Joop

Een sprankje hoop: omikron lijkt minder gevaarlijk voor individuele patiënten

  •  
22-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
104 keer bekeken
  •  
SAFRICA - HEALTH - VIRUS - VACCINATION

© A woman is vaccinated by a member of the Western Cape Metro EMS(Emergency Medical Services) in an ambulance which has been converted to facilitate vaccinations at a COVID 19 vaccination event

Brits en Zuid-Afrikaanse wetenschappers hebben vastgesteld dat mensen die met de omikron-variant besmet raken, minder vaak in het ziekenhuis belanden. Volgens schattingen gaat het om een vermindering van 30 tot 70 procent, schrijft de BBC. Dat is goed nieuws maar de vlag kan nog niet uit. Aangezien omikron veel besmettelijker is zou het kunnen betekenen dat de ziekenhuizen alsnog overspoeld worden met zieke patiënten. De variant blijft zich in hoog tempo vermenigvuldigen. In het Verenigd Koninkrijk worden nu 10.000 besmettingen met omikron per dag geteld.
In Schotland berekenden onderzoekers dat als omikron net zo gevaarlijk was als de delta-variant er al 47 mensen mee in het ziekenhuis hadden moeten liggen. Het zijn er op dit moment 15. De onderzoekers tekenen daarbij aan dat ze slechts een klein aantal gevallen hebben onderzocht en dat er onder hen zeer weinig kwetsbare ouderen waren. Experts zien het niettemin als goed nieuws maar waarschuwen voor teveel optimisme. De besmettelijkheid van de variant zou het voordeel van verminderd individueel risico teniet kunnen doen. “Een individuele besmetting kan relatief mild zijn voor het overgrote deel van de bevolking maar de kans dat al deze besmettingen tegelijk gaan komen en de druk op de ziekenhuizen vergroten blijft overeind,” legt prof Mark Woolhouse van de University of Edinburgh uit.
Geen video? Klik hier.
Ook onderzoek in Zuid-Afrika laat zien dat de kans op ziekenhuisopname met omikron kleiner is. Daarbij wordt een vermindering van 70 tot 80 procent gezien. Minder goed nieuws is er voor degenen die wel in het ziekenhuis belanden. Zij blijken er net zo erg aan toe als patiënten die besmet raakten met de delta-variant.
Onderzoek door het Imperial College in Londen constateert dat omikron door te muteren de gevaarlijke eigenschappen van het coronavirus heeft verzwakt ten opzichte van delta. Wie geen bescherming heeft door vaccinatie of eerdere besmetting loopt met omikron 11 procent minder kans in het ziekenhuis te belanden. Wie wel beschermd is loopt met 40 procent minder kans om langer dan een dag in het ziekenhuis te belanden.
In Hongkong hebben wetenschappers ontdekt waarom omikron minder problemen geeft bij individuele patiënten. De variant is weliswaar beter in het infecteren van de luchtwegen, vandaar de hogere besmettelijkheid, maar is minder doeltreffend in het diep doordringen in het longweefsel waar het virus veel meer schade kan aanrichten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (31)

JanB2
JanB223 dec. 2021 - 0:24

Hopelijk een luchtpuntje. Riskante informatie, dat wel. Veel lieden kunnen hier niet mee omgaan. Niks remmen los vooralsnog. Minder ziekmakend betekend nog niet dat deze variant ongevaarlijk is. En met een zeer hoge besmettelijkheid is een zorginfarct nog altijd mogelijk. Voor de individele burger in een risicogroep zou het inderdaad wel een opsteker kunnen zijn. Het leeft wat rustiger.

4 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin23 dec. 2021 - 9:29

JanB Ik denk dat juist de mensen in de risicogroepen nog steeds het gevaar lopen. Zeker als de besmettingen zich in sneltempo voortplanten.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 dec. 2021 - 9:32

PS ik denk persoonlijk dat het nog veel te vroeg is om vast te stellen. Al begrijp ik dat risicogroepen hoe dan ook altijd gevaar lopen en altijd gebaat zijn bij juist minder besmettingen, dat het enige is dat voor hen uiteindelijk van belang is.

Robin Heyerdahl
Robin Heyerdahl23 dec. 2021 - 16:03

Dit soort opvattingen hebben geholpen onze maatschappij verder te polariseren dan het al was. Riskante informatie? Het is gewoon een voorlopig resultaat over volksgezondheid. Niet de moord op Kennedy, UFO's of de codes van de kernwapens. In Nederland is een zorginfarct onvermijdelijk, maakt niet uit hoe ziekmakend het virus is. Het is al duidelijk dat we totaal geen capaciteit hebben. Omikron is zo besmettelijk dat een al verminderde groep werknemers nog verder verkleind gaat worden door alle leden die in quarantaine zullen moeten. Tenzij daar een alternatief voor wordt bedacht wordt het heel zwaar de komende tijd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 dec. 2021 - 16:59

