Oproep noodpakket gaat over méér dan alleen tijdelijk geheel zelfredzaam zijn.
De oproep van premier Schoof aan Nederlandse burgers om een noodpakket aan te schaffen staat symbool voor de algehele malaise waarin onze samenleving verkeert. De verkapte boodschap die met het noodpakket feitelijk gegeven wordt is dat burgers zich goed moeten voorbereiden op het definitief loslaten van de decennia lang vertrouwde zekerheid van Nederland als welvarende verzorgingsstaat. Met het letterlijk afsluiten van het Groninger gasveld is ook het laatste stukje verzorgingsstaat dat er sociaal-economisch nog was, begraven.
Door het afbraakbeleid en vooral het vooruitschuiven van voorzienbare problemen van de Rutte-kabinetten zijn steeds meer seinen op diverse terreinen op rood gaan staan. Met als uiteindelijke uitkomst dat in 2024 op alle strategische terreinen in onze samenleving de seinen rood kleuren.
De gevolgen daarvan voor de sociale cohesie in de samenleving zijn iedere dag waar te nemen: verdeeldheid, polarisatie en steeds meer burgers met een onzeker en onduidelijk toekomstperspectief. Massaal wordt om oplossingen gevraagd aan het kabinet Schoof. Alleen die levert niet. Verwacht mag worden dat dit in 2025 zo blijft vanwege voortdurende conflicten tussen de coalitiepartijen en hun partijleiders.
De transitie van een verzorgingsstaat, met altijd méér dan genoeg personeel en geld, naar een samenleving gebaseerd op zelfredzaamheid nu het geld op is, en er méér geld naar defensie en veiligheid moet gaan, zal voor iedere burger flink wennen zijn. Toch laat het kabinet Schoof daar geen onduidelijkheid over bestaan. Veel problemen in de samenleving worden door dit kabinet op het bordje van gemeenten gelegd die daarvoor geen extra geld ontvangen. Die mogen aan hun kwetsbare inwoners duidelijk maken dat aan zelfredzaamheid niet meer valt te ontkomen. Een boodschap die vooral voor oudere kwetsbare inwoners moeilijk te accepteren is vanwege hun jarenlange ervaring met onze ooit zo geprezen verzorgingsstaat.
De komende maanden gaat een publieke campagne van start om u bewust te maken dat het kopen van een noodpakket verstandig is. Als oplossing om u tijdelijk zelf te kunnen redden in het geval Nederland zal worden aangevallen door Rusland en een aanslag wordt gepleegd op onze digitale strategische infrastructuur. Zoals onze water- en elektriciteitsvoorzieningen.
Bedenk echter bij het zien van spotjes over het noodpakket dat blijvende zelfredzaamheid het nieuwe normaal in de Nederlandse samenleving zal zijn en het beter is om het verlangen naar een verzorgingsstaat in zijn geheel los te laten.
Loslaten en accepteren zijn dan ook goede voornemens voor alle burgers in 2025.
Illustratief voor fout beleid:
De loonstijging van afgelopen jaar was het hoogst bij werknemers van wooncorporaties!
12%.
Marktwerking voor het mensenrecht, recht op een woning.
Hoe kun je dit nog goedpraten?
Er worden op dit forum en andere fora regelmatig out of the blue met cijfers en percentages gesmeten. In dit geval zou ik graag een vergelijking zien met ander sectoren en dan over meerdere jaren. Dit cijfer is zonder context stoken om het stoken.
Een pleidooi om de hypotheekrente aftrek af te schaffen lijkt mij hier relevanter daar zal de huizenprijs flink van dalen. Misschien kan de VVD hier eens over nadenken in plaats van cultuuroorlogjes te voeren.
Krantenartikel over de gemiddelde loonstijgingen afgelopen jaar.
Parool.
Alle sectoren.
https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2025/01/cao-loonstijging-2024-hoogste-in-meer-dan-veertig-jaar
De bron van mijn info.
