Joop

Een nieuwe generatie klimaatactivisten laat met succes van zich horen

  •  
30-12-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
7335 keer bekeken
  •  
52491045255_8a36e8493f_o

© cc-foto: Stay Grounded

Het einde van 2022 is in zicht, en sommigen zouden dit jaar wel een klimaatjaar noemen. Op het gebied van klimaat is van alles gebeurd dit jaar. Zoveel dat sommige dingen wel eens uit beeld kunnen raken. Daarom leek het mij goed om aan het einde van het jaar eens terug te blikken, zodat we 2023 met een heldere blik in kunnen gaan.

De gevolgen van de klimaatcrisis waren dit jaar in elk geval glashelder te zien. De overstromingen die Pakistan troffen waren zo heftig dat een derde van het land onder water kwam te staan. 33 miljoen mensen werden getroffen, en honderden kwamen om. Volgens Unicef zijn in 2022 meer dan 27 miljoen kinderen wereldwijd geraakt door overstromingen, van wie een groot deel in levensgevaar kwam of overleed. Somalië is intussen getroffen door de ergste droogte in veertig jaar tijd, waardoor volgens het Rode Kruis ernstige hongersnood op de loer ligt

Binnen Europa waren de gevolgen minder heftig, maar desondanks ook niet te missen. De zomer van 2021 was al de heetste zomer ooit gemeten in Europa, en de zomer van 2022 heeft dat record opnieuw verbroken. In België leidden de hittegolven mede tot de hoogste oversterfte ooit gemeten

En dit zijn slechts een paar voorbeelden: volgens hulporganisatie Christian Aid zijn dit jaar miljoenen mensen gedood of gedwongen tot vluchten door de gevolgen van de klimaatcrisis. Het klimaat heeft in 2022 een keihard signaal afgegeven: het is al heel erg en zonder serieus beleid gaat het nog veel erger worden. 

Maar wereldleiders hebben niet stilgezeten: we hebben dit jaar ook weer een paar grote klimaatconferenties gehad. Zo was er de VN-klimaattop in het Egyptische Sharm-El-Sheikh en de biodiversiteitstop in het Canadese Montreal. Aan grote vergaderingen dus geen gebrek dit jaar, maar gaan die nou echt iets betekenen?

De top in Sharm-El-Sheikh was vooral veel in het nieuws omdat er tijdens de top nauwelijks voortgang is geboekt. In Montreal zijn weliswaar wel beloftes gedaan, maar die beloftes belanden allemaal op een enorme stapel van eerdere beloftes. Beloftes van jaren, vaak decennia terug die door overheden keer op keer niet werden nageleefd. En daar komen de stapels met genegeerde klimaatrapporten en rechterlijke uitspraken nog eens bovenop. Waarom zouden deze afspraken anders zijn? 

Datzelfde geldt voor nieuwe wetten. De EU kwam dit jaar onder andere met een nieuwe klimaatwet met scherpere doelen, maar intussen doen overheden zo nog steeds zo weinig dat met het huidige beleid zelfs de oude doelen niet gehaald zullen worden – ook in Nederland niet

Volgens het KNMI werd er in 2022 meer CO2 uitgestoten dan ooit, en bereiken we op dit tempo de 1,5 graad stijging binnen 9 jaar. Overheden moeten ophouden met steeds maar nieuwe dingen beloven. Ze moeten zich aan hun beloftes gaan houden.

Maar ik zag dit jaar ook iets wat mij hoop gaf. Steeds meer mensen pikken het niet langer en komen in actie. De klimaatbeweging heeft in 2022 van zich laten horen.

We zien nieuwe klimaatbewegingen zoals Letzte Generation opstaan en bestaande bewegingen groeien. Moedige activisten van Just Stop Oil werden wereldnieuws toen ze soep over het glas voor een schilderij gooiden en zich vastplakten aan de muur. Wereldwijd volgden activisten hun voorbeeld – ook in Nederland. In één klap was klimaat overal weer het gesprek van de dag. ‘Klimaatklever’ is nu zelfs het woord van het jaar. 

In juni liepen meer dan tienduizend mensen mee in de Klimaatmars in Rotterdam. Honderden activisten van Greenpeace en Extinction Rebellion liepen en fietsten over de landingsbanen van Schiphol om privéjets aan de grond te houden. Extinction Rebellion en Kappen met Kolen hebben meer kolentreinen geblokkeerd dan ik kan tellen. Studenten van University Rebellion eisten actie bij hun universiteiten. In oktober blokkeerden meer dan 50 activisten van Extinction Rebellion de A12. In november stonden ze er opnieuw, maar toen al met meer dan 250 mensen.

En dit is allemaal alleen nog maar in Nederland. Wereldwijd staan steeds meer mensen op. Ik kan met name niet genoeg steun uitspreken voor alle inheemse mensen en mensen uit kwetsbare gebieden die al jaren strijden en dat ook dit jaar bleven doen.

Steeds meer mensen staan op en zeggen het luid: dit kan zo niet langer. Genoeg met het eindeloze uitstel en afstel. Serieuze actie is nodig. 

En ze worden gehoord.

Op 28 januari zal Extinction Rebellion opnieuw de A12 blokkeren. In november stond ik er voor het eerst, en ik zal er in januari vastbesloten weer staan. Meer fantastische en broodnodige acties zullen in 2023 zeker volgen. Deze strijd is nog lang niet gestreden. Doe ook mee, en laten we samen van 2023 een jaar maken dat de titel ‘Klimaatjaar’ waardig is. 

