Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Kwart van de VS wordt onleefbaar heet als gevolg van klimaatcrisis

Temperaturen lopen op tot boven de 50 graden Celsius
Joop

Een onverwachte overval op de AOW-partnertoeslag

  •  
12-02-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Duizenden mensen die volgend jaar met pensioen gaan, kregen vorig jaar opeens te horen dat ze straks zeshonderd euro per maand minder krijgen.
Het gaat om mensen die een partner hebben die meer dan tien jaar jonger is en niet werkt. Afgelopen september op Prinsjesdag kondigde het kabinet aan hen geen partnertoeslag meer te geven. Tot vorig jaar is deze mensen altijd verteld dat ze daar recht op hebben. Daar hebben ze hun leven ook op afgestemd. En nu moeten ze onverwacht een groot deel van hun inkomen opgeven. In de uitzending van VARA’s Ombudsman van vanavond (21.20 uur, Ned 2) komt een stel aan bod dat terugzakt tot een niveau net boven de bijstand. Ze moeten hun woonboot dan verkopen.
De staatssecretaris vindt dat vrouwen die jonger zijn dan 55 maar moeten gaan werken. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De arbeidsmarkt zit niet te wachten op vrouwen van boven de vijftig die nauwelijks betaald werk hebben gedaan. Wat moet je als je twintig jaar geleden kraamhulp bent geweest en je aan beide knieën geopereerd moet worden? Een familie die in de uitzending aan het woord komt heeft veel pleegkinderen en asielkinderen opgevangen. Dat kon alleen omdat man werkte en de vrouw thuis was. Zij hebben het idee dat ze nu door het kabinet gestraft worden voor deze keuze.
Het ergste aan de maatregel is dat mensen helemaal geen tijd hebben gehad om zich voor te bereiden op deze inkomensval. In 1995 is besloten dat vanaf 2015 de partnertoeslag wordt afgeschaft. Dat betekent dat mensen twintig jaar de tijd hebben gehad om zich voor te bereiden. Ze konden sparen of de jongere echtgenote kon zich tijdig scholen of werkervaring opdoen. Maar nu heeft het kabinet besloten om de afschaffing naar voren te halen. Iedereen die in 2011 met pensioen gaat verliest de toeslag al. Maar deze mensen hebben zich helemaal niet kunnen voorbereiden. In de uitzending vertelt een gymleraar dat hij, als hij dit had geweten, niet met vervroegd pensioen was gegaan. Dan had hij doorgewerkt om een hoger pensioen te krijgen. Maar hij kan nu niet meer terug. Op de website van het ministerie van sociale zaken staat mensen dan maar moeten sparen, maar hoe kun je in één jaar 72.000 euro sparen? Want dat is het bedrag dat mensen plotseling wordt afgepakt (600 euro  x 12 maanden x 10 jaar).
De oppositiepartijen noemen dit dan ook een asociale maatregel. Ook de regeringspartijen zitten ermee in hun maag. De overheid laat zich hier immers van zijn meest onbetrouwbare kant zien. Het lijkt, zoals hoogleraar Harrie Verbon van de Universiteit van Tilburg vandaag in de Volkskrant zegt, alsof een ijverige ambtenaar een bezuiniging heeft bedacht waarvan niemand de consequenties goed kon overzien. Het is bovendien een bezuinigingsmaatregel die helemaal niet zoveel oplevert. Bovendien is er een goed alternatief voor handen. Jolande Sap van GroenLinks stelt voor om in plaats van de partnertoeslag de doorwerkbonus te schrappen. Dat levert drie keer zoveel op. De doorwerkbonus is een belastingvoordeel voor mensen die na hun 62e nog werken. Maar dat is vooral een cadeautje voor hoogopgeleide mensen die toch al wilden blijven werken. Staatssecretaris Klijnsma heeft beloofd met een brief te komen over dit onzinnige kabinetsplan. Zij kan met goed fatsoen maar één ding doen: Schrappen die maatregel. 
Lees meer over de uitzending van vanavond op de site van de Ombudsman.

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

singelding
singelding12 feb. 2010 - 10:37

Dan kan ook meteen de alimentatiewet geheel op de schop! Zodat het huwelijk niet meer zo'n wurgcontract is.