Het zijn niet alleen economisch kwetsbare landgenoten die last hebben van falend beleid. Word je aangewezen op professionele zorg, dan bestaat bijvoorbeeld de reële kans dat je een ongediplomeerde nitwit voor je neus krijgt. Zie: https://www.rtl.nl/nieuws/onderzoek/artikel/5486107/criminaliteit-zorg-medewerkers-onderzoek-vakbond
Google je, dan vind je zelfs open en bloot sites die in dergelijke mensen bemiddelen.
Belangrijke overheidstaken zijn de afgelopen jaren steeds verder uitgehold, zoals toezicht op veiligheid rond voedsel, arbeidsomstandigheden, kwaliteit onderwijs en zorg. Daar moeten we prioriteit aan gaan geven! Anders blijft het dweilen met de kraan open.
Tja, jouw partij wilde marktwerking op allerlei terrein. Dus nu niet gaan miepen als dat niet blijkt te werken op het gebied van bijv. toezicht op veiligheid rond voedsel, arbeidsomstandigheden, kwaliteit onderwijs en zorg.
Geld genoeg in dit land om onze verzorging staat in stand te houden, we zijn van de OESO landen het land met de laagste lasten druk op vermogens (bron, klaas knot 30-12-24 Volkskrant) meeste geld komt binnen via inkomstenbelasting.
Schaf hypotheekrenteaftrek af, laagste schijf inkomstenbelasting kan 1, 1/2 procent naar beneden.
Maar rechts speelt het verdeel en heers spel beter dan de linkse partijen.
goed lezen wat wel en niet wordt meegenomen in de definities. Disclaimer: het is allemaal bedroevend slecht te vinden.
Hier in NL hebben we een aantal zaken vergaand geprivatiseerd en dus valt dat niet meer onder belasting. Wat dat betreft is onze regering briljant en zeker die van de afgelopen 20/30 jaar, zo zien de staatjes er goed uit.
Bijvoorbeeld de ziektekosten. Die zijn in ieder land anders geregeld dus moeilijk te vergelijken, maar ik meen dat die over het algemeen wel via de belasting worden gefinancierd. In Nederland betaal je van je nettoloon snel eur 150/maand oftewel 5% van een modaal inkomen. (Dat is dan weer niet te betalen voor velen dus krijg je het rondpompen van geld met alle kosten en fouten van dien (hallo toeslagenaffaire)). Echter die lastendruk zie ik niet genoemd in de eurostat definities. Idem voor de gemeentelijke lasten, zoals de woz, afvalstoffenheffing etc. Of en hoe die worden geteld is me onduidelijk.
Misschien dat iemand hierover opheldering kan geven, maar tot die tijd hou ik het erop dat de lastendruk hier enorm hoog is en hoger dan de staatjes aangeven.
De participatie samenleving. Dat is zoiets van, u mag ons steeds meer betalen, maar u mag alles zelf doen. Grootste diefstal van de Nederlandse geschiedenis en nog is het niet genoeg. Daarnaast hebben de Russen ooit gekozen voor 1 van de grootste gevaarlijke idioten die je je maar kan voorstellen en toen dachten de Navolanden "wait, hold my beer". M.a.w. dat kunnen wij beter en terwijl de ene gevaarlijke idiooot dreigt met nucliaire wapens gaan de andere gevaarlijke idioten daar keihard op in en we doen er allemaal hartelijk aan mee. Ik betwijfel het of we wel intelligent en beschaaft genoeg zijn om dit op tijd te stoppen.
Dus dat wij meegedaan hebben aan de Tweede Wereldoorlog was én een slecht idee, én onze eigen schuld?
@Herr Vorragend, appels met peren vergelijken? De Navo was er nog niet tijdens WO2 en na descennialang illegale oorlogen voeren, mag de Navo misschien wel een toontje lager zingen denk ik.
