Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een op de vier Duitsers: op vluchtelingen schieten is een goed idee

  •  
06-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
125 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-02-06-om-11.45.31
In een omstreden verklaring liet Frauke Petry, fractievoorzitter van rechts-populistische politieke partij Alternative für Deutschland (AfD), deze week weten dat wat haar betreft de politie op vluchtelingen mag schieten wanneer zij illegaal de grens oversteken. Haar vicevoorzitter Beatrix von Storch ging vervolgens nog een stapje verder, door te zeggen dat dat ook voor vrouwen en kinderen geldt.
Later krabbelden zowel Petry als Von Storch weer wat terug, maar toen was de ophef al veroorzaakt. Inmiddels heeft SPD-leider Sigmar Gabriel laten weten dat AfD wat hem betreft door veiligheidsdiensten wordt gemonitord, omdat de partij staatsgevaarlijk is.
Desalniettemin lijkt het erop dat Petry een open zenuw in de Duitse onderbuik heeft geraakt. Want wat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau YouGov: ruim 1 op de 4 Duitsers is van mening dat het gerechtvaardigd is op ongewapende vluchtelingen te schieten wanneer zij illegaal de grens over willen steken. Of het nu mannen, vrouwen, of kinderen zijn, als het aan 29 procent van de ondervraagden ligt, worden vluchtelingen desnoods met geweld uit het land geweerd.
Van de ondervraagden vond maar iets meer dan de helft, 57 procent, dat op vluchtelingen schieten echt niet kan. 14 procent had geen mening. In dezelfde poll werd ook gevraagd in hoeverre men achter het voorstel van Sigmar Gabriel staat om de AfD in de gaten te houden. Daarop liet 32 procent weten het daar volledig mee eens te zijn en 26 procent enigszins. Slechts 13 procent verwierp dat idee in zijn geheel.
Voor 13 maart staan verkiezingen gepland in de Duitse deelstaten Baden-Württemberg, Rijnland-Palts en Saksen-Anhalt. De verwachting is dat AfD het huidige aantal zetels zal verdubbelen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.