Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Momenteel ligt begrijpelijkerwijze de nadruk op praktische maatregelen tegen het SARS-COV-2 virus, maar op termijn is meer fundamenteel onderzoek naar virussen nodig, een "deltaplan" met een onderzoekinspanning te vergelijken met die van de zoektocht naar het Higgs deeltje bij CERN, of het man-op-de-maan project van NASA. Want de afgelopen jaren is veel virusonderzoek wegbezuinigd. "Wie interesseert zich nou voor een pandemie die eens in de 100 jaar voorkomt?" Zulke gedachten zijn een akelige vergissing gebleken. En dan was er nog de Rotterdamse professor Fouchier die wél fundamenteel onderzoek doet aan virussen, maar zijn bevindingen niet mocht publiceren omdat die misbruikt zouden kunnen worden voor bioterrorisme.
Volledig mee eens. De miljoenen varkens (maar bijv. ook kippen) zijn bij voorbaat extra kwetsbaar door de grote massa's die dicht op elkaar zijn opgesloten, een lage weerstand hebben omdat de voeding eenzijdig op snelle groei is afgestemd en de onmogelijkheid (en trouwens ook onwenselijkheid) die stallen vrij te houden van omgevingsinvloeden. Laughs zei het eerder zo: "Minder dan 10 jaar geleden zorgde de coxiella burnettii bacterie in de Brabantse geitenhouderij voor een uitbraak van Q-koorts. De bacterie besmette duizenden mensen en veroorzaakte tientallen doden. Nog steeds zijn honderden mensen ziek van deze zoönose uit onze eigen achtertuin. Ook varkenspest en vogelgriep liggen nog vers in het geheugen. Deze dierziektes worden veroorzaakt door virussen die razendsnel slachtoffers maken onder de dieren die vaak een lage weerstand hebben en dicht op elkaar leven in overvolle stallen. ‘Social distancing’ is daar geen optie. Maar de dieren zijn niet de enige slachtoffers. De overvolle stallen werken als een snelkookpan waarin een virus snel kan muteren en ook een bedreiging kan gaan vormen voor de gezondheid van mensen."
"Het risico van zoönoses ... in ons land." Dat risico is minimaal omdat - in ons land - de hygiene rond de veehouderij vrij goed onder controle is. Tekenend is dat het bij nertsen (die vallen niet onder dezelfde regels als consumptie-vee) recent mis kon gaan. Daar wandelen mensen (en/of fokdieren) blijkbaar nog onbeschermd van stal naar stal. Vooralsnog lijkt de bron van Corona nog steeds bij (wilde) vleermuizen te liggen, dus het is een drogreden om Corona als argument tegen de intensieve veehouderij in Nederland te gebruiken. Nota bene: Er zijn meer dan genoeg valide redenen om kritisch naar de bedrijfstak te kijken.
Dus mensen gaan, volgens de regels, voorzichtiger om met consumptie vee dan met nertsen. Die regels zijn dan waarschijnlijk voornamelijk op consumptie gericht. Daar valt het virus dus tussen wal en schip. Zeker nu we weten dat we met een amphixenosen te maken hebben is dat ernstig.
Virologen zien veel gevaar in de manier waarop wij in Nerderland met dieren omgaan: https://www.ad.nl/binnenland/viroloog-nederland-is-vol-met-gastheren-die-een-virus-over-kunnen-dragen-br~afbc59f5/ Gelukkig is daar nog het orakel Eirda dat ons meedeelt dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken.
Het lijkt me wel zorgelijk. De ervaring leert dat regeringen zowel bij het coronavirus als de Q-koorts de problemen in eerste instantie probeerden te bagataliseren. Dus het valt niet uit te sluiten dat het nieuwe virus al van mens op mens over is gesprongen. We zullen wereldwijd echt naar een ander systeem moeten gaan, willen we in de toekomst niet steeds geteisterd worden door nieuwe virussen. Nederland zou daar als innovatieland een voortrekkersrol in moeten spelen.
Het probleem zit hem blijkbaar in het bagetaliseren? Dus het nieuwe systeem wordt dan: overreageren, bij het minste of geringste teken van onraad ruimen. Ongeveer zoals met varkenspest en vogelgriep al gebeurt...
Nee, het nieuwe systeem moet zijn dieren niet in een ziekmakende omgeving zetten.