What do we want? Climate justice! When do we want it? Now!

cc-foto: Stay Grounded

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (86)

Dutch80
Dutch8031 dec. 2022 - 20:49

Pakistan zal meer moeten besteden aan milieuwetten, bescherming van bossen en ook iets doen aan enorme bevolkingstoename. Japan bouwd bv grote tsunamizeewallen en enorme opvanggrotten voor opvang van regenwater daar zou Bangladesh, Indonesië ed nog wat naar kunnen kijken. Het is wel erg makkelijk voor deze landen om de hand op te houden. Ik denk ook dat het klimaatfonds helaas niet goed besteed zal worden. Gaat vast naar voeden en huizen voor nog meer mensen en dan nog meer problemen in toekomst

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2023 - 12:28

BanglaDesh heeft de bevolkinstoename wel wetn aan te pakken en geinvesteerd in een waarschuwingssyteem, het ’Cyclone Preparedness Programme’. Door het CPP kunnen miljoenen mensen zich in een vroeg stadium in veiligheid brengen. Effectief en goedkoop.

Dutch80
Dutch8031 dec. 2022 - 20:40

Het westen stoot veel CO2 uit maar is nu wel bezig met vermindering hiervan. In bv Pakistan en veel andere ontwikkelingslanden is roofbouw heel gewoon, slechte leiding met veel focus op vijandigheid tegen 'vijanden van islam' is in Pakistan hoofdzaak en milieu is er niet belangrijk. Bos wordt bv in Indonesië ook op grote schaal gekapt en toch lees/hoor je meer over Brazilië: reden? Ik kan wel raden. Ook is enorme bevolkingstoenamd een groot probleem in deze landen. Verder wordt vaak 'vergeten' dat deze mensen toch vaak naar het westen migreren en dan ook een enorme CO2 uitstoot hebben.

Genietos
Genietos31 dec. 2022 - 19:43

Als ik zo kijk, dalen veel stoffen in de lucht en is de lucht tegenwoordig schoner dan ooit. https://www.dcmr.nl/sites/default/files/2021-06/Lucht%20in%20cijfers%20-%202020_0.pd Tot slot: als iemand het ergens niet mee eens is: periodiek kan er op een partij worden gestemd voor het te voeren beleid. Of een oordeel van de rechter worden gevraagd.

Ewout Pool
Ewout Pool31 dec. 2022 - 15:40

Fijn dat jullie het aankondigen, ik neem een andere afslag. Ik denk zo dat de politie dit ook heeft gelezen, dus of dit doorgaat? (Of is dit misleiding?) In ieder geval hoop ik op een preventief bezoekje van de politie. Snelwegen blokkeren is levensgevaarlijk voor de actievoerders en automobilisten, of dit nu gebeurt door klimaatactisten of boeren.

KritischKijken
KritischKijken31 dec. 2022 - 15:39

Kijk, in NL spenderen wij sinds tijden heel veel geld aan dijken en kustversterking. Pakistan, om een voorbeeld te noemen, geeft voor een land met dat BNP waanzinnig veel geld uit aan wapens. Da's een keuze, maar klop dan niet aan bij Westerse landen om geld onder t mom dat die de ramp veroorzaakt hebben. En dan die naieve zielen die daarin trappen, want denk je echt dat ze dan de volgende dag met dijken bouwen beginnen? Slaap zacht.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe1 jan. 2023 - 13:48

Misschien zijn megalomane projecten voor watermanagement ook niet zo'n goed idee.

bouwvarken
bouwvarken31 dec. 2022 - 13:35

De meeste vd aan het klimaat gelinkte rampen zijn geen gevolg van klimaatverandering, maar van slecht land/bos/natuurbeheer in de vorm van enorme boskap en kaalslag op berghellingen. Het volbouwen van rivierdelta waardoor het waterbergend vermogen verloren gaat is slechts te wijten aan menselijk handelen. Onzin dus om alle rampen klakkeloos als gevolg van klimaatverandering te bestempelen, terwijl menselijk falen op omgevingsbeheer de hoofdoorzaak is

6 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland31 dec. 2022 - 17:30

Iedere vorm van heftig weer wordt tegenwoordig meteen aan klimaatverandering en onze “schuld” gekoppeld. Het doet wel erg calvinistisch aan, blijkbaar kunnen veel ontkerkelijkte westerlingen hun hart nu ophalen aan nieuwe schuldgevoelens over iedere zucht wind. De kerk van dom in Utrecht is ooit in 1674 door een tornado compleet verwoest, als dat vandaag de dag zou gebeuren dan zou het ‘t ultieme bewijs voor onze schuld zijn. Natuurlijk bestaat de kans dat er door klimaatverandering heftig weer kan ontstaan, al is dit zo complex dat door het kleinere verschil tussen de temperaturen op de Polen en de keerkringen er juist ook minder heftig weer kan komen. Laten we vooral nuchter blijven, proberen zo snel mogelijk geen fossiele brandstoffen meer uitstoten, maar vooral ook oppassen voor klimaathysterie, in paniek worden alleen slechte keuzes gemaakt.

