Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een nachtmerrie die de gulden heet

  •  
20-07-2011
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
559 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De ineenstorting van de euro zal leiden tot veel ontreddering.
Er heerst in sommige kringen vreugde over de komende val van de euro. Dan stort het vreselijke Europa in. Dan krijgen we fijn onze gulden terug. “Ik kan niet wachten tot ik weer naar het grenswisselkantoor kan gaan”, schreef een met de euro ontevreden burger een tijdje terug op het internet. Een ander kon niet wachten voor Bos en consorten berecht zouden worden.
Het is jammer dat wij allemaal in hetzelfde schuitje zitten en ons dus niet kunnen onttrekken aan het lot dat ons te wachten staat. Anders was het mooi om te zien hoe zulke financiële genieën voor het grenswisselkantoor stonden te bedelen om een beetje kleingeld. Als de gulden opnieuw wordt ingevoerd, wil dat nog niet zeggen dat jij ze ook hebt. Of dat je er iets voor kunt kopen.
De ineenstorting van de euro zal leiden tot veel ontreddering. De financiële sector gaat op een verschrikkelijke manier onderuit. Het is nog maar de vraag of in zo’n chaos de garantiestelsels van de uiteenlopende lidstaten het zullen overleven. De rentes op staatspapier zullen omhoog schieten (je denkt toch zeker niet dat Moody’s of Standard and Poor’s denken dat een verdeeld Europa zijn schulden wel afbetaalt) en geloof mij, het is niet prettig om schulden af te betalen die niet aangegaan zijn in jouw eigen naar beneden dwarrelende munt maar bijvoorbeeld dollars.
Iedereen denkt dat de Noord-Europese landen van die fijne stabiele en hooggewaardeerde valuta zullen krijgen maar als hun financiële sector onderuit gaat, dan geeft niemand een dollarcent voor de mark of de gulden.
Het is maar zeer de vraag of dan het Europese vrijhandelsstelsel overeind blijft. De Europese regeringen zullen elkaar in zo’n situatie immers heel veel gaan kwalijk nemen, elkaar de schuld van de nieuwe crisis in de schoenen schuiven, zoals nu al gebeurt in het kader van die kwaadaardige  en contraproductieve PIGS-taal. De ineenstorting van de euro en Europa heeft immers laten zien dat je er als puntje bij paaltje komt alleen voorstaat. Afzonderlijke landen gaan zich beschermen met invoerrechten. Of ze grijpen naar het oude instrument van de clearing. Daar is in de vorige crisis – die van de jaren dertig – ook veel schade mee aangericht. Landen met een clearing overeenkomst strepen elk rekeningen voor importproducten tegen elkaar weg. Dat wil zeggen: het werkt een beetje ingewikkelder maar het netto resultaat is dat geen van de betrokkenen de eigen valuta aan het buitenland kwijt is. Een ander middel zijn exportquota. Je spreekt met een ander land af hoeveel van een bepaald product dat in een jaar maximaal bij jou op de markt mag brengen.
Dit alles zou bij elkaar inderdaad leiden tot een nieuw soort stabiliteit, maar wel op een veel en veel lager welvaartsniveau dan we nu kennen. Met de gulden komen dan inderdaad de jaren vijftig terug. Europa wordt dan een verdeeld en verarmd huis dat op geen enkele manier de concurrentie aan kan met de delen van de wereld waar het echte geld wordt verdiend. En begin nu niet over Zwitserland. Zwitserland is in feite een free-rider in de EU dat wel de voordelen geniet maar niet gebonden is aan de bijbehorende verplichtingen. Als het gulden-scenario werkelijkheid wordt, gaat het mee de put in.
Een week geleden nam Italië maatregelen om een schuldencrisis te voorkomen. Een set bezuinigingen en zo. In het nieuws daarover raakte ondergesneeuwd dat China de laatste dagen veel Italiaans staatspapier heeft gekocht… Het zal ook interessant zijn om de regeringen van het nieuwe verdeelde Europa met hun oninteressante muntjes te zien bedelen om energie bij de oppermachtige Russen en de heersers van het Midden-Oosten.
De enige manier om zonder al te veel kleerscheuren uit deze situatie te komen is een gereguleerde afwaardering van de bestaande schulden, bijvoorbeeld door een forse verlaging van de door de schuldenlanden te betalen maximale rente. Het geld van de belastingbetaler dat anders naar bodemloze putten zou gaan, wordt nu gebruikt voor een overname en een herstructurering van die banken en andere instellingen die zich rijk gerekend hebben aan de lekkere hoge rentes die ze van schuldenlanden konden vragen en de lekkere hoge premies voor de faillisementsverzekeringen. Zij hebben bewezen het kapitalisme van de eenentwintigste eeuw niet aan te kunnen. Ze krijgen geen gratis geld. Ze worden overgenomen. Daar zal het in vele kleine stapjes op neerkomen.
Het wordt trouwens tijd dat Europa echt gedemocratiseerd wordt. Dat is alleen mogelijk, als de Europese Commissie wordt uitgebouwd tot een soort regering die verantwoordelijk is aan het Europees Parlement. Een radicale democratisering aan de top is essentieel voor de geloofwaardigheid van het Europese project.
Anders worden we straks wakker in een nachtmerrie die gulden heet.
Update: donderdag 21 juli
Op donderdagochtend meldde het Journaal dat president Sarkozy en bondskanselier Merkel er helemaal uit waren en een compromis hadden gesloten. Dit toont glashelder aan hoe noodzakelijk een echte democratisering van de EU is. Oom Nicholas en tante Angela hebben een afspraak gemaakt. Ze houden die nog even geheim maar donderdagmiddag mogen alle kindertjes in de mooie kamer gaan zitten en dan zullen oom en tante het allemaal vertellen.

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (81)

eugenenijmann
eugenenijmann20 jul. 2011 - 7:36

Of de euro wordt in 2en gedeeld zodat de zuidelijke landen een eigen euro hebben die ze naar hartelust kunnen laten devalueren?

RobvanKan
RobvanKan20 jul. 2011 - 7:36

Bij de overgang van de gulden naar de euro schoten veel prijzen omhoog, omdat de middenstand simpelweg misbruik maakte van de verwarring rondom de nieuwe munt. Wie gelooft dat dat niet nog een keer gebeurt bij een overgang naar de gulden, die heeft het echt niet begrepen.

mens32
mens3220 jul. 2011 - 7:36

Heeft iemand al nagedacht over hoe en wanneer we al die guldens en pesetas en andere munten gaan drukken en distribueren? Als de euro instort, zal immers onmiddellijk een alternatief voorhanden moeten zijn. De invoering van de euro was een proces van jaren, andersom kan dit niet van een op andere dag worden terug gedraaid.

RuudHarmsen
RuudHarmsen20 jul. 2011 - 7:36

Goed stuk, grotendeels mee eens, behalve die laatste alinea's, dus vanaf "De enige manier om zonder al te veel kleerscheuren". Daar vliegt de auteur helemaal uit de bocht.

RuudHarmsen
RuudHarmsen20 jul. 2011 - 7:36

>> Het wordt trouwens tijd dat Europa echt gedemocratiseerd wordt. Dat is alleen mogelijk, als de Europese Commissie wordt uitgebouwd tot een soort regering die verantwoordelijk is aan het Europees Parlement.

rene612
rene61220 jul. 2011 - 7:36

Dat is de grootste flauwekul die je je kunt bedenken! Ik heb er weinig verstand van maar terug naar de gulden is geen optie. Ik word moe van die nostalgisch nationalistische prietpraat die je steeds vaker hoort. Het is net zoiets als terug willen naar zwart/wit televisie. Volgens mij is de euro slechts een onderdeel van een disfunctioneel internationaal systeem waar te weinig controle is en waar degenen die achter de knoppen zitten geen enkel gevoel hebben voor verhouding en menselijke maat. Een ketting is zo sterk als de zwakste schakel en dat is volgens mij niet de euro maar het gebrek aan verantwoordelijkheid.

