Joop

Een heer draagt nooit een korte broek

  •    •  
20-04-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1566 keer bekeken
  •  
285856470_6b4b0e5236_o

© cc-foto: Sandra Cohen-Rose and Colin Rose

Blote benen onder een stevige pens, dat is het treurigste wat je op zomerse straten kunt tegenkomen
Nu de zon zich ineens doet gelden, verschijnen korte broeken en bermuda´s in het straatbeeld. Arno Kantelberg, de hoofdredacteur van Esquire, het blad voor de modieuze man, geeft daarover in de Volkskrant van vrijdag richtlijnen. In het kort: wees radicaal. Zo´n broek eindigt boven de knie en anders loop je voor gek. Hij wijst bovendien het standpunt van de meeste vrouwen af: volgens hem zien die mannen liever niet in een korte broek paraderen.
Zij hebben gelijk. Een heer draagt nooit een korte broek maar bedekt zijn benen geheel. Dat is om te beginnen een kwestie van goede smaak: het mannenbeen is weinig esthetisch. Herenschoenen en -sokken accentueren door hun vormgeving dit trieste maar onmiskenbare feit. Het wordt nog erger als de man, zoals de meeste van zijn seksegenoten een embonpoint heeft. Blote benen onder een stevige pens, dat is het treurigste wat je op zomerse straten kunt tegenkomen.
Benen komen daarentegen wel tot hun recht als zij omsloten worden door een pantalon. Het hangt van de heer af welke keuze hij maakt. Zelfs in een spijkerbroek kan hij behoorlijk voor de dag komen. Dat hangt van zijn stijl en zijn persoonlijkheid af. Ikzelf bijvoorbeeld prefereer een discrete krijtstreep. Ook tijdens de hondsdagen en in warme landen.
Korte broeken horen oorspronkelijk bij het tenue van Europese soldaten die ten tijde van het kolonialisme in Azië of Afrika werden ingezet. Ze zijn overgenomen door toeristen die vaak meteen hun knieën aan het zonlicht blootstellen zodra ze de zones met tropisch en subtropisch klimaat betreden. Dat is niet verstandig. Je verbrandt levend.
Het is ook onbeschoft. In de armere delen van de wereld doen de meeste mensen hun best er zo netjes mogelijk bij te lopen. Zelfs als ze zich daarbij voedsel uit de mond moeten sparen. Daar ga je met je dikke portemonnee niet in een korte broek tussen lopen. Het kenmerk van een heer is namelijk dat hij respect krijgt door het te geven.
En nogmaals: in een pantalon komt hij het best tot zijn recht, zo’n heer. Dan beweegt hij zich soepel in elk gezelschap. Hij is minzaam en prettig. Hij heeft zich op elke situatie gekleed. Hij is een persoonlijkheid, geen figuur. Tegelijk beseft hij dat je heer én schooier tegelijk kunt zijn, getuige ook het beroemde citaat van George Bernard Shaw: “Men kan een heer met alles en iedereen vertrouwen, behalve met geld en met vrouwen”.
Voorbeeld: hoe een man in een warme nacht wél tot zijn recht komt.

Meer over:

mode, opinie, leven, mannen, zomer
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (113)

Haastig
Haastig27 apr. 2018 - 20:48

“Een heer draagt nooit een korte broek maar bedekt zijn benen geheel.“ Een wat kolonialistische, conservatief religieuze visie: de “net geklede” man versus de “wilde”. Over de hele wereld hebben mensen van oudsher kleding gekozen die bij het klimaat past. Vandaar de lange broeken in Europa (muv Schotten en co in korte rok), maar in de tropen toch vaak gewoon beperkt tot “schaam-lappen.” https://goo.gl/images/C3mSVp https://goo.gl/images/ewpvq9 https://goo.gl/images/MzASbE https://goo.gl/images/SR2KUd https://goo.gl/images/hbeq8D Of net wat bloter: https://goo.gl/images/3cPQNN https://goo.gl/images/dDkC93 Of toch de Europese variant? https://goo.gl/images/4o6xov Korte broek? Doen! Staat leuker dan een lange broek.

Haastig
Haastig27 apr. 2018 - 7:26

“Ze zijn overgenomen door toeristen die vaak meteen hun knieën aan het zonlicht blootstellen zodra ze de zones met tropisch en subtropisch klimaat betreden. Dat is niet verstandig. Je verbrandt levend.” Alleen mannen die hun benen nooit aan het zonlicht blootstellen -doordat ze permanent, ongeacht klimaat/weer een lange broek dragen- verbranden levend, de rest merkt dat ze geweldige biologische eigenschappen hebben en gewoon bruin worden en daarmee niet meer verbranden.

omaoeverloos
omaoeverloos23 apr. 2018 - 8:53

Een echte Heer van Stand draagt slchts een ruitjesjas, dat is algemeen bekend.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe23 apr. 2018 - 16:52

Inderdaad

Eric Minnens
Eric Minnens23 apr. 2018 - 1:39

Twee uitersten. Een heer met pens in korte broek. Een heer met hoed in krijtstreepjespak. Noch korte broek, noch krijtstreepjes, noch hoed heb ik ooit gedragen, voel mij meer thuis in het midden, in casual kleding. Ik heb wel eens die uitersten geprobeerd natuurlijk. Maar dan word ik een COMPLEET ander mens. Dan ben ik mezelf niet meer. Bij het schizofrene af. Kleding maakt inderdaad de man. Een korte broek verandert mij in een snotneus van twaalf. Een krijtstreepje of hoed verandert mij in een heer van stand. Twee nare dromen.

