Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een rechtse cabaretier voor de oudejaarsconference 2012?

  •  
03-01-2012
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
717 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Humor komt van links, niet van rechts, maar als het dan toch moet is Geert Wilders een goede optie
Waar zijn de rechtse cabaretiers, verzuchtte journalist Joost Niemöller op Radio 1. Niemöller die als professioneel voornemen voor 2012 uitsprak om meer feitelijk te zijn in plaats van lekker in de bek liggende maar niet kloppende statements te maken, verlangde na een overdosis van ‘linkse’ cabaretiers als Youp van ‘t Hek, Dolf Jansen, Claudia de Breij, Freek de Jonge tijdens de feestdagen, naar een ander geluid. De journalist dacht dat een rechtse cabaretier wél een leuke grap over Wilders zou kunnen maken. Mogelijk weer een feitelijke onjuistheid. Maar daarover later meer.
Het is natuurlijk niet voor niets dat de humor van links komt en niet van rechts. Humor heeft vooral te maken met creativiteit, (zelf)relativering, empathie en… engagement, hetzij met de mens of de wereld. Eigenschappen die ‘de’ rechtse mens veelal ontbeert. Het engagement van de rechtse mens beperkt zich immers vooral tot zichzelf, het behoud van eigen goed en geld in het bijzonder. Dat is zijn ideaal. De inhoud van zijn portemonnee, niet de humor is bepalend voor zijn gelukstemperatuur. Verder is zijn blik op het verleden van zijn land gericht, de tijd waarin alles beter en blank was. Ook op dat gebied is zijn stof wat eendimensionaal.

De hang naar repressie is een andere belangrijke sta-in-de-weg voor een rechtse mens met cabaretambities. Waar repressie de grondhouding is, bestaat immers weinig ruimte voor creativiteit. Maar repressie houdt de boel overzichtelijk en de rechtse mens houdt in zijn diepste wezen niet van chaos want dit kan tot verandering leiden. Chaos biedt echter net zo goed een opening tot verbeeldings- en scheppingskracht, ja, zelfs tot humor.

Humor heeft daarenboven vaak met gerelativeerde pijn te maken. Toon Hermans en Najib Amhali bijvoorbeeld, die hun Sinterklaasleed omzetten in een grappige anekdote. Richard Pryor en Dave Chapelle als zwarte komieken over wit Amerika. Het publieke emotionele leven van de rechtse mens daarentegen wordt meestentijds door hooggestemde idealen noch emotionele pijn gedreven, maar door, ja, daar is ie weer, de dikte van de portemonnee. Die pijn in zijn portemonnee wil hij niet creatief in het theater relativeren, maar creatief via belastingtrucs of de politiek in klinkende munt terugkrijgen Maar laten we eerlijk zijn: pijn in de portemonnee? Misschien toch een te smalle basis voor een conference. 
Toch moet ik het hier ook voor de rechtse mens opnemen. Dat hij/zij over weinig humor beschikt, ligt mogelijk ook buiten zijn/haar schuld. Sommige zaken blijken immers in het brein geregeld. Zo worden bij humor de hersenfuncties in de ‘mediaal prefrontale cortex’ (belangrijk voor de waardering van humor) en de ‘temporale kwab’(belangrijk voor taalgrappen) geactiveerd. Het zou heel goed kunnen dat die twee hersenfuncties bij rechtse mensen onderontwikkeld zijn. Jarenlang conservatief, angstig, met heimwee naar vroeger en zonder sociale idealen leven kan evolutionair zijn tol geëist hebben. Het zijn boekhouders geworden, geen verhalenvertellers.

Het is al met al geen toeval dat de maatschappijkritiek in de vorm van cabaret met name bij de ‘linkse’ VARA, van oudsher een arbeidersomroep, plaatsvond en niet bij een ondernemersomroep als de TROS. De eerste oudejaarsconference werd in 1954 op de VARA-radio gehouden. Door Wim Kan, sindsdien de godfather van de oudejaarsconference. En de VARA is tot op de dag van vandaag leidend wanneer het gaat om het introduceren van geëngageerde ‘linkse’ cabaretiers. Linkse mensen staan gewoon anders in de wereld; met een open blikveld die inderdaad soms zo open is dat de zwarte realiteit verdwijnt in een roze wolk van wijds idealisme. 
Om nu terug te komen op de veronderstelling van Niemöller dat rechtse mensen wél een leuke grap over Wilders zou kunnen maken: ik denk dat dit illusoir zal blijken. Want, zoals boven betoogd, het ontbreekt aan engagement met anderen, aan zelfkritiek en tot slot hebben rechtse mensen waarschijnlijk dus met falende hersenfuncties te maken; iets waar zij eigenlijk weinig aan kunnen doen.
Toch gloort er hoop aan de rechtse horizon. Ik denk namelijk dat áls iemand van rechtse signatuur zo’n oudejaarsconference zou kunnen houden, dan is dat wel Geert Wilders. De PVV-voorman maakt ijzersterke taalgrappen – of zijn het meer sneren – en er valt goed met hem te lachen. Wilders zal uiteraard geen grappen over zichzelf maken, alleen over Cohen, de PvdA, Tofik Dibi, D66-rechters en de linkse media die hem demoniseren. Het enige probleem: kan hij avondvullend zijn? Regelmatig 140 tekens twitteren ja, maar kan hij ook een samenhangend en leuk verhaal vertellen, anderhalf uur lang? Zijn sprookjes vallen over het algemeen toch meer in het genre van horror, shock and awe. En of dat nu zo leuk is om 2013 mee in te gaan? Misschien met Rutte als sidekick?  

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (118)

Waterbeer
Waterbeer3 jan. 2012 - 10:48

Probleem is dat Wilders zijn eigen taalgrapjes niet schrijft maar hij daar een team voor heeft. In de VS is dat bij sitcoms heel gebruikelijk maar op de planken zal een Wilders snel door de mand vallen door gebrek aan improvisatievermogen en spontaniteit. Daarbij is een chagerijn als Wilders prima geschikt als aangever maar solo worden mensen daar niet vrolijk van. Nee de echte rechtse komediant is helaas al gestorven: Hans Janmaat :-)

geejeehaa
geejeehaa3 jan. 2012 - 10:48

"Het is natuurlijk niet voor niets dat de humor van links komt en niet van rechts. Humor heeft vooral te maken met creativiteit, (zelf)relativering, empathie en… engagement, hetzij met de mens of de wereld. Eigenschappen die ‘de’ rechtse mens veelal ontbeert. Het engagement van de rechtse mens beperkt zich immers vooral tot zichzelf, het behoud van eigen goed en geld in het bijzonder. Dat is zijn ideaal. De inhoud van zijn portemonnee, niet de humor is bepalend voor zijn gelukstemperatuur. Verder is zijn blik op het verleden van zijn land gericht, de tijd waarin alles beter en blank was. Ook op dat gebied is zijn stof wat eendimensionaal." Hahaha ik mag hopen dat dit humoristisch bedoeld was? Ik kon een glimlachje iig niet onderdrukken.

