Joop

Een op de drie heeft 6-12 maanden na corona-besmetting nog last van verschijnselen

  •    •  
05-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2667 keer bekeken
  •  
29223412102_aef5a3b091_k

© cc-foto: Mark Grant Jones https://flic.kr/p/LwnChN

Onderzoek onder 152.000 mensen in Denemarken wijst uit dat bijna een derde van degenen die besmet zijn geraakt met het coronavirus daar een half tot wel een heel jaar later nog last van heeft. Een zeer grote groep mensen die niet in het ziekenhuis zijn beland, is daartoe langduriger gevolgd dan bij eerdere onderzoeken, volgens de wetenschappers van het Statens Serum Institut SSI. Het onderzoek , dat nog niet is getoetst door andere wetenschappers, vond plaats tussen september 2020 en april 2021, dat wil dus zeggen voor de opkomst van de omikron variant.
Vooral vrouwen blijken last te hebben van de langdurige effecten. De meest voorkomende langetermijn verschijnselen zijn verlies van reuk, smaak en het optreden van vermoeidheid. Van de 152.000 ondervraagden waren er minstens 61.000 besmet geraakt. Van die laatste groep ondervond 30 procent nog fysieke klachten, 6 tot 12 maanden na de besmetting. Ruim de helft van hen zegt last te hebben van mentale en fysieke vermoeidheid, slaapproblemen en cognitieve stoornissen zoals vergeetachtigheid. Ook depressie kwam in deze groep vaker voor dan bij mensen die niet besmet waren geraakt.
Volgens een van de onderzoekers, epidemioloog Anders Peter Hviid, moeten de gevolgen meegewogen worden in nieuw te vormen beleid. Een Britse wetenschapper, die niet bij het onderzoek betrokken is, noemt de resultaten “echt zorgelijk”. Als omikron dezelfde gevolgen heeft dan kan dat leiden tot een ernstige crisis gezien de grote hoeveelheid mensen die ermee besmet is geraakt, verklaart hij tegenover Reuters.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Stephan25
Stephan255 mrt. 2022 - 16:07

1 op de 3 is enorm populistisch nieuws, want bij ons is het 1 op de 5 (bron RIVM) en dan geld ook nog de nuance dat de meeste een heftige ziektebeeld hebben doorstaan. Het is daarom niet hele verbazend dat long covid gelukkig op zijn retour is met omicron.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr6 mrt. 2022 - 11:05

Onderbouwing?

Didgeridodo
Didgeridodo5 mrt. 2022 - 14:47

Ik ben een van groep steeds kleiner wordende Nederlanders die nog nooit besmet is door Corona. En dat wil ik graag zo houden. De cijfers rijzen weer de pan uit de laatste dagen. Dus voorzichtigheid is meer geboden dan ooit. Ondanks dat het klote kudde volk er meer op los leeft en zich nergens wat van lijkt te trekken,

3 Reacties
gimli55
gimli555 mrt. 2022 - 16:22

Ik hoor ook bij die groep en ik ben niet eens gevaccineerd. Ik maak me ook nergens druk over, zit in de "gevaarlijke" leeftijdsgroep en van de meeste besmettingen, die ik ken, zijn de meeste ook gevaccineerd en sommigen zelfs geboosterd. Ik hou me aan de regels en verder leef ik al vanouds, een positieve niet angstige houding werkt voor mij. Je kunt wel allerlei beschuldigingen richting klote kudde sturen, maar dat geeft niet meer bescherming en niet minder kans op besmetting. Het merendeel, eigenlijk allen, van de besmettingen wisten ook niet door wie en waar ze besmet zijn. Het heeft geen zin om je druk te maken, als je besmet wordt, ben je of ik gewoon de klos. Vergelijkbaar met een verkoudheid en griep, gewoon uitzieken. Blijf je angstig opstellen en je blijft bang. Laat los en het leven is opeens een stuk plezieriger.

Hernandez
Hernandez5 mrt. 2022 - 20:08

@Digger ' Ondanks dat het klote kudde volk er meer op los leeft en zich nergens wat van lijkt te trekken' Wat een klote volk ja, dat ze zomaar denken dat ze na twee jaar pandemie zomaar mogen doen waar ze in in hebben en hun leven normaal willen leven.. Hoe durven ze!

JasDon
JasDon5 mrt. 2022 - 20:47

gimli, heb je je ooit wel eens laten testen? Op basis van je eerdere reacties kon ik me goed voorstellen dat je op die manier (niet laten testen) je wereldbeeld graag bevestigd ziet. Daarbij bestaat ook nog iets als asymptomatisch. Dus zolang je geen bloedonderzoek hebt laten doen weet je niet of je ooit Corona hebt gehad.

Gerygrr
Gerygrr5 mrt. 2022 - 14:28

En onderzoek van obducties: https://www.cnn.com/2022/03/04/opinions/covid-19-cardiovascular-symptoms-sepkowitz/index.html Long covid oftewel bloedpropjes…..wachten op hartaanvallen en beroertes.