Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

BBB boekt monsterzeges, slacht CDA, PVV en FvD

  •  
15-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12658 keer bekeken
  •  
ANP-465069399

Updates onderaan

In de grote steden heeft een op de drie kiesgerechtigden een stem uitgebracht. Dat is fors meer dan vier jaar geleden. In Amsterdam lag de opkomst om 18.00 uur bijvoorbeeld al op 34,6 procent. In 2019 had rond dat tijdstip slechts 24,5 procent van de inwoners van de hoofdstad gestemd.

In Rotterdam is de opkomst rond 18.00 uur bijna 32 procent. Dat was in 2019 op dat tijdstip 30,7 procent. In Den Haag heeft tot nu toe 37,5 procent gestemd (in 2019 34,5 procent). In Utrecht is de opkomst niet beschikbaar door een storing.

In Eindhoven stond de teller rond 18.00 uur op 39,2 procent, in Groningen op 46,4 procent en in Nijmegen op 45,1 procent. Ook kleinere gemeenten melden dat de opkomst hoger is dan in 2019.

Update 21:00

Na het sluiten van de stembussen lijkt het er in de provincie Noord-Holland op dat de nieuwkomer BBB nek aan nek gaat met de VVD, in elk geval volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS. BBB is met 9 zetels iets groter, maar de VVD komt op 8 zetels. 

GroenLinks zou volgens de prognose 3 zetels verliezen en houdt er 7 over. De PvdA winter 1 en komt ook uit op 7. D66 en het CDA raken beide 2 zetels kwijt en ook de PVV en SP verliezen. De grote verliezer is Forum voor Democratie, van de 9 zetels blijft er slechts 1 over.

Update 21:25

In de provincie Overijssel heeft de BoerBurgerBeweging alle andere partijen ver achter zich gelaten. De nieuwkomer komt daar volgens de exitpolls met 17 zetels de Staten binnen. De partij wist 31 procent van de stemmen binnen te halen. Andere nieuwkomers Volt en JA21 wisten ook zetels te bemachtigen. Van de zittende partijen won alleen de Partij voor de Dieren, zij het nipt. Alle andere partijen gingen onderuit. 

Het CDA dat het traditioneel ook goed doet in Overijssel, raakt 5 zetels kwijt en houdt er 4 over. Alle andere partijen leveren ongeveer 1 zetel in, met uitzondering van Forum dat ook hier de grote verliezer is. De extreemrechtse complotpartij verliest 5 zetels en houdt er 1 over.

Update 21:45

Ook in Noord-Brabant laat BBB alle partijen achter zich. De partij komt uit op 12 zetels en laat de VVD achter zich, die partij verliest een zetel. Het CDA raakt er maar liefst 5 zetels kwijt en houdt er 3 over. De PvdA weet wel te winnen en stijgt met 2 zetels naar 5, GroenLinks verliest nipt maar weet de 5 zetels te behouden. Ook in Noord-Brabant wordt afgerekend met Forum voor Democratie: van de 9 zetels blijft er ook hier slechts 1 over.

Update 22:00

Uit de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat in de Eerste Kamer nieuwkomer BBB gelijk opgaat met de "linkse wolk" van GroenLinks en PvdA. Ook hier is BBB de grote winnaar en komt met 15 zetels de senaat binnen. GroenLinks (8) en de PvdA (7) komen gezamenlijk ook op dat aantal uit. De VVD blijft min of meer stabiel en raakt een zetel kwijt, het CDA daarentegen raakt er 4 kwijt en houdt er maar 5 over. Ook de andere coalitiegenoten D66 en ChristenUnie verliezen. Forum voor Democratie, de grote winnaar van de vorige Statenverkiezingen, houdt van de 12 oorspronkelijke zetels er nog maar 2 over. 

Update donderdag 08:00

In Drente heeft BBB met 33,5 procent van de stemmen meer dan een derde van de kiezers weten te verleiden. In sommige plaatsen in de provincie is een absolute meerderheid behaald door de boerenpartij. 

De winst van nieuwkomer BBB betekent een grote klap voor de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De ontevredenheid over het kabinet bleek een belangrijke drijfveer voor de kiezers te zijn, zo bleek ook uit een online opinieonderzoek van Ipsos onder zo'n 2500 kiesgerechtigden. Het kabinet komt volgens de prognose uit op 24 zetels van de 75 zetels in de Eerste Kamer. In de zittende Eerste Kamer hebben de vier partijen 32 zetels.

De stembusoverwinning van de boeren is groter dan die van Forum voor Democratie vier jaar geleden. Die nieuwkomer is nu vrijwel overal weggevaagd. Baudet zei blij te zijn met de uitslag in een speech die klonk als er een overwinning was behaald. De partij snijdt ook op dat punt de banden met de werkelijkheid door.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.