Joop

Een kind uitschelden voor Zwarte Piet: ons internationale imago gaat eraan

  •  
26-11-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
79 keer bekeken
  •  
26085426237_a2020b13ff_k

© cc-foto: Guilhem Vellut

Terwijl ‘s lands nieuwsmedia en politiek er niet aan willen, komt men er in de rest van de wereld achter hoe diepgeworteld racisme in onze samenleving is
Vanochtend werd ik wakker door een Whatsapp-bericht uit Japan. Een van mijn collega’s aan de Universiteit van Tokio stuurde me deze link. Het was een Amerikaans segment over een filmpje van een klein meisje in Nederland dat volgens de clip door twee volwassen ‘keurig uitziende’ witte Nederlanders uitgemaakt wordt voor Zwarte Piet. Het kanaal op YouTube dat 1,2 miljoen abonnees heeft, behoort tot een van ‘s werelds grotere kanalen (ter vergelijking, the Young Turks heeft er 3 miljoen en is officieel het grootste onlinenieuwskanaal). Later op de dag volgden meerdere berichtjes van kennissen, vrienden en collega’s uit alle hoeken van de wereld. Het walgelijke voorval is niet vastgelegd maar het relaas dat volgt stemt overeen met wat al lang bekend is over de nare gevolgen van het vasthouden aan de racistische karikatuur.
Geschokt was men dat dit in het land gebeurde waarvan de meeste mensen een beeld hadden het een vrijdenkende, open samenleving is. Dat beeld hadden we misschien twintig jaar geleden inderdaad kunnen redden, maar na jarenlang het pertinente racisme in ons land te negeren, is het nu zover dat het internationaal onder de aandacht moet komen voordat men in eigen land eens door heeft dat het niet meer door de beugel kan. Aan de andere kant betwijfel ik dat het zal helpen want als er iets kenmerkend blijkt voor ons land dan is het wel de eenkennige koppigheid ook maar een centimeter breed toe te geven. Laten we wel wezen, ook officiële waarschuwingen van de Verenigde Naties worden weggewuifd alsof het niets is.
De ontmenselijking zit er diep ingebakken als je een klein hulpeloos meisje zo kunt vernederen, zonder ook maar een greintje empathie te voelen voor dat kind. Dan mankeert er echt wat daar in de bovenkamer. Toch ga ik die mensen niet de schuld in de schoenen schuiven, want dat is het trucje dat al te lang is gebruikt. Racisme in de schoenen schuiven van individuen die eruit blaten wat de samenleving vaak diep daarbinnen denkt.
Integendeel, de immorele pestkoppen zijn een symptoom van een tergend diepgeworteld probleem van onze cultuur, waarin donkergekleurde mensen lager in de hiërarchie staan. Een cultuur waarin de positieve representatie van donkergekleurde mensen systematisch wordt voorkomen in educatie, televisie, krant en andere media. Een cultuur die rechtsextremisme verheft tot ‘radicaal intellectualisme’. Een cultuur waarin de minister-president zijn handen afhoudt van de dagelijkse pijn en vernederingen die multiculturele Nederlanders moeten ondergaan.
Han van der Horst schreef er deze week een goed stuk over , namelijk dat we maar al te graag inspringen op racistische excessen, om deze vervolgens ten strengste te veroordelen (bijvoorbeeld de racistische spreekkoren tijdens voetbal). De truc is dan dat af te doen als écht racisme, om vervolgens niets te doen aan de diepere oorzaken van dergelijk gedrag. Inderdaad, door enkel de excessen aan te duiden als zijnde racisme, hoef je niets te doen aan de diepere, culturele oorzaak en zo houd je de status-quo in stand.
Spreekkoren, neonazi’s en volwassenen die zwarte kinderen vernederen, zijn geen excessen. Zij zijn symptomen van een diepgeworteld cultureel probleem. Namelijk, dat in ons land een gekleurde huid nog steeds betekent dat je geen Nederlander bent en geen empathie noch medemenselijkheid verdient. Je bent zelfs zo weinig waard, dat je bloedeigen premier niet voor je wil opkomen. Red je d’r maar mee.
Vecht je maar in.
De diepe onveiligheid, die voortvloeit uit het feit dat jouw menselijkheid als onwaardig wordt bestempeld, is buitengewoon beangstigend. De politie, de politiek, je eigen land… Wie gaat jou helpen of voelt met je mee als je een keer het slachtoffer bent? Dit zijn pijnlijke vraagstukken waar gekleurde Nederlanders dagelijks mee rondlopen. Het idee dat overal waar je gaat en staat, je niet als volwaardig gezien wordt. Daarbij moet gezegd worden dat het meestal een onbewust proces is. In een cultuur die niet doet aan positieve representatie van gekleurde mensen activeren de inwoners automatisch negatieve mentale associaties wanneer zij gekleurde mensen zien.
Daarom moet ons koloniale culturele systeem van systematische categorisatie op basis van gradaties huidskleur op de schop. Het is een absurde, arbitraire manier van het indelen van mensen en het maakt de samenleving voor veel mensen een hel op aarde. Inderdaad, als kleine kinderen niet meer veilig door het land kunnen lopen omdat ze wat meer pigment in de huid hebben, Fatima niet aan een fatsoenlijke baan of huis kan komen omdat de naam negatieve associaties opwekt, of vreedzame demonstranten aangevallen worden door rechtsextremistische terroristen (en politie), dan is dit land voor veel Nederlanders hel op aarde.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (180)

Vlaggenroof
Vlaggenroof4 dec. 2019 - 7:34

Een kind ZP noemen moet alleen worden toegestaan als er geen negatieve bijbedoelingen zijn

Phil2
Phil23 dec. 2019 - 9:48

De hele Zwarte Piet discussie doet me denken aan hoe we in dit zogenaamde redelijke polderlandje wel altijd wijzen naar Amerika vanwege racisme (terwijl daar grote steden als Atlanta, Chicago, LA en Washington zwarte burgemeesters kenden, nog afgezien van een zwarte president), zoals we dat ook met Amerika's bemoeienis in Vietnam deden. Denk aan My Lai... en dat terwijl o.a. onder kapt. Westerling Nederlandse soldaten zich ook aan oorlogsmisdaden bezondigde in voormalig Ned.Indië.

Jan Henk Boezeroen
Jan Henk Boezeroen2 dec. 2019 - 13:08

'Een cultuur waarin de positieve representatie van donkergekleurde mensen systematisch wordt voorkomen in educatie, televisie, krant en andere media' misschien heeft de columnist geen tv en internet of gedrukte media ? Want overal waar je kijkt zie je donkergekleurde mensen positief in beeld ! In reclames, reclamefolders, op tv presentatoren, deelnemers in spelshows, er zijn donkergekleurde sporters ( 80 procent in het voetbal ?) , gtst heeft veel donkere acteurs, elke reclame plaats (politiek correct) een donker persoon in zijn reclame. Dus deze stelling klopt niet. Of kijkt hij alleen het nieuws over criminaliteit of Opsporing verzocht ???

3 Reacties
Libertain
Libertain3 dec. 2019 - 6:41

(“ Of kijkt hij alleen het nieuws over criminaliteit of Opsporing verzocht ???”) Neen, kijkt hij naar de foto van de Nederlandse regeringskabinet van afgelopen tientallen jaren en naar de foto’s van de politieleiding en Defensie, doe maar ook de Belastingsdienst erbij voor de volledigheid.

wegmetons
wegmetons4 dec. 2019 - 21:01

Op uw argumenten valt wel wat af te dingen libertain. Allereerst zijn er nu inderdaad geen ministers van kleur maar wel bijvoorbeeld een kamervoorzitter van Marokkaanse komaf. Wat betreft de politieleiding, daar kan ik me nog wel in vinden al heb ik echt oprecht geen idee hoe groot het percentage commissarissen is dat van immigratiekomaf is. Wat betreft de legerleiding is het vrij simpel: dat is een ervaringsding. Je wordt pas generaal na echt jaren en jaren en jaren dienst. Dat er mensen van Marokkaanse komaf bijvoorbeeld dienen in het leger gebeurt nog niet zo lang en zelfde voor mensen van Surinaamse komaf. Het zou statistisch dus logischer zijn om te kijken bij de onderofficieren, heeft u daar gegevens van?

Libertain
Libertain5 dec. 2019 - 7:25

@wegmetons, bedankt voor de ondersteuning van mijn opmerking.

Karingin
Karingin30 nov. 2019 - 18:29

Ik pleit voor glitterpiet: https://twitter.com/Sham_Ahmed_/status/1196181234285760515

Libertain
Libertain30 nov. 2019 - 9:51

Grappig dat mensen denken dat vreedzame burgerbewegingen met een soort internationale klassatie bezig zouden zijn, terwijl ze proberen hun bijdrage te leveren voor het progressieve modernisering van onze samenleving. Of willen we langzamerhand overal achterstand laten promoten?

Middenman
Middenman29 nov. 2019 - 8:24

Ik heb in veel landen gewoond en gewerkt en kan uit eigen ervaring zeggen dat het hier in Nederland echt niet erger is dan in andere landen. Latijns-Amerikanen kunnen erg racistisch zijn. Net als Aziaten. En Arabieren. En afrikanen, zowel witte als zwarte. Ik ben er inmiddels wel achter dat alle mensen in potentie even slecht en even goed zijn. Dat is het enige punt waarop we allemaal gelijk zijn.

4 Reacties
Peterrr2
Peterrr229 nov. 2019 - 18:20

@Ikzelf, omdat jij het er niet mee eens bent, dan IS het onzin. Of heb jij enige onderbouwing van jouw bewering?

Libertain
Libertain30 nov. 2019 - 9:46

@Middenman, hoeveel landen hebben een officiële (kinder)feest ter verering van Black Face symbool dat overal ter wereld tot in de hoogste instanties als VN, als discriminatief zijnde veroordeeld is?

Peterrr2
Peterrr230 nov. 2019 - 17:31

@Libertain, de VN? Dat was jaren terug de persoonlijke mening van Verene Sheperd, terwijl die vrouw geen idee had waar het over ging. Daarna nooit meer iets gehoord uit die hoek.

OlavM
OlavM3 dec. 2019 - 17:35

@ Peterrr: [Daarna nooit meer iets gehoord uit die hoek.] Nou, laat ik je dan nog even helpen: https://panorama.nl/nieuws/binnenland/vn-regering-moet-actiever-afrekenen-met-zwarte-piet (Trouw d.d. 7 oktober 2019) Citaat: "De Zambiaanse VN-rapporteur voor racisme en xenofobie, Tendayi Achiume, bezocht vandaag Nederland. Daar gaf ze een persconferentie over racisme in Nederland." Lees de rest zelf maar. Je moet tenslotte zelf ook op de hoogte WILLEN blijven.

Libertain
Libertain29 nov. 2019 - 8:14

Het artikel van de heer Bettache roept de automatische reacties van ultrarechts Nederland, terwijl het midden van onze maatschappij erg langzaam wakker wordt voor de realiteit van deze wereld. Black Face no more. Het is nog steeds bijzonder om te waar te nemen hoe een zeer vreedzame humanitaire burgerbeweging voor mensenrechten als KOZP op allerlei manieren, mede door in stand houden van allerlei verzinsels door traditioneel Nederland, Zwart wordt gemaakt. Het voornaamste trucje is steeds beweren dat er Pro-Pieten en tegen-Pieten (KOZP) zouden zijn, de laatsten om onze nationale pret te doen bederven. KOZP ageert uiterst vreedzaam tegen het Nederlandse versie van Black Face, omdat niemand wil echter de Pieten weg hebben, wel moet ons land in de moderne wereld gaan integreren. Het is de verkeerde tegenstelling die op de lezer wordt afgegooid. Waars het steeds om gaat is de kleur en verwerpelijke boodschap die dergelijke opstelling meebrengt die reeds lange tijd bewezen is door de stelselmatige discriminatie en terreuracties tegen KOZP. Heb ik de laatste tijden hele mooie feestfilmpjes gezien waar de gezellige Pieten helemaal witte gezichten hadden, dus niet geschminkt, licht roetveeg gezichtskleur hadden, vond ik tevens het voorstel om bijvoorbeeld zilvetkleurige gezichten aan de Pieten te geven zeer artistiek. In ieder geval de obsessie met Black Face/Zwarte Piet begint meer op een ultrarechtse culturele obstipatie te lijken, is er gelukkig nog steeds ook een gezond deel van de Nederlandse maatschappij aanwezig..

1 Reactie
Libertain
Libertain29 nov. 2019 - 8:15

...zilverkleurige gezichten...