RosaLange
RosaLange20 jul. 2011 - 7:36

Ik heb echt weinig verstand van economie, ook al lees ik in deze crisistijden wat meer economische artikelen dan anders. Maar aangezien de heren en dames economen allemaal net iets anders lijken te vinden en ikzelf niet kan beoordelen wie er gelijk heeft, heb je daar ook niet veel aan. Wel ben ik op het huis-tuin-en-keuken-niveau blij met de euro. Binnen Europa kan ik gemakkelijk, zonder moeilijk rekenen zien of iets al dan niet duur is. Aangezien ik veel reis, ben ik ook blij dat ik niet altijd aan geld wisselen hoef te denken. Ook zakendoen binnen het eurogebied is gemakkelijk: gewoon je IBAN en SWIFT doorgeven en de euro's belanden zonder extra kosten en gedoe op mijn bankrekening. En als je eens buiten Europa op reis bent, waar de prijzen veelal in Dollar worden uitgedrukt, reken ik me net iets rijker omdat de euro altijd hoog stond t.o.v. de Dollar. Ik zit dus niet echt te wachten op grenswisselkantoren, koersverschillen en de kosten voor een internationale overschrijvingen. Ik verbaas me wel altijd over de naïviteit van de terug-naar-de-gulden-roepers. Terug naar de gulden, zandzakken voor de grens en de crisis gaat vanzelf over. Volgens mij maakt een dergelijke houding in welk aspect van het leven dan ook de problemen alleen maar groter.

Michiel Online
Michiel Online20 jul. 2011 - 7:36

"Nee, enkel de mensen die voor de euro pleiten, zijn alwetend en alle anderen zijn in hun ogen onbekwaam." ik zou maar oppassen wat jij zegt in naam van "gewoon rechts", wie weet wordt het ooit nog wel aangenomen voor serieus wat jij zegt!

matrix2
matrix220 jul. 2011 - 7:36

Het gaat niet om de Euro, het gaat om het monetaire systeem dat draait op schulden. Zelfs in het Zwitserse parlement wordt al weer gesproken over een terugkeer naar de goudstandaard. Het is stuitend om te zien hoe weinig kennis er bestaat over de Euro en het monetaire systeem waarin wij zitten. Elke fiatmunt keert uiteindelijk weer terug naar z'n intrinsieke waarde en dat is 0,0. Zo lang de zuidelijke landen financieel geholpen moeten worden en niets terug kunnen betalen, zo lang zal de Euro aan koopkracht verliezen. Hyperinflatie zit in de Euro ingesloten. Er is geen enkel ontkomen aan.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 7:36

Tijd voor Solon's Seisachtheia ...

objectivist
objectivist20 jul. 2011 - 7:36

De ramp zou inderdaad groot zijn maar ik verzet me tegen gedachten dat wij het als afzonderlijke staten minder zouden doen. Een stap terug, ja monetair gezien wel. Maar minder welvaart? Absoluut niet. Ja, tijdelijk om de klap op te vangen maar op termijn zeker niet. Het is wel wrang dat door een ineensorting van de euro de kans op conflicten in Europa groter wordt, terwijl we ze met Europa juist wilden voorkomen. Precies wat ik altijd al vond: het is te snel opgelegd, te weinig doordacht en gebouwd op euforische grootheidswaanzin in plaats van realiteit.

Laite43
Laite4320 jul. 2011 - 7:36

Dus gaat men voort, meer Europa, meer steun voor het financiële systeem, todat het overal op en uitgeput is. Of het nou een euro, een gulden of een dollar is. Het is niet meer waard wat iedereen er van denkt. Ja de cijfers zien er nog redelijk uit, maar die hebben weinig meer te maken met de waarde van het geld. Voor wie denkt dat ik uit mijn nek klets, kijk maar naar de prijsontwikkeling van goud van de afgelopen 10 jaar, dat is nog steeds de baseline voor de waarde van geld.

TanjaC2
TanjaC220 jul. 2011 - 7:36

Terug naar de gulden??? En hoeveel jaar denkt U dat men nodig heeft om genoeg munten te slaan en biljetten te drukken? Terug naar de gulden is praktisch onmogelijk, tenzij men nu al aan het slaan en drukken is.

Roelof123
Roelof12320 jul. 2011 - 7:36

Noord Europese landen, die kunnen prima in een munt. Die hebben een beetje een protestantse Calvinistische instelling. Spaarzaam en sober. Een strikt financieel beleid. Daarnaast zijn Noord Europese landen handelslanden en innovatief. Het zuiden van Europa, dat heeft meer dat Katholieke bourgondische. Flink genieten, ook als dat niet kan. Dingen wat op de loop laten, zorgen voor morgen en uitstellen. Prima, maar dan in een eigen munt.

Evangelie4all
Evangelie4all20 jul. 2011 - 7:36

Weg met de EURO! Gulden terug? Ja graag!

kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

"De enige manier om zonder al te veel kleerscheuren uit deze situatie te komen is een gereguleerde afwaardering van de bestaande schulden..." Klopt, en daarbij hoort dat de landen die het aangaat maatregelen nemen om een herhaling van het drama te voorkomen. Inmiddels weet iedereen wat voor een bestuurlijke chaos Griekenland is. Belastingen die niet worden geheven, pensioenen die aan doden worden uitgekeerd, ontbreken van een kadaster. Er zit veel laaghangend fruit in de landen waarmee het slecht gaat.

reinouts
reinouts20 jul. 2011 - 7:36

http://isdeeuroalgevallen.nl/

jaapmolenaar
jaapmolenaar20 jul. 2011 - 7:36

Wat n flauwekulverhaal. Hoe zit t met al die europese landen die niet in de euro zitten? zijn die valuta allemaal nachtmerries? kom toch. zij zullen zich nu wel 2 keer bedenken voor te besluiten er in te stappen! de beweegredenen achter de invoering van de euro waren niet integer - alleen bedoeld om een grote financiële sector te creëren en echt niet bedoeld om tot een evenwichtiger welvaartsverdeling te komen, die aan alle burgers ten goede komt. wie dat geloofde is naïef en dat is nu wel gebleken. wat is in Europa eigenlijk wel integer? Corrupte parlementen, corrupte parlementariërs, n select gezelschap van ingewijden die weten hoe de hazen lopen, misbruik van het europese subsidiecircus, profiteren van subsidieprojecten (vastgoed, spoorlijnen, energie, klimaat enz.) waarvan bij voorbaat bekend is dat ze zullen mislukken, "toezichthouders" die "vergeten" deugdelijke regelgeving er boven te zetten en de andere kant uit kijken als t misgaat - door wie wordt dit allemaal voor ons Jan Goedgelovig "geregeld"? Wie heeft bedacht dat banken geen vlees meer op de botten hoeven hebben? zodat alle vermogen en pensioen van particulieren in feite is vergokt? De financiële sector is gewoon 1 grote zijn-klanten-bedriegende- parasietenbende. Europa is gewoon n mislukt huwelijk, gemaakt door hobbyisten die zichzelf competent vinden maar t niet zijn. Therapie? Het gaat om de mentaliteit die er onder zit. Met die mentaliteit zoals die heerst binnen de financiële sector en in Europese en nationale bestuursorganen kun je maar beter 17 kleine want beheersbare rampen hebben dan 1 onbeheersbare ramp die iedereen voor twintig of dertig jaar in n diepe ellende zal storten.