RobvanKan
RobvanKan3 jan. 2012 - 10:48

Er is altijd nog Hans Teeuwen, posterboy van de rechtse humor en vriend van de Grote Dode Cineast. Niet dat ik die om te lachen vind, maar smaken verschillen.

MartinQuandt
MartinQuandt3 jan. 2012 - 10:48

Dat hangt sterk af van uw definitie van 'links'. Er zijn heel veel geslaagde komieken, om die nu allemaal uitgesproken links te noemen. Hans Teeuwen, Mike en Thomas, Hans Liberg, Koefnoen, Herman Finkers, Bert Visscher, Marc Marie Huybrechts, Guido Weijers en Najib Amhali. die kun je met geen goed fatsoen uitgesproken links of rechts noemen. Freek de Jonghe, Lebbis en Jansen en Youp van 't Hek, die weer wel. Alhoewel het links engagement van Youp doorgaans niet verder gaat dan grapjes over Wilders' haar.

Kreller
Kreller3 jan. 2012 - 10:48

Al geruime tijd niet zo'n onzinnig stuk gelezen. Het relateren van mate van humor aan (ook al hopeloos verouderde) concepten als ''links'' en rechts'' is onzinnig an sich. Humor is, zoals elke kunstvorm, op zijn 'best' wanneer men er geen boodschap of ideologie aanhangt. Wanneer men geen verantwoording hoeft af te leggen en ofafhankelijk zijn of haar pijlen alle kanten op kan richten. Zoals een eerdergenoemde cartoon Southpark dat bijvoorbeeld doet.

vanessa2
vanessa23 jan. 2012 - 10:48

'''Zo worden bij humor de hersenfuncties in de ‘mediaal prefrontale cortex’ (belangrijk voor de waardering van humor) en de ‘temporale kwab’(belangrijk voor taalgrappen) geactiveerd.''' Is hier Johan Cruijff in het spel??

ralfbenthem
ralfbenthem3 jan. 2012 - 10:48

Een eenvoudiger verklaring is overigens dat mensen met een rechtse politieke voorkeur geen behoefte hebben om op een podium te gaan moeten vertellen hoe men moet denken, zoals de linkse cabaretiers dit vaak doen. Linkse mensen zijn toch vaak meer de helderdenkenden onder de verdwaalde schapen, vinden ze zelf. Ik ook hoor. Ik ben met afstand de meest helder denkende mens die ik ken.

Andy40
Andy403 jan. 2012 - 10:48

De "linkse" cabaretiers die hier vermeld worden zijn niet bepaald klein-verdieners. En dat is een understatement. Dus die opmerking over dikte portemonnee snap ik niet helemaal. Of zijn grachtenpanden en hypotheek vrije tweede huizen in Ierland van chocolade geld betaald?

PietMonster
PietMonster3 jan. 2012 - 10:48

Volgens mij moet dit stuk linkse humor voorstellen. Waarmee de humorloosheid en de azijnzeikerij ter linkerzijde maar weer eens bewezen zijn.

remcodb
remcodb3 jan. 2012 - 10:48

Toch mooi dat in 2012 een nieuwe prof. Stapel is opgestaan. Zelfs hij zou het niet hebben aangedurfd om dit zeldzaam rammelende kant-nog-wal-rakend stuk de wereld in te slingeren.

Deniro
Deniro3 jan. 2012 - 10:48

Humor en 2 hersenfuncties . Mercita Coronel is qua kennis echt de Johan Cruijff onder de Freelance Journalisten.

Bachstra
Bachstra3 jan. 2012 - 10:48

Niet zo'n hele sterke satire en zeker geen humor. Het is toch wel lollig bedoeld hoop ik?

ANRandy
ANRandy3 jan. 2012 - 10:48

Een goede koning heeft een nar in zijn hofhouding die hem zo nu en dan een (lach)spiegel voorhoudt en hem aldus tot de nodige (zelf)relativering aan weet te zetten. Maar hij is en blijft de koning;)

Horrorwinter
Horrorwinter3 jan. 2012 - 10:48

He, jammer... Vond het zelf best geslaagd. Strenge censuur hoor :(!

Horrorwinter
Horrorwinter3 jan. 2012 - 10:48

En DAT is dan wel weer humor!

sociaaltje
sociaaltje3 jan. 2012 - 10:48

En wie zou dat dan moeten zijn?

RoBru
RoBru3 jan. 2012 - 10:48

Iets meer tekst, zelfs meer dan de laatste cartoon van Adriaan, maar desalniettemin wel leuker dan Adriaan!

Reprehensionem
Reprehensionem3 jan. 2012 - 10:48

Wilders kan wel goed beatboxen. http://www.youtube.com/watch?v=ZaqHbqm1omU

Cinema2
Cinema23 jan. 2012 - 10:48

Mercita Coronel een freelance journalist? Welnee, mevrouw is gewoon een cabaretière! Persoonlijk vind ik haar niet zo sterk, maar goed smaken verschillen!

lebansje
lebansje3 jan. 2012 - 10:48

Rechtse humor is als een opzij-lezeres met relativeringsvermogen. Niet bestaand dus.

ZwartePiet
ZwartePiet3 jan. 2012 - 10:48

Ach we zijn allemaal hypocriet. Ik lees ook GS en lach me soms een breuk om de reacties daar. Vooral bij pownews zitten lolbroeken. Het heeft vooral te maken hoe je op een bepaald moment naar iets kijkt. Maarja ik ben dan ook een rechtse hippy ;)

ElChe
ElChe3 jan. 2012 - 10:48

Leuke grap van Fidel: De cia heeft 700 maal geprobeerd mij te doden, nu gaat twitter daar mee door. Humor op je 85ste.

christiaane
christiaane3 jan. 2012 - 10:48

Er was een goede rechtse cabaretier, maar die heeft inmiddels een andere baan ... http://nos.nl/video/158763-binnen-de-kortste-keren-is-het-zand-op.html

Fatbirdsdontfly
Fatbirdsdontfly3 jan. 2012 - 10:48

Wat een pijnlijk dom artikel van Mercita Coronel. Nergens grappig ook, wat wel weer ironisch is gezien het onderwerp. Redenatie steunt vooral op eigen suggesties tot waarheden verklaard. Enkele aannames uit de cognitieve neuropsychologie zo uit zijn context trekken om er vervolgens een untermensch conclusie aan te verbinden en dat alles met een rancune die ze zelf verwart met humor. Tussen grote neus en lippen door wordt de rechtmensch (de inmiddels correcte term?) nog even weggezet als racist, conservatief, dom enz. Hoe is dit beter dan bijvoorbeeld Berlusconie’s typering van links? Die dacht ook dat er onder zijn 'komische' uitlatingen een treffende opmerking zat. 'Mogelijk weer een feitelijke onjuistheid.'