adriek
adriek22 apr. 2018 - 5:16

Ik vind dit een nogal seksistisch stukje,

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 apr. 2018 - 22:11

Ik dacht eerst dat het een geintje was van Han, maar blijkbaar is het dat niet. De film "Opera do Malandro" is uit 1986 en speelt -nota bene!- in 1941 Het andere filmpje dat Han plaatst om zijn standpunt te onderstrepen is uit 1955. Ik erger me veel meer aan al die kale koppen van tegenwoordig. Dat begon met Kojak, daarna had je Bruce Willes en sindsdien scheert iedereen die een lul heeft zijn hoofd kaal, want dan zie je er niet uit en dat is mannelijk en stoer. Het wordt tijd dat ze weer eens allemaal een pruik opzetten, A la Francaise - https://vimeo.com/86295452

Gerygrr
Gerygrr21 apr. 2018 - 21:09

Wat een grappige reacties! Inderdaad, het ziet er vaak niet uit wat korte broek dragers aan den volke tonen.Dat geldt ook voor de dames trouwens, die rare kuitbroeken bij zwaarlijvige dames zijn ook niet erg charmant. In het buitenland tijdens mijn vakanties mocht ik observeren en constateren, dat de Nederlandse man tijdens restaurantbezoek er inderdaad underdressed bijzit waar de echtgenotes, vriendinnen wel degelijk met zorg gekleed waren. Dat is raar, toch?

3 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin22 apr. 2018 - 8:33

Die zijn zelfs niet charmant bij minder zwaarlijvige dames lijkt me.

CM2
CM222 apr. 2018 - 9:21

"dat is raar, toch"? Zeker, maar het is niet verboden. Vrijheid blijheid. Daar hebben mijn en uw voorouders voor op de barricaden gestaan, voor die vrijheid. Wees ze er dankbaar voor!

Gerygrr
Gerygrr22 apr. 2018 - 10:36

CM, Nee, mijn voorouders hebben op de barricades gestreden voor een beter leven. Voor iets meer welvaart voor hun harde werken. Geld voor schoenen voor de kinderen in plaats van klompen..... Mijn vader ging in zijn vrije tijd immer gekleed in pak en stropdas. Arbeider, die in dat pak zijn waardigheid vond. Zijn bijnaam in het dorp : ‘t Heertje......

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2018 - 17:58

Mijn man heeft nog nooit een korte broek gedragen.

3 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen21 apr. 2018 - 22:13

jij blij natuurlijk.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 apr. 2018 - 8:32

Is daar iets mee mis dan?

HM van der Meulen
HM van der Meulen22 apr. 2018 - 18:16

Dat weet dus niemand behalve jij.

campman2
campman221 apr. 2018 - 16:15

Moeders de vrouw zegt altijd: "Goed gereedschap heeft een afdakkie nodig", en daar houdt ik mij aan.

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar21 apr. 2018 - 12:59

Vrouwen zien liever geen mannenbenen? Nee, die van die op de foto nee, maar verder wel eens gehoord van de enkelsok? Als die dingen niet bestaan ter accentuering van het mannenbeen eet ik mijn spreekwoordelijke hoed op..

Cave Canem
Cave Canem21 apr. 2018 - 11:37

Volkomen mee eens. Maar het kan nog beschaafder. Vraag mij al jaren af waarom de pantalon bij de sex moet worden afgelegd. Een heer heeft dat niet nodig. Gewoon, uit respect. Maakt niet uit waarvoor.

Katwezel
Katwezel21 apr. 2018 - 9:41

Wat een vreemd stukje. Er zijn de afgelopen jaren toch voldoende goede stukken op Joop verschenen over gender en seksisme, maar die zijn kennelijk volledig aan Han van der Horst voorbijgegaan gezien zijn mening dat elke man zich maar moet conformeren aan ouderwetse sociale constructen van sekse, leeftijd en uiterlijk.

Vliet2
Vliet221 apr. 2018 - 9:26

Ik ben voor het systeem van de Nuba's van Kau: jonge mensen lopen bloot rond, zodra ze trouwen trekken ze kleren aan. Esthetiek is een mensenrecht!

Geesteman
Geesteman21 apr. 2018 - 8:49

Korte broek moet kunnen mits een onderbroek word gedragen. Vooral bij ruim vallende modellen. De jonge heer kent anders geen schaamte.

Ring2
Ring221 apr. 2018 - 7:57

Deze opvatting had ik toch niet verwacht van een historicus. Mode, en de opvattingen over wat hoort of niet als man/gentleman veranderen nogal eens. Persoonlijk vind ik, een vrouw, een man (met mooie atletische, niet te harige benen onder een strak lijf) het mooist in een leren rok, een kilt of een Romeinse jurk. Ik kan niet wachten totdat die mode weer eens massaal doorbreekt (Beckham droeg eens een rok, schitterend!) en ik ook met een glimlach bij de eerste warme zonnestralen kan uitroepen: “Rokjesdag!

SpijkerMaarten
SpijkerMaarten21 apr. 2018 - 7:45

Geborneerde burgerlijke conformistische *kut*normpjes. Lat de kwabben lekker wapperen, laat je benen lekker bruinen, laat je je vrijheid niet afnemen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2018 - 18:47

Daarom behoef je het als toeschouwer nog niet te appreciëren.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 apr. 2018 - 7:11

Ik propageer zwemkleding op dagen als deze, ook buiten het zwembad, in de stad en het platte land.