JanB Ik had het misschien beter hier kunnen zetten, dus nog maar eens; Nederland het land van ongekende mogelijkheden: https://www.ed.nl/veldhoven/huisartsen-nu-zelf-in-de-rij-bij-ggd-om-vaccins-op-te-halen-wachtende-patienten-voor-praktijk-naar-huis-gestuurd~a52eedba/

Jozias2
Jozias222 dec. 2021 - 23:22

Naast het feit dat er veel minder ziekenhuisopnames zijn is ook de opname duur nog wel relevant om te bepalen of het een capaciteitsprobleem is. Vanuit ZA is al wel duidelijk dat vergeleken met lokale cijfers er nu veel minder patiënten aan de beademing liggen en er nauwelijks mensen meer overlijden.

Thuiszitter
Thuiszitter22 dec. 2021 - 23:01

Nogal een verschil tussen de 30 en 70% . Maar goed gelukkig goed nieuws , even afwachten nu wat het precies gaat doen. En het volgende variant wellicht nog milder en de kaars doofde , weg pandemie zoals het met Amélie pandemie is gegaan in de historie , ze kwamen en verdwenen ook weer . Kan zijn dat het virus blijft bestaan maar zodra controleerbaar door vaccins, medicijnen of immuniteit is er geen sprake meer van pandemie.

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter23 dec. 2021 - 11:59

Amelie is andere

JasDon
JasDon22 dec. 2021 - 22:32

Ik vraag me af in hoeverre er opgebouwde immuniteit en dus een betere respons verantwoordelijk is voor een minder ernstig ziekteverloop. Hoeveel ongevaccineerden en gevaccineerden hebben niet recentelijk Corona gehad? Die aantallen zijn gigantisch, dus is er een kleinere populatie die gevaar loopt. Dat gezegd hoop ik wel dat Corona milder wordt. Maar eerst even zien hoe het ons vergaat de komende weken.

geitenbreier
geitenbreier22 dec. 2021 - 20:54

Was toch al lang bekend zeker ! Op naar de volgende .

10 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen22 dec. 2021 - 23:45

Heeft u wetenschappelijk onderbouwde studies hiervoor, welke het peer-review proces hebben doorstaan en dus niet alleen zijn gebaseerd op onderbuik gevoel ?

JanB2
JanB223 dec. 2021 - 0:25

Was toch al lang bekend zeker! Nee. Men hoopte het.

geitenbreier
geitenbreier23 dec. 2021 - 8:38

@stokkickhuysen Hong Kong studie https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/qW7Aqe/ny-studie-om-omikron-det-gaar-i-retning-av-forkjoelelse Noors artikel, ff google translate gebruiken mocht u geen Noors kunnen lezen. Zal nog niet aan eisen peer-review voldoen , maar is aardig op weg.

itsme3
itsme323 dec. 2021 - 8:42

@stokkickhuysen "Heeft u wetenschappelijk onderbouwde studies hiervoor, welke het peer-review proces hebben doorstaan en dus niet alleen zijn gebaseerd op onderbuik gevoel ? " De gebruikelijke jij-bak om iemand de mond te snoeren. Ook u weet dat het maanden duurt voordat er peer-reviewde studies zijn. De onderzoeken van Zuid-Afrikaanse wetenschappers en de lege ziekenhuizen in Zuid-Afrika waren al voldoende aanwijzing.

ton14024
ton1402423 dec. 2021 - 8:59

Vanaf het moment dat omikron werd genoemd werd het ook als milder genoemd. Maar het moet eerst door Nederlanders worden ondersteund.

MG1968
MG196823 dec. 2021 - 11:27

@geitenbreier "Was toch al lang bekend zeker !" Had je ook geroepen als het andersom was geweest. Wat dan ook, je wist het al.

geitenbreier
geitenbreier23 dec. 2021 - 11:57

@mg1968 Zie Hong Kong studie, die is enkele weken oud

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 dec. 2021 - 13:16

Volgens mij is het nog steeds hoop!

stokkickhuysen
stokkickhuysen23 dec. 2021 - 13:35

@itsme Zie geitenbreier's overige posts, en nu zijn antwoord

MG1968
MG196823 dec. 2021 - 15:31

@Geitenbreier Zie de bandbreedten in de verschillende scenario's gepresenteerd door het OMT. Zie de reden waarom volgens het voorzorgprincipe de LockDown verzwaard is. Het was zeker niet bekend. Er waren aanwijzingen. Die studie van jou zal één van de aanwijzingen zijn geweest. Mijn punt is dat als het andersom was geweest de kans groot was dat je dat ook jou richting uit gespind had. Zo als je hier in feite ook doet. Als het jou allang bekend was verdiende je grof geld als superdeskundige. Wat je natuurlijk niet bent.

