Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een schouderklopje is goedkoper dan geld

  •  
02-08-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
188 keer bekeken
  •  
49877722141_fd344a532c_o

© cc-foto: Roel Wijnants

Hoe kunnen we voor onszelf opkomen? We weten dat de beslissingen die overheden nu nemen, waarschijnlijk voor de komende jaren de wereld zullen vormgeven.
Ik ben onverklaarbaar moe, voel pijntjes overal in mijn lichaam, ik word steeds magerder. Toen ik mijn huisarts belde hoopte ik stiekem op de diagnose ‘corona’. Want dan was het duidelijk, het is erop of eronder. Maar nee, het is geen corona verklaarde mijn huisarts: ‘Jij bent down, zoals iedereen.’
Heel even voelde het beter. Ik ben lekker zoals iedereen. Spannend, maar ook geruststellend. Lang geleden, toen de fysieke vrijheid en nabijheid van de dierbare een impliciete aanname was, was ik onbelemmerd bezig met een nieuwe film. Over identiteit – de moeder van alle problemen. Wie ben ik? Wie ben ik in Nederland? Wat betekent het verleden? Wat is thuis? Maar opeens lijkt die zoektocht leeg, inhoudsloos, gedoe over niks. Mijn identiteit – who cares? Ik in elk geval niet meer.
Onderaan de ladder Dat virus laat ons iets zien dat veel belangrijker is dan de ziekte op zich. Het wijst de weg naar het leven waarin ik ben opgegroeid. En mijn ouders en grootouders voor mij. In het voormalige Joegoslavië. Ver weg, lang geleden, maar opeens weer helemaal up-to-date. Dat je er zonder strijd niet komt. Dat vooruitgang niet vanzelf gaat. Dat de macht van het geld, van kapitaal, zonder uitzondering werkt in het voordeel van hen die dat al bezitten.
Meestal merk je daar niet veel van, maar nu we in de problemen komen zie je dit principe opeens glashelder de kop opsteken. Overal ter wereld zie je de structurele gebreken in regeringsbeleid, en vrijwel overal op precies dezelfde manier. Geef onbekommerd aan wie veel te verliezen heeft, de rijken, de machtigen, en houd de mensen zonder veel mogelijkheden om zich te verweren precies daar waar ze thuishoren: onderaan de ladder. Met een schouderklopje, want dat is goedkoper dan geld.
Zo werd ik even goed wakker. Die depressie van de huisarts moet maar even wachten. De situatie is veel te belangrijk om nu down te zijn. En die film over identiteit moet ook even in het nachtkastje. Luxeproblemen zijn het.
Uitgekleed Hier en der proberen journalisten het ook in Nederland op te nemen voor de echte slachtoffers. Die goedkope, marktgeoriënteerde, lean and mean gezondheidszorg waar onze achtereenvolgende regeringen zo mee wegliepen blijkt helemaal niet tegen zijn taak te zijn opgewassen. Die zogenaamde vitale beroepen vind je zonder uitzondering op plekken waar de betaalpyramide diep in de grond is weggezakt. Die overbelaste, sufgecontroleerde en zwaar onderbetaalde vitale beroepsgroepen worden nu opeens overladen met kanjercomplimenten, met applaus en met welwillende schouderklopjes van de machthebbers in dit land.
Waar waren die machthebbers toen de kostenverlagingen van onze goedkope gezondheidszorg werden afgewenteld op het personeel? Toen het lerarenberoep financieel zo lekker makkelijk werd uitgekleed? Toen we toelieten dat die kennelijk nu zo vitale schoonmakers, bezorgers, vakkenvullers en journalisten werden omgebouwd tot losse dagloners zonder rechten met een navenant salaris? Filosofen waarschuwen ons, geschiedenisleraren, economen… en toch lijkt het dat regeringen blijven doen waar ze al jaren mee bezig zijn: het redden van het neoliberale kapitalisme. Het geld blijft van de vakkenvullers naar de zakkenvullers vloeien, daaraan verandert helemaal niets.
Hoe kunnen we voor onszelf opkomen? We weten dat de beslissingen die overheden nu nemen, waarschijnlijk voor de komende jaren de wereld zullen vormgeven. Meer dan ooit moeten we de vinger aan de pols houden. Maar hoe doen we dat als we met z’n allen down zijn? Of ons blindstaren op onze identiteiten?
Disruptie Een van de initiatieven die, volgens mij, volledig onze aandacht en ondersteuning verdienen is het project Dit zijn onze helden van het Platform Beeldende Kunst. De kunstenaars stellen, uit naam van alle mensen in de rij voor de supermarkt, de meest brandende vragen. “Waarom verdient de topman van Shell in één dag meer dan de gemiddelde docent in een heel jaar? Waarom verdient een gemiddelde CEO in Nederland meer dan 170 keer het salaris van zijn werknemers?”
Eigenlijk laten ze de regering weten dat de bevolking uit winterslaap wakker wordt. Dat we niet meer om de economisch onbalans in het systeem kunnen kijken. En als er niet zo’n disruptie in het systeem was ontstaan zouden we nog steeds liggen slapen.
Onderaan op dat lijstje staat de kunstenaar. Een pijnlijk duidelijke plek. Er is wel een ding dat mij met trots vervult: ik hoor helemaal bij de groep vitale beroepen die ons land rijk is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (9)

