Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Een kernbom om Gerard Joling

  •  
16-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10467 keer bekeken
  •  
ANP-458061229

U kunt erom lachen, maar zo staat het wellicht in de sterren. Tegenwoordig lijkt alles mogelijk.

Het is 22 mei 2026, krap een week na de zeventigste editie van het het Eurovisie Songfestival, dat vanwege de Nederlandse winst het jaar ervoor in Amsterdam plaatsvond. Omdat de Russische president Vladimir Poetin razend werd door de pauze-act, kreeg het festival een akelig, nucleair staartje. Een kleine kernbom viel op Amsterdam om het optreden van Gerard Joling, die tijdens een uitvoering van zijn jaren tachtig-hit Ticket to the Tropics een muisgrijs ezeltje met Poetin-masker bereed, te wreken.

U kunt erom lachen, maar zo staat het wellicht in de sterren. Tegenwoordig lijkt alles mogelijk. Daarom moeten we ons nu al focussen op de ingelaste EU-top van donderdag 22 mei 2026, vijf dagen na de aanval. Buitengewoon spannend wordt het overleg, waarschijnlijk bereiken de zesentwintig regeringsleiders pas in de vroege uren van 23 mei een akkoord over de inzet van een gezamenlijke Europese nucleaire bom ter vergelding. Doordat Hongarije dwarsligt, zou de tegenaanval ook nog kunnen afketsen.

Van Amerika hoeft Europa niks te verwachten. De in 2024 herkozen president Donald Trump stapte direct na zijn aantreden uit de NAVO, met de legendarische woorden dat ‘de hele wereld zijn dikke witte kont kon kussen’. The Donald lijkt elk gevoel voor decorum verloren te hebben, zo ontving hij laatst de Oostenrijkse bondskanselier in een gifgroene badjas. ‘Kermit the Frog runs your country’, kopte de Washington Post boven een foto van de twee leiders voor de beroemde open haard in de Oval Office.

In deze krankzinnig geworden wereld moet Europa militair voor zichzelf opkomen. Niemand weet echter hoe, een EU-landmacht kwam nooit van de grond, de Fransen stonden met tegenzin de beslissingsmacht over hun kernwapenarsenaal af. Nu, in 2026, schreeuwen Nederlandse burgers onder aanvoering van de kersverse volksleider Gerard Joling om wraak. Vanuit Boedapest twitterde Viktor Orbán dat hij Jolings optreden ronduit walgelijk vond.

Meer over:

opinie, column
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

Deugkeizer
Deugkeizer17 dec. 2022 - 20:46

Beetje humor op het niveau God almachtig. Als er een God zou bestaan en ook constant grappen zou vertellen, dan zou die dat op deze manier doen...

Jantje Beton2
Jantje Beton217 dec. 2022 - 13:40

Overtuigende casus. Een eigen Nederlands kernwapenarsenaal dus? Is Amsterdam tenminste veilig. En ook die Orban moet dan uitkijken wat hij zegt over Gerard Joling.

Ontheemde
Ontheemde16 dec. 2022 - 11:50

Dat zou mooi zijn. De NAVO weg.

3 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut16 dec. 2022 - 16:05

Dat zou vooral erg dom zijn.

Ontheemde
Ontheemde16 dec. 2022 - 21:33

Nee, zonder de NAVO zaten we nu niet in de ellende waar we in zitten.

Bert van der Neut
Bert van der Neut17 dec. 2022 - 19:48

Kan je dat ook maar enigszins onderbouwen?

toentomatentomaten
toentomatentomaten16 dec. 2022 - 11:29

Gerard Joling is op wijlen Wally Tax na Nederlands beste zanger…

1 Reactie
Ontheemde
Ontheemde16 dec. 2022 - 21:34

Dolf Brouwers was vele malen beter dan beide heren.