Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

'Een pik is geen vereiste om goede muziek te kunnen maken'

  •  
13-06-2014
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
bellsofyouth300.jpg
Vijf vrouwen in een muziekband, dat vraagt kennelijk gewoon om seksistische opmerkingen ... Bandleden van Bells Of Youth zijn het meer dan zat
Bells Of Youth is een band die bestaat uit vijf vrouwen. In totaal dus tien tieten, hier en daar een gelakte nagel en veel – heel veel – lang haar. Maar dat nu juist die facetten continu worden benadrukt door media, in plaats van hun kwaliteiten als band, steekt. Vrouwen die in een band spelen is kennelijk anno 2014 nog steeds heel vreemd, dat moet benadrukt worden. Met alle venijnige vooroordelen over vrouwen van dien. Omdat de bandleden stempels als ‘vriendinnenband’ meer dan zat zijn, schreven ze een treffend betoog.
In maart kwam het debuutalbum van Bells Of Youth uit, BOY, dat met veel lof werd ontvangen. De band werd zelfs ‘de belofte voor 2014’ genoemd door muziektijdschrift OOR. De bandleden kijken dan ook uit naar een zomer vol toeren langs diverse festivals, om hun zelfgeschreven en gecomponeerde nummers te spelen. Met een nieuw album en een flink aantal optredens komen dan uiteindelijk ook de recensies. En wat blijkt? Er is een patroon te herkennen: er wordt altijd benoemd dat de band uit vijf vrouwen bestaat, maar dat is het probleem nog niet. ‘Er sijpelt vaak ook nogal wat dedain door in de manier waarop mensen over ons praten en schrijven’, schrijft de band op VICE.
Zo zijn de dames ‘de natte droom van elke mannelijke muziekliefhebber en oplettende marketeer’. Een andere recensent schrijft in een wel hele slechte poging tot een lofrede: ‘gelukkig uiten de vrouwen van Bells of Youth hun vriendschap niet in gekwebbel boven een plens verse muntthee, maar in pakkende liedjes’. Want dat is wat vrouwen doen. Thee drinken en kwebbelen. Ook wordt Bells Of Youth steevast neergezet als ‘meidengroep’, ‘meidenband’ of ‘vriendinnenband’, krijgen ze – ongevraagd – kledingadvies van recensenten en is hen meer dan eens gevraagd of ze allemaal lesbiènnes zijn.
In een treffend betoog vraagt Bells Of Youth zich nu terecht af:
Het is natuurlijk altijd fijn als er over je gepraat wordt, maar zegt er ooit iemand tegen de zanger van Racoon: “Gast, zet die bolhoed af en laat je kleden door een professional”? Wordt Metallica een jongensgroep genoemd, Mumford & Sons een jongensband en is Slayer duidelijk een vriendenband? Vroeg er iemand ooit aan Lou Reed of hij die liedjes écht allemaal zelf geschreven heeft? (“Wat knap!”) Doet heel Nickelback het met elkaar? (Okay, slecht voorbeeld.) Laten we eerlijk zijn: met zo’n reet hoeft de gitarist van Go Back To The Zoo eigenlijk heus geen instrument te kunnen spelen. Waarom heeft De Jeugd Van Tegenwoordig voor die albumhoes gekozen als ze in het echt veel knapper zijn? Wie van Mozes and the Firstborn zou je doen? Gaat Pete Wentz stoppen met Fall Out Boy nu hij een baby verwacht?
Ze concluderen: ‘Om goede muziek te maken hoef je echt niet met een pik op een drumstel te kunnen slaan’.
Lees hier het volledige betoog van Bells Of Youth

Meer over:

nieuws, media

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (12)

JandeBoer2
JandeBoer213 jun. 2014 - 8:58

Leuke reactie van B.O.Y. En een lekker nummer!

MarkHuisman
MarkHuisman13 jun. 2014 - 8:58

Helaas, geen Bangles.

spyro1005
spyro100513 jun. 2014 - 8:58

New Kids on The Block Take That One Direction Zoek daar eens op in Google? Allemaal Boy bands en er wordt echt niet gesproken over hun kwaliteiten hoor.