RobvanderHilst1
RobvanderHilst120 jul. 2011 - 7:36

Waar Han van der Horst -terecht- op wijst is de fact-free, onderbuik-gerelateerde lariekoek die over Europa, Europese Eenwording en, hier kom-tie, de Euro wordt uitgestort. De visie van Winston Churchill, Robert Schuman en andere aartsvaders van het Europa als gemeenschap, door Europese landen wel zodanig in hun belangen aan elkaar te kloppen dat ze het wel uit hun hoofd zullen laten om elkaar wéér eens (uiteindelijk) militair te lijf te gaan, is dan weliswaar in een soort 'regenzône' terecht gekomen. Maar, hoe ernstig momenteel ook, na de huidige monetaire regen komt toch altijd weer zonneschijn al moet daar wel voor geknokt worden. Alleen, wanneer zijn eerste opklaringen er toch? Degene die, zoals in NL, terug willen naar de oude, vertrouwde gulden zijn romanliefhebbers: hier buitengewoon áárdig geformuleerd. Of beter: irrationele modderaars, minder aardig gesteld.

1 Reactie
privateeye
privateeye20 jul. 2011 - 7:36

Ik geloof dat de Noren een prima NOK hebben, ook bij de Nato zitten, en geen zin hebben om te knokken met de buren. Waarom zou de munt als een soort vredesdividend ingezet moeten worden? Die hele argumentatie snap ik niet.

Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 7:36

Dit verhaal over "de komende val van de euro" doet me wel erg denken aan het soort voorspellingen dat je in sommige kranten tegen het einde van het jaar tegenkomt. Leuk om uit te knippen en een jaartje later nog eens te vragen hoe het ook alweer zat met die voorspelling.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jul. 2011 - 7:36

Als de euro het redt, is er niks aan de hand.

JanJansen17
JanJansen1720 jul. 2011 - 7:36

Er zijn verschillende (astrologische) aanknopingspunten die aangeven dat we er nog lang niet zijn; we hoeven niet eens te wachten tot 21 december 2012.... Er staat Nederland, of het totale Westen, complete omwentelingen te wachten op economisch niveau dat heel andere machtsstructuren zullen gaan weergeven. China/Azië zou daar een groot aandeel in kunnen betekenen. Wat dat betreft klinkt het geschetste scenario van Han zeer aannemelijk. Des te destructiever is het dat we in Nederland een beetje van het padje zijn afgeraakt.... We zouden inderdaad de aandacht moeten richten op, zoals als Han het stelt, het reguleren van de afwaardering van de bestaande schulden. En de wens terug te willen naar de gulden en de grenzen dichtgooien is het meest domme wat we als Nederland kunnen doen!!!

degewoneman
degewoneman20 jul. 2011 - 7:36

wat ik niet begrijp is, waar blijft al dat geld? Het verdampt toch niet. Ergens moeten bepaalde mensen of groepen toch een enorme voorraad geld opbouwen??

4 Reacties
Joaquim
Joaquim20 jul. 2011 - 7:36

Ahh dat kan ik u uitleggen. Als met geld een lening wordt afbetaalt verdampt het wel degelijk. Dan houdt het gewoon op te bestaan. Daarentegen verschijnt er geld uit het niets als een bank een nieuwe lening uitgeeft. Als deze lening productief gebruikt wordt leidt dit tot de groei van de hoeveelheid geld op de wereld. Er is dan namelijk geld voor winst en voor het afbetalen van de rente op de lening. Met het afbetalen van de lening verdwijnt echter het eerst bedachte geld in het niets. Wat er echter gebeurt als je het geld niet productief gebruikt en je dus de lening niet kunt aflossen, is de ineenstorting van dit gestoord instabiele systeem.

kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

" Het verdampt toch niet. " Geld kan wel verdampen. Geld is niet meer dan een getalletje in computers. 99% van het aanwezige geld wordt nooit gedrukt, het bestaat alleen electronisch. Een regering kan door een ander getalletje in te typen de geldvoorraad wijzigen en zo een devaluatie of een revaluatie veroorzaken.

ElChe
ElChe20 jul. 2011 - 7:36

In Nederland: zie quote 500.

Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 7:36

"Het verdampt toch niet. Ergens moeten bepaalde mensen of groepen toch een enorme voorraad geld opbouwen?" Geld kan wel degelijk verdampen. Laten we het overzichtelijk houden: jij hebt een hypotheekvrij huis waarvan de waarde 3 ton is. De huizenmarkt stort in en jouw huis is nu nog maar 1 ton waard. Die 2 ton is verdampt, gewoon verdwenen. Niemand heeft ergens een voorraadje van 2 ton opgebouwd door de waardedaling van jouw huis.

JohnZ2
JohnZ220 jul. 2011 - 7:36

De euro hebben we zelf nooit iets over kunnen beslissen.

1 Reactie
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

" De euro hebben we zelf nooit iets over kunnen beslissen. " Over de gulden wel?

fjacobse
fjacobse20 jul. 2011 - 7:36

Ik ben juist enorm blij met de schuldencrisis. Onze Minister van Financien heeft immers bij herhaling laten weten dat we dik winst maken op het lenen van geld aan landen die in de problemen zijn gekomen. Dus ik snap al die paniekverhalen van Han niet zo. Per jaar krijg ik juist 2000 euro extra dankzij Europa, en dat bedrag wordt alleen maar hoger nu we dik winst maken met geld uitlenen. En als bonus komt er ook nog eens geen oorlog en krijgen we jaarlijks allemaal nieuwe mensen in Nederland die straks mijn AOW gaan betalen en mijn verschonen als ik in het verzorgingstehuis ben beland. Daarom sta ik onvoorwaardelijk achter Europa, de eeuwig durende goed nieuws show in Brussel. PS Han, koop vandaag ff het AD. Dan kun je uit de mond van hen die er verstand van hebben lezen dat we linksom of rechtsom heel zwaar de lul zijn en als belastingbetaler hoe dan ook een vermogen moet gaan meebetalen aan de puinhopen van Brussel. Al die mooie verhalen dat het allemaal wel goed komt als we nu maar de euro overeind houden zijn gewoon onzin. Er is geen easy way out, welke weg we ook kiezen,euro, gulden, neuro or whatver, het zal ons een vermogen gaan kosten als Nederlanders. Verder zien we op Europees niveau hetzelfde als we in Nederland op landelijk niveau met de SP zien. Iedereen die schreeuwt om solidariteit bedoelt te zeggen dat hij of zij het recht eist op gratis geld van een ander. Dat is geen solidariteit, dat is egoïsme.

1 Reactie
ElChe
ElChe20 jul. 2011 - 7:36

"Iedereen die schreeuwt om solidariteit bedoelt te zeggen dat hij of zij het recht eist op gratis geld van een ander. Dat is geen solidariteit, dat is egoïsme." Tja al die villa's en tweede en derde, etc huizen moesten ergens van betaald worden. Dat dat graaien een prijs heeft, kon iedereen op zijn klompen navoelen.

