Joop

Een inkijk bij Poetin's honden van oorlog, de Wagner Groep

  •  
04-03-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1479 keer bekeken
  •  

Poetin maakt bij zijn poging de Oekraïense bevolking zijn wil op te leggen gebruik van de zogeheten Wagner Groep. Dit beruchte huurlingenleger bestaat uit voormalig militairen, misdadigers en avonturiers. Het privé-leger laat een spoor van nietsontziende gewelddaden achter. Het Kremlin beweert overigens officieel niets met de groep te maken te hebben.

In Zembla wordt de wereld van dit gruwelijke gezelschap getoond:

In Wagner, Poetins schaduwleger geven Franse onderzoeksjournalisten een unieke inkijk in de wereld van het geheime huurlingenleger van de Wagner Groep vlak voordat de Russen Oekraïne binnenvallen. Aan de hand van exclusieve documenten en getuigenissen uit de eerste hand, ontvouwt zich een beeld van een nietsontziende, moorddadige, machtswelluste oorlogsmachine. Journalisten, (ex-)Wagner Groep-leden, internationale geopolitieke experts en ouders van gesneuvelde huurlingen spreken zich in Wagner, Poetins schaduwleger uit. Het leidt tot een ongekend spannend portret van de Wagner Groep.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (14)

Greendutch
Greendutch5 mrt. 2023 - 15:23

was weken geleden al op Canvas, België

Martin van der Linde
Martin van der Linde5 mrt. 2023 - 10:18

Wagner is meer dan een leger, het is een groep die geweld gebruikt om een ideologie op te dringen. Hun uiteindelijke doel is de vernietiging van de westerse wereld met zijn normen en waarden. En daarom zullen ze altijd in oorlog blijven met het westen. Dat is de reden waarom Poetin ze inzet, hij wil het westen onderwerpen en Oekraïne is slechts een onderdeel daarvan. Wagner is daarvoor het meest geschikte instrument. Ze doden niet alleen, ze doden met zin.

Satya
Satya4 mrt. 2023 - 19:10

Zoals de legers van het westen? Zo gruwelijk? Het midden oosten zal met liefde gebombardeerd zijn en met goede bedoelingen vernietigd. Afrika wordt vanuit medemenselijkheid leeggeroofd. Die Wagner groep is natuurlijk verschrikkelijk maar ik geloof niet dat 'onze' militairen per definitie beter zijn. Hoe heeft het idee zij slecht, wij goed toch zoveel wortels geschoten? Eén van de grootste westerse helden was een genocide pleger, nog geen 100 jaar geleden. "500 channels of a day-dream stimulation Helps me to resent my life and raise my expectations. Locked into re-runs, your memories repeating, And all your ideals seem so self defeating. For you and yours, the pepsi generation, And when you're discontent, you change the T.V. station, And when you hate your life, no qualtities redeeming, A million brainwashed zombies will always be heard screaming... And when there is no hope, "I'll smoke some crack, I'll shoot some dope!" When there's no enemies, "I sit and stare at my T.V. And in my ignorance, I'll be a slave and sycophant!"" https://youtu.be/svqe9wGQC0M

6 Reacties
E w T
E w T4 mrt. 2023 - 22:56

Satya . Ben het wel met je eens .Alleen is die Wagner groep geen leger maar een maffia huurlingen bedrijf waarvan de eigenaar een vormalige kok van putin is. Compleet ziek volk in Rusland. Trouwens dit gajes wordt momenteel met open armen ontvangen in Afrika De nieuwe verkrachters zijn alweer onderweg naar het continent wat jou terecht zo na aan het hart ligt.

