Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Een jaar na de moord op Khashoggi: ontluisterende straffeloosheid

  •  
01-10-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
Deputy_Crown_Prince_Mohammad_Bin_Salman_bin_Abdulaziz_Al-Saud_Participates_in_the_Counter-ISIL_Ministerial_Plenary_Session_-_Flickr_-_U.S._Department_of_State_(cropped)

© Cc-foto: US Department of State

Hoewel een VN-onderzoeker ervan overtuigd is dat de moord op de journalist Jamal Khashoggi een 'staatsmoord' was, wast de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman zijn handen in onschuld. En daar lijkt hij ook nog mee weg te komen.
Op 2 oktober is het precies een jaar geleden dat de journalist Jamal Khashoggi werd vermoord in het Saoedische consulaat in Istanbul. Kennelijk een uitgelezen moment voor de Saoedische kroonprins Mohammed Bin Salman, om in een interview met het Amerikaanse tv-programma 60 minutes te verklaren dat hij de “volledige verantwoordelijkheid” voor Khashoggi’s dood op zich neemt.
Khashoggi was een prominent Saoedische journalist die veel kritiek had op de politiek van Mohammed Bin Salman; MBS in de wandelgangen. De kroonprins is de werkelijke machthebber van het koninkrijk en met name de oorlog die de Saoedi’s voeren in Jemen werd fel door Khashoggi bekritiseerd. Sinds 2017 woonde Khashoggi, die naast Saoedisch ook Amerikaans staatsburger was, in de Verenigde Staten en werkte hij onder andere voor de Washington Post.
MBS waste deze week zijn handen in onschuld. Hij mocht dan verantwoordelijkheid dragen voor de “vreselijke misdaad” omdat de daders Saudische functionarissen waren en het slachtoffer een Saudisch burger, hij zei zelf niets van de moord geweten te hebben, had er niet om gevraagd en had er dus niets mee te maken…
De verklaring kwam rijkelijk laat, nota bene haast een jaar na de gruwelijke moord in Istanbul en na een lange reeks tegenstrijdige lezingen van de gebeurtenis vanuit Riyad. MBS liep wereldwijd reputatieschade op nadat bekend was geworden hoe Khashoggi aan zijn eind was gekomen en zijn lijk in stukken was gesneden en daarna verdwenen. Het interview met CBS lijkt een wel erg doorzichtige en hypocriete poging om van alle blaam gezuiverd te worden.
Ontluisterend Deze whitewash-operatie van het Saoedische koningshuis in de Amerikaanse media dient om het respect voor het Saoedische koningshuis te herstellen, het Amerikaanse Congres gerust te stellen en het voor tal van Europese landen weer mogelijk te maken “normale” betrekkingen te onderhouden met de Saoedi’s.
Het meest ontluisterend is dat MBS’ verklaringen in veel westerse hoofdsteden eigenlijk wel goed uitkomen. Er staat namelijk veel op het spel: de relaties met Saoedi-Arabië zijn belangrijk vanwege onder andere de olie, wapenverkopen en de conflicten met Iran. De Amerikaanse president Trump weigerde vanaf het begin zijn uitstekende relatie met MBS te laten verstieren door de moord op Khashoggi, ondanks dat deze journalist Amerikaans staatsburger was en columnist voor een prominente Amerikaanse krant.
Trump lapte ook de informatie van de CIA aan zijn laars die liet weten er tamelijk zeker van te zijn dat MBS opdracht gaf tot de moord. De Amerikaanse persvrijheidsorganisatie Committee for he Protection of Journalists (CPJ) deed tot dusver tevergeefs een beroep op de Freedom of Information Act (de Amerikaanse Wet Openbaarheid Bestuur) om informatie over de kwestie-Khashoggi boven water te krijgen. Met name wordt de vraag gesteld waarom de CIA, die mogelijk voorkennis had van de moord, Khashoggi niet had gewaarschuwd. De CIA heeft een duty to warn-verplichting als een Amerikaans staatsburger imminent gevaar loopt.
Het gedrag van de Saoedische regeringsleiders na de moord in Istanbul was op z’n minst bizar: er werden tegenstrijdige verklaringen uitgegeven, er werd gedraaid, er werd ontkend en uiteindelijk werden elf verdachten gearresteerd. Maar een jaar later is nog altijd onduidelijk hoe het staat met een eventueel proces. Er zijn sterke geruchten dat sommige van de hoofdverdachten op vrije voeten zijn in Saoedi-Arabië.
Staatsmoord Duitsland, Finland en Denemarken schortten hun wapenverkopen aan Saoedi-Arabië op na de moord op Khashoggi. Maar alom lijkt toch de sfeer te heersen dat de kwestie op den duur wel zal overwaaien. Soms is die wens de vader van de gedachte. Illustratief is de reactie van premier Rutte op het tumult dat ontstond nadat koningin Maxima een ontmoeting had met MBS in de zijlijn van de G20-top in Osaka in juli. Volgens Rutte was er geen vuiltje aan de lucht en zou hij Maxima “opnieuw adviseren dit gesprek (met MBS) te voeren als zij het zou vragen’’.
Het is deze houding die de Franse juriste en mensenrechtenexpert Agnes Callamard razend maakt. Ze vindt de houding van de wereldgemeenschap wel heel erg laks. Callamard, die de moord namens de Verenigde Naties gedurende zes maanden onderzocht, zegt in een interview in Die Zeit ervan overtuigd te zijn dat het doden van Khashoggi een “staatsmoord” was. “De verantwoordelijkheid voor deze misdaad ligt bij de leiders van Saudi-Arabië.”
Verantwoordelijkheid is een complex begrip. “Ik bedoel niet de verantwoordelijkheid van degene die uiteindelijk de opdracht tot de moord gaf. Het gaat veeleer om degenen aan de top die Khashoggi’s dood goedgekeurd, getolereerd of niet voorkomen hebben – terwijl ze dat wel hadden kunnen doen. Ik zeg niet dat Mohammed bin Salman de leiding had over de moordaanslag. Ik laat zien dat het bewijs sterk suggereert dat hij verantwoordelijk is voor de moord; wellicht omdat hij ertoe aanzette of in ieder geval omdat hij Khashoggi niet beschermde.”
Van de “verantwoordelijkheid” die MBS nu zegt te nemen is Callamard niet onder de indruk. Zijn eigen rol blijft immers buiten schot. Als hij serieus is dan zou het proces tegen de elf leden van het doodseskader die in Saoedi-Arabië gevangen worden gehouden in de openbaarheid moeten plaatsvinden. “Hij zou ook alles moeten doen om dergelijke misdaden in de toekomst te voorkomen, gevangen journalisten en mensenrechtenactivisten vrijlaten en op moeten houden dissidenten in het buitenland te intimideren. Zolang hij dat niet doet blijven het lege woorden”.
Blijft de vreselijke moord op Jamal Khashoggi nu onbestraft? Khashoggi’s laatste column in de Washington Post had als titel “Wat de Arabische wereld nodig heeft is vrijheid van meningsuiting”. De moordenaars waren er ongetwijfeld niet op uit, maar ze hebben van Khashoggi een symbool gemaakt van het vrije woord in het Midden-Oosten en daarbuiten. De affaire-Khashoggi maakt duidelijk dat er geen vooruitgang kan zijn op het gebied van persvrijheid, zolang straffeloosheid de norm is.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Lucas2000
Lucas20002 okt. 2019 - 7:01

