Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Louise Fresco draait lezers een rad voor ogen met tegenstelling stad-platteland

Zembla-journalist Ton van der Ham prikt beweringen over Nederlandse landbouw door
Joop

Eén op de tien jongeren wordt online gepest

  •  
24-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
pesten.jpg
CBS: Meisjes zijn vaker slachtoffer
Eén op de tien jongeren tussen de 15 en 18 jaar is vorig jaar wel eens online gepest. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De jongeren waren slachtoffer van bijvoorbeeld roddel, stalken, lasten, bedreiging of chantage.
Online pesten komt volgens een woordvoerder van het CBS veel vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Wat het exacte verschil is, kan de woordvoerder niet zeggen, maar volgens hem gaat het om een significant verschil:
Wij hebben de indruk dat meisjes elkaar indirecter het leven zuur maken, terwijl jongens dat op een directe manier doen.”
De uitkomsten komen volgens de woordvoerder overeen met die van vergelijkbare onderzoeken. Het gaat in totaal om zo’n 60.000 kinderen die gepest worden. “Dat zijn er zo’n twee tot drie per klas.”
Hetzelfde onderzoek is ook gehouden onder volwassenen. Daaruit blijkt dat ook volwassenen slachtoffer zijn van cyberpesten, maar in mindere mate. In de categorie 18 tot 25-jarigen zegt 7 procent wel eens digitaal gepest te zijn. Van de respondenten in de categorie 45 tot 65-jarigen is  iets meer dan twee procent slachtoffer geweest van internetpesterijen.
Het is de eerste keer dat het CBS onderzoek deed naar pesten.

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar24 jul. 2013 - 10:39

Waarom bouwen we dan ook een complete virtuele sociale identiteit op met dat vermaledijde ge-social-media? De moderne wereld is al moeilijk te behappen voor ons primitieve brein, laat staan dat we op *twee plekken* tegelijkertijd moeten bestaan. Zelf weten, maar ik doe er niet aan mee.

lembeck
lembeck24 jul. 2013 - 10:39

Pesten hou je kennelijk niet tegen. Vreselijk, want het vernietigt soms levens. De scholen en ouders blijken niet in staat om de kinderen te weerhouden van het getreiter van een ander kind. In de VS pleit men voor toezicht, als de kinderen achter de computer zitten. Dus een tweede computer waar een ouder controleer wat het kind op de eigen pc doet. Misschien moet dat dan maar. Piet heeft gelijk - meisjes zijn vreselijke krengen vaak en ze treiteren zo gemeen en onderhuids dat het vaal nauwelijks opvalt aan de niet getrainde begeleiders. Jongens zijn veel eerlijker daarin, maar meiden kunnen vreselijke krengen zijn en zijn thuis de liefheid zelve misschien. Ik denk niet dat je pesten ooit kunt uitbannen. Want niet alleen kinderen en scholieren doen het, ook volwassenen en het gaat door tot in de verzorgingshuizen. Kennelijk zijn er veel mensen die het een prima tijdverdrijf vinden om anderen kapot te maken. Merkwaardig, hoogst merkwaardig, maar misschien ligt aan het E.Q.??

De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten24 jul. 2013 - 10:39

Pesten en kindonvriendelijkheid zit diepgeworteld in de Nederlandse cultuur, "Kinderen zijn hinderen" was het adagium van "vadertje Cats" toch, en er wordt niets maar dan ook niets aan gedaan. Pestprotocollen, klokkenluidersregelingen noem het maar op: het helpt allemaal geen z*k. Niet het slachtoffer maar de pester moet kei - maar dan ook kei hard aangepakt worden, maar dat is teveel gevraagd van schijterig Nederland, nee stiekum achter de bosjes staan met een camera: dat durven ze wel!

[verwijderd]
[verwijderd]24 jul. 2013 - 10:39

Meisjes zijn vaker slachtoffer? Wat een malle preoccupatie met slachtoffers. Meisjes zijn ook vaker daders.

1 Reactie
sjaakie2
sjaakie224 jul. 2013 - 10:39

Dat klopt inderdaad wel met mijn eigen ervaringen. Overigens moet je wel heel weinig levenservaring hebben om nog niet te weten dat jongens elkaar direct treiteren of ruzie maken en meisjes dit veel indirecter met met buitensluit gedrag etc doen.

TheRealHandyman
TheRealHandyman24 jul. 2013 - 10:39

Als we zo graag willen dat dit veranderd, dan moeten we ook het goede voorbeeld geven. Op internet veranderd bijna iedere nerd of wat dan ook in een moordlustige waraaknemer. Als Rutte iets verkeerds doet, dan moet hij meteen dood of als je tegen links bent, mogen ze allemaal kapot e.d. Zelfs Helga van Leur krijgt zomaar doodsverwensingen naar haar hoofd geslingerd. Als dat de manier is waario volwassenen met elkaar omgaan, waarom verwachten we dan iets anders van kinderen? Het grootste verschil is dan wel dat wij volwassenen wel weten en beseffen wat de consequenties zijn van onze daden en kinderen vaak niet. Dat maakt eigenlijk volwassenen dus een stuk erger en asocialer.

1 Reactie
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten
De redactie van Joop zijn een stel hypocrieten24 jul. 2013 - 10:39

Eens, je wil niet weten hoe vaak ik heb gezien dat een ouder zijn eigen kind dekt als die weer eens wat uitgevreten heeft. Het zit gewoon in de cultuur. De enige methode om dit te veranderen is zowel kind als ouder keihard aanpakken. Pestgedrag staat gelijk aan verkrachting. Bij dat laatste geldt ook NEE=NEE dat zou ook bij pesten moeten gelden.