Joop

BBB boekt monsterzeges, slacht CDA, PVV en FvD

  •  
15-03-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
12229 keer bekeken
  •  
ANP-465069399

Updates onderaan

In de grote steden heeft een op de drie kiesgerechtigden een stem uitgebracht. Dat is fors meer dan vier jaar geleden. In Amsterdam lag de opkomst om 18.00 uur bijvoorbeeld al op 34,6 procent. In 2019 had rond dat tijdstip slechts 24,5 procent van de inwoners van de hoofdstad gestemd.

In Rotterdam is de opkomst rond 18.00 uur bijna 32 procent. Dat was in 2019 op dat tijdstip 30,7 procent. In Den Haag heeft tot nu toe 37,5 procent gestemd (in 2019 34,5 procent). In Utrecht is de opkomst niet beschikbaar door een storing.

In Eindhoven stond de teller rond 18.00 uur op 39,2 procent, in Groningen op 46,4 procent en in Nijmegen op 45,1 procent. Ook kleinere gemeenten melden dat de opkomst hoger is dan in 2019.

Update 21:00

Na het sluiten van de stembussen lijkt het er in de provincie Noord-Holland op dat de nieuwkomer BBB nek aan nek gaat met de VVD, in elk geval volgens de exitpoll van onderzoeksbureau Ipsos, uitgevoerd in opdracht van de NOS. BBB is met 9 zetels iets groter, maar de VVD komt op 8 zetels. 

GroenLinks zou volgens de prognose 3 zetels verliezen en houdt er 7 over. De PvdA winter 1 en komt ook uit op 7. D66 en het CDA raken beide 2 zetels kwijt en ook de PVV en SP verliezen. De grote verliezer is Forum voor Democratie, van de 9 zetels blijft er slechts 1 over.

Update 21:25

In de provincie Overijssel heeft de BoerBurgerBeweging alle andere partijen ver achter zich gelaten. De nieuwkomer komt daar volgens de exitpolls met 17 zetels de Staten binnen. De partij wist 31 procent van de stemmen binnen te halen. Andere nieuwkomers Volt en JA21 wisten ook zetels te bemachtigen. Van de zittende partijen won alleen de Partij voor de Dieren, zij het nipt. Alle andere partijen gingen onderuit. 

Het CDA dat het traditioneel ook goed doet in Overijssel, raakt 5 zetels kwijt en houdt er 4 over. Alle andere partijen leveren ongeveer 1 zetel in, met uitzondering van Forum dat ook hier de grote verliezer is. De extreemrechtse complotpartij verliest 5 zetels en houdt er 1 over.

Update 21:45

Ook in Noord-Brabant laat BBB alle partijen achter zich. De partij komt uit op 12 zetels en laat de VVD achter zich, die partij verliest een zetel. Het CDA raakt er maar liefst 5 zetels kwijt en houdt er 3 over. De PvdA weet wel te winnen en stijgt met 2 zetels naar 5, GroenLinks verliest nipt maar weet de 5 zetels te behouden. Ook in Noord-Brabant wordt afgerekend met Forum voor Democratie: van de 9 zetels blijft er ook hier slechts 1 over.

Update 22:00

Uit de exitpoll van Ipsos in opdracht van de NOS blijkt dat in de Eerste Kamer nieuwkomer BBB gelijk opgaat met de "linkse wolk" van GroenLinks en PvdA. Ook hier is BBB de grote winnaar en komt met 15 zetels de senaat binnen. GroenLinks (8) en de PvdA (7) komen gezamenlijk ook op dat aantal uit. De VVD blijft min of meer stabiel en raakt een zetel kwijt, het CDA daarentegen raakt er 4 kwijt en houdt er maar 5 over. Ook de andere coalitiegenoten D66 en ChristenUnie verliezen. Forum voor Democratie, de grote winnaar van de vorige Statenverkiezingen, houdt van de 12 oorspronkelijke zetels er nog maar 2 over. 

Update donderdag 08:00

In Drente heeft BBB met 33,5 procent van de stemmen meer dan een derde van de kiezers weten te verleiden. In sommige plaatsen in de provincie is een absolute meerderheid behaald door de boerenpartij. 

De winst van nieuwkomer BBB betekent een grote klap voor de coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. De ontevredenheid over het kabinet bleek een belangrijke drijfveer voor de kiezers te zijn, zo bleek ook uit een online opinieonderzoek van Ipsos onder zo'n 2500 kiesgerechtigden. Het kabinet komt volgens de prognose uit op 24 zetels van de 75 zetels in de Eerste Kamer. In de zittende Eerste Kamer hebben de vier partijen 32 zetels.

De stembusoverwinning van de boeren is groter dan die van Forum voor Democratie vier jaar geleden. Die nieuwkomer is nu vrijwel overal weggevaagd. Baudet zei blij te zijn met de uitslag in een speech die klonk als er een overwinning was behaald. De partij snijdt ook op dat punt de banden met de werkelijkheid door.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (352)

Sententia
Sententia17 mrt. 2023 - 6:51

Als dit de Tweede Kamerverkiezingen waren geweest, zouden deze mensen waarschijnlijk óók op BBB hebben gestemd. Ik geloof dat de kiezers op deze partijen stemmen, omdat ze zeer ontevreden zijn over het huidige beleid en dit kabinet. In dit specifieke geval kan een verklaring zijn, dat stemmen op BBB een manier is om de ongeïnteresseerde en zelfingenomen randstad, die altijd bepaalt wat er in het land gebeurt, buitenspel te zetten. Veel mensen buiten de randstad voelen zich in de steek gelaten, doordat hun bedrijven moeten verdwijnen, doordat het niemand interesseert dat hun huizen ingestort zijn door aardbevingen en die schade maar niet vergoed wordt, doordat niemand hen hielp nadat ze hun huizen verloren hadden na overstromingen, doordat ze nóg meer asielzoekers moeten herbergen en enorme windmolens moeten plaatsen omdat "in de buitengebieden zoveel plek is". De randstad blijft 'de provincie' zien als wingewesten, daar waar mensen wonen die achterlijk, dom en populistisch zijn, daar waar alle zooi gedropt wordt, omdat het die niet in de eigen achtertuin wil. In feite is BBB een emancipatiebeweging voor de gebieden buiten de steden. Bij coalitiebesprekingen worden deze protestpartijen meestal buitengesloten. Maar mensen blijven net zolang op deze partijen stemmen, totdat het kwartje eindelijk eens een keer valt.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 15:04

@ Sententia Jij schrijft: Ik geloof dat de kiezers op deze partijen stemmen, omdat ze zeer ontevreden zijn over het huidige beleid en dit kabinet. Dat is zelfs zeker. Ze zeggen dat namelijk zelf ook. En: Maar mensen blijven net zolang op deze partijen stemmen, totdat het kwartje eindelijk eens een keer valt. Het kwartje is allang gevallen. In de provincie wonen mensen die achterlijk, dom en populistisch zijn. En dus op partijen als BBB, FvD en PVV stemmen. En inderdaad zijn dat emancipatiebewegingen voor deze gebieden. Je schrijft het prima op. Maar de Randstad ziet de provincie niet als wingewesten, of plaatsen waar windmolens moeten komen. In het algemeen interesseert een inwoner van de Randstad zich nauwelijks voor de Nederlanders in de provincie. Mensen hebben het in de randstad al moeilijk genoeg in de eigen omgeving. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/er-zijn-minstens-167-redenen-om-niet-te-gaan-stemmen-en-dus-zal-pendrecht-weer-thuisblijven~b759125c/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F en https://nos.nl/artikel/2467880-rotterdam-zucht-onder-aanslagen-als-mijn-zoon-niet-thuis-is-slaap-ik-bij-mijn-buurvrouw Het idee dat Randstadbewoners iets tegen de provincie hebben zit slechts in het hoofd van de provinciaal. Die gezien en gehoord moet worden vindt hijzelf. De meeste Randstad bewoners zijn gewoon niet geïnteresseerd en waarom zouden ze?

weereenmening
weereenmening17 mrt. 2023 - 6:50

Ook Utrecht is om, BBB daar ook grootste partij. Dus BBB grootste in alle provincies.

FelixFlex
FelixFlex17 mrt. 2023 - 6:07

Ok genoeg gezegd over de zure reactie op de winst van BBB. Nu even iets grappigs: een van de grote aanjagers vh BBB succes is De Groot van D66 die in de weken, dagen en uren voor de verkiezingen een eindeloze stroom aan mediaberichten en Tweets de lucht heeft geslingerd, meestal heel negatief over BBB.... die man is wel heeeeel erg stil nu!

1 Reactie
Rob12342
Rob1234217 mrt. 2023 - 13:39

Ik denk zelfs dat Tjeerd de Groot een BBB mol is in D66. Tjeerd heeft het echt goed gedaan!

Jonathan2
Jonathan217 mrt. 2023 - 3:34

48 zetels voor partijen die hetzelfde of nog een strenger stikstofbeleid willen ,25 zetels voor partijen die een minder streng beleid willen. Het volk heeft gesproken: aanpakken die boeren en de rest van de vervuilers. Rutte kan dus op zijn gemakje zijn beleid uitvoeren.

2 Reacties
Ejoth
Ejoth17 mrt. 2023 - 13:09

48 zetels voor de partijen die sneller willen (2030). 25 zetels voor partijen die volgens de wet (2035) willen. Wedden wie er wint.

Rob12342
Rob1234217 mrt. 2023 - 13:40

Tellen is niet je sterkste kant Jonathan..

Olav Meijer
Olav Meijer17 mrt. 2023 - 0:07

Niemand van de Eerste Kamerzetelstellers moet vergeten, dat pas op 30 mei de Eerste Kamer wordt gekozen door Provinciale Staten. Dan kan nog zeker hier en daar een zeteltje verschuiven. Leden van Provinciale Staten kunnen zelfs onderling een dealtje sluiten met het oog op de mogelijkheid nog een extra zetel te verkrijgen. Dus prijs de dag niet voor het avond is.

Apster123
Apster12316 mrt. 2023 - 23:01

Het dedain en het moddergooien op BBB was van een dermate kinderachtige en smerige omvang dat we hier geen aandacht aan moeten besteden. Domrechts is vooral het toverwoord om discussies te ontwijken.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 15:07

@ Apster123 Jij schrijft: Domrechts is vooral het toverwoord om discussies te ontwijken. Heb jij ergens in alle discussies over BBB op deze site een tekst gezien van een BBB-aanhanger die de discussie opende met een intelligente tekst en een uitnodiging om te reageren? Waar dan? Ik zie slechts reacties die de kwalificatie dom rechts verdienen. Maar wellicht heb ik een 1 over het hoofd gezien.

Apster123
Apster12316 mrt. 2023 - 23:01

Het dedain en het moddergooien op BBB was van een dermate kinderachtige en smerige omvang dat we hier geen aandacht aan moeten besteden. Domrechts is vooral het toverwoord om discussies te ontwijken.

EenMening3
EenMening316 mrt. 2023 - 21:36

Bas Heijne schrijft in het NRC over Caroline en haar partij: "Zo vluchtig is die ‘proteststem’ op BBB niet BoerBurgerBeweging Caroline van der Plas weet als geen andere politicus het Nederlandse idee van ‘gewoon’ te belichamen, schrijft Bas Heijne. Politici die denken dat ze een eendagsvlieg is, hebben zich niet serieus verdiept in de maatschappelijke dynamiek buiten het eigen gezichtsveld. [....] Zonder fratsen Waarom zou Van der Plas geen eendagsvlieg zijn? Eerste reden: ze is een geraffineerd politiek talent, oneindig veel groter dan Baudet. Als geen andere politicus op dit moment weet zij het Nederlandse idee van ‘gewoon’ te belichamen. Zoals Van der Plas zich presenteert zien veel Nederlanders zichzelf graag: behoudzuchtig, maar niet onredelijk. Genieten, maar zonder fratsen. Een beetje slonzig, misschien, maar wel gezellig. En altijd bereid tot redelijk overleg – maar het moet niet te gek worden natuurlijk." https://www.nrc.nl/nieuws/2023/03/16/zo-vluchtig-is-die-proteststem-op-bbb-niet-a4159687

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 8:45

@ EenMening3 Ook Bas Heijne kan onzin schrijven. Zoals: Zoals Van der Plas zich presenteert zien veel Nederlanders zichzelf graag: Er is ongetwijfeld een doelgroep. Maar of die doelgroep stabiel is, is de vraag. Heijne schetst de wat simpele Nederlander, denkt niet echt veel na, naar de camping met vakantie, Gordon is een prima vent. En die groep blijkt ook nogal mobiel in het stem gedrag. Keer op keer op zoek naar een nieuwe held die zegt wat zij denken. Dus Heijne zou een wat betere analyse moeten maken als dit. Dit had jijzelf ook kunnen schrijven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 mrt. 2023 - 20:57

De analyse van Sarah de Lange (hoogleraar politicologie) in de NRC geciteerd spreekt mij meer aan. Een gelegenheidscoalitie met een kern van echte boeren en plattelandsbewoners. Zij zijn van de stikstof. Ten tweede mensen buiten de Randstad, die zich achtergesteld voelen, (soms niet zonder grond vind ik) en een derde groep überhaupt politiek ontevredenen die overal vandaan komen. Die zouden als eersten kunnen afhaken. BBB zou natuurlijk ook verder naar rechts kunnen opschuiven. Het buitenland kijkt intussen ook belangstellend toe.

Fromspace
Fromspace16 mrt. 2023 - 19:43

“BBB grootste partij in Eerste Kamer, evenveel zetels als Linkse Wolk” BBB is groter op basis van de huidige telling.

1 Reactie
TwoTone
TwoTone16 mrt. 2023 - 23:30

Cda moet wel meedoen met BBB om te overleven. Dus linkse wolk redt het niet in 1e kamer. Verder 2e kamerverkiezingen: fusie BBB, Cda en Omzigt levert grootste landelijke partij op met Omzigt als MP ?

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 18:05

Andere vraag. Als de kiezer keer op keer maar weer er blijk van geeft wat betreft provincie en (dus) 1e kamer wel een gokje te willen wagen en dat voor de 2e kamer verkiezingen wel uit het hoofd laat wat zegt dat dat van: - hoe serieus de kiezer de provincie ziet - hoe serieus de kiezer de 1e kamer ziet - het beeld wat de kiezer heeft wat de politiek in de provincie doet én - het beeld wat de kiezer heeft wat de de politiek in de 1e kamer doet Of is er een andere verklaring denkbaar dan 'belang' als je moet constateren dat de verschillen in de provinciale staten verkiezing hebben tenderen uitvergroot te worden terwijl voor de tweede kamer toch alles meer naar het midden neigt. En in verlengde daarvan. Waarom zou dit in het denken zo'n invloed moeten hebben over het functioneren van de tweede kamer. Het is immers duidelijk niet dezelfde verkiezing, niet alleen wat betreft organisatie maar ook in de hoofden van de kiezer.

Radio-Head
Radio-Head16 mrt. 2023 - 16:41

Misschien wel 17 zetels voor de BBB, zelfs in de verstedelijkte gebieden de grootste, op de Gooise matras en wat andere elitaire wijkgebieden na. Grappig ook dat Natuurkenners en `liefhebbers´ zich voornamelijk, afgaand op de stemverdeling, opgesloten vanuit hun veilige BetonJungle roeren over iets waar ze geen enkele binding mee hebben. Wat wel zorgen zou moeten opwekken is de zeer lage opkomst in Rotterdam, de vernederde en ongehoorde klasse in de achterstandswijken bleef daar thuis.

TheBigLebowski
TheBigLebowski16 mrt. 2023 - 16:33

BBB naar 17 zetels in de EK. Dat geloof je toch niet? Kwartje valt altijd naar rechts in dit koopmansland.

1 Reactie
Rob12342
Rob1234217 mrt. 2023 - 13:42

Gelukkig wel TBL. Anders hadden we weinig over om trots op te zijn.

weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 15:55

Inmiddels grootste, en 1 zetel meer dan "linkse wolk".