De boodschap van Schoof had ik niet meegekregen en eerlijk gezegd heb ik er geen boodschap aan maar wat hier wordt beschreven is klassieke vvd doctrine, Gerrit Zalm heeft het ontwikkeld, gooi de verantwoordelijkheden van de landelijke overheid op het bordje van de lokale overheid, kort desgewenst op dat budget en voilà, 2 vliegen in 1 klap, dat is hoe de vvd aankijkt tegen het kiezersmandaat, zoek het maar uit, ik ben ervan overtuigd dat het nederlandse volk deze gang van zaken ten diepste afkeurt, het is niet voor niets dat Rutte dit land voor diep socialistisch hield al is daar wat meer voor nodig dan het maaiveld, hoe dan ook als de gemiddelde nederlander iets scherper op het netvlies zou hebben wat de vvd met dit land voor heeft is het gauw gedaan met die slavendrijvers die het nederlandse volk per opbod verkopen, de hoogste tijd om ze te ontmaskeren voor wat ze zijn, volksvijanden.
Worden we eindelijk eens volwassen en komen we er achter dat de overheid er niet is om je hele leven je handje vast te houden. Welkom in de echte wereld.
Robbin
Welkom in de echte wereld, waarin de overheid er niet is ten dienste van de burger.
Dat zo'n Schoof nog de moeite neemt om de burger toe te spreken!
Robbin: Wordt het niet eens tijd dat jij verteld waar de overheid volgens jouw dan wel voor is? Dat de overheid ons handje vasthoud is een leugen die allang achterhaald is. Met de huidige regering is het gewoon zo dat een gedeelte van de mensen, een minderheid, de regering bij de hand heeft. Om niet te spreken van deze regering in een kiezerswurggreep houd.
Maar de als er "subsidies te halen" zijn, of er verliezen gemaakt worden door het bedrijfsleven mag de overheid wel weer bijlappen.
Wat een selectief en simplistisch wereldbeeld.
Das wel n heel rechtse stelling Robbin, maar ik ben t volmondig met je eens.
We zitten in een zelfgemaakte crisis: de crisis van het populisme.
Populisten praten ons een probleem aan omdat ze daar zo lekker veel stemmen mee kunnen trekken - en vervolgens doen ze daar niets aan.
Joop doet lekker mee door te jammeren over hyperkapitalisme - schei toch uit!
Momenteel trekt de politiek bepaald niet de beste mensen aan. Als je iets kunt heb je geen zin beroepspispaal te worden. Misschien wordt dat anders als het echt spannend wordt, bijv. als Trump het op zijn heupen krijgt.
Nou ja, de Oekraïne-oorlog is al spannend. Maar het debat daarover gaat ook alle kanten uit.
Liberalen en zogenaamd linkse partijen breken al 50 jaar het land af en hielden op volkspartij te zijn en je klaagt dat de verlaten kiezers af en to naar de flankenb gaan? Trump regeert niet in Nederland.
Als alle seinen staan op rood staan is er iets mis met de verkeersregeling. Blijf niet vertwijfeld staan maar vervolg met wat meer oplettendheid en voorbereid op wijzigingen in ieder geval uw pad. Dat geldt voor ieder voor ons maar ook voor ons in gezamenlijke vormen.
Mark
Dat kan alleen iemand bedenken bij wie iets mis is met het vermogen om logisch te denken. Als namelijk de seinen op rood staan, dan zou juist ieder die dat aangaat, er verstandig aan doen om niets te doen waarvoor groen licht nodig is.
"nu het geld op is."
.
Het geld is niet op, integendeel, het klotst tegen de plinten bij grote bedrijven en multinationals. Dankzij decennia lang loonmatiging is de gehele economische groei op het konto van de factor kapitaal bijgeschreven, met een dalende arbeidsinkomensquote tot gevolg. Alleen de neo-liberale politiek wil dat niet teveel belasten, uit angst het vestigingsklimaat te verslechteren. Dat het land daarmee voor hardwerkende burgers wel een steeds slechter vestigingsklimaat krijgt is minder erg, want burgers gaan toch niet zo snel weg. Zolang er maar niet teveel van verre vreemde landen hiernaartoe komen, tenzij ze makkelijk uit te buiten zijn.
https://www.dewereldmorgen.be/community/sociaal-verzet-is-essentieel-in-de-strijd-tegen-hyperkapitalisme-2/
Ik vind het nogal meevallen en ik verbaas mij hoe enorm veel welvaart er is. Gewoon niet te geloven.