Frank Straathoff
Frank Straathoff3 jan. 2012 - 10:48

Hans Teeuwen a.s. Zaterdag op RTL4. Als dat geen humor is?

HenkDaalder2
HenkDaalder23 jan. 2012 - 10:48

Ik hoop dat "rechts zijn" een ziekte is die te genezen is. Of moeten dat heropvoedings kampen zijn? Zou het helpen als we een Nederlandse poldervariant kiezen en ze voorlopig hun eigen ziektekosten laten betalen? Rechtse mensen kunnen dan alle rechtse hobbies betalen, en ook de schade die ze daarbij aanrichten

Artois
Artois3 jan. 2012 - 10:48

Is het artikel van Coronel het resultaat van een onderzoek van een Tilburgse professor? Leuke grap, maar ik ben dan ook links.

Andy40
Andy403 jan. 2012 - 10:48

Het is altijd zo mooi om op dit soort artikelen te reageren met een simpele link. Slechts de feiten laten spreken en ai... http://www.medianed.com/2009/05/13/mysterieuze-vara-presentator-verdient-4-ton/

boswachter2
boswachter23 jan. 2012 - 10:48

Hieronder vindt u de bewegingen van Joop lezers op internet. Valt wel op dat dat de rechtse media hoog staat (3,4 en 5) voor dat ze Joop bezoeken. Bron: Alexa.com t.co=Twitter Upstream Sites Which sites did users visit immediately preceding joop.nl? % of Unique Visits Upstream Site 15.83% t.co 12.08% google.nl 11.67% powned.tv 9.17% telegraaf.nl 8.75% geenstijl.nl 7.50% google.com 5.42% volkskrant.nl 5.00% ad.nl 5.00% twitter.com 3.75% facebook.com Downstream Sites Where do visitors go after leaving joop.nl? % of Unique Visits Downstream Site 14.01% volkskrant.nl 13.53% google.nl 12.08% t.co 11.11% google.com 9.66% geenstijl.nl 8.21% nu.nl 6.28% elsevier.com 4.83% facebook.com 4.83% nrc.nl 3.86% youtube.com

Mickey77
Mickey773 jan. 2012 - 10:48

Ik vind het journalistiek gezien nou niet echt een geweldig stuk. Wetenschappelijk rammelt het verhaal ook aan alle kanten. Google of Wikipedia-kennis heet zoiets volgens mij. Daarnaast vind ik het beledigend en generaliserend. Wellicht was dit de opzet en daar is mevrouw de freelancer dan in geslaagd. Wat eerdere reacties al aangaven: hoe kun je een politieke voorkeur (de ouderwetse zuilen) nou koppelen aan humor? Ter vergelijking: eerder werd al geprobeerd sexe te koppelen aan humor of vleesconsumptie met a-sociaal zijn. Lijkt me allemaal onzin. Dat sommigen van u het hartgrondig met het stuk eens zijn zegt meer over u dan over het stuk, maar dat is mijn mening. Ik vind dat net zo kortzichtig als de gemiddelde PVV-stemmer is, maar dat zult u dan niet met mij eens zijn (maar dat hoeft ook niet). Toch vind ik het idee eng dat iemand denkt dat iemand die 'rechts' denkt ziek is en genezen zou moeten worden. Over soortgelijke uitspraken heb ik eerder iets gelezen in geschiedenisboeken.......

BakkerGerard
BakkerGerard3 jan. 2012 - 10:48

Alsof Youp van 't Hek links is....

beckett
beckett3 jan. 2012 - 10:48

Geredigeerd, betekend dat censuur ? Onzinnige stelling, vergelijk debat Fortuyn/ Melkert, trouwens liever een avondje met Wiegel en dan met Marcel van Dam. En wat te denken van Hans Teeuwen en de Meiden van Halal ? Veel Britse comedy, laat juist zien dat Rechts enorm om zichzelf kan lachen, ooit een comedy gezien over een Linkse intelectueel ? Wellicht nemen die zichzelf toch te serieus, of het grote geld moet lonken, kijk naar Spijkerman, Heerschop, Heertje, etc. En die veilige grapjes over het klootsjesvolk van Joep, Dolf en de anderen, dat is zo'n ingetrapte deur. Politiek correct,wentelen in zelfgenoegzaamheid, It's A bloody shame. Hans Teeuwen zat naast een in Boerka gekleede Nekschot, als diens echtgenoot, dat is pas Humor, al was de aanleiding tragisch. Geen caberatier er verder meer over gehoord! p.s helaas heeft Nekschot besloten om te stoppen met zijn prachtige cartoons

kritischanalytisch
kritischanalytisch3 jan. 2012 - 10:48

"Het zou heel goed kunnen dat die twee hersenfuncties bij rechtse mensen onderontwikkeld zijn. Jarenlang conservatief, angstig, met heimwee naar vroeger en zonder sociale idealen leven kan evolutionair zijn tol geëist hebben. Het zijn boekhouders geworden, geen verhalenvertellers." een evolutie vindt niet plaats binnen één leven........

yoggi
yoggi3 jan. 2012 - 10:48

Is Mercita Coronel 'Stapel'verliefd'??

johwih
johwih3 jan. 2012 - 10:48

Wie vindt dit leuk? http://www.elsevier.nl/web/Nieuws/Politiek/326891/PVVer-Van-Bemmel-boos-over-nepbericht-naaktloperij.htm Ik vrees dat dit wel leuk bedóéld is, dat de makers zichzelf zitten te bescheuren. Ik zie 'links' dergelijke ad hominems veel normaler achten dan rechts. 'Typetjes' zijn daar een uitbouw van en daar is links goed in. Ik vind het te gemakkelijke humor.

ErnsTT2
ErnsTT23 jan. 2012 - 10:48

er zijn toch meer dan genoeg Propaganda caberetiers op de rechter flank, Chabot zit om de nadere aflevering reclame te maken voor zijn PVVD bij de door WC-Eend gesponsorde P&W (P&G?)

