Joop

Een open brief aan Jochem Myjer

  •    •  
15-11-2015
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Over het verzoek van de cabaretier om niet te demonstreren tegen Zwarte Piet wegens gebeurtenissen in Parijs
Beste Jochem,
De treinreis naar Meppel was lang. Maar ik wilde er per se bij zijn, afgelopen zaterdag. Net als vorig jaar wilde ik de aankomst van de Sint en zijn Pieten niet missen. Want juist nu het debat over ‘zwarte Piet’ in al zijn heftigheid voortwoedt, is het zaak om er op zulke momenten bij te zijn. Om te laten horen dat het zo niet langer kan. En om gezamenlijk een krachtig signaal af te geven. In de trein las ik de vele gruwelverhalen uit Parijs, geduid en becommentarieerd door wereldleiders en terrorisme-experts. En toen viel mijn oog op jouw Facebook-bericht, dat inmiddels door verschillende van mijn vrienden instemmend was gedeeld: 
Terwijl de wereld in brand staat en de nauwelijks te bevatten beelden van de chaos en angst langzaam beginnen door te dringen, het besef van de zinloosheid van deze laffe daden op onschuldige mensen je woedend maakt en de angst verandert in pijn in je buik, worden de meeste kleine kinderen in Nederland nu wakker met kriebels in hun buik….. omdat Sinterklaas vandaag aan komt varen met hun kadootjes. Hoe triviaal kan het zijn. Ik vraag jullie vriendelijk. Zullen we de kinderen vandaag alsjeblieft nog even laten geloven dat de wereld niet zo verrot en gevaarlijk is? Zullen we de kinderen, die net als wij nooit zullen begrijpen dat je uit geloofsovertuiging onschuldige mensen afslacht, nog even laten geloven dat deze wereld ook nog onschuldig mooi kan zijn? Zullen we alsjeblieft ons onschuldige kinderfeest vandaag niet laten verpesten door ruzie te maken? Zullen we vandaag uit respect voor gisteren even alle zwaarden begraven en de discussie op een andere dag zinvol voortzetten? Zullen we onze kinderen vandaag even laten geloven dat er daadwerkelijk een lieve oude meneer uit Spanje komt die ze gratis kadootjes en pepernoten geeft? Al is het maar om heel even uit deze zieke werkelijkheid te vluchten. Liefs
Het zijn onmiskenbaar mooie woorden. Dat blijkt ook wel uit het feit dat jouw bericht al door zo’n 350.000 mensen werd gedeeld, en zelfs tot in Vlaanderen de kranten haalde. Hoe kan men op zo’n moment, de ochtend na die vreselijke aanslagen, ook niet worden geroerd door die mooie oproep tot saamhorigheid? Wie zou willen ontkennen dat onze wereld – juist in deze dagen – vooral nood heeft aan een beetje meer magie, vreugde en onschuld? 
Ik neem aan dat jouw post onder andere aan mij gericht was. Want dat moet ik er misschien direct even bijzeggen: ik was niet heel dat eind naar Meppel gekomen om de Sint en zijn ‘zwarte Pieten’ welkom te heten. Integendeel: ik kwam er om te demonstreren. Om een signaal af te geven, en gezamenlijk een vuist te maken voor een samenleving zonder racisme en uitsluiting. En dus ook zonder de racistische karikatuur van ‘zwarte Piet’. Ik kwam, zoals ik al zei, om te laten horen dat het zo echt niet langer kan. 
Om heel eerlijk te zijn, beste Jochem, vond en vind ik jouw post een ontzettende trap onder de gordel. Ik voel me – om het zacht uit te drukken – enorm gechanteerd. Dit is vals spel, en ik zal je uitleggen waarom. 
Om mee te beginnen: jij weet net zo goed als iedereen dat het geen van de actievoerders tegen ‘zwarte Piet’ om de afschaffing van het hele Sinterklaasfeest te doen is. Er zal allicht wat discussie bestaan over de mogelijke alternatieven – wordt het een ‘roetveegpiet’, de nieuwe Sinterklaas Patrick (die overigens ook door de demonstranten op applaus en liedjes werd onthaald), of toch de ‘regenboogpiet’? Maar ‘die lieve oude meneer uit Spanje’ is op zichzelf nou niet echt het probleem. Nou ja, behalve dus dat hij vooralsnog een hele zooi zwarte ‘knechten’ bij zich heeft. En dat die knechten allerlei racistische, stereotyperende kenmerken vertonen van zwarte mensen. Dát is het probleem. Je zegt dat je de discussie best op een andere dag ‘zinvol’ wil ‘voortzetten’, maar het zou alvast een goed begin zijn als je eerst eens zou willen erkennen waar het deze critici om te doen is. 
Want waar jij en ik het over eens zijn, beste Jochem, is dat het Sinterklaasfeest inderdaad een schitterend mooi feest kán zijn – niet alleen voor kinderen, overigens, maar ook voor volwassenen. Elkaar cadeautjes geven, mooie momenten beleven met vrienden of familie, sprookjesachtige tradities levendig houden – juist in een tijd van ellende, chaos en angst zijn dit soort dingen voor iederéén buitengewoon belangrijk. Maar waarom zou dit plezier, dit ‘geloof dat de wereld nog onschuldig mooi kan zijn’, dan alleen weggelegd moeten zijn voor witte kinderen? Waarom niet voor ons allemaal? Hebben we dan nog niet genoeg benadrukt dat het Sinterklaasfeest voor heel veel mensen in Nederland – kinderen én volwassenen – allesbehalve sprookjesachtig is? Dat zij het vooral associëren met racisme, stigmatisering, en uitsluiting? Dat veel zwarte Nederlanders en Vlamingen tussen oktober en december op straat worden nageroepen met ‘he, daar gaat zwarte Piet?’ En dat voor heel veel mensen ‘zwarte Piet’ juist symbool staat voor een heel verrotte – om niet te zeggen, inderdaad: een heel gevaarlijke – kant van onze samenleving?    
Laat ons wel wezen. Voor die kinderen maakt het echt geen fluit uit of Piet wit is, of groen of paars, of dat Sinterklaas er anders uit komt te zien en het voortaan wel alleen af kan. Wie echt denkt dat het wonder van Sinterklaas valt of staat bij ‘zwarte Piet’, dat de kriebel in kinderbuikjes bij een ietwat aangepaste traditie ineens achterwege zou blijven – wie dat echt serieus denkt, die heeft van de kinderlijke fantasie verdomd weinig begrepen. Het échte wonder van Sinterklaas is juist dat flexibele en onbegrensde inlevingsvermogen, dat onvoorwaardelijke enthousiasme van kinderen zélf. En dat uitgerekend jij – Jochem Myjer, de fantasie zelve – je dat niet kan beseffen, dat gaat er bij mij dus even niet in. 
Nee, het lopende conflict rond ‘zwarte Piet’ heeft met dat alles niets van doen. Dat gaat helemaal niet primair over een ‘kinderfeest’, maar over systemisch racisme, over wit privilege, en over het feit dat ras en afkomst ook in het Nederland van vandaag in hoge mate bepalend zijn voor de kansen en vrijheid die iemand hier geniet. ‘Zwarte Piet’ is een symptoom van dat alles, maar wel een heel prominent symptoom. En dat is waarom wij – zwarte, bruine en witte mensen, studenten, ouderen, en inderdaad ook kinderen – daar gisteren gezamenlijk tegen hebben geprotesteerd. Op geweldloze wijze, uiteraard, want wij wilden alleen onze onvrede zicht- en hoorbaar maken, zonder onszelf of iemand anders daarbij in gevaar te brengen. Net zoals vorig jaar, overigens.  
Voor iedereen die de afgelopen jaren enigszins de moeite heeft genomen om eens naar onze boodschap te luisteren, klinkt dit inmiddels bekend. Maar dat is nu net waar ‘m de schoen wringt. Racisme is namelijk geen gemakkelijk thema. Het impliceert dat mensen zich kritisch zullen moeten verhouden tot hun eigen vooroordelen en privileges. Dat we de samenleving anders zullen moeten inrichten, en ook op institutioneel vlak het nodige moeten veranderen. En dat zelfs dingen die we nooit eerder als problematisch ervoeren – zoals ‘zwarte Piet’ – ineens in vraag zullen moeten worden gesteld. Hetgeen precies de reden is dat heel veel witte Nederlanders liever niet luisteren naar wat we te zeggen hebben. Een probleem dat je niet erkent kan immers ook niet ter discussie staan. En dan is het wel zo gemakkelijk om je te verschuilen achter de rug van je kinderen. Want kindergeluk, daar blijf je vanaf, toch?
En dat is precies wat jij deed, gisteren, in die schitterende post. Je verschuilde je achter de rug van onschuldige kinderen, om je eigen positie en privileges buiten de discussie te kunnen houden. Je deed een appèl op critici van ‘zwarte Piet’ om eenzijdig de strijdbijl te begraven, maar vroeg je niet af of we de ochtend na zo’n vreselijke aanslag wel feest moesten vieren. Je stelde dat de onschuld en verbeeldingskracht van kinderen juist in deze donkere dagen gewaarborgd moeten blijven, maar dacht niet aan het verdriet van veel zwarte en bruine kinderen in Nederland, voor wie Sinterklaas géén feest is. Je riep volwassenen op om hun verantwoordelijkheid te nemen, maar had het niet over jouw eigen verantwoordelijkheid – bijvoorbeeld als jarenlange vertolker van de rol van ‘Pietje Paniek’ in het Sinterklaasjournaal. 
En wat het allerergste is: je deed dat alles in het licht van die verschrikkelijke, bloederige aanslagen. Je verschool je niet alleen achter de rug van onze kinderen, maar instrumentaliseerde daarbij ook het verse leed van al die slachtoffers, die met deze hele discussie niets te maken hebben. Daarmee suggereerde je dat wij – actievoerders tegen racisme – minder geschokt, angstig of bedroefd zouden zijn door dit blinde geweld. Alsof wij níet dromen van een wereld die veilig en rechtvaardig is voor iedereen!
Het spijt me, beste Jochem. Maar door iemand die denkt op deze manier een maatschappelijk debat te moeten voeren, laat ik mij de les niet lezen. 