3 Reacties
Klaas Punt
Klaas Punt21 apr. 2018 - 11:12

Ja en vooral ook in de supermarkt toch.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2018 - 18:07

Zelfs als vrouw ging en ga ik nooit naar een supermarkt in korte broek, altijd eerst omkleden. Korte broeken alleen voor thuis of aan het strand. En ook geen halfslachtige korte broeken, vreselijk lelijk die kuitbroeken of broeken net boven de knie. Zo voel ik me vrij.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin21 apr. 2018 - 18:25

Bij de dokter, de kapper, in de file, we doen het overal, we gaan de lente vieren.

Rara5
Rara521 apr. 2018 - 6:20

"Blote benen onder een stevige pens, dat is het treurigste wat je op zomerse straten kunt tegenkomen" Als wat er onder de buik uitsteekt bedekt moet worden met een broek, moet dan hetgeen boven de buik uitsteekt vanwege de weinig esthetische waarde dan bedekt worden met een hoed?

Appie Fries
Appie Fries21 apr. 2018 - 4:27

Oef, ben ik blij dat ik geen heer ben. Een man laat zich niet zomaar door een andere man zeggen wat hij moet. (because doesn't smoke the same sigarettes as me) Laten we eerlijk zijn. Het is een enorme uitzondering als dikke mensen er flatteus uitzien (en voordat mensen meteen zich aangevoelen vallen, ik heb mijn figuur nooit meer terug gekregen nadat mijn vrouw bevallen was, dus ik spreek uit ervaring). Echter een lange broek met zweetplekken langs je achterwerk lijkt mij ook niet echt staan als een heer, dus is het luchtig weer, draag dan gerust iets luchtigs. Je loopt op straat niet om model te zijn.

MomentInFocus2
MomentInFocus220 apr. 2018 - 22:33

Hoewel ik een mooi onderstel heb en geen melkflessen, draag ik nooit een korte broek. Maar iedereen moet zelf weten hoe zij zich kleden of niet kleden, mijn part begeven zij zich in hun blootje op openbare plaatsen. Ik begrijp niet waar Han zich mee bemoeit. Wanneer hij lid geworden is van de zedenpolitici kan hij nog werk vinden in Iran.

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 apr. 2018 - 21:24

Alles bijeen een merkwaardig stukje, dat bol staat van het omgekeerde seksisme. En het voorbeeldje slaat ook helemaal nergens op, want Brazilianen die de samba dansen gaan zelden of nooit zo gekleed. Mocht je trouwwens in Brazilië mannen "in het pak" tegenkomen wees dan wel op je hoede, want de kans is groot dat diegene bij het OM of een rechtbank werkt, of een "pastor" is van een van de vele rechtse pinkstergemeentes; meestal te herkennen aan een bijbel onder de arm. Het is hoe dan ook een teken dat je het gevaar loopt uitgekleed te worden.

5 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst21 apr. 2018 - 7:05

Hier is nog meer: wij zien de godin van de tropen en de koningin van de sensualiteit Maria Antonieta Pons. Hoe zijn de mannen in haar omgeving zonder uitzondering gekleed? https://www.youtube.com/watch?v=ogO884jDwkk

HM van der Meulen
HM van der Meulen21 apr. 2018 - 11:40

Sorry, maar wat is dit nu eigenlijk? Een parodie, of een grap die niet echt goed uit de verf komt? Dat is een filmpje uit 1955, de aanloop van de revolutie in Cuba: die lui werken allemaal in het casino van de een of andere Amerikaanse gangster. Zuid-Amerika is groot, maar ik weet niet beter dan dat -behalve in Patagonie- de gangbare vrijetijdskleding de "bermuda" is.

Rara5
Rara521 apr. 2018 - 15:07

Hoe zijn de mannen zonder uitzondering gekleed? Een groep oude mannen met ontbloot bovenlichaam vind ik niet helemaal volgens de etiketten, althans om zo met je vrienden op straat te lopen dit weekend. In plaats van een korte broek.

vdbemt
vdbemt21 apr. 2018 - 16:03

@Han. Maar Han, zie ik nou dat dit bewegende beelden uit 1955 zijn? En daar kom je mee als voorbeeld? Ik begin te twijfelen. Moet ik nu je vaak zo goede politieke commentaren ook niet serieusnemen?

HM van der Meulen
HM van der Meulen22 apr. 2018 - 18:18

petervdb - zolang het niet over sinterklaas of Israël gaat, misschien.

johannn2
johannn220 apr. 2018 - 21:05

Citaat: " Blote benen onder een stevige pens, dat is het treurigste wat je op zomerse straten kunt tegenkomen " Het lijkt me verkeerd om om de korte broek de schuld te geven van die wanvertoning. .

OlavM
OlavM20 apr. 2018 - 21:05

Laat ik nu gedacht hebben dat we de tijd voorbij zijn dat allerlei strenge kledingvoorschriften bestaan voor diverse gelegenheden! Wat qua kleding wel of niet esthetisch verantwoord is, is een puur persoonlijke, subjectieve zaak. Wat de een mooi vindt, vindt de ander juist lelijk of zelfs afstotelijk. We willen toch niet terug naar de tijd waarin vrouwen geen broeken mochten dragen en minirokken zeden verwilderend zouden zijn? Als iemand een bepaald kleding(stijl) van een ander niet kan waarderen is er niets aan de hand. Het betekent alleen maar dat positief persoonlijk contact in dat geval een stuk minder waarschijnlijk is. So what? Laten we elkaar maar lekker vrij laten als het om haardracht en kleding gaat, zodat we ook onze eigen individualiteit en creativiteit de ruimte kunnen geven. Dan leven we en stuk meer ontspannen.