3 Reacties
Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig16 mrt. 2023 - 18:36

VVD-D66-CDA-CU plus de linkse wolk hebben sowieso een meerderheid in de Eerste Kamer. Dus BBB kan alleen van de zijlijn ernaartoe kijken in de Eerste Kamer neem ik aan, sowieso tijdens de komende twee jaar. Maak het karwei af zou ik zeggen. Een fijne avond.

weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 20:38

@Iedereenisgelijkwaardig Zeer onwaarschijnlijk dat provincies daaraan gaan meewerken. In Utrecht misschien, maar of daar veel boeten zitten weet ik niet. CDA en CU gaan daar sowieso niet mee met linkse wolk. En VVD en GL zie ik ook nog niet samenwerken, of ze nu in een wolk zitten of niet. Nee dit kabinet zit er niet lang meer en dan daarna wordt het ook in de 2e kamer een veldslag.

korheiden
korheiden17 mrt. 2023 - 9:05

Iedereenisgelijkwaardig : De coalitie + GL/PvdA zou wel eens op 37 kunnen blijven steken. BBB haalt misschien wel 17 zetels en D66 slechts 5. Dan is de steun van Volt nodig of de PvdD. Het lijkt me dat men bij de VVD (Toch ook fors verloren) nog wel even nadenkt voor men deze richting uitgaat. Het CDA is reddeloos verloren, die zouden er zomaar de stekker uit kunnen trekken. Bij een afslag naar rechts moet D66 wel afhaken. Ik denk dat we nieuwe verkiezingen gaan krijgen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 15:33

Ik dacht even dat het een foto van de Efteling was.

3 Reacties
E w T
E w T16 mrt. 2023 - 17:32

Minoes het gaat dus over de buitenkant? Wat een vervelend zure reactie dit.

Bert van der Neut
Bert van der Neut16 mrt. 2023 - 18:27

Want? Zien ze er raar uit?

Sententia
Sententia17 mrt. 2023 - 7:14

@Minoes&tuin, Je opmerking is waarschijnlijk als een sneer bedoeld, maar ik geloof niet dat Caroline zich hierdoor gekwetst zal voelen, integendeel. De Brabantse Efteling is immers het mooiste en leukste pretpark van Europa!

Herr Vorragend
Herr Vorragend16 mrt. 2023 - 15:06

Voor de duidelijkheid; ik heb geen BBB gestemd. Mij te rechts en op bepaalde dossiers ben ik het niet met ze eens. Dat gezegd hebbende zie ik ook voordelen van deze uitslag. De fascisten van het FvD zijn electoraal uit de Provinciale Staten, en straks ook uit de Eerste Kamer gelazerd. De BBB kan straks ook niet om gerechtelijke uitspraken omtrent stikstof heen. Om de verplichte doelen toch te bereiken zullen ze gaan aandringen op harde maatregelen tegen Schiphol, Tata Steel, raffinaderijen en de verbranding van fossiele brandstoffen in het algemeen.. Ook de komst van Lelystad Airport, en dus de zoveelste ongewenste uitbreiding van het vliegverkeer, hangt aan een zijden draadje. Hopelijk komt er een eind aan de tenenkrommende neerbuigendheid van o.a. de "Haagse elite". Men zal hopelijk niet meer op een denigrerende manier de communicatie met de boeren aangaan maar op een beleefde en respectvolle wijze. Want uiteindelijk zien de meeste boeren ook wel in dat de huidige toestand van de agrarische sector niet meer houdbaar is.

1 Reactie
tempest
tempest17 mrt. 2023 - 8:11

Die regels hebben “we” onszelf opgelegd. Denken dat dat niet kan veranderen is echt heel naïef. Voorlopig is de VVD en D66 aan de macht en die vinden het prima om boeren te naaien (excuus voor het taalgebruik), maar de industrie, Schiphol en het bedrijfsleven is wel hun achterban. Eerst komen de excuses: “dat kan allemaal niet vanwege eerdere afspraken” en daarna zal je zien dat er veel meer mogelijk blijkt en dat de natuur de pineut is. Deze uitslag is noodzakelijk om de boeren dezelfde bescherming te geven als het bedrijfsleven uit de VVD/D66 achterban. Het resultaat zal zijn dat ofwel de natuur gaat inleveren ofwel dat de overheid met extreem veel meer geld dit probleem oplost, waarbij hele grote bedrijven enorme compensaties zullen krijgen omdat de overheid decennialang tegenstrijdig beleid heeft gevoerd en de boel vooruit heeft geschoven. De overheid heeft zich met haar eigen regels en afspraken ingebouwd en wil nu in recordtempo dat fixen, een extreem slechte onderhandelingspositie. Niemand heeft er vertrouwen in dat de overheid dit naar behoren zal doen en werken niet mee, uit vrees kapotgemaakt te worden. Uiteraard zal de schuld in de schoenen van de BBB worden geschoven, maar het is consequentie van het beleid waar “we” al decennia eerder voor hebben gekozen. En ja dat was ook D66 en de PvdA en zeker niet alleen de VVD en het CDA.

Polarisario
Polarisario16 mrt. 2023 - 15:01

In de jongste update scoort BBB alweer 16 zetels in de eerste kamer ten koste van de CU. Het aantal zetels kan zelfs nog 17 worden ten koste van nog een coalitiezetel. De coalitie eindigt dus op 22 of 23 zetels. Met steun van PvdA/GL is dat dus net geen of net wel een meerderheid voor Rutte. Al die mensen op deze site die zo’n hekel hebben aan Neo Liberalen en dus vooral aan de VVD moeten zich goed realiseren dat dit alles in stand gehouden gaat worden door de linkse wolk.

4 Reacties
BrotherV
BrotherV16 mrt. 2023 - 18:36

Dat komt omdat rechtse lieden de klimaatcrisis ontkennen en alles willen tegenhouden. Puur uit rancune en uit haat tegen "de randstad". Links neemt verantwoordelijkheid. Voor rechts is dat een vies woord.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 19:38

@Pola De BBB is neoliberaal tot in de haarvaten van het te voeden vee.

EenMening3
EenMening316 mrt. 2023 - 23:29

@BrotherV Het is veel simpeler. Een groot aantal mensen op het platteland wil niet dat er een kaalslag onder de boerenbedrijven plaats vindt, met alle sociale gevolgen van dien. Waarschijnlijk speelt ook het gebrek aan aandacht en geld voor het platteland een grote rol. Het is de hoogste tijd om flink wel geld te reserveren om het voorzieningenniveau buiten de Randstad flink te verbeteren én de Groningers ruimhartig schadeloos te stellen.

Gerygrr
Gerygrr19 mrt. 2023 - 12:56

Het platteland gaf in mijn jeugd een verdeeld politiek landschapte zien. Veel CDA en andere religieuze partijen en de PvdA voor de industriearbeiders. Gemeenschappen van ons kent ons. Verzuiling, maar dat gaf wel zekerheden. Je stem werd niet verkwanseld na de verkiezingen. Er waren postkantoren, buslijnen, ziekenhuizen, buurtwinkels, scholen….. Het is het stadse links, dat het platteland niet begrijpt. Dat heeft verzonnen, dat je het platteland racisme moet verwijten. Dat denkt met de van rechts afgekeken arrogantie foei roepend de domme mensen van het boerenland de goede richting te wijzen. Het is het gebrek aan respect, dat de verkiezingsuitslag heeft opgeleverd. De one love armband, die niet wordt omgedaan om de boer te steunen.

Olav Meijer
Olav Meijer16 mrt. 2023 - 14:57

[Baudet zei blij te zijn met de uitslag in een speech die klonk als er een overwinning was behaald. De partij snijdt ook op dat punt de banden met de werkelijkheid door.] Baudet is al weggezweefd op de vleugels van zijn denkbeeldige uil van Minerva. Hij heeft miljoenen mensen bereikt, beweerde hij. Tja, misschien via Tiktok, waarvan hij inmiddels wegens misbruik verbannen is!

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 15:35

Vergeet niet dat BBB wel wat punten heeft in het programma die sterk aan rechts (radicaal) doen denken

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 16:03

Lav Meijer Ze hebben ook wel wat trekjes van (extreem) rechts. Programma gelezen? Buiten de stikstof hebben ze nog veel meer spatjes,.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 17:14

De FvD kiezers zijn neem ik aan overgestapt naar een andere (extreem) rechtse club.

Olav Meijer
Olav Meijer16 mrt. 2023 - 14:54

Is het gek te veronderstellen dat over niet al te lange tijd BBB weer inzakt wegens: gebrek aan capabele actoren, overwaaien van de hype, onderlinge ruzies, doorgeprikte leugens, enz.? (Zoals ook bij LPF en FvD is gebeurd). Ja hoor, de wens is de vader van de gedachte, zie ik sommigen al ijverig typen, maar hé, dat betekent nog niet dat de gedachte onjuist is.

5 Reacties
Willem D2
Willem D216 mrt. 2023 - 15:34

Is niet gek, je zag het ooit voor het eerst bij D’66 in de jaren 70. De vraag is ook niet of er mensen gaan vertrekken, maar hoeveel. Na een paar jaar stabiliseert het zich en zijn de opportunisten er wel uit gefilterd. Verschil met FvD en leefbaar is wel dat men zich vooraf ter dege bewust is van dit risico en veel meer tijd heeft gestopt in de selectie en voorbereiding van kandidaten. Maar je mag hopen en dromen.

onyxcumulus
onyxcumulus16 mrt. 2023 - 19:18

Denk dat je gewoon gelijk hebt Olav, BBB sleept zijn stemmen hoofdzakelijk weg bij het CDA, CU en FvD. Ze lijken gewoon op de LPF [welke groot is geworden door de moord op Pimmetjuh, ] D66 vorige eeuw, PVV welke zich verkafferd toen ze zo nodig Rutte wilden gedogen en als laatste het FvD, waar ik eigenlijk niet zoveel over hoef te zeggen behalve dat dat een neonazistische partij is met führer Baudet aan het roer. Ook de BBB zal over 2 en 4 jaar gemarginaliseerd worden of zij onderwerpen zich, zoals velen, aan Rutte

Frans Akkermans3
Frans Akkermans316 mrt. 2023 - 20:26

Die veronderstelling is helemaal niet gek. De geschiedenis leert dat boeren/plattelands/-partijen/bewegingen, uit onvrede en protest geboren het moeilijk krijgen. Ook in het buitenland valt dat waar te nemen. Prof. Prakke sprak lang geleden al over het ';agrarisch extremisme'. Ze gingen ten onder aan incompetenties, gebrek aan politieke ervaring, interne conflicten, scheurmakerij. Maar aan de andere kant zie ik ook nogal wat verschillen met de clubs van Wien van den Brink, Koekoek, Jan Smit, Braat en andere minder bekende figuren die de politiek ingingen. Zij leidden allemaal organisaties gefocust op een een gering aantal thema's en kenmerkten zich door een geringe bereidheid tot compromissen. Van der Plas heeft het professioneler aangepakt. Ze heeft door dat het geringe aantal agrariërs electoraal weinig in de melk te brokkelen heeft en aangewezen is op bondgenootschappen met niet-agrariers. Uiteraard is haar campagne populistisch (eenvoudige oplossingen voor complexe problemen) maar welke partij is dat momenteel niet? Als ze de periode tot de volgende TK-verkiezingen zonder veel kleerscheuren weet door te komen wordt ze een geduchte tegenstander van zowel rechts als links. U kan gelijk krijgen maar ik zou niet willen wedden op de afloop.

dirk den boer
dirk den boer17 mrt. 2023 - 0:11

Ook al examen gedaan bij prof Prakke, Frans?? En/of practicum met gekleurde maiszaadjes?

Frans Akkermans3
Frans Akkermans317 mrt. 2023 - 19:09

@Den Boer Nee, ik heb het over deze Prakke: https://www.geheugenvandrenthe.nl/prakke-hendricus-johannes. Hij schreef Deining in Drenthe. Lees meer in: https://www.geheugenvandrenthe.nl/prakke-hendricus-johannes

Olav Meijer
Olav Meijer16 mrt. 2023 - 14:36

THERE IS NO PLANET B(BB) !

KM2
KM216 mrt. 2023 - 14:20

Wat een rancune, haat en verontwaardiging hieronder zeg...zoveel verbale bagger van slechte verliezers, daar kan 1000 jaar mestoverschot niet tegen op.

8 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mrt. 2023 - 15:19

de 'laissez care' aanpak valt goed in de smaak bij de mensen die zichzelf en hun eigen levensduur als maatstaf nemen. Cynisme ten top.

Jonathan2
Jonathan216 mrt. 2023 - 15:24

Trek je niet veel aan van de FvD trollen, als je weleens een rechts forum leest valt het hier nog best mee.En uiteindelijk heeft links ook maar een paar zeteltjes gewonnen. Dus zoveel heeft rechts nu ook weer niet verloren.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 15:36

Echt wel!

FelixFlex
FelixFlex16 mrt. 2023 - 15:40

Ja inderdaad, de rancune is een mooi voorbeeld van de verhevenheid van de linkse partijen (behalve SP) - die geen idee hebben wat er speelt in de samenleving en wat belangrijk is, en die uitblinken door 'do as i say..'

Ejoth
Ejoth16 mrt. 2023 - 16:03

En ondertussen heeft BBB 16 zetels en is de grootste partij in de eerste kamer. Verliezen is moeilijk zeker als je verkondigt dat alleen jij het bij het rechte eind hebt.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 18:32

KM2 je doelt waarschijnlijk op bange reacties van slechte verliezers.

BrotherV
BrotherV16 mrt. 2023 - 18:38

Ejoth: dus jij hebt het gelijk aan jouw kant omdat de BBB zo groot is geworden? Ik zou maar eens een cursus logica gaan volgens. Het slaat namelijk nergens op, does not compute.

onyxcumulus
onyxcumulus16 mrt. 2023 - 19:22

Nah, de echt grote verliezer zijn het FvD de neonazi partij, het CDA wat altijd al een boerenbelangenpartij is geweest en de CU welke inlevert. De andere partijen zijn redelijk stabiel gebleven. Het gejank hier komt dus van de rechtse klojoo's die hier hun verdriet komen afschrijven.

Rob12342
Rob1234216 mrt. 2023 - 14:18

Geweldig! En ook JA21 doet goed mee. De nuchterheid heeft gewonnen van de luchtfietserij. Dat is echt prachtig. Van harte gefeliciteerd BBB.

5 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mrt. 2023 - 15:21

e menigte verplaats zich van FvD naar BBB, op zoek naar de volgende rattenvanger die zich voordoet als 'nuchter persoon met boerenverstand. Simplify but no oversimplify.

Jonathan2
Jonathan216 mrt. 2023 - 15:26

Klopt, links wint zetels, rechts verliest. Extreemrechts weggevaagd. Proost.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 18:38

"Klopt, links wint zetels, rechts verliest. Extreemrechts weggevaagd. Proost." Droom lekker verder!

BrotherV
BrotherV16 mrt. 2023 - 18:45

JA21 nuchter? Dat is gewoon een nazistische partij. Dat jij daar blij van wordt zegt iets over jou. https://www.groene.nl/artikel/de-partij-van-het-dedain Het is de partij van "Dobbernegers" Nanninga die het jammer vindt dat mensen niet zijn vergast in "Hitlers mooie ovens". Weird idee van "nuchterheid" heb jij.

Rob12342
Rob1234217 mrt. 2023 - 13:48

Blother, Voor jou is alles wat niet minimaal Pol Pot links is nazistisch.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal16 mrt. 2023 - 14:16

Zo zie je maar weer dat gladde marketing praatjes en een dik reclame budget weinig invloed hebben op de kiezer. Niet helemaal mijn keus maar een felicitatie aan vd Plas waard ! En iemand die er al op had gerekend tussen nu en 2025 in het Torentje te zitten zal naar een andere ''opportunity'' moeten uitkijken....

4 Reacties
Polarisario
Polarisario16 mrt. 2023 - 15:02

@Bal: Je bedoelt een functie elders voor Rutte? 😂😂

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 15:05

"Zo zie je maar weer dat gladde marketing praatjes en een dik reclame budget weinig invloed hebben op de kiezer." Proest. Heel BBB is een marketing project.

Jonathan2
Jonathan216 mrt. 2023 - 15:14

En dan zijn er nog mensen die beweren dat rechts geen humor heeft. Leuke satire op het reclamebureauvrouwtje Van de Plas.

BrotherV
BrotherV16 mrt. 2023 - 15:16

"Zo zie je maar weer dat gladde marketing praatjes en een dik reclame budget weinig invloed hebben op de kiezer." hahahahaha

TwoTone
TwoTone16 mrt. 2023 - 13:31

@Norseman: het wordt tijd denk ik dat u zelf een politieke partij start. Als u dan veel stemmen trekt gaan we natuurlijk wel roepen dat uw stemmers het niet begrepen hebben……

2 Reacties
Norsemen
Norsemen17 mrt. 2023 - 8:43

@TwoTone Uit mijn reacties kun je toch wel opmaken dat ik bijzonder weinig waarde hecht aan de mening van BBB/FvD stemmers. Dat jullie dan gaan roepen dat 'mijn' stemmers het niet begrepen hebben zou alleen maar een bevestiging zijn dat ik gelijk zou hebben. Los hiervan ben ik de eerste om toe te geven dat ik totaal ongeschikt ben voor de politiek. Rekening houden met dom volk is niet mijn sterkste punt.