Wakker Dier
Wakker Dier31 dec. 2022 - 18:23

Daar heeft de nieuwe generatie Jenny en Tylers geen boodschap aan, het buikgevoel is belangrijk!

oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:29

De klimaatveranderingen waar deze actrivsiten hebben te maken met menselijk handelen. Subsidie voor oliemaatschappijen bijvoorbeeld. Klimaatverandering is een gevolg van menselijk falen. Ik snap niet wat je niet begrijpt?

oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:30

Waarom krijgen dit soort totaal onzin meningen toch zoveel duimpjes omhoog? Dom rechts bestaat klaarblijkelijk wel degelijk.

Wakker Dier
Wakker Dier31 dec. 2022 - 20:23

@Oproerkraaier Wat bouwvarken zegt kan ik toch echt geen links of rechts van maken. Als je het niet kunt volgen: misschien ben jij degene die hier een beetje dom is?

Genietos
Genietos31 dec. 2022 - 20:48

Oproer. Als je de metingen van de lucht bekijkt, is de lucht de afgelopen tientallen jaren dan flink schoner of vuiler geworden?

BobDobb
BobDobb31 dec. 2022 - 12:56

"Just Stop Oil" Dat klinkt allemaal heel leuk maar we verstoken 100 miljoen vaten olie per dag en als we daar op korte termijn me stoppen levert dat niets anders op dan honger en pure armoede. Om op kleine schaal te zien wat er dan misgaat hoef je alleen maar te kijken wat er in Nederland aan de hand is als het gas opeens drie keer zo duur wordt en de overheid niet een subsidie van 20 miljard voor fossiele energie beschikbaar stelt.

4 Reacties
Rick Hofland
Rick Hofland31 dec. 2022 - 17:32

Klopt, mensen die denken dat we nu zo maar ineens zonder olie en gas kunnen leven volstrekt niet in de realiteit. Prima dat ze strijden voor een goede zaak, maar veel van hen zijn wel mensen die waan ideeën hebben.

Wakker Dier
Wakker Dier31 dec. 2022 - 18:24

Is ook makkelijk om te roepen als je niet door hebt wat er allemaal wordt geïmporteerd om Europa te laten functioneren. We zouden kunnen beginnen met minder consumeren, maar dan moeten er wel bij heel veel consumenten knopjes om.

oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:34

We moeten een traject vinden dat ons minder afhankelijk maakt van Olie. Dat staat vast. Die 20 Miljard moet uberhaupt stoppen. Wat kun je wel niet doen met dat geld?

Willem D2
Willem D231 dec. 2022 - 20:20

Het klimaatactivisme heeft verrassend veel overeenkomsten met het Calvinisme. - De erfzonde (het is onze schuld dat de werld sterft) - We moeten sober leven, want anders volgt hel en verdoemenis - Wij hebben de ware leer, er is maar 1 waarheid. En soms ook wel iets van die Amerikaanse tv domine’s: “Do as i say, not as i do”

weereenmening
weereenmening31 dec. 2022 - 9:58

Ondanks alle klimaat tragedie, is het de mensheid toch gelukt zich de afgelopen 50 jaar te verdubbelen. Ik ben echter bang dat het ons niet gaat lukken iets te doen aan de opwarming van de aarde. Het is volkomen onrealistisch CO2 te reduceren met een verdubbeling van de bevolking elke 50 jaar.

4 Reacties
Wakker Dier
Wakker Dier31 dec. 2022 - 18:25

Inderdaad, toenemende bevolking en toenemend luxeniveau zijn de basis van de problemen. Dat kun je met CO2-boekhoudkunde proberen te verbloemen, maar dat helpt niet.

oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:36

Klinkt redelijk totdat je beseft dat 1 kind hier in het westen minstens 100x zo'n grote footprint heeft als kinderen in Azie, Afrika etc. https://decorrespondent.nl/11786/overbevolking-put-de-aarde-niet-uit-overconsumptie-doet-dat/944287012680-a245b0d0

Wakker Dier
Wakker Dier1 jan. 2023 - 0:06

Lijkt me helder dat zowel het aantal personen als hun gemiddelde consumptie factoren van belang zijn, waarom zou dat tegenstrijdig zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jan. 2023 - 12:25

heel veel kleine voetafdrukken hebben grote gevolgen

Backtobasics
Backtobasics31 dec. 2022 - 9:23

Bewondering voor deze mensen. Een lastige taak oom zoiets groots en belangrijks elke keer weer aan de kaak te stellen. Daarbij ook nog eens veel tegenstand of cynisme van de ontkenners, die er niets van willlen weten, en ze stelselmatig in de criminele of kansloze hoek proberen te plaatsen.

1 Reactie
Ejoth
Ejoth1 jan. 2023 - 10:52

Ik vermoed niet dat het ontkenners zijn maar realisten die hysterie proberen te beteugelen. Is dat wat ?