Meer over:

opinie, media
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (72)

LolaT
LolaT1 okt. 2020 - 14:30

Ik vind dit een zeer sterke brief. Ik weet nog goed hoe verstikkend ik de Facebookpost van Jochem Myjer in november 2015 vond, de dag na de bloedige aanslagen in Parijs. Hoe gemeen het is om mensen die tegen racisme protesteren te framen als mensen die die aanslagen minder erg zouden vinden dan mensen die een feest willen vieren, alsof niet al jarenlang mensen van kleur lieten blijken dat het voor hen niet per se een leuke tijd is. Ik vraag me af of Jochem Myjer hier ooit op heeft gereageerd? Behalve dan dat hij in mei 2016 besloot zelf niet meer op tv te verschijnen als een van de pieten? Ik weet het niet. Ik hoop van wel. Dat hij ergens het besef heeft gehad hoe naar zijn gedrag was, met die Facebookpost. Ik weet nog dat ik deze brief op Twitter zag en de 'like'-button in toetste. Een moment later was ik geblokkeerd door Jochem Myjer. Tot op de dag van vandaag associeer ik hem dan ook met een aanstellerig (wit) kind die boos in het wild begint te slaan als hij terecht bekritiseerd wordt. Een mens die niet kon inzien hoe fout het was om zoiets op Facebook te posten, een dag na die vreselijke bloederige aanslagen. Die zonder na te denken die aanslagen gebruikte als wapen tegen KOZP en andere anti-racistische protesteerders. Het racisme in de reacties op zijn post was overduidelijk. En misschien zelfs aangewakkerd door de post van Myjer. Tot op de dag van vandaag kan ik hem als komediant niet meer grappig vinden. Want tot op de dag van vandaag associeer ik Jochem Myjer met iemand die alleen witte kinderen belangrijk vindt.

akaNooT
akaNooT15 nov. 2015 - 18:38

gaan we weer

panterarosso65
panterarosso6515 nov. 2015 - 18:38

"Om heel eerlijk te zijn, beste Jochem, vond en vind ik jouw post een ontzettende trap onder de gordel. Ik voel me – om het zacht uit te drukken – enorm gechanteerd. Dit is vals spel, en ik zal je uitleggen waarom. " en een heel ras wegzetten als racisten is dat ook btw zijn bericht ging over kinderen te isoleren van parijs, het is enigszins narcisistisch om te denken dat het aan jou gericht was, je protest was meer voor de incrowd dan voor de rest van nederland.

Paulpeters
Paulpeters15 nov. 2015 - 18:38

Jij hebt een aardige omhaal van woorden nodig, Mathijs. Jochem kan het in een paar regels en veel overtuigender. Zou dat zijn omdat Jochem gewoon het gelijk aan zijn zijde heeft? Persoonlijk denk ik dat piet wel zal evolueren, maar dat duurt 15 à 20 jaar. De eerste anderhalf jaar is voor jullie anti-pieters best al wat bereikt, maar de pieten blijven natuurlijk de komende paar jaar nog grotendeels en op de meeste plaatsen in het land zwart. De samenleving wil denk ik best veranderen, want de meeste mensen snappen op den duur best wel dat als een deel van de bevolking zich eraan stoort, dat dat niet leuk is. Maar men wil niet veranderen vanwege het racisme-argument terwijl zwarte piet niet racistisch bedoeld is. Net als Dieuwertje Blok heb ik ook zwarte piet nog nooit geassocieerd met donkere mensen. En volgens mij geldt datzelfde voor miljoenen Nederlanders.