7anpau1
7anpau128 nov. 2019 - 10:01

"Spreekkoren, neonazi’s en volwassenen die zwarte kinderen vernederen, zijn geen excessen. Zij zijn symptomen van een diepgeworteld cultureel probleem.' Leuke redeneringen. Beetje in de trant van Geen Stijl over criminaliteit onder allochtonen. Arme Karim Bettache, volgens Geen Stijl cs gepredestineerd om een halve crimineel te worden en op basis van zijn eigen redeneringen gepredestineerd om een halve racist te zijn. Dat de redenering van Geen Stijl onzin zal Karim Bettache ongetwijfeld beamen, maar mijnheer Bettache, you can not both have and eat your cake. U bent met uw met obsessies en frustraties doorspekte plempsels onderdeel van het probleem niet van de oplossing.

Leontrotsky
Leontrotsky27 nov. 2019 - 13:31

Ik heb altijd gezegd "witte Nederlanders zijn de meest racistische mensen ter wereld". Dit wordt door de meeste extreemrechtsen en zelfs mensen die niet rechts zijn veelal gebagataliseerd, met woorden als "wij zijn niet racistischer dan andere volkeren en anderen kunnen er ook wat mee". Dit is pertinent onjuist en ik wordt keer op keer in het gelijk gesteld, witte nederlanders hebben erg veel last van hun meerderwaardigheidscomplex en witte privilege, waar het vandaan komt weet ik niet maar pyschologen kunnen dit waarschijnlijk goed uitleggen. Volgens mij zit het discrimineren en racisme in het DNA van witte Nederlanders en zal wel (deels) zijn oorsprong hebben in ons koloniale verleden, maar er zijn zeker meer oorzaken. Ik denk dat racisme en discriminatie gepleegd door witten veel zwaarder bestraft moet worden. Door te discrimineren pleeg je eigenlijk "geestelijke moord". Veel van mijn gekleurde vrienden (ook uit Indonesië) geven aan zeer vaak racistisch bejegend te worden en dit heeft bij velen gezorgd voor angst, depressie en een zeer sterk minderwaardigheidscomplex waardoor deze mensen verschrikkelijk belemmerd zijn in hun geestelijke bloei en functioneren, zo erg zelfs dat velen mij vertelden dat ze "eigenlijk geen leven gehad hebben en nog steeds hebben". Dus misschien zou racisme en discriminatie gepleegd door witten gelijkelijk bestraft kunnen worden met moord, dat zou misschien het probleem enigszins kunnen oplossen en kan de slachtoffers helpen met hun verwerking.

5 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r27 nov. 2019 - 13:50

"witte Nederlanders zijn de meest racistische mensen ter wereld" Dat is een racistische opmerking. Volgens mij zijn er ontzettend veel witte Nederlanders die juist in het anti-racisme kamp zitten. Tegen ZP demonstreren etc. Die veroordeel je met jouw opmerking ook. "Ik denk dat racisme en discriminatie gepleegd door witten veel zwaarder bestraft moet worden. " Dus de zwaarte van je straf hangt af van je huidskleur? "Dus misschien zou racisme en discriminatie gepleegd door witten gelijkelijk bestraft kunnen worden met moord, dat zou misschien het probleem enigszins kunnen oplossen en kan de slachtoffers helpen met hun verwerking." Van kwaad naar erger zelfs. Ga je in een hoekje lopen schamen zeg.

Karingin
Karingin28 nov. 2019 - 1:05

Ik vind deze reactie veel te ver gaan. Het riekt naar eugenetica, en als iets racistisch (en dom) is, dan is 't dat. Je bent rijp voor het gesticht. Of zit je in een Russische trollenfabriek?

Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 6:42

Dus misschien zou racisme en discriminatie gepleegd door witten gelijkelijk bestraft kunnen worden met moord, dat zou misschien het probleem enigszins kunnen oplossen en kan de slachtoffers helpen met hun verwerking. Als je dit meent ben je niet lekker, wellicht gevaarlijk, als je dit niet meent dan ga je met je humor lekker naar de 4chan, dagelijkse standaard etc.

Leontrotsky
Leontrotsky28 nov. 2019 - 12:34

Sorry dat mijn reactie mensen tegen het zere been raakt, het was inderdaat veel te ongenuanceerd en kwam voort uit een frustratie en boosheid over de recentelijke golf van discriminatie en racisme. Ik bedoel uiteraard niet alle witte Nederlanders maar uiteraard alleen de extreemrechtse groepen die in Nederland helaas goed vertegenwoordigd zijn. Ook was ik te hard in mijn strafoplegging, dit kwam ook voort uit boosheid en frustratie. Hoewel ik wel denk dat strenger straffen kan helpen. Ik heb veel vrienden met een migratieachtergrond alhoewel ik zelf wit ben. Mijn vriendschap met sommige van mijn beste vrienden met een migratieachtergrond gaat terug tot mijn kleuterjaren (dus al 50 jaar geleden). Zij zijn van molukse achtergrond en ik was vanaf mijn zeer jonge jaren getuige van het feit dat ze gediscrimineerd werden en dat ze hier zeer onder leden (we hebben er vaak over gepraat, ze snapten nooit waarom hun dit werd aangedaan). Een van mijn molukse vrienden is hierdoor voor het leven ernstig beschadigd geraakt waardoor hij zich nooit goed heeft kunnen ontwikkelen. Hierdoor kan ik soms veel te fel reageren tegen racisme situaties.

Karingin
Karingin30 nov. 2019 - 18:12

Leon: Die laatste reactie siert je.

Ch0k3r
Ch0k3r27 nov. 2019 - 13:18

"Toch ga ik die mensen niet de schuld in de schoenen schuiven, want dat is het trucje dat al te lang is gebruikt. Racisme in de schoenen schuiven van individuen die eruit blaten wat de samenleving vaak diep daarbinnen denkt." Wacht, dus wegens het gedrag van enkelen gaan we een hele natie veroordelen? Wat? Moet je eens gaan toepassen als een of andere imam weer eens wat haat naar buiten blaat. Dan word je binnen een aantal seconden teruggefloten.

4 Reacties
Karingin
Karingin28 nov. 2019 - 1:01

We veroordelen naties de hele tijd voor het systeem dat daar gemeengoed is. Daarmee scheren we niet de hele bevolking over 1 kam. Een imam is een imam, die vertegenwoordigt zijn ideologie, eventueel ook die van een natie, en die kun je daar dus ook gewoon op afrekenen. Maar daarmee scheer je niet alle moslims over 1 kam. Karim scheert ook niet alle Nederlanders over 1 kam, hij klaagt een systeemfout aan.

OlavM
OlavM29 nov. 2019 - 0:56

@ Karingin: [Karim scheert ook niet alle Nederlanders over 1 kam, hij klaagt een systeemfout aan.] Dat blijkt voor velen hier toch te ingewikkeld.

Peterrr2
Peterrr229 nov. 2019 - 18:23

Aha Olav, het is een intelligentie probleem. Dom rechts versus intelligent links.

OlavM
OlavM3 dec. 2019 - 17:24

@ Peterrr: Ach Peter, zoiets heb ik zelf nooit geschreven, maar als jij het zegt zal het wel waar zijn. :)

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins327 nov. 2019 - 10:46

Tja racisme is diep geworteld hier in Nederland als je ziet hoeveel steun geweldadige, facistishe "pro pieten" krijgen. Want tja de Nederlandse cultuur is oh zo belangrijk. Geluukiv zijn deze mensen ook tegen de verAmerikaanisering, oh wacht......

3 Reacties
dirkdirk
dirkdirk28 nov. 2019 - 9:43

Fascistische pro pieten.....hoe verzin je het.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 nov. 2019 - 17:38

DP en de kerstman hebben tenminste 1 ding gemeen, ze lusten wel een borrel.

OlavM
OlavM29 nov. 2019 - 0:54

@ dirkdirk: [Fascistische pro pieten…..hoe verzin je het.] Als je die nog niet hebt waargenomen ben je ziende blind en horende doof. Maar ik schat je minder onschuldig in.

Tafelpoot
Tafelpoot27 nov. 2019 - 7:08

Het uitschelden van kinderen gebeurt ook met kinderen met een bril, die voor voor brilsmurf worden uitgemaakt. Men ziet een kind met een bril voor zich en zien (onbewust) gelijk de karikatuur van brilsmurf, te weten betweterig en in de omgang weinig tactvol, voor zich. Daar kunnen kinderen die een bril dragen jaren last van hebben. Hun zelfbeeld kan er door aangetast worden. Misschien is het wel een idee om de figuur van brilsmurf te veranderen of zijn karakter wat te veranderen. Of is het slimmer om mensen te leren, dat brilsmurf maar een karakter is een tekenfilm en niet per se representatief is voor kinderen, die een bril dragen. Dat kinderen met een bril diverse karakters hebben. Mensen trekken nu eenmaal heel snel bepaalde conclusies. Het is zaak om mensen bewust ervan bewust te maken dat bepaalde conclusies lang niet altijd hoeft te kloppen.

13 Reacties
Libertain
Libertain27 nov. 2019 - 7:49

Bedoel je dat uischelden en treiteren een wezenlijk onderdeel van onze cultuur zou zijn, dat we dan op die manier het "kinderfeestje" ZP moeten gaan beoordelen? Wat een afschuwelijk voorstel, zeg!

MichelD
MichelD27 nov. 2019 - 10:05

Helemaal eens met Tafelpoot. Bij pesten is er een kwade intentie en een object. De intentie moet aangepakt worden, niet het object. Pesters vinden namelijk altijd wel een object. Een banaan is niet racistisch ...

Autofiets
Autofiets27 nov. 2019 - 10:20

@Libertain: Wat Tafelpoot volgens mij bedoelt is dat de mens een sociaal en statusgevoelig wezen is die vrijwel continu bezig is met (de perceptie van) sociale hiërarchie. Bij kinderen komt dat prachtig en ongenuanceerd tot uiting als 'pestgedrag' waarvan de meeste kinderen niet doorhebben hoeveel pijn dit bij het slachtoffer kan doen. Bij volwassenen is dit echter helaas vaak ook nog steeds het geval, ook al is het daar vaak wat omfloerster, het gaat er vaak nog steeds om sprongen te maken op de 'alfa-mannetjes-ladder'. De vraag die je stelt of dit een wezenlijk kenmerk is van onze cultuur is daarom eigenlijk enorm grappig. Je koppelt een menselijke eigenschap aan een cultuur die je in meerdere reacties als minderwaardig wegzet of althans hier pogingen toe waagt. Dit terwijl je zelf enorm bezig bent met je sociale hiërarchie door erop te wijzen hoe belangrijk het wel niet is dat we er als Nederland internationaal gezien 'slecht voor staan'. Snap je dat je onderdeel bent van hetzelfde spel dat je zegt te verafschuwen? Wat tafelpoot verder lijkt te zeggen is dat een ieder 'gepest' of 'gereduceerd' wordt tot datgene wat hem/haar onderscheidend maakt. Daarom wordt een donker gekleurd iemand zwarte piet genoemd, een blanke kaaskop (is dat ook bewijs van de koloniale racistische mentaliteit van de Nederlander?), iemand met een bril wordt brilsmurf genoemd, een grote neus is een zinksnijder, 'rood' haar is een vuurtoren etc. Allemaal uitingen van hetzelfde fenomeen, toch wordt het een gezien als een uiting van een koloniaal racistische samenleving en het ander als een (soms onschuldige) pesterij. Waar we in de opvoeding aandacht voor hebben is dat beledigen niet hoort, maar wat we wel eens vergeten is dat je gekwetst voelen een individuele ervaring en ook regelmatig een keus is.

Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 10:50

Nee Libertain, dat bedoelt Tafelpoot niet en dat weet jij zelf ook wel. Uitschelden en treiteren is fout gedrag, maar komt in alle culturen voor. Hoe vervelend het ook voor je is, dit gedrag heeft niets met de kleur van je huid te maken!

Verver
Verver27 nov. 2019 - 10:56

@libertain Onbewust 'vechten' kinderen voor hun pikorde. Sommigen doen dat door zelf ergens in uit te blinken, anderen doen dat door andere kinderen 'omlaag' te halen. Fysiek en verbaal. Dat is ingebakken evenals vooroordelen. Daar komt onze angst voor spinnen of slangen ook vandaan. Volgens mij suggereert @tafelpoot, dat uitschelden en treiteren van alle tijden is. Hij/zij (wil niet vooroordelen dat tafelpoot een vrouw, dan wel man is) Maar ook dat het een slimmer idee is als je mensen kunt leren, dat de vooroordelen niet kloppen. En dat lijkt me inderdaad wel een slim idee.