Ginerted
Ginerted20 jul. 2011 - 7:36

Je doet alsof naast het scenario, waarbij zonder al te veel kleerscheuren de schulden van de Piggs gereguleerd afgewaardeerd worden, en een overname en herstructurering van banken en andere instellingen, er niet ook tegelijkertijd een gereguleerde en gefaseerde ontvlechting van de landen in de muntunie mogelijk is. op monetair en sociaal-economisch gebied, zonder al te veel schade. Dat is eenvoudigweg niet waar. Er is wel degelijk een alternatieve keuze zonder al te veel kleerscheuren inclusief ontvlechting. Jij benoemt alleen een rampzalig uiteenvallen door uitblijven van verstandig beleid. In dat geval is er ook door mij erkend enorm veel schade. Maar een ontvlechting met beleid is wel degelijk mogelijk. maar dat heeft niet je politieke voorkeur. Maar als een democratische meerderheid, mits je ze ook eerlijk bent en op die wel degelijk bestaande alternatieven wijst, voor dat alternatief kiest? Moet je m.a.w. als je een ware democraat bent dat alternatief dan niet ook bieden? Nee, het Europese project moet volgens jou juist een vlucht naar voren nemen door meer macht voor het Europese Parlement en bijbehorende Commissie. Wel gesteund door radicale democratische legitimiteit natuurlijk haast je te vermelden alsof dat anders zou kunnen. Een legitimiteit die er op neerkomt dat de belangen per land en regio, de gemaakte schulden, en specifieke zorgen van de verschillende Europese volken gedeelde smart voor de een, en een gedeelde vreugde voor de ander moeten worden afhankelijk in welk land of regio je verblijft. In land of regio een waar men het nooit zo nauw heeft genomen met de spaarpot, of een waar men zo netjes mogelijk de boekhouding bijhoudt en spaarzaam is. Dan scheelt het nogal hoe je daar tegenaan kijkt of die spaarpot dan gezamenlijk is en blijft of niet. Jouw keuze voor een versterkt Europa is een eurofiele ideologische reactie die mij en vele anderen nou juist de strot uitkomt en juist grote oorzaak is van alle ellende. Die financiële sector en de Piggs hadden zonder dat ideologisch ingegeven, en dus te weinig zakelijk opgebouwde, Europese project nooit zo uit de bocht kunnen vliegen. Ik, en velen met mij, zijn niet bereid de gemaakte schulden te derven gemaakt in andere landen en regio's en door banken die te vrij spel kregen vanwege het te ideologisch opgezette Europese project. Een praktijk die ook in de toekomst per regio en land specifiek zullen voortduren en blijven toenemen vanwege volksaard, bijbehorende corruptie, cliëntelisme, en op andere wijzen ondeugdelijk bestuur zolang het Europese project op deze wijze voortgaat, of zelfs, zoals jij voorstelt, verder verankerd wordt. Het Europese project kan wel degelijk omgebouwd worden naar een soort Galapagos-model waarbij naar behoeven en waar mogelijk samenwerking of zelfs eenwording tussen de verschillende eilanden, of hier staten en regio's mogelijk is al naar gelang dat wederzijds voordeel biedt. Daarbij kun je denken aan gescheiden muntunies, bijvoorbeeld een noordelijke en zuidelijke, en sociaal-economische samenwerkingsverbanden die zo gauw men dat wil verdergaande vormen van vereniging, afstemming, of samenwerking kunnen worden, met als mogelijk, maar niet verplicht doel een volledig Europese eenwording. Maar nu eerst, naast de schuldensanering en, niet te vergeten, herstructurering van landen en banken, eerst een geleidelijke ontvlechting graag. Zeker als een democratische meerderheid dat wil. En by the way, die overname en herstructurering van banken moeten er slechts op gericht zijn om ze daarna zo snel mogelijk weer de markt op te sturen maar daarbij wel eerst strenge marktmeesters in te stellen die weten te handhaven. Daaraan ontbrak het namelijk en daardoor konden deze financiële avonturiers zo uit de bocht vliegen. De markt is een beest wat je moet temmen en soms zelfs domesticeren. Maar wat jij lijkt te zeggen komt neer op nationaliseren tot staatsbedrijven. De rampen die daaruit voortkomen zijn legio bekend uit de geschiedenis meneer de historicus. Laat dat soort, onzinnigheden in deze tijd maar over aan types als Chavez of andere socialistische clowns, zij moeten er nog achter komen.

3 Reacties
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

" Moet je m.a.w. als je een ware democraat bent dat alternatief dan niet ook bieden? " Dat hoeft niet, je mag als schrijver best jouw kant van de zaak benadrukken, en dan kun je toch een democraat zijn.

Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jul. 2011 - 7:36

De Rijkspostspaarbank, de postgiro, ja dat zijn vreselijke voorbeelden uit het verleden. Dat was afschuwelijk. De Verenigde Spaarbanken, nog zoiets uit de economische steentijd, de Nederlandse Middenstandsbank. Ja, het waren zware tijden toen de staat (ik meen sinds 1884) er een eigen spaarbank op na hield en er conglomeraten bestonden van instellingen zonder winstoogmerk die zich met bankzaken voor de gewone man bezig hielden of de kleine middenstander (de NMB du, in 1927 met steun van de staat ontstaan uit de zogenaamde Boaz-banken). Ja, een helse tijd was dat. Dat moeten we met zijn allen niet willen. Het wordt ook tijd dat de RABO eens naar de beurs gaat, vind je ook niet..... Nou ik erover nadenk, je had vroeger nog zo'n verschrikkelijke Chavez-intelling, de Nederlandse Investerings Bank. Wat ben ik blij dat die geprivatiseerd is. Kijk ze eens trots zijn dat ze na hun bijna-faillesement toch door die rare stresstrest heen gekomen zijn. God, wat dank ik U, dat het 2011 is en niet 1992.

rgeurtsen
rgeurtsen20 jul. 2011 - 7:36

Ginger, er lijken zich op politiek top niveau twee alternatieve scenario's af te tekenen. Meer Europa, waardoor op Europeees niveau de financiering van Europese landen die dat willen geregeld kan worden. Dat wordt dan een unieke economische en financiële kracht van Europa dat geen enkele andere economie ter wereld te bieden heeft. Eurobonds zullen geliefd zijn, de eerste jaren. Politiek is het gevaarlijk want er is te weinig geregeld op politiek en democratisch niveau om de bevolking in staat te stellen het reilen en zeilen van de bestuurlijke en economische elite via verkiezingen te controleren en te beheersen. Een ander scenario is het versterken van neoliberale tendensen, waarbij de laagste economische klassen in Europa de prijs gaan betalen... en er verdere afbraak van democratisch gecontroleerde invloed van overheden plaats zal vinden. Zoals dat ook in Nederland al enige decennia het beleid is van CDA en VVD. Dit zal een leiden tot grotere economische verwijdering, een polarisatie die gevaarlijk agressieve tendensen kan krijgen in (tenminste) de periferie van Europa.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 7:36

De ene nachtmerrie voor de ander ruilen zo erg lijkt me dat niet Han we hebben die Euro nooit gekozen dus weg met dat ding bovendien zijn we dan baas over onze eigen munt weg me de EU en weg met de EU-ro je kunt me nog meer vertellen de neergang begon pas echt met die rotmunt die het symbool is van het uitverkopen van Nederland . En hoe eerder wij eruit zijn hoe beter

3 Reacties
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

" we hebben die Euro nooit gekozen dus weg met dat ding " Wat een onzinnig argument, de gulden heb je ook nooit gekozen. Die was er al honderden jaren voor je geboorte.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen20 jul. 2011 - 7:36

We hebben de gulden ook nooit gekozen. Ik heb liever duiten.

Pjotrs
Pjotrs20 jul. 2011 - 7:36

"bovendien zijn we dan baas over onze eigen munt" We? Onze? Reken je nou niet rijk.

rgeurtsen
rgeurtsen20 jul. 2011 - 7:36

Het beeld dat Han schetst van een verscheurd Europa is veel te positief. Daarvoor zijn vele factoren te beschrijven, maar laten we er één nemen. Op het momen dat Noord-Europa een eigen munt krijgt zal de arbeidsmarkt in elkaar storten, de munt zal namelijk één van de duurste in de valuta markt worden. De industrie motor van Duitsland zal onvermijdelijk haperen of de lonen (zij kennen geen minimumloon) zullen rigoreus naar beneden moeten worden bijgesteld. Het uitstel gedrag van Merkel is mede daardoor gemotiveerd. De produktiviteitn en economische concurrentiekracht van Europa loopt door het nationalistische dommige onderbuikgedoe dat om opbreken van de Euro vraagt groot gevaar. Henk en ingrid en meneer De Jager die dergelijke emoties stimuleert komen dan wel anders te piepen.