Rob12342
Rob1234217 mrt. 2023 - 13:50

Ach norseman, Kan ook niet als je niet eerst jezelf enigzins onder controle hebt.

omaoeverloos
omaoeverloos16 mrt. 2023 - 13:10

De enige partij in Nederland die echt iets wil doen aan de overmatige CO2 uitstoot en opkomt voor dierenwelzijn en de natuur heeft gelukkig ook gewonnen.

3 Reacties
MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 14:22

@Oma Als je met 'echt' bedoeld 'het meeste' en 'hetgeen wat nu -zonder compromis- moet' bedoeld dan heb je 100% gelijk. Het zou de partijen die wel dat compromis zochten moeten sterken in het volharden en niet in het verder laten verwateren. En eigenlijk vertrouw ik daar ook wel op. Wat de BBB ook weet te communiceren of gewonnen.... ze hebben op het gebied van natuurbeheer het tij niet mee gekregen. Integendeel.

omaoeverloos
omaoeverloos16 mrt. 2023 - 15:24

De andere partijen doen aan marketing waardoor men denkt dat ze "groen" en "duurzaam" propageren, maar in de praktijk komt het neer op meer consumeren, meer vervuilen, meer dierenleed en meer bouwen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers17 mrt. 2023 - 23:33

Gelukkig. Helaas een stem in de wildernis. Maar wel fijn als die wat merkbaarder word. Als we nu eens een systeem of methode hadden die ze ook wat macht zouden kunnen geven. Invloed op die groenwassers in GL bevoorbeeld.

Oki Doki
Oki Doki16 mrt. 2023 - 12:17

De BBB heeft gewonnen, ik hoop alleen niet dat ze ons als mens net zo zullen verwaarlozen zoals ze hun dieren, het milieu en de natuur verwaarlozen.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 18:42

De coalitie + GL/PvdA hebben de mensen al verwaarloosd, anders kon de VBB nooit zo veel stemmen trekken.

BrotherV
BrotherV16 mrt. 2023 - 19:15

Reken maar van yes

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 12:11

De reacties hieronder beziend valt me behoorlijk op dat men -ook bij degene die welwillend tov de bbb staan of stonden- behoorlijk geschrokken is en deze uitslag ook niet zomaar als werkbaar of te verkiezen ziet. Proteststemmen zijn leuk maar het moet niet leiden tot inertie. Al met al zou het juist nu een goed idee kunnen zijn om nu de stekker uit het kabinet te trekken en nieuwe verkiezingen te laten komen. Natuurlijk een gok, maar als je als partij die zich gecommitteerd heeft aan de doelen en deze deel uitmaken van het DNA van je partij gedwongen wordt om deze (deels) los te laten is een 'ok, dan stoppen we ermee' wel degelijk te beargumenteren als de logische stap. Ook al lijkt het er op dat de standpunten van VVD en CDA binnen het kabinet meer steun hebben gekregen doordat ze ter rechterzijde (BBB en nog rechtser) gegroeid zijn is het m.i. niet de cu en d66 die nu met de rug tegen de muur binnen het kabinet. Voet bij stuk houden dus voor deze twee partijen.

henk-alexander
henk-alexander16 mrt. 2023 - 11:32

Als de BBB de trend weet vast te houden en niet uiteenvalt, kunnen we na de eerstkomende 2K-verkiezingen een vrouw als premier verwachten - een soort Thatcher light.

5 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer16 mrt. 2023 - 15:04

@ henk-alexander: Zie je het voor je? Hadden Fortuyn en Baudet ook niet premier-ambities? Kerrelain zou zeer "light" zijn, en ik zie haar eerder na verloop van tijd terug op aarde landen, als haar BBBallon is doorgeprikt.

Willem D2
Willem D216 mrt. 2023 - 15:23

Zou wel heel hard zijn voor alle Kaag adepten.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mrt. 2023 - 15:24

Een 'als' gebouwd op drijfzand. En dan helpt licht zijn ook niet.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 17:51

Lol @Stick

henk-alexander
henk-alexander17 mrt. 2023 - 9:27

O.M., stok., MG., Het geeft wel te denken dat de 'Pied Pipers' met hun populisme steeds maar weer de ontevredenen naar rechts lokken. Hetzelfde lot staat de combinatie GL-PvdA te wachten wanneer de huidige coalitie een beroep op haar zal doen.

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 11:27

In 'mijn' stad hebben BBB/FvD/PVV/JA21 bij elkaar maar 12%. Voor beschaving moet je dus in Utrecht zijn.

33 Reacties
Middenman
Middenman16 mrt. 2023 - 11:40

De reactie van Norsemen is de beste uitleg waarom BBB zo groot is geworden. Wat is de volgende stap? Mensen die op dergelijke partijen stemmen het kiesrecht ontnemen?

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 11:40

Er zijn genoeg mensen die menen dat voor beschaving je juist niet in Utrecht moet zijn.

weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 11:41

En voor eigenwaan schijnbaar ook.

Oproerschreeuwer
Oproerschreeuwer16 mrt. 2023 - 11:42

Fijn dat je jezelf zo verheven voelt.

r v b
r v b16 mrt. 2023 - 12:14

hier buiten de randstad is in mijn stad GL de grootste, gevolgd door PvdA. Beschaving concentreert zich in steden.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 12:27

@Norsemen Om mij heen een ontzettend groot aantal pvv'rs en bbb'rs. Gelukkig heb ik vrienden die niet aan dat profiel voldoen. Maar ik houd het in gedachte, mochten we meer naar een federaal model gaan (wat uiteindelijk logisch is met dit soort uitslagen: 'mijn' provincie willen jullie echt niet mee blijven nemen in de vaak der volkeren) dan hoop ik vraag ik 'onderdak of asiel' in jou provincie. Anders zal ik dan net als de eerste maal dat wilders won, weer voor een jaar of 10 naar duitsland verhuizen.

Johan Remmes
Johan Remmes16 mrt. 2023 - 13:10

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 13:23

"Beschaving concentreert zich in steden." In genoeg steden hebben inwoners op bijvoorbeeld BBB gestemd.

Grijs gebied
Grijs gebied16 mrt. 2023 - 13:42

Tja, de plank bij sommigen is groot. Zelfs als je net zo'n groot pak slaag hebt gekregen, blijven volharden in grote groepen mensen wegzetten en als dom verslijten. Een ezel stoot zich blijkbaar toch meermaals aan dezelfde steen.

Jonathan2
Jonathan216 mrt. 2023 - 13:49

Remmes. Je moet de geschiedenis van uiterst rechts eens nachecken. Overigens schijn je te denken dat onze tractorstormtroepen onder uiterst links valt. Dit is bij mijn weten niet zo.

Pogingtotratio
Pogingtotratio16 mrt. 2023 - 13:49

Is het niet moeilijk voor je? Alleen, zo verheven boven de mensen?

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 13:55

@JR "Wat is er beschaafd aan de rellen, de aanslagen, intimidaties, en de grove beledigingen waar vooral uiterst links meende een privilege in te hebben, en waar Groenlinks zelf ook een uitgebreide geschiedenis van heeft?" Familie van mij was nogal verbonden aan slachtoffers en onderzoek naar de RAF. Ik daag je uit. Wat was er links aan degene die b.v. in Kerkrade die douaneambtenaren neerschoten? Vertel het me maar. Wat is van de andere kant JM beschaafd aan mee te liften op geschiedenissen die je niet kent, duidingen die je niet begrijpt of gewoon willekeurige zaken in de geschiedenis -dat wat jij doet- degene in het heden de verantwoordelijkheid daarover te laten nemen. Voor de duidelijkheid: dat is wat anders als wat jij en je geestverwanten een godwin noemt als je het links verwijt: want daar wordt dan het proces vergeleken en niet de persoon gelijk gemaakt aan een historisch proces. Maar je zult het verschil niet snappen.

Hann63
Hann6316 mrt. 2023 - 14:20

Jij snapt het.... De rest van Nederland is maar dom... (cynisme)

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst16 mrt. 2023 - 14:34

Een partij die BDS steunt heeft laten zien niet beschaafd te zijn…

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 14:35

“ Mensen die op dergelijke partijen stemmen het kiesrecht ontnemen?” Goed idee

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 14:40

@PGS En gelukkig maar. Niemand hier zit op ze te wachten namelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 15:09

Kiesgerechtigden wonen voor een kwart in stedelijk gebied. Onder de BBB-kiezers geldt dat voor 22 procent. Je vind ze echt overal.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 15:10

@Pabst "Een partij die BDS steunt heeft laten zien niet beschaafd te zijn… " Wat wil je nu zeggen Pabst? Dat je blij bent dat de BBB annexaties en landroof steunt? Of dat je blij bent dat je hier net kunt doen alsof de BBB annexaties en landroof steunt?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 15:17

In mijn gemeente die uit een aantal dorpen bestaat is GL de grootste.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 15:19

@Wir Sind Pabst "Een partij die BDS steunt heeft laten zien niet beschaafd te zijn… " Onderbouw dat eens.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 15:42

DanielleDefoe 16.09 Dat heb je met Mollen.

Ejoth
Ejoth16 mrt. 2023 - 16:06

Hoe meer norse mannen des te meer BBB.

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 16:09

“ Jij snapt het.... De rest van Nederland is maar dom... (cynisme)“ In Utrecht maar 12%, dus dat valt wel mee.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst16 mrt. 2023 - 16:56

@ Volrin Zoek eens bij Wikipedia op BDS en lees hun primaire doelen eens. Dan weet je genoeg…

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 17:45

Mollen? In geen jaren een mol gezien.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 17:53

@GrijsGebied "Een ezel stoot zich blijkbaar toch meermaals aan dezelfde steen. " Een ezel niet. De populist is niet zo slim als die ezel en blijft in dezelfde val vallen.

BrotherV
BrotherV16 mrt. 2023 - 19:17

Pabst steunt alle vormen van fascisme dus ook zionisme.

Johan Remmes
Johan Remmes16 mrt. 2023 - 19:35

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

dirk den boer
dirk den boer17 mrt. 2023 - 0:16

In Utrecht zitten gewoon minder boze en ontevreden mensen. Bij beetje mooi weer kun je er een kano huren en ontspannen door de grachten peddelen, dan vergaat die evt. boosheid vanzelf.

Volrin
Volrin17 mrt. 2023 - 7:27

@Wir Sind Pabst "@ Volrin Zoek eens bij Wikipedia op BDS en lees hun primaire doelen eens. Dan weet je genoeg… " U kunt uw bewering dus niet onderbouwen. Duidelijk.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst17 mrt. 2023 - 7:49

@ Volrin Dat je niet weet wat BDS is vergeef ik je. Maar als je eens wel eens goed had gelezen op Wikipedia weet je nu dat BDS Israël wil vernietigen. Maar dat vind jij natuurlijk geen enkel probleem.

Norsemen
Norsemen17 mrt. 2023 - 8:48

@Ejoth "Hoe meer norse mannen des te meer BBB" Je zegt het op zo'n manier dat je denkt dat ik dat vervelend zou vinden. Ik heb zelf 0,0 last van jullie. Wie wel last van de BBB heeft/gaat hebben zijn de BBB stemmers zelf, maar dat zullen ze zelf niet snappen.

DaanOuwens
DaanOuwens18 mrt. 2023 - 7:12

@ Wir sind Pabst Jij schrijft: Maar als je eens wel eens goed had gelezen op Wikipedia weet je nu dat BDS Israël wil vernietigen. Het huidige Israël inderdaad. Op Wiki: Net zoals BDS tegen een moslimstaat of een christelijke staat is, is zij ook tegen een joodse staat in enig deel van Palestina. Kortom BDS streeft naar een staat waar mensen ongeacht geloofsovertuiging gelijkwaardig zijn. Daar heb jij problemen mee? Jij wil onderscheid tussen mensen op basis van hun geloof. Nog andere wensen in dat verband? Huidskleur? Sexe? Seksuele geaardheid?

Fromspace
Fromspace16 mrt. 2023 - 11:27

Het was gisteren een feestje voor de democratie. Mooi hoor. Complimenten voor de BBB. Ik had dat niet verwacht. Mogen ze trots op zijn. Ik moet inmiddels vaak denken aan het volgende liedje (mede door de apres ski) “Sweet…..ca-ro-line…..Oh oh oh……”

10 Reacties
Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 11:51

Er is gisteren aangetoond wat de zwakheden en gevaren van een democratie zijn. Dat is toch geen feestje te noemen lijkt me.

Grijs gebied
Grijs gebied16 mrt. 2023 - 13:44

@Norseman U heeft dus nog steeds niet door dat politiek bedrijven is anders is dan je tegenpartij de grond instampen? Kijk dan niet gek op als je bij de volgende verkiezingen nóg meer verliest.

Rob12342
Rob1234216 mrt. 2023 - 14:17

zuurlinkse reactie van Norsemen. Hij doet zijn nickname eer aan.

Herr Vorragend
Herr Vorragend16 mrt. 2023 - 14:43

@Norseman Uit eerdere reacties van jou is al gebleken dat je niets op hebt met democratie, en een totalitair ingestelde links-extremist bent. Wat mij betreft net zo gevaarlijk als Baudets neo-nazi clubje. Clubje, want het is wel weer een feestje waard dat die klojo's zo goed als weggevaagd zijn.

stokkickhuysen
stokkickhuysen16 mrt. 2023 - 15:27

Uh Oh is eerder van toepassing. Waarom is dit precies een feestje voor de democratie?

Fromspace
Fromspace16 mrt. 2023 - 15:41

Norseman, hoe zou u de volgende verzoekingen dan aanpakken? Ik begrijp dat u graag een andere uitkomst had gezien. Hoe zou u de zwakheden van de democratie aanpakken? Ben benieuwd.

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 16:15

Waar haal je vandaan dat ik politiek probeer te bedrijven? En ‘mijn’ partij heeft trouwens gewonnen.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout16 mrt. 2023 - 16:29

Grauwe Regio zegt: `U heeft dus nog steeds niet door dat politiek bedrijven is anders is dan je tegenpartij de grond instampen?' Och hemel, wat klink dat slachtofferig! Volkspopulisme snapt steeds maar niet, dat politiek bedrijven iets anders is dan in no time een worst- en bierpartijtje uit de grond te stampen.

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 17:21

@Fromspace Het onherroepelijke gevolg van een democratie is dictatuur. Simpele mensen, zoals Herr Vorragend, snappen dat niet. Hij denkt dat zolang een partij maar democratisch gekozen is, de partij ook democratisch is. En de conclusie van zijn onnozelheid is dan dat ik extreem links ben en niets met democratie heb.

BrotherV
BrotherV16 mrt. 2023 - 19:19

Grijs gebied: " U heeft dus nog steeds niet door dat politiek bedrijven is anders is dan je tegenpartij de grond instampen?" Zegt u dat ook tegen de moslim- en Kaag- en Halsema haters?

Jonathan2
Jonathan216 mrt. 2023 - 11:24

Vooral om de extreemrechtse aanhang nog een steuntje geven na deze dramatische verkiezingen waarbij Geert en Thierry nu samen ongeveer net zo groot zijn als de Partij voor de Dieren. Uitgaande van deze uitslag is Klaver de grote favoriet voor het volgende premierschap van Nederland. Dus je moet denken, na regen komt over een paar jaar, of mogelijk eerder, Jesse als premier van ons mooie land.

7 Reacties
Oproerschreeuwer
Oproerschreeuwer16 mrt. 2023 - 11:43

U heeft een andere verkiezingsuitslag? Klaver als premier.....

Paleocon
Paleocon16 mrt. 2023 - 11:48

En welke coalitie zie je daarvoor voor je dan?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 13:26

"Klaver als premier" Hier moet ik wel om lachen. Net zo waarschijnlijk als dat Wilders premier wordt.

Grijs gebied
Grijs gebied16 mrt. 2023 - 13:48

Hahahaha, dank voor deze kostelijke intermezzo. Hilarisch.

Rob12342
Rob1234216 mrt. 2023 - 14:19

Jonathan, Wakker worden , het is ochtend! Je hebt gedroomd...

Jonathan2
Jonathan216 mrt. 2023 - 15:21

Mannen, ik wil jullie niet nog depressiever maken dan jullie al zijn. Maar vertaalt naar 2e Kamerverkiezingen haalt GL/PvdA 30 zetels, en moet je eens naar het aantal zetels wat er nog zit bij het links/progressieve blok om Klaver te steunen in een premierbattle. Tel er zo'n 30. Zeker zo'n 40 zeteltjes voor Jesse. Komt niemand van rechts ook maar in de buurt. Proost.

