Joop

Een nieuwe afgang voor Saoedi Arabië

  •    •  
09-02-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Saoedi Arabië maakt jacht op de jonge journalist en schrijver Hamza Kashgari vanwege drie tweets
Onze trouwe bondgenoot Saoedi Arabië is de laatste dagen weer aardig in het nieuws. Het maakt jacht op de jonge journalist en schrijver Hamza Kashgari. Waarom? Hij heeft in drie tweets de profeet beledigd.
Op Mohammeds verjaardag stuurde hij deze berichtjes de wereld in, waarvan hier een vertaling uit het Engels, dat zelf weer uit het Arabisch is vertaald:
Op Uw verjaardag wil ik U vertellen, dat ik houd van de rebel in U. Dat is voor mij altijd een bron van inspiratie geweest en ik houd niet van die goddelijke  halo’s om U heen. Ik zal niet voor U bidden. (Of zou er in het oorspronkelijk Arabisch staan: tot U bidden? Wie weet kan iemand met kennis van Arabisch daarop ingaan).
Op Uw verjaardag kom ik U tegen waarheen ik mij ook keer. Ik wil zeggen dat ik houd van sommige trekken van U, dat ik andere haat en dat ik er nog veel meer niet begrijp”.
Op Uw verjaardag, zal ik niet voor U buigen. Ik zal Uw hand niet kussen. Die schud ik liever zoals gelijken dat doen en ik glimlach tegen U zoals U tegen mij glimlacht. En ik zal met U spreken als een vriend, niet meer.
Onmiddellijk stond de hele Arabischtalige twitter overeind. Kashgari ontving tienduizenden dreigmails. Een korangeleerde, Nasr al Omar, maakte zelfs een YouTube filmpje waarin hij hete tranen schreide over zulk een belediging van de profeet… Koning Abdallah beval zijn arrestatie. Kashari wist tijdig het land te ontvluchten. Volgens de laatste berichten werd hij bij zijn aankomst in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië gearresteerd. Als Saoedi Arabië een succesvol uitleveringsverzoek doet, wacht de jonge schrijver mogelijk de doodstraf wegens blasfemie.
Zelfs al handhaaft Nederland zelf dat rare strafwetartikel tegen smadelijke godslastering, toch is dat geen reden voor onze minister van Buitenlandse Zaken om niet krachtig protest aan te tekenen tegen de manier waarop onze bondgenoot onderdanen met een eigen mening behandelt.
Dat is één. Maar er is méér. Interessant is de vraag hoe de profeet Mohammed zelf gereageerd zou hebben op deze tweets.  In de hadith, de overleveringen, komt hij naar voren als een geboren leider, maar wel van het type dat de zon in het water kan zien schijnen. Niets menselijks was Mohammed vreemd, zo blijkt bijvoorbeeld uit de vele verhalen die worden toegeschreven aan zijn vrouw Aisha. Zij was zelf trouwens een brutaaltje die zich door de profeet de kaas niet van het brood liet eten.
Dat menselijke is essentieel. De islam beschouwt Mohammed nadrukkelijk als een mens en niet als een goddelijk wezen. Dat plaatst de stijl en de woordkeus in de drie tweets meteen al in een ander licht. Ze zijn vrijpostig , maar wel gericht tot een mens van vlees en bloed. Hoe dan ook, Mohammed zag zijn leven lang wel wat in eigengereide types. Dat was hij tenslotte zelf ook.
Als de profeet nu leefde had hij Hamza een paar tweets teruggestuurd, waaraan niet alleen hij maar ook de volgers een paar dagen stof tot nadenken hadden overgehouden. En waarschijnlijk met een fraaie woordspeling.
Het is dan ook veelzeggend dat al die zogenaamde geleerdheid van de fatwah-slingerende boetpredikers in het onderdrukte Saoedi Arabië niets anders oplevert dan dreigementen en doodvonnissen. Maar géén antwoord waar zo’n jongen het mee kan doen. Dat weten ze niet te verzinnen. Dat kunnen ze niet. Daar zijn ze te rechtlijnig en te bekrompen voor en te vastgelopen in hun eigen genadeloze gelijk. Te dom.
Wat een afgang.

Meer over:

opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

trujac
trujac9 feb. 2012 - 19:14

En wij maar denken dat we de middeleeuwen allang achter ons hebben. Als Allah de macht had zou hij zeker zulke fanatieke gelovigen met zulke onverdraagzamen ideeen een pak voor hun broek geven.

clara51
clara519 feb. 2012 - 19:14

Wie net als ik vindt dat de detentie van Hamza en de reactie op zijn tweets niet in proportie is met wat hij deed, hier kun je protest aantekenen: http://t.co/47uue3Pe Ik zeg: doen!