De supermarkten lijken wel exclusieve restaurants. En mensen staan er in de rij.
2 auto’s, meerdere keren op vakantie (snel boeken, want andere het gewoon vol) kinderen met iPhones, etc. Voor miljoenen aan vuurwerk kopen. Binnen speeltuinen niet normaal hoe groot. Steeds minder armoede.
Wanneer is de grens van welvaart bereikt?
Het voordeel aan corona vond ik dat heel veel gewoon niet kon. Het kan nu letterlijk niet op.
Je laat wel de immateriële welvaart buiten beschouwing, en de geestelijke gezondszorg,
Misschien zijn we de grens aan welvaart reeds lang geleden gepasseerd, zonder dat het ons verteld is.
"De supermarkten lijken wel exclusieve restaurants. En mensen staan er in de rij."
.
Dat snap ik ook niet. Maar vreemd genoeg wil die supermarkt betaald worden en daarvoor hebben ze kassa's bedacht. En dus moet je wel voor die kassa in de rij staan. Want ze doen ze nooit allemaal tegelijk open. Stel je voor: personeel dat niets doet, dat kan echt niet.
Willigens
Je kunt daar natuurlijk vooral naar kijken. En niet naar de voedselbanken, de daklozen, vluchtelingen de mensen die slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire - uiteindelijk een ordinaire geldkwestie......
.
Als je vooral naar Elon Musk kijkt, krijg je een vertekend beeld van de samenleving.
Als je vooral naar zwervers kijkt, ook.
"De transitie van een verzorgingsstaat, met altijd méér dan genoeg personeel en geld, naar een samenleving gebaseerd op zelfredzaamheid nu het geld op is, en er méér geld naar defensie en veiligheid moet gaan, zal voor iedere burger flink wennen zijn."
Die transitie naar een samenleving gebaseerd op zelfredzaamheid is al sinds de eerste twee kabinetten van Rutte al aan de gang, toen de Koning in 2013 tijdens de Troonrede het woord participatiesamenleving noemde.
Op https://www.bnr.nl/nieuws/nieuws-politiek/10564015/decentralisatie-welzijnstaken-meesterzet-maar-in-uitvoering-helemaal-mislukt "Decentralisatie welzijnstaken ‘meesterzet, maar in uitvoering helemaal mislukt’ ".
Dat was het paradepaardje van het kabinet Rutte 2. Wat zal dit Schoofkabinet met dit beleid gaan doen en kan het betekenen dat gemeentes geen welzijnstaken meer mogen uitvoeren?
"Met het letterlijk afsluiten van het Groninger gasveld is ook het laatste stukje verzorgingsstaat dat er sociaal-economisch nog was, begraven."
Als dat echt zo was, betekende het sluiten van het Groningse gasveld dat publieke en sociale voorzieningen als de zorg, onderwijs en sociale zekerheid massaal wegbezuinigd werden en dat er dan geen zorg en sociale zekerheid meer zouden bestaan.
"Massaal wordt om oplossingen gevraagd aan het kabinet Schoof. Alleen die levert niet. Verwacht mag worden dat dit in 2025 zo blijft vanwege voortdurende conflicten tussen de coalitiepartijen en hun partijleiders."
Zie bijv. https://www.bnr.nl/nieuws/nieuws-politiek/10564002/wilders-sneert-na-uithaalyesilgoz-richting-faber-kan-niet-lang-doorgaan "Wilders sneert na uithaal Yeşilgöz richting Faber: ‘Kan niet lang doorgaan’".
Kunnen voortdurende conflicten tussen de coalitiepartijen en hun partijleiders er zelfs toe leiden dat het kabinet niet eens in staat is om harde bezuinigings- en hervormingsmaatregelen op het gebied van de sociale zekerheid door te kunnen voeren?