Paleocon
Paleocon16 mrt. 2023 - 16:53

@Jonathan2 16 mrt. 2023 - 16:21 Ook aan jou de vraag: met welke coalitie zou dat moeten gebeuren dan? De enige mogelijkheid zou VVD, D66, PvdA/GL, CDA, CU zijn (eventueel een kleine partij vervangen door de SP). En denkt u werkelijk dat de VVD (of het CDA) in zulk een college zitting zou nemen als ondergeschikte partij? Dream on…

Johan Remmes
Johan Remmes16 mrt. 2023 - 11:09

"In sommige plaatsen in de provincie is een absolute meerderheid behaald door de boerenpartij. " Het is een boeren en burger beweging. Dat frame van een boerenpartij is taal van de slechte verliezer.

8 Reacties
Middenman
Middenman16 mrt. 2023 - 11:42

@Johan - nee hoor, de BBB is pas gisteren begonnen met zichzelf zo te positioneren. Daarvoor hebben ze het eigenlijk alleen maar over stikstof en boeren gehad. Ze kwam op haar eerste werkdag als kamerlid op een trekker naar het binnenhof; dat 'frame' heeft ze dus echt zelf gemaakt.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mrt. 2023 - 12:36

@ Johan Remmes Jij schrijft: Dat frame van een boerenpartij is taal van de slechte verliezer. Heb jij naar een uitzending van de X-factor zitten kijken? Of een voetbalwedstrijd? Viel er iets te winnen of verliezen? Of ging het om de toekomst van Nederland? Dat laatste is mijn mening. En dan zie ik een niet al te slimme mevrouw die met een tractor naar de 2de kamer kwam. En dan is mijn nuchtere conclusie dat het een boerin betreft. En ik weet inmiddels ook dat mijn belangen als burger van een stad niet door haar behartigd gaan worden. Maar heb niet het gevoel dat ik iets verloren heb. Ik deed niet mee aan een wedstrijd. Ik besef dat de toekomst van Nederland er niet beter op wordt maar dat een groot deel van de burgers dat ook niet wil.

Dehnus
Dehnus16 mrt. 2023 - 12:45

Komende van een partij die het maar al te mooi vond om mensen lastig te vallen. Leraren bedreigen met meldpunten. Dingen kapot maken waar iemand anders om gaf en zich daar over te verkneukelen. Constant mensen maar weg te zetten als "domme veganisten". Tijdens een "demonstratie tegen alles", lekker XR ging bekogelen. En alles maar mag van de politie? INclusief door een politie blokkade beuken, terwijl de andere partij nog geen stikkertje mag plakken? Dan moet je niet raar opkijken dat die andere partij het ook wel best vind en ook de kont tegen de kribbe gooit. Sterker nog deze polarisatie, waar Rechts Nederland constant op TV zo zielig over doet (de Groene medemens moet maar inbinden, want anders win je de discussie niet. Maar de kneiterrechtse kutzak word vermenselijkt met "lieve woordjes die die spreekt" in die campange), maar ze doen het toch echt zelf. Ik denk dat veel aan de groene en linkse kant al niet meer stemt en thuis blijft. En dat op den duur je niet meer moet opkijken als de demonstraties nog veel harder worden. Want democratie, politie, rechtvaardigheid? Dat is alleen voor de rechtse man, de huis eigenaar, de rijke man, de boer.... het lijstje gaat maar door. Kijk maar eens over de documentaires over schade in Groningen of waarom ze daar de politiek niet meer vertrouwen. Het zijn altijd huizen eigenaren met gigantische kasten van huizen die geinterviewed worden. De huurder komt niet aan het woord om nog maar te zwijgen wat die vinden.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 13:28

"Ik besef dat de toekomst van Nederland er niet beter op wordt maar dat een groot deel van de burgers dat ook niet wil. " wat jij beschouwt als beter is subjectief. Gezien de verkiezingsuitslag denken velen daar anders over.

Rob12342
Rob1234216 mrt. 2023 - 14:22

Dehnus: "Maar de kneiterrechtse kutzak.. " Moderatie: kan hier ingegrepen worden? Wat een gefrustreerde hansworst ...

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 15:18

@DaanOuwens "Dat laatste is mijn mening. En dan zie ik een niet al te slimme mevrouw die met een tractor naar de 2de kamer kwam. En dan is mijn nuchtere conclusie dat het een boerin betreft. " Dat is ze niet eens.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 15:18

"Het is een boeren en burger beweging. Dat frame van een boerenpartij is taal van de slechte verliezer." Dat doet de BBB net zo goed. Boeren zijn ook burgers, dus ze hadden zich prima de BB kunnen noemen, maar hebben het expliciet de BBB genoemd.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 15:23

@Rob12342 "Wat een gefrustreerde hansworst" Een kutzak is niet personifieert en een hansworst wel. Een zak is niet negatiever dan een worst. En voor kut geld dat onder druk alles vloeibaar wordt maar voor hans dat die zo normalerwijs zo inflexibel is als een betonnen deur. En dat past dehnus niet. Kortom? Je vraagt naar moderatie omdat jij -als rechterzijde- vrijheid van meningsuiting kent. Maar dat wisten we al.

a.doorgeest
a.doorgeest16 mrt. 2023 - 10:51

LPF-achtige visioenen beginnen zich in alle hevigheid op te dringen. Een club die zo snel groeit, zal aan kinderziektes overlijden. De kranten kunnen zich erop verheugen, hun kolommen kunnen de komende jaren weer low budget gevuld worden. Om de dag een nieuw relletje, grotere of kleinere scheuringen, aanzienlijke personele problemen. Een gedenkboek over een jaar of 4 en dan weer over tot de orde van de dag. Een strovuurtje in de polder - iets dat hoogstwaarschijnlijk op geen enkele manier beklijft...

1 Reactie
PGS
PGS16 mrt. 2023 - 11:42

Men vergeet gemakshalve dat Caroline van der Plas al meer dan 2 jaar bezig is om mensen te vinden. Bij de LPF werd in een kwestie van weken een aantal mensen opgetrommeld. Dus die vergelijking zal niet opgaan.

r d h
r d h16 mrt. 2023 - 10:43

Jammer, ik heb gestemd. Nou PvdA en gl zullen Rutte wel helpen het land verder te slopen. En anders kan die nog over rechts. Ik ben bang dat het niet beter wordt de komende jaren.

3 Reacties
r d h
r d h16 mrt. 2023 - 11:08

Aanpassing, ik heb SP gestemd..

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 13:30

Nederland over rechts. Een mooi vooruitzicht voor de opbouw van Nederland om de afbraak te stoppen.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 15:16

@IHAG "Nederland over rechts. Een mooi vooruitzicht voor de opbouw van Nederland om de afbraak te stoppen." Die afbraak is toch echt voornamelijk onder centrum-rechts en rechts bestuur gebeurd.

Willem D2
Willem D216 mrt. 2023 - 10:21

De teleurstelling, maar vooral het denigrerende neerkijken, hoe mensen zo dom kunnen zijn om niet op GL, PvdA of D66 te stemmen druipt er vanaf in de reacties. Voorlopig gaat deze domme plattelander uit het Oosten even nagenieten van de uitslag van gisteren. Mijn zoon zat bij een stembureau in een klein buurdorp, nog nooit van die lange rijen gehad en meer dan 70% had BBB gestemd. Hopelijk is BBB een beetje een stabiele partij de komende periode, want dat is altijd een dingetje bij snel groeiende partijen, dat begon ooit al bij D’66 (toen nog met ‘ ) in de jaren 70, maar ach slechter dan de afgelopen periode kan het niet worden denk ik dan maar.

14 Reacties
Jonathan2
Jonathan216 mrt. 2023 - 11:19

Ongeveer hetzelfde dus als de mensen die op de BBB hebben gestemd en die vinden dat mensen die op D'66, GL en PvdA achterlijk zijn. Dus je huilie-huilie reactie kun je verklaren uit diepgewortelde slachtoffersyndroom bij conservatieve stromingen. De Iraanse plattelanders denken net zo, de Trumpplattelanders ook. De democratische waarden dat anderen hun de maat mogen nemen net zoals zijzelf ook met anderen doen, schijnen daar niet goed te vallen.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 11:45

@ Jonathan2 Het enige achterlijke wat ik aan menig d'66, gl en pvda stemmer vind is de ongelovelijk minachting en dedain waar deze mensen met een superieur hoogmoed neerkijken op alles wat niet in hun politieke wereldbeeld kijkt. Maar om ze nu achterlijk te noemen: nou nee. Dat niet.

Berend22
Berend2216 mrt. 2023 - 12:09

“… maar vooral het denigrerende neerkijken, hoe mensen zo dom kunnen zijn…”. Je hebt ongetwijfeld gelijk maar geef toe andersom is het net zo. Jij vindt stemmers op de “linkse wolk” waarschijnlijk ook heel stom.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 mrt. 2023 - 12:12

Jonathan, ik zie ook get verband met de Trump achterban. Het lijkt op een wraakoefening van de plattelanders. Het heeft ook weinig met inhoud te maken. Van der plas is iemand in wie mensen zich herkennen. Wilders en Baudet hebben afgedaan en nu fladdert men naar de volgende struik. Feitelijk heeft alleen het CDA een veer gelaten. De winst van bbb komt voornamelijk door kannibalisatie.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mrt. 2023 - 12:41

@ Willem D2 Jij schrijft: maar vooral het denigrerende neerkijken, hoe mensen zo dom kunnen zijn om niet op GL, PvdA of D66 te stemmen druipt er vanaf in de reacties. Is dat neerkijken dan onterecht? Je kan dat nou wel vinden maar probeer die stelling nou eens te onderbouwen. Je kan je beledigd voelen, boos zijn, maar als je een mening hebt moet je die toch ook dan proberen te onderbouwen. En mij valt op dat ik van de mensen die sympathiseren met BBB nooit enige onderbouwing voor dit type uitspraken aan tref. Ik scroll er vandaag nog wel een keer door heen, maar tot op heden heb ik nog niets gezien.

Dehnus
Dehnus16 mrt. 2023 - 12:48

Er is geen "platteland" behalve groot grond eigenaren die weer hun zin krijgen. Er zijn genoeg op het "platteland" die geen BBB gestemd hebben, maar ook met die terreur niet meer weten waar ze op moeten stemmen. Als je er bekend werd, dan weet je hoe de "zoontjes van die veeboeren/herenboeren" zich altijd misdragen en hoe ze boven de wet staan lokaal. En nog steeds beschermd worden. Er is geen partij lokaal die ze aanpakt omdat ze allemaal elkaar kennen, of het nu via kerk, gemeenteraad of andere instituties zijn... je kunt er niks tegen doen. Ga de opkomst maar eens bekijken, helemaal gespecificeerd naar leeftijd en inkomen, en je zult zien dat de meesten tegenwoordig maar thuis blijven en het maar ondergaan. Iets van voor dubbeltje geboren zijn, en geen kwartje mogen worden, enzo.

Willem D2
Willem D216 mrt. 2023 - 13:02

@Daan goed scrollen “klootjesvolk” is volgens mij niet als compliment bedoeld ;-)

Tuck'R
Tuck'R16 mrt. 2023 - 13:11

Veel arroganter wordt het niet. Van iemand vragen om te onderbouwen waarom er niet denigrerend op hem kan worden neergekeken. Bij het fascistische af.

Willem D2
Willem D216 mrt. 2023 - 13:20

@Jonathan Quod erat demonstrandum.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 13:36

"Het enige achterlijke wat ik aan menig d'66, gl en pvda stemmer vind is de ongelovelijk minachting en dedain waar deze mensen met een superieur hoogmoed neerkijken op alles wat niet in hun politieke wereldbeeld kijkt." Punt is natuurlijk als stemmers van D66/PvdA/GL andere stemmers minderwaardig vinden, waarom zouden die mensen dan op de betreffende partijen stemmen? Als je ons niet wilt waarom zouden we dan op jouw stemmen? Mag, maar dan moeten stemmers op PvdA/GL/D66 dan ook accepteren dat mensen een andere keuze maken. Daar hebben ze altijd moeite mee. Klinkt als de deplorables-opmerking van Clinton, wat Trump in de kaar speelde.

EricDonkaew
EricDonkaew16 mrt. 2023 - 13:53

@Ouwens: Is dat neerkijken dan onterecht? -------------------------- Ja, neerkijken op groepen mensen is nagenoeg altijd onterecht. En het werkt eigenlijk zonder uitzondering polariserend. BBB is met name ook groot geworden door mensen als jij. De partij zal je dankbaar zijn.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 15:15

" maar ach slechter dan de afgelopen periode kan het niet worden denk ik dan maar." Erg naïef n.m.m.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mrt. 2023 - 14:59

@ Willem D2 Jij schrijft: goed scrollen “klootjesvolk” is volgens mij niet als compliment bedoeld ;-) Goed lezen. Ik vraag mij af of die kwalificatie onterecht is.

DaanOuwens
DaanOuwens17 mrt. 2023 - 15:01

@ EricDonkaew Jij schrijft: Ja, neerkijken op groepen mensen is nagenoeg altijd onterecht. Dus volgens jou soms wel terecht. Waarom nu niet dan? En: En het werkt eigenlijk zonder uitzondering polariserend. BBB is met name ook groot geworden door mensen als jij. BBB is ook polariserend en waarom zouden mensen BBB stemmen vanwege mensen zoals ik. Dat zou nogal dom zijn. En dan is de negatieve kwalificatie weer terecht.

PamVlam
PamVlam16 mrt. 2023 - 10:03

De koeien hebben verloren. Voor die wacht de slachthaak. BBB is een grote overwinning van de mens op het dier. Daar hang je een vlag voor uit. CDA, PVV en FVD mogen niet klagen. Die hebben een grotere kans om aan de slachting te ontkomen.

4 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 13:37

Prima toch. De mens gaat ook boven de natuur. Goed als de natuur een toontje lager gaat zingen. Want zij zorgen nu voor de diverse crises en stilstand in bijvoorbeeld woningbouw.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 15:14

@IHAG "De mens gaat ook boven de natuur." Dat kan je wel vinden, uiteindelijk trekt de natuur aan het langste eind.

PamVlam
PamVlam16 mrt. 2023 - 15:38

IkHebNietAltijdGelijk Koeien bouwen geen huizen.

Norsemen
Norsemen17 mrt. 2023 - 8:54

"Goed als de natuur een toontje lager gaat zingen. Want zij zorgen nu voor de diverse crises en stilstand in bijvoorbeeld woningbouw." Je denkt dat de natuur een persoon of instelling is die we kunnen aanspreken? Heel bizar dit.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 9:57

Ik feliciteer BBB met het net zo groot worden van die 'linkse wolk'. En verbaas me erover dat ze nu vinden en overal uitstralen dat de stem op BBB de uitspraak van het volk is die consequenties moet hebben. Hoezeer ze ook vanuit nix op veel zijn gekomen. Ze vertegenwoordigen Nederland niet. Overigens wel verschillende regio's. Willen we recht doen aan democratische modellen dan is in de Nederlandse geografische stemverdeling een federaal model te overwegen.

11 Reacties
weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 11:47

De LinkseBBB wolk is nog groter. En de RechtsLinkseBB wolk is nog veel groter. Het was een leuk retorisch trucje, maar het heeft de "linkse wolk" niets opgeleverd.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 11:52

De stemmen op PvdA en GL komen ook van het volk. Waar dacht Carolientje dat die anders vandaan kwamen. Koeien, varkens kippen en geiten stemmen niet anders had BBB niet gewonnen. Weer zo'n misvatting van BBB dus.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 13:39

"Het was een leuk retorisch trucje, maar het heeft de "linkse wolk" niets opgeleverd." Tegen beter weten in.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 14:53

[een federaal model] waarom? Groningen is ook links. De stemmen op PvdA, GL en andere linkse partijen komen ook uit de andere regios.

EricDonkaew
EricDonkaew16 mrt. 2023 - 15:21

@MG1968: Willen we recht doen aan democratische modellen dan is in de Nederlandse geografische stemverdeling een federaal model te overwegen. --------------- Huh? Bedoel jij het districtenstelsel? Weet jij hoe Trump in 2016 aan de macht is gekomen? Neem jij wel notie van de consequenties van wat jij beweert?

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 16:21

@Danielle "[een federaal model] waarom?" Om recht te doen aan de regionale verschillen. De tijd dat ik denk dat we in een land als Nederland tot een gezamenlijk gedragen beleid kunnen komen is wel voorbij. En dan kun je beter regionale verschillen toestaan zodat er nog wat gebeurd in plaats van dat iedereen zich in een houdgreep houd (zoals dat met de 'boeren' al 40 jaar zo werkt).