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat20 jul. 2011 - 7:36

Dat is inderdaad een (niet ''het" maar wel een serieuze kanshebber) donker scenario, met name voor Henk en Ingrid: Hun baantjes zullen ingenomen worden door dezelfde arbeidsmigranten als in de jaren '50, '60 en begin '70: Spanjaarden, Portugezen, Grieken, Italianen, voormalig Joegoslaven. Met één belangrijk verschil: Toen was er economische groei, nu niet ! John-Gays de Jagersman en de zijnen zullen de dans wel ontspringen.

Winston2
Winston220 jul. 2011 - 7:36

"De enige manier om zonder al te veel kleerscheuren uit deze situatie te komen is een gereguleerde afwaardering van de bestaande schulden..." Han, volgens mij is dit juist een manier om niets te veranderen en door te modderen op deze heilloze weg. Geld is schuld, afwaarderen van schuld is afwaarderen van geld. Deze oplossing verandert niets aan het systeem dat ons hier heeft gebracht. Han, je bent historicus, dus waarom schrijf je niet eens een stuk over de bankengeschiedenis? In al onze geschiedenislessen op school was de economie altijd de grote afwezige. Voor WO1 en WO2 krijgen we als verklaring dat ze zijn ontstaan door typisch menselijke zaken en emoties: trots, afgunst, xenofobie. Nooit werd stil gestaan bij de economische drijfveren achter deze oorlogen. Nooit werd stil gestaan bij de rol van de banken in onze wereldgeschiedenis. Doe eens een poging dat hiaat in onze opvoeding op te vullen...

2 Reacties
IraHayes
IraHayes20 jul. 2011 - 7:36

Ja dat is wel een goed idee inderdaad. Goed boek om je onderzoek naar hedendaagse bankgeschiedenis te beginnen in 'The Creature from Jeckyll Island''

Rokvok
Rokvok20 jul. 2011 - 7:36

Hoe zit het volgens u met de tweede wereldoorlog? Als een uitleg u teveel tijd kost dan heb ik daar begrip voor en is een linkje ook goed.

sam tosha
sam tosha20 jul. 2011 - 7:36

De kans dat de euro valt lijkt me aanzienlijk. Een scenario mede in gang gezet en gewild door financiële terroristische Wall Street groeperingen als Goldman and Sachs, GP Morgan etc. (Zo hielp de eerste Griekenland met het verdoezelen van haar schulden, verdiende daar vet aan en richtte vervolgens een trustfonds op waar gewed kan worden of Griekenland failliet gaat of niet. Goldman and Sachs heeft zelf ingezet op een faillissement van Griekenland) Als Europa valt zal het de VS (dollar) mee nemen en zal de nieuwe wereldorde China - India - Rusland - Brazilië een feit zal zijn. Deze landen net als de bovengenoemde bendes, samen met iedere welvermogende met enig financieel verstand kopen op het moment massaal goud. Het laatste materiaal van waarde in de ondergang van het Kapitalisme, waarin we dachten eindeloos veel meer uit te kunnen geven dan we verdienden. Eindeloos op crediet in onze waanwereld van ongebreidelde en onuitputtelijke materiële welvaart te kunnen baden. (De één op een eiland voor zich zelf, de ander met een hempie van de H&M voor 4 euro) 2012 einde van de wereld? Misschien doelden de Maya's op het einde van het Kapitalisme. Een systeem wat als enige drijfveer een schaamteloze egoïstische, overdadige zelfverrijking heeft. Zonder enige verantwoording te nemen over de gevolgen ervan. Een systeem wat alle ruimte en bescherming biedt aan de hyena's die het kweekte om ongestraft te kunnen stelen. Griekenland zou heel goed het eerste land worden wat failliet gaat. Wanneer een bedrijf failliet (al dan niet door een overval van financiële terroristen eeeeeh . . speculanten) gaat, worden alle werknemers ontslagen. Wanneer een land failliet gaat .... een bevolking kun je niet ontslaan. De rigoureuze bezuinigingen die voornamelijk de grote groep, loonslaven treft die op dit moment in meer en meer landen plaats vindt, terwijl een kleine invloedrijke toplaag zichzelf TEGELIJKERTIJD andermaal beloond is een veeg teken aan de wand. Griekenland zou heel goed het begin kunnen zijn van het ineenstorten van The Hous of Cards wat onze op geleend geld gebaseerde Kapitalistische economie is. De financiële instellingen - met al hun informatie - zouden wel eens gekozen kunnen hebben de onvermijdelijke ineenstorting een flinke duw in de rug te geven en er zelf uit te halen wat er uit te halen valt, nu ze daartoe nog in de gelegenheid zijn.

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jul. 2011 - 7:36

Daar doen we een leuke illustratie van vroeger bij. Youp is na dertig jaar opnieuw actueel http://www.youtube.com/watch?v=zNf4ZGMVF-w

José
José20 jul. 2011 - 7:36

Wellicht herken je je in wat de econoom/anthropoloog Paul Jorion zegt. http://www.pauljorion.com/blog/wp-content/uploads/Jorion-NRC-18.6.2011.pdf

leeuw2
leeuw220 jul. 2011 - 7:36

"Als Europa valt zal het de VS (dollar) mee nemen en zal de nieuwe wereldorde China - India - Rusland - Brazilië een feit zal zijn. Deze landen net als de bovengenoemde bendes, samen met iedere welvermogende met enig financieel verstand kopen op het moment massaal goud. Het laatste materiaal van waarde in de ondergang van het Kapitalisme, waarin we dachten eindeloos veel meer uit te kunnen geven dan we verdienden. Eindeloos op crediet in onze waanwereld van ongebreidelde en onuitputtelijke materiële welvaart te kunnen baden. (De één op een eiland voor zich zelf, de ander met een hempie van de H&M voor 4 euro)" Europa kan niet vallen, Europa bestaat namelijk niet. Het enige dat kan gebeuren is dat de euro klapt. Dan gaan we terug naar de situatie van voor 2002 of beter 1999. Dan zullen bepaalde individuele europese lidstaten failliet gaan. Andere europese staten zullen geld kwijt raken maar dat is het ook wel. De failliete landen zullen een periode kut gaan en daarna gewoon weer gaan groeien. Het Argentinie scenario. Mensen moeten eens ophouden met zo dramatisch te doen. En Brazilie en China en India nemen de wereld niet over. Dat zijn gewoon opkomende economieen zoals Japan en Duitsland dat vroeger ook waren. Niets bijzonders en al helemaal niets om zo dramatisch over te doen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 7:36

Het wordt trouwens tijd dat Europa echt gedemocratiseerd wordt. Dat is alleen mogelijk, als de Europese Commissie wordt uitgebouwd tot een soort regering die verantwoordelijk is aan het Europees Parlement. Een radicale democratisering aan de top is essentieel voor de geloofwaardigheid van het Europese project. Anders worden we straks wakker in een nachtmerrie die gulden heet. Welja die nachtmerrie krijg ik alleen maar wanneer het bovenstaande werkelijkheid zou worden. De nieuwe leden die staan te trappelen om lid te worden ( lees aan het € infuus te gaan ) en nog meer corruptie en onkunde. Nog afgezien van de verhuis partijen zijn ze nog niet eens instaat om een voertaal te bezigen. Hou toch op man.