RaymondenJoop
RaymondenJoop22 dec. 2021 - 20:52

Die hoofd IC van het UMC A'dam heeft gelijk, 'We mogen aan alles doodgaan behalve aan Corona.' Over een paar jaar en na de zoveelste mutatie weten we ook hoeveel extra doden veroorzaakt zijn door het huidige beleid. Dat zal geen fijne uitkomst zijn. Het land op slot en een mega uitgestelde zorg met alle gevolgen.

1 Reactie
RaymondenJoop
RaymondenJoop22 dec. 2021 - 20:53

Gelukkig hebben we in NL alles op orde en lopen we voorop

Phantom3
Phantom322 dec. 2021 - 20:46

Dat was al een tijdje de algemene verwachting toch? Maar laat De Jonge het niet horen, dan kan hij deze variant niet als bangmaker gebruiken om mensen de boosterprik te laten halen.

8 Reacties
JasDon
JasDon22 dec. 2021 - 22:35

Ha Phantom. Jij bent er eentje die niet kan wachten om mensen hun chirurgische ingreep te ontzeggen door nog wat IC-bedden te vullen met ongevaccineerden idioten.

JanB2
JanB223 dec. 2021 - 0:25

Dat was al een tijdje de algemene verwachting toch? Nee. Dat was en is nog steeds de hoop.

watcher3
watcher323 dec. 2021 - 0:29

Dit stukje gemist? "Dat is goed nieuws maar de vlag kan nog niet uit. Aangezien omikron veel besmettelijker is zou het kunnen betekenen dat de ziekenhuizen alsnog overspoeld worden met zieke patiënten. De variant blijft zich in hoog tempo vermenigvuldigen. In het Verenigd Koninkrijk worden nu 10.000 besmettingen met omikron per dag geteld."

DanielleDefoe
DanielleDefoe23 dec. 2021 - 7:55

Beweerde minister De Jonge niet dat iedere coronadode er één te veel is? https://www.groene.nl/artikel/de-weggemoffelde-dood

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 dec. 2021 - 10:00

DanielleDefoe Als je een hartinfarct al als achterliggend lijden gaat zien, dan is dat wel wat anders. Bovendien hebben niet alle mensen geleefd als een beest. Waarom denk je dat zoveel mensen met een psychische aandoening of psychiatrische aandoening en mensen in achterstandswijken gerookt hebben of roken, misschien omdat ze problemen hadden of hebben. Hier is al het positieve in het leven en negatieve in het leven nu van een mens samengevat. Mijn zus had Parkinson vanaf haar vijftigste, ik weet wat voor een desastreuze ziekte dat is, ook zij en mensen zoals zij, zijn/worden slachtoffer. Vermoedelijk ook nog bevorderd cq. veroorzaakt door het gebruik van landbouwgiffen. Sommige mensen betekenen nog heel veel voor anderen, hebben het leven niest in volle omvang genoten. Oma's en opa's die jaren voor de kleinkinderen zorgen zijn niet ineens betekenisloos voor hen, omdat ze de naam ouders niet dragen. Of willen we de minder gelukkigen in het jonge leven nu ze eindelijk even mogen genieten van hun pensioentje dat ook nog zo gemakkelijk van hen afnemen door hen ons stempel, het stempel van 'ons eigen leven' op te leggen. Natuurlijk moeten we goed omgaan met de dood, maar dat is wat anders, dit is te gemakkelijk en vanuit het 'eigen leven' geredeneerd.

Winterdepressie
Winterdepressie23 dec. 2021 - 10:05

@JanB, Hoop en verwachting sluiten elkaar in dit geval niet uit. Gezien de algemene trend van een virus is om minder gevaarlijk te worden kan je dit verwachten. Er kan natuurlijk om onduidelijke redenen iets ander gebeuren, maar dat hoop je dan niet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 dec. 2021 - 10:15

Mer 'hier' bedoel ik, in dit leven, het leven van auteur. Maar kan iedereen zo op het leven terugkijken? Bovendien heb ik ook veel vijftigers zien sterven aan corona. Ik denk dat het veel genuanceerder ligt. Daarnaast wordt niet meegewogen dat ook de gedachte van aangehaalde columniste er een is van puur eigenbelang en vanuit eigen vrijheid te willen genieten van haar uitgebreide mogelijkheden en het leven zonder aanziens des persoons te mogen consumeren., die zich überhaupt niets meer kan/wil ontzeggen en zich geen reet gelegen laat liggen uit de schoonmakers in de wijken waar het leven niet een en al halleluja is en is geweest en die zich als eerste zal laten voorstaan op 'het recht' van een behandeling die vele (financiële) 'zorgmijders' bij leven niet hebben en/of hebben gehad. Het eendimensionale denken is altijd gevaarlijk. Natuurlijk zijn er grenzen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 dec. 2021 - 12:28

@Minoes ik heb wat ervaring opgedaan sinds ik als 18-jarige (ook niet voor niks) de deur van het ouderlijk huis achter mij dichttrok.