Mashti
Mashti9 feb. 2012 - 19:14

Ik begrijp de Arabische tekst niet, maar wat hier in het Nederlands staat komt van iemand die de boodschap van profeet en islam goed begrepren heeft. Islamitische gezien is Allah en de profeet je hoogste, beste kameraden. Je kan best je hart luchten naar je beste kameraden. Gelukkig zijn God en de profeet niet snel beledigd als de machtshebbers die zich zorgen maken over hun religieuze toko's.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa9 feb. 2012 - 19:14

Lieberman man van Israel is toch nie het ware gezicht van het Jodendom of toch wel? Wat Saoedi Arabie doet hebben de moslims niets mee te maken of wel? Wat Busch, namens God, in Irak deed is toch niet het gezicht van de Christendom of wel? De slachtpartijen in Indoenesie, Suriname en in Zuid Afrika is toch nietde schuld van alle Nederlanders en alle Christenen op aard???

ockham
ockham9 feb. 2012 - 19:14

Roosevelt maakte in 1944 Saudie Arabië tot hofleverancier van VS olie. Daar staat natuurlijk wat tegenover. Van een historicus zou je verwachten dat hij de historie kent.

trujac
trujac9 feb. 2012 - 19:14

Laten we de dicussie niet alleen toespitsen op de islam want daarmee zet je onvermijdelijk een bepaalde bevolkingsgroep in de hoek. Mijn mening is dat elke religie ontstaat uit een goed bedoelde ethiek om de mensheid te verbeteren. Echter vroeg of laat zal elke religie een machtsinstrument worden in handen van lieden die hun wil aan anderen willen opleggen. Een religie gaat dan ook niet samen met democratie omdat de kans bestaat dat de wil van een enkeling vroeg of laat wet wordt voor de hele gemeenschap. Naast democratie is volgens mij seculariteit het belangrijkste om vrede te bewaren. Een religie zuiver houden is ondoenlijk altijd zullen er lieden opstaan die hun eigen ideen aan de overleveringen toevoegen. Ik ben ervan overtuigd dat de Thora, de Bijbel en de Koran voor het grootste gedeelte bestaat uit toevoegingen die de schepper van die religies nooit zo bedoeld heeft, maar later door volgers er aan zijn toegevoegd.

proftb
proftb9 feb. 2012 - 19:14

[Zij was zelf trouwens een brutaaltje die zich door de profeet de kaas niet van het brood liet eten.] Dit klinkt niet goed, Han, want het balanceert op het randje van relativeren van de consummatie van een huwelijk van een volwassen man met een negenjarig meisje.

1 Reactie
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 feb. 2012 - 19:14

Ik kan het ook niet helpen professor, maar Aisha gold als weduwe als een grote autoriteit met betrekking tot de profeet. Enfin, lees dit maar http://en.wikipedia.org/wiki/Aisha

Tom Meijer
Tom Meijer9 feb. 2012 - 19:14

Verwacht niks van Rosenthal, onze nationale lulletje rozenwater die weinig voor mensenrechten over heeft en door dik en dun een roofstaat steunt.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold9 feb. 2012 - 19:14

Valt toch wel mee? Volgens mij steunt Rosenthal Saudi Arabie of andere islamitische banenrepublieken niet echt.

proftb
proftb9 feb. 2012 - 19:14

[Het is dan ook veelzeggend dat al die zogenaamde geleerdheid van de fatwah-slingerende boetpredikers in het onderdrukte Saoedi Arabië niets anders oplevert dan dreigementen en doodvonnissen.] Je maakt dezelfde fout als Wilders. Die pretendeert ook de Koran - en Mohammed - beter te kennen dat de moslims en zegt ook hoe ze zouden moeten geloven als ze het boek beter zouden lezen. Wilders pakt er alleen de negatieve punten uit en jij de positieve. Maar zo werkt religie dus niet. Dat draait namelijk rond de perceptie van het geloof binnen de eigen groep. Dat zie je binnen de Christenen bijvoorbeeld ook. Neem de Amerikaanse gelovigen die duidelijk elke vorm van Christelijke tolerantie in hun daden tegenspreken. Dat is nu ook net het kwetsbare aan geloven - groepen kunnen er altijd wel hun eigen dingen uitpikken om hun eigen waanzin goed te praten. Aan de positieve kant: de meeste mensen zullen er niet slechter door gaan leven dan als ze niet gelovig zouden zijn en sommige leven zelfs positiever. Maar goed, op zich heb je daar naar mijn mening religie helemaal niet voor nodig.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 feb. 2012 - 19:14

Het is een gruwelijke misvatting dat buitenstaanders geen plausibele redeneringen kunnen ontwikkelen over godsdiensten waartoe zij niet behoren. Gelukkig gedraag je je niet naar je eigen stelling en geef je een opvatting ten beste over godsdiensten, namelijk dat iedereen er zijn eigen krenten uit kan pikken. Dat is ook zo. Maar over die keuze mogen jij en ik best een opvatting hebben en we hebben ook het recht om die opvatting te onderbouwen. Bijvoorbeeld om het op te nemen voor een jongeman die het slachtoffer dreigt te worden van bigotte fanatici.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 feb. 2012 - 19:14