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 16:23

@WeerEenMening "De LinkseBBB wolk is nog groter. En de RechtsLinkseBB wolk is nog veel groter. Het was een leuk retorisch trucje, maar het heeft de "linkse wolk" niets opgeleverd" Wat lul je nu? Evenveel stemmen op a als op b heeft niets met retorica te maken. @Ihag ""Het was een leuk retorisch trucje, maar het heeft de "linkse wolk" niets opgeleverd." Tegen beter weten in. Proest.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 17:10

@Eric "Weet jij hoe Trump in 2016 aan de macht is gekomen? Neem jij wel notie van de consequenties van wat jij beweert?" Ja en ja. Maar wat betreft de individuele staten zie ik er alleen maar voordelen dat iedere staat zijn eigen accenten kan en mag leggen. Natuurlijk is het logisch dat deze ook benaderd en behandeld worden volgens deze eigen normen. Maar ik geloof er echt niet meer in dat er een dusdanig gezamenlijk belang te destilleren is dat heel nederland daarachter te scharen is. We staan te ver van elkaar af. Dat gedoe van stad/platteland, randstad/regio heeft een reden. Er is geen kloof er zijn gewoon totaal anders gevoelde verschillen. Die worden alleen maar groter. Om dat niet te laten ontploffen in uiteindelijk burgeroorlog lijkt het me raadzaam om de verschillen inderdaad verschillend vorm te kunnen geven. Lijkt mij democratisch.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 18:56

@Eric Net op het journaal. Boer: ik hang mijn vlag nu weer goed om maar hang hem weer terug als ze mijn zin niet doen. Dan denk ik: laten we gewoon formaliseren dat we niets met elkaar hebben, niet elkaars belangen willen behartigen en onze eigen weg gaan in plaats van te doen alsof dit ooit met praten op te lossen is. En van mij mag die boer leven zoals die dat wil. En mag die zelf daarvan de consequenties van ondervinden en de vruchten van plukken. Mag die zonder asielzoekers en... en... en... wat die wil. En wat mij betreft inderdaad onder omgekeerde vlag ;)

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 mrt. 2023 - 6:39

Het zou best kunnen dat met de volgens plan blijvende verdamping van de landelijke sociale gemeenschap er uiteindelijk meer dan 1 provincie uitkomt, maar die zullen dan nog minder voor elkaar kunnen krijgen en nog meer genegeert worden. Hoe kan een provincie tegen een grootfirma of massaal financieel fonds op?

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 mrt. 2023 - 9:19

Gezien de privatisering van de regerings verantwoordelijkheden van wat vroeger de volksvertegenwoordeging was. is het mogenlijk dat die 2 of 3 provincies dan hun eigen lumpenproletariaats recht mogen doen, als de grootfirmas en magnaten maar vrij kunnen kopen wat ze willen, net als de staten in de VS doen. Men denkt bijvoorbeeld aan de staat waar een foetus na conceptie al deel kan uitmaken in de volktelling en al belastings aftrekkingen mag gebruiken. Elke provincie zijn eigen Hongarije.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 9:31

Gimli heeft weer eens gelijk. En ik ook. Dat volk is niet fascist. Dat volk is tegen de regeer partijen die hun verlaten hebben.

3 Reacties
LaBou
LaBou 16 mrt. 2023 - 11:31

Dat volk is veel meer fascist dan ze zichzelf realiseren.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 11:35

Het populistisch volk is tegen iedereen die niet de agenda van dit populistische volk onverkort uitvoert en omarmt. En omarmen daarvoor iedereen die zegt 'hen' wel serieus te nemen. Ook als dat fascisten zijn. En dat maakt dat deel fascistisch. En natuurlijk zijn ze tegen de regeer partijen. Daar horen ze ook niet thuis. Nooit of te nimmer. En jij of Gimli dan ook niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers18 mrt. 2023 - 6:45

'populistisch'? Het neoliberaal bestand is niet bij iedereen populair. En dat noem je dan fascist. En dan postuur je jezelf als de nette elite ook nog. Je grootouders draaien je in hun graven de rug toe.

de passie preker
de passie preker16 mrt. 2023 - 9:30

Wie wind zaait zal storm oogsten. Als je een groot deel van de kiezerspopulatie als het absolute kwaad bestempelt en geen enkel oog hebt voor hun belangen, moet je achteraf niet gaan zeuren dat ze niet op jou maar op iemand anders stemmen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 9:27

BBB kan alleen maar teleurstellen. Om allerlei redenen.

8 Reacties
PamVlam
PamVlam16 mrt. 2023 - 10:45

Dat is inherent aan de Nederlandse politiek.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 11:00

VVD/D66/CDA/CU/GL&PvdA kunnen alleen maar teleurstellen om allerlei redenen. Oh, dat hebben ze al gedaan, anders had BBB vast niet zo veel stemmen kunnen krijgen.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 11:46

Ik neem aan dat je uit ervaring spreekt. In jouw geval van menig linkse partijen dus.

weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 11:54

Zou kunnen, echter huidige coalitie heeft alleen maar teleurstelling opgeleverd, dus wat dat betreft kan het alleen maar beter worden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 11:55

Vertrouw iemand nooit op de blauwe ogen. Dat is hier wel gebeurd. Oma Caroline is een wolf in schaapskleren. Ze is dan ook gek op schapen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 12:00

Ze zijn Europa en de rechter vergeten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 17:23

[Ze zijn Europa en de rechter vergeten.] Precies.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 mrt. 2023 - 19:20

Je bedoelt diezelfde rechter die straffeloos kinderen uit huis plaatste in de toeslagenaffaire?

Break on through
Break on through16 mrt. 2023 - 8:54

Felicitaites voor de BBB. Huidige coalitie heeft het nakijken en kan over tot de orde van de dag. (wat ze ook gewoon gaan doen natuurlijk) In de eerste kamer kan immers het zittende kabinet via links en rechts. Heeft VVD mooi geritseld door een campagne te beginnen die BBB volledig over het hoofd ziet. Lekker zich alleen fikseren op "het rode gevaar". Nu zitten ze met het gele gevaar. Succes! VVD blunderd maar een eind weg, laat mooi zien dat de VVD steeds incompetenter en extremer word. Een club waar je met een stevige aanval op "de vijand" (links Nederland) weer een move maakt in je VVDcarriere. Een clubje van schreeuwlelijkerds.... VVD en D66 hadden samen met PvdA/Groenlinks en partij voor de dieren het rechts boeren populisme moeten bestrijden in plaats van D66, PvdA/Groenlins en partij voor de dieren. BBB lijkt me overigens een vergaarbak van frustratie en ongenoegen en ik vraag me af waneer het uit elkaar valt. Immers, te veel verschillende bevolkingsgroepen.... Baudet reageert zoals het een regelrechte narcist betaamt. Hij ontkent het verlies en benaderd het als een overwinning. Hij kan het immers niet fout hebben gedaan. Inderdaad, Baudet is geen verliezer. Baudet is een enorme verliezer....

1 Reactie
Martin van der Linde
Martin van der Linde16 mrt. 2023 - 12:16

Eens, BoT. Als het stof straks is neergedaald gaat Nederland verder waar het gebleven was. Rechtse politiek moet het alweer van hypes hebben.

BasTrom
BasTrom16 mrt. 2023 - 8:49

Wel weer grappig hoe dat door NOS wordt benoemd. Proteststemmers. Woorden zeggen alles.

4 Reacties
Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 11:56

Klopt. Noem ze gewoon dom volk. Dat is een veel betere benaming.

weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 11:56

De ene 50% van Nederland is tegen, en de andere 50% is voor. Maar je zou ook kunnen zeggen dat de ene 50% van Nederland voor is, en de andere 50% tegen is. Het is afhankelijk van de positie die jezelf inneemt om iets een proteststem te noemen. En schijnbaar is de media voor de VVD.

EenMening3
EenMening316 mrt. 2023 - 23:47

@Norsemen Je komt over als een zwaar gefrustreerde ex-refo. Extreem links en dus potentieel gevaarlijk...

Norsemen
Norsemen17 mrt. 2023 - 11:22

@EenMening Mensen dom vinden is iets voor extreem links? Prima Dom zijn is iets voor extreem rechts.

Berend22
Berend2216 mrt. 2023 - 8:24

Er wordt overal vrolijk met de termen “links” en “rechts” gestrooid. Zo zou BBB rechts zijn. Maar wat vinden zij bv van het ruwe kapitalisme en de immigratie, dat zijn toch ook links/rechts issues? Ik lees alleen iets over klimaat/stikstof en een klein beetje over het pensioen. Waar staan ze verder voor?

2 Reacties
weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 11:57

Framen maakt het makkelijk om jezelf een beter mens te voelen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 mrt. 2023 - 12:21

Berend, verder niets. En dat is bewust. BBB is een soort van stofzuiger van alles wat los hangt. Mensen geven er hun eigen invulling aan. Bbb is de nieuwe tegenpartij.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 mrt. 2023 - 8:19

Het CDA, maar ook de VVD heeft flink verloren in de provincie. Eens kijken wat het BBB kan doen met zo veel zetels. Het kan imploderen, maar ik hoop dat het uiteindelijk een stabiele centrumrechtse partij voor het platteland kan worden, gewoon een CDA, zonder C (da's niet meer van deze tijd). Als dat lukt is er nog potentie om te groeien. Ben dus ook benieuwd naar wat de VVD en CDA (en CU) gaan doen, in principe kan het kabinet op dezelfde voet door met steun van GL/PvdA in de eerste kamer. Het risico is daarmee natuurlijk levensgroot dat deze partijen nog meer stemmers in de provincie gaan verliezen bij de volgende verkiezingen.

Johan Remmes
Johan Remmes16 mrt. 2023 - 8:12

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

TheBigLebowski
TheBigLebowski16 mrt. 2023 - 8:11

kennelijk gunnen die populistjes van de BBB hun eigen kinderen geen woning en gezond leefklimaat. Je zult er maar op stemmen. klootjesvolk.

2 Reacties
Oproerschreeuwer
Oproerschreeuwer16 mrt. 2023 - 11:44

Fijn dat je jezelf zo verheven voelt. Prutser

weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 11:57

Hebben kinderen nu wel een woning of een gezond leefklimaat? Nee, dus wat dat betreft kan het alleen maar beter worden.

Proletarier
Proletarier16 mrt. 2023 - 8:08

Let op! Al dit BBB stemmende volk gaat de komende jaren klagen en huilen dat er geen betaalbare huizen meer zijn voor hun kinderen. Goed om ze er dan even op te wijzen dat dit komt door hun eigen (achterlijke) stemgedrag.

9 Reacties
Oproerschreeuwer
Oproerschreeuwer16 mrt. 2023 - 11:47

Achterlijk stemgedrag zou zijn op de PvdA/GL en SP

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 11:56

Geen huizen zul je bedoelen.

weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 11:58

Zijn er nu ook al niet, dus wat is je punt?

Proletarier
Proletarier16 mrt. 2023 - 14:14

@ weer een mening Klopt er zijn nu ook te weinig huizen en dat zal dan dus ook niet opgelost gaan worden. Het is denk ik goed de BBB daar dan ook volledig verantwoordelijk voor te stellen aangezien zij blijkbaar maling hebben aan het Nederlandse volk. Ze kijken alleen naar de belangen van de boeren terwijl er 17 miljoen mensen in dit land zijn met allemaal een belang.

Proletarier
Proletarier16 mrt. 2023 - 14:17

@ Oproerschreeuwer De partijen die jij benoemd zijn zeer fatsoenlijk en gaan uit van het collectieve belang iets wat je van de BBB niet kan zeggen. Zij gaan alleen voor het korte termijn eigenbelang van de boeren en gijzelen het hele land. Ik constateer dat er in NL een aanzienlijke groep mensen woont die narcistisch/egoistisch is en niet in staat is te denken vanuit het belang van het collectief. En jij hoort blijkbaar ook tot die groep. Ikke ikke ikke ikke en de rest kan stikke dat vat de standpunten van BBB goed samen. En nog een vleugje anti intellectuele wetenschap ontkenning er overheen.

weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 15:01

@Proletarier Dus de eenvrouws fractie BBB wil je verantwoordelijk stellen voor 20 jaar wanbeleid Rutte,PvdA en D66. De boeren zijn net als de rest van Nederland slachtoffer en niet de oorzaak.

Proletarier
Proletarier16 mrt. 2023 - 18:36

@ weereenmening Nee ik houd BBB niet verantwoordelijk voor 20 jaar wanbeleid. Er had tegen de boeren 20 jaar geleden al gezegd moeten worden dat het zo niet verder kan. En op het moment dat er enige politieke moed ontstaat om die boodschap nu eindelijk eens duidelijk te maken neemt de BBB het stokje over. De boeren word door de BBB wederom een rad voor de ogen gedraaid. Dit keer niet door het CDA maar door de BBB. Over 10 jaar zitten we nog in de stikstof ellende en moet de boeren een nog hardere boodschap verteld worden en dat niet met dank aan het CDA maar met dank aan de BBB. En dan zijn alle boeren weer boos op de BBB want het probleem met de boeren is is dat ze niet willen horen dat een deel moet stoppen. Ze willen het niet horen en blijven daarom stemmen op partijen die hen naar de mond praten. De boeren hebben het in die zin op zichzelf afgeroepen.

weereenmening
weereenmening16 mrt. 2023 - 20:43

@Prolerarier Nee hoor, gewoon wetgeving aanpassen en dan zijn we van stikstof misère af. Boeren blij, burger blij en natuur blij.

Volrin
Volrin17 mrt. 2023 - 7:31

@weereenmening "@ Volrin Zoek eens bij Wikipedia op BDS en lees hun primaire doelen eens. Dan weet je genoeg… " Niet alleen is dat feitelijk onjuist; stikstof zal een probleem blijven, we kunnen die wetten niet zomaar afschaffen omdat er ook EU wetgeving is die hier op van toepassing is.

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 8:06

Eerst stemden ze PVV, toen FvD, en nu BBB. Een kwart van de bevolking is half achterlijk. Volgende verkiezingen stemmen ze weer op een andere idioot. Helemaal prima, laat dat volk lekker denken dat ze hiermee een stem hebben.

5 Reacties
Oproerschreeuwer
Oproerschreeuwer16 mrt. 2023 - 11:48

Iemand op zijn stemgedrag half achterlijk noemen is wel heel triest.

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 14:46

Nee hoor, zelfs niet een beetje.

Tuck'R
Tuck'R16 mrt. 2023 - 20:51

Dit is echt het summum van nagenieten. Schrijfsels van figuren als Norse Man lezen die niet eens meer een poging doet om de zuurgraad van zij reacties te camoufleren. Graag meer daarvan.

Norsemen
Norsemen17 mrt. 2023 - 9:03

@Tuck'R Je lijkt niet helemaal in de gaten te hebben dat ik jullie uitlach. Maar als het jou gelukkig maakt om te denken dat ik er een probleem mee heb met dat jullie jezelf belachelijk maken, ga vooral je gang.

Tuck'R
Tuck'R17 mrt. 2023 - 15:41

En het gaat maar door...

de passie preker
de passie preker16 mrt. 2023 - 7:51

Wie wint zaait, zal storm oogsten. Als je een groot deel van de kiezerspopulatie bestempelt als het absolute kwaad en geen rekening houdt met hun belangen en emoties, moet je achteraf niet zeuren dat ze niet op jouw hebben gestemd.

FrenkVer
FrenkVer16 mrt. 2023 - 6:48

Zie de Jong al naar de provincie huizen gaan om woningen te willen bouwen en bbb al daar zegt nee wij van de agro industrie hebben daar geen zin in. We slachten liever varkens en vervuilen liever door..ga maar shoppen bij Schiphol...en Tata...afin stilstand en dus achteruitgang van de stand van de natuur de leefbaarheid van het land ...zo jammer maar heel erg voorspelbaar...ik zie met deze uitkomsten geen licht aan het eind.....

6 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 11:01

"ik zie met deze uitkomsten geen licht aan het eind." Ik wel. De huidige situatie is een kunstmatige stilstand. Dus het kan altijd beter.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 mrt. 2023 - 12:27

Frenk, eens. Kijk naar wat er in Brabant is gebeurd. Bbb verko ht zichzelf als oplosser voor al onze probleempjes. Maar die probleempjes worden door kiezers van de BBB gecreëerd. Dat gaat geheid ergens vastlopen. Bovendien is het stikstofprobleem geen politieke kwestie maar een juridische.

Olav Meijer
Olav Meijer16 mrt. 2023 - 15:30

@ FrenkVer: Inderdaad, veel problemen met de komende stagnatie. Maar ik zie wel licht aan het eind. BBB is net zo'n hype en opgeblazen ballon als FvD dat was. En krijgt vermoedelijk soortgelijke problemen. (Onvoldoende capabele mensen, gebrek aan een coherente visie, onderlinge ruzies tussen haantjes en kippetjes, enz.). Het zal wel weer gaan inzakken tot normalere en dus aanvaardbare proporties. Maar een dure les is het zeker.

dirk den boer
dirk den boer17 mrt. 2023 - 0:30

Daar is Louise Fresco (vaak gevraagd voor minister van landbouw) het niet mee eens Martin. Ze vindt het stikstofprobleem een kwestie van politieke keuze, en legt dat uit op Foodlog.nl.

