent dus dat ze straks worden herenigd met hun 2054 ouders. En met hun duizenden kinderen, nichtjes, ooms en vrienden. Maar goed, dat is net als bij de tilapia’s: speculatief. Cijfers, foto’s en wikipedia-pagina’s van die duizendzevenentwintig gevangenen liggen nu eenmaal niet voorhanden. Kortom, gezichten ontbreken en daardoor verliest de ware betekenis van deze ruil voor mij substantiële waarde. Van Gilad daarentegen weten we inmiddels dat hij voor velen de heilige plicht symboliseert. En dat zijn ouders van hem houden.
Van de Palestijnen weten we wat hun leven ongeveer waard is, namelijk duizendzevenentwintig voor de prijs van één. En toegegeven; gezicht of geen gezicht, zelfs diepvries-tilapia’s zal je niet zo snel, zo goedkoop aantreffen. Sneu.
Dit artikel is eerder verschenen op  wijblijvenhier.nl

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.