Een op tien kan geen maand zonder inkomen
• 21-11-2013
• leestijd 2 minuten
Rotterdam kocht schuld minima af bij zorgverzekeraar om te voorkomen dat ze verder in problemen raakten
Zo’n 10 procent van de Nederlanders kan de eerste maand al niet meer de touwtjes aan elkaar knopen als het voornaamste inkomen wegvalt. Dat blijkt uit de donderdag gepubliceerde Publieksmonitor 2013 van het Platform Wijzer in Geldzaken, een samenwerking van ruim 40 financiële (voorlichtings)instellingen.
Ongeveer twee uit de vijf mensen kan nog minstens een half jaar rondkomen, schrijft
Trouw op basis van de
Publieksmonitor :
71 procent van de 1042 ondervraagden vindt dat ‘kunnen rondkomen’ iemands eigen verantwoordelijkheid is. Toch verwachten de meeste mensen wel dat de overheid (57 procent) en financiële instellingen (76 procent) hen beschermen tegen het nemen van onverstandige geldbeslissingen.
Nederlanders houden hun financiën nauwlettend in de gaten, stelt de monitor. 60 procent heeft een potje voor onvoorziene uitgaven op de korte termijn. Driekwart van de Nederlanders geeft aan bij financiële beslissingen rekening te houden met de toekomst. Toch komt rood staan bij de bank regelmatig voor.
Rotterdamse aanpak In Rotterdam heeft de gemeente in 2011 voor bijna één miljoen euro de schuld van duizenden uitkeringsgerechtigden bij zorgverzekeraar Zilveren Kruis afgekocht. Dat bevestigt een woordvoerder van de Rotterdamse wethouder Florijn (PvdA). De gemeente deed dat om te voorkomen dat deze mensen nog verder in de problemen zouden komen, meldt de NOS:
De mensen met een betalingsachterstand dreigden te worden geregistreerd als wanbetaler bij het College voor Zorgverzekeringen. Daardoor zouden ze nog verder in de financiële problemen komen. Geregistreerde wanbetalers moeten namelijk niet alleen de zorgpremie betalen, maar ook nog een boete van 30 procent. Door een regeling te treffen voor de totale schuld van zeven miljoen euro, voorkwam de gemeente dat.
De Sociale Dienst van Rotterdam betaalde één miljoen. Ook het CVZ nam een klein deel van de schuld voor zijn rekening. De rest van de schuld werd afgeboekt door Zilveren Kruis.
Of de Rotterdamse oplossing zoden aan de dijk zet, is de vraag. Er zijn maatregelen genomen om te voorkomen dat uitkeringsgerechtigden weer een betalingsachterstand zouden oplopen bij hun zorgverzekeraar. Volgens Zilveren Kruis zijn er inmiddels weer 7000 Rotterdammers met grote betalingsachterstanden.