Minoes&tuin
Minoes&tuin17 mrt. 2023 - 6:14

Olav Meijer Ben toch bang dat hier een wat meer gedegen agro-industrie achterzit en veel bestuurders van het CDA komen. Is toch een cruciaal verschil lijkt me. Zij kennen het klappen van de zweep. Eigenlijk is zij een lobbyist van die industrie die nu ook in de eerste kamer terechtkomt. Meestal werkt het andersom maar dit is dus anders.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk17 mrt. 2023 - 19:19

Stikstof is ook een politieke keuze.

Gio Servas
Gio Servas16 mrt. 2023 - 4:54

Dus de linkse wolk doet aan damage control, de coalitie partijen en de clownpartij verliezen. BBB wint fors. 1 ding is duidelijk. De landelijke politiek wordt afgestraft en de reden is heel duidelijk. Zij zijn er niet voor het volk, het volk is er voor hun. Ook hier voel je dat ubermensch gevoel. Mensen weten niet wat ze doen, zijn dom zijn achterlijk, maar nu zij het idee hebben een echte stem te hebben, laten ze zien wat ze daarvan vinden. Dat de linkse wolk niet meer verloren heeft snap ik niet. Je hebt een partij van de rijken die samen is gegaan met een langszaam aan doodbloedende Partij die eigenlijk niet meer weet waar ze voor staat en zij hebben jarenlang Rutte mee geholpen dit land kapot te maken. Misschien hadden ze wel groter kunnen worden als zij zich hadden gedragen als oppositie partijen. Het is nu aan de BBB om te bewijzen dat ze een stop kunnen brengen aan het afbraakbeleid en hopen dat de linkse wolk begrijpt dat het dragen van Rutte pijn kan gaan doen en ook eindelijk een keer oppositie gaat voeren. Het wordt tijd dat Nederland weer in balans komt.

6 Reacties
Middenman
Middenman16 mrt. 2023 - 8:05

@Gio - de bekende grammofoonplaat. Maar de partijen die u schaart onder landelijke politiek en de stikstofwet hebben nog steeds een zeer ruime meerderheid in de Eerste Kamer. Ik wens door mensen zoals u niet uitgesloten te worden van wat u 'het volk' noemt. Alle inwoners van Nederland zijn het volk en niet alleen de mensen die BB stemmen.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 9:11

"Dat de linkse wolk niet meer verloren heeft snap ik niet" Dat is niet zo moeilijk. Ze zijn deze keer niet zo stom geweest om officieel mee te regeren.

Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 9:46

Het enige wat BBB gaat bewijzen is dat de mensen die er op gestemd hebben dom zijn.

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 9:51

"Het is nu aan de BBB om te bewijzen dat ze een stop kunnen brengen aan het afbraakbeleid en hopen dat de linkse wolk begrijpt dat het dragen van Rutte pijn kan gaan doen en ook eindelijk een keer oppositie gaat voeren. Het wordt tijd dat Nederland weer in balans komt." Op de één of andere manier heb ik nou niet het idee dat jij begrijpt dat de BBB en die 'linkse wolk' waar je je zo tegen afzet nagenoeg dezelfde stemmen heeft gekregen want met balans lijk jij te bedoelen dat het klimaatdenken uitgefaseerd moet worden. Verre van.

FelixFlex
FelixFlex16 mrt. 2023 - 10:05

Precies, zo kan het ook. Al die zure reacties hier van slechte verliezers: de gevestigde partijen slaan op dit moment geen deuk in een pakje boter, ook de linkse wolk niet. Zelfs niet na overdreven veel aandacht voor gevestigde, en met name linkse partijen in de media. BBB wordt afgedaan als een eendagsvlieg, maar ze timmeren al bijna 2 jaar aan de weg worden ondersteund door velen die voorheen voor gevestigde partijen werken. Waarom niet de kans geven? Dat is ook democratie. En natuurlijk is BBB niet alleen maar een 'stikstofpartij' - ook daarover valt met BBB te praten - in ieder geval gaat dat stompzinnige besluit om eea te versnellen naar 2030 het nu niet halen (want er zijn kennelijk geen andere meer urgente problemen aan de hand?). BBB wil ook oplossingen voor het stikstof probleem, wellicht wat minder snel. En ik heb niet eens op ze gestemd....

Zandb
Zandb16 mrt. 2023 - 10:37

Gio Hoe kan de winst van de BBB nu de afstraffing zijn van de landelijke politiek. Daar maakt de BBB toch zelf deel van uit, en helemaal nu, nu zij zich landelijk een grote machtspositie verworden heeft. Optimisme is u gegund maar de realiteit leert dat het bijna of zelfs nooit voorkwam dat een partij die zo plotseling opkwam zich zo kenmerkend onderscheidde op de manier die u graag ziet.

Pater
Pater16 mrt. 2023 - 2:21

Het goede nieuws: Forum weggevaagd. De partij met de hardcore fascisten. De verpletterende winst van BBB is slecht nieuws, maar die partij is over het algemeen minder rechts dan Forum en ook PVV. VdPlas is nauwelijks inhoudelijk bestreden, ze kon ongehinderd veel lulkoek debiteren, waaronder veel foute cijfers. Ja21 is weliswaar klein maar heeft meer gewonnen dan ik had verwacht en in veel gemeenten een voetje tussen de deur gekregen. Die lijsttrekker heeft in mijn beleving de uitstraling van een strijkijzer. GL en PvdA hebben het relatief goed gedaan, maar de verwachting dat de samenwerking zou leiden tot winst is niet bewaarheid. Dat geldt wel voor de PvdD, het zou wel eens kunnen dat het groene imago van GL is verzwakt door de samenwerking met de PvdA. Ik wil wedden dat niet de linkse combinatie maar BBB de grootste partij wordt in de 1e Kamer. Het verlies van het CDA vind ik ook goed nieuws. O.l.v. de grootste donateur heeft die partij de keus voor rechts bevestigd, een eigen geluid ontbreekt en het electoraat sterft langzaam uit. Het verlies van de SP vind ik een beetje triest. Eigen geluid genoeg, maar het is altijd dezelfde plaat die wordt opgezet, ik zie verbetenheid, geen inspiratie. Marijnissen doet me langzamerhand terugdenken aan Agnes Kant.

6 Reacties
Norsemen
Norsemen16 mrt. 2023 - 9:44

"VdPlas is nauwelijks inhoudelijk bestreden" Dat is ook lastig, want ze heeft geen inhoud.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 9:55

GL was al niet vreselijk groen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 10:12

Veel ultra-ontevredenen bleven thuis. De hard-core fascisten zullen wel een ander ondredak hebben gevonden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 10:32

In Groningen blijven vnl ouderen (70 plussers) de PvdA nog een tijdje trouw.

Olav Meijer
Olav Meijer16 mrt. 2023 - 15:38

@ Pater: [Ik wil wedden dat niet de linkse combinatie maar BBB de grootste partij wordt in de 1e Kamer.] Is dat wedden niet godslasterlijk? God verhoede het!

Pater
Pater16 mrt. 2023 - 17:35

@Danielle GL niet zo groen, hoezo? Ze kiezen tamelijk fundamenteel voor vergroening. Als je meebestuurt moet je inleveren, daar heeft de PvdD geen last van. Ik denk dat de ontevredenen massaal naar BBB zijn overgestapt; de opkomst is hoger dan ooit in 80 jaar las ik ergens. En de hardcorefascisten zijn gewoon Forum blijven stemmen. Waaruit blijkt dat het er minder zijn dan ik wel eens vreesde. Ouderen stemmen traditioneel PvdA: dat verklaart niet dat ze groeien. @Norsemen Eens, dat bleek bijv. uit het knappe interview het VdPlas van Y. Hofs in de Vk. Maar op tv is ze totaal niet aangepakt, en dat moet je wel doen als je wilt aantonen dat ze geen inhoud heeft. @Olav De christenen verliezen steeds meer politiek terrein, dus godslasterlijk of niet maakt steeds minder uit.

Molly Veenstra
Molly Veenstra16 mrt. 2023 - 2:12

De politiek gelovigen op de extreem rechtse vleugel rennen iedere vier jaar achter een nieuwe Messias aan en nagelen de vorige aan het kruis. Exit Thierry. Hallelujah, Caroline! Who's next?

5 Reacties
TanteJuut
TanteJuut16 mrt. 2023 - 8:36

Pieter Omtzigt!

Oogklep
Oogklep16 mrt. 2023 - 9:25

Is het ondertussen nog steeds niet duidelijk dat iedereen die uw mening niet deelt weg te zetten als "extreem rechts" zonder naar hun zorgen te luisteren, alleen maar meer mensen naar de rechterflank jaagt qua stemgedrag? U en de zijne zijn medeverantwoordelijk voor deze uitslag. Ik dacht echt dat na Brexit en de overwinning van Trump het wel duidelijk zou zijn dat deze "tactiek" niet werkt. Het is natuurlijk veel intelligenter om Jan en allemaal voor bruinhemden uit te maken, om vervolgens te janken als het allemaal weer eens backfired. Bedankt!

Polarisario
Polarisario16 mrt. 2023 - 10:56

@Molly: FvD haalde de winst vooral in de grote steden. De grote steden die nu weer vooral in de handen komen van Groen Links. Zeg je nu impliciet dat de fascisten van Thierry nu naar Jesse zijn overgestapt? Onzin natuurlijk! Er is iets totaal anders gebeurd. Vooral buiten de grote steden zijn mensen van CDA, VVD, PVV en voormalige niet-stemmers en ook nog van D66 naar BBB overgestapt. Natuurlijk ook van FvD, maar dat aandeel is relatief klein. FvD is verdampt. In de analyses zie je trouwens ook dat er in de linkse wolk teleurstelling is dat ze niet flink gegroeid zijn. Persoonlijk vind ik het niet eens zo slecht voor ze dat ze zich in deze aardverschuiving nog zo gehandhaafd hebben.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 11:05

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 11:22

@poelifinario "Onzin natuurlijk! Er is iets totaal anders gebeurd. Vooral buiten de grote steden zijn mensen van CDA, VVD, PVV en voormalige niet-stemmers en ook nog van D66 naar BBB overgestapt. Natuurlijk ook van FvD, maar dat aandeel is relatief klein. FvD is verdampt" Dus met name van rechts naar extreem rechts of van extreem rechts naar ander extreem rechts. In hoeverre is dat in tegenspraak met wat Molly betoogd? Je constateringen zijn toch alleen een ondersteuning er van?

Ewout Pool
Ewout Pool16 mrt. 2023 - 1:49

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

10 Reacties
MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 7:47

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 8:28

“One cannot simply walk into Mordor.” - Borormir LotR:tFotR

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 9:28

Met de trekker het ravijn in rijden moet kunnen lukken.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 9:43

Off topic (?) Boromir was een sta-in-de-weg voor Aragorn. Daarom werd hij door Tolkien vakkundig uit de weg geruimd.

pahan
pahan16 mrt. 2023 - 10:42

@Volrin, Deze is dan toepasselijker: "Hinder me? Thou fool. No living man may hinder me!" Then Merry heard of all sounds in that hour the strangest. It seemed that Dernhelm laughed, and the clear voice was like the ring of steel. "But no living man am I!” Vul zelf maar in wie wie is :)

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 11:14

.... verslagen door de samenwerking van een vrouw en een hobbit

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 11:15

Eowyn

MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 11:39

@Ewout Mijn reactie was (net als op dezelfde reactie hieronder van jou) niet meer of minder dan 'Gefeliciteerd'. Zou niet weten waarom die niet aan de spelregels zou voldoen. Blijkbaar vind de redactie niet dat je een felicitatie verdiend. Laat ik het dan anders schrijven: "Gefeliciteerd, wees er maar blij mee" Misschien mag dat wel ;)

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 15:09

@Danielle "Off topic (?) Boromir was een sta-in-de-weg voor Aragorn. Daarom werd hij door Tolkien vakkundig uit de weg geruimd. " Oneens, tegen het einde van het verhaal hersteld hij zich en belooft hij trouw aan Aragorn met zijn laatste adem. /offtopic

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 17:37

Volrin teveel off topic maar wel oneens.

Iedereenisgelijkwaardig
Iedereenisgelijkwaardig16 mrt. 2023 - 0:35

Triest, ontzettend triest dat zoveel Nederlanders toch op deze 100% opportunistische populist van de BBB (en de marionet van de boerenlobby in Nederland) hebben gestemd. Gouden bergen beloven kan toch iedereen. Dat gezegd, ben ik tegelijkertijd ook blij dat de gekkies van FvD werden na 4 jaar massaal weggestemd. Welterusten

3 Reacties
TanteJuut
TanteJuut16 mrt. 2023 - 8:40

BBB is geen politiek maar meer een 'gevoel'. 'Boerensentiment & Toen was geluk nog heel gewoon'. Ik zie het als gematigd conservatisme (het oude CDA). Volgens mij kunnen de coalitiepartijen en links er zaken mee doen. Maar dat er een remmend effect zal optreden bij meerdere dossiers zal een feit zijn.

GilbertM
GilbertM16 mrt. 2023 - 10:31

Was er niet ergens een statistiekje gepubliceerd dat NL het "gelukkigste" land ter wereld is??

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 11:07

"Gouden bergen beloven kan toch iedereen." Dat doen andere politici net zo goed. Politici die dit niet doen bestaan niet.

Ton Arendse
Ton Arendse15 mrt. 2023 - 22:42

Kaag: "Een feest voor de democratie." Omstanders konden nog net verhinderen dat ze op een tafel klom om te dansen. En dan Klaver en Kuiken. Het vooraf bedacht juichende feest via de reclametruc als in werkelijkheid twee verschillende partijen zich op het podium voor te stellen één partij te zijn en zo te kunnen claimen de grootste te zijn is bijna nog sneuer als Baudet met zij FvD die het ook al presteerde juichend zijn aanhang toe te spreken.

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 11:10

Klinkt voor mij als een wedstrijd verslag tussen een hardloopwedstrijd tussen Amerika en de Sovjet Unie waarbij de Sovjets zeiden dat ze tweede werden en de Amerikanen op de één na laatste plaats belanden.

Pater
Pater16 mrt. 2023 - 17:26

Het zit je kennelijk erg dwars dat GL en PvdA samen gewonnen hebben.

Phantom3
Phantom315 mrt. 2023 - 22:38

Prima uitslag voor de EK. De coalitie heeft een goede werkbare optie om via links te gaan met PvdA/GL op 15 zetels.

3 Reacties
E w T
E w T16 mrt. 2023 - 10:28

Phantom3..Helemaal gelijk het kabinet kan over links in de eerste kamer.En Iinks mag het kabinet de komende Twee jaar weer aan meerdeheden in de wetgeving helpen. Waarschijnlijk implodeert de wolk bij de volgende TK verkiezingen omdat men zich dan helemaal onmogelijk heeft gemaakt in zijn steun aan de regering. Mocht BBB z,n huidige populariteit weten te verzilveren dan zal het voor de VVD een logische keus zijn om met deze club in zee te gaan na de verkiezingen. En met Wilders, /JA21 en wat christensplinters wordt het eerste engrechtse kabinet een feit. En Rutte? Rutte blíjft lachen en leugens verspreiden.

pahan
pahan16 mrt. 2023 - 10:38

En een net zo goede optie om het met de BBB te doen op 15 zetels.

Polarisario
Polarisario16 mrt. 2023 - 11:11

@Phantom: Laatste tussenstand: 14

jandebakker
jandebakker15 mrt. 2023 - 22:30

"Forum voor Democratie, de grote winnaar van de vorige Statenverkiezingen, houdt van de 12 oorspronkelijke zetels er nog maar 2 over" Maar omdat ze nog maar 1 fractie lid over hebben verdubbeld de FvD fractie in de 1e kamer. Dus in de alternatieve werkelijkheid van Baudet zal hij zichzelf zien als grote winaar.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst15 mrt. 2023 - 22:26

Mevrouw van de Plas is inmiddels ook het mikpunt van bedreigingen, net als bv. Wilders en Kaag. Deze bedreigingen komen uit de hoek van het Forum en van linkse (dieren)activisten. Vrees dat ze binnenkort permanente beveiliging nodig heeft. Wat een gaaf land…

6 Reacties
Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 8:30

“One cannot simply walk into Mordor.” Heeft ze denk ik al. Gisteren bij interview met haar op partijbijeenkomst in Bathmen zag je een bewaker duidelijk in beeld achter haar staan.

BrotherV
BrotherV16 mrt. 2023 - 8:40

Ik stel voor dat jij je praatjes over bedreigingen door links staaft. Zolang je dat niet doet, ben je voor mij een lasterlijke leugenaar.

