Joop

Een nieuwe pandemie, sensatie of nieuws?

  •  
03-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
varkens
Opmerkelijk is dat commentaren van deskundigen, zelfs als ze geruststellend bedoeld zijn, de zorgen niet weg weten te nemen.
Deze week berichtten de media over een nieuw virus dat rondwaart in de Chinese varkenshouderij en dat daar ook mensen heeft besmet. ‘Het is een potentiële pandemie’, koppen de kranten en roepen daarmee de kritiek van paniekzaaierij over zich af. De vraag is dus: is het loos alarm, of is er echt iets aan de hand?
Opmerkelijk is dat commentaren van deskundigen, zelfs als ze geruststellend bedoeld zijn, de zorgen niet weg weten te nemen. “Varkens hebben receptoren voor het virus van zowel mensen als vogels, en worden daarom gezien als belangrijke tussengastheer van ziektes op mensen”, zegt Stegeman. “Dit virus komt hoog op de lijst van bedreigende virussen van de Wereldgezondheidsorganisatie”, zegt Fouchier en Coutinho bevestigt dat het virus al van varken naar mensen is overgeslagen en dat het mogelijk in de toekomst ook van mens naar mens zou kunnen overspringen.
Ook het onderzoek zelf, dat plaatsvond in China tussen 2011 en 2018, ondersteunt vele waarschuwingen van wetenschappers dat virussen in de vee-industrie kunnen muteren en ook voor mensen gevaarlijk kunnen worden. Het nieuwe virus bevat immers elementen van het vogelgriepvirus H1N1 en van de Mexicaanse varkensgriep die in 2009 uitgroeide tot een pandemie. Het infecteert ook mensen in de omgeving van varkensbedrijven en van de geteste boeren was ruim 10% besmet. Het virus groeit snel, is besmettelijker dan andere virussen en is inmiddels het overheersende varkensgriepvirus in China: volgens de onderzoekers voldoet het aan alle voorwaarden zich te ontwikkelen tot een pandemie.
De aandacht van de media voor deze nieuwe ontdekking is dus, midden in de huidige pandemie, zeker terecht. En zeer relevant in een land als het onze met zijn grote varkens- en pluimveedichtheid, waar in een nog niet zo ver verleden miljoenen dieren werden gedood om griepvirussen een halt toe te roepen.
Met de kennis van nu zouden we ongetwijfeld heel blij geweest zijn als soortgelijke signalen van de wetenschap enkele jaren geleden door regeringen veel serieuzer zouden zijn genomen. Nu we aan den lijve ervaren hoe ernstig de gevolgen van een pandemie kunnen zijn, is het zaak dat dat regeringen en gezondheidsorganisaties de waarschuwing voor dit nieuwe virus niet in de wind zullen slaan, maar actie ondernemen. Daarbij gaat het niet alleen om het tijdig beschikbaar hebben van voldoende medicijnen en vaccins als een nieuwe pandemie uitbreekt, maar ook om het aanpakken van de voedingsbodem waaruit deze kan ontstaan. Het risico van zoönoses door de intensieve veehouderij moet dan ook een belangrijke rol spelen bij de besluitvorming over de toekomst van de veehouderij in ons land.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

Frits Jansen
Frits Jansen4 jul. 2020 - 5:20

Momenteel ligt begrijpelijkerwijze de nadruk op praktische maatregelen tegen het SARS-COV-2 virus, maar op termijn is meer fundamenteel onderzoek naar virussen nodig, een "deltaplan" met een onderzoekinspanning te vergelijken met die van de zoektocht naar het Higgs deeltje bij CERN, of het man-op-de-maan project van NASA. Want de afgelopen jaren is veel virusonderzoek wegbezuinigd. "Wie interesseert zich nou voor een pandemie die eens in de 100 jaar voorkomt?" Zulke gedachten zijn een akelige vergissing gebleken. En dan was er nog de Rotterdamse professor Fouchier die wél fundamenteel onderzoek doet aan virussen, maar zijn bevindingen niet mocht publiceren omdat die misbruikt zouden kunnen worden voor bioterrorisme.