Jan Schra 1975
Jan Schra 197531 dec. 2022 - 9:19

Maar wat hebben de klimaatactivisten dan gepresteerd. Je kan dan dan wel veel effort ergens insteken, maar als het resultaat 0 is of minder, dan is er niets om trots op te zijn en mbt de publieksonvriendelijke acties van de klimaatactivisten, kan je wel stellen dat het resultaat minder dan 0 is. Zeker mbt de kunst, het vastplakken aan verwijderbare rekken waardoor ze met rek en al verwijderd zijn. Jezelf zo goed vastplakken dat je hand niet los van het beton komt... Dat zijn zaken die nogal knullig overkomen. Het is niet zo dat mensen niet beseffen dat er iets gedaan moet worden, maar daar hebben we politici voor die ervoor moeten zorgen dat we alternatieven hebben en als ze dat niet doen, dan moet je daar tegenaan schoppen en niet je als een maloot gaan vastplakken en zorgen voor overlast bij burgers. Zij hebben het al moeilijk genoeg, ze moeten steeds meer betalen en er veranderd niets positiefs. Niet alleen dat, we weten dat we problemen hebben, maar kom eens met een oplossing. Btw, de goede acties zoals het blokkeren van privejets e.d. worden toch wel bedolven onder de domme acties.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:38

"Btw, de goede acties zoals het blokkeren van privejets e.d. worden toch wel bedolven onder de domme acties." Klimaatontkenners wilen de mensheid uitroeien, hun eigen kinderen vermoorden. Psychopathische moordenaars bij proxy.

Hann63
Hann6331 dec. 2022 - 6:34

Ik snap hun acties. En zie op YouTube veel van dat soort acties. Maar... Er zijn ook automobilisten/vrachtwagenchauffeurs die woedend zijn op deze activisten. Snap ik. Sommigen rijden rustig door, actievoerders worden naar de kant gesleept. Maar beperk de tijd van deze acties. Tot bijv. 5 min., dan heb je echt wel je punt gehaald en is de stress onder het werkend volk een stuk minder. In Engeland een automobilist aan het woord, die zijn sollicitatie gesprek had gemist en de baan zag vervliegen, omdat hij te laat was voor de intervieuw. Daar maak je geen vrienden mee. Beperk de tijd en ga ook eens langs de echt "smerige" bedrijven, daar win je veel meer mee.

3 Reacties
Wakker Dier
Wakker Dier31 dec. 2022 - 18:27

'Smerige bedrijven' is makkelijk roepen, maar doen ze niet iets waar jij direct of indirect ook gebruik van maakt?

oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:39

"Maar... Er zijn ook automobilisten/vrachtwagenchauffeurs die woedend zijn op deze activisten" Nazis haten joden is dat een reden om joden te haten?

KritischKijken
KritischKijken1 jan. 2023 - 15:50

@kraaier Nazi's ; joden: Gaat het wel gezond met u???

Miss Piggy
Miss Piggy30 dec. 2022 - 22:37

Zullen de klimaatactivisten de ommekeer betekenen? Nee, natuurlijk niet. Uiteraard is de klimaatcrisis en alle bijkomende rampen en problemen de grootste uitdaging waar alle huidige generaties voor staan. En dit zal door de hele samenleving moeten worden opgelost: de politiek die het voortouw neemt, de wetenschap die oplossingen bedenkt, het bedrijfsleven en de individuele burgers die dit uitvoeren. En het moeten gaan om een breed palet van oplossingen. Maar dit zooitje beroepsactivisten zal daar niet aan bijdragen. Tuurlijk, activisme mag schuren, anders val je niet op. Maar de acties die Rozema en consorten voorstaan werken voorlopig alleen maar op de zenuwen.

3 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:40

Heb je weer zo'n demagogische leugenaar over "beroepsactivisten" Dat je niet misselijk wordt van jezelf.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 jan. 2023 - 12:25

oproerkraaier Fat is een legitiem woord gebleken. Ik ken iemand uit de politiek die vroeger een behoorlijke activist was van Green Peace tegen kernenergie. En nu als hetzelfde lid van de PvdA en werkend voor de EU zijn zolen onder zijn voeten uitloopt in het pleiten voor kernenergie. Dus je laatste zin zou ik terugnemen als ik jou was. Er zijn wel andere zaken waar ik misselijk van wordt nl. hoe jij met mensen omgaat en erg laconiek omgaat met het woord argumentering. Dat is nl. voor jou niet van toepassing blijkbaar. Joop is ook niet meer wat het geweest is wat betreft moderatie en de hand in eigen boezem steken als het om anderen en 'de media' gaat.

DanielleDefoe
DanielleDefoe2 jan. 2023 - 12:32

[Dat je niet misselijk wordt van jezelf.} Dat verbaast mij in uw geval ook. De moderatie is ook wel erg soepel. Extinction Rebellion in de UK staakt haar wegblokkades. Weliswaar uit angst voor vervolging maar er zijn ook andere argumenten voor.

TwoTone
TwoTone30 dec. 2022 - 22:17

Tsja, die 1,5 graad temperatuurstijging in NL hebben we voor 70% al te pakken, dus die 1,5 graad halen we ook wel. Daar valt als Nederland niet zoveel aan te doen. Die paar windmolentjes en electrische auto’s gaan we het zo ie zo niet mee redden. Dat is vooral lokaal milieubeleid dus. Klimaatbeleid is momenteel vooral een belastingvehicle en een machtsmiddel voor de EU. Dus door de huidige manier van beleid maken heb je altijd 50% van de kiezers tegen. Klimaatbeleid zou vooral eerst eens gebaseerd moeten worden op haalbare doelstellingen i.p.v. onhaalbare vergezichten.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:41

"Klimaatbeleid is momenteel vooral een belastingvehicle en een machtsmiddel voor de EU." Totaal stompzinnige rechtsreactionaire drogredenatie.

Ejoth
Ejoth1 jan. 2023 - 10:57

De waarheid kan hard zijn oproer. Voorlopig worden windturbines, waterstof productie door subsidie in leven gehouden. En zoals je misschien weet is subsidie belasting geld. Wat is daar rechts reactionair aan ?

