Joop

Een stem op een Europese liberaal kan steun aan extreemrechts betekenen

  •  
04-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
14610895390_fd46f3f9b4_o

© cc-foto: santiago lopez-pastor

Het CDA wil de partij van Orbán terecht uit hun Europese fractie weren maar hoe zit het met de Spaanse zusterpartij van VVD en D66?
De maat is vol voor CDA-leider Sybrand Buma. Hij vindt dat zijn Europese en Hongaarse zusterpartij Fidesz een grens is over gegaan. De druppel was de felle antimigratiecampagne van Orbán, waarbij de  voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en Europees commissaris Frans Timmermans op billboards als gevaar voor de Hongaarse veiligheid werden weggezet.
Nu het CDA als zevende partij uit de Europese Volkspartij (EVP) een verzoek heeft ingediend om de positie van Fidesz aan de orde te stellen, wordt binnenkort gesproken over uitzetting of schorsing van de Hongaarse partij.
Ook andere Europese fracties hebben echter te maken met leden die hun grondbeginselen met voeten treden. Zo maken niet alleen de Nederlandse VVD en D66 in Europa deel uit van de Alliantie van Liberalen en Democraten (ALDE), maar ook de Spaanse Ciudadanos. Deze partij wordt in eigen land in één adem genoemd met de uiterst rechtse Partido Popular en extreem-rechtse VOX. Deze drie partijen komen allemaal voort uit de Allianza Popular (AP), ooit de rechtervleugel van het franquisme. De AP werd opgericht door Manuel Fraga, onder andere minister van Voorlichting tijdens de Franco-dictatuur.
Het is dus niet zo gek dat ook Ciudadanos het bestaan van de Francostichting, die als doel heeft de herinnering aan de dictator levend te houden, steunt. Toen de nieuwe premier van Spanje, Pedro Sánchez, een wet in stemming bracht om Franco uit zijn mausoleum te halen en her te begraven op een minder prominente plek, noemde Ciudadanos dat een afleidingsmanoeuvre en verliet de voltallige fractie demonstratief het parlement om zich zo aan de stemming te onttrekken.
Bij demonstraties voor de eenheid van Spanje vind je naast de Spaanse vlag met de rijksadelaar uit de Francotijd ook politici van Ciudadanos, Partido Popular en VOX, gebroederlijk naast elkaar.
In de deelstaat Andalusië gaat de samenwerking tussen Ciudadanos en het extreem-rechtse VOX nog verder. Daar trekken de partijen gezamenlijk op in het regiobestuur. Onlangs sloot Inés Arrimadas, nummer 2 van Ciudadanos, een landelijke coalitie tussen haar partij en VOX niet uit. Dat VOX door Spanje toert met de slogan #FemiNazis, tegen vrouwenrechten en tegen transgenders, is blijkbaar geen spelbreker.
Vlak voor de Andalusische verkiezingen tipte ALDE-fractievoorzitter Guy Verhofstadt de lijsttrekker van Ciudadanos nog als de toekomstige premier van Spanje. Laten we hopen dat D66 en VVD toch het voorbeeld van het CDA in Europa volgen en de positie van Ciudadanos in ALDE aan de orde stellen. Zo niet, dan is een Europese stem op VVD en D66 indirect ook een stem op Spaans extreem-rechts.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Ter Stege
Ter Stege16 apr. 2019 - 14:41

Ik kan mij best voorstellen dat je Timmermans en Juncker als gevaar ziet voor de nationale orde, maar om deze partij nou te steunen zou ik mij niet aan wagen als D66 en VVD zijnde.

FransBrinkman
FransBrinkman5 apr. 2019 - 11:08

Een stem op PvdA is een stem op Roemeens PSD, tot op het bot corrupt en antirechtstatelijk.