PeterMiddle
PeterMiddle15 nov. 2015 - 18:38

Meneer van de Sande, Jeetje zeg. Het gaat niet om de inhoud van uw verhaal, het gaat om de vraag- dus geen bevel- om de als grootschalig aangekondigde demonstratie ff niet te doen omdat er naast het leed dat bij een deel van de Nederlanders heerst bij het sinterklaasfeest iets echt verschrikkelijk is gebeurd.. Meestal als er een grote destructieve gebeurtenis plaatsvindt ontstaat er de nodige samenhorigheid Ik wil nou niet net in de tijd leven dat dit verneukt wordt doordat er in ons huis (Nederland) enorm polariserend getwist wordt over een niet aan de tijd aangepast en net zomin uit racistisch motieven voortkomend kinderfeest..

Blisss
Blisss15 nov. 2015 - 18:38

"Nee, het lopende conflict rond ‘zwarte Piet’ heeft met dat alles niets van doen. Dat gaat helemaal niet primair over een ‘kinderfeest’, maar over systemisch racisme, over wit privilege, en over het feit dat ras en afkomst ook in het Nederland van vandaag in hoge mate bepalend zijn voor de kansen en vrijheid die iemand hier geniet" En wat blijkt, dat in zuid-afrika hedentendage zwart aan zwart de kansen en vrijheid niet gunt. Men gaat daar de kant op dat de ene zwarte meer privilege heeft dan de andere zwarte. Wit zijn daar de minderheden nu die bv meer moeten doen en hogere punten moeten halen om in aanmerking van een studie te komen dan een zwarte student. En de echte paria's blijken de kinderen uit de huwelijken tussen zwart en wit te zijn. Racisme heeft geen enkele reet met zwart of wit te maken. Racisme blijkt kleurloos. Bovendien hebt u de oproep van Jochem niet begrepen, m.i. verwijst hij naar het verloren gaan van onze onschuld.

Stella3
Stella315 nov. 2015 - 18:38

Wat beurt dat nou...politiek filosoof? En wat als zwarte piet niet meer is? Een kinderfeest gekaapt voor eigen gewin... Waarschijnlijk heeft de politiek filosoof op dat moment weer een ander item waaraan hij zijn centen kan verdienen. Er zal op dat moment toch weer een ander minderwaardig mens of groepering gezocht worden om over te klagen. Waar zouden we zijn zonder politiek filosofen.

nielss2
nielss215 nov. 2015 - 18:38

eigenlijk is de vraag hoeveel procent van de zwarte mensen zijn tegen zwarte piet. en willen daar een punt van maken mbt actie voeren. de percentages hieromtrent wisselen namelijk sterk in de berichtgeving, en ook in de communicatie vanuit de zwarte mensen zelf is er geen eensluidend verhaal in deze. als je dat weet heb je een vertrekpunt om een anti campagne op te zetten. de vraag is of de huidige percentages van de zwarte mensen die uberhaupt tegen zwarte piet zijn groot genoeg zijn om iets te bewerkstelligen. als de percentages antipiet zwarte mensen te laag blijken te zijn, dan moet er werk gemaakt worden van een grotere achterban. juist, en vooral onder de afro en kleurlingmensen. niets is zo van belang als een grote achterban, en van daaruit kun je ook veel beter medestanders vinden voor deze in zichzelf goede zaak.... want dat is het zeker. zoals ondertussen bekend ben ik al jaren anti piet. of in ieder geval vind ik dat de zwarte gemeenschap daar over gaat, want zij worden tenslotte sinds 1850 als zwarte piet uitgebeeld. en hebben er dus ook het laatste woord over.

eusie56
eusie5615 nov. 2015 - 18:38

Jep, gaan we weer. Briefschrijver vergeet dat het een kinderfeest betreft en dat het een volwassen demonstratie is waar de kinderen niets aan hebben en zelfs geen bal van snappen. Ik vind Jochem's oproep ook nergens op slaan, maar deze meneer slaat de plank ook vreselijk mis

vesterbergmans
vesterbergmans15 nov. 2015 - 18:38

Goed stuk, Mathijs, wat helaas niet door iedereen op waarde wordt geschat. Jammer dat door sommigen niet wordt begrepen dat de protesten compleet los staan van het drama in Parijs, net zoals het Sinterklaasfeest zelf. Als men had gewild dat jullie niet zouden demonstreren, had men de hele intocht maar moeten afblazen. Enige waar ik wat moeite mee heb, zijn niet de argumenten die je geeft tegen zwarte piet maar dat de brief van Jochem Myjer daar niet om vraagt en die discussie helemaal niet aangaat. Je kritiek op het feit dat niet jullie demonstranten, maar juist HIJ het drama in Parijs gebruikt/misbruikt, was al genoeg geweest. En dan had je ook veel minder woorden nodig gehad.

denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

Mathijs heeft de brief van Jochem tot op het bot gefileerd, waarvoor hulde?

JoopSchouten2014
JoopSchouten201415 nov. 2015 - 18:38

'Dat zij het vooral associëren met racisme, stigmatisering, en uitsluiting? Dat veel zwarte Nederlanders en Vlamingen tussen oktober en december op straat worden nageroepen met ‘he, daar gaat zwarte Piet?’ En dat voor heel veel mensen ‘zwarte Piet’ juist symbool staat voor een heel verrotte – om niet te zeggen, inderdaad: een heel gevaarlijke – kant van onze samenleving? ' Zwartheid van Piet hoeft niet 'ontnegerd' omdat er geen 'negers' bestaan. Wel racistische Amerikaans staatsburgers, veel al overleden, die met schmink een donkere huidskleur benadrukken om te beledigen. Uiteraard in publieke ruimten waar gelijkgestemden samenkomen. Iets anders qua sfeer dan een postzegelclub of Sinterklaas-comité van de plaatselijke Openbare Basisschool.) 'Openbaar' dus. (...) Dit soort lullo's ken ik niet en wil ik niet kennen. Er blijft een dilemma. In de spiegel kijken naar wie achter je staat. En niet.... https://www.youtube.com/watch?v=3MCHI23FTP8

Bernie2
Bernie215 nov. 2015 - 18:38

Puik stuk Mathijs en geheel in lijn met de post die ik zaterdag meteen maakte op Facebook nadat ik de excercitie Van Myjer (die trouwens massaal gedeeld en geliked werd) had gelezen.

