Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Een Koude Oorlog aan de rand van ons koninkrijk

  •  
11-01-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4655398051_e09a427ee6_m

© Cc-foto: Daniel

Kunnen onze landgenoten in Caribisch Nederland rekenen op voldoende en goede steun vanuit Nederland en/of Europa wanneer de Koude Oorlog-dreiging gaat escaleren?
Sedert 10-10-’10 vormen de eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba een soort gemeente van Nederland, BES genaamd. De andere eilanden zoals Aruba en Curacao vormen aparte landen in het koninkrijk. Zoals velen weten, is er al jaren een humanitaire ramp gaande in Venezuela, het land dat tegenover de ABC-eilanden ligt. Tot voor kort had dit “slechts” tot gevolg dat er Venezolaanse vluchtelingen naar de ABC-eilanden gingen. Maar sinds enige tijd krijgt Venezuela steeds meer hulp en steun van hoofdzakelijk Rusland en in mindere mate China.
Honger De communistische dictator Nicolas Maduro van Venezuela heeft zichzelf donderdag voor een nieuwe termijn als leider laten installeren. In Venezuela is er sprake van extreme verkiezingsfraude en inwoners die al jaren bijna letterlijk doodgaan van de honger of een gebrek aan medicijnen. De winkels in Venezuela zijn zo goed als leeg en de spullen die wel te koop zijn, zijn inmiddels onbetaalbaar geworden door de extreme hyperinflatie, zodat alleen Maduro en zijn partijgenoten die nog kunnen betalen. Het is dan ook geen wonder dat miljoenen Venezolanen op de vlucht zijn geslagen.
De OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) heeft Maduro al vaker gevraagd om terug te treden en om zijn beleid aan te passen. Secretaris Generaal Luis Almagro had het er in september 2018 zelfs over dat de mogelijkheid van een militaire interventie om Maduro’s regime omver te werpen, niet moet worden uitgesloten. Ook het grote buurland Colombia heeft Maduro verzocht terug te treden.
Olie Maduro ondertussen geeft geen krimp en krijgt uit de regio bijval van het andere communistische en economisch achterlijke land Cuba. Ook gaat Maduro verder met het onteigenen van Amerikaanse oliebronnen, waardoor de VS ook behoorlijk kwaad zijn geworden. Spanje heeft haar afkeuring jegens Venezuela’s beleid al heel vaak laten horen, de EU gaf aan dat ze het niet eens is met de herverkiezing van Maduro en vorige week gaf Duitsland aan Maduro’s herbenoeming niet te accepteren. De spanning loopt dus hoog op aan de rand van ons koninkrijk.
In december al landden er twee Russische nucleaire bommenwerpers in Venezuela en keurde Maduro het goed dat er een Russische militaire basis komt op het Venezolaanse eiland La Orchilla, 311 km ten oosten van Curacao. De TU-160 Black Jacks nucleaire bommenwerpers zijn ondertussen aangevuld met nog meer vliegtuigen uit Rusland. Maduro bracht zelf vorige week een bezoek aan het Kremlin. De VS spreken ondertussen hardop van een nieuwe Koude Oorlog in hun “achtertuin”, net zoals de Cubacrisis in 1962. CNN berichtte er gisteren uitgebreid over.
Ik houd ondertussen mijn hart vast en stel hardop de vraag: “stel er komt een tweede Varkensbaai en de situatie escaleert militair, kunnen de inwoners van de ABC-eilanden dan rekenen op steun vanuit Den Haag en de EU?”
Wordt zonder twijfel vervolgd…

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Franco Sechi
Franco Sechi16 jan. 2019 - 22:34

En al die Amerikaanse basissen die na de val van het ijzeren gordijn rond Rusland zijn gezet? Tegen alle afspraken in? Ik maak me meer zorgen om de oorlogszuchtige Amerikanen dan de Russen...

Zwerfstein
Zwerfstein11 jan. 2019 - 14:41

steun van de EU, dat zou wat zijn... Heb je daar in de Carribean ineens de EU en Rusland tegenover elkaar staan.. #yeiks

Me4
Me411 jan. 2019 - 14:34

Links of rechts het maakt niets uit uiteindelijk wordt je als burger genaaid. Daarom hebben zowel links als rechts een hekel aan een grote middenklasse. De Nederlandse overheid is nu ook druk bezig om de middenklasse kapot te belasten en ze naar de onderste regionen van de samenleving te sturen. Alleen maar lastig mondige burgers!