Libertain
Libertain27 nov. 2019 - 11:42

@Autofiets, ("... toch wordt het een gezien als een uiting van een koloniaal racistische samenleving en het ander als een (soms onschuldige) pesterij.") Enkel iemand die het cultuur van pesterrijen met de paplepel ingegooid heeft gekregen, mag dergelijks beweren. Daarom steeds de vraag over de oorspronkelijke cultuurfenomeen ook in het geval van ZP. Pesterijen zijn nooit onschuldig en derhalve volledig verwerpelijk te noemen. Nogmaals is het bewijs dat sommige cultuurfenomenen erg achterhaald, tevens achterlijk zijn.

Autofiets
Autofiets27 nov. 2019 - 13:54

@Libertain: Je grossiert in vreemde interpretaties. Je zegt het volgende: "Enkel iemand die het cultuur van pesterrijen met de paplepel ingegooid heeft gekregen, mag dergelijks beweren. Daarom steeds de vraag over de oorspronkelijke cultuurfenomeen ook in het geval van ZP." Wellicht begrijp ik je verkeerd, maar hieruit lees ik dat het feit dat ik een observatie doe in jouw ogen betekent dat ik een cultuur vertegenwoordig die pesterijen met de paplepel ingegoten heeft gekregen. Nu kun je het natuurlijk niet met mijn observatie eens zijn, maar dan zou je ook kunnen overwegen om in plaats van een misplaatste generalisatie (waarmee je impliciet lijkt te verwijzen naar de Nederlandse cultuur) te volstaan met argumenten of een andere zienswijze. Je bedient je (niet voor het eerst) van het reduceren van personen tot groepen tot generalisaties, een van de kenmerken van racisme. Vervolgens zeg je: "Pesterijen zijn nooit onschuldig en derhalve volledig verwerpelijk te noemen. Nogmaals is het bewijs dat sommige cultuurfenomenen erg achterhaald, tevens achterlijk zijn." Dus als iets niet onschuldig is, is het 'derhalve' volledig verwerpelijk. Dank voor het ontkennen van het bestaan van elke vorm van nuance. Alles maar in de brand steken dan? Verder vind ik het jammer dat je uit de verschillende reacties op jouw eerdere postings slechts bereid bent om op twee regels te reageren. Hiermee laat je vooral het gebruik van oogkleppen zien.

Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 6:58

"Het uitschelden van kinderen gebeurt ook met kinderen met een bril, die voor voor brilsmurf worden uitgemaakt." Wat je voor het gemak even vergeet met je grappige teksten en dito oplossing alleen om dit racisme van deze 2 volwassenen te bagatelliseren is het verschil als kinderen elkaar onderling uitschelden of, waar dit filmpje overgaat, 2 volwassen mensen dit een kind om zijn huidskleur aan doen. Jouw kind heeft een bril op, en deze mensen schelden hem / haar daarom uit. Alleen maar omdat je kind een bril draagt. Schrijf je dan ook dat dit uitschelden van volwassenen ook kinderen met een zwarte huidskleur gebeurt dat het dan slimmer is om het kind te leren dat Zwarte Piet maar een karakter is en dat het die mensen totaal niet om je huidskleur ging. Racisme is maar een karakter in een kinderfeest. Trek het je niet aan. Lekker weer zwart schminken en je lippen stiften. En als er iemand over racisme begint dan zeg jij gewoon, dit is onze cultuur en Brilsmurf is ook maar een karakter.

Libertain
Libertain28 nov. 2019 - 7:20

("Alles maar in de brand steken dan?") Typerende observatie die louter uit zuiver eigen ervaring en achtergrond opkomt. Hoop ik dat er stirisch bedoeld is. Bedankt voor de vesrterking van mijn stellingen.

Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 7:27

Autofiets Leuk gelul om het racisme van de racisten in het filmpje te rechtvaardigen. Als ik het niet racistisch bedoel dan is het geen racisme. "maar wat we wel eens vergeten is dat je gekwetst voelen een individuele ervaring en ook regelmatig een keus is." Je bedoelt hiermee te zeggen : "Ik noem je wel een zwarte aap maar jij kiest er voor om daardoor gekwetst te zijn, het is jouw ervaring. Fijn een vrijbrief creëren om bagger te mogen kotsen en daarvoor totaal geen verantwoording te nemen. sterker, de verantwoording bij het lijdend voorwerp van je bagger neerleggen. Iets zegt me dat jij een blanke bent die zich gediscrimineerd voelt in zijn eigen land. Peterrr "Hoe vervelend het ook voor je is, dit gedrag heeft niets met de kleur van je huid te maken!" Ik weet niet of deze opmerking gewoon dom, onwetend of doelbewust smerig is. Jij wilt dus zeggen dat het die mensen in dat filmpje niet om huidskleur ging?Als blanke Paultje er had gezeten dan hadden ze ook Zwarte Piet gezegd? Jij bent als een man die voor een vrouw die net aangerand is gaat bepalen dat het wel mee valt of erg is maar dat het in ieder geval niets te maken heeft met haar vrouw zijn. Het pesten van zwarte kinderen heeft net zo min met hun huidskleur te maken als het verkrachten van vrouwen te maken heeft met het feit dat ze vrouw zijn. Thierry B zou het niet beter kunnen verworden. Welkom tot extreem rechts. MichelD Pesters vinden namelijk altijd wel een object. Een banaan is niet racistisch … Jij lijkt me een type die dat zegt terwijl je de schil naar een neger gooit en apengeluiden maakt. of pest ik je nou?

Peterrr2
Peterrr228 nov. 2019 - 9:15

@Paultje, als je nou gewoon even goed had gelezen waar ik op reageerde had je niet zoveel onzin neer hoeven zetten. Maar ik ben de beroerdste niet en zal het je nog een keer rustig uitleggen. Tafelpoot heeft het over pestgedrag in zijn algemeenheid, dus niet wat er in dat filmpje is gebeurd. Daar reageerde ik op. Dat fout gedrag niets met de kleur van je huid te maken heeft. Dat jij dan in je woede weer iets anders wil lezen, daar kan ik ook niets aan doen. Ik zie dat je vanmorgen heel veel reacties geplaatst heb, waarin je helemaal los gaat met je fascisme vergelijkingen. Ik heb geen zin om daar allemaal op te reageren. Ik kan alleen maar beamen dat jij een goed mens bent en deugt. Jij komt later vast in de hemel. Er zullen daarna vast diverse Paul Hoekveld straten, pleinen, parken enz. verschijnen. Ik voel me vereerd om met zo'n grootheid uit de geschiedenis te hebben mogen discussieren.

Autofiets
Autofiets28 nov. 2019 - 10:04

@Paul250371 "Leuk gelul om het racisme van de racisten in het filmpje te rechtvaardigen. Als ik het niet racistisch bedoel dan is het geen racisme." Sorry Paul, maar dan lees je niet wat ik zeg. Wat ik zeg is dat pesten op basis van onderscheidende kenmerken waarvan huidskleur er een is, niet noodzakelijkerwijs bewijs is van de stelling dat Nederland een koloniaal racistische samenleving zou zijn. Een donker gekleurd persoon uitmaken voor zwarte Piet is dan ook van een andere orde dan 6 miljoen Joden vergassen in concentratiekampen of tientallen jaren een apartheidsstaat in stand houden. Hier op Joop wordt regelmatig benoemd dat dit een glijdende schaal is en in z'n gradualiteit het een tot het ander kan leiden. Dit kan ik zeker onderschrijven, wat mensen vaak echter vergeten is dat die gradualiteit beide kanten op werkt, een belediging op basis van huidskleur staat misschien niet ver af van racistisch geweld, hij staat echter ook niet ver af van 'normaal' pestgedrag en zelfs onschuldige plagerijen. Dat ontkennen reduceert menselijk gedrag tot een binair goed/fout. Hoewel velen daar naar lijken te streven zul je er vanzelf achter komen dat de wereld daar bepaalt niet mooier van wordt. "Je bedoelt hiermee te zeggen : “Ik noem je wel een zwarte aap maar jij kiest er voor om daardoor gekwetst te zijn, het is jouw ervaring." Dat bedoel ik helemaal niet te zeggen, dat jij dat denkt komt doordat je selectief leest/citeert en het stuk over het beledigen weg laat. Wat ik zeg is: "Ik beledig je door je een zwarte aap te noemen, of dat bij jou tot gekwetstheid leidt is gebaseerd op hoe jij mijn belediging ervaart en soms een keus" Dat is niet een vrijbrief creëren zoals je foutief concludeert, dat is beschrijven hoe menselijke interactie werkt. Wellicht is het niet onverstandig om daar wat langer bij stil te staan, aangezien je al voorafgaand aan wat voor interactie dan ook lijkt te hebben besloten wie de agressor en wie het slachtoffer is. "Iets zegt me dat jij een blanke bent die zich gediscrimineerd voelt in zijn eigen land." Dat iets heeft het dan helaas fout, wellicht kun je dat terugzeggen. Ik voel me uitermate bevoorrecht in mijn eigen land.

Tafelpoot
Tafelpoot28 nov. 2019 - 11:29

Wat ik bedoel, dat mensen die kinderen voor zwarte piet uitschelden gecorrigeerd dienen te worden. Niet dat kinderen die voor zwarte piet uitgescholden worden de boel moeten relativeren.

Gefaald
Gefaald27 nov. 2019 - 6:34

Ik heb schijt aan ons internationale imago. Alsof wij moeten luisteren naar ugly Americans die denken dat zwarte piet blackface is. Dat soort dommigheid hoeven wij hier echt niet te belonen. Wij moeten gewoon onze cultuur verdedigen tegen buitenlandse dreiging. Desnoods leggen we die sukkels aan de andere kangt van de Atlantische Oceaan uit hoe het echt zit.

15 Reacties
Libertain
Libertain27 nov. 2019 - 7:53

("Ik heb schijt aan ons internationale imago.") Dit is echt niet wijs. Moet je niet vergeten dat er o.v.a. een Internationale Hof in ons land gevestigd is, waarbij van groot belang voor de uitspraken van deze institutie is hoe ons land in deze wereld wordt waargenomen. We doen vaak andere landen wijzen op het overtreden van mensen rechten, dan moet ons straatje ook schoon zijn.

Norsemen
Norsemen27 nov. 2019 - 10:38

@Gefaald Grappig dat je denkt dat het willen behouden van ZP opkomen is voor onze cultuur. En door jouw reactie heb je ook al prima uitgelegd hoe het echt zit. Ik hoop alleen dat jouw reactie niet bij die sukkels aan de andere kant terecht komt want dan zullen ze ons behalve racistisch ook nog eens rukkend dom vinden.

Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 10:52

@Gefaald, Wel grappig dat de SJW'ers zich nu druk maken over ons imago in de VS. Bij het volgende topic over Trump wordt de VS weer compleet belachelijk gemaakt. Het is zo lekker inconsequent allemaal...

Jack Amoebe
Jack Amoebe27 nov. 2019 - 11:33

... waren het alleen ''amerikaanse sukkels'', zou men er nog enigszins mee uit de voeten kunnen komen. De waarheid is echter veel lelijker, van pool-tot-pool worden de wenkbrauwen gefronsd bij het pestspelletje en zal men daarom ook zien dat in 90% van de internationale context (zowel handel als sociaal) het spelletje NIET geopenbaard word. ''schijt aan diplomatie'' werkt niet.

Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 12:26

Jack Amoebe 27 november 2019 at 12:33 … waren het alleen ”amerikaanse sukkels”, zou men er nog enigszins mee uit de voeten kunnen komen. De waarheid is echter veel lelijker, van pool-tot-pool worden de wenkbrauwen gefronsd bij het pestspelletje en zal men daarom ook zien dat in 90% van de internationale context (zowel handel als sociaal) het spelletje NIET geopenbaard word. ”schijt aan diplomatie” werkt niet. @Jack, vandaar natuurlijk dat landen als Saoedi-Arabië en China geboycot worden, hmm... oh nee... daar doet gewoon iedereen zaken mee. En dan denk jij dat er iemand is,buiten wat activisten om, die zich zich druk maakt over een toneelstukje?

Norsemen
Norsemen27 nov. 2019 - 12:40

@Peterrr Wel als dat imago racisme is. Maar dat geldt blijkbaar niet voor iedereen.

Paul250371
Paul25037127 nov. 2019 - 13:36

"Wij moeten gewoon onze cultuur verdedigen tegen buitenlandse dreiging." Ik sta niet achter jouw cultuur. Ik zou willen dat je dat "onze" weg zou laten.

Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 15:43

Norsemen 27 november 2019 at 13:40 @Peterrr Wel als dat imago racisme is. Maar dat geldt blijkbaar niet voor iedereen. Als ZP racisme zou zijn, dan moet je een keer met een onderzoek aankomen dat die bewering aantoont. En verder denk ik dat een land waar Trump de baas is, zich niet zo heel druk maakt over Nederland. De gemiddelde Amerikaan weet waarschijnlijk niet eens waar Nederland ligt.

