Een moeilijk publiek voor comedians: baby's
• 08-09-2012
• leestijd 2 minuten
Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Snappen baby's 'humor'?
Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.
Onderzoekers wilden weten wanneer kinderen gevoel voor humor ontwikkelen. Dat zou blijkens onderzoek tussen 6 maanden en een jaar al gebeuren. Probleem met het
onderzoek dat gepresenteerd werd op een bijeenkomst van de British Psychological Society, maar nog niet in een behoorlijk wetenschappelijk tijdschrift gepubliceerd werd, is dat het bij mij nog al op de lachspieren werkt.
De onderzoekers bezochten 30 baby’s in hun thuisomgeving op twee momenten: als ze 6 maanden oud waren en als ze een jaar oud waren. Dan lazen ze een verhaaltje voor en ze speelden met een rode bal. Vervolgens deden ze in eens iets onverwacht ‘grappigs’.
De onderzoeker deed het boek op haar hoofd en zei ‘Zoop, zoop’ (dat zal je wel moeten vertalen als zoep, zoep). Bij het balspelletje plaatste ze de bal op de neus, kneep erin en zei ‘Beep, beep’ (vrije vertaling: piep, piep). Als de onderzoeker dat deed hadden de ouders de opdracht of te wijzen naar de onderzoeker en luid te lachen (ha, ha, ha) of onverschillig voor zich uit te staren (je vraagt je af hoe ze erin slaagden niet in schateren uit te barsten).
De kinderen van 6 maanden staarden wat langer naar die gekke onderzoeker, maar gingen dan gewoon verder met spelen. Op eenjarige leeftijd lachten de kinderen echter om de onderzoeker. Tjonge, wat een gevoel voor humor. Is dat geen kindermishandeling? Je eigen kind leren te lachen om iets wat alleen maar belachelijk is? Maar goed het is slechts onderzoek. Gevoel voor humor kan misschien voor een deel geconditioneerd worden, maar is verder een rijk gevarieerde manier van kijken naar de wereld, waarbij heel wat meer een rol speelt dan zoop en beep.