Raarweerhoor
Raarweerhoor30 dec. 2022 - 22:11

@oproerkraaier "Jij zou een goede dictator zijn" Takes one to know one.

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 15:20

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:41

Jij weet dingen!

Gaitj
Gaitj30 dec. 2022 - 20:05

Dus... als ik het geod begrijp hadden we al die rampen niet gehad als er geen klimaatcrisis zou zijn? Interessant. Wie kan mij dat uitleggen?

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 15:21

Dat snap je toch niet waarschijnlijk.

Ruud62
Ruud6230 dec. 2022 - 17:26

Het fascisme is kennelijk erg groot onder ons. Ik lees hier elke keer wel een reactie waarin het fascisme benoemd wordt. De uitspraak van Chrchill ' de nieuwe fascisten zullen zich voordoen als antifascisten' is bekend? Hou eens op met dat voortdurend gescheld, Sander Schimmelpenninck heeft het in zijn column in de Telegraaf ook voortdurend over 'domrechts', ' domlinks' bestaat ook?

5 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier30 dec. 2022 - 23:36

Dat heeft Churchil nooit gezegt, dat is een urban legend. De enige keer dat dat klopte overigens was toen de PVV de islam met fascisme vergeleek.

EricDonkaew
EricDonkaew31 dec. 2022 - 1:45

Telegraaf?

Mark Huysman
Mark Huysman31 dec. 2022 - 17:15

@Oproerkraaier En als ie het wel gezegd had dan zou dat nogal ironisch zijn aangezien hijzelf behoorlijk gecharmeerd was van het fascisme. Dit is wat hij in 1927 over Mussolini’s Italië opmerkte: "This country gives the impression of discipline, order, goodwill, smiling faces. A happy strict school... The Fascists have been saluting in their impressive manner all over the place.” En over het feit dat Mussolini de linkse partijen en vakbonden vernietigd had zei hij: "If I had been an Italian, I am sure that I should have been whole-heartedly with you (Mussolini) from the start to the finish in your triumphant struggle against the bestial appetites and passions of Leninism." Ook over Hitler heeft hij zich meerdere malen lovend uitgesproken. Natuurlijk, toen hij besefte dat nazi-Duitsland de belangen van het VK bedreigde, sloeg hij een andere toon aan. Maar erg principieel was het niet.

oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:44

Mark: Churchill was een smerige schoft, bedenker van het fenomeen "concentraiekapen" voorstander van het gebruik van gifgas tegen anti-colonialisten. Een minderwaardig mens die alleen bewonderd wordt door rechtse lieden.

EenMening3
EenMening31 jan. 2023 - 16:52

@Mark @oproerkraaier Voortschrijdend inzicht van Churchill. Hij had al snel in de gaten dat het leninisme onherroepelijk zou leidden tot dictatuur, onderdrukking, de Tsjeka en massa-executies. In de loop van de jaren dertig kreeg hij in de gaten hoe gevaarlijk Hitler was. Hij probeerde de Britse regering te waarschuwen, maar ze wilden niet naar hem luisteren. De Britten zaten niet te wachten op een nieuwe bloedige oorlog met Duitsland. Op10 mei 1940 werd hij Prime Minister en nam korte daarna de belangrijkste beslissing van de twintigste eeuw: doorvechten tegen Hitler: “We shall go on to the end, we shall fight in France, we shall fight on the seas and oceans, we shall fight with growing confidence and growing strength in the air, we shall defend our Island, whatever the cost may be, we shall fight on the beaches, we shall fight on the landing grounds, we shall fight in the fields and in the streets, we shall fight in the hills; we shall never surrender” De slag om Engeland was de eerste nederlaag van nazi-Duitsland. De Russen hadden toen nog een verdrag met Hitler-Duitsland - het Molotov-Ribbentrop pact - en hielden zich afzijdig. Churchill had zijn tekortkomingen maar is toch de grootste staatsman van de twintigste eeuw. By the way, tijdens de Boerenoorlog (1899-1902) was Churchill oorlogsverslaggever en bijgevolg *niet* verantwoordelijk voor Engelse concentratiekampen. Ik kan me zo maar voorstellen dat jullie je meer senang voelen bij Lenin en Stalin.

KritischKijken
KritischKijken30 dec. 2022 - 17:12

Nou mooi dat mevrouw zo blij is. Tot nu toe heb ik weinig effect gezien, en erg consequent voor hun eigen klimaat vervuiling waren ze ook nog niet. Meer wat anderen moeten doen. Sterkte.

5 Reacties
Zandb
Zandb31 dec. 2022 - 6:48

Kijken Tuurlijk joh, ze dit en ze dat..... U lijkt mij iemand die meent, dat wanner je een goed mens probeert te zijn, dat je daarin pas kan slagen als je (naar de normen van wie?) de overtreffende trap Jezus bent. U lijkt me echt iemand, die dus maar nooit aan welk verzet dan ook begint, want èn u deugt zelf natuurlijk ook niet èn wat je ook doet, het zal nooit ideaal worden.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen31 dec. 2022 - 13:07

@Zandb... Inderdaad...als u anderen aanspreekt op hun gedrag, dan is het wel heel vreemd als u zelf dat gedrag ook laat zien. Dat wordt ook wel 'hypocriet' genoemd.

oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:46

Joj doet echt alles om ervoor te zorgen dat we met zijn allen uitsterven he? Het is echt een doodscultuur dat rechts-extremisme. ZE willen alles en iedereen dood en wie daar iets tegen wil doen staat bloot aan de meest ongefundeerde vreselijke laster. Je moet je kapot schamen, helaas moet je daarvoor wel een geweten hebben.