Freeman2
Freeman215 nov. 2015 - 18:38

Ik begrijp Jochem Myjer niet helemaal - ga dan binnen hetzelfde logica pleiten voor totaal verbod op het kritiek van de slavernij in zijn geheel! Dan is het duidelijk voor iedereen, toch?

Sardar2
Sardar215 nov. 2015 - 18:38

Ik zie geen contrast tussen protest tegen zwartheid van piet en respect voor de slachtoffers in Parijs. Protest tegen aanslagen en afkeuring tegen terrorisme, als ze voor het beschermen van onze vrijheden en democratie bestemd zijn, moeten ook beschouwd worden als een versterking van strijd tegen racisme. Anders zijn ze niks anders dan het smeekbede om alles op het oude te behouden, conservatief en feitelijk schurend, polariserend en in dienst van hetzelfde mentaliteit die terreur mogelijk maakt. Eigenlijk diegene die vragen om te stoppen met protest tegen ‘zwarte piet’, met zo’n mentaliteit, moesten zij zelf stoppen met het vieren van sinterklaas, of minstens het aanpassen. Het vieren van feest op de lijken van aanslagen strookt niet met het respect voor de slachtoffers. Dat moet niet onze boodschap zijn voor onze kinderen!

Roberti
Roberti15 nov. 2015 - 18:38

Myjer gaat hiermee enorm af! Het zijn twee totaal ongerelateerde kwesties, die hij onterecht (ik zou zelfs zeggen valselijk) samenbrengt om z'n eigen mening op te dringen aan anderen en daarbij de anti-zwarte pieten beweging in een heel kwaad daglicht te stellen. Zo'n valse kwaadsprekende artiest hoef ik dus niet meer te zien!

StevenBouwman
StevenBouwman15 nov. 2015 - 18:38

"Tja en waar kun je beter racisme bestrijden dan waar racisme hoogtij viert..toch? Op een kinderfeest! " -- Een kinderfeest waar Blackface genormaliseerd is. Dat vergeet je er even bij te zeggen. Maar ja, dat zou immers ten koste gaan van je punt, hè.

tinekea2
tinekea215 nov. 2015 - 18:38

bewaar ons voor de hypercorrecten, zij zijn degenen di pas echt aan de vrijheid van meningsuiting tornen. brrr

jovano
jovano15 nov. 2015 - 18:38

Dirk Kuyt was met zijn gezin dit weekend in Parijs en bezochten Disneyland. Zij vertrokken vervroegd naar huis in verband met de aanslagen. Tegen de jongste werd gezegd “omdat Mickey Mouse” verdrietig was. Je kunt hier alles van vinden: - zo doe je dat als ouder, je beschermt je kind voor de harde realiteit van de volwassenen - Dirk Kuyt is een lafaard en buigt voor de Islam - Dirk Kuyt liegt zijn kind wat voor en dat hoor je als ouder niet te doen. - ......(vul maar in) Zaterdag zag ik de oproep van Jochem Meyer langs komen in een bericht van Wouke van Scherrenborg met als toevoeging “Ja! asjeblieft asjeblieft”. Even later kwam er een tweet van Margriet Oostveen, journalist bij de Volkskrant, voorbij: “Piet-demonstranten toch naar Meppel voor geweldloos protest. Hebben ze recht op @jochemmyjer, ook dat is beschaving.” Je rechten opeisen heeft niets met beschaving te maken. Beschaving is weten dat je van alles mag in deze wereld maar dat het niet altijd gepast is om dat te doen. Wat wel en niet gepast is daar lijken we steeds meer van mening over te verschillen. Ik kan me voorstellen dat menig ouder na vrijdagavond geen zin had in de intocht van Sinterklaas en zeker niet in een intocht met de nieuwe traditie van een anti-Piet demonstratie. In dat licht gezien plaats ik de oproep van Jochem Myjer. Als ouder heb je geen keuze, je kunt moeilijk tegen je kind van 5 jaar, dat al weken verlangend en spannend heeft uitgekeken, zeggen dat je er geen zin meer in hebt na de beelden van vrijdagavond. De demonstranten hadden wel een keuze: ga ik mijn recht op demonstratie opeisen of neem ik een andere beslissing. De duiding van het schrijven van de filosoof: “……je deed dat alles in het licht van die verschrikkelijke, bloederige aanslagen. Je verschool je niet alleen achter de rug van onze kinderen, maar instrumentaliseerde daarbij ook het verse leed van al die slachtoffers, die met deze hele discussie niets te maken hebben.” laat ik geheel voor zijn rekening. Het zegt vooral iets over de mens Mathijs van de Sande. Door huiswaarts te keren met zijn gezin vind ik dat Dirk Kuyt niet buigt voor de Islam, maar een mooi voorbeeld is als vader.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 nov. 2015 - 18:38

Die oproep van Myer is me veel te sentimenteel maar Van de Sande kan er ook wat van. De intocht aflasten was het slechtste wat je kon doen, dat is buigen voor terrorisme. De demonstratie aflasten had gekund maar ik acht de organisatie daar niet slim genoeg voor. Ik ben al blij dat er geen rel was.

MollySweet
MollySweet15 nov. 2015 - 18:38

Harry van der Klink, zo 15 november 2015 22:11 Ben het ontzettend met deze post eens. Kan er alleen niet direct onder reageren, want ik werk vandaag op een ipad. Maar: goed stukje, Harry!

keffer
keffer15 nov. 2015 - 18:38

Steeds weer wordt je geconfronteerd met racisme dat zegt tegen racisme gericht te zijn. Hoe is het in godsnaam mogelijk zwarte piet als systemisch racisme te bestempelen. Daarmee stel je dat alle ( zgn gediscrimineerde) donkere mede Nederlanders voorzien zijn van opvallend geschminkte lippen, zijn voorzien van gouden ringen in hun oren, een opvallend wollen krullen haardos hebben en zijn voorzien van 17-de eeuwse feestkleding. Een kind weet dat er geen enkele overeenkomst is tussen zwarte pieten en donkere medelanders. Hoe zo is dat dan discriminatie of racisme. Ook het feit dat zwarte pieten over het algemeen een nogal slecht Nederlands spreken is sinds van Kooten en de Bie met hun gastarbeider niet langer door main stream Nederland gedacht. Kortom, kunnen we de kinderen niet gewoon een feestje gunnen met hun clowns ( deze keer in zwart geschminkt). Of komt er nu een groep Nederlanders die het opneemt voor blanken met rood geschminkte lippen en witte gezichten in onbenullige kledij? Ook dat zou ( als je kwaad wil) als een karikatuur van blanken gezien kunnen worden. Hou nu eindelijk eens op.