Je moet eens leren lezen. Dat helpt als je professor bent en maakt het leven een stuk gemakkelijker. Als je dat had geleerd, dan had je vast kunnen stellen hoe ik me beroep op verhalen over de profeet die worden toegeschreven aan Aisha. Aisha heeft na de dood van Mohammed een zeer belangrijke rol gespeeld zoals blijkt uit haar levensbeschrijving. Het gaat nu om het leven van een jonge schrijver en jij leidt de aandacht daarvan af door het "Mohammed was een pedofiel"-verhaal aan de orde te stellen en door een kwalijke en ongefundeerde beschuldiging naar mijn hoofd te slingeren: namelijk dat ik in het geval van Mohammed pedofilie goedpraat. Wat is er met je aan de hand, hoe werken de verbindingen tussen je hersencellen, dat je dáár en daar alleen op blijft hameren? Dat je probeert mij op zo'n smerige en laaghartige manier onderuit te halen als ik het opneem voor iemand die nota bene kan worden onthoofd?

TheoJ2
TheoJ29 feb. 2012 - 19:14

Sommigen worden niet moe mij voor te houden dat islam vrede betekent.

2 Reacties
HanvanderHorst1
HanvanderHorst19 feb. 2012 - 19:14

Zulke mensen kom ik nooit tegen, die dat zeggen. Misschien moet je je eens in andere kringen gaan begeven.

Mashti
Mashti9 feb. 2012 - 19:14

Over wiens islam heb je het, Theo? Islam van de schrijver of islam van de machtshebber?

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2012 - 19:14

SA, DE GROTE BONDGENOOT (jakkes) speel samen met Qatar een hele vieze rol in het hele Sirie conflict. Volgens betrouwbare bronnen is het niet zo duidelijk wie daar de dooien zaaien, in ieder geval niet Assad. Behalve "dubieuze" bronnen aan te halen zoals Voltair Network (http://www.voltairenet.org/) dat haarfijn uitlegt waarom Rusland een veto uitsprak en ooggetuigen verslagen (die je ook kan vinden in de verschillende sites als je je talen een beetje spreek) stel ik ook de link van wiki (http://nl.wikipedia.org/wiki/Bashar_al-Assad) voor. Islamitische cellen vechten daar tegen het leger en knalt daarbij de bevolking ook neer. Alle doden worden hier onterecht toegeschreven aan de regeringstroepen. Je kan slechts gissen naar de rol van Qatar, SA, en andere islamistische staten. Syrië is tenslotte een volksdemocratische en socialistisch georiënteerde eenheidsstaat...(let wel de democratie staat niet in de naam, maar ook niet in ander landen van de Arabische wereld) Volgens ooggetuigen wordt het land verkracht door een verzetsleger dat zowel zonder mededogen de bevolking ontvoerd gemarteld en vermoord door een zwaar bewapende religieuze verzetsgroep en niet door het leger. Hier zijn duistere machten aan de gang ( om een tweede Libië te creëren waar de westerse troepen meer bevolking hebben vermoord dan het Libische leger) . Ook toevallig dat de 2 dictators beiden socialistisch worden genoemd.

1 Reactie
ockham
ockham9 feb. 2012 - 19:14

Je kan slechts gissen naar de rol van Qatar, SA, en andere islamistische staten. Gissen is overbodig, al deze landen worden geregeerd vanuit Washington.

[verwijderd]
[verwijderd]9 feb. 2012 - 19:14

Verschrikkelijk dat een onschuldige man opgejaagd word, het land verlaat en in een andere islamitische staat opgepakt is. De mogelijke doodstraf van deze man haalt het niet bij het boerka verbod in Nederland als ik de reacties lees in het betreffend boerka verbod item op de site. Want in Nederland is Satan zelf aan de macht zo krijg ik de indruk.

1 Reactie
DitBenIk2
DitBenIk29 feb. 2012 - 19:14

Het is inderdaad te triest voor woorden. Een Islamitsche staat laat hier op een schokkende wijze zien hoe het denkt over vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. Han kaart dit terecht aan. Vervolgens gaan er hier mensen het verhaal zo verdraaien dat het er eigenlijk op neer komt dat het de schuld is van het Westen en dat het Westen en het Christendom eigenlijk nog veel meer fout doet en dat we dus niet moeten zeuren. Dit zonder ook maar 1 ding te melden over deze schandelijke vervolging. Werkelijk volledig van het pad af zulke figuren.

ockham
ockham9 feb. 2012 - 19:14

Historicus Han doet alsof hij niet weet dat Roosevelt in 1943 besloot Saudie Arabié tot VS olie vazalstaat te maken. In 1944 sloot Harold L Ickes de deal, begin 1945 ontving Roosevelt Saud aan boord van de kruiser Quincy op de Bittermeren. De toezeggingen toen aan Saud over de joodse immigratie in Palestina veroorzaakten grote onrust onder de VS zionisten. Kort daarop overleed Roosevelt.

1 Reactie
ockham
ockham9 feb. 2012 - 19:14

HH zwijgt.