Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een streek van rechts

  •  
17-05-2013
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Generaal Pardonners zitten in de politieke tang
Asielzoekers die in 2007 Generaal Pardon kregen vanwege hun langdurige verblijf in Nederland mogen sinds vorig jaar een paspoort aanvragen. Echter, dit stuit op tegenwerking van de Immigratie en Naturalisatiedienst en de regering. Het lijkt op een politiek spel over de ruggen van een groep Generaal Pardonners die Nederland niet meer gaan verlaten.
In principe kan een Generaal Pardonner elke vijf jaar zijn ID-kaart verlengen en zo de rest van zijn of haar leven in Nederland zonder paspoort verblijven. Maar dit is een leven met belemmeringen. 
Na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 werd duidelijk dat het pardon er, onder het nieuw te vormen kabinet-Balkenende IV, zou komen. De PvdA en de ChristenUnie hadden zich hier sterk voor gemaakt. In het coalitieakkoord, dat op 7 februari 2007 tot stand kwam tussen de regeringspartijen, werd overeengekomen dat de oude Vreemdelingenwet zou worden “afgewikkeld”. Dat wil zeggen dat het pardon nader zou worden uitgewerkt.
Op 30 november 2006, nog vóór de beëdiging van het nieuwe kabinet (die zou plaatsvinden op 22 februari 2007) stemde de Tweede Kamer reeds in met de Regeling Nalatenschap Oude Vreemdelingenwet, die bekend is geworden als het Generaal Pardon van 2007, dat vervolgens op 15 juni 2007 in werking trad.
Deze door het kabinet Balkenende IV voorgestelde pardonregeling kwam met de kleinst mogelijke meerderheid door de stemming: 75 stemmen voor, 74 stemmen tegen. Rechts was hier niet content mee en wilde dat het generaal pardon door de nieuwe regering beslist zou worden, en dat er over gestemd zou worden door de nieuwe Tweede Kamer. De uitslag van de verkiezingen was immers bekend en rechts had gewonnen en dus zou het in het nieuwe kabinet nooit door de Tweede Kamer komen.
De PvdA was initiatiefnemer en zit nu nota bene (2013) zelf in de regering die moet gaan over het definitief verstrekken van het paspoort. Dat maakt het wrang. Het punt is namelijk dat Generaal Pardonners geheel onverwacht vorig jaar te horen kregen dat ze een geboortebewijs uit het land van herkomst moeten kunnen overleggen. Dat is vorig jaar ingevoerd. Heel veel Generaal Pardonners zijn hiertoe niet in staat en zijn totaal verbijsterd door de plotselinge eis van de IND. Het lijkt op een streek van politiek rechts.
Totaal onnodig en een onafgemaakte administratieve situatie die maar aanhoudt en veel onzekerheid en wrevel geeft aan 34.000 legaal in Nederland verblijvende inwoners, die hier voor de rest van hun leven zijn.
Hier een reactie van Christel Wiskerke, SP-beleidsmedewerker:
Dank voor uw mail aan Jan de Wit, die ik als beleidsmedewerker graag wil beantwoorden.  Het klopt dat generaal pardonners zich moeten identificeren en hier veel hinder van ondervinden. De SP vindt dit onwenselijk en heeft dit regelmatig tevergeefs aangekaart. Bij het afgeven van de vergunning is hun identiteit en afkomst immers al vastgesteld: dit is dus al gebeurd en zou eigenlijk niet meer nóg een keer moeten. Mensen worden gedwongen om speciaal voor de benodigde papieren tijdelijk terug te keren naar een gevaarlijk land of krijgen te maken met corruptie. Ze kunnen zich volgens de regering daarom beroepen op zogenaamde bewijsnood (je hebt je geboortebewijs aangevraagd en krijgt geen reactie van het land van herkomst). Dat er sprake is van bewijsnood wordt echter vrijwel nooit door de IND toegewezen. Tot die tijd kunnen de generaal pardonners op grond van hun verblijfsvergunning in Nederland verblijven, maar helaas nooit volwaardig Nederlander worden. We hebben helaas tot op heden geen meerderheid in de Tweede Kamer achter ons gekregen om te komen met een oplossing voor deze groep. Hopelijk komt die alsnog snel. C Wiskerke
En dit is mijn punt. Toen mensen in 2007 voor het Generaal pardon werden uitgenodigd werden ze ook eenmalig in de gelegenheid gesteld hun echte naam door te geven indien deze gelogen zou zijn.  Veel asielzoekers liegen uit angst en onzekerheid over hun naam. Een autochtoon, een Nederlander in hart en nieren, voortkomende uit generaties Nederlanders, weet dat hij overheidsapparaten met eerlijkheid en vertrouwen tegemoet kan treden. En dat onschuld nooit bestraft zal worden. In thuislanden van veel asielzoekers zijn overheidsapparaten echter niet betrouwbaar en kan openheid van zaken, zelfs als van tevoren beloofd is hier geen sancties aan te zullen koppelen, toch leiden tot een symbolisch mes in de rug.
Er zijn generaal Pardonners die dus hun echte naam niet gegeven hebben en met hun gefingeerde naam het Generaal Pardon ingegaan zijn. In Amerika kan je verhuizen naar een andere staat en onder een nieuwe naam een nieuw bestaan opbouwen. Volstrekt legaal. Hier doen we het alsof het heiligschennis is.
Maar als de IND opnieuw een geboortebewijs wil hebben bij definitieve aanvraag paspoort dan zou je kunnen beweren dat ze in feite opnieuw de identiteit van de Generaal Pardonner willen vaststellen. En dus vind ik dat ze dan ook opnieuw de Generaal Pardonner de gelegenheid moeten geven om nog een keer straffeloos de echte naam te mogen doorgeven en goed duidelijk te maken dat dit echt geen nadelige gevolgen zal gaan hebben. Een echt geboortebewijs is in het land van herkomst uiteraard makkelijker te verkrijgen.
Wist de IND dat ze hun echte naam zouden gaan verzwijgen? Dat Generaal Pardonners vijf jaar in hoop hebben mogen leven en alsnog de droom gedwarsboomd zien worden enkel en alleen omdat rechts links wil terugpakken voor de slinkse wijze waarop – snel voor zitting nieuwe Tweede Kamer- het Generaal pardon erdoorheen gestemd is?
Ik denk dat een aanzienlijk aantal Generaal Pardonners hier geholpen mee zal zijn en vervolgens een rustig Nederlands leven kan gaan leiden met zekerheden, werk, en toekomst en het hele naturalisatieproces voorgoed achter zich kan laten. De zaak Generaal Pardon moet netjes afgehandeld worden en in de geschiedenisboeken verdwijnen en niet losse eindjes hebben. 