1 Reactie
OlavM
OlavM20 apr. 2018 - 21:25

Uiteraard is het voorgaande bedoeld als algemeen principe. Want ik vind het aan de andere kant ook niet gek om rekening te houden met de zeden en gewoonten in een ander land waar je te gast bent, of in b.v. gebedshuizen niet in al te luchtige kleding te vertoeven.

B4
B420 apr. 2018 - 20:20

Goede smaak. Er valt niet over te twisten, maar het is het zeker waard te verdedigen.

Loebkesman
Loebkesman20 apr. 2018 - 20:03

Een echte kerel heeft er maling aan wat een Han er van vindt. Morgen groene sokken aan. Optrekken tot aan mijn knie. Extra korte broek zodat de witte touwtjes (niet gespierde bovenbenen) goed te zien zijn en ik eindelijk mijn testikels kan laten luchten. Wordt een mooie zomer. Op naar Schiedam.

5 Reacties
johannn2
johannn220 apr. 2018 - 21:06

Loeb, We zíjn gewaarschuwd. .

bako2
bako221 apr. 2018 - 11:42

Je wilt dus eigenlijk verbeelden wat je bent!

Loebkesman
Loebkesman21 apr. 2018 - 21:12

@bako. Nee, dan had ik wel in mijn blote kont gelopen.

bako2
bako222 apr. 2018 - 13:31

@Loebkesman 21 april 2018 at 23:12 @bako. Nee, dan had ik wel in mijn blote kont gelopen. Maakt niet uit. Ook dan loop je gewoon voor lul rond

LaBou
LaBou 22 apr. 2018 - 16:42

"Maakt niet uit. Ook dan loop je gewoon voor lul rond" Als ik de reacties van Loebkesman goed geïnterpreteerd heb wordt dat een beetje moeilijk.

vdbemt
vdbemt20 apr. 2018 - 17:49

Han moet zich maar bij de politiek houden. Daar ben ik het heel vaak heel erg met hem eens. maar hier toont hij zich een oude man,niet helemaal meegegroeid met de tijd. Hij denkt nu over de korte broek, zoals er, wat is het, 20 jaar geleden (?) over de spijkerbroek gedacht werd. Dat kon ook niet als je je als 'heer' moest vertonen. Ben het met hem eens dat een dikke pens boven de korte broek geen gezicht is. Maar dat is die over een lange broek of in een pak ook niet. Dat is een ander probleem, obesitas.

1 Reactie
Koolmees25
Koolmees2521 apr. 2018 - 13:25

Werkelijk in alle opzichten uitstekend weergegeven.

Meta  Foor
Meta Foor20 apr. 2018 - 17:45

U vergeet de witte sokken in dichte schoenen, en sinds een 2-dagen baard op TV mode schijnt te zijn, is scheren ook een bezigheid voor alleen de zondag avond na het verplichte nummer.

Wat?
Wat?20 apr. 2018 - 16:36

Ok, bedankt voor de adviezen. Maar voor de rest moeten mensen vooral aantrekken wat ze willen. Als je doel is om sophisticated over te komen zou een korte broek inderdaad niet een goed idee zijn. Als dat niet je doel is, yolo!

simpson_jr
simpson_jr20 apr. 2018 - 15:42

Moeten ze ook nog in bepaald soort auto rijden, een bepaald soort partner hebben en een bepaalde partij stemmen om je goedkeuring te krijgen? Volgens mij doe je nl weinig meer als mensen in een keurslijf drukken Han terwijl je je beter af kan vragen waarom JIJ je er zo aan stoort.

2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 apr. 2018 - 18:14

Tja, dat is een kwestie van beschaving en een zeker gevoel voor esthetiek.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2018 - 18:41

Ik vind al die korte broeken in een supermarkt nu ook niet direct appetijtelijk, mooi, noch sexy. Ik hoop dat dat nog mag. Vrouwen en/of mannen in korte broek, maakt me niet uit. Waarom zou ik dan meteen een oude geest hebben, kwestie van smaak zou ik zeggen. Ik heb als vrouw ook wel blote benen in een supermarkt, maar dan wel komend onder een rok en/of jurk vandaan en zo niet, veelal een gewone spijkerbroek of zomerbroek. Ik draag een korte broek enkel thuis en zal me altijd omkleden voordat ik de straat op ga.. Nu hebben wij vrouwen het voordeel dat je een jurk of rok kunt dragen. Voor jonge meisjes en jongens maak ik ook graag een uitzondering. Ik zal ook nooit in een korte broek de stad in gaan of een restaurant binnengaan. Mensen moeten doen wat ze niet laten kunnen, maar over smaak valt zoals gewoonlijk niet te twisten. Ik vind mijn man er puik uitzien, en die heeft nog nooit een korte broek gehad. Die krijg je er zelfs aan het strand niet in.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 apr. 2018 - 15:23

"Dat is om te beginnen een kwestie van goede smaak: het mannenbeen is weinig esthetisch. Herenschoenen en -sokken accentueren door hun vormgeving dit trieste maar onmiskenbare feit." Zeer seksistisch en absoluut geen feit. Ik kan je vertellen dat mijn benen absolute kunstwerken zijn. Stevige kuiten, strakke bovenbeenspieren met veel definitie, een vrij egale huid en de juiste hoeveelheid haar. (Te veel is te harig maar geen haar is voor kinderen van 7) Negeer aub de huid in de knieholte, die uitslag komt van de warmte.