Jonathan2
Jonathan227 nov. 2019 - 16:03

Veel succes daarmee. Die hebben Trump als president gekozen. Zal niet meevallen om die ook maar iets uit te leggen.

Norsemen
Norsemen27 nov. 2019 - 21:09

@Peter Een onderzoek? Ben je wel helemaal in orde

Norsemen
Norsemen27 nov. 2019 - 21:38

En aan welke kant denk je dat de Trump aanhangers staan, voor of tegen ZP?

Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 23:17

Ikzelf 27 november 2019 at 21:38 Een minderheid van het Amerikaanse volk heeft Trump gekozen. Niet helemaal billijk om daar het hele volk op af te rekenen. Klopt! Ps. een nog veel kleinere minderheid in NL stemt PVV en FvD en toch wordt door sommigen hier heel NL daarop afgerekend.

Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 7:38

"Ik heb schijt aan ons internationale imago" Als jij als rechtspersoon, Trump adept, de Amerikanen een lesje wil leren om jouw treurige Zwarte Piet cultuur (niet onze, jouw) te verdedigen dan moet je racisme wel heel diep zitten.

Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 7:40

Peterrr De VS gruwen van jouw ZP traditie.

Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 7:43

Peterrr "Ps. een nog veel kleinere minderheid in NL stemt PVV en FvD Nee, alleen die extreem rechtse stoorzenders zoals jij. en toch wordt door sommigen hier heel NL daarop afgerekend." Maak je fascistische dromen niet groter dan het is, voor Nederland is er nog hoop.

Andy JPL
Andy JPL27 nov. 2019 - 6:15

Heerlijk dat lokale denken hier. Alsof Nederlanders het racisme hebben uitgevonden. Racisme zit in de mens, ergo in bijna elk diersoort. In Nederland worden mensen idd uitgescholden, misschien krijgen ze zelfs wel eens een klap, dat staat dan ook meteen in de kranten en in het nieuws, terwijl er landen zijn waar het soms zelfs wettelijk geregeld is dat buitenlanders oid worden benadeeld of zelfs vermoord. Helemaal mooi de landen die hier boven genoemd worden. Japan en racisme en Amerika en racisme. Terwijl je hier als donkere man gewoon normaal aangehouden kan worden, zou het in Amerika kunnen betekenen dat je voor je leven moet vrezen en Japan is gewoon gesloten voor buitenlanders die daar willen wonen en owee als je aangeeft dat Jappanners geen puur ras meer zijn... Dan zijn de rapen gaar en dit soort landen vinden het vreselijk dat iemand voor Zwarte Piet wordt uitgemaakt. Volgende keer dan maar gewoon neerschieten? Dan hebben iig de Amerikanen er niets meer over te zeggen.

4 Reacties
Libertain
Libertain27 nov. 2019 - 7:56

(Terwijl je hier als donkere man gewoon normaal aangehouden kan worden, zou het in Amerika kunnen betekenen dat je voor je leven moet vrezen ...") Google aub het naam Mitch Hernandez. Mischien leef je pas kort in ons land.

Perspectief 5.0
Perspectief 5.027 nov. 2019 - 8:41

@libertain Dat risico loop je als je roept dat je een wapen hebt. Slecht voorbeeld.

LaBou
LaBou 27 nov. 2019 - 9:46

"Dat risico loop je als je roept dat je een wapen hebt. Slecht voorbeeld" Er zijn meer kerels die denken dat ze een groot wapen hebben (ik weet het: een doordenkertje). Ook maar aanpakken dan?

Libertain
Libertain27 nov. 2019 - 10:18

("Slecht voorbeeld") Helemaal niet. Je zit in de ontkenningsfase. Feestgangers roepen van alles, doch eindigt het nooit op die manier, mogelijk omdat ze vooral blank zijn. Bekwame professionelen weten ongeveer 30 seconden na aanhouding of de betreffende persoon ergens een wapen op zijn lijf heeft opgeborgen. In plaats van te zoeken dergelijk droevig voorvaal goed te praten, zou je even moet gaan indenken met een beetje zelfreflectie hoe gaan we in het toekomst zulks een kunnen voorkomen.

quatsch
quatsch27 nov. 2019 - 0:32

#Daarom moet ons koloniale culturele systeem van systematische categorisatie op basis van gradaties huidskleur op de schop. # Welk cultureel systeem kunnen we dan als voorbeeld nemen?

6 Reacties
Libertain
Libertain27 nov. 2019 - 7:47

Elke die beter is in dit opzicht van de Nederlandse. Kijk om je heen hoeveel landen een Black-Face in ere houden, tevens een zogenoemde feest van maken. In ieder geval gaat het om eigen cultuur laten doorontwikkelen verder dan deze koloniale stereotypen.

Klaas Punt
Klaas Punt27 nov. 2019 - 9:26

Libertain, nadat je over elke bijdrage jouw gram hebt geuit, dit: - de gemiddelde Nederlander had nog nooit van jouw Blackface gehoord totdat jouw amerikaanse ideeen boven water kwamen - zwarte piet heeft niets met racisme te maken, heb je de foto van dat meisje gezien die zwarte piet moet voorstellen? Mooie vrouw maar onmiddelijk herkenbaar als het winkelmeisje bij de bakker. Bij het Sinterklaasspel is het de bedoeling dat de spelers in hun rol onherkenbaar zijn, dit ivm de kleintjes die in dit familiespel nog geloven in sinterklaas. In jouw geliefde amerikaanse cultuur geloven die kleintjes vaak in de kerstman, je weet wel die dwerg met die bolle buik maar zo dom zijn nederlandse kinderen niet.....Een nederlands kind, en ja van alle kleuren weet dat Sinterklaas kadotjes brengt!.

Libertain
Libertain27 nov. 2019 - 11:34

@Klaas punt, ("...nadat je over elke bijdrage jouw gram hebt geuit") Het houding van met twee vingers in de oren zitten, help je niet verder te komen, blijf je stagneren op hetzelfde plekje. Het is je eigen keuze, daar gaat je reactie over. Zou je even kennis moeten nemen van de uitspraken van functionarissen van de VN, en anderen die veel beter dan jou weten wat Black-face onder welke vorm dan ook, werkelijk betekent. Omdat je bewoordingen eerder naar stalken reiken, zal ik geen reactie meer op je schrijven geven, omdat dit beneden elke peil is een open discussie.

Jack Amoebe
Jack Amoebe27 nov. 2019 - 11:38

@Klaas ... meer genoeg andere kleuren in een pallet die niet direkt aan een ''ras'' gekoppeld kunnen worden; Worden ze nog steeds niet herkend bij de jaarlijkse liegpartijtjes over inbrekers en haast niet meer bestaande open schoorstenen met haard. Moeilijk, nou neen, €2.99 per doosje schmink.

Karingin
Karingin28 nov. 2019 - 0:51

Hoezo moet een ander systeem als voorbeeld dienen? Wat een onzin. Cultuur maken we zelf. En het is nu wel duidelijk, dat ook al vond ik ZP in mijn kindertijd uiteraard ook niet racistisch, het Pro-Piet-kamp dat er inmiddels wel van gemaakt heeft. Zelfs met zeer gewelddadige acties tot gevolg. Als je na dat laatste nog in je ontkenning blijft hangen, dan ben je ziende blind. En dat voor een of ander dom, verzonnen feest. Holy crap.

quatsch
quatsch28 nov. 2019 - 1:32

@karingen Lees de zin (zijn conclusie) die ik eerder heb aangehaald nog eens! Als je niet inziet dat dit quatsch is, dan heb ik met je te doen.

Vlaggenroof
Vlaggenroof26 nov. 2019 - 22:45

Voor de hele Zwarte Pieten discussie, toen niemand er nog uberhaupt aan dacht dat het racistisch kon zijn werden nooit mensen uitgescholden voor zwarte piet, het kwam geeneens in ze op. Dat is wel iets dat ontstaan doordat mensen boos worden dat je ze een traditie en kinderfeest ontneemt.. een averechts effect dus

4 Reacties
Libertain
Libertain27 nov. 2019 - 9:24

( "..toen niemand er nog uberhaupt aan dacht dat het racistisch kon zijn..˜") Goed uitleg waar loopt onze traditionele cultuur ver achter ten opzichte van de ontwikkelde landen. Ga door, maak je kans om het uiteindelijk door te krijgen.

Jack Amoebe
Jack Amoebe27 nov. 2019 - 11:40

( “..toen niemand er nog uberhaupt aan dacht dat het racistisch kon zijn..˜”) Ah toen ergens begin tachtiger jaren of doelde je meer op het eerdere protest reeds opkomende in de jaren dertig ?

rosarosa
rosarosa27 nov. 2019 - 12:41

onwetend? ontkennend? "De eerste klachten die wij hebben gevonden, stammen uit 1927. Een zwarte man moest toen voor de Rotterdamse politierechter verschijnen, omdat hij een havenarbeider had geslagen. De beklaagde verweerde zich bij de rechter met het feit dat hij was uitgescholden en zei dat zwarte mensen in Nederland voortdurend worden uitgemaakt voor Zwarte Piet." https://historiek.net/geschiedenis-van-de-zwarte-piet-kritiek/84395/ en Gerda Havertong in 1987 over Zwarte Piet https://www.youtube.com/watch?v=VmfjuWXpG7k

Paul250371
Paul25037127 nov. 2019 - 13:42

https://joop.bnnvara.nl/nieuws/zwarte-piet-kwetste-bevrijders-in-wo-ii Citaat Op internet circuleert een voorpagina-artikel van De Stem gedateerd 2 februari 1945. In het artikel wordt verteld hoe Zwarte Piet in december de relaties tussen de VS en Nederland ernstig deed bekoelen. Een Amerikaanse commandant had zijn legerjeep beschikbaar gesteld voor de intocht van Sinterklaas. Binnen tien minuten kreeg hij klachten van zwarte Amerikaanse soldaten: De Nederlanders, zoo klaagden zij, hadden een blank individu zwart geschilderd. Deze surrogaat-neger reed door de stad schande espot van alle real coloured gentlemen. Yes sir, nooit nog is het zwarte ras op zulk een geraffineerde manier gehoond. De Nederlanders probeerden uit te leggen dat Zwarte Piet “een onschuldig grapje” is maar kregen op hun beurt de les dat sommige grappen nooit onschuldig kunnen zijn. De protesterende Amerikaanse bevrijders, die hun leven waagden om Nederland te helpen, werden in het gelijkgesteld en kregen de belofte dat er nooit meer een zwart geschminkte persoon rondgereden zou worden. We weten inmiddels hoe goed Nederland zich aan die belofte heeft gehouden. En ten tweede, er zijn door de jareen heen heel veel zwarte kinderen voor zwarte piet uitgemaakt of slachtoffer van soortgelijke grappen

JohnVKR
JohnVKR26 nov. 2019 - 22:39

Racisme is een geïntegreerd onderdeel van de Nederlandse cultuur. Dat is altijd al zo geweest. Het is ook geen toeval dat apartheid een Nederlands woord is.

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 6:43

@John, 'Racisme is een geïntegreerd onderdeel van de Nederlandse cultuur.' Alleen van de Nederlandse cultuur of elke? Kom eens met een onderzoek waaruit blijkt dat het in NL anders is dan in andere landen.

Libertain
Libertain27 nov. 2019 - 9:29

("Alleen van de Nederlandse cultuur of elke?") Het gaat ons vooral om het land waar in wij leven, wat wij de kinderen van klein af doen aanleren. Wat voor samenleving zijn we geworden. Indien andere landen standrechtelijke executies opvoeren, of mensen rechten helemaal niet naleven, moeten wij ook dan de schouders ophouden en gelijk hetzelfde gaan doen? Dacht ik dat we voorbeeldland waren, toch? Of is het helemaal niet meer aan de orde van de dag?

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2019 - 10:56

Apartheid is geen Nederlands woord maar een Afrikaans. Een niet-toevallig belangrijk verschil.

Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 11:01

@Libertain, ik heb geen idee of wij als NL ooit een voorbeeldland zijn geweest. Misschien dachten we dat zelf. Misschien vonden ze in België ook wel dat zij een voorbeeld land zijn. Of in de VS, of in Japan, of in Zweden. Geen idee. Ik heb nooit zo de indruk gehad dat het in Nederland anders is dan in de landen om ons heen. Het is hier goed leven, voor iedereen. Maar je hebt ook hier figuren die voor problemen zorgen. Dat heb je denk ik in elke cultuur. Ik snap niet zo goed waarom je met een voorbeeld over strafrechtelijke executies komt. Die zijn hier niet, volgens mij willen 'we' dat ook niet. Dus wat is er relevant aan om dat erbij te halen. Bovendien is dit een reactie op het 'hel-verhaal' van Bettache. Ondanks dat we hier geen strafrechtelijke executies uitvoeren vindt hij het hier toch vreselijker dan in landen waar dat wel gebeurt. En jij steunt hem daar ook nog eens in. Vind je dat niet een beetje raar?