Pater
Pater4 jul. 2020 - 3:58

Volledig mee eens. De miljoenen varkens (maar bijv. ook kippen) zijn bij voorbaat extra kwetsbaar door de grote massa's die dicht op elkaar zijn opgesloten, een lage weerstand hebben omdat de voeding eenzijdig op snelle groei is afgestemd en de onmogelijkheid (en trouwens ook onwenselijkheid) die stallen vrij te houden van omgevingsinvloeden. Laughs zei het eerder zo: "Minder dan 10 jaar geleden zorgde de coxiella burnettii bacterie in de Brabantse geitenhouderij voor een uitbraak van Q-koorts. De bacterie besmette duizenden mensen en veroorzaakte tientallen doden. Nog steeds zijn honderden mensen ziek van deze zoönose uit onze eigen achtertuin. Ook varkenspest en vogelgriep liggen nog vers in het geheugen. Deze dierziektes worden veroorzaakt door virussen die razendsnel slachtoffers maken onder de dieren die vaak een lage weerstand hebben en dicht op elkaar leven in overvolle stallen. ‘Social distancing’ is daar geen optie. Maar de dieren zijn niet de enige slachtoffers. De overvolle stallen werken als een snelkookpan waarin een virus snel kan muteren en ook een bedreiging kan gaan vormen voor de gezondheid van mensen."

adriek
adriek3 jul. 2020 - 10:16

"Het risico van zoönoses ... in ons land." Dat risico is minimaal omdat - in ons land - de hygiene rond de veehouderij vrij goed onder controle is. Tekenend is dat het bij nertsen (die vallen niet onder dezelfde regels als consumptie-vee) recent mis kon gaan. Daar wandelen mensen (en/of fokdieren) blijkbaar nog onbeschermd van stal naar stal. Vooralsnog lijkt de bron van Corona nog steeds bij (wilde) vleermuizen te liggen, dus het is een drogreden om Corona als argument tegen de intensieve veehouderij in Nederland te gebruiken. Nota bene: Er zijn meer dan genoeg valide redenen om kritisch naar de bedrijfstak te kijken.

2 Reacties
ton14024
ton140243 jul. 2020 - 13:39

Dus mensen gaan, volgens de regels, voorzichtiger om met consumptie vee dan met nertsen. Die regels zijn dan waarschijnlijk voornamelijk op consumptie gericht. Daar valt het virus dus tussen wal en schip. Zeker nu we weten dat we met een amphixenosen te maken hebben is dat ernstig.

Jan Man
Jan Man3 jul. 2020 - 16:39

Virologen zien veel gevaar in de manier waarop wij in Nerderland met dieren omgaan: https://www.ad.nl/binnenland/viroloog-nederland-is-vol-met-gastheren-die-een-virus-over-kunnen-dragen-br~afbc59f5/ Gelukkig is daar nog het orakel Eirda dat ons meedeelt dat we ons nergens zorgen over hoeven te maken.

Jan Man
Jan Man3 jul. 2020 - 9:21

Het lijkt me wel zorgelijk. De ervaring leert dat regeringen zowel bij het coronavirus als de Q-koorts de problemen in eerste instantie probeerden te bagataliseren. Dus het valt niet uit te sluiten dat het nieuwe virus al van mens op mens over is gesprongen. We zullen wereldwijd echt naar een ander systeem moeten gaan, willen we in de toekomst niet steeds geteisterd worden door nieuwe virussen. Nederland zou daar als innovatieland een voortrekkersrol in moeten spelen.

2 Reacties
adriek
adriek3 jul. 2020 - 13:46

Het probleem zit hem blijkbaar in het bagetaliseren? Dus het nieuwe systeem wordt dan: overreageren, bij het minste of geringste teken van onraad ruimen. Ongeveer zoals met varkenspest en vogelgriep al gebeurt...

Jan Man
Jan Man3 jul. 2020 - 16:29

Nee, het nieuwe systeem moet zijn dieren niet in een ziekmakende omgeving zetten.