Pjotrs
Pjotrs12 feb. 2010 - 10:37

Dat er 72.000 euro van die mensen wordt afgepakt is natuurlijk de wereld op zijn kop: tot nu konden zij dat geld dankzij het omslagstelsel juist afpakken van de mensen die wel werken en de AOW-premie ophoesten. Gezien de levensverwachting van die niet-werkende partners pakken ze na hun 65e nog altijd het dubbele van die 72.000 euro af van de premiebetalers. Het is uiterst merkwaardig dat je geen partij of vakbond (horen die niet voor de werkers op te komen?) hebt gehoord over het afschaffen van het omslagstelsel, terwijl dit er verantwoordelijk voor is dat de vergrijzing onbetaalbaar wordt. Zonder dit mee-eten van bewust onrendabelen had de AOW-leeftijd niet omhoog gehoeven maar drastisch omlaag gekund. Natuurlijk zijn er zielige gevallen die tussen wal en schip terechtkomen, maar dat je boven je 50e voor het eerst eens aan werken moet denken is om een heel andere reden belachelijk.

JoopSchouten
JoopSchouten12 feb. 2010 - 10:37

Schandalig. Daar waar jarenlang voor betaald is én waar een duidelijke afspraak over was gemaakt wordt (zonder dieper na te denken over de gevolgen) rücksichtslos overboord geflikkerd. Zoals met veel nieuwe veranderingen wordt er onvoldoende of zelfs helemaal niet nagedacht over de gevolgen voor de betrokkenen. Het wordt tijd dat de bedenkers die euro-tekens eens uit hun ogen wegvegen. Emotieloze boekhouders.

Yggdrasil
Yggdrasil12 feb. 2010 - 10:37

Kijk en o.a. daarom ben ik bewust alleenstaand. Kan ik daar alvast niet op gepakt worden. Maar daar wordt binnenkort ook wel wat op gevonden.

FrankS2
FrankS212 feb. 2010 - 10:37

De doorwerkbonus afschaffen als alternatief lijkt mij weer niet slim. Diegenen die ik ken die er gebruik van maken behoren niet tot de hoogopgeleiden. Enkele zijn wel wat minder kunnen gaan werken en gaan er desondanks niet veel op achteruit.

dewinter2
dewinter212 feb. 2010 - 10:37

Een betrouwbare overheid? Heeft die ooit bestaan? Ook in een democratie moeten we dat geloof daarin bestrijden. Per definitie gaan macht en betrouwbaarheid niet samen. Voorbeelden te over, vanaf de vroegste geschriften en verhalen.

WilliamP
WilliamP12 feb. 2010 - 10:37

DIt hele stuk klopt van geen kant. Punt een moeten ze eens leren rekenen, het gaat om 4 jaar en niet 10 jaar. Ergo, ze hebben dus niets voorbereid en waren dat ook niet van plan. Gewoon weer een zielig verhaal op niets gebaseerd. Jammer joh, profiteren van de maatschappij stopt een beetje sneller. Prima plan dus. Als je dus de inkomensval niet wil, ga je gewoon werken, net als ieder ander. Ook de leeftijden goed in ogenschouw nemen, het gaat om vrouwen van 55 en jonger! Deze kunnen dus nog prima in het arbeidsproces participeren. Maar ja, natuurlijk willen ze alleen leuk werk..

hylke14
hylke1412 feb. 2010 - 10:37

Het is een beetje een crisisdiscussie. Zijn we de volledige werkgelegenheid - ach illusie - weer vergeten? Was een beetje een luxediscussie dus. Laten we dus niet meer doen alsof. Er is niet voor iedereen werk. Misschien moeten we het basisinkomen weer eens van stal halen. Hoeven vrouwen zich ook niet meer te prostitueren, sorry uit te huwelijken.

PietPaaltjes
PietPaaltjes12 feb. 2010 - 10:37

Helaas een a-sociale beslissing omdat de mensen geen mogelijkheid meer hebben om bij te sparen. Deze mensen stammen nog uit de tijd dat de vrouw er thuis voor de kinderen was. Het is dan ook ongelofelijk dat de PvdA, die zich "sociaal' noemt in deze regering zit, mee beslist en hiermee akkoord is gegaan. En maar mekkeren dat ze het zo slecht doen bij de kiezers. Overigens had ik van de Christenen ook een socialer beleid verwacht.