JanJansen9
JanJansen93 jan. 2012 - 10:48

Rechts heeft wel degelijk humor. Kijk alleen maar naar de samenstelling van het rechtse kabinet (ofwel nachtkastje). Een brommende Op stelten, een accentloos twents haspelende Kamp, bolle Jager uut de kast, hofnar Rutte, gluiperd Verhage, doorrookte Schippers, betonnen Schltz, linke breek-de-natuur-af Bleker, losse hanjes Veldhuizen, enz. Om je krom te lachen.

CeesRotteveel
CeesRotteveel3 jan. 2012 - 10:48

Ach jongen, toch! Je weet dat mamma ook altijd een hoofddoekje in de kerk droeg. En mamma weet hoe moeilijk je het had toen je ouder werd en niet meer bij de meisjes mocht zitten. Schatje, je moet dit toch een keer los laten. Je bent nou een grote jongen en we houden van je. Veel liefs, kusje, mamma.

juliusvold
juliusvold3 jan. 2012 - 10:48

Dit is toch echt een onvolledige en onjuiste analyse. Zo is de algemene teneur in de VS dat ´rechts´ veel meer humor heeft en beter kan relativeren dan ´links´.

3 Reacties
eeweew
eeweew3 jan. 2012 - 10:48

Die streng christelijke conservatives hebben toch geen humor?

Waterbeer
Waterbeer3 jan. 2012 - 10:48

En amerikaanse humor is van het niveau man glijdt uit over bananeschil danwel :praten over neuken is grappig . Op het aantal inwoners armoe troef qua humor . En ja dan hebben ze wel grappige zaken als Southpark maar die kun je niet rechts noemen .

Joeri2
Joeri23 jan. 2012 - 10:48

Amerikaanse ( stand-up) humor is vooral politiekloos. Daarmee trek je een groter publiek en vangt dus meer geld. Cabaret ( sociaal / politieke ) kennen ze daar bijna niet. Hoewel de today show wel dicht in de buurt komt. Die is even 'hard' tegen rechts als tegen links.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 10:48

Wilders is het hele jaar door de giller van de week. Daar wilden we nou juist graag met oud-en nieuw even van af.

1 Reactie
PietMonster
PietMonster3 jan. 2012 - 10:48

ik krijg vaak de indruk dat jij er de humor helemaal niet zo van inziet.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 10:48

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer3 jan. 2012 - 10:48

Dat is toch een modepresentator?

mariatrepp
mariatrepp3 jan. 2012 - 10:48

Julius noem dan een leuke zelfrelativerende rechts grap!

1 Reactie
RoBru
RoBru3 jan. 2012 - 10:48

Elke linkse leuke relativerende grap gaat toch al over rechts?

omaoeverloos
omaoeverloos3 jan. 2012 - 10:48

Vreemd verhaal, ik denk dat rechtse mensen gemiddeld net zoveel humor hebben als linkse mensen. Anders waren de zalen aardig leeg.

2 Reacties
dino_radja
dino_radja3 jan. 2012 - 10:48

valt wel mee hoor. theater is namelijk een linkse hobby.

Waterbeer
Waterbeer3 jan. 2012 - 10:48

Klopt ook . De hoogtijdagen van de Humor in Nederland liggen achter ons

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 10:48

Freek de Jonge humorvol noemen is hetzelfde als Job Cohen als gedroomd leider omschrijven. Freek is vooral grappig als hij anderen op de hak kan nemen. Wanneer meneer wat tegenwind krijgt, gaat hij bijkans door het lint. Nu ik erover nadenk, alleen Youp van 't Hek -welk een belabberde oudejaarsconference voerde hij ditmaal op- heeft het vermogen om te relativeren, maar Youp is dan ook geen linksmens pur sang.

1 Reactie
Waterbeer
Waterbeer3 jan. 2012 - 10:48

Freek de Jonge was vroeger behoorlijk grappig hoor ; maar toen maakte hij een ruk naar rechts (steunen van oorlog zelfs en weet ik veel wat voor andere rechtse praat ie ineens ging uitslaan) en toen was het gebeurt . Wederom weer een bewijs dat rechts geen humor heeft .

Yggdrasil
Yggdrasil3 jan. 2012 - 10:48

Nou..........er zijn wel rechtse cabaretiers hoor. Zo hebben we ene Guido Weijers die volgens goed rechts gebruik zijn grappen jat van iemand anders om er vervolgens goede sier mee te maken. Veel rechtser kun je het tenslotte niet hebben in dit land. En vergeet ook van Zon op zaterdag niet. http://humortv.vara.nl/pg.609.van-zon-op-zaterdag.html

2 Reacties
ElChe
ElChe3 jan. 2012 - 10:48

En Hans Teeuwen. Ook zo'n rechtse rakker, alleen vind ik hem ook niet om te lachen, sarcastisch: ja, maar leuk: nee.

HenkDeBree
HenkDeBree3 jan. 2012 - 10:48

En Dolf Jansen niet?

Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort3 jan. 2012 - 10:48

Rutte vs Cohen 'Mooi!' I rest my case.

1 Reactie
Michiel Online
Michiel Online3 jan. 2012 - 10:48

"Rutte vs Cohen" Cohen>Rutte. Rutte verloren! Wat jammer nou, een goeie cabaretier kan ook om zichzelf lachen.

msj_meijerink
msj_meijerink3 jan. 2012 - 10:48

Cabaretiers signaleren misstanden in de maatschappij, die zijn haast altijd van sociale aard. Dat is nu juist de blinde vlek van de Rechtsmensch, die 'zien' dat niet als een probleem. Ze komen graag wel op de voorstellingen van ale cabaretiers af, want ze moeten wel weten wat over hen wordt geroepen. (Plus ee nstukje masochisme.)

1 Reactie
Janssen3
Janssen33 jan. 2012 - 10:48

Het verschil tussen rechts en links is natuurlijk dat de een andere misstanden ziet als de ander...

Gelijkhebber
Gelijkhebber3 jan. 2012 - 10:48

Het verhaal van Coronel roept veel vragen op. Hier zijn er drie: 1) Waar zouden de grappen van een niet-linkse cabaretier over moeten gaan? 2) Hoelang zou het duren voordat een rechtse grappenmaker in de hoek van Paulus de Ruiter wordt gezet? 3) Hoelang kan een grappenmaker die links aanpakt veilig over straat?

