Joop

‘Een taakstaf is juist de allergrootste straf in het neoliberale universum’

  •  
03-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Minister van Rechtsbescherming Sander Dekker wil dat er bij geweld tegen hulpverleners altijd een gevangenisstraf wordt opgelegd. Toen Druktemaker Pieter Derks de relschoppers vorige week zag, dacht hij ook: “Zo’n Russisch weekje strafkolonie is zo gek nog niet. Je gunt al die daders twee weken gevangenis met het TL-licht 24 uur per dag aan en op de speakers non-stop de onnavolgbare toespraak die Hugo de Jonge gisteravond hield.”
Maar toch: lik-op-stuk heeft ook nadelen, weet iedereen die zich wat langer in het onderwerp heeft verdiept. “Soms is een taakstraf passender omdat een gevangenisstraf betekent dat iemand ook zijn baan kwijtraakt, in de schulden raakt, zijn huis uit moet en/of niet meer goed voor zijn kinderen kan zorgen, met meerdere slachtoffers tot gevolg”, legt Derks uit.
Dat een taakstraf geen echte straf is, is natuurlijk ook een vreemd idee. “Volgens mij is een taakstraf in het neoliberale universum juist de allergrootste straf die je kan ondergaan. Werken zonder beloning: brrrr. Niet voor niets kwam Wopke Hoekstra gisteren nog met het voorstel voor een flinke salarisverhoging voor staatsbedrijven, want die arme mensen zijn er de afgelopen jaren maar 25 procent op vooruit gegaan.”

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

harmmeijer
harmmeijer3 feb. 2021 - 16:52

“What the fuck is er aan de hand met Nederland?’ opent Lanoye zijn artikel weinig subtiel. Inderdaad, wat een treurnis: VVD op de extreem rechtse toer. Ook door opportunisme heeft de VVD al veel bereikt. Sander Dekker op Twitter: “Lik op stuk. Geen geldboete, geen taakstraf, maar de bak in. Vandaag heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Taakstrafverbod. Een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat geweld tegen agenten en hulpverleners passend wordt bestraft.” Spuit elf geeft modder.

Pater
Pater3 feb. 2021 - 15:25

Wat Derks niet noemt: taakstraffen leiden tot minder recidive dan celstraf. Kan een juridisch onderlegd persoon misschien eens een overzicht schrijven over de wandaden van het CDA-VVD-duo op justutie en veiligheid Grapperhaus-Dekker? Weigeren een gerenommeerd deskundige te benoemen in de beoordelingscie euthanasie zonder reden, de war on drugs, de bezuiniging op de sociale advocatuur, opportunistische wetgeving die het voorkomen van misdaad op de tweede plaats zet, en vast nog veel meer. Zou interessant zijn met het oog op de verkiezingen.

1 Reactie
Karingin
Karingin3 feb. 2021 - 21:25

De VVdemolition is natuurlijk al veel langer bezig om de rechtsstaat te ontmantelen. Je moet de periode Opstelten/Teeven er zeker ook even bij pakken, en dan heb ik 't niet over 't bonnetje