paulvr2
paulvr212 feb. 2010 - 10:37

Jammer mensen maar de seksistische verwijzing naar "de vrouw achter het aanrecht" die bestreden moet worden is maar een kant van het verhaal. Ik heb als man destijds heel bewust gekozen voor wat men toen een geëmancipeerd leven vond: Na de geboorte van onze tweeling koos ik er bewust voor om huisman te zijn terwijl mijn vrouw de kostwinster was. Ik heb op die manier niet alleen als huisman mijn eigen kinderen opgevoed maar ook nog als ouder voor Pleegzorg gewerkt. Toen ik uiteindelijk weer wilde gaan werken was er een prachtig programma om vrouwen te helpen om terug te keren in de maatschappij. Voorkeursbehandeling bij sollicitaties, vooral bij de overheid, en ga zo maar door. Ik was zo naief om te denken dat dat dan ook wel voor mij zou gelden. Fout gedacht! "Jammer meneer, als U een vrouw geweest was hadden we U de baan zo kunnen geven. Nee, steun bij terugkeer in de wereld van werkenden kunnen we helaas alleen maar aan vrouwen aanbieden". Uiteindelijk ben ik dan maar in het onbetaalde vrijwilligers circuit gebleven. Ik help al ruim tien jaar zwakbegaafde jonge volwassenen in Roemenië, zette er een gezinshuis voor ze op. Mijn vrouw is zes jaar ouder dan ik en gaat over anderhalf jaar met pensioen. Ikzelf ben door enkele ernstige ziekten getroffen en zal zeker niet nog zeven en een half jaar kunnen werken. Omdat ik geen betaald werk deed heb ik evenmin recht op een uitkering. Hoe het verder moet? Geen idee. We barsten haast uit onze voegen van vaderlandsliefde bij elk sportevenement maar echt geven om elkaar dat is er allang niet meer bij. Wat een leuk land is Nederland toch!

schurinkgw
schurinkgw12 feb. 2010 - 10:37

Dit is alweer een onderdeel van het slopen van die voorzieningen, die voor de mensen met een gering inkomen enige ruimte bieden om ook na hun pensionering,een beetje menswaardig bestaan kunnen behouden. Het maakt allemaal onderdeel uit van een achteruit hollende mentaliteit van die mensen die geen enkel gevoel hebben voor de naakte feiten! De mensen die het maar na lopen te tetteren dat de economie die centjes hard nodig heeft om de opgaande lijn weer te pakken te krijgen. En das goed voor de mensen ! De poltiek en ook de vakbeweging doet aan de trend van afscheid nemen van de solidariteit hard mee Het zijn daar allemaal van die managers aan het worden die, deze onzin na gaan zitten apen! en niet meer het lef hebben om tegengas te geven. Ondanks dat Wouter Bos in feite hardop heeft gezegd dat we helemaal op de verkeerde weg zijn beland....!(ik wacht met smart op konkrete voorstellen van zijn Partij) dus die keuze zou weer terrugebracht worden tot het bestaans recht van die club die weer gaan optreden van hun natuurlijke basis....... solidariteit! met je medemensen en zeker voor de zwakkeren Het is toch ook logies dat de Partij van de Arbeid dreigt af te glijden tot een partij in de marge!? burgers van nederland let op uw zaak en PvdA keer weer terug naar uw roots!!

mees.
mees.12 feb. 2010 - 10:37

Het kabinet heeft het rechtgezet! De toeslag blijft bestaan! di 16 feb Toch AOW-toeslag bij jonge partner De partnertoeslag van ruim 500 euro voor AOW-ers met een partner jonger dan 55 jaar blijft voorlopig bestaan.Het kabinet heeft de voor 2011 geplande bezuiniging geschrapt.Wel krijgt een deel van de groep zo'n 50 euro minder. Zowel in de Kamer als in de samenleving was veel verzet tegen de afschaffing. De bezuiniging zou in 2011 ingaan voor nieuwe AOW-ers met een veel jongere partner met weinig of geen inkomsten. Die partners vonden dat ze te weinig tijd hadden om werk te vinden,zoals het kabinet eerst wilde,omdat de maatregel snel moest ingaan.De toeslag wordt nu in 2015 afgeschaft.

opmerker
opmerker12 feb. 2010 - 10:37

De overheid moet betrouwbaar zijn, maar zelfs de overheid is beentje gelicht door de banken. Daar zitten de schuldigen. Het heeft geen pas om de vrouwen waarover het gaat te beschuldigen. Zij kunnen het ook niet helpen. Daarom is hier medeleven op zijn plaats. Daar getuigen enkele reacties op het onderwerp niet van.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs12 feb. 2010 - 10:37

Vrouwen die het niet kunnen helpen en medeleven verdienen? Op de een of andere manier klinkt dat mij niet in de oren alsof je vrouwen als volwaardige medeburgers ziet. Zoals gezegd: een paar trieste gevallen die tussen wal en schip vallen zullen er altijd zijn (en daarvoor worden in polderland vast wel regelingen getroffen) maar voor het overgrote deel betreft het vrouwen die er bewust voor hebben gekozen om op andermans kosten te leven. Dat ze nu met de consequenties van die keuze worden geconfronteerd kan ik niet als probleem zien: ik zie niet in waarom er nog langer een bonus op een conservatieve leefwijze moet worden uitbetaald. En nee, de banken zijn niet overal de schuld van. Dat is al net zo'n dooddoener als: dan bezuinigt Defensie maar op wat nieuwe speeltjes.