TanteJuut
TanteJuut16 mrt. 2023 - 8:45

Vreselijk die bedreigingen. Omdat ze niet 'hard' genoeg is (rechterzijde) of de belichaming van stilstand (aan de linkerzijde). Hopelijk gaat de digitale recherche die intimidators en bedreigers vinden.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 8:53

Citeringsfoutje van mij. “One cannot simply walk into Mordor.” moet "Vrees dat ze binnenkort permanente beveiliging nodig heeft." zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 9:40

Frodo en Sam wisten op slinkse wijze toch binnen te komen.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 11:12

"Vrees dat ze binnenkort permanente beveiliging nodig heeft." Die heeft ze al.

Ewout Pool
Ewout Pool15 mrt. 2023 - 22:14

First they ignore you, then they laugh at you, then they fight you, then you win.

1 Reactie
MG1968-2
MG1968-216 mrt. 2023 - 7:48

Gefeliciteerd.

BrotherV
BrotherV15 mrt. 2023 - 22:11

Over JA21: https://www.groene.nl/artikel/de-partij-van-het-dedain

2 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 15:54

Vertel mij wat!

Minoes&tuin
Minoes&tuin16 mrt. 2023 - 16:00

PGS Ze willen ook migranten naar Rwanda sturen.

TwoTone
TwoTone15 mrt. 2023 - 22:07

Na de boodschapper (fortuin) die is vermoord, de nar (baudet) die gek geworden is, krijgen we nu een soort mogelijke troonopvolger (vd Plas). Gezien de bestuurders die onder haar vleugels opereren heeft het kans van slagen. Belangrijker lijkt me: welke lering gaat de gevestigde politieke orde hier nu eindelijk eens uit trekken. De kiezer snapt heel goed dat bv het initiatiefrecht van de EC i.c.m. Eurobonds het tegenovergestelde is van democratie. Dat een theoretisch stikstofmodel niks zegt over een natuurgebied als je niet eens de bodemtoestand van het natuurgebied hebt bemonstert. Dat als de ene helft van Nederland door hoge autobelastingen in steeds oudere auto’s komt te rijden, dat het milieuvoordeel van electrische auto’s teniet gaat. Idealen zijn goed, alleen ze moeten niet alleen theoretisch (modelmatig) zijn getoetst, ze moeten ook een praktische waarde en uitvoerbaarheid hebben. De toekomst zal het leren of onze oude klasgenootjes, nu regerend in Den Haag, weer eens een keertje met de voetjes op aarde komen.

12 Reacties
Mohawk2
Mohawk215 mrt. 2023 - 22:45

Hee, weer zo een die meldpunten om mensen aan te geven waar je het niet mee eens bent geen reden vindt om niet op een partij te stemmen.

Jonathan2
Jonathan216 mrt. 2023 - 2:17

Denk je nou werkelijkheid dat gekwalificeerde wetenschappers die simplistische dingetjes welke jij opschrijft, niet begrijpen, maar gelukkig begrijpt de kiezer het wel. Goh, wat is er toch mis met ons onderwijs dat Jan Lul de Behanger wetenschappelijke vraagstukken beter begrijpt dan mensen die daar jarenlange studies voor hebben gevolgd. Hoeveel lulkoek en valse voorstellingen van zaken je ook verzint, de problemen gaan niet weg,en de prijs welke we daarvoor gaan betalen zal alleen maar hoger worden.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 5:03

"De kiezer snapt heel goed dat bv het initiatiefrecht van de EC i.c.m. Eurobonds het tegenovergestelde is van democratie." Maar blijkbaar niet waar de verkiezingen van gisteren over gingen, als ze daarom op BBB hebben gestemd. "Dat een theoretisch stikstofmodel niks zegt over een natuurgebied als je niet eens de bodemtoestand van het natuurgebied hebt bemonstert." Maar dat is niet theoretisch, daar worden wel degelijk metingen voor gedaan. En ook hier gaat noch de PS noch de EK kamer over. "De toekomst zal het leren of onze oude klasgenootjes, nu regerend in Den Haag, weer eens een keertje met de voetjes op aarde komen." In tegenstelling tot Caroline die zelf dromen probeert te verkopen, bedoel je?

LaBou
LaBou 16 mrt. 2023 - 6:32

"In tegenstelling tot Caroline die zelf dromen probeert te verkopen, bedoel je?" De dromen die kerrolain verkoopt zullen achteraf nachtmerries blijken. Nederland gaat met dank aan het "boerenverstand" nog een zware pijp roken de komende 4 jaar.

TwoTone
TwoTone16 mrt. 2023 - 6:50

@Volrin - blijf lekker zwemen in je eigen gelijk. Deze verkiezingen gaan blijkbaar over een afrekening van landelijk beleid. Verder: Rivm heeft zelfs op haar website gepubliceerd dat slechts van een minimaal aantal natuurgebieden de bodemtoestand bekend is. U doelt op andere metingen (lucht/water).

Satya
Satya16 mrt. 2023 - 7:23

"Dat als de ene helft van Nederland door hoge autobelastingen in steeds oudere auto’s komt te rijden, dat het milieuvoordeel van electrische auto’s teniet gaat." Denk dat het erg goed zou zijn als wij consumptiegoederen zo lang mogelijk zouden gebruiken. Produceren is niet zonder effecten op het milieu.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 8:31

@TwoTone "@Volrin - blijf lekker zwemen in je eigen gelijk." Laat vooral merken dat je niet op de inhoud kan reageren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 8:43

Dat modellen puur theoretisch zouden zijn is flauwekul. Modellen worden (mede)gebaseerd en bijgesteld op basis van empirische data.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mrt. 2023 - 8:46

@ TwoTone Jij schrijft: Rivm heeft zelfs op haar website gepubliceerd dat slechts van een minimaal aantal natuurgebieden de bodemtoestand bekend is. Dat komt omdat de andere metingen lucht/water voldoende informatie bieden om conclusies te trekken. Waarom zou in ieder natuurgebied op talloze locaties alles nagemeten moeten worden?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 9:32

Er zijn voldoende meetpunten. Zonder model kun je de uitkomsten niet met elkaar verbinden.

FrankJan Boere
FrankJan Boere16 mrt. 2023 - 10:16

@LaaBoe; zeg, wat voegt dat nou toe om de naam van een politica op een kinderachtige manier op te schrijven? Zegt dat wat over haar, of over u?

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 11:14

"welke lering gaat de gevestigde politieke orde hier nu eindelijk eens uit trekken. " Geen! Daar zijn ze te arrogant voor.

Oki Doki
Oki Doki15 mrt. 2023 - 22:02

Ik vind het helemaal niks dat de BBB zoveel wint, het is een soort protestpartij die zelf eigenlijk nergens voor staat. Ik hoop niet dat ze vooral overal tegen zullen stemmen, geen vooruitgang, geen ontwikkeling, wat hebben we daar aan?

10 Reacties
Hann63
Hann6316 mrt. 2023 - 4:41

Pijnlijk he, dat men PvdA, GL, VVD, D66 zat is. In de provincie zijn dit Randstad partijen. De afstraffing is mooi. Ik heb geen idee wat het gaat worden, maar ik hoop op beter beleid..... Maar weet ook waar haar kandidaten wegkomen.....

Karel78
Karel7816 mrt. 2023 - 6:14

Ik heb zelf ook totaal niets met de BBB. Maar als een dergelijke partij zo sterk wint mag de gevestigde politiek zich de boodschap toch een keer aantrekken dat ze wel heel erg van de burger vervreemd zijn. En in die boodschap kan ik me wel weer vinden.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 6:54

Wat jij vind, is voor de BBB stemmer niet relevant. Als jij je verdiept had in hun verkiezingsprogramma, dan valt oa op dat zij willen dat de openbaar vervoer verbetert wordt of weer terug komt; meer politie-posten op het platteland; samen werken met de boeren om het boerenbedrijf te verduurzamen ipv te vernietigen en nog een aantal zaken die in het hier en nu belangrijk zijn. En daarnaast is het zoals het gisteren werd omschreven als een proteststem naar Den Haag toe. Maar ik vermoed dat Den Haag gewoon zaken doet met pvda/groen links dus de ruim 45 % van de kiezer negeert.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 8:32

@Hann63 "Pijnlijk he, dat men PvdA, GL, VVD, D66 zat is. In de provincie zijn dit Randstad partijen." Dus Leeuwarden en Groningen behoren tegenwoordig ook al tot de randstad?

TanteJuut
TanteJuut16 mrt. 2023 - 8:50

Het is 'tut tut tut, rustig an' conservatisme. Niet meer, niet minder. Sommige dossiers zullen inderdaad vertraging gaan oplopen. Dit is wat het heartland graag ziet. Die voelen geen urgentie.

Middenman
Middenman16 mrt. 2023 - 8:58

@PGS - Niet alleen met PvdA en GL maar ook met PvD, Volt en waar nodig SP. Dat betekent 64% van de stemmen. Hoe duidelijk moet een meerderheid zijn?

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 mrt. 2023 - 9:37

De BBB gaat alleen proberen het stikstof beleid te vertragen en verder geen enkele buslijn redden.

Oki Doki
Oki Doki16 mrt. 2023 - 12:13

@ Hann63 Ik hoop alleen dat ze ons als mens niet zullen verwaarlozen, zoals ze hun dieren, het milieu en de natuur verwaarlozen. Want dat is wat de BBB uitstraalt.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk16 mrt. 2023 - 12:27

"Ik hoop niet dat ze vooral overal tegen zullen stemmen, geen vooruitgang, geen ontwikkeling, wat hebben we daar aan?" Juist de coalitie + PvdA&GL zorgen voor stilstand en dus eigenlijk achteruitgang.

Gentleman
Gentleman16 mrt. 2023 - 12:43

BBB staat dichter bij de VVD en het CDA dan bij de PvdA en Groen Links.

Mathijsco
Mathijsco15 mrt. 2023 - 21:53

Tja, daar zitten jullie dan: strategische GroenLinks-stemmers. Strategisch stemmen is nooit -maar dan ook nooit- een goed idee. Hoe boos je ook bent! Zelf ook 1x gedaan, nooit weer. Ik wens ook jullie partij -serieus- succes toe met hoe ze zich nu van die creep Rutte gaat ontdoen. Ik zou zeggen: Bite the bullet, en hou volgende keer je emoties onder controle als je gaat stemmen of opportunistische samenwerking zoekt met een psychopaat.

3 Reacties
Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 4:57

Tegen wie heeft u het in vredesnaam?

Bert van der Neut
Bert van der Neut16 mrt. 2023 - 8:06

Volrin, lees gewoon, staat in zin 1. Niet lui worden hoor.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 15:05

@Bert "Volrin, lees gewoon, staat in zin 1. Niet lui worden hoor." Wie op deze site heeft gezegd dat ze strategisch op GL hebben gestemd? Vrij weinig voor zover ik weet, als ze er al waren.

JaguarGirl
JaguarGirl15 mrt. 2023 - 21:20

Ik vind dit echt ongekend. Caroline doet het prima in Nederland. Of gaan Rutte en Kaag in 'hoger beroep' dat BBB de regels niet honoreert ivm milieu? Dat wordt een kansloze zaak. Caroline weet namelijk ECHT hoe regelgeving in elkaar zit. U helaas niet. We hebben BBB gekozen, dus u mag, mhr Rutte en Mw Kaag, beiden via de achteruitgang het pand verlaten. Met huichelen, zoet houden en liegen lukt het niet want wij, Nederlanders, zijn niet geboren zonder hersens. Jammer hè? 🤣

5 Reacties
Mohawk2
Mohawk215 mrt. 2023 - 22:45

Hee, weer zo een die meldpunten om mensen aan te geven waar je het niet mee eens bent geen reden vindt om niet op een partij te stemmen.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 4:57

"We hebben BBB gekozen, dus u mag, mhr Rutte en Mw Kaag, beiden via de achteruitgang het pand verlaten. " Dit waren toch echt de Provinciale Staten verkiezingen (en Waterschappen), niet de TK verkiezingen.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 6:58

Er is voor de BBB gekozen omdat zij een machtsblok kunnen worden in de 1e kamer. Die is nog altijd nodig om wetsvoorstellen, die aangenomen zijn in de 2e kamer, aan te nemen of te verwerpen. Als de stem van de burger niet via de 2e kamer gehoord wordt, dan maar via de 1e kamer.

Satya
Satya16 mrt. 2023 - 7:05

"Dit waren toch echt de Provinciale Staten verkiezingen (en Waterschappen), niet de TK verkiezingen." Stel je voor dat we dan ook nog een referendum over kernenergie krijgen.

Gentleman
Gentleman16 mrt. 2023 - 12:56

Nederlanders zijn niet geboren zonder hersens, nee klopt, ze worden alleen niet gebruikt.

Kuifje3
Kuifje315 mrt. 2023 - 21:08

Tja… De kiezer heeft altijd gelijk toch? We moeten hopen dat vd Plas in niets lijkt op Baudet.

9 Reacties
Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 4:56

"Tja… De kiezer heeft altijd gelijk toch?" Wie zegt dat dan? Ze hebben gelijk in de zin dat hun wil wordt uitgevoerd qua stemmen. Dat betekend niet dat ze gelijk hebben w.b. wat het beste is voor henzelf of de rest van het land.

KritischKijken
KritischKijken16 mrt. 2023 - 5:42

@Volrin Want zelfs door te stemmen weet de kiezer niet wat goed voor hem is. Klinkt tamelijk arrogant, en u vindt dat zeker nu bij BBB, maar ook als daar GL had gestaan? Of was dat dan wel een een uiting geweest van 'het beste voor het land' omdat het u uitkomt? Uw bewering klinkt als, " de kiezer is dom (in dit geval) en dus bepalen wij, die t altijd beter weten met 'het eerlijke verhaal', wat er echt noet gebeuren. Ik ken landen die dat graag altijd zo uitleggen...

GeenProbleem
GeenProbleem16 mrt. 2023 - 5:55

@volrin ‘ Dat betekend niet dat ze gelijk hebben w.b. wat het beste is voor henzelf of de rest van het land’ Zo wat een open deur.., wie weet volgens jou wel wat het beste is voor het land?

Ejoth
Ejoth16 mrt. 2023 - 6:51

Volgens Volrin heeft de kiezer minder gelijk als ze niet op de linkse wolk stemmen.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 6:59

Dan heb je de afgelopen jaren echt liggen slapen als je denkt dat v/d Plas op Baudet lijkt.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 8:35

@Kritisch @Volrin Want zelfs door te stemmen weet de kiezer niet wat goed voor hem is." Niet per definitie nee. Dat is een populariteitsdrogredenati. "Klinkt tamelijk arrogant," Nee, gewoon logica. "en u vindt dat zeker nu bij BBB, maar ook als daar GL had gestaan?" Het gaat erom wat de partijen willen doen. En de voorstellen die de BBB tot nu toe doet om de stikstofcrisis zijn danwel verstoken van details ofwel destructief. " Of was dat dan wel een een uiting geweest van 'het beste voor het land' omdat het u uitkomt? Uw bewering klinkt als, " de kiezer is dom (in dit geval) en dus bepalen wij, die t altijd beter weten met 'het eerlijke verhaal', wat er echt noet gebeuren. Ik ken landen die dat graag altijd zo uitleggen... " Die stropoppen mag u zelf verbranden.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 8:36

@Ejoth "Volgens Volrin heeft de kiezer minder gelijk als ze niet op de linkse wolk stemmen." Want stropoppen aanvallen is makkelijker dan op de inhoud in te gaan, of niet Etjoh? Ik heb niet op de Linkse wolk gestemd.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 9:19

De kiezer kan geen gelijk krijgen, vandaar dat ze steeds moeten protesteren.

dirk den boer
dirk den boer17 mrt. 2023 - 0:36

De kiezer, de kijker en de klant hebben altijd qualitate qua gelijk, Volrin!

Martin van der Linde
Martin van der Linde15 mrt. 2023 - 21:08

D66 had het in zijn slogan over stilstand of vooruitgang. Dankzij BBB kunnen we daar achteruitgang aan toevoegen. Onbegrijpelijk hoe graag sommige mensen bij de winnaar willen horen. Onthutsend als ze er straks achter komen dat al die blijdschap ze helemaal niks oplevert. Het goede nieuws is niet alleen het verdwijnen van de FVD in het subatomaire, maar ook dat BBB zijn stemmen hoofdzakelijk haalt in het dunbevolkte noorden. En daardoor minder zetels krijgt dan hetzelfde aantal stemmen uit Brabant of Zuidholland. Dat kan betekenen dat partijen die landelijk goed vertegenwoordigd zijn zoals de VVD, GL en PvdA in de 1ste kamer samen toch groter worden dan BBB.