Noodpakket er wordt nog steeds lacherig hierover gedaan, waarom een noodpakket onze overheid komt ons vast wel helpen, uiteindelijk wel maar ja wanneer over 24 uur, 48, 72 uur, 1 week , 1 maand niemand weet het, buiten een noodpakket is ook een voedselpakket nodig, een basis noodpakket is prima voor de eerste 48 uur maar dan, ik verwacht trouwens niets van de overheid en als echt de pleuris uitbreekt dan weet je het wel, dan zijn alle schappen binnen 24 uur leeg en is het ieder voor zich.
En als echt de pleuris uitbreekt, zal het kabinet dan vallen en zal Geert Wilders dan alle macht naar zich toetrekken?
Goed verhaal, maar:
-
[Loslaten en accepteren zijn dan ook goede voornemens voor alle burgers in 2025.]
-
Zeker niet! Juist actiever worden en er alles aan doen dat het horrorkabinet ten val komt. Alleen dan zijn betere ontwikkelingen mogelijk.
ONEENS. In die zin, dat we dit niet maar moeten accepteren, over ons heen laten komen. Dat wat links kort na de oorlog heeft opgebouwd, nu helemáál laten verdwijnen. Het is wél zo dat je je weerbaar moet maken tegen de mogelijkheid dat (extreem)rechts aan de macht blijft en het niet zou lukken deze teloorgang te stoppen.
Voor de duidelijkheid: het gaat om ieders bestaansrecht. Dat waar de PVV, en de anderen in dit kabinet ZEIDEN voor te staan. Maar niet doen.
Stel dat in Duitsland de AfD de verkiezingen gaat winnen en zelfs gaat regeren, ik denk dat dit dan de definitieve doorbraak van extreemrechts in Europa betekent, waardoor centrumkabinetten dan definitief tot het verleden zullen horen. Dan kunnen wij ons ook definitief opmaken voor kabinetten waar radicaalrechtse partijen regeren.
@pahan van einde WOII tot ongeveer midden jaren 80 hadden we een beleid dat gebaseerd was op het Rijnlands kapitalisme, soms ook wel sociaal kapitalisme genoemd. Dit wordt tegenwoordig als “links” beschouwd.
Voordat we iedereen gek gaan maken met een wapenwedloop , kan het toch, denk ik geen kwaad om eens te denken waarom een budget van 310 miljard aan Europees leger, vs Rusland 120 miljard, dan toch niet voldoende is.
Het is niet zozeer dat ouderen gewend zijn aan een verzorgingsstaat, hoewel dat zeker ook waar is, maar je hele fucking leven betalen aan een verzorgingsstaat , om dan vervolgens je laatste jaren weg te rotten in een gerobbotiseerd tehuis wat naar bejaardenpis stinkt, is dan toch wat sneu.
De machtigen hebben gewoon liever oorlog dan dat u van een prettige oude dag kunt genieten.
Daar komt het botweg op neer.
We zullen wel met onze scootmobiel naar voren in de frontlinie gedwongen worden, zodat de Russen zich eerst leeg kunnen schieten op ons. Dan is er minder Russische munitie voor de rest.
Dat, of sterven in huisje Agema, waar we gestapeld, tot net aan het plafond liggen, en de knop om nurse Robot te roepen net buiten ons bereik ligt.
@Anna R. Chist 1 jan. 2025 - 17:44:
Kan oorlog dan misbruikt worden om zwakkere groepen in de samenleving te elimineren, zoals ouderen, gehandicapten, arbeidsongeschikten, enz.?
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
"De transitie van een verzorgingsstaat, met altijd méér dan genoeg personeel en geld, naar een samenleving gebaseerd op zelfredzaamheid nu het geld op is."
. .
Dat heb je ondersteboven. Het sociaal model is afgebroken DUS gaat het geld niet meer naar de mensen aan de onderkant. Wel investeert het kapitaal elders zijn r mindr belastingen op grootfirmas en verdienen de CEOs miljoenen.