Aanstaande zaterdag gaan wereldwijd naar verwachting één miljoen vrouwen (en mannen) de straat op om te demonstreren voor vrouwenrechten. Een dag na de inauguratie van president-elect Donald Trump, die een kampioenschap seksisme met verve zou kunnen winnen, wordt van Washington tot in Den Haag gedemonstreerd tegen ongelijkheid. Wat bedoeld was als demonstratie tegen Donald Trump, die inmiddels geldt al boegbeeld van seksisme, is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging. Alleen al in Europa zijn demonstraties aangekondigd in onder meer Londen, Parijs, Brussel, Genève, Berlijn, Stockholm, Amsterdam en Den Haag.
De organisatoren van de mars in Den Haag schrijven:
"In de mars in Den Haag kaarten we expliciet vrouwenrechten aan. Maar de mars is ook voor een samenleving waarin de rechten, veiligheid en gezondheid van alle burgers, ongeacht hun sociale, economische of culturele achtergrond, gerespecteerd worden.
In aanloop naar de Nederlandse verkiezingen in maart laten we een tegengeluid horen, tegen seksisme, racisme, homofobie en LHBT+-discriminatie, inkomens- en kansenongelijkheid, leeftijdsdiscriminatie en andere vormen van discriminatie. En vóór verbinding, handhaving van mensenrechten en eerlijke behandeling hier én in de rest van de wereld. Wij spreken de zorgen uit over groeiende ongelijkheid, toenemende spanningen in de maatschappij en het afnemen van het vertrouwen in elkaar en in de politiek. In de Verenigde Staten is Trump verkozen tot president. Er heerst veel onvrede. Ook in Nederland herkennen we deze onrust. Wij streven naar een samenleving waarbij er naar elkaar geluisterd wordt en iedereen gehoord mag worden. En waarbij Nederland ook internationaal zich blijft inzetten voor gelijke rechten voor iedereen."
In aanloop naar de Nederlandse verkiezingen in maart laten we een tegengeluid horen, tegen seksisme, racisme, homofobie en LHBT+-discriminatie, inkomens- en kansenongelijkheid, leeftijdsdiscriminatie en andere vormen van discriminatie. En vóór verbinding, handhaving van mensenrechten en eerlijke behandeling hier én in de rest van de wereld. Wij spreken de zorgen uit over groeiende ongelijkheid, toenemende spanningen in de maatschappij en het afnemen van het vertrouwen in elkaar en in de politiek. In de Verenigde Staten is Trump verkozen tot president. Er heerst veel onvrede. Ook in Nederland herkennen we deze onrust. Wij streven naar een samenleving waarbij er naar elkaar geluisterd wordt en iedereen gehoord mag worden. En waarbij Nederland ook internationaal zich blijft inzetten voor gelijke rechten voor iedereen.
Wil je ook meelopen? De mars in Den Haag begint om 13.00 op het Malieveld en eindigt om 15.00. In Amsterdam start het programma om 12.00 voor het Rijksmuseum. De officiële opening is om 12.45 en eindigt om 14.45.