6 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 apr. 2018 - 18:13

Het is geen gezicht.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 apr. 2018 - 20:03

Mijn vriendin is het niet met je eens Han.

doron
doron21 apr. 2018 - 17:47

Han, Ik denk het mijne over mannen met een hoedje op en een vlinderdas om. En verder? Helemaal niets, ik hoef niet elke keer maar weer mijn mening te ventileren online als zijnde mijn waarheid.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2018 - 18:19

Han Ik ben het wel met je eens!

vdbemt
vdbemt21 apr. 2018 - 20:36

Iedereen mag ervan vinden wat die ervan vindt. Maar het gaat nog wat verder dan doron zegt: het hoeft niet geventileerd te worden alszijnde DE waarheid.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)21 apr. 2018 - 20:41

"Ik ben het wel met je eens!" Omdat je mijn benen nog nooit gezien hebt. Ik zou graag een foto plaatsen maar die optie is er niet op deze site. Bovendien ben ik bang dat Han een hartaanval krijgt als hij ze ziet.

BingoGrubb
BingoGrubb20 apr. 2018 - 15:13

ik ben ook geen heer maar een kerel die draagt wat hij lekker vind zitten. ik moet dat ook altijd kostelijk lachen om de heertje zoals han al ze weer eens binnen komen lopen in hun pantalonnetje om vervolgens te klagen over hoe warm ze het wel niet hebben tewijl ze een ijsje bestellen. weetje han een echte vent zal zich niks laten wijs maken zoals heertjes dat wel doen.

[verwijderd]
[verwijderd]20 apr. 2018 - 14:42

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
LaBou
LaBou 20 apr. 2018 - 16:35

"...levensgevaarlijk bezig zijn op de openbare weg." Dat is de overgrote meerderheid in het verkeer, niet alleen de fietsers (die zijn tenminste nog zelf in beweging, dit i,t.t. al die mensen in blik). En nee, ik ga die discussie niet aan.

HM van der Meulen
HM van der Meulen20 apr. 2018 - 14:27

Ik had mijn (Braziliaanse) echtgenote en haar zoontje ter afsluiting van de vakantie een vijf gangen maaltijd met champagne en een nacht in de kasteeltoren beloofd, maar onze 30 jaar oude campingbus wilde niet echt meewerken, dus we stopten vrij laat moe en bezweet op de parkeerplaats van de "Tour du Roi". De portier keek nogal misprijzend, maar voordat hij zijn mond open kon doen zei ik: "Toen ik hier de laatste keer was had U een aanbieding....." Het besef dat hij met een oude klant te maken had drong onmiddellijk door en hij grijnsde: "U hebt nog en half uur om te douchen voor de keuken sluit." Het was een hele belevenis: achter ons zat een keurig Nederlands echtpaar elkaar op beleefde toon bijna een uur lang voor rotte vis uit te maken op een manier die ik nog nooit gehoord heb. Toen ze klaar waren en aanstalten maakten om te vertrekken kon ik het niet nalaten om ze een prettige voortzetting te wensen. Als dessert kwam een prachtig karretje met meer dan 20 soorten fantastische kaas langs, maar enkele daarvan kon je op meer dan een meter afstand goed ruiken. Mijn vrouw keek misprijzend en zei bot: "Nem um urubu come." Ja, kleren maken de man, maar een goede taalbeheersing is zoiets als een hap van de appel van de kennis van goed en kwaad, met het verschil dat al die vijgenbladeren gelijk doorzichtig worden.

1 Reactie
HM van der Meulen
HM van der Meulen20 apr. 2018 - 14:30

(Een urubu een Braziliaanse gier die voornamelijk rottend vlees eet)

rvb2
rvb220 apr. 2018 - 14:14

kinderachtig om te zeuren over andermans kledingkeuze. Of Han van der Horst het nu doet of de kamervoorzitter, dat maakt niet uit. Het lijken wel PVVers die zeiken over hoofddoekjes.

1 Reactie
doron
doron20 apr. 2018 - 18:31

rvb, Volgens jou is Han kinderachtig bezig, want klagen over een kledingkeuze, dat kan echt niet. Twee tellen later, die PVVers ook. Ik zou mij schamen als ik zou klagen over mensen die het gewoon warm hebben en daarom een korte broek/rok etc. dragen. Hoofddoekjes dragen is heel wat anders. Ik ken heel wat mensen die een korte benen-kledingstuk niet mogen dragen, en een hoofddoek moeten dragen. Maar goed. Het kinderachtig/zeuren noemen, tja, dan doe jij precies hetzelfde als in je gelijk willen krijgen zonder inhoudelijk te reageren. De schrijver van deze opinie kennende zal jouw post ook zien als kinderachtig gezeur. Han en jij zijn in deze een gelijke.