1 Reactie
BenJoosten
BenJoosten3 jan. 2012 - 10:48

"Hoelang kan een grappenmaker die links aanpakt veilig over straat?" Absurde vraag. Ik zou zeggen: net zo lang als een Chinees is.

dacken
dacken3 jan. 2012 - 10:48

Ik vind dit verhaal echt grote onzin. Hebben we het hier over politieke grappen of algemene grappen? Het is per definitie zo dat de linkse samenleving een relleriger volkje is dan de rechter kant. Dat uit zich dan ook in cabaret voorstellingen omdat dit een grotere groep aanspreekt. Youp woont tenslotte, nu hij wat centen heeft, ook in 't Gooi.... en om de linkse massa tevreden te houden gooit hij er nu en dan een leuk grapje uit over Wilders. Dat was vroeger heel anders! En zo zijn de meesten van ons. Geld doet veranderen. Als je het hebt is er niets aan de hand. Als je het niet hebt ga je klagen.

2 Reacties
BenJoosten
BenJoosten3 jan. 2012 - 10:48

U loopt enigszins achter. Youp komt uit het Gooi, maar woont al tamelijk lang in Amsterdam. Of dacht u dat het andersom was? En centen heeft hij ook al langer dan dat Wilders in de politiek zit. Logisch dus dat het vroeger wel anders was, want toen was er nog geen gedoogkabinet. Wel waren er toen andere kabinetten, en daar maakte hij toen grappen over.

maclofty
maclofty3 jan. 2012 - 10:48

== Geld doet veranderen. Als je het hebt is er niets aan de hand. Als je het niet hebt ga je klagen == U leeft ook niet erg mee want volgens mij heeft U college tour niet gezien waar Joep iets uit de doeken deed wat hij met zijn royalty's doet. Probeer het eens na te kijken dan had U uw stukje beter niet kunnen schrijven. Voor mij was Uw stukje "rechtse" humor ;-)

smikkel
smikkel3 jan. 2012 - 10:48

Het Nederlandse, maar zeker ook het buitenlandse standup comedy circuit, zit barstens vol performers die regelmatig een 'rechts geluid' laten horen. Gelukkig denken de meeste comedianten niet in termen als links en rechts én al helemaal niet over zichzelf. Dat is maar goed ook: vakjes-denken is benauwend en vooral erg humor-remmend. Dit artikel slaat daarom de plank mis. Humor is niet toegewezen aan bepaalde groepen mensen. Humor heeft geen grenzen of hoekjes waar het goed gedijt. Humor is van iedereen. Kortom; Ga ook eens naar de standup avond in een kroeg, in plaats van een gesubsidieerd kleinkunst-podium. Misschien hoor dan ook eens een ander geluid.

1 Reactie
boeie
boeie3 jan. 2012 - 10:48

ik beschouw mezelf als redelijk liberaal, maar vond youp en claudia wel grappig, maar Beau niet... ga ik nu vreemd, of klopt er helemaal niets van dit verhaal?

BenJoosten
BenJoosten3 jan. 2012 - 10:48

Gerard Reve was dan weliswaar geen cabaretier, maar wel nogal rechts. Toch kon ik regelmatig erg om hem lachen. De grappigste man van Nederland, als je tenminste afgaat op het aantal fans en uitverkochte zalen, was jarenlang André van Duin. Die was ook geen cabaretier, maar Toon Hermans, die mevrouw Coronel in haar stuk opvoert, was dat wel. Beiden echter waren vooral zeer uitgesproken a-politiek. Dat geldt ook voor Wim Sonneveld die dat zelfs nog eens letterlijk in een conference zei: "Ik ben niet links, ik ben niet rechts." Ik durf de stelling aan dat humor en politiek juist niets met elkaar te maken hebben (wat niet wil zeggen dat er geen humor in de politiek bestaat). De humorist heeft een visie op de wereld die de politicus ten enen male ontbeert: namelijk dat je helemaal niets serieus hoeft te nemen.

1 Reactie
FransAkkermans1947
FransAkkermans19473 jan. 2012 - 10:48

Dan moet dit rechtse, maatschappijkritische humor zijn: ROEPING Zuster Immaculata die al vier en dertig jaar verlamde oude mensen wast, in bed verschoont, en eten voert, zal nooit haar naam vermeld zien. Maar elke ongewassen aap die met een bord: dat hij vóór dit, of tegen dat is, het verkeer verspert, ziet 's avonds reeds zijn smoel op de tee vee. Toch goed dat er een God is.

wvdstraat
wvdstraat3 jan. 2012 - 10:48

Rechts cabaret, een draaiboek: 00"00 doek open 00"01 tekst cabaretier 1) "Zàg, hijje ze d'r nog onder?" 00"03 tekst cabaretier 2) "Nouw, beter dan deze hete batterballu" 00"06 c1) "dan kenne we an de burrel" 00"08 c2) "fruit en het leve de bonus... ... en wàg met het minimumloon" 00"11 c1) "daer drinke we op" 00"13 doek dicht, zaallicht aan, na 13 seconden voorstelling kan het publiek nog koffie drinken á € 5,- en breekt het tewerkgestelde personeel in drie uur het decor af.... Rechtse humor !

1 Reactie
Janssen3
Janssen33 jan. 2012 - 10:48

En dit is dan weer linkse humor?

ripcurl
ripcurl3 jan. 2012 - 10:48

Ik ben het helemaal met het artikel eens. De humor komt van links. Ik lach me namelijk al 2 jaar helemaal kapot om Job Cohen. Geweldige standup commedian!

3 Reacties
wvdstraat
wvdstraat3 jan. 2012 - 10:48

Met uw spelfouten doet u zelf ook aardig mee, overigens !

Yggdrasil
Yggdrasil3 jan. 2012 - 10:48

Zoals ik in mijn eigen bijdrage reeds schreef kenmerkt rechtse humor zich door een grap van iemand te jatten, een kleinigheid te veranderen en dan als totaal iets nieuws als mop te brengen. Zo las u ergens dat iemand zich bescheurde om Wilders, origineel zoals u bent verandert u de naam van Wilders in Job Cohen en zie een rechtse mop is geboren.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 jan. 2012 - 10:48

Ts, en als jij met je vrienden bent, dan bulderen zij zeker de hele avondv van het lachen.

wvdstraat
wvdstraat3 jan. 2012 - 10:48

Een Veurbeeld van Rechtse humor: Het is inmiddels al weer een hele tijd geleden, maar in mijn studententijd werkte ik voor een organisatie die o.a. zalen verhuurde. Eén van de klanten was de ultra-rechtse Rotary, nazaten van Tempeliers en Vrijmetselaars. Zij bestelden steeds zeer uitgebreide brunches voor tijdens hun vergaderingen, waarvan het overgrote deel onaangeroerd bleef staan. Fruit, kostbaar beleg etc. Toen de voorzitter ontdekte dat werkstudenten wel eens een overgebleven broodje pakten, greep men in: Het eten was betaald en wat overbleef moet de container in, was niet voor armoedzaaiers. Toen ik daar een keer zaalwacht was moest ik, namens mijn baas, iemand verzoeken geen (brandende) sigaar mee naar binnen te nemen. Betreffende patjepeëer probeerde 'm in mijn mond te drukken, met de opmerking "zou je wel willen, he, studentje".... Rechtse humor......

