Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

'Een hoofdtrainer hoort wit te zijn'

  •  
22-02-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
uitgesloten300.jpg
Anousha Nzume onderzoekt discriminatie in de voetbalwereld
Bij een bekerwedstrijd van Fortuna Sittard tegen amateurclub ASV De Dijk in september 2014 kreeg Fortuna-spits Seku Conneh (19) apengeluiden te horen. Waarom doen mensen mee aan racistische spreekkoren? En waarom lukt het assistent-coach van Telstar Alami Ahannach (46) niet om op te klimmen tot hoofdtrainer? Anousha Nzume zoekt het uit in een aflevering van Uitgesloten (NTR).
Assistent-coach Alami Ahannach is een man met ambitie. Hij droomt ervan hoofdtrainer te worden, maar voorlopig blijft het daarbij. Hij probeerde meermaals het daarvoor benodigde papiertje te halen, maar steeds lukt het niet. Hij denkt dat het aan zijn afkomst ligt. Nzume confronteert de KNVB.
Meisjesvoetbal Dat de voetbalwereld er een is van witte mannen bleek ook toen Cambuur-trainer Henk de Jong vrijdag een nederlaag van zijn eigen team vergeleek met ‘meisjesvoetbal’. Hij zei:
Een paar spelers hadden beter een stuk uit hun broek kunnen knippen om er een rokje van te maken, want die speelden meisjesvoetbal.
Die opmerking neemt Vera Pauw, voormalig bondscoach van de Oranje voetbalvrouwen, hem bijzonder kwalijk. Via Twitter liet zij weten:
Beste Henk de Jong, gebruik in het vervolg een andere vergelijking om het falen van je team te duiden! Heeft hij wel door hoe hij hiermee meisjes wegzet? Hij zou zijn positie en verantwoordelijkheid moeten kennen!”
Beeld: copyright Wim Kluvers

Meer over:

leven, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

HansieVakansie
HansieVakansie22 feb. 2015 - 21:06

Rijkaard, Gullit, Ten Cate, Fraser en al die andere niet witte trainers die dit verhaal tot huilie huilie verhaal 254.289 maken.

deltanine
deltanine22 feb. 2015 - 21:06

Ik vind Anousha sympathiek... maar dit soort gedachtekronkels...

Robert Follon
Robert Follon22 feb. 2015 - 21:06

Dit is echt spijkers op laag water zoeken. Omdat iemand de ambitie heeft om hoofdtrainer te worden wil dat nog niet zeggen dat iemand ook over de capaciteiten beschikt. Om daar huidskleur nu weer aan de haren bij te slepen... Edgar Davids IS overigens al hoofdtrainer geweest (en is dat alleen niet meer omdat zijn enorme ego hem weer eens parten speelde), Ruud Gullit was hoofdtrainer, Frank Rijkaard, Stanley Menzo, Henk ten Cate (Surinaamse moeder), Simon Tahamata, Clarence Seedorf, etc. Dus waar gaat dit verhaal dan over?

ZafferY
ZafferY22 feb. 2015 - 21:06

Ik sluit mij aan bij Robert Follon. Zijn lijstje is feitelijk. Dat gehengel naar affermative action, of positieve discriminatie, moet blijven waar het hoort: in de jaren tachtig. Beste persoon voor de baan, ongeacht huidskleur, religie of geslacht.

123456zeven
123456zeven22 feb. 2015 - 21:06

Jeuh, vrouwen die nog minder verstand van voetbal hebben als ik, ik wist niet dat het kon.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 feb. 2015 - 21:06

Pas als je een (statistisch) vergelijk maakt tussen autochtone afgewezen trainers en afgewezen trainers van allochtone afkomst kun je een uitspraak gaan doen over mogelijke discriminatie. Dat laat Anousha Nzume achterwege, is dat bewust gedaan? Nu is het niet meer dan vaag anekdotisch bewijs, het voelt als spijkers op laag water zoeken. Alami Ahannach is verbaal niet sterk en dat zal een club van een hoofdtrainer verwachten. Het feit dat Telstar zich niet beklaagt dat hun assistent-coach is afgewezen roept al de nodige vraagtekens op. Als Alami Ahannach vervolgens toestaat dat 'moeder Anousha' gaat klagen bij de KNVB is voor mij duidelijk dat deze man mentaal nog lang geen hoofdcoach is. Kortom, een zwakke documentaire van Anousha Nzume. In plaats van zich te focussen op óf de trainers óf op de voetballers die last hebben van apengeluiden, is het nu een wirwar van bij elkaar geraapte klachten die nergens effect sorteren.

msj_meijerink
msj_meijerink22 feb. 2015 - 21:06

Mmm, dat zullen Henk ten Cate (voetbal), Frank Rijkaard (voetbal) en Siegfried Aikman (hockey) op zijn minst wenkbrauw fronsend aanhoren.

pakmelk
pakmelk22 feb. 2015 - 21:06

Rijkaard, zomaar een hoofdtrainer die níet wit is. Fabeltje van auteur ook weer ontkrachtigd. Zou het niet gewoon aan zowel jouw capaciteiten als de enorme concurrentie liggen? Er zijn tientallen, zoniet honderden die graag hoofdtrainer willen worden van een profclub.

3 Reacties
Kilted
Kilted22 feb. 2015 - 21:06

Gezien de demografische opbouw van de Nederlandse bevolking zouden er meer "Rijkaards" moeten zijn dan er zijn, en dat geld wel voor meer landen. Zou het dan toch wel aan de clubs liggen?

EGreven
EGreven22 feb. 2015 - 21:06

Inderdaad. En verder Stanley Menzo, Henk Fraser, Ruud Gullit. Eigenlijk absurd dat we gaan nadenken over mensen die een ander kleurtje hebben. Kwaliteit heeft geen kleur. Alleen een opgestoken duim.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij22 feb. 2015 - 21:06

Het zou reuze leerzaam geweest zijn om ook Stanley Menzo, Henk Fraser, Ruud Gullit, Frank Rijkaard en dergelijke te interviewen of zij zich ook gediscrimineerd voelden en vooral waarom zij wél succesvol waren. Als Anousha Nzume vooral gaat praten met afgewezen allochtone Nederlanders, dan krijg je gegarandeerd een scheef beeld.

gertjanjan
gertjanjan22 feb. 2015 - 21:06

Uit het interview bleek dat vooral Alami zelf wel vond dat hij hoofdtrainer kon worden in het betaalde voetbal. Ikzelf denk dat ik de meest geschikte kandidaat ben om burgemeester van Amsterdam te worden mocht vd Laan premier worden, alleen denken mensen met meer kennis over burgemeesterkandidaten daar waarschijnlijk anders over. Totaal kulonderwerp in een voor de rest interessant programma.

1 Reactie
gertjanjan
gertjanjan22 feb. 2015 - 21:06

Toevoeging:de filosoof C.Adriaanse zei eens dat een goed paard is nog geen goed ruiters. Alami was een beperkte voetballer op eerste divisie niveau, maar dat wil nog niet zeggen dat je ook een eerste divisie club kan trainen, ondanks zijn enthousiasme. Veel betere voetballers als maradonna, gullit, van basten,platini,. Hebben er als trainer ook niet zoveel van gebakken.