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

Joris1966
Joris196617 mei 2013 - 15:20

wie zonder leugen is werpe de eerste steen

lancelot2
lancelot217 mei 2013 - 15:20

Een streek van rechts. Wel O wel das helemaal niet waar. Het was en is een streek van links, elke keer dat de pvda in een kabinet zat kwam er een generaal pardon. Wouter Bos deed het, Samson deed het weer. Die asielzoekers zijn keer op keer afgewezen door verschillende rechters, en dan belonen met een verblijfsvergunning is te gek voor woorden.

bruces
bruces17 mei 2013 - 15:20

Dan de Nederlandse identiteitskaart. Geldig binnen de EU. Opgelost.

tinekea2
tinekea217 mei 2013 - 15:20

je hebt mensen die proberen alles recht te praten wat krom is. ze hebben gelogen en zich niet aan de voorwaarden gehouden, hoe moeilijk is dat te snappen?

1 Reactie
lembeck
lembeck17 mei 2013 - 15:20

Begrijpt u wel het stuk van Joris? Echt begrijpen bedoel ik dan? Dat betwijfel ik namelijk. Goed stuk, Joris.

Zakenpief
Zakenpief17 mei 2013 - 15:20

Er wordt geen enkel, maar dan ook geen enkel, bewijs aangeleverd dat een politieke partij van rechtse signatuur achter deze extra maatregel zit. Voor hetzelfde geld kwam de maatregel uit de koker van het ambtenarenapparaat van de IND. Prima als je een probleem aankaart, maar vingerwijzen dient wel onderbouwd te worden.

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 mei 2013 - 15:20

volgens mj is fred teeven baas van de ind

GingerTed
GingerTed17 mei 2013 - 15:20

"Na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 werd duidelijk dat het pardon er, onder het nieuw te vormen kabinet-Balkenende IV, zou komen. De PvdA en de ChristenUnie hadden zich hier sterk voor gemaakt." Het was Pim Fortuijn en zijn LPF die zich sterk had gemaakt voor een generaal pardon voor asielzoekers die al vele jaren door procedures in Nederland verbleven. Volgens hem waren de gevestigde partijen verantwoordelijk waren dat dit eindeloos procederen mogelijk was en niet de asielzoekers. Wel vond hij dat na dit generale pardon het niet langer mogelijk mocht zijn om op dergelijke wijze jarenlang door te procederen maar dat de asielzoekers na een sterk verkorte strenge procedure waaraan ze volledig mee dienden te werken óf werden toegelaten in geval van een terechte asielaanvraag, óf linea recta teruggingen. Hij vond het schandalig dat De gevestigde partijen, waaronder ook de PvdA, waren verbijsterd door dit voorstel tot een generaal pardon, en waren er juist op tegen. Pas later namen de PvdA en anderen het idee over met minstens even strenge toelatingsprocedures. Ere wie ere toekomt, en dus niet links.

1 Reactie
toshiba
toshiba17 mei 2013 - 15:20

Voor Fortuyn is door Links regelmatig geijverd voor betere afwikkeling van asielzoekers. Daar was, door de dominantie van Rechts, geen beweging in te krijgen, waardoor het dossier stillag. Dat Fortuyn dat punt overnam[dus niet zelf bedacht] is bekend. je vergeet te vermelden dat Fortuyn de aanwezige asielzoekers een pardon wilde verlenen, maar vanaf dat moment totaal geen asielzoekers meer wilde toelaten.[Nul lijn] En dat is waar Links groot bezwaar tegen maakte en zijn plannen afwees. Dus voortaan wel het hele verhaal vertellen Ted.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events17 mei 2013 - 15:20

"Maar dit is een leven met belemmeringen." Werkelijk? Met een ID kaart kun je je probleemloos bij alle instanties legitimeren en probleemloos door heel Europa reizen. Dat paspoort willen ze natuurlijk graag scoren omdat ze op vakantie/familiebezoek naar het land van herkomst willen (en dat land ligt buiten de EU). Ik merkte een tijdje geleden bij een soortgelijke discussie dat het door de linksistische do-gooders al haast impertinent wordt gevonden om vraagtekens te zetten bij het feit dat voormalige/toegelaten asielzoekers met een Nederlands paspoort opeens op vakantie kunnen naar het land dat ze eerder ontvlucht waren omdat hun leven daar bedreigd werd. Indien ze probleemloos op vakantie naar de heimat kunnen, is dat m.i. een ''achteraf'' bewijs dat ze gelogen hebben over hun levensgevaar (behalve over hun echte naam liegen ze wel over meer zaken, alles om maar toegang tot de rijke vleespotten van het westen te verkrijgen), en dat ze dus onterecht van de asielwetgeving hebben gebruikgemaakt. Maar goed, de meeste mensen weten dat allang, behalve bepaalde - tamelijk luidruchtige - linksachtige ''holier-than-thou'' types zoals Dimitri Verhulst en Tinkerbell (zie hun artikelen hier van deze week).

