Een nieuwe afgang voor Saoedi Arabië
• 09-02-2012
• leestijd 3 minuten
Saoedi Arabië maakt jacht op de jonge journalist en schrijver Hamza Kashgari vanwege drie tweets
Onze trouwe bondgenoot Saoedi Arabië is de laatste dagen weer aardig in het nieuws. Het maakt jacht op de jonge journalist en schrijver Hamza Kashgari. Waarom? Hij heeft in drie tweets de profeet beledigd.
Op Mohammeds verjaardag stuurde hij deze berichtjes de wereld in, waarvan hier een vertaling uit het Engels, dat zelf weer uit het Arabisch is vertaald:
Op Uw verjaardag wil ik U vertellen, dat ik houd van de rebel in U. Dat is voor mij altijd een bron van inspiratie geweest en ik houd niet van die goddelijke halo’s om U heen. Ik zal niet voor U bidden. (Of zou er in het oorspronkelijk Arabisch staan: tot U bidden? Wie weet kan iemand met kennis van Arabisch daarop ingaan).
Op Uw verjaardag kom ik U tegen waarheen ik mij ook keer. Ik wil zeggen dat ik houd van sommige trekken van U, dat ik andere haat en dat ik er nog veel meer niet begrijp”.
Op Uw verjaardag, zal ik niet voor U buigen. Ik zal Uw hand niet kussen. Die schud ik liever zoals gelijken dat doen en ik glimlach tegen U zoals U tegen mij glimlacht. En ik zal met U spreken als een vriend, niet meer.
Onmiddellijk stond de hele Arabischtalige twitter overeind. Kashgari ontving tienduizenden dreigmails. Een korangeleerde, Nasr al Omar, maakte zelfs een YouTube filmpje waarin hij
hete tranen schreide over zulk een belediging van de profeet… Koning Abdallah beval zijn arrestatie. Kashari wist tijdig het land te ontvluchten. Volgens de laatste berichten werd hij bij zijn aankomst in Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië
gearresteerd. Als Saoedi Arabië een succesvol uitleveringsverzoek doet, wacht de jonge schrijver mogelijk de doodstraf wegens blasfemie.
Zelfs al handhaaft Nederland zelf dat rare strafwetartikel tegen smadelijke godslastering, toch is dat geen reden voor onze minister van Buitenlandse Zaken om niet krachtig protest aan te tekenen tegen de manier waarop onze bondgenoot onderdanen met een eigen mening behandelt.
Dat is één. Maar er is méér. Interessant is de vraag hoe de profeet Mohammed zelf gereageerd zou hebben op deze tweets. In de hadith, de overleveringen, komt hij naar voren als een geboren leider, maar wel van het type dat de zon in het water kan zien schijnen. Niets menselijks was Mohammed vreemd, zo blijkt bijvoorbeeld uit de vele verhalen die worden toegeschreven aan zijn vrouw Aisha. Zij was zelf trouwens een brutaaltje die zich door de profeet de kaas niet van het brood liet eten.
Dat menselijke is essentieel. De islam beschouwt Mohammed nadrukkelijk als een mens en niet als een goddelijk wezen. Dat plaatst de stijl en de woordkeus in de drie tweets meteen al in een ander licht. Ze zijn vrijpostig , maar wel gericht tot een mens van vlees en bloed. Hoe dan ook, Mohammed zag zijn leven lang wel wat in eigengereide types. Dat was hij tenslotte zelf ook.
Als de profeet nu leefde had hij Hamza een paar tweets teruggestuurd, waaraan niet alleen hij maar ook de volgers een paar dagen stof tot nadenken hadden overgehouden. En waarschijnlijk met een fraaie woordspeling.
Het is dan ook veelzeggend dat al die zogenaamde geleerdheid van de fatwah-slingerende boetpredikers in het onderdrukte Saoedi Arabië niets anders oplevert dan dreigementen en doodvonnissen. Maar géén antwoord waar zo’n jongen het mee kan doen. Dat weten ze niet te verzinnen. Dat kunnen ze niet. Daar zijn ze te rechtlijnig en te bekrompen voor en te vastgelopen in hun eigen genadeloze gelijk. Te dom.
Wat een afgang.