Martin007
Martin0073 aug. 2020 - 14:18

"Eigenlijk laten ze de regering weten dat de bevolking uit winterslaap wakker wordt." Wat een onzin. Als de bevolking wakker zou zijn, had in 2017 niet 73 % op een liberale partij gestemd. Als je naar de peilingen kijkt, wordt dat percentage volgend jaar nog een stuk groter. Maar waar komt dat door? Dat komt omdat niemand iets van politiek begrijpt. De meeste mensen moeten opzoeken waar de letters VVD voor staan. Als ze dat hebben gevonden, weet niemand uit te leggen waarom die letters alle drie gelogen zijn. Niemand weet wat er zou gebeuren als de VVD 100 zetels krijgt. Niemand weet wat na de VVD de asociaalste partij is. Niemand heeft ooit gehoord van Rijnlandmodel, Angelsaksisch model, nachtwakersstaat en niemand weet waar het woordje "liberaal" voor staat. Tja, dan is het niet zo moeilijk om de bevolking straal voor de gek te houden met je zogenaamde "bezuinigingen". Want bezuinigen doe je om schulden af te lossen of om ze te voorkomen. Maar wat de dames en heren in Den Haag "bezuinigen" noemen is het geld weg halen bij de helft met de laagste inkomens en het via de fiscus doorsluizen naar de helft met de hoogste inkomens. Tenminste 99 % van alle gepensioneerden heeft dat niet door.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty3 aug. 2020 - 4:49

Tja, zo werkt het kapitalisme nu eenmaal. Uitzonderlijke capaciteiten worden beloond, een kwestie van vraag en aanbod. Dit geldt overigens ook voor de kunstsector. Kijk naar succesvolle internationale kunstenaars als Hirst, Koons en Banksy. Is het eerlijk dat zij een veelvoud verdienen van miskende artistieke geniën die hun hele leven moeten sappelen? Kunst biedt troost, verheft en vind ik persoonlijk heel belangrijk. Maar een blik op de piramide van Maslov leert ons dat er beroepen zijn die vele malen vitaler zijn.

1 Reactie
LaBou
LaBou 3 aug. 2020 - 10:39

"Uitzonderlijke capaciteiten worden beloond, een kwestie van vraag en aanbod." Welke capaciteiten zijn dat en hoe uitzonderlijk moeten ze zijn om onbehoorlijk royaal te worden betaald? Persoonlijk denk ik dan aan zoiets als doden laten herrrijzen of over water lopen.