∆
4 mrt. 2023 - 23:19

Besef wel, dat de Wagner groep ook actief is in Afrika in ruil voor goudmijnrechten helpen ze despoten gewapenderwijs aan de macht. Denk aan conflicten in (Zuid-)Soedan, Centraal Afrikaanse Republiek, Mali, Burkina Faso en binnenkort misschien ook in Ivoorkust. Er kleeft veel Afrikaans bloed aan hun handen uit winstbejag. Hun brute reputatie waar ze trots op zijn is niet verzonnen. Vraag maar aan de verkrachte vrouwen, die het nog kunnen navertellen. Neem het niet voetstoots van mij aan, maar er is voldoende betrouwbare informatie hierover bekend en te vinden. https://www.wsj.com/articles/russias-wagner-deepens-influence-in-africa-helping-putin-project-power-9438cfce https://www.rfi.fr/en/africa/20221106-how-russian-mercenaries-colluded-with-khartoum-regime-to-exploit-sudan-s-gold https://www.google.nl/m?q=youtube+wagner+group+car&client=ms-opera-mobile&channel=new&espv=1#ip=1

DaanOuwens
DaanOuwens5 mrt. 2023 - 9:21

@ Satya Jij schrijft: Hoe heeft het idee zij slecht, wij goed toch zoveel wortels geschoten? Heb jij een voorbeeld van een westers leger waar recent een deserteerde soldaat met een hamer werd doodgeslagen? En: Eén van de grootste westerse helden was een genocide pleger, nog geen 100 jaar geleden. Een held? Waar heb jij het over?

Ewout Pool
Ewout Pool5 mrt. 2023 - 10:46

Beste Satya, Ik durf wel te stellen dat “onze” soldaten beter zijn. Wij proberen in opleiding en de “Rules of Engagement” onze troepen aan het oorlogsrecht te houden. Gaat dit altijd goed? Nee. Maar dan proberen we achteraf de soldaten voor het gerecht te brengen. In Rusland en zeker bij de Wagner groep is er onaantastbaarheid waarbij je verschrikkelijke dingen tegen de tegenstander en je eigen troepen kan doen zonder daarvoor gestraft te worden. Overigens heb je gelijk dat ook het Westen veel bloed aan zijn handen heeft. Het verschil is echter dat dat meestal het gevolg is van beslissingen aan de top, de westerse soldaten gedragen zich meestal redelijk netjes. In Rusland worden de beslissingen aan de top verergerd door het gedrag van de soldaten.

BrotherV
BrotherV5 mrt. 2023 - 14:39

ewout, je lijkt niets te weten over het aantal dodelijke slachtoffers dat Nederlanders hebben gemaakt, waarvoor schadevergoeding is afgedwongen maar waar nooit iemand voor gestraft is. Het OM wast in dergelijke zaken altijd haar handen in onschuld.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa5 mrt. 2023 - 17:27

Satya Die band ken ik. Goede punk haha Mooie beelden ook Ik ben het trouwens met je eens, dit keer. Mensen zijn totaal blind voor westers geweld. Wat Amerika doet, is altijd per definitie fantastisch, voor veel westerlingen en Europeanen. Heel naïef allemaal. Maar goed, je valt nou eenmaal binnen Amerikaanse hegemonie. Alles is pro Amerika gekleurd. Net als dat in China alles pro China gekleurd is Die Wagner groep is natuurlijk verschrikkelijk maar ik geloof niet dat 'onze' militairen per definitie beter zijn. mee eens

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman4 mrt. 2023 - 16:32

Een soort Vreemdelingen Legioen dus.

5 Reacties
∆
4 mrt. 2023 - 17:56

Zoek de verschillen: 1) [Het Vreemdelingenlegioen van Frankrijk (Frans: Légion étrangère) is een eenheid van het Franse leger, opgericht in 1831.] 2) Wagner, [Het privé-leger laat een spoor van nietsontziende gewelddaden achter. Het Kremlin beweert overigens officieel niets met de groep te maken te hebben.]

BrotherV
BrotherV5 mrt. 2023 - 8:21

soort Blackwater die in Irak hebben huis gehouden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2023 - 13:10

De plegers van het Blackwater massacre in 2007 werden tenminste nog vervolgd al werden ze later door Trump gepardonneerd.

BrotherV
BrotherV5 mrt. 2023 - 14:47

Danielle, haar voormalige CEO heeft nog steeds banden met de cia.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 mrt. 2023 - 19:14

Geen enkele Wagnerian zal voor soortgelijke vergrijpen voor een Russische rechter worden gebracht.