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort3 jan. 2012 - 10:48

hehehehehe. Jij bent echt heel boos dat je vroeger met geen enkel cluppie mee mocht doen he; dat je Rotary, Loges en Tempeliers (proest) op 1 hoop gooit. Kwam ook al niet door de ballotage voor de lokale schaakclub zeker? Vast ook een complot tegen jou.....

ANRandy
ANRandy3 jan. 2012 - 10:48

Sprookje Er was eens een linkse regering in Nederland en verging iedereen het lachen. En toen kwam er een rechtse olifant met een lange snuit, en die blies het verhaaltje uit. En leefde iedereen nog lang, en gelukkig kon iedereen toen weer lachen.

2 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil3 jan. 2012 - 10:48

Van harte gefeliciteerd, u heeft namelijk met uw bijdrage de stelling van de schrijfster dat er geen rechtse humor bestaat bewezen.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 jan. 2012 - 10:48

Hm, ik wil niet lullig doen. Maar hiermee win je de Cameretten niet.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 10:48

zucht wat een onzin, het beroep journalist vereist tegenwoordig ook niet veel intelligentie meer, diploma zeker ook kado gekregen?

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 jan. 2012 - 10:48

Maak liever een goede grap.

Jnttr
Jnttr3 jan. 2012 - 10:48

Sterk onderbouwd en duidelijk verhaal, een serieuze site als Joop waardig. Heel wat anders dan die ongefundeerde sites als geenstijl die steeds afgeven op linkschmensen. Eindelijk eens een helder verschil waaruit de meerwaarde van de ' linkse' mens evident blijkt. Altijd wel geweten dat linkse mensen betere mensen zijn dan anderen en dat zij veel meer waarde hebben. Ze zijn niet anders, maar beter! Jammer dat er maar zo weinig zijn! Goed om te weten dat linkse mensen ook v.w.b. humor veel beter zijn dan anderen!

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 jan. 2012 - 10:48

Jan, als je je best doet, kun je ook links worden! Waar een wil is is een weg. Wees dapper. Geef niet op. Dan zul je zien hoe ver je over een jaar gekomen bent.

Rechterhand
Rechterhand3 jan. 2012 - 10:48

Er komen geen rechtse cabaretiers naar de oudejaarsconference, omdat de publieke omroepen vooral links zijn en dus geen rechtse cabaretiers inhuren om een verhaal te vertellen dat even de bezuinigingen met humor zal verdedigen terwijl de PO steen en been klagen over diezelfde bezuinigingen. verder vooral veel arrogantie hier tentoongesteld. Zou deze arrogantie en zelfverhevenheid gelijkend zijn aan het bepalen wie er ons land binnen mag komen?

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 10:48

Een krokodil wil een Socialistische Partij oprichten en vraagt aan de andere dieren in het bos of ze mee willen doen. De beer weigert: 'Ik heb een bontjas, en mijn vrouw en kinderen hebben ook allemaal een bontjas!' Ook de slak weigert: 'Ik heb een eigen huis en mijn vrouw en kinderen hebben ook allemaal een eigen huis! Maar vertel eens krokodil, waarom moet het nou per se een socialistische partij zijn vragen de beer en de slak?' De krokodil antwoordt: 'Simpel. Ik heb een grote bek, mijn vrouw heeft een grote bek en mijn kinderen hebben ook allemaal een grote bek.

2 Reacties
MIJNVLAG
MIJNVLAG3 jan. 2012 - 10:48

Bwaaaaaaahahaha!!! Dit is de beste mop! Vooral het stukje van de beer is super grappig! Ik ben echt super gek op beren!

harryo2
harryo23 jan. 2012 - 10:48

Het komt me voor dat deze al heel oud is. Ongeveer een jaar of vijftig, zestig ...

HanvanderHorst1
HanvanderHorst13 jan. 2012 - 10:48

O mijn god, wat een diepe ernst en een grondeloze woede tref ik aan bij de rechtse reacties op deze opinie. Een cabaratier zit er in ieder geval niet tussen. Dat is duidelijk.

1 Reactie
Ganzenwijn
Ganzenwijn3 jan. 2012 - 10:48

"O mijn god...." Inderdaad, de beste caberetier ever: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XSCuY7jyoTs#!

DitBenIk2
DitBenIk23 jan. 2012 - 10:48

Humor aan een politiek voorkeur verbinden, zo dom heb ik het nog nooit gehoord. Wat een stigmatiserend onzinartikel.

1 Reactie
harryo2
harryo23 jan. 2012 - 10:48

Vertel ons dan maar eens een goede, a-politieke mop.

komtie7
komtie73 jan. 2012 - 10:48

Hoe deze bijdrage ooit de redactie van Joop.nl heeft kunnen passeren zal wel altijd een goed bewaard geheim blijven. Mercita masturbeert er linkslustig op los bij het claimen van humor als voorrecht van de superieur geachte linkshangende medemens. Het is te hopen dat Coronel haar column als satirisch heeft bedoeld. Dan kan het als mislukt worden afgedaan. De bloedserieuze toonzetting laat evenwel de mogelijkheid open dat Coronel meent wat ze zegt. In dat geval heeft zij een groter probleem dan zij wellicht zelf onderkend. Coronel plaatst de zelf bedachte zegeningen van de links denkende mens - creativiteit, zelfrelativering, empathie en engagement – tegenover de veronderstelde benepen gierigheid van rechtsdenkenden. Ze verklaart dit uit verschillen in de mediaal prefontale cortex en de temporale kwab. Dat doet denken aan naar zwavel stinkende spelonken uit een bruin verleden, waarmee Coronel onderliggende denkbeelden etaleert waarvan zij zich wellicht zelf niet eens bewust is. Kan deze mevrouw niet beter geexcommuniceerd worden dan Joop.nl blijvend te vervuilen?