FdeBoer2
FdeBoer215 nov. 2015 - 18:38

Jammer dat er totaal niet geluistert word. Ik ben blank, ik hou van zwarte piet en vind het geen punt om volgend jaar een gekleurde piet te begroeten. De geschiedenis en hoe of wat iemand gezegd heeft vind ik enorm vervelend om steeds weer te lezen. De essentie is dat een groep mensen die tot onze samelvening behoort het niet leuk vind om als knecht neergezet te worden en dat snap ik, het zou de samenleving sieren als ze die associatie zouden weg nemen.het is geen debat als trots, egoisme en koppigheid de drijfveren zijn.

hugo bergveen
hugo bergveen15 nov. 2015 - 18:38

Beste vrienden, Ik volg de debatten niet, dus als je denkt dat ik niet weet waar ik over praat: dat zal wel. Geen enkele traditie heeft het eeuwige leven. Wie wenst nog het ganstrekken, katknuppelen of palingtrekken in stand te houden? De figuur van Zwarte Piet is ergens in de 19e eeuw ontstaan en het ziet er naar uit dat zijn houdbaarheidsdatum nu is bereikt. Wat is er op tegen om er een eigentijdse draai aan te geven? Je maakt mij niet wijs dat de tere kinderzieltjes beschadigd worden als Piet blank met roetstrepen blijkt te zijn. Als hij er maar een vrolijke boel van maakt.Ik ben alleen bang dat het helemaal niet gaat om het uiterlijk van een folkloristische figuur. Het gaat er uiteindelijk om of wij aanvaarden dat (in onze ogen) nieuwkomers een mening hebben over wat wij, blanke autochtonen, als onze cultuur beschouwen. Wie vast wil houden aan de traditie: veel succes. Ik zou zeggen dat er wel dringender problemen zijn om ons druk over te maken.

burgerman
burgerman15 nov. 2015 - 18:38

Ik ben er voor dat het antipietenpeleton zich voortaan prominent kan etaleren met Sinterklaas. Net als de bestaande zwarte Piet moet het antipietenpeleton tot werelderfgoed worden verklaard en in onze folklore worden opgenomen. Als volstrekte tegenhanger van onze goedaardige, grappige en intelligente zwarte kindervriend zie ik ze als een welkome aanvulling.

Vox Populi
Vox Populi15 nov. 2015 - 18:38

Voor volk en vaderland, en de andere cultuurverrijkers natuurlijk.

robvaniren
robvaniren15 nov. 2015 - 18:38

‘geloof dat de wereld nog onschuldig mooi kan zijn’, dan alleen weggelegd moeten zijn voor witte kinderen? Waarom niet voor ons allemaal? "" Schrijver van dit topic maakt nu een karikatuur van wit en zwart, en wil om politieke redenen het sinterklaasfeest niet afschaffen, maar wel politiseren.Onschuldige kinderen , veel zwart, voelen dit anders, en wit, zullen zich best wel aan willen passen. Maar, eenmaal de naiviteit voorbij, zullen ze beseffen dat hier een frustratie wordt uitgespeeld over de ruggen van de onschuldigen, en de wereld verdeelt in wit en zwart. Zwarte Piet was vroeger wellicht voor sommigen een neger, dat is achterhaald, al zegt je onderbuik iets anders.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst115 nov. 2015 - 18:38

Je hebt in Meppel ongetwijfeld een vuist gemaakt tegen de verkeerde vijand. Dat is niet zo erg, want er is niet zo op gelet, niet door de Meppelaars die de Sint en zijn pieten inhaalden en niet door de meeste andere Nederlanders, wier aandacht in beslag werd genomen door een ándere gebeurtenis van enig belang.

2 Reacties
MilesD3
MilesD315 nov. 2015 - 18:38

De meeste stemmen gelden? Zij die niet gehoord worden *zijn* niet van belang? Of is het in de aard van de gemarginaliseerden om niet gehoord te worden, zoals jij nu ook weer eens een keer niet luistert?

denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"Je hebt in Meppel ongetwijfeld een vuist gemaakt tegen de verkeerde vijand." Dat je een ieder die ageert tegen de racistische karikatuur van een zwart persoon is duidelijk en je hebt ook nogal wat medestanders maar je vervalt er weer eens in mensen te gaan vertellen waar ze hun pijlen op moeten richten. Dat maken die mensen namelijk zelf wel uit ze zijn immers oud en wijs genoeg om zelf uit te maken wat ze racisme vinden en hoe dat te bestrijden en hebben Han van der Horst daar niet voor nodig.

Mark Gh
Mark Gh15 nov. 2015 - 18:38

Je voelt je gechanteerd en dat is precies zoals wij - liefhebbers van het sprookjesfiguur Zwarte Piet - ons voelen. Wij worden immers weggezet als racisten waar we geen racisten zijn. Verder vind ik het behoorlijk kansloos om tijdens de Intocht teksten als "Zwarte Piet, weg er mee" te gaan scanderen. Ga je schamen!

3 Reacties
denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"Wij worden immers weggezet als racisten waar we geen racisten zijn." Kan je deze herhaaldelijk geuite leugen nou eens met feiten onderbouwen?

Sardar2
Sardar215 nov. 2015 - 18:38

[Verder vind ik het behoorlijk kansloos om tijdens de Intocht teksten als "Zwarte Piet, weg er mee" te gaan scanderen.] Als het ‘behoorlijk kansloos’ is waarom maak je je druk erover? Het is de keuze van volwassenen die vasthouden aan door anderen als ongewenst beschouwde elementen en stellen hun kinderen bloot aan vroegtijdige maatschappelijke conflicten. Als je kinderen voor je belangrijker zijn haal je die elementen eruit. Maar het lijkt vast houden aan fossiele tradities zijn voor jou belangrijker dan je eigen kinderen. Dat is geen strijd voor kinderen maar over de rug van kinderen, zoals bezuinigingen die gerechtvaardigd verklaard worden, omdat die de toekomst van onze kinderen zouden veilig stellen. Terwijl feitelijk hun heden, de kindertijd, wordt ondergeschikt gemaakt aan een onzekere toekomst! God zal iedereen belonen in hiernamaals, geduld kudde.

OlavM
OlavM15 nov. 2015 - 18:38

@ Mark Gh: [Wij worden immers weggezet als racisten waar we geen racisten zijn.] Nee, dat is wat mensen met lange tenen als jij er steeds van maken. Als met feiten en argumenten wordt aangetoond dat de figuur van Zwarte Piet racistische wortels en elementen heeft, wil dat niet zeggen dat iedereen die aan die figuur hecht een racist zou zijn. Want als iemand racist wordt genoemd, veronderstelt dat bewust raciaal discriminerende intenties. En daarvan worden Zwarte Piet-aanhangers helemaal niet in het algemeen beticht door de critici van Zwarte Piet. Overigens bestaan (hard-core) racisten onder de pro-Pieten wel degelijk. Dat is overduidelijk zichtbaar op b.v. Facebook en Twitter.

