Een op de vijf reptielen wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit een uitgebreid onderzoek naar de staat van meer dan 10.000 reptielensoorten over de hele wereld. Wetenschappers roepen op tot onmiddellijke bescherming van met name krokodillen en schildpadden, die het uitermate moeilijk hebben.
Aan het onderzoek, dat is gepubliceerd in wetenshappelijk tijdschrift nature, is vijftien jaar lang gewerkt, ook omdat de financiering ervoor maar moeilijk van de grond kwam. Volgens de onderzoekers worden reptielen voortdurend over het hoofd gezien als het gaat om natuurbehoud, omdat ze als minder charismatisch gezien worden dan dieren met een vacht of vleugels.
Tot nu toe zijn 31 reptielensoorten al uitgestorven, nog eens 1.800 individuele soorten lopen ernstig risico. In totaal gaat het om 21 procent van de reptielen, een hoger percentage dan bijvoorbeeld het aantal bedreigde vogelsoorten. In het geval van krokodillen gaat het om meer dan de helft van de soorten, en bij schildpadden zelfs bijna twee derde.
Hoewel de reptielen over de hele wereld bedreigd worden, is het probleem het grootst in Zuidoost-Azië, West-Afrika, Noord-Madagaskar, het noorden van het Andes-gebergte en het Caribisch gebied. De voornaamste oorzaken zijn vernietiging van leefgebieden om landbouwgrond en stedenbouw te creëren. Voor krokodillen en schildpadden komt daar nog de jacht op de dieren bij. Op de eilanden is een van de grootste bedreigingen voor reptielen momenteel de klimaatcrisis.
Meer mensen. Meer mensen plek minder andere dieren plek. Minder diersoorten. In Nederland zij de meeste diersoorten al lang weg. Maar in die streken, en bijvoorbeeld Australie, waar koloniesatie van de land door mensen nog bezig is, en die aan de top staat wat betreft uitstrevingen, is het een dagenlijkse massa slachting doe men bijna voor de ogen ziet gebeuren. Wat minder bomen en bossen en opeens, bam, 80% minder koalas in 20 jaar, kikker A en kangaroe B weg, etc.
What else is new? ☹
Vernietiging van leefgebieden is inderdaad niet nieuw en daar komt geen eind aan voorlopig.
Bij amfibieen (kikkers, salamanders) schijnt het nog erger te zijn. Allebei helaas niet erg aaibare dieren, dat helpt natuurlijk ook al niet voor de bescherming, zeker niet in Latijns Amerika en West Afrika, waar ze wel iets anders aan het hoofd hebben als boskikkers en schildpadden (eieren daar nog steeds geraapt en verkocht, zoals ik zag in El Salvador??)
@Danielle Meestal zitten ze goed verscholen onder bladeren of struiken. Maar goed... Ook Patricia Lasoen moest plots aan een hazelworm denken. ------------ Stilleven met herfstvruchten zoals altijd bij volle maan zelfs na een afmattend orgasme lig ik wakker en met hoofdpijn in ons bed naar de gedaanten van de vetplanten te staren. merkwaardig klein voel ik me nu vertrappeld door verwarde paardepoten terwijl de mooie diernaam hazelworm plots uit het donker opduikt en mijn hoofd gekraakt wordt als een okkernoot tussen de deurscharnieren.
Ja inderdaad, na afmattende orgasmes (want de jaren gaan tellen) komen de landelijke reptielen of amfibieen als geroepen, verzachtend....reden te meer om er zuinig op te zijn.
Handel, verkoop en consumptie van schildpad eieren in El Salvadot sinds 2009 verboden, met USAID als stok achter de deur, zo lees ik op internet. Ik heb er indertijd bij mijn biertje nog wel gwoon een schildpasei op schaaltje gekregen, als tapa, een soort pingpongballetje dat je moest inscheuren en leegsluropen, dat is dus nu sinds 2009 daar verboden, heel goed....