CharlesdeValois
CharlesdeValois20 apr. 2018 - 14:10

Als je het begrip HEER gebruikt in de oude betekenis dan zit er best wel een kern van waarheid in. Maar omdat de ouderwetse heer in het verkeer ook al niet meer bestaat, waar moeten we daar dan wel niet precies bij denken. Bestaat de heer nog wel.want iedereeen heeft haast en een heer heeft geen haast dus die bestaat niet meer. Bovendien is de esthetiek van de mannenbeen wellicht niet universeel vaststaand lelijk.Dus dat argument telt niet. En daar komt bij dat menig bezitter van een duur jacht in korte broek aan dek kan staan, maar dan wel een van een paar duizend euros, omdat de zeewind om je benen heel speciaal voelt En dan krijg je vanzelf meer respect voor je eigen benen. En als het aan Leonardo Da Vinci ligt zal hij ook zeggen ok. je moet je netjes kleden, maar de knokkels en de muscles zijn heel mooi om te tekenen.https://www.youtube.com/watch?v=ruNdU6bGE5E&list=RDruNdU6bGE5E&t=81

3 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst20 apr. 2018 - 14:53

Een bootbezitter met een korte broek van een paar duizend euro is geen heer maar een patser.

CharlesdeValois
CharlesdeValois20 apr. 2018 - 22:31

sorry, een paar honderd.

vdbemt
vdbemt21 apr. 2018 - 16:15

@Han. Ik denk hier dat dat vaak opgaat. Maar niet omdat ze een korte broek aan hebben. In mijn ogen zijn de heren CEO's, keurig in het pak, van ING, Van Lanschot, Achmea, en vele anderen van dat soort, enorme asociale patsers.

ton14024
ton1402420 apr. 2018 - 13:47

Het dichtst dat ik ooit bij een krijtstreepje ben geweest was in mijn soldatenkloffie. Neem nu de 2e Kamer als voorbeeld, die pakken zijn uniformen. Shirt en short zijn daar taboe, maar waarom? Een zekere gedistingeerdheid lijkt verplicht als vertegenwoordiger. Maar een pensionado in Salerno?

Davy ????
Davy ????20 apr. 2018 - 13:43

Fatshaming?

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 apr. 2018 - 15:19

Nee

Davy ????
Davy ????21 apr. 2018 - 10:45

@stokkickhuysen Waarom nee?

stokkickhuysen
stokkickhuysen21 apr. 2018 - 21:36

Waarom fatshaming?

Emanuel Lasker
Emanuel Lasker20 apr. 2018 - 13:43

Niet zo narrowminded heer van der Horst. Dat u e.a. er de benen en pens niet naar hebben maakt het nog lang niet tot een kledingvoorschrift m.b.t. wat een heer mag heten. http://thesharpgentleman.com/a-gentlemans-guide-to-wearing-shorts/

Poezenmens
Poezenmens20 apr. 2018 - 13:31

Een man in korte broek met hele dunne witte benen die uit de veulste wijde pijpen tevoorschijn komen. En als klap op de vuurpijl draagt hij daar ‘sandals and socks’ bij. Echt, het is geen gezicht!????

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2018 - 16:57

die sokken zijn inderdaad verschrikkelijk

angsthaas2
angsthaas220 apr. 2018 - 13:20

Jammer dat dhr v.d. Horst meegaat in het kul verhaal van kantelberg. Je moet lekker aantrekken waar je zin aan hebt, vooral met die warmte. F**k die modepolitie.

1 Reactie
Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 apr. 2018 - 20:25

"“Gaat het straatbeeld erop vooruit als ik mij daar zo aan toevoeg?”" En als dat een nee is? Moeten lelijke mensen (zoals ikzelf, geef ik toe) een papieren zak over hun hoofd doen of mogen ze nooit meer naar buiten.

LaBou
LaBou 20 apr. 2018 - 13:18

Heer ben je door je gedrag, niet door je kleding. Dat wordt regelmatig bewezen. Kijk bijv. maar eens naar de tweede kamer.

Klaas Punt
Klaas Punt20 apr. 2018 - 13:17

Han, ik ga helemaal met je mee. En Piet heeft ook een keertje gelijk. Maar Amerikanen hebben andere zeden en gewoonten. Die baseballpetten....

Piet de Geus
Piet de Geus20 apr. 2018 - 12:54

"Daar ga je met je dikke portemonnee niet in een korte broek tussen lopen." De stad is nu eenmaal geen strand, dus gedraag je daar een beetje naar. En ga al helemaal niet uit eten alsof je op de camping bent. In mediterrane landen frissen mensen zich op als ze van het werk komen, om pico bello verzorgd deel te nemen aan de pantoffelparade en vervolgens uit eten te gaan. Die mensen beledig je door in je korte broek en flipflops aan te schuiven in een authentiek restaurant: als je zo gekleed bent, heb dan op zijn minst het fatsoen om bij het frietkot op het strand te blijven hangen. Het absolute dieptepunt: een stel Amerikanen in korte broek die in Lissabon ongegeneerd in de keurige salon van het portinstituut neerploften om hun buik eens flink de ruimte te geven. Waarschijnlijk dachten ze ook nog dat ze een 'nette korte broek' aan hadden. De keurig geklede kelners wisten niet hoe ze het hadden.