MarinusCalamari
MarinusCalamari15 nov. 2015 - 18:38

Ik zag op TV een anti-ZP meneer verontwaardigt opmerken hoe respectloos het was dat ondanks de aanslagen Sinterklaas toch doorging. En u ook natuurlijk, want natuurlijk heeft u later even teruggekeken hoe het op het journaal gerapporteerd werd, en dat dus ook gezien Maar goed, op links-van-links gaat verontwaardigt vingergewapper wel vaker samen met een stuitende hypocrisie en een totaal gebrek aan zelfinzicht.

1 Reactie
eusie56
eusie5615 nov. 2015 - 18:38

Huh?

123456zeven
123456zeven15 nov. 2015 - 18:38

Het is heel moeilijk racisme te zien waar het niet is, dat lukt maar heel weinig mensen. Iemand schminken kan je racisme vinden, maar omdat haast niemand dat racisme vind ziet ook niemand het. Ander vraagje, ik zie dat de argumenten tegen Piet weer anders zijn dan voorgaande jaren. Dat zal komen wegens het gebrek aan rethorische weerklank? Of was het omdat ze gewoon niet waar bleken te zijn.

1 Reactie
OlavM
OlavM15 nov. 2015 - 18:38

@ Sander van der Wal: Je probeert je eigen "gelijk" te krijgem door een valse voorstelling van zaken te geven. Da heet onzindelijk discussiëren. [Iemand schminken kan je racisme vinden, maar omdat haast niemand dat racisme vind ziet ook niemand het.] Het gaat natuurlijk niet om zo maar "iemand schminken". Het betreft zwart schminken en kleden naar het beeld van de vroegere zwarte kindpage. [....ik zie dat de argumenten tegen Piet weer anders zijn dan voorgaande jaren. Dat zal komen wegens het gebrek aan rethorische weerklank? Of was het omdat ze gewoon niet waar bleken te zijn.] Kletskoek: precies dzelfde argumenten zijn gebruikt. Er zal wellicht een aantal bijgekomen zijn.

Uilenspiegel
Uilenspiegel15 nov. 2015 - 18:38

Diepe zucht .............. bestrijd het echte racisme ...... lees eens de reacties op internet op de aanslag ...... die waarin hele geloofsgroepen en landen worden afgeschreven in niet mis te verstane woorden ... zie racisme waar het is. Jij en jouw medestanders hadden zo veel kunnen winnen door de demonstratie af te blazen ..... uit respect ..... vanwege jullie klein leed ... ivm wat onschuldigen in Parijs is aangedaan. Neen, dit is geen trap onder de gordel ... het is een diepe zucht!

3 Reacties
denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"vanwege jullie klein leed" Als je het nodig vindt met een drogredenering mensen weg te zetten zegt het al genoeg over het gebrek aan argumenten.

pietdeg2
pietdeg215 nov. 2015 - 18:38

"bestrijd het echte racisme" En wat als dat nou een tikkeltje te hoog gegrepen is?

denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"zie racisme waar het is." Dat alleen daar waar jij het blijkbaar ziet.

hvanderklink
hvanderklink15 nov. 2015 - 18:38

Ach, beste Mathijs, waarom realiseer jij je niet dat heel veel Nederlanders zich ook door jou niet de les laten lezen! Ik vind het niet zo verkeerd een discussie te voeren over het feit of de figuur Zwarte Piet wel of niet racistisch is. Echter, ik ben voldoende zelf in staat op basis van de al geruime tijd aangevoerde argumenten voor en tegen mijn standpunt de bepalen. De discussie moet wat mij betreft buiten het gezichtsveld van kinderen worden gevoerd. Kennelijk maken de kinderen u niets uit, want u wilt hoe dan ook en wanneer dan ook zelf kunnen bepalen wanneer u tegen de volgens u racistische kenmerken van Zwarte Piet te demonstreren. U verwijt Jochem Myjer, dat hij zijn open brief plaatst zich verschuilend achter de rug van kinderen, maar u demonstreert tegen de verschijning van Zwarte Piet over de ruggen van kinderen die op dat moment de intocht van Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten vieren. Het feit, dat u tegen de huidige verschijning bent van Zwarte Piet is uw goed recht, evenals het feit, dat u uw stem wilt laten horen. Uw stem in deze kwestie mag gehoord worden, maar ik maak mij wel zorgen over het feit, dat uw standpunt al zo in beton is gegoten, dat u in het geheel niet wilt luisteren naar degenen die een ander standpunt hebben. En ik maak mij ook zorgen over het feit, dat u alle mensen die wel graag de figuur van Zwarte Piet zien de les wilt lezen door juist tijdens de intocht van Sinterklsas te demonstreren, niet alleen door uw aanwezigheid met bijvoorbeeld protestborden, maar juist ook door woord en gebaar. En daar, beste meneer Mathijs, gaat u echt een brug te ver. Ik heb stellig de indruk, dat meerdere mensen bereid zijn na te denken of het misschien iets anders zou moeten, maar bij mij werkt het zo, dat ik graag zelf wil nadenken en dat het proces van zelf nadenken over argumenten fors wordt belemmerd en vertraagd wanneer iemand zoals u mij iets door de strot probeert te duwen en al helemaal, als u dat ook nog eens doet over de ruggen van de kinderen! Uw ideeën en uw wensen om verandering te brengen in de figuur van Zwarte Piet hebben zo'n vlucht genomen, dat ik het als obsessief moet bestempelen. En ongetwijfeld weet u, dat obsessieve mensen niet meer open staan voor redelijkheid. Obsessie gaat helaas vaak gepaard aan agressie en zo zie ik helaas ook uw bijdrage in de discussie over de figuur van Zwarte Piet. Uw aanwezigheid en deelname aan de demonstratie tegen Zwarte Piet tijdens de intocht zie ik als een uiting van uw obsessie en als een daad van agressie, daar waar u juist de discussie zou moeten zoeken. Een gemiste kans zou ik zeggen!