123456zeven
123456zeven13 jun. 2014 - 8:58

De meeste vrouwengroepen zijn, net zoals de boy bands, vehikels van producenten om met populaire liedjes veel geld te verdienen: K3, Spice Girls, Sugababes, Luv, Dolly Dots. Het aantal echte vrouwenbands is veel kleiner. Bij mannenbands is die verhouding totaal anders. Aan boy bands geen gebrek, maar het is toch echt een minderheid. En dan is het helemaal niet raar dat je dat soort vragen krijgt. Je valt als zelfschrijvende vrouwenband namelijk heel erg op. Als mannenband niet, dan moet je nog veel meer capriolen uithalen om op te vallen. Het wordt pas erg als ze je gaan verbieden om als vrouwenband op te treden, maar ik begrijp dat daar geen sprake van is.

bEngel2
bEngel213 jun. 2014 - 8:58

...Why dont you tell me what you want.... Why do i need more?

martinvanderlinden
martinvanderlinden13 jun. 2014 - 8:58

Een Nederlandse band, dat wist ik niet. Klinkt leuk, goede zangeres. Wat je met die opmerkingen moet, ik zou zeggen: niet naar luisteren, even slikken en verder gaan waar je gebleven bent. Lulligheid is nu eenmaal troef in Nederland en de muziekrecensent van het plaatselijke rukkertje voelt zich heel wat als hij vier vrouwen mag interviewen. En dan krijg je dit soort onzin.

Julia2
Julia213 jun. 2014 - 8:58

Het is natuurlijk ook wel zo dat als je als man zegt wat je wilt (liedtekst) dat je het antwoord krijgt dat je het type niet bent waarop ze vallen. Daar zitten ook weer haken en ogen aan, voor de man, en dat is misschien ook wel waarom mannen dan in oneliners praten. Omdat het als ik naar mezelf kijk nogal wat barrieres worden opgegooid. De muziek is wel mooi.

CliffClavin1993
CliffClavin199313 jun. 2014 - 8:58

Is dit niet inmiddels een héél oudbakken thema? Ik bedoel, er wordt het net gedaan alsof er een 'barrière in ons hoofd' geslecht moet worden, van die dingen. Nu neem ik grif aan dat die Bells erg jong zijn; in elk geval hebben ze van de muziekhistorie, met name van vrouwenbands, weinig of geen kaas gegeten; en als ze tóch ouder zijn, dan hebben ze lang in narcose gelegen. Ik vermoed dat er uit de muziekindustrie en -journalistiek best wat oudere heren zijn die hen willen behagen, door ze als iets heel bijzonders de lucht in te steken; muzikaal is dat misschien zo, maar geslachtskundig zeker niet. Misschien dragen ze wel tuinbroeken. Vrouwen die anno 2014 in een band spelen 'nog steeds heel vreemd'? Kom op zeg, dit is regelrechte geschiedvervalsing. Het is al heel lang zó gewoontjes, dat het mij althans nooit opvalt. Ach, over een jaar of 10 (hooguit) worden er enkele van hen moeder, en dat is goed zo. Wilde haren kwijt, en wat rest is een mooi fotoalbum, en herinneringen. Ik schrijf dit zo op omdat ik hen serieus neem. En ik heb begrepen dat dat het best kan door sommige kenmerken juist niet 'te benoemen'. Bij deze.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen13 jun. 2014 - 8:58

'Is dit niet inmiddels een héél oudbakken thema?' Zeker, maar slim is het wel want ze zetten zichzelf er in één klap mee op de kaart. Het zou me niet verbazen als dit gewoon uit de koker van de PR afdeling komt.

MarkHuisman
MarkHuisman13 jun. 2014 - 8:58

[De bandleden kijken dan ook uit naar een zomer vol toeren langs diverse festivals, om hun zelfgeschreven en gecomponeerde nummers te spelen.] Zeg je dat ook over een willekeurige 'mannen' band? Dat ze zo graag hun 'zelfgeschreven en gecomponeerde nummers' spelen? Ik vind dat nogal paternalistisch eerlijk gezegd. [Om goede muziek te maken hoef je echt niet met een pik op een drumstel te kunnen slaan] nee dat bewezen Karen Carpenter, Debbie Harry, the Runaways, Velvet Underground (Mo en Nico), Bangles (tenminste gedeeltelijk), Carole King, Joni Mitchell, Kim Gordon, Patti Smith, Softies, Meg White, Raincoats, Slits, Shonen Knife en nog een hele lading bands en artiesten. B.O.Y. laat zien dat het ontbreken van een pik nou ook weer geen garantie is voor goede muziek.

2 Reacties
MarkHuisman
MarkHuisman13 jun. 2014 - 8:58

O ja, hoe kan ik bij de opsomming van 'geweldige bands met vrouwen in de hoofdrol' the Unthanks vergeten, een van de weinige bands die vandaag de dag iets doen wat zich kan meten met voorgangers. http://www.youtube.com/watch?v=wmhACB1ZPQM

martinvanderlinden
martinvanderlinden13 jun. 2014 - 8:58

'B.O.Y. laat zien dat het ontbreken van een pik nou ook weer geen garantie is voor goede muziek.' Je hebt muziek die je leuk vindt en muziek die je koud laat. Goede of slechte muziek bestaat niet. Joni Mitchell maakt geen betere muziek of hogere kunst en is daarom beter dan pakweg de Zangeres zonder naam. Er zijn alleen muziekliefhebbers die dat vinden. Maar dat zegt meer over hen dan over hun favoriete artiesten.