Hiltermann
Hiltermann11 jan. 2019 - 14:26

Petra Meese dramatiseert de kwestie wel. Er is geen sprake van een koude oorlog, in Venezuela woedt een burgeroorlog. De criminele dictator Maduro moet verdwijnen om plaats te maken voor een democratisch gekozen president die als eerste moet gaan werken aan het economisch herstel van het land. Alle buurlanden worden getroffen door vluchtende Venezolanen, dat geldt ook voor de Antillen. Dat kunnen kleine gemeenschappen als de Antillen niet aan. Op dat gebied hebben de eilanden hulp en steun nodig van Nederland. Die steun wordt verleend voor zover daar nog niet al sprake van is.

3 Reacties
henk-alexander
henk-alexander11 jan. 2019 - 23:52

Hiltermann, Jouw nuancering spreekt me wel aan. Het probleem met Venezuela is dat het totaal afhankelijk is van de olieprijs. De economie van het land is niet gedifferentieerd. Elke prijsschommeling op de oliemarkt raakt 's lands economie enorm. Zo exporteerde Venezuela in 2012 nog voor 153 mld. en importeerde voor 58,7 mld. en in 2016 waren de cijfers respectievelijk 26,6 mld. en 15.1 mld. - handelsbalans teruglopend van 94,3 mld. naar 11,4 mld. hakt er dus wel in. De vraag is hoe een ander regiem dan dat van Maduro de economische en sociale malaise, waarvan vooral het arme deel van het land de dupe is, kan aanpakken. Het is een nationaal probleem dat om een nationale (dus ook met de oppositie) om een oplossing vraagt.

henk-alexander
henk-alexander11 jan. 2019 - 23:53

bedragen zijn in USD

Hiltermann
Hiltermann12 jan. 2019 - 23:19

@ henk-alexander De economie van Venezuela draait inderdaad om olie. Prijsschommelingen hebben daardoor invloed op de inkomsten van het land. Alleen zijn die prijsschommelingen niet zo groot dat ze de ineenstorting van de economie kunnen verklaren. De prijs van ruwe olie beweegt zich tussen 60 en 90 USD voor een barrel. De export is tussen 2012 en 2016 met ruim 80% gedaald. Die daling is niet terug te leiden tot een daling van de olieprijs. Maduro is verantwoordelijk voor de economische ondergang van het land.

Bert Jansen2
Bert Jansen211 jan. 2019 - 13:43

Ssst, dit mag je niet zeggen van de SP, wees een beetje aardig voor Venezuela! https://www.trouw.nl/home/sp-vindt-eu-en-vs-te-kritisch-over-venezuela~afdc58e8/

2 Reacties
itsme3
itsme311 jan. 2019 - 16:46

De Venezuelaanse democratie doet me erg denken aan de partijdemocratie van de SP

Bert Jansen2
Bert Jansen211 jan. 2019 - 23:19

Er zijn overeenkomsten ja, vooral in het niet tolereren van mensen die niet stemmen zoals de leiding wil dat ze stemmen.

Thuiszitter
Thuiszitter11 jan. 2019 - 12:05

Er zitten toch mariniers daar op de eilanden. Usa zit om de hoek. Er bestaat nog steeds een NAVO . Zij kunnen volgens mij rekenen op hulp.

Keilstra
Keilstra11 jan. 2019 - 9:59

Gaan we nu de Antillen militariseren ? En waarom dan ? Het artikel heeft het over spanningen tussen Rusland en USA. Wat hebben wij daarmee te maken ? Ik ben enigszins in verwarring door dit nogal mistige pleidooi voor "steun". Wat houdt die steun precies in ? Morele en diplomatieke steun lijkt me evident, maar wordt er in de West ook een legermacht verwacht ?