Als er maar geld te verdienen valt he, dan kijkt men (vooral Nederlanders ook) wel weg. Zo'n lot zal de MH17 ramp ook krijgen; Nederlandse bedrijven en Rusland sluiten lucratieve deals en ach, de rest is niet zo belangrijk meer. En die rechtszaak allemaal voor de buhne.

bwanahendrik2525
bwanahendrik25251 okt. 2019 - 21:15

Maar ons koningshuis is goede vrienden met deze Saoedische dictators. Een reden temeer om een eind te maken aan de poppenkast van Oranje. Welke partij zou dat durven?

Gi Raf
Gi Raf1 okt. 2019 - 14:38

''Een jaar na de moord op Khashoggi: ontluisterende straffeloosheid.'' 70 jaar na de oorlogsmisdaden in Indonesië: ontluisterende straffeloosheid. https://joop.bnnvara.nl/nieuws/gerechtshof-executies-in-voormalig-nederlands-indie-niet-verjaard Of moeten we na de eerdere veroordeling door de rechtbank begrijpen dat alle Nederlanders oorlogsmisdadigers zijn? Inclusief de helden die net na WO2 weigerden om als soldaat naar Indonesië af te reizen om met koloniale oorlogsmisdaden een volk nog langer te onderdrukken. (zoals zij zelf 5 jaar lang door de nazi's waren onderdrukt) Of wachten we nog even tot de allerlaatste misdadigers die nog jaarlijks op herdenkingen onbeschaamd lopen te paraderen zijn overleden? Dat is misschien nog de beste oplossing, het is al zo lang gelden, laat ze zonder boetedoening uit beeld verdwijnen om voor altijd allemaal als vullis in ons collectieve geheugen verankerd te worden.

2 Reacties
Satya
Satya1 okt. 2019 - 20:32

Waarom?

Lucas2000
Lucas20002 okt. 2019 - 7:02

Zijn IRA leden vrijheidsstrijders of terroristen, it's all a matter of perspective....

west012
west0121 okt. 2019 - 10:50

Natuurlijk komt MBS hiermee weg zoals alle machthebbers wegkomen met misdaden en corruptie zolang zij aan de macht zijn en er economische belangen zijn.

Phil2
Phil21 okt. 2019 - 9:39

En die man maar in z'n vuistje lachen toen ie vorige jaar op de G20 top aanwezig was. Wat een schande en moreel verval eigenlijk dat we zo'n persoon accepteren. Yup, olie hoor ik iedereen roepen of denken. Eens te meer reden om heel snel werk te maken van de energietransitie.

2 Reacties
Arend Wortel
Arend Wortel1 okt. 2019 - 13:26

"Eens te meer reden om heel snel werk te maken van de energietransitie" Helemaal juist. Bijkomend voordeel: misschien kunnen we met dit aanvullende argument de klimaatontkenners wél meekrijgen :-)

Satya
Satya1 okt. 2019 - 20:35

'Helemaal juist. Bijkomend voordeel: misschien kunnen we met dit aanvullende argument de klimaatontkenners wél meekrijgen ????' ????Ik denk dat die vooral de rekening vrezen dus wel weer wat nieuws bedenken.