15 Reacties
JanBakker2
JanBakker220 apr. 2018 - 13:08

Vind dat restaurants een kledingvoorschift mogen voeren in dat opzicht. Kom vaak in hotels waar men niet in korte broek en of gympen niet aan tafel mag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2018 - 14:20

Op conferenties in Amerika droegen mijn collega's pakken. Maar zodra de vrije tijd aanbrak kwam de korte broek te voorschijn, ook in de dure hotels waar we (tegen gereduceerd tarief) waren ondergebracht. Overigens: geen flip-flops tatouages t-shirts etc. Wel keurige polo's.

Juppé🎗
Juppé🎗20 apr. 2018 - 15:32

Precies Danielle, gewoon binnen de bandbreedte blijven, waarbij het voor iedereen leuk blijft. En vandaag heb ik in de tuin gewerkt in korte afgeknipte spijkerbroek en polo met vlekken. Buurman ook in het kort. Echtgenotes waren bij Marseille shoppen dus wij zijn zo in de plaatselijke auberge gaan lunchen. Kwam met nog vlek meer terug dan er al op zat en Piet dit is echt Zuid Europa.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2018 - 16:33

Juppé 20 april 2018 at 17:32 Het is hier oppassen vanwege de teken.

Piet de Geus
Piet de Geus20 apr. 2018 - 17:35

"dit is echt Zuid Europa" Nee, het is ook Zuid-Europa. De norm is niet voor niets: dress to the occasion. Ik heb in Zuid-Portugal ook gegeten in gelegenheden waar vissers in hun werkkloffie aan lange schragen onder een golfplaten dak de maaltijd nuttigden. En waar de beste vis van de stad naartoe ging om voor de laagste prijs verkocht te worden, dat spreekt voor zich. Maar naar de meeste restaurants gaat men frisgedoucht en in schone kleren. Het is nogal horkerig om daar zweterig en in je strandkleding aan te schuiven.

Hank Nozemans
Hank Nozemans20 apr. 2018 - 19:36

Ik woon in zuid Frankrijk en kom voor mijn werk zeer regelmatig in dure restaurants. Het is heel gebruikelijk om een nette korte broek met een polo of overhemd te dragen. De clue is om hier dan bijpassende schoenen bij te dragen, dus geen zwarte leren schoenen die je normaal onder een pak aanhebt. In een grote stad is het weer een ander verhaal.

Juppé🎗
Juppé🎗20 apr. 2018 - 19:53

«  Ik heb in Zuid-Portugal ook gegeten in gelegenheden waar vissers in hun werkkloffie aan lange schragen onder een golfplaten dak de maaltijd nuttigden« ....Dat is voor ons meer genieten dan Michelin sterren Piet. Mijn echtgenote heeft in Portimao op golfcourt gewerkt en restaurant gerund dus vaak met haar daar teruggegaan. Geweldige mensen Portugezen. Net als Catalanen, waar we laatste weken een beetje konden helpen, noem het zelf genieten ondanks het weer. Uiteraard met U eens dat je ‘s avonds frisgedouched en onbevlekt ontvangen moet kunnen worden.

Juppé🎗
Juppé🎗20 apr. 2018 - 20:26

« Het is hier oppassen vanwege de teken.« idd Danielle , hier erger dit jaar, mogelijk vanwege nat voorjaar.....

Piet de Geus
Piet de Geus20 apr. 2018 - 22:26

"Het is heel gebruikelijk om een nette korte broek met een polo of overhemd te dragen. De clue is om hier dan bijpassende schoenen bij te dragen" En in country clubs is het weer heel gebruikelijk om een korte broek te combineren met een lawaaioverhemd. Zoals gezegd: het hangt van de gelegenheid af.

Piet de Geus
Piet de Geus20 apr. 2018 - 22:37

"Dat is voor ons meer genieten dan Michelin sterren" Het is anders genieten. Bij die sterren gaat het om spektakel. Maar mijn voorkeur gaat ook uit naar dat soort simpele restaurants waar ze met goede producten werken. In Griekenland maakten we er altijd een sport van om als we in een vissersdorpje aankwamen te gaan kijken waar degene heenliep die aan boord als eerste zijn keus mocht maken uit de dagvangst, om 's avonds in zijn restaurant te gaan eten. Zat je altijd goed. En in het binnenland is het vaak een kwestie van aan de lokale bevolking vragen wie bijvoorbeeld de beste geitjes van de herders krijgt. Daar zit je gegarandeerd ook weer goed. Na de maaltijd ben je bovendien niet bekaf van de overdonderende ervaring, zoals in een goede sterrenzaak. Maar daarom niet minder tevreden.

Juppé🎗
Juppé🎗21 apr. 2018 - 7:46

« De clue is om hier dan bijpassende schoenen bij te dragen”.....exactement Piet TBS boatschoenen zonder sokkken liefst die al wat gebleekt zijn door het zeewater. Timberland heeft ook zoiets.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2018 - 8:07

Juppé 20 april 2018 at 21:53 u maakt mij ernstig jaloers. In de tijd dat ik met een maat trektochten met de tent maakte in de Corsicaanse ea. zuidelijke bergen, bezochten we ook de horeca frisgewassen (desnoods uit de beek) en met de schoonste kleren aan. Decorum is ook een overlevingsstrategie.

Piet de Geus
Piet de Geus21 apr. 2018 - 16:48

"TBS boatschoenen zonder sokkken liefst die al wat gebleekt zijn door het zeewater." Horizontaal gestreepte polo en een kapiteinspet erbij en je kunt zo afmeren bij de koninklijke in Muiden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2018 - 18:46

Helemaal mee eens!