KritischKijken
KritischKijken1 jan. 2023 - 15:57

@Zandb Waarschijnlijk heeft u nog nooit in een serieuze organisatie gewerkt of zit/ zat u bij een club die nooit verantwoording hoefde af te leggen voor het eigen gedrag of handelen, maar PWYP is in normale organisaties een gewoon fenomeen. Dat heeft niet met Jezus of Mohammed te maken. En of ik niet deug kunt u niet weten ( Zandb eigen woordkunsteljes gebruikend) Fijn 2023! Blijf gezond.

KritischKijken
KritischKijken1 jan. 2023 - 15:59

@ Kraaier Nou wees maar gelukkig met uzelf dan en dat eigen geweten. Gezond 2023! En scheld iets minder op anderen = goed voornemen advies.

Sam V
Sam V30 dec. 2022 - 16:27

En toch heeft intersectionaliteit te veel elementen van een religie. Not my cup of tea.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:47

Mooi woord, je bent de eerste die het hier gebruikt. Heb je ook al een hekel aan intersectionaliteit? Want?

pahan
pahan30 dec. 2022 - 16:06

Terwijl jij ligt te grienen is de start van het Wind op Zee project aangekondigd. Vergde jaren voorbereiding waar je niets aan bijgedragen hebt, en ook niet gaat bijdragen. https://windopzee.nl/onderwerpen/wind-zee/wanneer-hoeveel/wind-zee-rond-2030/ Namens iedereen die je van zijn of haar werk afhoudt: Graag gedaan.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier31 dec. 2022 - 18:48

pff. wat een domme jijbak.

PGS
PGS30 dec. 2022 - 15:56

Ik vind het vrij tegenstrijdig berichtgeving aangezien wij in een doodscultuur leven maar aan de andere kant moet alle hens aan dek om mensenlevens te redden.

Jozias2
Jozias230 dec. 2022 - 15:29

‘Met succes’ waarin zit dat succes dan? In de media aandacht of gaat het nu veel beter met het klimaat?

1 Reactie
Rutger Groot
Rutger Groot30 dec. 2022 - 18:22

Inderdaad, bij overheden, subsidieclubs en demonstranten zoals deze, worden resultaat en inspanning vaak door elkaar gehaald... Een goede klimaatactivist heeft een resultaatverplichting..

Peace ....
Peace ....30 dec. 2022 - 15:17

het ''ban de bom'' en ''baas in buik'' heeft tot niets geleid behalve samenwonen. Nu zal ''ban de boem'' wel wat uitmaken ? Klop dan aan bij de politiek en met name EU. Daar wordt beleid gemaakt en dat is nou niet zo daadkrachtig dat er geen boem valt te verwachten.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2022 - 12:06

Het effect van "baas in eigen buik" is moeilijk te meten. Vrouwen streden n de jaren 60 voor zelfbeschikking en verwijdering van abortus uit het Wetboek van Strafrecht. Dat laatste is een halve eeuw later nog steeds niet gelukt en het recht op abortus kan ons weer worden afgenomen. https://atria.nl/nieuws-publicaties/feminisme/zelfbeschikkingsrecht/abortus-in-nederland/

Elberfeld
Elberfeld30 dec. 2022 - 15:05

"Moedige activisten van Just Stop Oil werden wereldnieuws toen ze soep over het glas voor een schilderij gooiden en zich vastplakten aan de muur." Ik zie niet in wat daar moedig aan is. Schilderijen kunnen immers niets terugdoen. Overigens vraag ik mij af waarom je de wereld zou willen redden door alle mooie dingen van de wereld te riskeren.

7 Reacties
r v b
r v b30 dec. 2022 - 15:32

boehoehoe, doekje over het glas en klaar. De klimaathelden zijn dapper omdat ze zich inzetten tegen de milieucriminelen, en zo hun leven en vrijheid op het spel zetten.

Grozny
Grozny30 dec. 2022 - 16:49

rvb "en zo hun leven en vrijheid op het spel zetten.'" Lekker dramatisch weer.

KritischKijken
KritischKijken30 dec. 2022 - 17:08

@rvb Door een weg te bezetten zet je je leven op t spel? Dramatiek, en zolang ze er zelf nog naartoe rijden in hun vervuilende auto's is het gewoon aandacht trekken, zonder zelf de consequenties te aanvaarden.

Hect0rro
Hect0rro30 dec. 2022 - 19:31

". De klimaathelden zijn dapper omdat ze zich inzetten tegen de milieucriminelen, en zo hun leven en vrijheid op het spel zetten." Denk je dat die mensen van big oil of whatever er iets om geven dat er soep over een ruit wordt gegooid? Die gaan die activisten echt geen strobreed in de weg leggen zolang ze hun eigen ruiten ingooien, laat staan iets levensbedreigend.

