Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Een gouden kooi van loftuitingen

  •  
30-01-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_boekhan.jpg
Beatrix heeft het ambt eer aan gedaan, maar alle overdreven bewieroking maakt een echte beoordeling van deze prestatie onmogelijk
Maandagavond hingen er wolken wierook in de Nederlandse tv-studio’s. Je kon het thuis bijna ruiken. Op zowat elke zender trad een parade bekende Nederlanders aan, die een voor een een bijdrage leverden aan de heiligverklaring van koningin Beatrix.
Erica Terpstra spande bij Pauw en Witteman de kroon. Zij viel bijkans in onmacht van de lof. Niet alleen de vorstin maar ook de kroonprins werden de hemel in geprezen. Zo herinnerde zij zich juichend dat Willem Alexander ooit spontaan de tribune was afgedaald om zich bij triomferende hockey-dames te voegen. Hoe treffend! Hoe bijzonder.
Zelfs Ramsey Nasser van wie je toch beter mag verwachten, bleek een ster in dit genre. Op de achtergrond bromde het koor van de politici, die allemaal de grote vakkennis, de professionaliteit en de menselijkheid van Beatrix roemden. Het leek de Stalincantate wel. Dat waren dan dezelfde mensen die haar een paar maanden geleden nog achteloos terzijde schoven bij de kabinetsformatie – dit ondanks dertig jaar trouwe dienst. Weg. Niet meer mee bemoeien. Van de ene dag op de anders.
Beatrix heeft het koningschap ongetwijfeld naar behoren vervuld. Nederland kon voor de dag komen met een vrouw van haar statuur. Zij heeft het ambt eer aan gedaan net als moeder en grootmoeder vóór haar, maar alle overdreven  bewieroking maakt een echte beoordeling van deze prestatie onmogelijk. Haar werkelijk formaat blijft verborgen achter het heiligenbeeld dat de sycophanten hebben opgericht.
Onder al dat oh- en ah-geroep, onder al dat geslijm en gefleem school een heel ander script: Beatrix, Willem Alexander en Maxima werden hun plaats gewezen. Zij waren dan wel op een pedestal geplaatst maar zij moesten niet proberen daar vanaf te komen – door bijvoorbeeld een eigen opvatting naar voren te brengen of iets te doen waar enige Nederlander een aanmerking op zou kunnen maken, iets wat in betekenis participatie aan het zaklopen op Koninginnedag ontsteeg. Zo meldde de Volkskrant dinsdagochtend waarderend dat de kroonprins met succes buiten alles was gehouden wat met schaarste aan water te maken heeft, want deze kern van de zaak is een te gevaarlijk, een te brisant onderwerp voor een prins van den bloede.
De vleiers trekken voor het koninklijk huis een gouden kooi van lofprijzingen op. Wuif, glimlach, maar houd je gedeisd want anders weten we je te vinden. Niets mag.  Het scenario is geheel uitgeschreven en wie van de tekst afwijkt, wordt gecorrigeerd.
Ik kreeg nog meer bewondering voor koningin Beatrix, omdat zij die valsheid, die dubbelheid van het jubelende land (copyright Jeroen Pauw) zo onaangedaan heeft geduld. En ook voor Willem Alexander dat hij deze beker niet aan zich voorbij laat gaan. Dat zijn wat je noemt verantwoordelijkheidsgevoel en plichtsbetrachting.
Het laatste boek van Han van der Horst is: Nederland, de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu

Meer over:

politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

RemusMcMillan
RemusMcMillan30 jan. 2013 - 10:34

Het is waar, de superlatieven schieten de mensen tekort op dit moment. Of, in ieder geval de laatste 48 uur. Want niet bij iedereen is er een juich-stemming. Terwijl de 'Oranjekrant' De Telegraaf verslag doet van juichende en bijkans huilende mensen in Oranje kledij, klinkt het bij het Parool heel anders. Er blijkt weinig tot geen animo te zijn voor de kroning en veel mensen zal het een zorg zijn wanneer nu wat wordt gevierd. De spin die door het Oranjeblaadje zo krampachtig wordt weergegeven, is misschien wel meer tekent dan de eigenlijke situatie omtrent het toneelstukje van de Oranjes. Zijn ze wel zo populair als ze zelf denken? Zou er een referendum gehouden worden dan twijfel ik of ze er met vlag en wimpel bovenuit zouden steken. Wim-Lex is in ieder geval een stuk minder populair dan zijn moeder. Wat ik ook van het Koningshuis in zijn geheel vind, het was een hele adequate vrouw. Een goede vorstin kun je zeggen. Met eigenlijk weinig smet op haar blazoen. Maar voor haar zoon geldt dat niet. Zijn relatie met de media is altijd gespannen geweest en bij het volk heeft hij een dommig imago, en is de afstand tussen volk en vorst behoorlijk groot. De affaire Mozambique is natuurlijk een blamage van koninklijke proporties. Het toont hoe dom hij eigenlijk kan zijn. Het was iets in de trend van 'Mamma laat mij ook eens iets alleen doen..' en dat ging gruwelijk mis. Hoe mis gaat het wel niet als hij een heel land in zijn eentje moet gaan bestieren? Of in ieder geval belangrijke beslissingen moet gaan nemen... De tijd zal het leren. Maar wat gaat het ons kosten? Geld, aanzien? Wat moet een juiste beloning zijn voor een Koning die zijn werk niet goed doet? Mogen we als volk dan ook een andere Oranje eisen, eentje die het misschien beter kan? Misschien moeten we tegen die tijd toch maar zachtjes gaan praten over een Republiek. Heel zachtjes.

trujac
trujac30 jan. 2013 - 10:34

Aan dat bewierroken komt ook eens een eind als straks de archieven opengaan of oud hoogwaardigheidsbekleders uit de school gaan klappen. Maar nu ik dat zeg, bedenk ik mij dat er altijd figuren als historicus Fasseur zullen opstaan die om een lintje zitten te springen. Dus gaan we gewoon door met bewieroken zoals we al 200 jaar doen.