6 Reacties
Mathijsco
Mathijsco15 mrt. 2023 - 22:49

Zolang psychopaat Rutte nog op zijn plek zit is niks zeker, maar ik durf wel voorzichtig te stellen dat het vanaf morgen redelijk gedaan is met het onteigenen en pesten van boeren.

EenMening3
EenMening315 mrt. 2023 - 23:37

@Martin Het voorgestelde stikstofbeleid heeft een enorme (negatieve) impact op de boeren en de kleinere plattelandsgemeenschappen. De boeren kregen de boodschap dat er niet te onderhandelen viel over de voorstellen. Dat roept onvermijdelijk verzet op en niet alleen van de boeren maar ook van hun sympathisanten. Dat verzet is nu gekanaliseerd in de BBB. Maar deze proteststem gaat niet alleen over stikstof maar ook over allerlei andere zaken zoals migratie, verwaarlozing van het platteland, OV, Groningen, windturbines etc.

Hann63
Hann6316 mrt. 2023 - 4:48

En dan? Bij landelijke verkiezingen weer een halvering van PvdA/GL? Deze combi stemt in 75% van de gevallen met de regering combi mee. En dat voor een opositie partij. Ik stem nooit meer PvdA, zeker niet met GL erin. Ben Rutte 2 nog niet vergeten.

KritischKijken
KritischKijken16 mrt. 2023 - 5:43

Domme kiezer, he Martin. Hoe komt het toch dat ze links niet begrijpen? Denk daar eens over na

Ejoth
Ejoth16 mrt. 2023 - 6:53

Daar heb je een goed punt. Maar als BBB geen stem krijgt of mee kan beslissen wordt de slachting tijdens de TK verkiezing alleen maar groter vermoed ik.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 7:07

Dat het wegbezuinigen van voorzieningen zoals OV; scholen en politie vooruitgang is, geeft de tunnelvisie van d'66 en haar stemmers aan. Het dagelijks leven bestaat uit meer dan alleen maar de wereld bekijken door een bril van racisme, genderidentiteit en nog meer van dit soort zaken. Maar blijft maar vooral geloven dat de ontevreden burger alleen maar in het dunbevolkte noorden woont. Als je dit artikel leest, dan zie je eigenlijk een van de redenen waarom steeds meer mensen zich afkeren tegen het beleid van dit kabinet. Jetten wilt de burger nog zwaarder belasten, dus nog meer de armoede injagen, om klimaatdoelen te halen. (https://www.ad.nl/politiek/om-de-klimaatdoelen-te-halen-zijn-strengere-regels-en-meer-heffingen-nodig~a9939e4f/)

Hallahan2
Hallahan215 mrt. 2023 - 21:03

Met deze uitslagen zullen de huidige regeringspartijen er alles aan doen om niet te vallen. Verkiezingen voor de 2e lekker is het laatste wat ze nu willen...

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer16 mrt. 2023 - 0:03

De 2e "lekker"? :)

Hallahan2
Hallahan216 mrt. 2023 - 7:08

Sorry, mijn Swipe toetsenbord maakt er soms wat anders van: kamer natuurlijk.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout15 mrt. 2023 - 20:59

Het Boerkoekkoeksyndroom in een Flodderambiance.

3 Reacties
KritischKijken
KritischKijken16 mrt. 2023 - 5:44

Hoog op de wolk keek ik neer op het plebs. Het eeuwige verhaal van dedain links, toch?

E w T
E w T16 mrt. 2023 - 7:33

Achterhout. Dit is ook weer satire en humor natuurlijk? Het riekt beheurlijk onfris en proeft nogal zuur.

Paul Spijkers
Paul Spijkers16 mrt. 2023 - 9:29

"Tiens'" ejaculeerde de Markies de Canteclaer weer eens afkeurend. "Het volk is beneden Ons. Rutte blijft de redder voor mijn stand". Voordat ex-links ze verraade stemden provincies vaak nog voor de PvdA

Mathijsco
Mathijsco15 mrt. 2023 - 20:54

Het zal wel heel naar overkomen hier op Joop: liever Caroline dan Mark. Iemand waar je het niet mee eens bent is in algemene zin gewoon benaderbaar en be-debatteerbaar. Caroline lijkt me daarnaast geen onredelijk mens. Een psychopaat die 'ja' zegt, daarna heel hard gaat lachen, en vervolgens een mes in je rug steekt is levensgevaarlijk. In het geval van Rutte betekend het dat dat hij de weilanden van de door velen hier zo bevochten boeren gewoon omtovert in industrieparken of woonwijken . Je bent ook tevens klaar als activist, want -even gechargeerd gezegd-: "jouw Jesse" heeft daarvoor getekend.

4 Reacties
Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 4:55

"Caroline lijkt me daarnaast geen onredelijk mens. Een psychopaat die 'ja' zegt, daarna heel hard gaat lachen, en vervolgens een mes in je rug steekt is levensgevaarlijk." Caroline heeft er ook een handje van klinkklare onzin als feiten te verkopen, dus wat dat betreft is het geen verbetering.

LaBou
LaBou 16 mrt. 2023 - 6:37

"In het geval van Rutte betekend het dat dat hij de weilanden van de door velen hier zo bevochten boeren gewoon omtovert in industrieparken of woonwijken" Je kunt dat natuurlijk grondig onderbouwen.

Adaestuo
Adaestuo16 mrt. 2023 - 7:10

@Mathijsco Van een 'psychopaat' naar een bekwame leugenaar lijkt jou een heuse verbetering? Tegenwoordig is iedereen psycholoog en psychiater tegelijk: stempeltje psychopaat of stempeltje antisociaal of stempeltje narcist. Neurocentrisme is werkelijk hip. Maar het is vooral erg makkelijk voor oppervlakkige mensen die het niet aandurven om te onderkennen dat iemand gewoon een extreem brute hufter kan zijn, want dan blijkt dat de banaliteit van het kwaad niet zomaar een theorietje is, en dat is voor oppervlakkige mensen een ongemakkelijke waarheid. En o ja, stellen dat Groen Links (Jesse Klaver) links is, is net zo stupide als beweren dat een Colt Python geen vuurwapen is.

E w T
E w T16 mrt. 2023 - 12:48

LaBou . Laat de schellen eens van je ogen vallen man .Elk perceel boerenland wat niet aantrekkelijk genoeg is voor villa bouw "want langs snel of spoorweg".Is VÓL geplempt met industrie terreinen of DHL ,Amazon,Bol.com Appie,Dirk,Jumbo Kruitvat distributie hokken waar de migranten arbeiders naar hartelust worden uitgebuit .de lijst is schier oneindig. Welke onderbouwing heb nog je nódig? A15 misschien?Bemmel tot aan Rotterdam één groot industrie terrein, was ooit weidegebied.of bijsterhuizen tussen Nijmegen en Wijchen?Distributie paleizen . Geen plek voor woning bouw laat staan sóciale woning bouw .Voldoende onderbouwing? En ja. Eea mede mogelijk gemaakt met instemming en medewerking van alle partijen die nu pretenderen! Dat het klimaat ze zo aan het hart gaat. Om maarres met DENK te spreken. "Trap er niet in!".

Volrin
Volrin15 mrt. 2023 - 20:38

Het goede nieuws is dat FvD implodeert. Het slechte nieuws is dat mensen in grote getallen achter de volgende populistische partij aanlopen.

19 Reacties
Grozny
Grozny15 mrt. 2023 - 20:42

idd. ze gaan treurige partij 1 naar treurige partij 2. en treurige partij 2 zal wss nog wat extremisten binnen halen de komende jaren.

Marcmokum
Marcmokum15 mrt. 2023 - 20:59

Het goede nieuws is dat de democratie leeft!

DaanOuwens
DaanOuwens15 mrt. 2023 - 21:05

@ Volrin Ik denk eigenlijk dat dit de nieuwe norm is. Zo'n partij gaat een tijdje mee, krijgt intern gedoe, en gaat weer ten onder. Wilders houdt dat langer vol en dat komt omdat hij het democratisch model afwijst en een dictatuur heeft gevestigd. Ik denk dat je kan wachten op de ondergang van BBB en vervolgens weer een nieuwe club welkom mag heten. De constante hierin is de onvrede in de samenleving. En dat is niet alleen de schuld van Rutte, het heeft ook te maken met het verdwijnen van gemeenschappelijke waarden. De achterban van BBB wil een heel ander Nederland als andere tamelijk omvangrijke groepen burgers. Hun probleem is echter dat hun Nederland een echte utopie is. Er komt niets van in de praktijk, zelfs niet een beetje.

pahan
pahan15 mrt. 2023 - 21:12

@Volrin, eens met het goede nieuws. @Daan, Gelukkig ben je niet zuur. Jouw groep is kleiner dan je denkt, ouwe.

JaguarGirl
JaguarGirl15 mrt. 2023 - 21:21

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

GeenProbleem
GeenProbleem15 mrt. 2023 - 21:30

@Daan 'Hun probleem is echter dat hun Nederland een echte utopie is. Er komt niets van in de praktijk, zelfs niet een beetje. ' Grappig, dat gevoel heb ik nou altijd met D66 en Groenlinks stemmers.

KritischKijken
KritischKijken15 mrt. 2023 - 21:38

@Daan;Volrin Klinkt als: "de domme kiezer heeft het weer niet begrepen; we gaan t eerlijke verhaal nog eens uitleggen...". Dat is nou typisch die linkse zelfingenomenheid waar ze buiten de Randstad zo'n tabak van hebben. Nooit enige zelfreflectie, nee, want 'wij' zijn intelligent. Gruwel.

BrotherV
BrotherV15 mrt. 2023 - 21:52

Ik ben bang dat dat Baudet niet uitmaakt. Hij persoonlijk vangt gewoon die 7000 eu + per maand. De rest zal hem een rotzorg zijn.

Martin van der Linde
Martin van der Linde16 mrt. 2023 - 0:03

Daan, BBB stemmers zijn toch vooral zwevende losers. Gelukszoekers. Ze komen overal vandaan, voornamelijk van rechts maar ook van PvdA en SP. Dat de groep zo groot is voor een deel te danken aan de verkiezing zelf. Statenverkiezingen, ook dit keer, hebben nauwelijk impact op de zittende coalitie. Rutte en co kunnen de komende jaren over links en over rechts regeren. Beide blokken zijn even groot. Het stikstofbeleid zal er zeker niet door veranderen. De plannen liggen vast, net als het beleid voor de komende 10 jaar. De uitvoering zal wel lastig worden. Bbb zal de polarisatie aanjagen met behulp van het paramilitaire fdf. Vooral als duidelijk wordt dat deze overwinning ze in feite met lege handen laat staan. De onvrede zal toenemen. Aan de andere kant is dit wel de manier om van de BBB af te komen. Het zal niemand ontgaan dat BBB hen niet geholpen heeft. Ondanks alle mooie woorden.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 4:54

@Kritisch " @Daan;Volrin Klinkt als: "de domme kiezer heeft het weer niet begrepen; we gaan t eerlijke verhaal nog eens uitleggen..."." Het blijft blijkbaar moeilijk voor u om te reageren op wat mensen daadwerkelijk plaatsen. " Dat is nou typisch die linkse zelfingenomenheid waar ze buiten de Randstad zo'n tabak van hebben." Heeft niks met links of de randstad te maken, of zelfingenomenheid. " Nooit enige zelfreflectie, nee, want 'wij' zijn intelligent. Gruwel. " Het is een feit dat BBB onwerkbare oplossingen bied, naast klinkklare leugens.

KritischKijken
KritischKijken16 mrt. 2023 - 5:48

@Volrin Het zit ff niet mee Volrin. Zoveel intellect en dan toch stemmen ze verkeerd. Denk daar maar eens over na.

DaanOuwens
DaanOuwens16 mrt. 2023 - 6:39

@ pahan/GeenProbleem/KritischKijken Het zijn jullie reactie die mijn gelijk bevestigen. Je had een betoog kunnen waaruit bleek dat BBB een totaal andere kiezerspopulatie heeft als PVV/FvD, je had het over emancipatie van regio's kunnen hebben, je had het over lokale cultuur kunnen hebben. Maar jullie komen met geheel lege reacties. Nog minder te melden dan BBB zelf. Het illustreert het gebrek aan denkvermogen en kennis bij de sympathisanten van BBB.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 7:14

@ Daan Owens "De achterban van BBB wil een heel ander Nederland als andere tamelijk omvangrijke groepen burgers. " Als hun Nederland betekent een goed werkende OV op lokaal niveau; politieposten terug in dorpen en kleine gemeentes; meer samenwerking met kleine ondernemers ipv grote distributiecentra van een paar supermarktconcerns; het omzien naar elkaar ipv hulp moeten inkopen bij een commercieel bureau; duurzaam veranderen van de boerenstand; minder Brussel en zo kan ik nog meer neerzetten dan de 1500 tekens die ik mag gebruiken. Als deze bovenstaande redenen een utopie is, dan weet ik niet in wat voor Nederland jij woont of wilt wonen.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 7:20

Jij stelt dat de BBB onwerkzame oplossingen biedt. Ik zie in mijn directe omgeving hele weilanden vol met zonnepanelen waarvan men niet weet hoe die straks gerecycled moeten worden; Ik zie plannen van de voedselvoorziening lokaal de nek om te draaien en uit het buitenland te halen. Dat is geen oplossing maar verplaatsen van het klimaatprobleem. Ik zie dat steeds meer mensen met de auto moeten want het OV is weg bezuinigd. Ik zie steeds meer misdaad op het platteland want de politie is wegbezuinigd. Als je je verdiept heb in hun partijprogramma, dan zie je werkzame oplossingen. Maar kennelijk denkt de randstad daar anders over.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 8:39

@Kritisch "@Volrin Het zit ff niet mee Volrin. Zoveel intellect en dan toch stemmen ze verkeerd. Denk daar maar eens over na. " QED. Gewoon doorgaan dezelfde stropop aan te vallen en op de toon in plaats van de inhoud te reageren.

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 8:40

@PGS "Jij stelt dat de BBB onwerkzame oplossingen biedt. Ik zie in mijn directe omgeving hele weilanden vol met zonnepanelen waarvan men niet weet hoe die straks gerecycled moeten worden; Ik zie plannen van de voedselvoorziening lokaal de nek om te draaien en uit het buitenland te halen. Dat is geen oplossing maar verplaatsen van het klimaatprobleem. Ik zie dat steeds meer mensen met de auto moeten want het OV is weg bezuinigd. Ik zie steeds meer misdaad op het platteland want de politie is wegbezuinigd. Als je je verdiept heb in hun partijprogramma, dan zie je werkzame oplossingen. Maar kennelijk denkt de randstad daar anders over." En toch weet je niet eens één van de werkzame oplossingen hier uiteen te zetten, enkel kritiek op anderen/andere dingen.

pahan
pahan16 mrt. 2023 - 10:36

@DaanOuwens, De analyses tijdens de uitzending gisteren waren toch vrij duidelijk, en daar is uitgebreid uitgelegd waar de BBB stemmers vandaan kwamen. En dat heeft niets met een gebrek aan denkvermogen te maken.

PGS
PGS16 mrt. 2023 - 11:53

Een haalbare oplossing voor bv een terugkerende OV is te stemmen op een partij die die OV terug gaat halen. Te stemmen op een partij die politieposten terug wilt halen. Niet stemmen op partijen die bezig zijn met schaalvergroting met minder mensen ivm efficientie. Werken aan klimaatverandering door voedselvoorziening in Nederland te houden en die helpen veranderen ipv de nek om te draaien en voedsel uit het buitenland te halen. Met milieuverontreinigende vrachtautos. Zijn dit genoeg werkbare oplossing voor jou ?

Volrin
Volrin16 mrt. 2023 - 15:01

@PGS "Een haalbare oplossing voor bv een terugkerende OV is te stemmen op een partij die die OV terug gaat halen. Te stemmen op een partij die politieposten terug wilt halen." Dat zijn wederom beweringen, geen concrete plannen. "Niet stemmen op partijen die bezig zijn met schaalvergroting met minder mensen ivm efficientie." Nogmaals de vraag is naar de concrete plannen van de BBB, niet geklaag over wat andere partijen mogelijk verkeerd doen. "Werken aan klimaatverandering door voedselvoorziening in Nederland te houden en die helpen veranderen ipv de nek om te draaien en voedsel uit het buitenland te halen." Ik moet het voorstel van de BBB gemist hebben dat ze de 70+% export van NLse landbouw willen omzetten in meer eigen gebruik. Misschien kunt u een link geven? " Met milieuverontreinigende vrachtautos. Zijn dit genoeg werkbare oplossing voor jou ?" Nee, wederom geef je geen concrete oplossingen. Alleen geklaag over wat anderen fout doen en beweringen dat de BBB oplossingen heeft, zonder die oplossingen concreet uiteen te zetten.