Elberfeld
Elberfeld30 dec. 2022 - 20:51

@r v b Je mag hopen dat dat glas echt alles tegen houdt. Voor je het weet trekt de soep onder het glas door, en wordt het doek beschadigd. Het is niet voor niets dat je schilderijen in een museum überhaupt niet aangeraakt mogen worden. Overigens heb ik een schilderij nooit iemand zien aanvallen dus hoe een aanval op een kunstwerk "je leven op het spel zet" is mij volledig onduidelijk.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2022 - 12:10

De risicos voor klimaatactivisten verbleken wel bij die van de demonstrerende jongeren in Iran.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 dec. 2022 - 14:26

Levens van klimaatactivisten in het globale zuiden lopen wel gevaar.

Lekkerbezig
Lekkerbezig30 dec. 2022 - 15:01

Als je kijkt naar de metingen van heg rivm, wordt de lucht elk jaar schoner. Oa stikstof en fijnstof daalt al jaren. https://www.rivm.nl/nieuws/actuele-cijfers-luchtkwaliteit-tonen-verbeterde-luchtkwaliteit Mede de reden dat er volgens het knmi veel minder mistdagen zijn. Hoe schoner de lucht, hoe minder mist. https://www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/achtergrond/mist-en-nevel-zijn-de-afgelopen-30-jaar-sterk-afgenomen

7 Reacties
Vervatte
Vervatte30 dec. 2022 - 16:15

Er is altijd iets wat er het meest in de lucht zit, dan wordt dat de nieuwe windmolen waartegen we gaan 'quichottereren'

Volrin
Volrin30 dec. 2022 - 17:05

Heb je een nieuwe gebruikersnaam gekozen? Of gebruik jij hetzelfde boekje selectief je kop in het zand steken als een andere gebruiker op deze site? Stikstof gaat over meer dan alleen lucht, het gaat ook om de neerslag in de grond. Luchtkwaliteit gaat over meer dan alleen nevel of mist.

Lekkerbezig
Lekkerbezig30 dec. 2022 - 17:46

Ook de stikstof depositie is gedaald. Fijnstof is gedaald. Evenals veel meer andere stoffen. Kijk maar naar de metingen van het rivm. Die doen veel metingen. Doordat de lucht steeds schoner wordt, zijn er volgens het knmi minder mistdagen. https://www.knmi.nl/over-het-knmi/nieuws/minder-vaak-mistig-door-schonere-lucht Dat is toch positief? Soms lijkt het door de berichtgeving dat de lucht steeds vuiler wordt, maar dat klopt niet.

LaBou
LaBou 30 dec. 2022 - 21:57

En dan nog hobbelt Nederland achteraan: https://www.wwf.nl/wat-we-doen/waar-zijn-we-actief/nederland/stikstof

Mohawk2
Mohawk231 dec. 2022 - 3:25

Hee, daar hebben we Poeha weer - en alle talloze andere incarnaties die Wie (oWie) hier allemaal geïntroduceerd heeft - telkens zijn reageergeschiedenis wissend met ieder nieuw pseudoniem dat hij aanneemt. Nu noemt hij zich weer Lekkerbezig en komt hij ons alwéér vervelen met zijn mistdagenstokpaardje en dat er daarom niets aan de hand is en dat we allemaal gewoon gewoon moeten doen en gewoon moeten doorlopen en niet zo moeten zeuren en gewoon niet zo negatief moeten doen, want hij houdt van hittegolven en een gekoeld wijntje op een terras nuttigen, en deze winter gaat hij vast weer gewoon met zijn kinderen op wintersport en daar lekker op een terrasje een glühwijntje drinken dus waarom zeuren jullie nu allemaal eigenlijk? Waarom zo zuur? Wel beste Lekkerbezig, Ik ga je de link niet nog eens sturen (ga er zelf maar achteraan als je het de vorige keer niet gelezen hebt) maar de GGD in mijn regio heeft eerder dit jaar een rapport uitgevaardigd met daarin de bevinding dat mensen in mijn regio (platteland, geen Randstad --> niet eens qua provincie!) gemiddeld een jaar korter leven dan het landelijke gemiddelde vanwege luchtwegproblemen door primair de uitstoot van de vee-industrieboeren en secundair de rest - als in overigen verkeer en industrie. Met je mistdagen. Van een zelfverklaard universitair docent had ik qua redeneervermogen toch iets meer "headroom" verwacht dan wat jij hier telkens op Joop toont, Poeha! Trol?

Genietos
Genietos31 dec. 2022 - 16:43

Lees gewoon even de metingen van het rivm. Dan zie je de verandering van de afgelopen jaren.

LaBou
LaBou 31 dec. 2022 - 20:33

En alweer een nieuw account van die beste wie ook al weer? Die reactie van Mohawk2 kwam blijkbaar hard aan.

ZonderNaam2
ZonderNaam230 dec. 2022 - 14:49

Iets waar ik wel mee worstel is dat de Westerse energie-transitie weer een enorme grondstoffenvraag creëert, waar wederom de 3e Wereld onder moet lijden. https://earth.org/cobalt-mining/ Gaan we ook dit nog op de politieke agenda zetten?

2 Reacties
tempest
tempest30 dec. 2022 - 18:18

Als je kijkt hoe lang Groningen heeft geduurd, denk ik dat er nog wel een plekje is nadat de transitie is voltooid

PGS
PGS31 dec. 2022 - 8:13

Die enorme grondstoffenvraag en het feit dat de 3e wereld weer het slachtoffer is en het feit dat alles uit China moet komen, welke 1 van de grootste vervuilers is van de wereld, is voor mij grote redenen om grote vraagtekens en zeer critisch te zijn ten opzichte van deze hele energietransitie.

