Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een proefboring is geen proefabonnement

  •  
18-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Het plan om schaliegas te winnen roept overal weerstand op. Toch is het goed mogelijk dat minister Kamp van Economische Zaken ons straks voor een voldongen feit stelt
Henk Kamp is een zeer ervaren minister die dossiers meestal moeiteloos door de Kamer manoeuvreert. Maar nu ligt zelfs hij onder vuur. De VVD-fractievoorzitter in Haaren tweet dat Kamp een sukkel is. Wethouder Van den Dungen van Haaren voelt zich totaal geschoffeerd door Kamp, zo blijkt uit zijn weblog. En ook de VVD gedeputeerde voor Flevoland gaat lijnrecht tegen de minister in.
Terwijl het protest en het geruzie als voorbarig wordt afgedaan, hanteert Kamp echter een salamitactiek. Het doel is om te starten met “proef”-boringen, waarna de weg terug vrijwel is afgesloten.
Het kabinet framet het schaliegasdebat langs twee even verleidelijke als onjuiste lijnen. Kamp zegt steeds geruststellend dat er besloten is alleen schaliegas te winnen als het schoon en veilig kan. Alsof het kabinet eerder overwoog dat energiewinning ook wel vies en onveilig kon, maar daar nu van afziet. Vervolgens spreekt Kamp consequent over proefboringen die nodig zijn om te kijken hoeveel gas er eigenlijk in de bodem zit.
Dat klinkt op het eerste gezicht best redelijk. Alles wat we gaan doen is schoon en veilig en het is maar op de proef. Nu kun je een proefabonnement op een krant makkelijk opzeggen, maar van een “proef”-boring kom je niet zo maar af. 
En een proefboring is geen goedkope grap. Een hectare natuur verdwijnt onder asfalt, er rijden zo’n 700 vrachtauto’s en tankauto’s vol boormateriaal, chemicaliën en zand het terrein op en met chemisch vervuild afvalwater weer af. Drie proefboringen kosten het bedrijf 18 tot 36 miljoen euro. Een bedrijf gaat alleen zoveel geld investeren als ze een goede kans hebben er later flink aan te verdienen; dus als ze schaliegas vinden willen ze dat kunnen winnen. En zo is het ook geregeld. De Mijnbouwwet kent geen proefboringen. De wet kent opsporingsboringen en winningsboringen.
Onze regering doet echter net alsof we, nadat schaliegasbedrijf Cuadrilla miljoenen heeft uitgegeven en schaliegas heeft opgespoord, nog rustig een standpunt kunnen innemen of we schaliegaswinning in Nederland willen of niet. Of er dan nog volop ruimte is voor inspraak, overleg en ministeriële bezoekjes aan Haaren, Noordoostpolder en Boxtel.
Er is in Nederland na een geslaagde opsporing nog nooit een winningsvergunning geweigerd door het Rijk. Dat kan ook bijna niet omdat die beide boringen aan vrijwel gelijke criteria getoetst worden. Zodra de opsporingsboringen succesvol zijn, kan het Rijk de tientallen boorputten in Brabant en in Flevoland niet meer tegen houden.
Alle protest tegen schaliegas wordt door Kamp afgedaan als alleen maar aan jezelf en je eigen achtertuin denken. Lokale bestuurders probeert hij te overtuigen door te beweren dat boren naar schaliegas in het landsbelang is. Dat landsbelang is dan zuiver financieel.
Zijn extra inkomsten in de staatskas voldoende argument om risico’s te lopen op aardbevingen, luchtvervuiling, overlast en vervuild drinkwater? Of om de omslag naar schone energie uit te stellen en het klimaat verder te belasten?
Deze vragen moeten eerst in een breed maatschappelijk debat aan de orde komen. Dat kan alleen als de huidige stop op schaliegaswinning verlengd wordt. 
Een bedrijf dat straks wel schaliegas heeft opgespoord, maar niet  de benodigde vergunningen krijgt, zal zich bij het Rijk melden voor een schadevergoeding. De gemeente kan dan kiezen tussen de schadevergoeding of alsnog de vergunning verlenen. Knappe bestuurder die Kamp dan nog een sukkel durft te noemen. Het is een meesterlijke Machiavellistische strategie.

Meer over:

opinie, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

JoopSchouten
JoopSchouten18 sep. 2013 - 14:14

Deze achterbakse tactiek voert de VVD al meer dan 35 jaar.

eeweew
eeweew18 sep. 2013 - 14:14

Kamp is pas serieus te nemen als hij de risicos voor het drinkwater onderzoekt en daar een fianiceel plaatje aan weet te hangen. Hoeveel is schoon drinkwater ons waard, en wie gaat mensen die dat niet meer hebben eraan helpen? Worden die kosten dan ook meetenomen in dat zogenaamde economische belang? Of is dat een ander "potje"?

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2013 - 14:14

Gemeentes protesteren net zo hard tegen het plaatsen van windmolens als tegen gasboringen op hun gebied. Not in my backyard, please! Stukje financiële compensatie voor bijv. de waardedaling van je huis zou ook wel gepast zijn. Dat haalt de grootste angel er al uit.

1 Reactie
marietjejansen
marietjejansen18 sep. 2013 - 14:14

Een windmolen is hooguit niet mooi. En maakt geluid. Een gasboring is potentieel gevaarlijk en vervuilend.

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2013 - 14:14

Maar je leert wel veel van een proef. Hoe kan een onderwijspartij als GL daar nu op tegen zijn?

1 Reactie
eeweew
eeweew18 sep. 2013 - 14:14

Ik dacht dat dat hier prima uitgelegd is. Misschien moet je lezen?

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2013 - 14:14

ik snap nog steeds hoe groen links voor stroom wil zorgen als het niet genoeg waait of er te weinig zon (gehele winter) of geen zon (nacht ) is. Op gas gestookte centrales is veruit de milieuvriendelijkste oplossing en zeker als het uit onze eigen bodem kan komen

1 Reactie
toshiba
toshiba18 sep. 2013 - 14:14

Misschien iets verder kijken dan je neus lang is. Duurzame energie is niet alleen wind en zon.

[verwijderd]
[verwijderd]18 sep. 2013 - 14:14

Proefboring is net als een test JSF....maar van dat vervuilde grondwater gaat niet op, we boren hier dieper dan in de States. Die 36 miljoen overigens ook niet, die wordt een ''pluk ze, who cares'' operatie.. Bekijk de succesrate eens van het bedrijf dat de proefboringen moet gaan uitvoeren... http://www.cuadrillaresources.com/our-sites/

1 Reactie
eeweew
eeweew18 sep. 2013 - 14:14

Als we dieper boren dan komen we toch ook langs het grondwater. Is daar gedegen onderzoek naar gedaan?

adutchpatriot
adutchpatriot18 sep. 2013 - 14:14

Ook in Duitsland begint men nu openlijk te twijvelen aan de 'energiewende', maar GL denkt nog steeds dat we windmolens en zonnepannelen voldoende is voor onze energievoorziening. Ik snak naar weldenkende mensen in de Tweede Kamer die het belang van de bevolking als eerst prioriteit hebben. Mevr. van Tongeren is dat niet.

1 Reactie
toshiba
toshiba18 sep. 2013 - 14:14

In Duitsland twijfelt men niet aan het nut van de energiewende maar breekt men het hoofd over de kosten die gepaard gaan met een verouderde netwerk structuur en de daarmee oplopende kosten. Een probleem dat Nederland niet heeft.