1 Reactie
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

" Dat is alleen mogelijk, als de Europese Commissie wordt uitgebouwd tot een soort regering die verantwoordelijk is aan het Europees Parlement. " Je moet je serieus afvragen of je dat wilt, want op een keer is Nederland dan geen lidstaat meer, maar 16 miljoen kiezers tegen 80 miljoen kiezers in Duitsland. Zelf ben ik geen voorstander van een gekozen regering voor Europa. Ik vind het systeem van lidstaten waarvan de democratisch gekozen regeringen mensen leveren voor de EU-commissies veel beter. Het sluit beter aan bij de geschiedenis van Europa. Maar ik denk dat ik een centraal bestuurd Europa wel zal overleven, dus als het gebeurt, pech gehad. Maar ik zal denk ik wel tegenstemmen, zoals ik ook tegen de grondwet heb gestemd.

leeuw2
leeuw220 jul. 2011 - 7:36

Wat een ongelooflijke bangmakerij opgeschreven door iemand die geen enkele economische achtergrond heeft en duidelijk niet weet waar hij over praat. Natuurlijk zou het vervelend zijn als het euro project uiteindelijk niet zou lukken. Maar het einde van de wereld is het echt niet. En zo belangrijk voor onze welvaart is de euro zeker niet.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jul. 2011 - 7:36

Ik ben vooral onder de indruk van je argumentatie.

frankie48
frankie4820 jul. 2011 - 7:36

Beste Han, Aan de veronderstelling alleen dat we gaan terugvallen naar een niveau die U niet wenselijk acht als de gulden weer onze Nationale munt zou worden, en dat doet zonder feiten en een reële onderbouwing van hoeveel het ons werkelijk gaat kosten en welke afspraken er wel of niet gemaakt kunnen gaan worden als EU zijnde, alsof de EU voor 2002 niet heeft bestaan, daar kunnen we niks mee en dat komt over als angst voor het onbekende omdat het U misschien aan kennis ontbreekt. Ook U redenering hoe we deze crisis wel zouden moeten gaan aanpakken rammeld aan alle kanten, want hoe moeten de landen die nu zuchten onder de euro omdat ze leenlanden zijn door onze exportdrift dan concurrent gaan worden tegenover de omliggende economieën? Of zijn deze landen alleen maar goed genoeg om onze euro concurrent te houden tegenover de Dollar en andere valuta. Solidariteit houdt ook in dat je kijkt naar de inwoners van deze eurolanden en niet alleen kijkt naar je eigen belang. Want voor veel mensen is de euro nu al een nachtmerrie die uitkomt, omdat hun welvaart/verzorgingstaat wordt afgebroken en de werkeloosheid ongekende proporties begint aan te nemen, misschien wel te vergelijken met uw voorbeeld uit de jaren dertig. Waarom laten we nu niet eens uitrekenen wat het ons met ze alle gaat kosten als we de huidige euro handhaven en wat het ons zal gaan kosten of voor sommige andere landen gaat opbrengen als we dit opgedrongen experiment gaan afblazen, tot nu aan toe is alleen de tactiek gebruikt om de burgers van de eurolanden en die van de EU angst in te boezemen als we de euro laten vallen, maar er komt een Point of no Return als we nu niet alle opties doornemen.

1 Reactie
leeuw2
leeuw220 jul. 2011 - 7:36

"Want voor veel mensen is de euro nu al een nachtmerrie die uitkomt, omdat hun welvaart/verzorgingstaat wordt afgebroken en de werkeloosheid ongekende proporties begint aan te nemen, misschien wel te vergelijken met uw voorbeeld uit de jaren dertig. " Laten wij nou niet gaan doen alsof de euro overal de schuldige van is. Laten wij niet vergeten waar de crisis is ontstaan. In de VS en volgens mij hanteren zij daar een valuta die de dollar heet. Ook de schulden die Griekenland nu open hebben staan in west Europese landen waren er ook geweest zonder de euro. De meeste Griekse schulden zijn nog steeds particuliere schulden. Banken in opdracht van klanten, pensioenfondsen, individuele beleggers hebben geïnvesteerd in Griekse staatsobligaties. Dat hadden zij ook gedaan zonder de euro en dat had dus geen enkel verschil gemaakt de situatie nu. Vroeger voor 2008 werden aandelen van banken gezien als zekerheidsaandelen. Staatsobligaties werden gezien als veilig investeren, overheden betalen immers toch altijd hun schulden wel af was de gedachte. Het resultaat is bekend.

peterh2
peterh220 jul. 2011 - 7:36

Ik denk dat een gulden/mark+ wel eens een van de sterkste valuta van deze wereld zou kunnen worden, je ziet dit zelfde nu al gebeuren met de koers van d zwitserse frank. Natuurlijk is de uitkomst onzeker en zal het veel geld en welvaart kosten (eerder 2000 dan 1950, maar toch), maar het alternatief is zeker zo onzeker en kostbaar: Griekenland is failliet, laten we dat nou gewoon accepteren. Elke euro die daarin gaat zijn we uiteindelijk gedeeltelijk kwijt. Ik heb nog geen goed alomvattend plan gehoord wat deze realiteit onder ogen durft te zien...

1 Reactie
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

" Ik denk dat een gulden/mark+ wel eens een van de sterkste valuta van deze wereld zou kunnen worden, je ziet dit zelfde nu al gebeuren met de koers van d zwitserse frank. " De Euro is in twee jaar niet zo sterk geweest dan nu, en twee jaar geleden was het de Amerikaanse crisis. http://www.google.com//finance?chdnp=1&chdd=1&chds=1&chdv=1&chvs=Linear&chdeh=0&chfdeh=0&chdet=1311195671334&chddm=1755251&q=CURRENCY:EURUSD&ntsp=0 Tegenover alle belangrijke munten staat de Euro positief en is vandaag in waarde toegenomen, dat is hoe de wereld de Euro inschat, ondanks Griekenland en Ierland. EUR/GBP - UK£ 0.8803 - +0.00348 (0.397%) EUR/JPY - ¥ 112.0740 - +0.14696 (0.131%) EUR/CHF - CHF 1.1653 - +0.00091 (0.078%) EUR/AUD - A$ 1.3242 - +0.00642 (0.487%) EUR/CAD - CA$ 1.3477 - +0.00438 (0.326%) EUR/INR - Rs. 63.2719 - +0.47452 (0.756%) Dus wie naar een sterke munt verlangt kan gerust bij de Euro blijven. Nu kleven aan een sterke munt ook nadelen, vooral wat betreft export. Maar het rampscenario dat in Eurosceptische kringen wordt geschetst blijft gewoon uit. Europa is te sterk, de Griekse crisis krijgt het niet op de knieën, zolang we niet in paniek raken. Want als we wel in paniek raken en het kind (de Euro) met het badwater weggooien dan zal Europa veel van zijn macht op het Internationale economische toneel verliezen

.2
.220 jul. 2011 - 7:36

Een munt veroorzaakt geen crisis. Het zijn de mensen de een munt beheren.

1 Reactie
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

Een wijs gezegde.

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 7:36

Toen we de Euro kregen betaalden we daar 1.22 gld voor. Dan vonden sommigen teveel. O.K. laten we zeggen dat we eigenlijk gelijk hadden moeten oversteken. Niet mijn idee maar ik kom de critici maar even tegemoet. Voor 1 euro konden we toen 88 dollarcent ontvangen. Op dit moment 140 van diezelfde centen. Wie denkt dat de gulden dezelfde opmars zou hebben gemaakt als de Euro doet aan verzinsels die op niet zijn gebaseerd. Stel je voor de olie en het goud bijna twee keer zo duur! Tel uit je wenst.