1 Reactie
Joeri2
Joeri23 jan. 2012 - 10:48

" Kan deze mevrouw niet beter geexcommuniceerd worden dan Joop.nl blijvend te vervuilen ? " Inderdaad, dat kan ze beter niet.

Bernie2
Bernie23 jan. 2012 - 10:48

Echte humor, verpakt in cabaret, is natuurlijk een exclusieve en puur linkse traditie die goed verklaarbaar is: namelijk het kritisch, cynisch en sarcastisch afzetten tegen de gevestigde orde. (die meestal rechts is) Een korte, flitsende oneliner ter rechterzijde wil nog wel eens lukken, maar om er een avondvullend humorvol verhaal van te maken zit er bij rechts gewoon niet in. De suicidale en sterk masochistische poging van Beau op kerstavond om zijn medelanders aan het lachen te krijgen is alleszeggend. Ik kan me dan eigenlijk ook geen cabaratier van rechtse signatuur voor de geest halen die grappig was/is. Persoonlijk zie ik de opvallende afwezigheid van rechtse cabaretiers bepaald niet als een gemis. Wilders misschien? Dacht het niet. De kopvoddenrukker tankt 's morgens zijn short-stay-memory vol met grappige combi-woordjes en oneliners bij handlanger Bosma en komt daar zijn dag wel mee door. Maar humor? Nou nee. Als je met je reet bovenop ziekelijk en xenofobisch gedachtegoed zit is daar natuurlijk ook weinig reden voor...

1 Reactie
geejeehaa
geejeehaa3 jan. 2012 - 10:48

"Echte humor, verpakt in cabaret, is natuurlijk een exclusieve en puur linkse traditie die goed verklaarbaar is: namelijk het kritisch, cynisch en sarcastisch afzetten tegen de gevestigde orde. (die meestal rechts is)" Je bedoelt dat je serieus ingaat op dit overduidelijk ironisch bedoeld (maar jammerlijk mislukt) schrijven van Coronel? Haha! Het wordt steeds mooier, die linkse op de borst-klopperij. “Kijk ons eens superieur zijn, zelfs op een volstrekt subjectief begrip als ‘humor’ hebben wij het monopolie”, echt hilarisch. Gek genoeg moet ik toch ook hard lachen om de volstrekt a-politieke grappen en grollen van Herman Finkers, of de typetjes van Najib Amhali waar je onmogelijk een ‘rechts’ of ‘links’ label aan kunt hangen.

omaoeverloos
omaoeverloos3 jan. 2012 - 10:48

Een prettig vooruitzicht dat een ieder, na een kleine medische ingreep, kan worden omgetoverd tot linksmens met humor. Een land met miljoenen potsenmakers die grappend over elkaar heen buitelen. Je kunt in zo'n land werkelijk je lol op.

1 Reactie
Hjalmar Hoort
Hjalmar Hoort3 jan. 2012 - 10:48

Eugenics is helemaal 2012 volgens deze dame. Koop nu 'erbarmelijkheid' en 'humor' bij de C1000: 100% vergoed door vadertje staat, paar knipjes in kwabjes, en je bent een nette PvdA stemmer: doe nu de hele familie, en je krijgt er een Cohen facial transplant clone he-le-maal gratis bij, met 3D 5 o'clock shadow!! En zo wordt weer het al-oude adagium bewaarheid: de facisten van de toekomst zullen zich anti-facist noemen. Geniale column, ze heeft zeker humor. Batterijzuur, maar wel humor :-)

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 10:48

Dolf Jansen, Freek de Jonge. over hun houdbaarheidsdatum heen totaal niet meer grappig. Youp, Links???

1 Reactie
ZwartePiet
ZwartePiet3 jan. 2012 - 10:48

Maar Freek was vroeger wel echt de koning. De enige in de laatste 10 jaar die zoveel lagen in 1 zin kwijt kon was Micha Wertheim. Daar valt moeilijk tegen op te boksen. Probleem met Freek is dat hij te veel zichtbaar is door op tv te verschijnen en zich aanpast. Hij moet zich gewoon afsluiten en dan maar 1 keer knallen per jaar op tv. Een goede cabaretier kan je een spiegel voorhouden zoals een goede kunstenaar dat ook doet.

ErikDoes
ErikDoes3 jan. 2012 - 10:48

Het is toch heel simpel zo bij politiek / geengageerd cabaret dat het van je eigen politieke voorkeur af hangt of je het leuk vindt of niet?

1 Reactie
harryo2
harryo23 jan. 2012 - 10:48

Gevoel voor humor hangt natuurlijk niet af van een politieke voorkeur. Als dat zo was zou ik niet spontaan in de lach kunnen schieten. Ik zou dan eerst moeten bedenken of de grap wel politiek correct was en in de tijd die nodig was om deze overweging te maken zou ik de pointe hebben gemist. Nee dus ... gevoel voor humor is niet afhankelijk van politieke voorkeur!

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 10:48

Zelfingenomenheid is zeker een linkse eigenschap, op humor heb ik ze nog niet kunnen betrappen...

1 Reactie
Heileeuw
Heileeuw3 jan. 2012 - 10:48

Bedoel je nou dat rechts het beter weet?

ANRandy
ANRandy3 jan. 2012 - 10:48

De oorzaak ligt niet in een tekort aan rechtse humor, maar in een tekort aan een behoefte aan een bevrijdende lach bij rechts. Links daarentegen voelt zich standaard onderdrukt, in de maling genomen, tekort gedaan, etc. dus daar is de behoefte aan die bevrijdende lach onstelpbaar. De zaken waar liberalen zich desondanks van willen bevrijden, zoals professionele bijstandstrekkers, te fanatieke religieuzen, zijn altijd inferieur, en worden daarom door liberalen slechts als hinderlijk ervaren. Ze lachen er daarom ook graag om maar het staat in geen verhouding tot het permanente slachtoffergevoel ter linkerzijde. De humorbehoefte is minder omdat er voor liberalen, eigen aan hun natuur, altijd wel echte middelen zijn om iets aan die hinderlijke zaken te doen. Populistisch rechts echter lijkt in het permanente slachtoffergedrag meer op het zure links. Daarom is er eenzelfde behoefte aan de bevrijdende lach. Daarom maakt Wilders daar ook graag gebruik van en zijn er wel degelijk vele media die in die humorbehoefte voorzien. Vooralsnog vooral op het internet, maar de Hilversumse zuilen, tot nog toe vooral linkse humor dragend, schuiven op, zo ze anders niet omtuimelen, ten gunste van nieuwkomers die wel degelijk voorzien in rechtse humor. Populistische rechtse humor maar gelukkig ook liberale.