OlavM
OlavM29 nov. 2019 - 0:33

@ Danielle Defoe: Je weet natuurlijk ook wel dat het Afrikaans is voortgekomen uit het oud-Nederlands van de kolonisten en Boeren. En ja, die hebben wel degelijk ook de oude Nederlandse cultuur in hun "aderen". (Beeldspraak, zeg ik er maar voor de zekerheid bij).

Karingin
Karingin26 nov. 2019 - 22:38

Guttegut, de whataboutisms, uitvluchten en vooral de ontkenningskramp doen gewoon pijn aan je ogen. Je kunt ook gewoon erkennen dat íedereen voor een groot deel geleid wordt door vooroordelen. En dat er daarom dus nog behoorlijk veel racisme voorkomt in Nederland. Bewust of onbewust, maar dat doet er helemaal niet toe. Het is er gewoon. Ja ook bij mij, en ook bij gekleurde mensen, dat leren we nu eenmaal aan. Je kunt het dus ook weer afleren. Dat het elders slechter is, is natuurlijk wel het allerbelabbertste argument, wie zo denkt komt nooit een stap vooruit in het leven. En wie het uitschelden van een klein kind door een ouder echtpaar bagatelliseert, die spoort gewoon echt niet.

8 Reacties
tempest
tempest26 nov. 2019 - 23:32

“En wie het uitschelden van een klein kind door een ouder echtpaar bagatelliseert, die spoort gewoon echt niet.” Tuurlijk had die mevrouw gelijk haar excuses moeten toen ze merkte dat haar woorden zo kwetsend overkwamen en later bij haarzelf te raden gaan waar die opmerking vandaan kwam (voor zover we van de beelden kunnen inschatten wat is gebeurd). Maar is dit echt wereldnieuws? Kan je hier serieus iets uit concluderen wat betreft racisme in Nederland? En als je al van mening bent dat dit zou bewijzen dat Nederland als geheel ontzettend racistisch is, dan lijkt me zorgen over het imago van ons landje nou niet bepaald de grootste zorg. Ik snap de emotie, maar dat gaat allemaal wel erg ver en daarna bagatelliseer ik dit incident echt niet.

Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 6:47

"Dat het elders slechter is, is natuurlijk wel het allerbelabbertste argument, wie zo denkt komt nooit een stap vooruit in het leven." Hier ben ik het niet mee eens @Karingin. Want juist als iemand gaat roepen dat Nederland een door en door rot land is, dan suggereer je dat het elders beter is, dus dat we daarvan moeten leren. Nou daar klopt niets van. Waar is het op dit gebied dan zoveel beter dan hier? Dan kun jij wel roepen als je zo denkt kom je geen stap vooruit in het leven. Kom je wel verder door keer op keer te roepen hoe verrot slecht we hier allemaal zijn?

Verver
Verver27 nov. 2019 - 7:52

Vooroordelen zitten ingebakken in de genen en helpen de mens (een dier) te overleven. Mensen benoemen als zijnde 'niet sporen' omdat hun mening jou niet aanstaat...onder dat mom zijn heel wat mensen om het leven gebracht in allerlei dictaturen. Heb je al aangifte gedaan tegen het echtpaar? Dat is de Karinklijke weg...

Karingin
Karingin28 nov. 2019 - 0:22

Peterr: Er staat nergens dat NL door en door rot is. Er worden gewoon problemen benoemt die we hier wel degelijk hebben.

Karingin
Karingin28 nov. 2019 - 0:31

Zedje: De definitie van racisme is vrij helder. Dat niet iedereen die een racistische opmerking maakt die intentie heeft ook, maar dat betekent niet dat je iemand daar niet op mag aanspreken. Een kind voor ZP uitschelden is racistisch ongeacht de context. En dan mag je zo iemand ook dom (of gemeen) noemen. Ik ga niet mee in die internationale context die iets zou relativeren. Dat heb ik al uitgelegd. De hele wereld is racistisch, ja dus?

Karingin
Karingin28 nov. 2019 - 0:42

Verver: Doe normaal, je reactie slaat kant noch wal. Volwassenen die het normaal vinden dat een klein kind wordt uitgescholden, die sporen gewoon niet, daar kun je het niet níet mee eens zijn, tenzij je gewoon een bloedhekel aan kleine kinderen en/of mensen in het algemeen hebt. Ik vind trouwens zoveel mensen niet sporen. Mag ik dat zeggen? Ja dat mag ik zeggen. Dat jij daar meteen een oproep tot geweld in ziet, zegt meer over jou dan over mij. Waarom zou ik aangifte doen tegen mensen in een of ander filmpje waar wij nu hier een discussie over voeren? Wat is dat voor vreemde redenering? Nou ja, wel een typisch slechts (doorzichtig, én selectief) trucje: als je ergens een mening over hebt dan moet je ook meteen tot actie overgaan om er iets aan te doen. Man, ik zou er een dagtaak aan hebben, en de samenleving zou compleet vastlopen als we dat allemaal zouden doen. Je hebt ze echt niet allemaal op een rijtje.

Karingin
Karingin28 nov. 2019 - 0:44

PS Zedje: Was die verassing een freudiaanse versschrijving? Ik ben nog alive and kicking thank you very much.

Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 7:50

Verver "Heb je al aangifte gedaan tegen het echtpaar? Dat is de Karinklijke weg…" Je bedoelt de NSB weg, de Baudetmeldpunten, de Wilders Polenmelders. Maar ik vertel je niets nieuws, verraden, verlinken, aangeven, anoniem bellen, je kent het wel, het standaard repertoire van jouw extreem rechtse partijen.

Recht door Zee
Recht door Zee26 nov. 2019 - 22:36

Het filmpje laat maar 1 kant zien en wij weten daardoor niet wat er echt gebeurt is. Ben ook benieuwd naar de kant van het oudere stel. Op deze manier mist het teveel context om te weten wat er werkelijk gebeurt is en kunnen wij alleen maar gissen en aannames maken. Is er een politierapport? Gezien zij riep er de politie bij te halen? Heeft ze aangifte gedaan? Meer context a.u.b.

1 Reactie
Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 7:58

Recht door Zee Uiteraard heb jij meer context nodig, racisme benoemen, mmmwwaah, eerst maar kijken hoe we dat kunnen ontkrachten en je weet het niet, wellicht heb je gelijk en had dat jochie die onschuldige deerne en haar prins, in hun kuit geknepen (Daar is alle schijn van wat dat doen die wilden) . Logisch dat je geen genoegen neemt met deze vorm van racisme tot het hele verhaal bekend is. Ik gok dat het de schuld is van dat kind. Die mensen verdedigden eigenlijk, als je het objectief bekijkt, alleen maar onze cultuur. Houd moed, de onderste steen komt boven en dan zal het blijken dat dit een linkse val is en zeker geen racisme.

OlavM
OlavM26 nov. 2019 - 21:42

Eens met de strekking van het artikel van Karim Bettache. [.....is het nu zover dat het internationaal onder de aandacht moet komen voordat men in eigen land eens door heeft dat het niet meer door de beugel kan.....als er iets kenmerkend blijkt voor ons land dan is het wel de eenkennige koppigheid ook maar een centimeter breed toe te geven.] Inderdaad. In Nederland zijn velen zo overtuigd van de eigen voortreffelijkheid en het eigen gelijk daarin,dat ze niets eens door hebben hoe slecht we met het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet internationaal op de kaart staan. [Racisme in de schoenen schuiven van individuen die eruit blaten wat de samenleving vaak diep daarbinnen denkt.] Dat gebeurt voortdurend. Zo probeerde Johan Derksen op TV (in het programma DWDD of Pauw, dat weet ik op dit moment niet meer zeker) ook de racistische spreekkoren van FC Den Bosch-publiek af te doen als "een klein groepje", waarna .Peter R. de Vries terecht opmerkte dat racisme toch wel dieper verweven zit in onze samenleving, of woorden van gelijke strekking. [.....door enkel de excessen aan te duiden als zijnde racisme, hoef je niets te doen aan de diepere, culturele oorzaak en zo houd je de status-quo in stand.] Exact.

5 Reacties
tempest
tempest26 nov. 2019 - 23:59

“In Nederland zijn velen zo overtuigd van de eigen voortreffelijkheid en het eigen gelijk daarin,dat ze niets eens door hebben hoe slecht we met het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet internationaal op de kaart staan.” Misschien is het in Nederland wat sterker, maar koppigheid en overtuigd zijn van het eigen gelijk heb je letterlijk overal. Koppigheid is mens eigen. En of dat slecht overkomt in het buitenland kan de meeste mensen geen bal schelen. Net als in alle andere landen trouwens. En cynisch genoeg kan je mensen daar geen ongelijk in geven, want zelfs hele extreme excessen hebben nauwelijks invloed op handel of toerisme al zal het best een “imago schaden” (denk aan mensenrechtenschendingen in China of Israël met de Palestijnen of de VS met Trump als president). Stimuleer bewustwording, start dialoog en leer prettig samen te leven. Imago boeit echt niet.

Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 6:55

"Inderdaad. In Nederland zijn velen zo overtuigd van de eigen voortreffelijkheid en het eigen gelijk daarin,dat ze niets eens door hebben hoe slecht we met het Sinterklaasfeest met Zwarte Piet internationaal op de kaart staan." Olav, vertel me eens wie die mensen zijn die er zo van overtuigd zijn dat we zo voortreffelijk zijn? Ik lees vooral dat we hier zo verrot racistisch zijn. "Dat gebeurt voortdurend. Zo probeerde Johan Derksen op TV (in het programma DWDD of Pauw, dat weet ik op dit moment niet meer zeker) ook de racistische spreekkoren van FC Den Bosch-publiek af te doen als “een klein groepje”," Sinds wanneer staat Johan Derksen symbool voor de rest van Nederland. Johan Derksen heeft 25 jaar geleden ontdekt dat als je ongenuanceerd dingen roept op tv dat daar een uitstekend verdienmodel achter zit. Hij is totaal niet consequent in wat hij roept en geeft dat ook onomwonden toe. Door hem nu als voorbeeld te nemen ben je bezig met cherrypicking. En ten slotte... wat is dan die diepere culturele oorzaak waar jij het exact mee eens bent? Overal in de wereld is sprake van racisme en discriminatie. Als een schrijver dan probeert wijs te maken dat het hier veel erger is dan elders, dan is het puur schrijven vanuit de onderbuik. Ik vind het bizar dat jij keer op keer staat te applaudisseren bij dit soort verhalen. Nooit zie ik ook maar één kanttekening van je bij een dergelijk ongenuanceerd verhaal.

Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 8:01

Peterrr Je moet toch wat vragen stellen en racisme ontkennen om je "eigen volk eerst mentaliteit" je boreale droom hier te propaganderen. Respect voor je inzet.

OlavM
OlavM29 nov. 2019 - 1:24

@ Peterrr: [Olav, vertel me eens wie die mensen zijn die er zo van overtuigd zijn dat we zo voortreffelijk zijn? Ik lees vooral dat we hier zo verrot racistisch zijn.] Grappig. Een simpel te beantwoorden vraag. Het gaat natuurlijk juist om van elkaar verschillende groepen. [Sinds wanneer staat Johan Derksen symbool voor de rest van Nederland.] Wel ja, "symbool" wel liefst. Zeg ik dat ergens? Mijn woorden "Zo probeerde Johan Derksen..." enz. is duidelijk letterlijk niet anders op te vatten als een toevallig recent voorbeeld. Je erkent zelf trouwens impliciet dat Derksen wel degelijk impact heeft. Zijn "verdienmodel" komt niet uit de lucht vallen. [Als een schrijver dan probeert wijs te maken dat het hier veel erger is dan elders....] Dat schrijft hij helemaal niet. Het gaat alleen over Nederland, en de schrijver trekt geen vergelijkingen met andere landen. Wel met het eigen verleden, want hij vindt dat de toestand slechter is geworden, en dat vind ik ook. Hij zegt dat mensen in het buitenland geschokt zijn omdat hun positief beeld van Nederland kennelijk niet (meer) bleek te kloppen. Overigens schrijf ik hier opzettelijk, dat ik het met de "strekking" van het artikel eens ben. Dus niet per se met alle zinnen en formuleringen. Maar ik heb er geen behoefte aan me met detailkritiek te voegen bij het koor van kriticasters.