Uilenspiegel
Uilenspiegel30 jan. 2013 - 10:34

Ze mogen niks en leven in een gouden kooi en dat is maar goed ook. Vanuit een wieg hoort je geen macht te ontvangen. Vanwege erfrecht hoor je geen politieke invloed te hebben. Prima, laat ze maar de vertegenwoordigers van Nederland zijn. Laat ze maar onze waar slijten dat brengt wat op. In ruil zwaaien we dan met vlaggetjes en en sparen we een "president" uit. Meer dan ceremonie die lekker verkoopt is het niet en mag het niet zijn. En een vrije dag is nooit weg.

bruces
bruces30 jan. 2013 - 10:34

Die LEX is geen grote strateeg. Dat hebben wij al ervaren. MAX heeft dat talent wel. Dus wat krijgen we ? Koningin Maxima met een soort Lion-King, die Lex heet als woordvoerder.

tinekea2
tinekea230 jan. 2013 - 10:34

doe niet zo zuur en typisch calvinisch.

Beisser
Beisser30 jan. 2013 - 10:34

Beatrix heeft het goed gedaan, ze was een waardig en stijlvol vertegenwoordiger voor ons land en ik gun het haar dat dit het begin is van een lange welverdiende rust in goede gezondheid. Ze zou een lintje moeten krijgen voor haar verdiensten, maar ze was natuurlijk een anachronisme, een relict uit voorbije tijden. Nederland heeft een kans gemist. De middeleeuwse concept van de erfelijke heerser is een gepasseerd station, zelfs als die heerser staatkundig helemaal niets mag. Dit was een uitgelezen tijdstip geweest om een republiek op te starten en W.A. mocht wat mij betreft best de eerste gekozen president van ons land zijn, maar dan wel voor één periode zodat we over 4 jaar een echte republiek zouden kunnen worden, zoals dat van een moderne niet-hierarchisch georganiseerde democratie verwacht mag worden.

bruces
bruces30 jan. 2013 - 10:34

Gisteren als republkein, gekenen naar debat op 2. Wat een slechte debatlijder. Dat vrouwke van D66, noemt zich democraat, wil de monarchie anders inrichtem, terwijl ca. 90% democratisch voor de monarchie is. Lekker democratisch. Wat krijg je dan ? Pechold wordt Burgemeester en D66 stort in. Dat is ook geen oplossing. Een koning die 12 jaar meegaat. Oranje maakt zo'n deel uit van onze cultuur, dat, dat niet is weg te denken. Klaus zei ooit eens Nederland is een Republiek met een Koninghuis.

techneutje2
techneutje230 jan. 2013 - 10:34

Waarom likken de criticasters van het Nederlandse koningshuis , om het even Anglo te zeggen, de kont van het Engelse koningshuis?

JoopSchouten
JoopSchouten30 jan. 2013 - 10:34

Ik moet bij slijmerds altijd aan mijn leermeester Erick E. denken. Als hij kontlikkerij ontwaarde brulde hij luid (en enigszins out of tune) 'Lik en slijm, buig voorover en haal een bruine arm'. Dit herhaalde hij dan een paar keer. Het meest bijzondere aan deze ervaring was het feit dat hij een zeer intelligente eloquente en welbespraakte man was. Met slijmerds viel hij altijd volledig uit zijn rol. Het maakte hem niet uit waar. Ik stel me zo voor dat hij dit in het bijzijn van onze vleesgeworden muntkoppen hetzelfde zou hebben gedaan. Aangezien hij er niet meer is neem ik graag de honneurs waar. Dus, geachte slijmballen.: 'LIK EN SLIJM, BUIG VOOROVER EN HAAL EEN BRUINE ARM !' 'LIK EN SLIJM, BUIG VOOROVER EN HAAL EEN BRUINE ARM !' 'LIK EN SLIJM, BUIG VOOROVER EN HAAL EEN BRUINE ARM !' 'LIK EN SLIJM, BUIG VOOROVER EN HAAL EEN BRUINE ARM !' 'LIK EN SLIJM, BUIG VOOROVER EN HAAL EEN BRUINE ARM !'

1 Reactie
bruces
bruces30 jan. 2013 - 10:34

Ja Joop, het kost een paar centen, maar daarvoor krijgen wij wel éénmaal per jaar een tompoes met een oranje bitter en mogen wij kijken naar koekhappen, zaklopen, volksdansen en daarna gezellig na de rommelmarkt. Vervolgens naar het overvolle pannekoekenhuis. Daar doen wij het voor. Dat laten wij ons niet afnemen, door een handje vol republikeinen.