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 mei 2013 - 15:20

dus geen paspoort geven is enkel een politiek generaal pardonnertje pesten, misschien als je zelf in economische kansloze situatie had gezeten ergens in de wereld, dat je zelf het zelfde had gedaan, dat kan je niet beoordelen want je bent in welvaartnederland gebordsen. de vraag is ook andersom; genrraal pardon had meerderheid van stemmen, word je er iets minder van dat ze een paspoort krijgen? en ten tweede; uit onvrede over generaal pardonners die in nederland wonen en een administratief leven leiden, moeten zij die bijvoorbeeld naar amerika willen voor een vakantie die ze met hard werken verdiend hebben, maar de rest van hun leven in europa blijven. dat slaat toch helemaal nergens op, daar kan jemetmeervolwassen relativering tegenover staaan, vind ik

Lucifer2
Lucifer217 mei 2013 - 15:20

Het generaal pardon was op zichzelf een goede zaak. Maar wel een uitzonderingsregeling : vooruit, ook al voldoet u niet aan de toelatingsvoorwaarden, u bent te zielig dus u mag blijven. En u mag ook nog eens, tweede uitzondering, uw gelogen identiteit eenmalig herstellen. Om nu ook nog eens een derde uitzondering toe te staan, zoals hier wordt bepleit, gaat natuurlijk veel te ver en heeft overigens niets met rechts, links of pesten te maken. Ieder land verlangt van de vreemdeling zijn identiteit afdoende aan te tonen voordat tot naturalisatie kan worden overgegaan. Volstrekt logisch, je wilt wel weten wie je staatsburger maakt, zeker als gebleken is dat iemand al eens zijn identiteit heeft verhuld. Er is op dat punt ook helemaal niets aan de regelgeving veranderd : identiteit aantonen met gelegaliseerde geboorte-akte, tenzij bewijsnood. Heeft niets met links, rechts of generaal pardon te maken.

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 mei 2013 - 15:20

helaas toch wel want bij aanvang generaal pardon werd de identiteit vastgesteld en dit moet geheel onverwacht aan het einde van de rit wel gebeuren, komt dit uit de linker of rechterkoker? ik vrees dat het toch wel een politiek spel is en dat generaal pardonners het land niet meer uitgezet kunnen worden, er zijn ook generaal pardonners die misschien wel harder dan jij werken, die 60 uur maken per week, maar niet op vakantie naar amerika kunnen (niet hun thuisland) daar zou iets volwassener mee omgegaan kunnen worden, vind ik, en alle generaal pardonners hebben een id kaart met de vastgestelde identiteit in 2007, wat eenmalig zou gaan gebeuren. wat is die id kaart dan waard? moeten ze dan ook niet verboden worden om in europa te reizen met een valse naam? want dat zou dan toch ook jouw logica moeten zijn? dus het is wel generaal pardonnertje pesten, vind ik.

[verwijderd]
[verwijderd]17 mei 2013 - 15:20

Dat wij mensen asiel willen bieden betekent wat mij betreft nog niet dat dat dan ook in Nederland zou moeten zijn. Het wordt tijd dat we overeenkomsten sluiten met veilige maar minder welvarende landen die deze mensen goedkoper een veilig heenkomen kunnen bieden. Bulgarije of zo. Of Ivoorkust, of Vietnam. Liefst een land dat cultureel enigszins lijkt op het land van herkomst. Asielzoekers veilig, en wij minder geld er aan kwijt. Ben overigens wel benieuwd hoeveel asielzoekers dan nog hier aankloppen. Mooie manier dus ook om de economische vluchtelingen van de echte politieke vluchtelingen te scheiden.

1 Reactie
Joris1966
Joris196617 mei 2013 - 15:20

als je alle generaal pardons in europa bekijkt dan zijn wij de krentenkakkers van europa, 34000 op 16 miljoen inwoners is echt een druppel op een gloeiende plaat, het is gewoon orde op zaken zetten, ze zijn binnen, gaan nergens meer heeen, handel het als een volwassene af.