Pater
Pater3 aug. 2020 - 1:25

"De kunstenaars stellen, uit naam van alle mensen in de rij voor de supermarkt, de meest brandende vragen. Waarom verdient de topman van Shell in één dag meer dan de gemiddelde docent in een heel jaar? Waarom verdient een gemiddelde CEO in Nederland meer dan 170 keer het salaris van zijn werknemers?” Prima vragen. Maar als dat volgens Zelovic de functie van kunst is moet ik haar teleurstellen. Die functie is veel breder, en ook veel minder duidelijk. Kunst zet ons aan het denken. Over onszelf, over onze doelen, onze wereld en onze teleurstellingen. Kunst laat ons ook genieten. Misverstand: de gezondheidszorg in NL is NIET goedkoop.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin3 aug. 2020 - 12:52

Dat laatste dacht ik ook meteen. Ook zeker niet voor vakkenvullers bijvoorbeeld, maar ook niet voor vele anderen met hem. Als je die goedkoop noemt dan verdien je zelf denk ik niet zo weinig in normale tijden.

Max6
Max62 aug. 2020 - 20:07

Ik snap serieus de strekking/bedoeling van dit verhaal niet... Zijn de salarissen van IC-verpleegkundigen en leraren niet voldoende? Is de vakkenvuller niet tevreden met zijn salaris? De meeste kids vinden dit een prima bijbaan. Verder zijn er kunstenaars (de echte) die meer geld verdienen dan de gemiddelde CEO. die hoor ik niet klagen over ons economische systeem. Dit klinkt een beetje als een klacht tegen het neoliberalisme van een kunstenaar die onderaan de lijst staat. Zijn er voor een kunstenaar op dit moment betere systemen?

3 Reacties
marcelhermus
marcelhermus2 aug. 2020 - 23:30

ik vind dat reguliere zorgmedewerkers zoals VIG`ers wel een hoger loon zouden mogen hebben. Daarnaast vind ik het minimum jeugdloon echt te laag als je bedenkt dat er genoeg jongeren zijn van 17/18 jaar die zelfstandig wonen. Als je 18 bent moet je rondkomen van 840 euro (fulltime) in de maand. Prima als je thuiswoont of ondersteunende ouders hebt. Dramatisch als je weg bent vanwege een thuissituatie. Moet je wachten tot je ouder word om wel een normaal bestaan op te kunnen bouwen. En dan is het misschien wel te laat.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden3 aug. 2020 - 5:25

Maximus: "Ik snap serieus de strekking/bedoeling van dit verhaal niet…" (...) "Dit klinkt een beetje als een klacht tegen het neoliberalisme van een kunstenaar die onderaan de lijst staat." Voor iemand die het serieus niet snapt heb je het vrij goed begrepen.

Martin007
Martin0073 aug. 2020 - 14:27

Om die laatste vraag te beantwoorden: jazeker wel. Ooit gehoord van het Rijnlands model of sociaal democratie? De mens is een sociale diersoort. Dat betekent: leeft in groepen. Elk individu doet datgene wat hij het beste kan. Wat zijn werk oplevert, komt ten goede aan de hele groep. Lang geleden gingen de mannen op zoek naar vlees en de vrouwen/kinderen gingen op zoek naar vruchten, noten, zaden, wortels en bessen. Aan het eind van de dag werd alles bereid en verdeeld onder de hele groep.Dat is socialisme. Liberalisme = ikke,ikke, ikke en de rest kan stikke. Dat het systeem van liberalisme niet werkt, zie je aan het woord "kapitalisme" wat er mee samen hangt. Kapitaal vergaren is belangrijker dan wat dat vergaren van kapitaal doet met mens, dier, natuur en milieu. Zo gauw de mensen die door het volk worden verkozen om ons te besturen, alles hebben afgeschaft wat het leven van gewone mensen nog een beetje leuk maakt, hebben we een "nachtwakersstaat". Mocht je jong genoeg zijn, Maximus, dan ga je dat nog meemaken. Veel succes.