Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Een meter ver

  •  
05-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Misschien was het wel de muziek die deze ontmoeting beladen maakte: het slot van Nick Cave en Enya’s (Don’t Fear) The Reaper: Wees niet bang voor de man met de zeis.
Een ijle, golvende synthesizer die gaat klinken als kerkmuziek werd spookachtige filmmuziek onder de scène waarin 12 jonge jongens vanaf een krakkemikkige truck mijn auto in keken.
Er gebeurde niks.
We hadden alle tijd voor elkaar. In een kruipende file kun je elkaar leren kennen.
Ze zijn niet uit de stad, hun verbazing is plattelands. Waarheen gingen ze? Te jong voor een troep bouwvakkers. Werden ze naar de groeve gebracht om van grote stenen kiezels te slaan? (Hun truck slaat niet linksaf.) Zijn ze rekruten op weg naar de legerbasis boven op de berg?
Onze blikken hielden elkaar vast. Hun ogen verraadden fascinatie, de mijne zaten achter een grote zonnebril. Zij in de zon, wij in een luchtgekoelde cocon. Zij los in een kiepbak, wij achter gordels in een stalen kooi. Zij groezelig, ik in King Louie. Zij in motorgeronk, ik met Nick Cave.
In Afrika ben ik thuis als ik op rode aarde loop. Als ik op de grond zit of op een krukje onder een boom. Wanneer ik mensen mijn ogen laat zien. Als ik ze kan vragen waar ze vandaan komen en waar ze heen gaan. Als we samen bonen eten van een grote schaal. Maar dat doe ik als ik werk.
Mijn gezin leeft in een bubble. De muren met scheermesjes verlaten wij in een auto waarvan we de deuren vergrendelen. Thuis eten we vitello tonnato of vistandoori (de kinderen liever Afrikaanse bonen). De jongens in de vrachtwagen zijn maar een meter weg, en zo ver.
Toen bewoog er iets op de truck. De jongen met de onderzoekende ogen stak zijn arm uit. Een vragende, open hand. De filmscène was weg. Nick Cave zong allang zijn Weeping Song. De betovering was verbroken. Ik liet de jongens langzaam van me wegdrijven achterop hun zwarte wolk uitlaatgas.
Dit stuk staat ook In Internationale Samenwerking van mei 2010.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

DaveHedgehog
DaveHedgehog5 mei 2010 - 9:32

Mooi stuk. Voor dit soort taferelen hoef je niet eens naar zwart Afrika. Dit beeld heb ik overgehouden aan Marokko. Jammer dat de schrijfster zich verraadt als downloadster. Nick Cave en Enya hebben nooit een duet samen opgenomen. De coverversie van "(Don't fear) The reaper" waar de schrijfster het einde van hoort is van HIM en wordt op het wereldwijde web verspreid als ware het een nummer van Enya en Nick Cave (in sommige absurde gevallen zelfs met Tom Waits) een muziekliefhebber