Peterrr2
Peterrr229 nov. 2019 - 18:34

@Olav, als je al meer dan 25 jaar lang 2 avonden per week zoveel kijkers kan binden, terwijl je eigenlijk niets te melden hebt, dan doe je blijkbaar iets goed. Als ik niets te doen heb kijk ik ook wel naar Derksen en co. maar wel in de wetenschap dat het kroegpraat is en je ze niet serieus moet nemen in hun beweringen. Het ging mij erom dat het me verbaast dat jij Johan Derksen aanhaalt om een punt te maken. Ik vind de mening van Derksen totaal niet relevant en hij spreekt ook niet namens een groep of wat dan ook. Dus haal je hem er in mijn ogen alleen maar bij te framen. Dat maakt je standpunt er niet bepaald sterker op. Ik heb nu een stuk of vijf, zes artikelen van Karim Bettache gelezen. Keer op keer is het een tirade tegen 'wit' Nederland. Ik heb de vorige verhalen niet meer op mijn netvlies zitten, maar herinner me dat hij een aantal keren flink tegengesproken is met argumenten. In plaats van daar iets mee te doen kwam er gewoon weer een nieuwe tirade, vaak totaal niet onderbouwd. Wat ik jou blijf verwijten is dat ik je NOOIT in zie gaan tegen schrijvers als Bettache en Salome. Je staat altijd volop te applaudisseren, nooit een kritische noot. Sorry, maar dan kom je als een supporter over en ben je in mijn ogen niet heel erg geloofwaardig.

JaapBo
JaapBo26 nov. 2019 - 21:07

Je zegt "Racisme in de schoenen schuiven van individuen die eruit blaten wat de samenleving vaak diep daarbinnen denkt." Wat bedoel je met "de samenleving"? Doe jij daarmee niet precies hetzelfde als racisten, nl. een hele groep over een negatieve kam scheren?

Verver
Verver26 nov. 2019 - 20:56

We wonen onderhand met 17 miljoen mensen in dit land. Deze gaan we allemaal over één kam scheren, omdat twee mensen één donker meisje zwarte piet noemen. Dat lijken me vooroordelen ten voeten uit. Vroeger als kind in een klein dorpje in Groningen hadden we ook Sinterklaas en zwarte Piet en het is nooit één moment in mij opgekomen om het begrip 'Sinterklaasfeest' te verbinden aan racisme. Ook niet toen ik voor het eerst (een jaar of 7) het eerste echte donkergekleurd meisje bij ons in het dorp zag. Ik legde geen connectie tussen haar en het begrip Sinterklaas, ook niet in december. Het is pas van de laatste jaren dat ik merk dat Sinterklaas verbonden wordt met racisme, maar dat voel ik nog steeds niet.

14 Reacties
OlavM
OlavM26 nov. 2019 - 21:46

@ Verver: Je doet precies wat Bettache zegt: individualiseren tot een paar mensen, alsof er verder niets aan de hand is. [....het is nooit één moment in mij opgekomen om het begrip ‘Sinterklaasfeest’ te verbinden aan racisme]. Begrijp je nog steeds niet dat jouw individuele gevoel geen maatstaf is voor het feit dat de karikatuur Zwarte Piet wel degelijk racistische kenmerken heeft?

Recht door Zee
Recht door Zee26 nov. 2019 - 22:24

@ OlavM "Begrijp je nog steeds niet dat jouw individuele gevoel geen maatstaf is voor het feit dat de karikatuur Zwarte Piet wel degelijk racistische kenmerken heeft" Dit is geen feit, maar een mening. Het is het individuele gevoel / mening van een kleine groep mensen die vinden dat de karikatuur zwarte piet rascistische kenmerken heeft. Waarom zou dit dan wel de maatstaf moeten zijn?

MichelD
MichelD27 nov. 2019 - 6:42

@Olav begrijp jij nog steeds niet dat de associatie tussen Zwarte Piet en racisme een zelfgekozen interpretatie is?Je hoeft dit er helemaal niet in te zien, tenzij je dat heel graag wil natuurlijk.

Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 6:58

OlavM 26 november 2019 at 22:46 @ Verver: Je doet precies wat Bettache zegt: individualiseren tot een paar mensen, alsof er verder niets aan de hand is. @Olav, maar wat doen jullie dan? Eén voorbeeld gebruiken om een fout etiket op iedereen die in een land woont te kunnen plakken? Dan mag polariseren ineens wel?

Verver
Verver27 nov. 2019 - 6:59

Heeft iedereen het niet over individuele gevoelens? En racistische kenmerken...tja, het is maar net welke strekking van het verhaal je hier wilt aanhangen. De positieve of de negatieve. Als je de negatieve gaat volgen, mag een leidinggevende/werkgever geen blanke meer zijn, omdat het anders riekt naar racisme? Ik begrijp dat enkele individuele gevoelens vinden dat zwarte piet racisme is, maar om dat nou als maatstaf te gebruiken...

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg27 nov. 2019 - 7:16

@olav: Begrijp je nog steeds niet dat het individuele gevoel van een stel zeurpieten geen maatstaf is voor de mening EN keuze dat de karikatuur Zwarte Piet als racistisch wordt ervaren?

DaanOuwens
DaanOuwens27 nov. 2019 - 7:37

@ Verver Jij schrijft: Vroeger als kind in een klein dorpje in Groningen hadden we ook Sinterklaas en zwarte Piet en het is nooit één moment in mij opgekomen om het begrip ‘Sinterklaasfeest’ te verbinden aan racisme. Vroeger als kind, en ik ben inmiddels 60, heb ik zwarte piet nooit anders gezien dan als de negerknecht van Sinterklaas. Ik heb dat nooit gezien als racisme omdat ik op 7-jarige leeftijd geen benul van racisme had. Zeker in die tijd was dat geen item. Maar als ik met het inzicht van nu terug kijk op die tijd is er geen spoor van twijfel dat het racisme was. Mooi om nog eens even terug te bladeren in stripverhalen uit die tijd, zoals Sjors en Sjimmie en Kuifje. Die zijn overduidelijk racistisch, en omdat die stripboeken houdbaar zijn kan je daarin in de opvattingen van die tijd terug zien. Ik lees in jouw betoog dus vooral de behoefte on te ontkennen.

Verver
Verver27 nov. 2019 - 9:08

@ daan ouwens 'Maar als ik met het inzicht van nu terug kijk op die tijd is er geen spoor van twijfel dat het racisme was' Ik heb dat niet, omdat ik niet van het vooroordeel uitga (nu bewust) dat iedereen het Sinterklaas feest viert, om bewust de gekleurde medemens te onderdrukken en vernederen. Het is een begrip (cadeautjes krijgen), zoals de Kerstman dat is in andere landen. Dit is niet bedoeld van kinderarbeid. Ja, ja, het zijn elven en geen kinderen, maar zwarte Pieten zijn ook bevrijde slaven en geen onderdrukte slaven. Tis maar net hoever je door wilt redeneren. Diegene die wel het slavenprincipe hanteren, kunnen dan ook de huidige katholieke bisschoppen zien als bron en instandhouding van dit 'kwaad' Of draaf IK dan door. We zien Sinterklaas toch ook niet meer als bisschop van de katholieke kerk? Dass war einmal. Daarop voortbordurend:als Israël landen met oudheidkundige musea aanklaagt, omdat er in sommige oude relikwieën (>80 jaar) een swastika wordt gebruikt, als door de overheden gesubsidieerde verheerlijking van de nazi's. Flodder voor het gerecht slepen, omdat er veel stereotypen in voorkomen. De film "Legaly blond" betitelen als een keerpunt in de geschiedenis...

Recht door Zee
Recht door Zee27 nov. 2019 - 9:16

@ DaanOuwens dit is jouw interpretatie en conclusie, dat hoeft dus niet voor een ander te gelden. En dan vervolgens zeggen, iemand die een andere mening heeft, ontkent de werkelijkheid......

Verver
Verver27 nov. 2019 - 10:43

@Tuna Gretberg 27 november 2019 at 08:16 Ik sluit daarbij ook niet uit dat sommige mensen zwarte Piet als racistisch ervaren. Zoals @ Daan Ouwens nu ook terugkijkt en vindt dat het in het verleden (voor hem >50 jaar geleden) het Sinterklaas en Zwarte Piet een andere relatie hadden, dan ik ze zag en nu nog ook steeds zie. Sinterklaas is dus in de loop van de jaren al veranderd en zal dat ook blijven doen. Ik ben daar niet tegen en al zou ik dat zijn, dan hou ik het nog niet tegen. Niemand kan dat. Het is de manier waarop het gaat. Je kunt jezelf ook VVAS noemen. Vereniging Viering Andere Sinterklaas. Noem je jezelf KOZP, dan is dat een andere aanpak, die tegen meer haren instrijkt. Maar als er geen geweld aan te pas komt, mogen ze van mij. Door alle uitersten te laten horen en tegen elkaar 'op te laten bieden' wordt wel heel erg de schijn gewekt: Wie niet voor is, is tegen. Wie niet tegen zwarte piet is, is een racist. Ook deze uitersten lezen/horen ze in het buitenland en wij lezen/horen ook weer de uitersten van die buitenlanden, waardoor er een enorm gepolariseerd beeld ontstaat van ons land daar en hoe de buitenlanden naar ons kijken. Het allergrootste gedeelte van de bevolking, in buiten- en binnenland vindt het allemaal niet zo belangrijk en halen de schouders op. De meesten van die buitenlanders weten niet eens waar Nederland ligt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe27 nov. 2019 - 11:10

De Sjimmie van Sjors voldeed ooit aan een aantal stereotypen in de begintijd. Hij heeft in de loop der jaren een aantal metamorfoses ondergaan vooral sinds Jan Kruis het in 1969 overnam van Frans Piët, de oorspronkelijk bedenker van Sjors en Sjimmie. Hij is een hippe gast die normaal praat en zeker niet het knechtje is van Sjors.

Jack Amoebe
Jack Amoebe27 nov. 2019 - 11:56

Mmm, wel grappig dat men hier nu uitlegt dat een karikatuur gestoeld op een knecht, die een jaar eerder nog een slaaf was, gevormd uit de ideëen van een persoon uit een tijdssegment waarin slavernij heel normaal was, niet racistisch is ALS KARIKATUUR en dat het feest in oude vorm gewoon doorgang moet vinden. Ik heb eerder ''stalen platen blabla'' ervaren in discussies maar deze column verbaast mij het zeer zeer vooral omdat ik weet dat 90% van de lezers/schrijvers hier normaliter heel goed kan analyseren, redeneren, beargumenteren en daaruit conclusies kan trekken. Blijkbaar zit er toch iets dieper in de weg, ondanks dat een ieder weet hoe de basis opbouw gevormd is nl : zwarte huidskleur - marokkaan - dikke lippen - kroeshaar- gouden grote oorbellen - surinaams accent - dommig - knecht. anno 2019 >> minus dikke lippen - minus kroeshaar, minus goude grote oorbellen, minus surinaams accent, minus dommig, maar nog steeds een zwarte knecht uit Marokko. man-man-man hoe moeilijk is de som.

Recht door Zee
Recht door Zee27 nov. 2019 - 12:08

@ Verver 100% Eens

OlavM
OlavM29 nov. 2019 - 0:20

Alleen de reactie van DaanOuwens snijdt hout wat mij betreft. Op de te verwachten golf van jij-bakken en de bekende rechtvaardigingen ga ik niet hier niet meer in.

wegmetons
wegmetons26 nov. 2019 - 19:59

De schrijver merkt dit op: "Daarom moet ons koloniale culturele systeem van systematische categorisatie op basis van gradaties huidskleur op de schop.". Nu daag ik hem uit om hier ook bewijs voor te leveren, ik vind het nogal een boude stelling om zomaar te poneren zonder enige onderbouwing. Een mening als feit verkondigen zonder onderbouwing maakt je betoog niet sterker maar juist zwak.

5 Reacties
Peterrr2
Peterrr227 nov. 2019 - 6:59

En hier reageert Olav niet op. Kom op Olav, je geeft aan dat Bettache een uitstekend verhaal heeft geschreven en reageert op veel mensen die kritisch zijn. Maar nu even niet? Hoe zou dat nou komen?

Karingin
Karingin28 nov. 2019 - 0:11

Gezond verstand en wat kennis van de geschiedenis is voldoende. Het is overigens een wereldwijd probleem, maar komt wel voort uit de tijd van de kolonisering. Zoiets werkt generaties lang door. Het probleem met NL is dat hier nog altijd gedacht wordt dat we heel tolerant en open zijn. NL is altijd een behoorlijk gesegregeerd land geweest. Iedereen was weliswaar welkom om zijn geld uit te geven, maar je moest wel in je eigen hok blijven. Dat is geen tolerantie, dat is opportunisme. En dat heerst echt nog heel erg in dit land. Je mag hier als allochtoon (op z'n best) wel zijn, maar je moet wel je plaats kennen.

Paul250371
Paul25037128 nov. 2019 - 8:11

wegmetons "Daarom moet ons koloniale culturele systeem van systematische categorisatie op basis van gradaties huidskleur op de schop." Je vraagt om een onderbouwing samen met je kameraad Peterrr ? Jammer dat de column voor jullie te hoog gegrepen is. Wellicht #domrechts, wellicht omdat je in je extreem rechtse bubbel boreaalt. Ik denk beide. Probeer de column nog een keer te lezen. Of kom onder je steen vandaan, erken dat jullie culturele systeem Zwarte Piet is en "Eigen Volk Eerst". Precies wat er staat.

wegmetons
wegmetons28 nov. 2019 - 19:40

Uiteraard ben ik #domrechts en leef ik in een boreale wereld en bladiebladiebla. Maar beste Paul, u roept alleen maar heel hard dat iets een feit is maar net als de schrijver levert u geen enkele vorm van bewijs. U probeert het niet eens. Maar u bent eigenlijk net als Wilders of Baudet: iedereen die een mening heeft die van de uwe afwijkt is dom. Maar u bent zelf helaas niet in staat tot het voeren van een discussie.

Norsemen
Norsemen29 nov. 2019 - 11:21

@wegmetons Je moet een mening dom vinden niet verwarren met een mening willen verbieden. PVV/FvD aanhangers hebben alle recht om dom te zijn of niet te willen nadenken, dat wil volgens mij niemand ze afnemen.

Joyce Meijering
Joyce Meijering26 nov. 2019 - 19:25

In de jaren '70 was Nederland één van de meest linkse landen van Europa nu is het één van de meest rechtse. Ik weet niet hoe dat komt. Het negeren van racisme is hiervan een gevolg niet de oorzaak. Aan zwarte Piet kan het niet liggen, die hadden we toen ook al.

2 Reacties
tempest
tempest27 nov. 2019 - 0:32

Het negeren van racisme is toch niet specifiek aan een politieke richting gebonden? Links is door de decennia heen in NL eerder met inkomensongelijkheid bezig geweest en het uitbouwen van de overheid dan problemen rond racisme. Ook niet zo raar, dat is allemaal wat concreter en makkelijker door de overheid te beïnvloeden. (Of je moet echt heel veel waarde aan het uiterlijk van zwarte piet hechten in dit opzicht).

LaBou
LaBou 27 nov. 2019 - 7:15

Nederland is nooit een echt links land heweest. Op zijn best was het een rechts land dat zich min of meer succesvol voordeed als enigzins links (maar vooral niet té links).

Uilenspiegel
Uilenspiegel26 nov. 2019 - 18:25

Ons internationaal imago gaat eraan? Omdat we trendy topic zijn of zo? Eens dat racisme moet worden aangepakt, maar richt de pijlen dan aub op Wilders, Baudet, en dat soort kornuiten, dat zijn geen pieten, maar bandieten.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen26 nov. 2019 - 21:50

Tja De hele wereld heeft last van populisten, daar onderscheidt je je niet mee. Met een traditie die overal behalve in NL als racistisch gezien wordt wel. Alhoewel het filmpje wel een beetje 'en dit is de vijver waar iemand in verdronken is' en dan vier minuten de vijver filmen (ik heb het filmpje niet uitgekeken)

OlavM
OlavM26 nov. 2019 - 22:24

@ Uilenspiegel: Het een sluit het ander niet uit.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart26 nov. 2019 - 22:34

Kom, kom. Een Wilder en/of een Baudet hebben ze allemaal. Maar Zwarte Piet, koddig uitgedost, met gouden ringen en verstandelijk gehandicapt, die is vrij uniek...

Siphra Spier
Siphra Spier26 nov. 2019 - 18:23

Uitschelden is dingen roepen tegen iemand, maar mevrouw had het tegen haar man, toch? Desalniettemin kan ik me de woede van de moeder goed voorstellen.

3 Reacties
OlavM
OlavM26 nov. 2019 - 22:24

@ Siphra Spier: [.....maar mevrouw had het tegen haar man, toch?] Maakt niet uit. Het is kennelijk duidelijk hoorbaar geweest, en pijnlijk voor het desbetreffende zesjarige kind, voor wie de moeder het begrijpelijkerwijs opnam. (Het was ook niet de eerste keer dat zoiets gebeurde).

Recht door Zee
Recht door Zee27 nov. 2019 - 21:50

@ OlavM Aannames, wij weten niet wat er gebeurt is, wij waren er niet bij.

OlavM
OlavM29 nov. 2019 - 0:02

@ Recht door Zee: Nee hoor, valt uit de woorden van de videomaakster (en de context) op te maken.

Pensionada2
Pensionada226 nov. 2019 - 18:20

In Azië hoeven wij ons niet te schamen. Wanneer er ergens discriminatie is dan is het daar. De Philipijnse, Indonesische, Burmese, Sri Lankaanse Amal’s worden daar uitgebuit, hebben vaak een hoofdpijncontract (wanneer de bazin hoofdpijn heeft moet de Amah op sequeel gebied bijspringen). De meeste Amah’s waren heel blij om voor een Nederlands gezin te werken. Ook in de VS heeft men meer discriminatie dan hier. Laat die landen eerst maar eens naar zich zelf kijken voordat men alle Nederlanders voor racist uitmaakt.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen26 nov. 2019 - 21:42

Als we allmaal een hoek pakken tillen we NL op en leggen het in Azie?

Luneau
Luneau26 nov. 2019 - 22:00

"ja, maar hullie doen het ook, juf"

LaBou
LaBou 27 nov. 2019 - 7:17

Ja en, ukkie?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart26 nov. 2019 - 17:51

Nederland is een leugen, verrot en vermolmd. Toegegeven, het steekt nog net gunstig af ten opzichte van haar boreling, Zuid-Afrika tijdens de apartheid, of ten opzichte van haar buur, Duitsland ten tijde van de nazi's, of ten opzichte van haar verre buren, het huidige Hongarije en Polen. Maar ja, dat is geen kunst. Nederland viert op 5 december het ingesleten, ingekankerde racisme fier met cadeaus en speculaas. Van kindsbeen af aan wordt het erin gestampt, de indoctrinatie geschiedt via de scholen, het journaal en de publieke ruimte en is totalitair. Hoe diep kan een land zinken?

3 Reacties
Tuna Gretberg
Tuna Gretberg27 nov. 2019 - 7:12

ingekankerd racisme?????? Hoe durf je! Waar haal je het gore lef vandaan om een dodelijke ziekte, die nooit je eigen keuze is, te vergelijken met de keuze van iemand zich gekwetst te voelen?

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 nov. 2019 - 8:16

Nou, daar zeg je zoiets. Onder de mensen die niet hun geroofde grondstoffen zijn nagereisd, of door honger en geweld zijn voortgedreven, maar die zijn verleid en gesmeekt om hier te komen, zie je hoe het zit. Vrijwel alle Turken stemmen op Erdogan omdat-ie verhoudingsgewijs voor Nederlandse begrippen zo' n verlichte kerel is; alle Marokkanen zitten bij de mocro-maffia omdat dat de enige manier is om 'n baantje te vinden; en alle overigen zitten bij KOZP.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart27 nov. 2019 - 8:53

Hoe ik dat durf? Nou, dat zal ik je 's effe haarfijn uit de doeken doen. Om te beginnen moet ik - in navolging van Geert W. en Martin L. - zeggen: hier sta ik, ik kan niet anders. Tevens: af en toe moet het voortwoekerende kwaadaardige gezwel dat tot de holocaust en diverse genocides heeft geleid benoemd worden; - da's misschien vervelend voor de fans en de groupies, maar 't hoort er gewoon bij. Daarnaast: als ik als ervaringsdeskundige 't niet zou mogen, wie dan wel?

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg26 nov. 2019 - 17:03

Ik ben eerder geneigd te denken dat het oudere echtpaar aangifte moet doen voor smaad en/of laster. Het voorval staat "toevallig" niet in beeld (zoals heel vaak) maar een of ander agressief type heeft haar mening al klaar. Op mij komt het over alsof de twee blanke mensen geen idee wat hen overkomt door dit verbale geweld. Wellicht omdat ze uit de provincie komen en weinig mee krijgen van die zeurpieten. En dan nog iets karim: als Nederland dan echt zo'n verschrikkelijk land is waar de dagelijkse pijn en vernedering schering en inslag is, waarom komen er dan nog steeds wekelijks 600 tot 700 'vluchtelingen' naar de hel genaamd Nederland? En waarom karim, heb jij het tot universitair weten te schoppen in dit door en door racistische land? Maatschappelijke carrière opbouwen is toch alleen voorbehouden aan witte mannen met zekere privileges?!

4 Reacties
Luneau
Luneau26 nov. 2019 - 22:07

Jij loopt standaard met je camera aan voor het geval mensen beledigingen over je kind roepen? En tja, ik denk dat vluchtelingen bombardementen nog net een graadje erger vinden dan de kans op racisme of discriminatie. En wie weet heeft Bettache wel 10x harder moeten werken om op dezelfde plek te komen als een blanke universitaire docent?

Gefaald
Gefaald27 nov. 2019 - 7:57

Als Ahmed Aboutaleb burgemeester wordt en Khadija Arib kamervoorzitter, dan vindt Bettache hen waarschijnlijk wit of zo. Ik weet echt wel dat er gediscrimineerd wordt op de arbeidsmarkt, en ik zou wensen dat de politie undercover gaat solliciteren om de betreffende werkgevers in de boeien te slaan, maar dat gezeik over systematisch racisme en zo ... al die Amerikaanse dogma's worden klakkeloos overgenomen door mensen als Karim Bettache, zonder enige kritische zin. Niet alles wat in Amerika te berde wordt gebracht klopt, en zeker niet vanzelfsprekend als het over een heel ander land als Nederland gaat.

Tuna Gretberg
Tuna Gretberg27 nov. 2019 - 9:25

@luneau: dus jij vindt het bewijs dat een of andere vrouw half hysterisch loopt te krijsen over iets wat niet is aangetoond? Jij weet ook wel dat vele 'vluchtelingen' gewoon uit veilige landen komen voor het gratis geld en de linkse lemmingen die hen bijstaan. En wie weet heeft karim het wel 10x makkelijker gehad vanwege positieve discriminatie?

Jack Amoebe
Jack Amoebe27 nov. 2019 - 12:27

Ja helemaal gelijk Tonijn, Ik denk wel dat deze surinaamse vluchteling die ongetwijfeld pas op de boot naar Nederland is gekomen alles in scene heeft gezet en uit het niets begint te schreeuwen haar kind vasthoudende want ze is tenslotte toch een werkloze die daar maar een beetje in de trein liep te rellen. De oudere mensen zijn ook zo geshokkeerd en proberen gelijk uit te leggen dat het een misverstand is en dat de vrouw helemaal zoiets niet heeft gezegd en de rest van de coupé springt ook gelijk op om hulp te bieden aan het ouder stel. o .... wait

tempest
tempest26 nov. 2019 - 16:57

Ach wat vreselijk! Ons imago! Dat is echt DE reden om stappen te ondernemen. De schone schijn moet natuurlijk wel worden opgehouden. Zucht, niet dus. Zo zitten de meeste Nederlanders helemaal niet in elkaar. Het stereotype van bot en direct komt ook ergens vandaan. Doen waar je zelf achterstaat en je niets van een ander zijn of haar moralistische vingertje aantrekken, ook dat is Nederland (en in mijn optiek een best wel goede eigenschap). Het is juist erg goed dat allerlei zaken duidelijk zichtbaar worden in onze samenleving en niet worden genegeerd, verzwegen of toegedekt. Dan kunnen we er allen samen over discussiëren en tot een consensus komen wat we hier in NL willen veranderen en wat behouden. En daar doet de mening van het buiten echt niets toe, sterker nog, mensen worden er tegendraads van.

2 Reacties
ton14024
ton1402426 nov. 2019 - 21:37

Zo ken ik je weer, schijt aan iedereen, asociaal tot kunstvorm verheven.

tempest
tempest26 nov. 2019 - 22:45

Schijt hebben aan wat anderen van je vinden is helemaal zo slecht nog niet. Zelf nadenken, zelf kiezen wat je goed of slecht vindt, ipv. conformeren. Pas dan heeft verandering nut en dan snappen mensen waarom, in plaats van aanpassen om je imago te behouden. Liever bot en direct dan onwetend en nep.

dirkdirk
dirkdirk26 nov. 2019 - 16:54

Ons internationaal imago? Zolang de halve wereld hier naar toe wil komen om hier te wonen, en gratis geld op te halen, zit het wel snor met dat imago.

1 Reactie
Luneau
Luneau26 nov. 2019 - 22:09

Really? 3 miljard mensen willen in Nederland komen wonen?

Starter2
Starter226 nov. 2019 - 16:53

"dan is dit land voor veel Nederlanders hel op aarde." Voor de Yezidi was Syrië de hel op aarde, maar die hadden dan gelukkig geen zwarte piet. Scheelde dat even.

MichelD
MichelD26 nov. 2019 - 16:26

Ons internationale imago wordt toch vooral beschadigd door KOZP cum suis, die altijd luidruchtig "no more blackface"' lopen te schreeuwen, terwijl de vergelijking met Zwarte Piet enorm mank gaat. De buitenlandse pers ontgaat dit cruciale aspect vaak, uit kennelijke gemakzucht slikken zij dit fabeltje voor zoete koek. Tsja, dan is het weinig verrassend dat "men" in het buitenland zo over ons "denkt". Ik denk wel dat racisme in Nederland voorkomt, maar niet op de manier en in de mate die Karim Bettache suggereert. En wat betreft het menen te kunnen spreken namens de Nederlandse bevolking: "individuen die eruit blaten wat de samenleving vaak diep daarbinnen denkt." en zijn diagnose: "een tergend diepgeworteld probleem van onze cultuur, waarin donkergekleurde mensen lager in de hiërarchie staan", vliegt hij werkelijk enorm uit de bocht.

Joop Schouten
Joop Schouten26 nov. 2019 - 16:06

Gaan we weer...

Norsemen
Norsemen26 nov. 2019 - 16:01

Nederland staat natuurlijk gigantisch voor paal met deze ‘traditie’. En dat wordt nog erger gemaakt door het te verdedigen met het argument dat het een traditie is, of nog triester de bedoeling er van.

9 Reacties
Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins326 nov. 2019 - 17:10

Maar die "traditie" mensen zie ik nou nooit protesteren tegen de ver-Amerikaaniswring van Nederland of het verdwijnen van Sint Maarten. Ook spreken dit soort lui vaak geen woord dialect. Dit soort achterlijke vieren eerst lekker Halloween voordat ze zich gaan opmaken om vreedzame anti-piet demostranten in elkaar te slaan.

tempest
tempest27 nov. 2019 - 0:14

Er zijn zoveel volken en landen met rare tradities. De maatschappelijke lading en intentie van die dingen zijn nooit simpel aan een buitenstaander over te brengen. Met toenemende communicatie en reislust gaan we langzaam aan al die traditie met andere ogen bekijken en zullen dingen veranderen. Ik betwijfel echter of het uit context halen en veroordelen van andermans tradities verandering versnelt. Maar ach, net als koppigheid is dat ook heel menselijk gedrag.

Norsemen
Norsemen27 nov. 2019 - 8:52

@Drunken Pumpkins Veel van die lieden hebben geen enkel benul. Het is ook typisch voor ze dat ze aan de ene kant vinden dat buitenstaanders niet over onze ZP traditie kunnen en mogen oordelen en aan de andere kant het schandalig vinden dat er in Spanje nog stierengevechten zijn. Ze begrijpen simpelweg niet dat het hebben van een bepaalde mening consequenties heeft voor hoe je tegen andere zaken aan zou moeten kijken waar ze wellicht nog nooit over hebben nagedacht.

Norsemen
Norsemen27 nov. 2019 - 8:55

@Tempest "Er zijn zoveel volken en landen met rare tradities. De maatschappelijke lading en intentie van die dingen zijn nooit simpel aan een buitenstaander over te brengen" Dat maakt het oordeel van een buitenstaander ook veel objectiever.

tempest
tempest27 nov. 2019 - 15:22

@Norsemen "Dat maakt het oordeel van een buitenstaander ook veel objectiever. " Nee hoor. Iemand die er niets vanaf weet is niet perse objectief of andersom. Mijn punt is dat het heel lastig is om tradities ten volle te begrijpen als je er niet mee bent opgevoed. Sterker nog, buitenstaanders die de behoefte hebben te oordelen over andermans traditie, projecteren vaak hun context en hun vooroordelen op die traditie. Ook niet objectief dus. Andersom heb je natuurlijk ook een punt dat iemand die ergens mee is opgegroeid er mogelijk een emotionele band mee heeft en daarom lastiger objectief kan oordelen. Je wilt mensen overtuigen dat iets anders moet en dan is het echt niet handig hun tradities uit context te halen en kwaadaardig te frame-en.

Norsemen
Norsemen27 nov. 2019 - 15:57

@Tempest Het is helemaal niet nodig om een traditie te begrijpen om te snappen wat de uitwerking is. Dat is iets wat die pro's maar niet snappen. De uitleg hoe de traditie is ontstaan, wat de bedoeling is etc doet er helemaal niet toe. Het gaat om de uitwerking waar mensen, vrijwel iedereen op de wereld, een probleem mee heeft.

tempest
tempest28 nov. 2019 - 12:49

@Ikzelf "Het offeren of het besnijden van een maagd is niet plotseling oké, omdat het ‘altijd al zo gedaan werd’." Snap je punt, maar vaak wordt er wel 1 punt uit een traditie gehaald om een hele traditie weg te zetten. In uw voorbeeld: het is een traditie van iets offeren, gaat vermoedelijk gepaard met vele andere rituelen (feesten, spreuken, samenkomen, dansen etc.). Je wilt dus dat ze iets anders gaan offeren dan een maagd, want dat is niet ok. Elke verandering is verweven met alle andere aspecten van de traditie en daarom moet je de traditie eerst snappen. Bij Zwarte Piet wordt ook generaliseert door de tegenstanders. De raciale karikaturale trekken in het uiterlijk en gedrag zijn het probleem en willen we veranderen zodat iedereen het feest kan vieren zonder naar gevoel. Maar in de discussie wordt het hele karakter weggezet als "verkeerd", racistisch en vergeleken met een praktijk uit de VS en VK met een heel andere geschiedenis. De naam is niet verkeerd, het gebruik van schmink is dat ook niet perse, maar de karikatuur wel. Daarom is het roetveeg-uiterlijk een goede oplossing. Maar soms wordt zelfs het hele Sinterklaasfeest als racistisch bestempeld! Een ander voorbeeld: De traditie van het onnodig besnijden van kinderen (jongens en meisjes) vinden velen westerse mensen absoluut barbaars en een vorm van kindermishandeling, maar was/is bij vele religies heel gewoon en onderdeel van een uitgebreid ritueel. Maakt dat het religieus opvoeden van je kinderen een vorm van kindermishandeling? Dat is een uitspraak die veel te ver gaat en een weinig overtuigende uitspraak om mensen te laten stoppen met de praktijk.

Norsemen
Norsemen28 nov. 2019 - 14:25

@Tempest "Maakt dat het religieus opvoeden van je kinderen een vorm van kindermishandeling?" Ja!

4Vier!
4Vier!1 dec. 2019 - 10:47

Norsemen 28 november 2019 at 15:25 [Maakt dat het religieus opvoeden van je kinderen een vorm van kindermishandeling?] “Ja!” Dus je bent van mening dat het overgrote deel van de wereldbevolking hun kinderen in een vorm mishandeld omdat ze hun kinderen met (een vorm van) religie opvoeden? Christelijk, islamitisch, hindoeïstisch, boedistisch of iets anders... Nogal een stelling...

tinekea2
tinekea226 nov. 2019 - 15:53

sorry, de mobiele telefoon verminkte mijn eerste bijdrage. Hier de juiste. Iemand uitschelden is NOOIT goed. Maar ik constateer wel een selectieve verontwaardiging bij Karim. Een heel land voor racist uitmaken is wel in orde, meneer Karim?

2 Reacties
madbako
madbako26 nov. 2019 - 16:30

Wie de schoen past, die trekke hem aan.

stokkickhuysen
stokkickhuysen26 nov. 2019 - 21:53

Hij schoot door het is de mevrouw in dit filmpje en tinekea, de rest is ok

Grappig12
Grappig1226 nov. 2019 - 15:45

"Terwijl ‘s lands nieuwsmedia en politiek er niet aan willen, komt men er in de rest van de wereld achter hoe diepgeworteld racisme in onze samenleving is." Zullen we hier even een factcheck overheen halen? En dan vooral hoe het in 'de rest van de wereld' zit met racisme? Want ik wist dat feitenvrij praten hoogtij vierde op Joop, maar dit slaat weer alles hoor.

11 Reacties
madbako
madbako26 nov. 2019 - 16:31

Want ik wist dat feitenvrij praten hoogtij vierde op Joop, Doe die dan ook maar ff factchecken

Weelildragon
Weelildragon26 nov. 2019 - 17:07

Gaat er geloof ik vooral om dat het racisme in Nederland vrij onbekend was. Andere landen kunnen best racistisch zijn en daar zijn ook volop verhalen over verschenen. Van het discrimineren van minderheden door de Politie in de VS tot aan de behandeling van Nepalezen in Qatar. Dat veranderd nu. Door het in het nieuws komen van Black Pete wordt de Mythe doorbroken dat Nederland (super)-progressief is. Nederland is geen uitzondering, terwijl veel mensen dat jarenlang dachten. Ikzelf dacht het in mijn jeugd ook.

Ayomide
Ayomide26 nov. 2019 - 17:35

@Grappig12 Ik denk dat je het nog niet door hebt: bij witte mensen zit het racisme in de genen. Dat blijkt telkens maar weer als je het nieuws en de berichten op deze site goed leest. Pas als witte mensen in NL een groep zijn met minder macht dan mensen van kleur - liefst zelfs geplaatst buiten de Nederlandse democratische orde, dan pas is het racisme niet meer in de Nederlandse samenleving geworteld.

Peterrr2
Peterrr226 nov. 2019 - 17:40

@Grappig, je schrijft 'Dit slaat weer alles hoor'... ik denk dat je nog niet zo vaak de tirades van Karim Bettache gelezen hebt. Zijn verhalen komen altijd op het zelfde neer. 'Wit Nederland is door en door rot'... Hopelijk luchten de verhalen een beetje op bij hem. Maar wat je zegt, het is vaak erg factfree vanuit de onderbuik geschreven...

JanDuine2
JanDuine226 nov. 2019 - 17:43

Er wordt helemaal niet gezegd dat het in de rest vd wereld beter is, dus die fact check kun je gevoeglijk achterwege laten! Of is dit een gevalletje van: "maar kijk hullie eens!" om je eigen falen te vergoelijken...

ton14024
ton1402426 nov. 2019 - 17:54

Ja, hullie doen het ook. Maar, zijn we nu tolerant, of toch eerder onverschillig? (of bagatelliseer ik nu tot in het krankzinnige?).

dickser
dickser26 nov. 2019 - 18:15

Inderdaad Ton, Vooral in de Angelsaksische landen alwaar men met kerst de kleine medemens wel erg discrimineerde, als slaafjes van Santa wel als erg dom en zwakbegaafd neer zet

Jozias2
Jozias226 nov. 2019 - 18:45

Een voorbeeld: Helaas is milde, alledaagse discriminatie op huidskleur in nog sterkere mate aanwezig bij lichter gekleurde Surinamers zelf, ten opzichte van iets donkerdere landgenoten. En de donkerder gekleurde Surinamers zijn daar zeer gevoelig voor. Een vermeend arrogante Bakra (Nederlander) of lichter gekleurde Surinamer kan bijvoorbeeld rekenen op een langere wachttijd voor een kassa. Discriminatie is met name jegens de inheemsen en Marrons uit het binnenland bij bijvoorbeeld overheidsdiensten zoals onderwijs en gezondheidszorg nog zeer duidelijk aanwezig, zoals ook de VN regelmatig concludeert in haar rapportages.

Hallahan2
Hallahan226 nov. 2019 - 18:51

Grappig12 heeft gewoon gelijk, vergeleken met de rest van de wereld is Nederland een oase van gelijkheid. Het is niet voor niets dat 3/4 van de wereld zo graag hier naar toe komt.

Starter2
Starter226 nov. 2019 - 19:03

Niet hullie doen het ook, Ton. Karim noemt Nederland hel op aarde. Laten we zeggen dat daar een hoop op af te dingen is, zo niet alles. Dat geldt voor de rest van z'n tekst trouwens ook.

Norsemen
Norsemen27 nov. 2019 - 10:23

@Grappig12 Je begrijpt de zin “Terwijl ‘s lands nieuwsmedia en politiek er niet aan willen, komt men er in de rest van de wereld achter hoe diepgeworteld racisme in onze samenleving is.” blijkbaar niet. Hoe het in de rest vd wereld heeft er namelijk 0,0 mee te maken.