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 apr. 2018 - 9:30

In Acapulco vroeger ook eens naar een soort van 'Veramerikaanst' restaurant geweest, vreselijk ongezellig en sfeerloos, het leek wel een kermistractie en dat letterlijk als je zag wat er aan de muur hing en de totale entourage. Ook overal mensen in een 'lawaaioverhemd'. Ik vond het drie keer niets. Dresscode of niet. Ik vind het nog steeds niets. Het was geen goedkoop restaurant maar totaal sfeerloos. Daar ook naar een restaurant geweest, geboekt door Mexicaanse vrienden. Zij hadden aangeplakte prijzen gezien voor de spijzen en die betaalbaar bevonden. ( er waren immers ook kinderen bij aanwezig). Bij een zeer chique, hoog gelegen restaurant, met uitzicht over de baai, bij een prachtige zonsondergang, zaten wij buiten aan een lange tafel. Na ons eerste drankje genuttigd te hebben, en nadat de bediende een foto van ons allen had genomen, kregen de heren de kaart met spijzen en prijzen. Er ontstond enige consternatie. Wat bleek; zij hadden de taxiprijzen aangezien voor de prijs van de spijzen. Uiteindelijk en na enige 'beschroomde' uitleg aan de dames, hebben we toch maar nee gezegd. De dames wisten in eerste instantie natuurlijk totaal niet waar de commotie bij de heren door ontstond. Zij hadden, zoals het destijds hoorde, immers een kaart zonder prijzen gekregen. We hebben er achteraf nog vaak om moeten lachen, alhoewel het schaamrood ons op dat moment op de wangen stond. De foto heb ik nog, als enig overgebleven stille getuige aan ons culinair avontuur. Nadat degene die op dat moment bediende ons met onze drankjes al gefotografeerd had, zijn we met stille trom vertrokken, nadat de heren het misverstand hadden uitgelegd. Nu zou ik niet meer naar Acapulco gaan, ook daar zijn immers een stuk of tien lijken gevonden als gevolg van de drugsmaffia. Destijds was Cancun nog geen badplaats. Maar het is een prachtige herinnering en we kunnen er nu wel smakelijk om lachen.

Juppé🎗
Juppé🎗20 apr. 2018 - 12:48

Tja als ik dit zo lees zijn we de laatste eeuw nog geen cent opgeschoten. Het begrip heer zegt mij niets zelfs of juist niet met een hoofdletter, alleen wel iets met het voorvoegsel jonge. En zo’n pens heb je in 99 procent van de gevallen zelf gekweekt. Het bier door chablis vervangen en minderen, zoutjes, worst en bitterballen door olijven vervangen en wat bewegen en bricoleren en je kunt prima in korte broek. Dat is bovendien beter voor je vitamine D3 en dat is weer goed voor je hormonen en je humeur.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2018 - 15:13

Volgens mij sprak de bediende Joost (van heer Bommel) Tom Poes zo aan. Elders hebben we het er niet meer over. Overigens, noch heer Bommel noch Tom Poes dragen broeken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin21 apr. 2018 - 18:53

En over zichzelf sprak hij als een heer van stand.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 apr. 2018 - 20:43

en niet te vergeten, een "heer van stand" draagt een geruite jas.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 apr. 2018 - 12:44

Mwah, een krijtstreep op het strand? Die pens is toch een stuk onestetischer dan die benen.

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 apr. 2018 - 12:40

Conclusie: ik ben geen heer. Maar wees niet ongerust Han, ik heb geen stevige pens. Wel 2 lange melkflessen die ik dezer dagen aan iedereen laat zien.

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen20 apr. 2018 - 15:21

melk is wit, waarschijnlijk sta jij op blankevlapootjes?

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 apr. 2018 - 20:07

"melk is wit," Chocolademelk dan weer niet. Het schijnt dat nijlpaardenmelk roze is, maar ik zoek het niet om zo'n beest te gaan melken, die zijn nog groter en sterker dan ik.

Erik20
Erik2020 apr. 2018 - 12:20

Fat/body shaming is fout en seksistisch... tenzij het om mannen gaat natuurlijk, dan mag het.

4 Reacties
Roy Batty
Roy Batty20 apr. 2018 - 13:59

Je vergat? er witte mannen van te maken. Want die moeten zich natuurlijk wel extra shamen. Want te wit.

PogingVijf
PogingVijf20 apr. 2018 - 14:53

Typisch hoe dat gaat he? Een man in een korte broek is dus, en ik citeer: "onbeschoft", "weinig esthetisch", "triest", "treurigste wat je kunt tegenkomen", "loopt voor gek", en natuurlijk het aller, aller, allerbelangrijkste: Vrouwen zien liever geen mannenbenen. Ik wacht met spanning op het artikel op Joop over wat mannen liever niet zien van vrouwen, en hoe ze zich dan wél zouden moeten kleden om geen aanstoot te geven. Burka is empowerment!

Big guy Bane (4u)
Big guy Bane (4u)20 apr. 2018 - 14:57

"Je vergat? er witte mannen van te maken." Nu je het zegt, een pijnlijk gebrek aan diversiteit aan de door de columnist gekozen foto.

OlavM
OlavM20 apr. 2018 - 21:08

@ PogingVijf: [Vrouwen zien liever geen mannenbenen.] Een vriendin van mij vond de benen van mannen juist een belangrijk element in het al dan niet aantrekkelijk vinden van een man! Zo zie je maar: ook vrouwen verschillen onderling.