Ejoth
Ejoth30 dec. 2022 - 14:38

Volgens het KNMI werd er in 2022 meer CO2 uitgestoten dan ooit, en bereiken we op dit tempo de 1,5 graad stijging binnen 9 jaar. Ik hoop dat onderstaand onderzoek een tegengeluid geeft en de redactie deze niet afkeurd. Uiteindelijk moet BNNVARA hiervoor ook openstaan. https://rmets.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/joc.7763

2 Reacties
KritischKijken
KritischKijken30 dec. 2022 - 17:09

Nou wedden dat dit binnen 9 jaar niet uitkomt?

Elberfeld
Elberfeld30 dec. 2022 - 20:57

@Kritischkijken Met een oudejaarsavond van meer dan tien graden Celsius is die voorspelling al lang uitgekomen. Er moet actie komen. Het is zo jammer dat die activisten met hun domme acties de aandacht afleiden van de echte problemen. Dat werkt echt contraproductief.

∆
30 dec. 2022 - 12:48

❤️ 💪 ✌️ 💚

2 Reacties
PGS
PGS31 dec. 2022 - 8:15

Ik ben iemand die bewust zo app-loos mogelijk door het leven gaat. Is het mogelijk dat jij hier een vertaling van geeft in letters.

∆
31 dec. 2022 - 19:52

@PGS ❓ 🛢️⛽⚡💀🦴 🌲🌳🌴💪💚 ❗

Grijs gebied
Grijs gebied30 dec. 2022 - 12:44

Nou, geweldig. Ondertussen zijn windmolenparken onrendabel en vaak alleen levensvatbaar dankzij subsidie: https://www.rtlnieuws.nl/economie/business/artikel/5349888/windmolens-windparken-verdienmodel-eneco-tno-siemens Daarnaast worden vele miljoenen euro's uitgetrokken voor deze horizonvervuilende reuzen, terwijl een groot aantal nog helemaal niet kan worden aangesloten wegens een gebrek aan technici: https://wpgreenportvenlo.nl/2022/12/21/inregeling-en-afwerking-turbines-duurt-langer-dan-verwacht/ Maar blijf vooral wegen blokkeren en privé-eigendommen bezetten tegen fossiele brandstoffen. Heel slim.

2 Reacties
Volrin
Volrin30 dec. 2022 - 17:09

1. W.b.t. windmolenparken. Je linkt naar één krantenartikel dat enkel met mitsen en maren en mogelijkheden spreekt. 2. `Daarnaast worden vele miljoenen euro's uitgetrokken voor deze horizonvervuilende reuzen, terwijl een groot aantal nog helemaal niet kan worden aangesloten wegens een gebrek aan technici` Wat voor punt denk je daar mee te maken? Dat is echt op geen enkele wijze een argument voor fossiele brandstoffen of tegen windenergie.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen31 dec. 2022 - 13:15

@ Volrin. Windturbines zijn vogelgehaktmolens, meppen vleermuizen bij bosjes uit de lucht, zorgen voor horizonvervuiling en ultalage trillingen die de gezondheid aantasten. Windturbines beïnvloeden het lokale klimaat en verstoren zeezoogdieren en trekvogels. Windturbines vreten grondstoffen, in het bijzonder zogenaamde 'zeldzame aarden', hebben een zeer beperkte levensduur van ongeveer 20 jaar, zijn slechts met grote moeite te recyclen en staan de helft van de tijd stil. Wie daadwerkelijk ernst wil maken met de energietransitie geeft deze ondingen een grote schop.

oproerkraaier
oproerkraaier30 dec. 2022 - 12:31

Ik ben trots op jullie! De doodscultuur, die klimaatontkenning is, moet met alle middelen betreden worden, net als het fascisme.

1 Reactie
Oproerschreeuwer
Oproerschreeuwer31 dec. 2022 - 2:01

Jij zou een goede dictator zijn.

Rob12342
Rob1234230 dec. 2022 - 12:24

er is geen enkel sluitend wetenschappelijk bewijs dat de genoemde catastrofes en rampen te maken hebben met door mensen veroorzaakte klimaatverandering dus om die link te maken is wetenschappelijk gesproken volstrekte onzin. daarnaast is het aanrichten van schade en vernielingen een strafbaar feit dus om dat zo op te hemelen is verheerlijking van strafbaar gedrag en is op zijn minst laakbaar. Kortom , dit artikel had m.i. niet geplaatst mogen worden wegens onwaarheden verheelijking van verboden acties.

3 Reacties
Volrin
Volrin30 dec. 2022 - 17:11

Nog eentje die de kop in het zand steekt en ondanks dat toch beter denkt te weten dan de overgrote meerderheid van klimaatwetenschappers.

oproerkraaier
oproerkraaier30 dec. 2022 - 17:37

Jij zou een goede dictator zijn.

Rob12342
Rob123421 jan. 2023 - 15:12

Volrin, Geef mij 1 wetenschappelijk artikel dat onomstotelijk bewijst dat de in het artikel genoemde catastrofes te wijten zijn aan door mensen veroorzaakte klimaatverandering. Ik durf voor een fles van de beste wijn met je te wedden dat je die niet vind. Er zijn uitsluitend vermoedens en aannames gebaseerd op modellen. En modellen hebben de onhebbelijke eigenschap dat de door de modelleur bepaalde input bepaald wat de output is en daarmee dus geen werkelijke situatie en sluitend bewijs.