Bouwman2
Bouwman25 apr. 2019 - 8:17

Mevrouw Bertrams is niet de enige voorstander van een geheel onafhankelijk Catanunya. Dat is een ideaal beeld, dat overeenkomt met de gedachte dat het VK kan breken met de Europese eenheid. Maar wie die gedachte breekt moet betalen. Kan het VK dat wel opbrengen? Kunnen ze dat in de Catalaans sprekende gebieden die prijs wel betalen? In het scenario dat mevrouw voor ogen staat ontstaat een Spanje dat in de EU zit en een ander deel dat er buiten valt. Er ontstaat een grens. Zoals er ook een grens komt tussen Gibraltar en La Linea. Het oprichten van grensmuren past blijkbaar bij seperatisten, maar om dat nu links te noemen? Je kunt ook van de huidige POTUS wel zeggen dat ie links is. Het is vrij gebruikelijk om mensen schrik aan te jagen door andersdenkenden een stempel op te drukken, een flink te polariseren. Ze heeft gelijk als ze van de VOX zegt dat die extreem is. Maar hoe groot is die hele VOX nou wel? Ze zit enkel in Abdalusia waar ze spectaculair won. Veel verder dan dat deelparlement kwam VOX niet. In Leon geloof ik een zetel. Dat weet mevrouw dus best en daarom schuift ze maar de grote PP en VOX in elkaar. Maar is de PP en trouwens ook de PSoE werkelijk extreem rechts? Zijn dat allemaal frankisten? Is D66 rechts en de VVD extreem? Is Rutte werelijk een extremist? Oude spookbeelden verschijnen op de muur van de kinderkamer. Maar de zon schijnt al door de gordijnen en de dag is aangebroken. Wees dus niet bang, plant geen angst, want Spanje blijft gewoon als eenheid bestaan zoals dat al eeuwen het geval is.. Laten we er maar op vertrouwen dat datzelfde gebeurt met het perfide Albion.

Blauwe regen
Blauwe regen5 apr. 2019 - 7:27

Sorry, maar dit is een regelrechte consequentie van de politieke eenwording van Europa. Als je er niet tegen kunt dat men zich associeert met buitenlandse partijen die op hun beurt in jouw ogen foute vrienden hebben, dan kun je beter tegen de EU zijn. Liberaal betekent nu eenmaal niet overal hetzelfde, maar als je voor supranationalisme of federalisme bent, dan heb je daarmee te dealen.

Juppé🎗
Juppé🎗4 apr. 2019 - 20:52

Ciudadanos was jaren geleden een partij met redelijk moderne ideeen die je best met D66 kon vergelijken. Hier in Catalunya (ik ben daar aan het hobbien) zijn zij het ergst ontspoord. Door schandalen van de PP hoopten zij die kiezers te winnen door naar rechts te schuiven....die gaan nu toch naar VOX... Overigens zou ook de partij van de verjaagde Catalaanse président Puigdemont zich wel eens bij ALDE aan kunnen sluiten. Om dit in europees perspectief te kunnen plaatsen kan ik zijn boek aanbevelen: La Crise Catalane...une opportunité pour l’Europe.

Zlazoj Slivek
Zlazoj Slivek4 apr. 2019 - 19:53

En hoe zit het eigenlijk met die populistische, nationalistische "sociaaldemocraten" van Smer in Slowakije die maar nipt de presidentsverkiezingen hebben verloren van mevrouw Čaputová? Die zitten namelijk gewoon samen met onze PvdA in de PES. Een stem op een Europese sociaaldemocraat kan dus steun aan populisme en nationalisme betekenen(!)