1 Reactie
harryo2
harryo23 jan. 2012 - 10:48

Een 'humorbehoefte', mevrouw Rand, lijkt me heel ernstig en ik leef dan ook met u mee. Van harte beterschap ...

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 10:48

Rechts heeft wel degelijk humor hoor ;) http://www.youtube.com/watch?v=nvhNHZdTf40

2 Reacties
ErikDoes
ErikDoes3 jan. 2012 - 10:48

Rechts?

SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra3 jan. 2012 - 10:48

== Rechts heeft wel degelijk humor hoor ;) == is de VARA nu ineens "rechts"?

proftb
proftb3 jan. 2012 - 10:48

Er is genoeg rechtse humor. De linkse kerk, zoals elke religie, springt dan alleen in de kramp en kan daar per definitie niet om lachen omdat ze wars zijn van elke zelf-kritiek en humor over 'hun' onderwerp. Daarom 'vindt' links hier dat rechts geen humor heeft. Maar het is er genoeg. Denk aan Hans Teeuwen, Micha Wertheim en Theo Maassen. Overzees heb je bijvoorbeeld George Carlin, Jerremy Clarkson, Jim Jeffries en Southpark e.d. bevatten ook genoeg rechtse grappen. Ongetwijfeld geen van alle gewaardeerd door de linkse kliek hier. Kijk zelfs in de kamer. Rechts heeft volop humor. Rutte kun je regelmatig 'betrappen' op humor. Dijkgraaf van de SGP ook wel. En van Wilders hangt vaak al helemaal bewust de clown uit in zijn toespraken - afgezien van zijn verdere boodschap. Als je dat vergelijkt met de zurigheid van een Thieme of Cohen. Alleen Roemer heeft dat aan de linkerkant duidelijk ook. Humor bestaat vooral niet bij de extremen, daartussen maakt het volgens mij weinig uit wat je politieke voorkeur is. Andersom bestaat het overigens natuurlijk ook, dat rechtse mensen linkse humor niet waarderen omdat het links is. Maar gek genoeg minder snel lijkt het.

5 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra3 jan. 2012 - 10:48

== De linkse kerk, zoals elke religie, springt dan alleen in de kramp en == Maar weledelzeergeleerde heer professor doctor meester ingenieur weledelgestrenge PhD, MSc, MA, BSc, groene band met gele slip, etc, etc, wat zien we nu toch? Dit artikel gaat over humor, dan gaat u toch niet sip in een hoekje zitten mopperen? Trek uw lippen eens voor uw ogen en lach! Roep stiekem "poep" tegen uzelve, en hoor de bulderende schaterlach het rechtsdraaiend zuur verdrijven, grinnik totdat u spieren voelt waar u er geen vermoedde, doe een mal loopje en giechel tot u van pure jolijt omwaait! Zit uw eigen staart achterna, schuddebuik van de lach, bescheur uzelve, geniet! Dan maar kraaienpootjes rond de ogen! Nu kan het nog, straks bent u het leven moe en dan is het te laat. Zeg niet dat ik u niet gewaarschuwd heb.

Yggdrasil
Yggdrasil3 jan. 2012 - 10:48

Nou beschouw ik mezelf als uitermate links, zo links zelfs dat de SP me nog niet links genoeg is maar ik ben wel een groot fan van Theo Maassen. http://www.youtube.com/watch?v=ihluZj5LWak Hoezo Theo Maassen rechts ?

EricWakker
EricWakker3 jan. 2012 - 10:48

Rechtse humor van het soort Nekschot? Hahaha, met z'n allen depressief het volgend jaar in! Wat mij betreft krijgen we een avondvullend programma Radio Bergeijk. George van Houts en Pieter Bouwman schetsten al vanaf 2001 vanuit een lullig Brabants dorpje wat heel Nederland te wachten stond. Radio Bergeijk zit dan ook vol inspiratie voor rechtse geesten, inclusief het afzeiken van alles wat links en sociaal is. De dubbele bodem maakt het leuk voor VPRO luisteraars. Geniaal radio programma! De betere cabaretiers (Teeuwen, Maassen) zijn links noch rechts, en staan eigenlijk maar voor een ding: vrijheid van meningsuiting (nogal wiedes), en de noodzaak daarvan laten ze op creatieve manier zien. Daarbij gaan ze op de tenen staan van alle soorten extremisten, superrijken en zwakkeren in de samenleving. Dat bindt de grijze middenklasse. Met wat geluk zien degenen die worden aangepakt er de lol van in. Josti band!! De enige Nederlandse cabaretier die zijn humor niet over de rug van derden laat gaan (met uitzondering van zijn broer) is Herman Finkers. Daarmee zijn Finkers' grapjes vaak wel wat flauwe grollen, maar met die twinkeloogjes is hij eigenlijk de beste on-stage grappenmaker van Nederland. Maar enfin, rechts is zo aan het bezuinigen op de publieke omroep dat we over een paar jaar met z'n allen herhalingen van "Married with Children" op Oudejaars zitten te kijken.

Stribog
Stribog3 jan. 2012 - 10:48

Zo waar!!!

OnlyScienceKnows
OnlyScienceKnows3 jan. 2012 - 10:48

Speciaal voor u Prof ter Braak. Ik zou zeggen hou u vast, zet u schrap, want dit wordt me toch een partijtje lachen! De ene grap is nog briljanter en spitsvondiger dan de andere. http://www.youtube.com/watch?v=rozGRFnsOcw&feature=youtube_gdata_player Gezien? Uitgelachen? Joep, Najib, Theo (helaas voor u, hij is toch echt links) en alle andere linkse kerk vaders kunnen nu echt hun boeltje pakken. U heeft volledig gelijk, daar kan je niet om lachen. Nee, Wilders is echt de nieuwe briljante clown van Nederland. Nog eentje dan, ook speciaal voor u: 'het is groen en je plakt t tegen het raam, wie is het? Kermit de sticker!!!' Hahahahahahahahahahahah Lachen hè, Prof ter Braak.

[verwijderd]
[verwijderd]3 jan. 2012 - 10:48

Het omgekeerde is in elk geval wél waar : Om links te stemmen moet je een groot gevoel voor humor hebben. Niet van mijzelf, maar wel zelf gejat.

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra3 jan. 2012 - 10:48

== Niet van mijzelf, maar wel zelf gejat. == What else is new?

ErnsTT2
ErnsTT23 jan. 2012 - 10:48

Ja dat is eigenlijk de enige werkelijke competentie van Rechts ;-) (even doordenken voor de grimlach...)