Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een oplossing voor de vluchtelingencrisis

  •  
18-04-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
610 keer bekeken
  •  
Soros

© George Soros (Investor, Finanzier, Open Society Foundation), Foto: www.stephan-roehl.de

De miljardair George Soros biedt een denkrichting waar het Nederlands voorzitterschap zijn voordeel mee kan doen
Onder het Nederlandse voorzitterschap van de EU neemt de vluchtelingencrisis steeds groteskere vormen aan. De lidstaten hebben zich – tegen betaling van zes miljard euro – ook dat nog afhankelijk gemaakt van de Turkse president Recep Erdogan, die steeds duidelijker tekenen van grootheidswaanzin begint te vertonen.
In West-Europa kan men zich vermeien met een afnemende stroom asielzoekers maar de prijs zijn onverantwoordelijke toestanden in Griekenland die onvermijdelijk tot grote en uiterst kostbare problemen zullen leiden. Tegelijkertijd wordt Turkije steeds meer een onderdeel van het probleem in plaats van een soort buffer tussen Europa en het instabiele Midden-Oosten. Rutte weet geen richting te geven, man van kleine praktische oplossingen voor deelprobleempjes als hij is.
Dezer dagen publiceerde George Soros enkele suggesties voor een oplossing. U weet wel, dat is de de man die de holocaust in het fascistische Hongarije overleefde, voor de Sovjets vluchtte en in Amerika miljardair werd door slimme speculaties op de valutamarkt. Ondanks een carrière als superkapitalist heeft hij  licht sociaaldemocratische neigingen nooit kunnen onderdrukken
In het kort komt het plan van Soros hierop neer: investeer dertig miljard euro per jaar in het reguleren van de vluchtelingenstromen. Dat klinkt als een hoop geld maar wie de vluchtelingencrisis uit de hand laat lopen, betaalt veel meer. Tel daarbij op de maatschappelijke kosten van het opdoeken der Schengenzone en het volstampen van ons continent met grensposten en bewakingstorens.
Soros merkt bovendien op dat die dertig miljard nog geen half  procent bedraagt van het jaarlijks Europese inkomen. Je kunt  deze som bij elkaar brengen door een minimale verhoging van de BTW in alle lidstaten maar lenen kan ook. Lenen is bijna gratis, zeker voor de EU die triple A status heeft.
Met dat budget wordt behoorlijke opvang betaald waar die geboden moet worden, in de regio en aan de randen van de EU. Soros schat dat de landen bij elkaar gemakkelijk een half miljoen asielzoekers per jaar kunnen integreren. Op een bevolking van meer dan 500 miljoen  is dat inderdaad peanuts. Vluchtelingen komen na een snelle en zorgvuldige toets op de  wachtlijst. Ze mogen zelf aangeven waar in Europa zij hun toekomst zien.
Het is duidelijk dat je dan voor een plek in populaire landen zoals het onze, Duitsland of Oostenrijk erg veel geduld moet hebben. Wie snel uit de opvang wil, moet eieren voor zijn geld kiezen en een ander land. Zo blijft de vrije keuze gehandhaafd maar moet iedereen wel zelf de verantwoordelijkheid dragen voor de consequenties. Dat is meteen een mooie kennismaking met de mentaliteit op ons continent: het is kiezen of delen.
Dit is geen panacee. George Soros biedt wel een denkrichting waarmee het Nederlands voorzitterschap zijn voordeel kan doen. Het plan komt ook nog eens van een ervaringsdeskundige. Besef ook dat het laten voortetteren van bloedige conflicten in je achtertuin nu eenmaal geld kost maar waarschijnlijk een stuk minder dan militaire interventies, waarvoor we trouwens de afgelopen decennia leergeld hebben betaald. Hoe dan ook, boontje komt altijd om zijn loontje.
Bekijk de site van George Soros
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.