2 Reacties
tm2000
tm200020 jul. 2011 - 7:36

Ten eerste was het 1,42 gulden/euro (maar dat is voor de discussie niet zo relevant). Ten tweede is de euro niet veel meer waard geworden door de jaren heen, de dollar is voornamelijk veel minder waard geworden. Verschillen van de Euro met andere muntsoorten zijn veel minder sterk toegenomen. Als je kijkt naar de stabiliteit van de Nederlandse begroting en de hoge rating/waardering die "we" scoren zal elke munt die wij invoeren sterk zijn. De verhoudingen tussen de Nederlandse economie en de Amerikaanse waren ten tijde van de invoering van de Euro wat minder in ons voordeel. Of we het dus euro noemen of gulden maakt niet zoveel uit, met wie we het financiele huishoud boekje delen des te meer. Kortom, open grenzen prima, 1 huishoud boekje voor Europa; doe maar niet.

frankie48
frankie4820 jul. 2011 - 7:36

Beste Piet, Ik kan U enthousiasme voor de euro wel verklaren, ze hebben U bij het omwisselen al gematst. http://nl.wikipedia.org/wiki/Euro

bertvanbaar
bertvanbaar20 jul. 2011 - 7:36

Beste Han, Je schrijft veel maar je zegt eigenlijk weinig. Linksom of rechtsom: Ik krijg in elk geval een crisis voor mijn kiezen want denk je dat het Nederland van de Euro ook maar 1 dollar minder waard is dan het Nederland van de gulden? Wordt er minder hard gewerkt? Maken we minder mooie spullen? Zullen ze onze koopjes opeens ergens anders vandaan halen omdat ze daar wel met euro's of dollars mogen betalen? Dan doen ze ons gewoon betalen met dollars en wisselen wij dat wel om: Goed voor de werkgelegenheid; ook zo'n dooddoener. Ga jij weer schrijven dat we als klein landje niets in de melk te brokkelen hebben: Hadden we dat dan ook niet voor de Euro? Is het werkelijk zoveel beter gegaan toen we de euro kregen? En als we de gulden hadden gehouden zou het dan echt weer de jaren 50 geworden zijn? Ik heb alleen gemerkt dat alles daardoor veel duurder is geworden. Hebben de Engelsen dat ook zo gevoeld? Of de Denen? Ik heb nog nooit zoveel grote Engelse en Deense auto's zien rijden. Nee, je woorden snijden geen hout, hoogstens ontbijtkoek. Je wilt ook dat Europa eindelijk eens gedemocratiseerd wordt. Vindt je niet dat dat rijkelijk laat is? Beetje achteraf gelul. Laten we eerst Europa democratisch maken en dan pas die Euro herstellen. Al je gezever begint ook erg te lijken op die "waarschuwingen" over die Europese grondwet: Als we tegen zouden stemmen zou Europa aan het begin van een grote crisis komen te staan> Je ziet het je hebt gelijk alleen kwam de crisis uit een heel andere hoek: onze grote VRIJE MARKT VRIEND de US. Weet je: mijn moeder zie altijd al dat het niet uitmaakt of je door de hond of de kat wordt gebeten, doe mij dus maar de gulden. Ik ben eigenlijk nog lang niet uit gepraat maar wordt hier zo moe van ....

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 jul. 2011 - 7:36

Engeland staat er op het moment financieel veel en veel slechter voor dan Nederland. Dat is punt een. Punt twee: als we terug gaan naar de gulden betekent dat niet dat je op de oude voet voort kunt gaan. De deelnemers aan de euro zijn heel langzaam monetair naar elkaar toegegroeid en als rekeneenheid bestonden de Ecu en de opvolgerde euro al jaren voordat de munteenheden verdwenen. Als we nu de euro laten instorten en er komt een onmiddellijke overgang, dan is het leed niet te overzien, zoals je wellicht zult merken als de Europese leiders het inderdaad verkloten.

kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

"Ik krijg in elk geval een crisis voor mijn kiezen want denk je dat het Nederland van de Euro ook maar 1 dollar minder waard is dan het Nederland van de gulden? " Ja, zie mijn reactie aan Pete van Velzen hierboven. Nederland is een handelsnatie en zal extra getroffen worden door hindernissen in de internationale handel. Bijvoorbeeld Hamburg en Bremen hoeven geen deviezen te wisselen als ze met het Duitse achterland zaken doen, Nederland moet dat dan wel. Voor veel bedrijven kan het voordeliger worden om nieuwe investeringen in Hamburg te doen in plaats van Rotterdam. Het scheelt immers zomaar 3% of meer, en dat is veel geld. "Laten we eerst Europa democratisch maken en dan pas die Euro herstellen." Europa democratiseren betekent van Europa een staatskundige unie maken. Europa is op dit moment democratisch in die zin dat de lidstaten mensen leveren voor de commissies. Binnen de lidstaten wordt dat beslist door de democratisch gekozen regeringen. Als Europa een centraal democratisch gekozen gezag krijgt, dan hebben de nationale regeringen niets meer te vertellen. Een ander nadeel van een democratisch Europa is dat de lidstaten op bevolkingsaantallen gewogen gaan worden. Dat is een nadeel voor de kleine staten, zoals Nederland. Nu heeft Nederland een stem zoals iedere lidstaat een stem heeft in de commissies, dan zal Nederland nog maar een vijfde van het aantal stemmen van Duitsland of Frankrijk hebben. is dat wat je wilt? Ik denk het niet. Dus omdat we nu een democratisch Europa hebben, in die zin dat de democratisch gekozen regeringen van de lidstaten hun vertegenwoordiging sturen, kunnen we nu ook de Euro redden. "Weet je: mijn moeder zie altijd al dat het niet uitmaakt of je door de hond of de kat wordt gebeten, doe mij dus maar de gulden." Snap je zelf dat dit tegenstrijdig is wat je zegt?

[verwijderd]
[verwijderd]20 jul. 2011 - 7:36

Han, blijkbaar geloof je al die rampspoedverhalen, dat we zonder de euro verloren zijn, en daarom beter de res van ons leven kunnen kromliggen voor landen waar de mensen veel minder werken dan wij. Weet je nog Han, toen we de gulden hadden en de Duitsers de mark? Was het toen echt zo slecht?

2 Reacties
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

"Weet je nog Han, toen we de gulden hadden en de Duitsers de mark? Was het toen echt zo slecht? " Toen ging van iedere internationale transactie minimaal 3% naar de banken voor het deviezen wisselen. Ook de vrachtwagens en schepen die in het buitenland tankten hadden deviezen nodig, dus transport was ook duurder. Kortom, de banken zouden lekker eraan verdienen, en wij zouden betalen, en niet zo zuinig. Die 3% betreft de wisselkoers verschillen voor sterke deviezen. Voor zwakke deviezen tellen de banken gemakkelijk 10% of 15%. Er zijn meer nadelen van afschaffen Euro. Ik heb al genoemd dat sterke economieën zoals China en de USA, en de aankomende economieën zoals Latijns Amerika en Azië buiten China, de Europese landen tegen elkaar zullen uitspelen op de deviezen. Europa verdient niets aan afschaffen van de Euro, integendeel, bij mazzel blijft het koopkrachtverlies beperkt 5%, maar het kan makkelijk 10% of meer worden, afhankelijk hoe makkelijk andere landen er in slagen Europese landen uit te spelen tegenover elkaar.

krid58
krid5820 jul. 2011 - 7:36

Nee toen we de gulden hadden was het niet zo slecht. Maar sindsdien is het wel beter geworden. En geloof jij dat echt, dat ze zo weinig werken in Griekenland en Spanje? Kom zeg, de realiteit is dat veel mensen daar hard werken voor een inkomen van niks. Kijk in India werken kinderen ook heel hard, wel 16 uur per dag. Toch krijgen ze niks. Er is geen directe relatie tussen hoe hard jij werkt en wat je aan salaris krijgt, vriend.

privateeye
privateeye20 jul. 2011 - 7:36

Alsof je met afwaardering van de schuld het probleem oplost. Landen zoals Spanje, Griekenland, Italie en Portugal zijn structureel minder concurrerend geworden sinds invoering van de euro. Normaal gesproken werd dit probleem opgelost met depreciatie van de munt. Dat kan nu niet vanwege de euro. Beste en goedkoopste oplossing is dat Duitsland uit de euro stapt en de D-Mark herintroduceert. Dan kan iedereen devalueren tov Duitsland. Door nu meer geld te gaan pompen in de zuideuropese landen creeer je een veel gevaarlijke situatie. Er wordt nu rancune, hopeloosheid, woede en onrust veroorzaakt. Was dit de visie die Monnet en Schumann voor ogen hadden?