5 Reacties
marq101
marq10115 nov. 2015 - 18:38

Ik had het niet beter kunnen verwoorden

Jisraeel
Jisraeel15 nov. 2015 - 18:38

Chapeau!

denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"Ik vind het niet zo verkeerd een discussie te voeren over het feit of de figuur Zwarte Piet wel of niet racistisch is." Het is volstrekt begrijpelijk en logisch dat wanneer je zelf wit bent je er totaal geen last van hebt en het daarom niet als racisme ziet en kan zien, dan is het natuurlijk niet verkeerd en ook geen probleem om een discussie te voeren want je kan blijven betogen dat jij er geen racisme in ziet. Dus een discussie over dit onderwerp op deze basis is gewoon zinloos en leidt mijns inziens tot niets dan ruzie en gekrakeel. Dat komt volgens mij omdat racisme niet iets is waar witte mensen zelf persoonlijk heel veel ervaring mee hebben en dan kan je op je strepen gaan staan en stellen dat wanneer jij het niet in ziet het er dan ook niet is maar dat kan zoals in dit specifieke geval voor de ander volstrekt anders zijn. Dan gaan zoals Edward Beisser zegt de hakken in het zand en is er geen discussie meer en het erop neerkomt dat iemand zelf echt zwart moet zijn om te kunnen ervaren hoe het is of kan zijn. Als je het empathische vermogen ontbeert om je in te leven in een ander of de integriteit van de bezwaarmaker in twijfel trekt dan heeft een debat absoluut geen zin want dat leidt vaak alleen maar tot verwijten en polarisatie. Ik stel nadrukkelijk niet voor alle zwarte mensen te spreken, dat doe ik uitsluitend voor mezelf, want ik realiseer me dat er zwarte mensen zijn die er helemaal geen probleem mee zeggen te hebben.

TruusBeek
TruusBeek15 nov. 2015 - 18:38

top!

Minoes2
Minoes215 nov. 2015 - 18:38

Dat is pro-figuratieve politiek bedrijven denk ik.!

elja888
elja88815 nov. 2015 - 18:38

Hou toch eens op van alles bij dat kinderfeest te betrekken wat er helemaal en totaal niets, maar dan ook niets mee te maken heeft. Wat in jouw hoofd zit, zit niet bij anderen. Die rare bijgedachten bij zwarte piet zijn jouw probeem, maar val anderen daar niet mee lastig. Die hebben die gedachten niet. Maar dat je met die rare bijgedachten kinderen moet pesten vind ik ziek.

2 Reacties
StevenBouwman
StevenBouwman15 nov. 2015 - 18:38

Een typisch voorbeeld van gaslighting. Doen alsof het racisme enkel in de hoofden van mensen zit.

Roberti
Roberti15 nov. 2015 - 18:38

Weer zo'n misbruiker van kinderen om van racisme maar vooral een feest te blijven maken.

PaddyPower
PaddyPower15 nov. 2015 - 18:38

PR technisch hebben de anti-Pieten een kans gemist. Ze hadden een gebaar kunnen maken door hun protest af te lasten. Dat had ze veel symphatie op geleverd. De reactie om te stellen, ja maar ze hadden de intocht toch ook juist af kunnen lassen?, slaat de plank mis. Juist na Parijs heeft men behoefte aan een kneuterig, gezellig Sinterklaasfeest. Met de boze buitenwereld op afstand. En daar ging de oproep van Myjer ook over.

1 Reactie
denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"Ze hadden een gebaar kunnen maken door hun protest af te lasten. Dat had ze veel symphatie op geleverd." In de eerste plaats is dat zogenaamde sympathie opleveren is dat de koe in haar kont kijken en voor het overige verneem ik uit kringen van bezwaarmakers die zij juist verbaasd waren dat het "kinderfeest" gewoon doorgang zou vinden. Zij hadden op meer piëteit van de organisatie verwacht maar omdat zij dat niet toonden door de boel af te gelasten konden de mensen die bezwaar hadden ook niet wegblijven. Dat is volstrekt logisch in mijn ogen want hoe en wanneer zouden deze mensen die door jou gesuggereerde misgelopen sympathie dan mogen ontvangen en van wie van jou?

Yovra
Yovra15 nov. 2015 - 18:38

Het is een listige debat-truc die hier wordt gebruikt door Van De Sande. Sommigen hier trappen er in, ikzelf was dat niet van plan. Myjer deed een emotionele oproep voor rust en een goede sfeer tijdens de intocht in Meppel. Niet meer en niet minder. Van De Sande (en sommigen hier die het met hem eens zijn) lijken een statement van Myjer te vermoeden tégen de ''anti-Zwarte-Piet-demonstranten" en hun inzet. Volgens mij was het in het licht van de verbroedering, en ik citeer: "Zullen we vandaag uit respect voor gisteren even alle zwaarden begraven en de discussie op een andere dag zinvol voortzetten?". Dat is wat hij vroeg. Van De Sande voelt zich gechanteerd, ik vermoed bij hem (en anderen hier) in dit kader vooral erg lange tenen. Het was geen ''maatschappelijk debat" het is de humorloze 'politiek filosoof' die zich niet kan verplaatsen in een oproep tot kalmte en rust op een feestdag voor kinderen.

1 Reactie
denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

" Myjer deed een emotionele oproep voor rust en een goede sfeer tijdens de intocht in Meppel. " Dat deed hij en richtte zich op de mensen die hun bewaar gingen uiten vanuit de vooraf ingelaste beschuldiging dat het hen slechts te doen zou zijn om een kinderfeest te verpesten en dat is gewoon een valse vooraf ingebouwde leugen van "paniek piet".

Pakkuman
Pakkuman15 nov. 2015 - 18:38

Ik vermoed dat Jochem Myjer weinig meer in gedachten had dan om na afgelopen vrijdag de gemoederen niet onnodig hoog op te laten lopen en de kinderen hun feestje wilde gunnen, zonder de verdorven realiteit er bij te moeten slepen. Om hem daarvoor te moeten fileren gaat me eerlijk gezegd een beetje ver, om me maar eens mild uit te drukken. Het gaat op dat moment om de kinderen, niet om het vermeend monddood maken van demonstranten. De Sint-viering zal de komende jaren steeds verder transformeren richting een variant die voor een ieder te pruimen zal zijn, daar ben ik van overtuigd. De uitfasering van de huidige variant zal even duren, iets waar de demonstranten wellicht ook notie van zouden kunnen nemen. Ja, er wordt geluisterd naar jullie grieven, maar geef het even tijd. Ik zie de meerwaarde niet om dan met een buslading mensen tussen het publiek je al lang bekende punt uit te gaan staan venten. Met polderen wordt meer bereikt dan wild geraas.

1 Reactie
denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"k vermoed dat Jochem Myjer weinig meer in gedachten had dan om na afgelopen vrijdag de gemoederen niet onnodig hoog op te laten lopen en de kinderen hun feestje wilde gunnen," Jij en Jochem gaan er blijkbaar ook zonder nadenken of navragen aan direct betrokkenen vanuit dat mensen die bezwaar maken daarmee van plan zouden zijn een kinderfeest te willen verstoren en dat is gewoon niet waar. Het een bijt het ander niet en als dat wel zo was dan zou dat wettelijk verboden worden voor hen om daar te zijn en dat is het niet het geval maar mensen gaan er toch heel koppig zonder enige informatie van direct betrokkenen vanuit dat men er op uit zou zijn om een kinderfeest te verpesten wat gewoon niet zo is.

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways15 nov. 2015 - 18:38

De demonstranten zijn zo goed als volkomen genegeerd door de media. Het was weer een gezellig, ouderwetse intocht.

