Joop

Een olifant die Koreaans spreekt

  •  
02-11-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een weetje. Vandaag: kunnen we praten met dieren?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
De vraag of dieren kunnen praten heeft mensen eeuwenlang beziggehouden. Ze communiceren via geluiden, maar hebben ze ook echt een eigen taal? Onderzoek dat op 1 november 2012 in het vakblad Current Biology verscheen laat zien dat een Aziatische olifant die zijn jeugd in een Zuid-Koreaanse dierentuin doorbracht Koreaans kan spreken.
Onderzoekers ontdekten dat Koshik – dat is de naam van de olifant – vijf woorden kan imiteren. Het gaat om de woorden annyong (hallo), anja (ga zitten), aniya (nee), nuo (ga liggen) and choah (goed).
Een olifant heeft geen lippen, maar doet dit met zijn slurf. Met het grote strottenhoofd dat olifanten hebben kunnen ze lage geluiden voortbrengen en met de slurf maakt Koshik dan klanken die door mensen heel duidelijk als woorden te herkennen zijn. De imitatiekwaliteiten gaan zelfs zo ver dat Koshik in staat is de specifieke stem van een bewaker na te doen.
De Nobelprijs voor literatuur zit er niet in want het gaat om het maken van primitief sociaal contact. Maar is dat niet de functie van alle taal? In de bijgevoegde link zit een filmpje van Koshik. Mijn Koreaans is te slecht om te controleren of het echt wel een beetje op taal lijkt en ik weet ook niet of 1 april in Korea op 1 november valt, maar voorlopig neem ik maar aan dat Koshik spreekt.
Het weetje van donderdag nalezen: Waar afwijzing toe kan leiden
Volg I van Wolffers ook op Twitter Zijn meest recente boek is: Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar