Joop

Een kerstboom in huis, is dat wel gezond?

  •  
09-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2177 keer bekeken
  •  
49259374997_bae6ad008c_k

© cc-foto: Hans Splinter

Veel mensen vinden de geur van dennennaalden afkomstig van een echte kerstboom in heerlijk. Wat ze veelal niet weten is dat die geur veroorzaakt wordt door de zogeheten vluchtige organische stoffen (VOC's), waaronder schimmels en pollen, die wekenlang uit de boom blijven ontsnappen. Dat klinkt al iets minder sfeervol. Experts wijzen er op dat je met een levende boom een hele "microbiële gemeenschap" je huis binnenhaalt. Volgens de Amerikaanse versie van het RIVM, de Environmental Protection Agency, kunnen die voc's irritatie aan de ogen en luchtwegen veroorzaken en daar bovenop voor hoofdpijn zorgen. Dat lot treft overigens maar een deel van de mensen maar als je een aandoening als astma hebt is het goed te weten wat je in huis haalt met een boom, schrijft de Huffington Post.

Morsen met water geven kan leiden tot schimmelgroei en als er een kluit aan zit dan ontsnappen daaruit weer andere stoffen de lucht in, aldus milieu-expert Dustin Poppendieck.

Het alternatief is een kunstboom maar, je raadt het al, dat pakt in de praktijk nog erger uit. Die geven namelijk chemische stoffen af die schadelijker zijn. Plastic, pvc's en, hou je vast, ftalaten. Die laatste zijn in staat de hormoonhuishouding te verstoren. Dat is dan weer meer reden tot zorg dan de voc's van de echte boom, stelt een expert. Opgemerkt moet worden dat in beide gevallen, zowel bij een echte boom als kunstboom, de vervuiling geen echt grote gevaren voor de volksgezondheid oplevert. En in het geval van de kunstboom, de schadelijke gevolgen daarvan worden waarschijnlijk overtroffen door alle andere plastic spullen in huis. regelmatig een raam openzetten helpt ook.

Dan is er natuurlijk nog de ecologische schade die het fenomeen kerstboom veroorzaakt. Maar ook dat is geen reden tot echte bezorgdheid, schrijft het Belgische magazine Knack:

Toch vinden de deskundigen ‘kerstboomschaamte’, of het nu gaat om een echte of om een kunstboom, nergens voor nodig: “Als je kijkt naar het totaalplaatje van de impact van kerst, is die boom peanuts. Beter kun je je feestgedrag onder de loep nemen en kijken op welk domein jij het verschil kunt maken: beter één welkom cadeau dan veel nutteloze gadgets, een feestoutfit hoeft niet nieuw te zijn. Hergebruik kerstdecoratie en hang ledverlichting in de boom, het verbruik is slechts een tiende van dat van oudere kerstlichtjes. Kijk ook eens naar de feestmaaltijd: eet zo weinig mogelijk rood vlees en serveer geen exotisch fruit, dat heeft een gigantische milieu-impact. Maak keuzes. Ga voor de dingen die jij echt belangrijk vindt en compenseer op andere domeinen.”

Tegenover deze nadelen staat de vreugde die een boom brengt en dat draagt dan weer bij aan de geestelijke gezondheid, mits je niet allergisch bent voor kerst natuurlijk.

cc-foto: Hans Splinter 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Break on through
Break on through11 dec. 2022 - 15:53

Dan is mijn solution dus toch de beste: Geen boom. Hooguit wat ballen in een schaal. Beetje kunstssneeuw. Spreekt al rap tot de verbeelding genoeg. Je ballen in een schaal en 't witte goedje ligt er naast in poedervorm :) Maar goed, Het is maar al te waar helaas. De paus , de kerstman, sinterklaas. Ze zijn al eeuwen lang de baas En zijn al eeuwen lang al even dwaas. Men was geweldig in zijn sas want wat ontdekte men al ras Toen men nog eens de bijbel las. Dat Jesus ook een hippie was Jesus redt! :) Hele decemberperiode is één groot commercieel feest "waar je aan mee moet doen" Allemaal geldklopperij. En dat dan in de naam van een stel twijfelachtige, zelfbenoemde, zelfbedachte afgezanten van Paulus de Boskabouter (want die heeft ook een baard)

Juppé🎗
Juppé🎗11 dec. 2022 - 10:01

Ach die boom heeft met al die naalden autovaccinerend vermogen. Geen wappie tegen bestand.

Andreas4
Andreas410 dec. 2022 - 0:35

Dus... een wandeling door het bos is ook niet zo gezond als ze beweren? Allemaal vieze bomen daar in dat bos, met schimmels en pollen en zelfs poep van beestjes... super ongezond!

1 Reactie
Zandb
Zandb10 dec. 2022 - 10:57

Andreas Het lijkt me toch echt iets voor u zelf, om te bepalen wat voor gevolg u aan dergelijke informatie wilt geven.

Greendutch
Greendutch9 dec. 2022 - 23:03

gewoon wat takjes den, spar, andere naaldboom geeft ook geur, versierd met kaarsen en ballen op vensterbank voldoet net zo goed als boom, zo kun je met 20 families/huiskamers 1 boom [uit je tuin] delen met net zoveel plezier en goed gevoel. ik wens (bid voor het kerstmaal) dat de protesterende boeren binnenkort failliet gaan vind ik erg duurzaam: ze brengen niks goeds voor de toekomst, kosten teveel negatieve aandacht absorberen onnodig veel energie, opgeruimd staat netjes

1 Reactie
Vervatte
Vervatte10 dec. 2022 - 7:45

Jij zou ook met een protestbord van een oude kartonnen doos op straat kunnen staan i.p.v. hier te schrijven en te zijn. Dat is ook niet duurzaam.

KritischKijken
KritischKijken9 dec. 2022 - 19:15

En het was altijd zo gezellig met Kerst.... Vroeger hadden we ook StKlaas. T moet om een of andere reden niet gewoon genieten mogen. Pasen heet dat nu ook niet ineens Voorjaarsfeest?

1 Reactie
Zandb
Zandb10 dec. 2022 - 6:42

Kijken Als u liever geen 'nare informatie' tot u neemt, zoek dat dan niet op. Wie verplicht u in vredesnaam tot het lezen van dit bericht en als u het leest, tot het zich aantrekken van de inhoud er van? Stel dat ik ontstemd raak door uw geklaag, is dat dan niet in eerste plaats omdat ik mijn best deed uw reactie te lezen? Dus mijn advies: Bescherm u tegen een wereld die er op uit is om uw plezier te vergallen.

TheunT
TheunT9 dec. 2022 - 18:18

Je bent zelf een microbiële gemeenschap.

Ontheemde
Ontheemde9 dec. 2022 - 18:13

mensen die ademen weten niet wat ze allemaal wel niet binnenhalen, de rijksgezondheidsdienst adviseert dan ook niet te ademen.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque9 dec. 2022 - 17:32

Nou, dan kun je huisdieren, cactussen, vingerplanten, goudvissen en je vrouw en kinderen ook maar beter de deur uit doen. Ook een grote microbenbron. Ik trek me maar n bier open, vol gist, omdat het toch vrijdagavond is.

EenMening3
EenMening39 dec. 2022 - 17:12

Knack heeft gelijk. Het meest vervuilende is de productie van nieuwe spullen. In alle stappen van de logistieke keten. Het delven en transport van grondstoffen, het productieproces zelf, het transport naar de klant en de verwerking van afval. In een geglobaliseerde wereld worden delfstoffen bijvoorbeeld in Afrika gewonnen, het halffabricaat in Thailand gemaakt, het eindproduct in China geassembleerd en uiteindelijk verkocht in Europa. Grondstoffen, halffabricaten en eindproducten worden over de hele wereld versleept, wat zorgt voor zeer veel CO2-uittoot. Als je echt stappen wilt maken, moet de productie dus dichterbij de afnemer plaats vinden. Maar nog beter is het om zo weinig mogelijk spullen aan te schaffen en al helemaal geen goedkope, plastic rommel. Wat je aanschaft moet je pas wegdoen als het totaal versleten is of niet meer gerepareerd kan worden. Het is vaak niet nodig om nieuw te kopen, kringloopwinkels bieden een ruime keus.

5 Reacties
LaBou
LaBou 9 dec. 2022 - 21:52

Vandaag nog bij de kringloop geweest. Geen nordmann te bekennen.

EenMening3
EenMening310 dec. 2022 - 0:28

@LaBou Nordmann? Zo min mogelijk spullen kopen, het liefst tweede hands. Wat je aanschaft is uiteraard lokaal geproduceerd en wordt gebruikt totdat het helemaal versleten is. Dat is een manier om je CO2-uitstoot sterk te verminderen. Je huis isoleren en zonnepanelen en een hybride warmtepomp installeren, dragen ook behoorlijk bij aan de redding van het klimaat. Als je dan ook nog je auto weg doet, niet meer vliegt en stopt met vlees eten, ben je echt goed bezig.

LaBou
LaBou 10 dec. 2022 - 10:54

Wat wenst mening niet te snappen van het begrip "nordmann"?

WIE-o-W1E
WIE-o-W1E10 dec. 2022 - 12:11

Ik zou een nordmann niet de snel nemen. Die groeit heel traag gebruikt veel water. Niet zo ecologisch. Daarnaast heeft hij forsere takken en dat past niet als je huis bij 2 personen al vol zit.

LaBou
LaBou 10 dec. 2022 - 17:12

Ho beste wie. Je zou eerst een aantal vragen beantwoorden over dat huis waarbij ik je ook nog eens gewezen heb op een gigantische telfout aan jouw kant. En tot nu toe zie ik daar nog helemaal niets van. Je laat hier dus zien wat je echt bent.

Henkdevries90
Henkdevries909 dec. 2022 - 16:12

Laat het maar aan Joop over om te eikelen op alles wat mensen leuk vinden

1 Reactie
Zandb
Zandb10 dec. 2022 - 6:51

Henk Hoe leuk is het niet om vuurwerk af te steken, de houtkachel te laten snorren, om lachgas in de auto te gebruiken, om je vol te drinken en vreten met de Kerst, om je de door de commercie opgedrongen rim-ram aanschaft (kerstbomen, lampjes, glitter en andere overbodige troep), om in een of ander godverlaten land een week aan het strand te liggen, om alles uit je auto te halen wat er in zit, om te gokken........ Dan ga je mensen toch niet 'informeren': Stop met dat ge-eikel!

Vervatte
Vervatte9 dec. 2022 - 14:26

Dus....ting ting tingeling kerstsfeer :-)

Juppé🎗
Juppé🎗9 dec. 2022 - 13:52

« Tegenover deze nadelen staat de vreugde die een boom brengt en dat draagt dan weer bij aan de geestelijke gezondheid, mits je niet allergisch bent voor kerst natuurlijk.« ……nee niet echt allergisch, we doen zelf niet aan die onzin, dus voor onszelf ligt er niets onder. Hij heeft voor ons niets met kerst te maken en heet sapin. Dat wil niet zeggen dat niemand ons rond die donkere dagen een fles wijn mag geven…..voor ons welbehagen.