1 Reactie
omaoeverloos
omaoeverloos15 nov. 2015 - 18:38

Tja, de hype lijkt over. Waar vorig jaar de VN er nog met de haren werd bijgesleept en er enkele stroopwafelpieten en een heuse hooropiet werden geintroduceerd zie je dat dit jaar de traditie weer in ere hersteld is. Ook de diverse media verliezen de belangstelling.

PaddyPower
PaddyPower15 nov. 2015 - 18:38

Dennis Mollis, ma 16 november 2015 15:36 in reactie op Wim Kombrink Reageer op Dennis Dennis " Myjer deed een emotionele oproep voor rust en een goede sfeer tijdens de intocht in Meppel. " Dat deed hij en richtte zich op de mensen die hun bewaar gingen uiten vanuit de vooraf ingelaste beschuldiging dat het hen slechts te doen zou zijn om een kinderfeest te verpesten en dat is gewoon een valse vooraf ingebouwde leugen van "paniek piet". Hoezo een valse leugen? Ze protesteren daar toch tegen Zwarte Piet en willen per se bij de intocht staan? Dus wat ze doen is toch het kinderfeest verpesten?

1 Reactie
denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"Hoezo een valse leugen?" De leugen is de valse veronderstelling die verstopt zit in die oproep van "piet paniek" die zonder zich eerst te informeren bij betrokkenen er op voorhand vanuit ging dat deze mensen daar naartoe gingen om de boel te verstoren en dat is dus niet het geval geweest want er waren geen arrestaties, of heb ik iets gemist?

[verwijderd]
[verwijderd]15 nov. 2015 - 18:38

Ik zit naar Al Jazeera te kijken: presidenten van universiteiten in de USA (Missouri, Ithaca) worden tot aftreden gedwongen wegens 'lack of racial awareness'. Dat rassending gaat nog heel groot worden!

2 Reacties
denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"Dat rassending gaat nog heel groot worden!" Want?????

denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"'lack of racial awareness'" Weet je ook wat er precies gebeurd is want erg specifiek ben je niet maar je wekt bij mij wel de suggestie dat het allemaal niets is en dat ons hier als we zo doorgaan iets onheilspellend te wachten staat. Wat is er overigens mis met het sanctioneren van fout gedrag dat is ten minste wat ik eruit afleid en of dat terecht is of niet daar weet ik vanwege gemis aan achtergrondinformatie niets van. Omdat jij het inbrengt hoopte ik dat jij meer weet van de achtergronden die van belang zijn om er een oordeel over te kunnen vellen, althans dat lijkt mij.

PaddyPower
PaddyPower15 nov. 2015 - 18:38

Dennis Mollis, ma 16 november 2015 21:34 in reactie op Paddy Power Reageer op Dennis Dennis "Hoezo een valse leugen?" De leugen is de valse veronderstelling die verstopt zit in die oproep van "piet paniek" die zonder zich eerst te informeren bij betrokkenen er op voorhand vanuit ging dat deze mensen daar naartoe gingen om de boel te verstoren en dat is dus niet het geval geweest want er waren geen arrestaties, of heb ik iets gemist? Ze gingen niet naar Meppel om gezellig mee te zingen, toch? Ik weet niet hoe jouw feestjes zijn, maar dit valt bij mij in de definitie verstoren.

1 Reactie
denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"Ik weet niet hoe jouw feestjes zijn, maar dit valt bij mij in de definitie verstoren." Gelukkig hebben we daar wetgeving voor om dat te bepalen.

PaddyPower
PaddyPower15 nov. 2015 - 18:38

Dennis Mollis, di 17 november 2015 12:39 in reactie op Paddy Power Reageer op Dennis Dennis "Ik weet niet hoe jouw feestjes zijn, maar dit valt bij mij in de definitie verstoren." "Gelukkig hebben we daar wetgeving voor om dat te bepalen." Luisteren is niet je sterkste kant. Ik heb het toch helemaal niet over het beperken van iemands wettelijke rechten? Daarbij Zwarte Piet is ook wettelijk niet verboden. Dus einde discussie?

1 Reactie
denmol
denmol15 nov. 2015 - 18:38

"Dus einde discussie?" Dat zullen we zien, daar ga ik niet alleen over want het is een nationaal debat.

JandeBoer2
JandeBoer215 nov. 2015 - 18:38

Als elke Piet nou gewoon voor zichzelf beslist hoe hij zich wil schminken, - zwart of in andere kleuren - zouden er dan kinderen zijn die dat erg vinden? Ja echt? Ach...... wat zielig voor die kinderen ;-) Hun ouders zouden die kinderen toch wel uitleggen dat we in VRIJ land leven, waarin iedereen zelf mag weten hoe hij/zij zich schminkt - zwart of in andere kleuren.

1 Reactie
Dehnus
Dehnus15 nov. 2015 - 18:38

Jup! Laat mensen in hun waarde en vrij zijn. Als jij een zwarte piet wilt? Prima! Als jij een groene wilt? PRIMA! Wil je Odin met zijn DOnkere Elven? PRIMA! Zolang we de politiek er maar buiten kunnen houden die er gewin van probeert te halen. Geert en zijn NAZI vriendjes van de NVU (Ja, Schreeuwwitje, je bent dan zelf geen NAZI.. maar je vriendjes zijn dat wel) die weer een naams verandering doorvoeren om zo weer eens lekker zieltjes te winnen en geweld te plegen, zijn dan nog wel het ergste. Als iemand een Zwarte Sinterklaas wilt met knal oranje pieten moet hij dat helemaal zelf weten. Als iemand een kleuren festival in de zomer wilt houden? DAN MOET HIJ DAT HELEMAAL ZELF WETEN! En als een Moslim of Hindu eventjes wil bidden? DAN MOET OOK ZIJ DAT HELEMAAL ZELF WETEN! Houdt eens op aan elkaar op te leggen wat een ander moet doen. Het is toch verdorie gek dat we nu politieke partijen hebben die bij wet willen vastleggen DAT ik een feestje moet vieren en HOE ik dat feestje moet vieren. Misschien heb ik persoonlijk wel helemaal geen zin in dat feestje:P. Ook dat mag ik helemaal zelf weten :).

JoopSchouten2014
JoopSchouten201415 nov. 2015 - 18:38

Het is maar hoe je de Pietfiguur ziet. Als er geen racisme zou zijn zou Piet's beroete kop geen punt zijn. Zijn roe en schmink heeft een zeer lange geschiedenis.

1 Reactie
Fredolo
Fredolo15 nov. 2015 - 18:38

@Joop Schouten. Als Zwarte Piet een beroete kop zou hebben, zou er nauwelijks discussie over het racisme van Sint en Piet zijn.