2 Reacties
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

"Beste en goedkoopste oplossing is dat Duitsland uit de euro stapt en de D-Mark herintroduceert. " Of Duitsland dat wil of niet, dat is niet aan Europa om te beslissen, maar aan het Duitse volk. Mij persoonlijk lijkt het een slechte zaak als Duitsland in een monetair isolement binnen Europa komt, want dat is wat je uiteindelijk voorstelt.

Rokvok
Rokvok20 jul. 2011 - 7:36

Monet en Schuman leefden in een andere tijd. Toen Europa gerund werd door politici en het doel was om tot een politieke unie te komen zodat er nooit meer oorlog zou komen. Sinds halverwege jaren '70 heeft het bedrijfsleven onder aanvoering van de ERT de regie overgenomen. Deze ERT streefde nadrukkelijk naar een economische unie en niet een politieke. Een politieke unie zagen ze enkel maar als gevaarlijk voor hun belangen, een economische unie met een sterk centraal gezag (de europese commissie) volstond dus voor hun.

JoopSchouten
JoopSchouten20 jul. 2011 - 7:36

Een nachtmerrie die Aandeelhouderswaarde heet lijkt me, gezien de achtergrond, een andere sterke titel .... Of: 'Een 'Hollandse' uitvinding die het eindelijk begeeft.' De zogenaamd rechtse Politici zijn nogal Des V.O.C.'s qua filosofie (...). Zij zullen de centrale banken graag naar de mond praten.

1 Reactie
rgeurtsen
rgeurtsen20 jul. 2011 - 7:36

Een nachtmerrie die bonussen heet... terwijl iedereen wet dat het niet motiveert in positieve zin. Heel veel onderzoek wijst juist uit dat bij grotere bonussen de kwaliteit van het geleverde cognitieve werk afneemt... http://alturl.com/pu7of pffff weg het SGP-achtige liberale geloof, van de wildemannen.

TheRealHandyman
TheRealHandyman20 jul. 2011 - 7:36

Even simpel uitgelegd. Er is geen Europese eenheid. We doen wel alsof, maar het is er nu eenmaal niet. Doordat er geen eenheid is, hebben we ook niets aan een eenheidsmunt.

1 Reactie
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

" hebben we ook niets aan een eenheidsmunt. " Geef jouw eenheidsmunten dan maar aan Ethiopië, ik denk dat ze er wel blij mee zijn.

AE911TRUTH
AE911TRUTH20 jul. 2011 - 7:36

Als de euro valt komt (waarschijnlijk) de gulden terug alleen niet meer tastbaar, maar elektronisch. Alle bankpassen werden jaren geleden allemaal al voorzien van een chip. Als dit elektronisch betalen er komt weet iedereen meteen dat de banken voorkennis hadden van wat er zou gaan komen, steeds meer mensen gaan al over tot elektronsich betalen, het wordt je soms zelfs al in de winkels aangedrongen 'wilt u niet met pas betalen' (geinstrueerde cassieres) Het gaat uiteindelijk om het schaken van een heel volk, gaat men duidelijk doen onder een honderd procents elektronisch systeem, alle elektronische controlesystemen zijn al in stand gebracht over de afgelopen jaren, daar heeft men keihard aan gewerkt zonder het het volk te vertellen waar men mee bezig is. De gulden is voor de heersers en politiek geen nachtmerrie, een volk dat in de gaten heeft wat er gaande is is een nachtmerrie voor de heersers en politiek.

1 Reactie
kraai21
kraai2120 jul. 2011 - 7:36

"Als de euro valt komt (waarschijnlijk) de gulden terug alleen niet meer tastbaar, maar elektronisch. " Afschaffen van contant geld zal zeker niet binnen 10 jaar gebeuren is mijn inschatting. Volledig elektronisch geld verlamt veel transacties. De mensen zullen dat niet willen. Het is onhandig, je moet altijd een apparaatje bij je hebben, in de horeca moet je ieder drankje betalen met een pasje, pincode, etc. Want hoe betaal je anders een tweedehands koopje van je buurman of een collega? Daarbij wordt zwart/grijs geld onmogelijk, en je moet maar eens nagaan hoeveel daarvan bestaat. Bijvoorbeeld een fooi aan een kelner is zwart geld. Veel koopjes op de markt bestaan vanwege zwart/grijs geld circuits. Contant geld is een belangrijk smeermiddel in de economie.

Michiel Online
Michiel Online20 jul. 2011 - 7:36

Ik vraag me verder af of de VS hier invloed in heeft met het drukken van die mooie dollartjes.

1 Reactie
McDude
McDude20 jul. 2011 - 7:36

Indien u begint over het drukken van Dollartjes, zou ik mij in eerste instantie druk maken om het drukken van Eurootjes, Daar is de ellende namelijk mee begonnen. Het wijzen naar de VS zou op een gegeven moment toch zelfs de meest geestelijk beperkte persoon de keel uit moeten gaan hangen. Heeft het drukken van Dollartjes inderdaad invloed op de geestelijke capaciteiten van de politieke leiders welke ons in deze nachtmerrie hebben gestort. U mag het zeggen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté20 jul. 2011 - 7:36

Nou goed, stel dat de EU wordt ontbonden, de Euro ritueel verbrand, het Schengen-akkoord massaal beswaffeld, de interne markt met tolmuren doorsneden, alle immigranten het land uit gegeseld, het VOC tijdperk in ere hersteld, uitsluitend Nederlandse muzak op de radio's gespeeld, de Telegraaf het laatste excuus voor een krant, de 87-urige werkweek ingevoerd, warreken tot je 95ste, verplicht naar de joods-christelijke tempelkerk, de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens rectaal gepenetreerd, kortom het (Jules) paradijs gerealiseerd is, wat dan? Dat zal ik je zeggen. Dan zijn alle intelligente en succesvolle mensen vertrokken naar minder grimmige oorden, waar mensen iets van het leven willen maken en het leven willen vieren. Naar oorden waar gastvrijheid vanzelfsprekend is. Waar men beleefd, respectvol en optimistisch is. Waar het licht uit de ogen straalt en in de ogen gegund wordt. En na die brain-drain is Nederland een exportzone geworden (zie: Naomi Klein), waar het rancuneuze residu, het schofterig schellinkje zich kapot mag werken in het zweet zijns aanschijns, zoals het calvinistisch canaille het hier graag ziet, ten einde niet jammerlijk vroegtijdig dood te gaan. Het enige vraagteken dat mij dan zal resten is wie tegen die tijd precies wie zal vertrappen. Er zijn immers geen moslims meer, help! Ik drink er persoonlijk geen biertje minder om in Nieuw Zeeland, Australië, Canada of hé, misschien wel Casablanca. En dan drink ik daar lekker thee, en niemand die daar iets over te kankeren heeft...

1 Reactie
GerardLauwman
GerardLauwman20 jul. 2011 - 7:36

Hear hear! Een groet vanuit Z-Europa, ik ben u vast voorgegaan.