Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een museumkaart van je ziektekostenverzekeraar

  •  
18-09-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekivan_10.jpg
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: hoe vertraag je alzheimer
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Ook zo bang voor Alzheimer? Naarmate we ouder worden komen we er dichter bij. Je geheugen is als een smeltende ijsberg. Langzaam aan verdwijnt het en daarmee verdwijnt ook je leven en alles wat je daar nog over weet.
Wat kunnen we doen om dat te voorkomen? We weten dat voldoende beweging zorgt dat de hersenen scherp blijven. Wandelen, fietsen, volksdansen. Ook spelletjes houden de geest scherp: kaarten, puzzelen. Maar wanneer ben je voor het laatst naar een museum geweest? En speel je wel regelmatig op je viool of blokfluit? Onderzoek laat zien hoe ook een cultureel leven bijdraagt aan het voorkomen van geestelijke achteruitgang.
Dansen reduceert de kans op Alzheimer meer dan welk medicijn er tot nu toe ook ontwikkeld is. In principe is het dus een zinniger uitgave voor de ziektekostenverzekeraar, maar leg dat maar eens uit. Het idee achter het gunstige effect van zulke culturele activiteiten is de Engelse uitdrukking ´use it, or lose it´. Als je een hersenfunctie niet gebruikt dan verlies je die op den duur. Dat is wat er ook daadwerkelijk gebeurt als mensen ouder worden. Ze vereenzamen, hebben minder maatschappelijke contacten, hun hersenen worden minder uitgedaagd en uiteindelijk gaan ze achteruit. Dat gaat voor de een wat sneller dan voor de ander, afhankelijk van aanleg.
In Nederland zijn er in sommige verzorgingstehuizen kamers ingericht met voorwerpen uit het verleden. De nieuwe iPhone5 is voor oudere mensen niet zo interessant en daagt hun hersenen niet zo erg uit, maar de lampenradio van vroeger, die kennen ze nog en dat brengt herinneringen boven en leidt tot gesprekken. Dat doet een museum ook en niet alleen maar door het tonen van oude voorwerpen. Het Museum of Modern Art (MOMA) in New York heeft bijvoorbeeld een speciaal Alzheimer project. Familieleden van mensen met Alzheimer gaan met elkaar naar het museum en naar aanleiding van de kunst leeft het geheugen weer wat op.
Het ergste wat je met mensen met dementie kunt doen is ze kalmerende middelen geven om hun geest te dempen, zodat ze niet meer ongelukkig en opstandig zullen zijn om wat er met hen gebeurt. Blijf die hersenen uitdagen. Neem een museumkaart.
Het weetje van maandag nalezen: Kies een invoelende dokter
Volg Ivan Wolffers op Twitter  
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is Gezond

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

neutralist
neutralist18 sep. 2012 - 11:58

Leuk stukje!