Jay K
Jay K11 jan. 2019 - 8:53

We zijn natuurlijk wel druk bezig met die koude oorlog in de voortuin van Rusland. Misschien komen we er nu wel eens achter dat dit voor de Russen heel vervelend is nu zij dat ook bij het westen doen.

uw slager
uw slager11 jan. 2019 - 6:12

Ten eerste weer eens goed te lezen dat communisme nergens toe leidt. Dit linkse maatschappij ideaal heeft bewezen in de praktijk niet te werken. Die-hard communisten zeggen dan altijd dat dat nou net NIET communisme is (en dat van de Sovjet Unie ook niet, of van Noord-Korea, want het ECHTE communisme... (en dan volgt er een mooi utopisch vergezicht dat ver van de realiteit staat), etc.. Machtspolitiek is van alle tijden en dus niets nieuws. Wat ook niets nieuws is, is dat degene met de sterkste militaire macht (en de bereidheid die in te zetten) dat virtuele armpje drukken wint. Rusland kan het hele eiland volbouwen met van alles en nog wat, vooralsnog is de USA de enige wereldmacht en die laat dit in zijn achtertuin niet escaleren. Geen vrees dus voor de BES eilanden. Niet vanwege onze calimero marine, maar vanwege grote vriend Uncle Sam.

7 Reacties
rvb2
rvb211 jan. 2019 - 8:52

Als die-hard communist ben ik het gedeeltelijk met u eens: communisme leidt altijd tot een dictatuur, en blijft altijd in die dictatuur hangen. Maar we moeten wel erkennen dat die dictatuur geen communisme is: het is de aanloop naar communisme, en die aanloop is jammer genoeg eeuwig. Daarom werkt communisme niet.

Hiltermann
Hiltermann11 jan. 2019 - 9:07

De VS protesteren enigszins tegen de chaos in Venezuela maar ondernemen verder niets om aan die toestand een einde te maken. De VN hebben met enige regelmaat signalen afgegeven dat de toestand in het land onhoudbaar is. Maduro is middels het terzijde schuiven van democratische spelregels aan de macht gebleven, het land is feitelijk een dictatuur. De Venezolanen hebben ernstig te lijden onder deze dictator. Voorlopig zijn er geen tekenen dat er aan het bewind van Maduro een einde komt. Het land bezit een van de grootste olievoorraden in de wereld. Honger en armoede zijn in Venezuela niet nodig. Wie pakt de steen op om een einde te maken aan het bewind van Maduro?

kweenie2
kweenie211 jan. 2019 - 10:06

Inderdaad, ik zou ook vooral rekenen op de VS. Het Caraïbisch gebied is hun achtertuin. Wacht gewoon op een paar carrier taskforces en enjoy the fireworks.

Bert Jansen2
Bert Jansen211 jan. 2019 - 13:49

[....en die laat dit in zijn achtertuin niet escaleren] Nee natuurlijk gaan die dit niet escaleren. Met het huidige regime in de VS wordt alles dat Rusland doet toegestaan, waarschijnlijk telt het als wederdienst voor de verkiezingen van 2016.

LaBou
LaBou 12 jan. 2019 - 6:19

Een wat realistischer beschrijving van Venezuela en de rol die de VS en die "bezorgde" OAS daar speelt: http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/10/04/verontwaardiging-over-venezuela-heeft-niets-met-mensenrechten-te-maken

Hiltermann
Hiltermann12 jan. 2019 - 23:35

Een realistischer beschrijving van de problemen in Venezuela in de wereldmorgen? Ik heb echt moeite gedaan in het stuk een goede analyse te vinden. Dat is me helaas niet gelukt. De export van het land is in vier jaar tijd onder bewind van Maduro met 80% gedaald. Lode Vanoost wijst er op dat er landen zijn die er nog veel beroerder voor staan. Alsof dat een excuus is voor de ineenstorting van de economie in Venezuela. Vanoost vergeet voor het gemak dat Venezuela door de olievoorraad een steenrijk land is. Dat Maduro door zijn chaotische onverantwoorde politiek het land ondanks die naar de afgrond heeft gebracht is een prestatie op zich. Maduro moet weg, de relatie met de VS moet hersteld worden, de boycot opgeheven. Zo simpel is het. Zolang Maduro aan de macht blijft verandert er niets.

Bert Jansen2
Bert Jansen213 jan. 2019 - 0:19

Dat stukje gaat over de redenen voor critici om kritiek te hebben. In een land waar de regering parlementsleden van de oppositie de bak ingooit, een flink deel van de bevolking verjaagt en de rest uithongert door communisme in te voeren, doet de zuiverheid van de redenen achter de kritiek er niet toe, die regering moet verdwijnen, zelfs als het volkomen eerlijk en democratisch aan de macht is gekomen.