geronimo3
geronimo34 apr. 2019 - 16:53

Stem zelf al heel lang op de Groene fractie in Europa, Paul van Buitenen die tegen de corruptie vocht heeft toen in vertrouwen een Parlementslid van Groen,de Vlaamstalige Groene fractie en dat vertrouwen heeft dat Parlementslid nooit beschaamd. Vox in Spanje is een grote verrassing op Rechts, heel lang was het kiessysteem in Spanje zo dat of je krijgt een Sociaal Democratische Regering van de PSOE of een Rechts Katholieke door de Partido Popular die inderdaad contacten had met oud Franco mensen en de Kerk. Spaanse regeringen werken niet zoals bij ons met coalities en polderen,zij hebben veelal alleen heerschappij,de anders stemmenden stonden erbij en keken ernaar,door de protestbeweging tegen veel onrecht en corruptie kwamen Podemos een veelal zeer Links groep mensen en ook Ciudadanos kwamen in opstand tegen misstanden. Nu kun je dus kiezen in meerdere variaties maar dat is heel lang niet mogelijk geweest en Nieuw Rechts is dus een nieuwe speler,we zullen gaan zien wat de Spanjaarden gaan stemmen, maar er zijn natuurlijk nog andere factoren die meespeelden bij al deze ontwikkelingen,ik geef wat voorbeelden,trouwens de PSOE regeringen als de Partido Popular regeringen waren soms corrupt en daardoor ontstonden die andere partijen.

1 Reactie
Bouwman2
Bouwman25 apr. 2019 - 8:48

Geronimo, Van Buitene, leeft die nog? Macht corrumpeert altijd, de richting maakt niet zo veel uit, overal is wel de duivel. Dat er in Spanje meer partijen zijn dan de PP en de PSoE maakt onderdeel uit van een ontwikkeling van de democratie. Je ziet het ook in Nederland terug, de geesten scheiden zich.Tot in de details is de duivel te vinden. Edoch, je kunt niet oneindig blijven splitsen. Al was het maar dat besturen ernstig bemoeilijkt wordt en zelfs onbestuurbaarheid dreigt. In dat beeld brengt elke reactie weer een tegenbeweging op gang die streeft naar clustering en fusionering. De wereld is als een bandolion, met vele knoppen en schuift in en uit. Soms is er een mooi akkoord, dan weer komt er een schrille dissonant.

Cor Nelissen
Cor Nelissen4 apr. 2019 - 16:03

Dit soort zeer extreme stellingen zijn eender aan het verklaren dat een stem op een progressieve cq linkse partij in Europa antisemitisme en communisme kan bewerkstelligen. Er is niet minder reden antisemitisme te constateren bij diverse linkse partijen als sociaal-democratische, socialistische, en populistisch linkse en hun aanhang dan racisme bij diverse liberale, conservatieve, en rechts-populistische partijen en hun aanhang. In beide gevallen komt het voor maar is het voor het overgrote deel van de gevallen een onterechte aantijging. Als je elkaar alleen maar beziet door de ander zoveel mogelijk te demoniseren door vaak uit hun context getrokken woorden te spiegelen aan woorden van werkelijk extreme ideologieën en opvattingen dan zullen de gevolgen daarvan niet alleen de door jezelf gecreëerde vijand treffen maar uiteindelijk zeker ook jezelf, en nog meer, je naasten.

Dieter van der Burgt
Dieter van der Burgt4 apr. 2019 - 14:37

Een interessante conclusie. Bij het stemmen moet je ongewenste meningen en ideeën op de koop toenemen. Zo is het echter ook in Nederland. Bij het stemmen op een partij, links/midden of rechts, krijg je verplicht gratis en voor niks altijd een aantal punten mee waar je het niet mee eens bent. Reden temeer om het kiessysteem aan te passen. Je kiest dan niet meer voor een partij maar voor set van thema's. Per thema kun je dan zelf bepalen of je het er wel of niet mee eens bent.

2 Reacties
Satya
Satya4 apr. 2019 - 17:05

Wat als er door een economische crisis andere maatregelen nodig zijn dan van tevoren ingeschat?

ton14024
ton140244 apr. 2019 - 19:54

We stemmen op personen.

Frits Jansen
Frits Jansen4 apr. 2019 - 14:37

Ik stem nationaal meestal op D66 (de enige echte liberalen) maar overweeg op de Groenen te stemmen bij de Europese verkiezingen. Al was het maar omdat D66 in de EU met de VVD samenwerkt, een partij die ook niet vies is van rechts populisme.

1 Reactie
meneer Zuur
meneer Zuur5 apr. 2019 - 8:29

De grootste populist in Nederland tref je aan bij GroenLinks, deze man is groot geworden door spindoctors.